اهمیت کتاب از منظر امام رضا- انفرادی_3.mp3
915.8K
🎬 پادکست سیره رضوی
🔹موضوع: اهمیت کتاب از منظر امام رضا (علیه السلام)
🎤 دکتر مرتضی انفرادی مدیر گروه مطالعات اجتماعی اعتاب مقدس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی
.
12.34M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❇️ چهارمین نشست علمی از سلسله نشستهای فلسفه زمانه اندیش در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.
✅ مدیر گروه مطالعات اجتماعی اعتاب مقدس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی مطرح کرد:
🔹 اهمیت کتاب و کتابخوانی در آموزههای حضرت رضا(ع)
مدیر گروه مطالعات اجتماعی اعتاب مقدس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی به بررسی اهمیت کتاب و کتابخوانی در آموزههای اسلامی و تعالیم حضرت رضا(ع) پرداخت.
👤 دکتر مرتضی انفرادی در گفتوگو با آستاننیوز، کتاب، کتابت و کتابخوانی را از مفاهیم بسیار متعالی در فرهنگ و آموزههای اسلامی دانست و گفت: اهمیت کتاب در تعالیم قرآنی تاجایی است که سورهای به نام ابزار کتابت یعنی «قلم» وجود دارد و خداوند به قلم و نوشتافزار سوگند یاد کرده است.
🔰 وی ادامه داد: خداوند متعال در این آیه 1سوره قلم میفرمایند: «ن والقلم و ما یسطرون»، سوگند به قلم و آنچه [نويسندگان] مىنويسند، همچنین در آیه 4 سوره علق وسیله تعلیم، قلم دانسته شده و آمده است: « الذی علم بالقلم» آن خدايى كه بشر را علم نوشتن به قلم آموخت.
🔰 این پژوهشگر تصریح کرد: در سیره عالم آل محمد(ع) نیز کتاب و کتابت از جایگاه ویژهای برخوردار است، تا جاییکه آن حضرت حتی برای فرزندشان امام جواد(ع) مباحثی را در قالب نامه و به صورت مکتوب بیان میفرمودند.
🔰 وی افزود: «مکاتیب الرضا» عنوان اثر ارزشمندی است که شامل 200 نامه، دستنوشته و املا از حضرت امام رضا(ع) و نامهها، نوشتهها و دیکتههای آن حضرت است که موضوعات مختلف اعتقادی، سیاسی، اجتماعی، اخلاقی، فقهی، ادعیه، طب و ... در این مجموعه نفیس مطرح شده است.
🔸 انفرادی ادامه داد: همچنین در منابع و روایات آمده است، در سفر امام رضا(ع) به مرو نیز تعداد زیادی از راویان و محدثان قلم به دست معارف حضرت را کتابت کردند.
🔰 وی خاطر نشان کرد: آثار دیگری از جمله رساله «محضالاسلام»، (رسالهاى كوتاه و بر پايه گزارش شيخ صدوق که به درخواست مأمون نگاشته شده است)، «رساله ذهبیه»، (به معنی دانشنویسه طلایی نام رسالهای با موضوع سلامت و درمان)،«صحیفه الرضا» و «فقهالرضا» و... منتسب به حضرت رضا(ع) است که اهمیت کتاب و کتابخوانی را در آموزههای حضرت متجلی میکند.
✅ به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی
📘 کتاب «خِططِ مَقریزی» تجدید چاپ شد
🔸 به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی چهارمین جلد از کتاب «خِططِ مَقریزی» برای دومین بار تجدید چاپ شد.
📗كتاب المواعِظ و الاعتبار فی ذكرِ الخِططِ و الآثار معروف به خِططِ مَقریزی یكی از مراجع مهم جغرافیا و تاریخ باستانشناسی، مردمشناسی، گیاهشناسی، نیلشناسی، كشاورزی و گاهشماری مصر و كشورهای همسایه آن سرزمین تا سودان و حبشه است و دربردارنده اطلاعاتی مفید درباره جهان اسلام، از آغاز تا روزگار مؤلّف در زمینههای یاد شده است اما با وجود اهمیت و كثرت مراجعه و ارجاع به این كتاب در بیشتر تألیفات و آثار محققان و مورّخان جهان و ایران، تاكنون به زبان فارسی ترجمه نشده بود.
🔺 مقریزی در تألیف خود از آثار بیشتر مورخان و جغرافیدانان و ستارهشناسان و فلكشناسان و دانشمندان و محدثان و راویان مقدم بهره جسته و از طبری، مسعودی، مقدسی، ابن خردادبه، ابوریحان بیرونی، ابن سعید و بسیاری دیگر نقل كرده است، تا آنجا كه میتوان گفت خِططِ مَقریزی در واقع گردآوری از اقوال غالب پیشینیان او در زمینههایی است كه وی از آنها سخن گفته است.
💬 در واقع کتاب پندها و عبرتها از بناها و آثار تاریخی مصر، یا به طور خلاصه خطط مقریزی با ترجمۀ مرحوم پرویز اتابکی اثری است که مدتها جای آن در میان کتابهای فارسی خالی بود.
💬 خطط علاوه بر آنکه اطلاعاتی جغرافیایی و تاریخی دربارۀ سرزمین کهن مصر به دست میدهد، زوایایی تاریک از گذشتۀ اسلام و تمدن اسلامی را نیز روشن میسازد. محقق فرانسوی، گاستون ویت قریب به نیمی یا بیشتر از خطط را با مراجعه به بیست و اندی نسخه بدل تصحیح نموده است. حاصل کار این محقق را میتوان در بخش تعلیقات سه مجلد نخست (هر مجلد شامل دو دفتر) یعنی تعلیقات دفترهای یک تا پایان دفتر شش و بخشی از دفتر هفت، یعنی نیمی از فصل دوازدهم این دفتر، مشاهده کرد. گاستون ویت تا همین جای این اثر را تصحیح کرده و از ادامۀ کار باز مانده است.
📍مرحوم اتابکی نیز این هفت دفتر را از نسخۀ خطط تصحیح گاستون ویت موجود در کتابخانۀ آستان قدس رضوی ترجمه کرده است. مترجم، همانگونه که در یادداشتهایش ذکر نموده، ترجمۀ دفترهای بعد یعنی دفترهای هشتم و نهم را با استفاده از نسخۀ خطط چاپ بولاق از سر گرفته (که بدون تعلیقات است)، اما با تأسف فراوان نتوانسته کار ترجمه را تا پایان کتاب به انجام برساند.
🏷 این کتاب در 4 جلد، توسط جواد طهوریان ویراستاری شده و به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی در قطع وزیری و با شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است
📣 #اطلاعیه
🔰 نشست علمی با عنوان «بازخوانی حکمت اسلامی، ضرورت فلسفه زمانهاندیش» از سوی بنیاد پژوهشهای اسلامی برگزار میشود
📆 زمان: پنجشنبه 1 آذرماه
⏰ ساعت: ۸ الی 12
🕌 مکان: بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، تالار شیخ طوسی
☝️جزئیات بیشتر در پوستر
بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی
@IslamicResarchFundation
16.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
آستانِ کتاب
🔹 گزارشی از ویژهبرنامه هفته کتاب و کتابخوانی آستان قدس رضوی با محوریت حمایت از جبهه مقاومت