✅ همزمان با روز کارمند،
⚽️ مسابقه فوتبال بین دو تیم بنیاد پژوهشهای اسلامی و دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) برگزار شد
🔹 به مناسبت روز کارمند، به همت تربیت بدنی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، مسابقه فوتسال بین دو تیم دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) و بنیاد پژوهشهای اسلامی برگزار شد.
🔸 به گزارش روابط عمومی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، مسئول تربیت بدنی بنیاد در حاشیه این مسابقه گفت: این اقدام به منظور ایجاد نشاط و شادابی بین کارمندان بنیاد و با رایزنیهای صورت گرفته روز دوشنبه ششم شهریورماه در سالن ورزشی دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) برگزار شد.
♦️ دکتر انفرادی تصریح کرد: در این مسابقه پر هیجان بنیاد پژوهشهای اسلامی موفق شد با نتیجه 14 بر 8 تیم دانشگاه بین المللی امام رضا(ع) را شکست دهد.
اعضای تیم فوتسال بنیاد : آقایان
ولی پور، بذرگری ، آخوندی ، ابراهیمی
حقیقی ، انفرادی ، آرام و روشندل بودند
✅ به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی،
📍 «نقش اربعین در ژئوپولتیک شیعه» بررسی شد
🏷 به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، طی نشستی علمی «نقش اربعین در ژئوپولتیک شیعه» بررسی شد.
🔹معاون علمی مجمع جهانی اهل بیت(ع) در این نشست علمی که صبح امروز هفتم شهریورماه در محل تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، عنوان کرد: خوشبختانه مسئله پیادهروی اربعین هر روز پررنگتر میشود و تاثیر آن در ژئوپولتیک شیعه بیشتر شده و به گسترش قدرت سیاسی شیعه کمک میکند.
🔸 حجتالاسلام و المسلمین دکتر مهدی فرمانیان، وحدت شیعه را یکی از نقشهای مهم اربعین در ژئوپولتیک شیعه دانست و افزود: یکی از معضلات جهان تشیع اختلافاتی است که بین شیعیان رخ می دهد این اختلافات موجب تفرقه و سوء استفاده دشمنان و استقبال جهانی میشود. در واقع در ایام اربعین شیعیان اختلافات را کنار گذاشته و یکی از نقشهای پر رنگ اربعین وحدت بین شیعیان است.
♦️ این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اربعین نه تنها جریانهای فکری شیعه اثنی عشری را دور هم جمع می کند بلکه حتی شاهد حضور فرقه های دیگر تشیع در پیاده روی اربعین هستیم و در واقع پیاده روی اربعین وحدت بین عراقی و ایرانی را افزایش داده است.
🏷 وی در ادامه افزود: یکی دیگر از نقشهای اربعین در جغرافیای سیاسی شیعه، وحدت بین عرب و عجم است، دشمنان همواره در تلاش هستند بین عرب و عجم فاصله بیندازند اما اربعین فرصتی برای وحدت بین این دو است.
🏷 به گفته حجتالاسلام و المسلمین فرمانیان، پیادهروی اربعین در هویتسازی شیعیان جهان در اقلیت های گوناگون تاثیر دارد و از همین رو باید هر سال از سال گذشته با قدرت بیشتری برگزار شود.
🏷 وی همچنین پیادهروی اربعین را یک رژه مذهبی در جهان ذکر کرد و گفت: با پیاده روی اربعین یک رژه مذهبی را به مردم عرضه می کنیم و قدرت و اقتدار ما به نمایش گذاشته میشود.
🏷 معاون علمی مجمع جهانی اهل بیت(ع) در ادامه با بیان اینکه هر آنچه با فطرت انسان در ارتباط است در این پیاده روی مشاهده میشود، افزود: 72 درصد ایرانیان مایل هستند در این پیادهروی شرکت کنند. پیاده روی اربعین می تواند وحدت بین شیعه و سنی را رقم بزند و ما نه تنها نقش اربعین را در ژئوپلوتیک شیعه بلکه باید نقش آن را در جهان گسترش دهیم.
🏷 وی خاطر نشان کرد: اربعین اگر چه یک عمل مذهبی، آئینی است اما به شدت هویتساز، انسجامبخش و وحدتگراست و یک مسئله سیاسی است. به همین دلیل ما هزینه می کنیم تا اقتدار و قدرتمان را افزایش دهیم و معارف اهل بیت عصمت و طهارت(ع) را به جهانیان گسترش دهیم.
✅ به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی،
📍 کرسی علمی – ترویجی «بررسی تاریخی طلاکاری گنبد حرم امام رضا(ع)» برگزار شد
🔖 به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، کرسی علمی – ترویجی «بررسی تاریخی طلاکاری گنبد حرم امام رضا(ع)»برگزار شد.
🏷 به گزارش آستاننیوز، پژوهشگر گروه فرهنگ و هنر اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در این جلسه که روز گذشته هفتم شهریورماه در محل نمایشگاه دائمی بنیاد برگزار شد، با بیان اینکه گنبد حرم امام رضا(ع) مهمترین و معروفترین نماد این مجموعه است، گفت: گنبد طلا درخشندهترین و مشهورترین جلوه حرم مطهر است که از دوردست پیداست و همواره محل توجه زائران و بازدیدکنندگان بوده است، درواقع نمای آن از بیرون با ورقههای مسی آب طلا کاری پوشیده و از داخل با قطارهای مقرنس گچی آینهکاری آراسته شده است.
🔹بهزاد نعمتی ادامه داد: نمای طلای این گنبد را شاه طهماسب اول صفوی ساخت و دو تن از جانشینان وی، شاه عباس اول و شاه سلیمان آن را تعمیر و کتیبههایی به آن اضافه شد. علاوه بر آن در سالهای 1390 و 1359 هجری شمسی این نما تعمیر و مرمت شد.
🔸گنبد طلای حضرت رضا(ع) نماد شکوه وعظمت بارگاه رضوی
🏷 وی تصریح کرد: این گنبد نماد شکوه وعظمت بارگاه رضوی محسوب میشده و چون تصور اغلب عموم مردم این بوده که نمای گنبد از خشتهای طلا پوشیده شده است در نظرها شکوهی دو چندان داشته است.
🏷 نعمتی افزود: طلا کاری و تعمیر ونگهداری این گنبد از کارهای مهمی است که همواره از سوی دست اندرکاران هر دوره، به آن توجه خاصی شده و دو مورد آن نیز در کتیبههای بیرون گنبد منعکس شده است در حال حاضر بقعه مطهر حضرت به عنوان هسته اصلی حرم مطهر یک گنبدخانه رفیع و بنایی چهار طاقی که بر فراز آن یک گنبد دو پوسته گسسته با ساقه بلند قراردارد.
🏷 این پژوهشگر در ادامه با بیان اینکه شاه طهماسب اول دومین پادشاه صفوی برای اولین بار گنبد مطهر رضوی را طلا کرد، گفت: پیش از آن نمای گنبد مطهر با کاشی سبز رنگی پوشیده بود.
اولین تعمیر و اولین کتیبه
🏷 به گفته وی عباس اول مشهورترین و مقتدرترین سلطان صفوی رسما در قزوین بر تخت سلطنت نشست باز پس گیری مشهد که به دست ازبکان به رهبری عبیدالله خان هرات افتاده بود از دغدغه های شاه عباس اول بود از همین رو نذر کرده بود اگر مشهد را بازپس گیرد پیاده به پابوس حضرت بشتابد، سه سال پس از بازپس گرفتن مشهد و با مساعد شدن اوضاع او این وعده را عملی کرد و پس از ورود به مشهد دستور بازسازی و تعمیرات مهم در مشهد و حرم مطهر را صادر کرد.
♦️ نعمتی یکی از کارهای تعمیراتی حرم را بازسازی نمای گنبد مطهر ذکر کرد و گفت:تاریخ این تعمیرات و برخی افراد مهم دخیل در آن در کتیبه دور گنبد ذکر شده است.
🔖 دومین تعمیر و دومین کتیبه
🏷 وی افزود: 6 دهه پس از تعمیرات دوره عباس در سال 1084 قمری، زلزله مهیبی مشهد را لرزاند و خسارات زیادی به شهر و حرم مطهر وارد کرد از جمله گنبد مطهر شکست برداشت اما دو سال بعد خرابی گنبد که اهمیت بیشتری داشت رفع شد، کتیبههای چهارگانه پایین ساقه گنبد راوای این تعمیرات است.
🏷 این پژوهشگر خاطر نشان کرد: شاه سلیمان صفوی تصمیم گرفت به شیوه جدش کار تعمیرات زمان خودش را در کتیبه جدید بر نمای گنبد مطهر ثبت کند به این ترتیب در زیر کتیه دور گنبد 4 کتیبه در 4 قاب ترنج بازوبندی بزرگ اضافه شد این کتیبه ها را که به شیوه کتیبه قبلی بر ورقه های مسی روکش شده با طلا قطاعی و نصب کردند محمد رضا امامی اصفهانی خوشنویس بزرگ آن دوره به خط ثلث جلی نگاشت .
🔖 توپبندی حرم و سومین تعمیر
🏷 نعمتی با بیان اینکه در سال 1330 قمری قزاقهای روسی وارد شمال ایران و شهر مشهد شدند و در پی درگیری با دستههای مختلف مردم که در حرم مطهر جمعی تشکیل داده بودند آن جا را بمباران کردند، گفت: این حمله باعث خسارتهای فراوانی به مجموعه حرم مطهر بویژه گنبد، رواق های اطراف آن و مسجد گوهرشاد شد.
🏷 وی ادامه داد: روسها روی بام حرم رفته و با شکستن پنجرههای گنبد طلا از بالا به مردم تیراندازی کردند از همین رو بسیاری از خشتهای طلاکاری شده خراب شد که مرتضی قلی خان طباطبائی نایب التولیه وقت به حمایت مالی حسین میرزا نیرالدوله والی خراسان و قائم مقام تولیه سرسلسله سادات رضوی و مردم کار تعمیر را انجام دادند.
🔖 چهارمین و آخرین تعمیر
🏷 این پژوهشگر تصریح کرد: در اوایل دهه 50شمسی تصمیم گرفته شد نمای ایوان طلای صحن انقلاب(صحن عتیق) گنبد و گلدسته طلای کنار آن به کلی نوسازی شد سندی مربوط به خرداد سال 1355 شمسی در این باره از مکاتبه میان دربار پهلوی دوم و نایبالتولیه وقت آستان قدس رضوی،عبدالعظیم ولیان حکایت دارد.
✅ به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، نشست علمی" زیارت اربعین از آغاز تا کنون"برگزار شد
📍 به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، در آستانه فرا رسیدن ایام سوگواری اربعین سید و سالار شهیدان، نشست علمی" زیارت اربعین از آغاز تا کنون"برگزار شد.
🔖 آیتالله محمد هادی یوسفی غروی، محقق، مورخ و استاد حوزه علمیه قم در این نشست که صبح امروز با حضور جمعی از محققان و پژوهشگران در محل تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، عنوان کرد: نخستین خبر دربار اربعین را شیخ مفید در کتاب " المزار" و سپس شیخ طوسی در" التهذیب" و "مصباح" آورده است.
🏷 وی عنوان کرد: ابوریحان بیرونی نیز در کتابی با عنوان "الاثار الباقیه" روز نوزدهم را در نزد شیعه روز برگرداندن سرهای شهدای کربلا ذکر کرده است.
🏷 آیتالله یوسفی غروی،درباره برگشتن اهل بیت(ع) در روز اربعین یادآور شد آنچه ذکر شده است، استبعادات( غیر محتمل) است و طبق بررسیهای میدانی در این مسیر از دمشق تا کربلا آمدن اهل بیت(ع) در روز اربعین امکان پذیر است و گزارش تاریخی نیز در این خصوص وجود دارد.
🏷 وی در ادامه به پیاده روی در اربعین اشاره کرد و گفت: در سده اخیر معمولا در ایام زیارتی خاص مانند نیمه شعبان و روز عرفه در نجف علما درسها را سه روز تعطیل می کردندو با شاگردان شان برای زیارت به کربلا می رفتند. به تدریج این پیاده روی به اربعین اختصاص یافت و با توصیه مرحوم سیبویه مردم هم اهتمام کردند و همراه علما از طریق راه نخلستان به زیارت کربلا میرفتند.
✅ پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی تبیین کرد:
📍 اهمیت و پیامهای پیادهروی اربعین
🔖 پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی به تبیین اهمیت و پیام های پیاده روی اربعین پرداخت.
🔹 حجتالاسلام و المسلمین رضا وطن دوست در ویژهبرنامه «رواق کتاب» که عصر روز گذشته در صحن قدس حرم مطهر رضوی با موضوع «اهمیت پیادهروی اربعین و پیامهای آن» برگزار شد، به دلایل، پیشینه، اهمیت، فلسفه و پیامهای پیادهروی اربعین اشاره کرد.
🏷 وی ضمن بیان دلایل روایی پیادهروی برای زیارت مرقد امام حسین(ع)، به ذکر حدیث شریفی از امام صادق(ع) خطاب به حسین بن ثُویر بن أبی فاخته، پرداخت و افزود: این امام همام فرمود: «اي حسين به راستي، هر كه از خانه اش درآيد و آهنگ زيارت امام حسين(ع) كند، چون پياده ره سپارد، خداوند به هر گامي كه نهد حسنهاي بر او نويسد و گناهي از او پاك سازد و اگر سواره باشد، خداوند بر هر گامي كه مركبش بر مي دارد، حسنه اي براي او نويسد و گناهي از او پاك نمايد تا آنگاه كه به كربلا رسد ...»
🏷 حجتالاسلام وطندوست با اشاره به برخی از آثار و برکات مراسم پیادهروی در حوزههای مختلف دینی، مذهبی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی سخنان خود را ادامه داد و به برخی پیامهای این مراسم، اشاره کرد.
🏷 وی بیان کرد: برای خاموش کردن نام امام حسین(ع) در طول تاریخ توسط امویان، عباسیان، وهابیان، حزب بعث عراق و اخیرا داعشیان تلاشهایی کور و ناموفقی شده است و حتی امروز نیز تلاش زیادی میکنند تا یاد و نام امام حسین(ع) را از دلها محو کنند، ولی به حکم آیۀ قرآن که فرمود: يُرِيدُونَ أَن يُطْفِؤُواْ نُورَ اللّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَيَأْبَى اللّهُ إِلاَّ أَن يُتِمَّ نُورَهُ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ. تلاش اینان به جایی نرسیده و نخواهد رسید.
🏷 این پژوهشگر ادامه داد: پیام پیادهروی اربعین این است که باید با صدای بلند فریاد برآورد تا به گوش تمام مخالفان برسد که به کوری چشم شما یاد و نام امام حسین(ع) همچنان زنده است و هر روز زنده و زندهتر خواهد شد. در واقع پیادهروی اربعین گواهی آشکار بر این واقعیت شیرین است.
🏷 وی همچنین یادآور شد: مراسم پیادهروی اربعین به ما اجازه میدهد تا با صدای رسا به تمام مخالفان مراسم پیادهروی اربعین فریاد بزنیم و بگوییم، برای ایجاد تفرقه و اختلاف میان مسلمانان هزینه نکنید، چراکه بدون هزینه و تنها ذیل شعار حبّ الحسین یجمعنا وحدت لازم میان تمام فرق مذهبی فراهم شده و میشود.
🔸 حجتالاسلام وطندوست، تصریح کرد: این حب الحسین است که برادران اهل سنت و شیعیان غیر اثنیعشری در مسیر پیادهروی اربعین هزینه میکنند، موکب میزنند و با خلوص وصفناپذیری از زائران امام حسین(ع)، به نحو احسن پذیرایی میکنند.
🔸 این مراسم با معرفی کتاب «پیادهروی و زیارت اربعین» که اخیرا توسط بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی به زیور طبع آراسته شده است، همراه بود.
40.77M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📺 معرفی کتاب «پیادهروی و زیارت اربعین»
📍 به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی و در آستانه فرا رسیدن ایام اربعین حسینی کتاب «پیادهروی و زیارت اربعین» منتشر شد.
🏷 این کتاب به زبانی ساده و صمیمی و با ترکیب استدلال و احساس و بهره گیری از روایات و مشاهدات میدانی، به ابعاد مختلف پدیده پیاده روی اربعین پرداخته است.
🏷در این اثر مولف پس از طرح چند پرسش درباره چرایی زیارت امام حسین(ع) از سوی شیعیان و چرایی دست برنداشتن شیعیان از زیارت امام حسین(ع) و... خواننده را با قرارگیری در جبهه حق فرا می خواند و پس از آنکه از ثواب زیارت در شرایط دشوار سخن می گوید و امام حسین(ع) را معجزه خدا می داند به فلسفه پیاده روی اربعین می پردزاد و از پیام این آیین بی مانند پرده بر می دارد و در پایان نیز 40 فضیلت برای پیاده روی اربعین بر می شمارد.
🏷در واقع این کتاب به ابعاد زیارت اربعین و احادیث و روایاتی میپردازد که از پاداش زیارت امام حسین(ع) و پیادهروی به سوی قبر شریف آن حضرت سخن میگویند.
🏷چرا از زیارت دست بر نمیدارید؟ آیا ممکن است در رتبه پیامبر(ص) باشیم؟، در جبهه حق باشید، ثواب زیارت دشوار، حسین معجزه خدا، فلسفه پیاده روی اربعین، چهل فضیلت زیارت اربعین، پیام زیارت اربعین، برترین حاجات که باید در زیارت درخواست کنیم و... برخی از مباحث این کتاب است.
✅دریافت کتاب از👇🏻
https://B2n.ir/u17355
#اربعین
✅ به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی،
📍 آیین رونمایی از کتاب " پیادهروی و زیارت اربعین" برگزار شد
🔖به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در آستانه فرا رسیدن ایام اربعین حسینی، طی آیینی از کتاب " پیادهروی و زیارت اربعین" رونمایی شد
🔹محمد تقدمی صابری، مترجم این کتاب در ابتدای این مراسم که صبح امروز نهم شهریورماه در محل تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، عنوان کرد: کتاب پیش رو به زبانی ساده و صمیمی و با ترکیب استدلال و احساس و بهره گیری از روایات و مشاهدات میدانی، به ابعاد مختلف پدیده پیاده روی اربعین پرداخته است.
🏷 وی ابراز کرد: در این اثر مولف پس از طرح چند پرسش درباره چرایی زیارت امام حسین(ع) از سوی شیعیان و چرایی دست برنداشتن شیعیان از زیارت امام حسین(ع) و... خواننده را با قرارگیری در جبهه حق فرا می خواند و پس از ثواب زیارت در شرایط دشوار سخن می گوید.
🏷 تقدمی صابری تصریح کرد: چرا از زیارت دست بر نمیدارید؟ آیا ممکن است در رتبه پیامبر(ص) باشیم؟، در جبهه حق باشید، ثواب زیارت دشوار، حسین معجزه خدا، فلسفه پیاده روی اربعین، چهل فضیلت زیارت اربعین، پیام زیارت اربعین، برترین حاجات که باید در زیارت درخواست کنیم و... برخی از مباحث این کتاب است.
🏷 وی ادامه داد: دونکته در این کتاب حائز اهمیت است نخست اینکه زیارت اربعین و گردهمایی مردم را به عصر ظهور تشبیه کرده است و موضوع بسیار جالبی برای تحقیق است و دیگر اینکه حسین(ع) را معجزه الهی ذکر کرده و اربعین را نشان از معجزه بودن امام حسین(ع) می داند.
🏷 این مترجم ادامه داد: بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با انتشار این کتاب در اربعین سید و سالار شهیدان حضور علمی پیدا کرده است.
🔸 پیام آیتالله سید هادی مدرسی به این مراسم
🏷 در ادامه این مراسم، پیام آیتالله سید هادی مدرسی مولف این کتاب قرائت شد، در بخشهایی از این پیام آمده است: آیا میتوان پیرامون پیادهروی و زیارت اربعین یک میلیون کتاب تالیف کرد؟ و آیا کتاب حق این زیارت را چنانکه باید و شاید به جا میآورد؟
🏷 در پاسخ بدین پرسشها باید گفت تالیف یک میلیون کتاب پیرامون پیادهروی و زیارت اربعین حسینی شماری اندک است زیرا هر کس به زیارت اربعین حسینی میرود در زیارت خویش مشاهدهها و حکایتهایی دارد و آثار این زیارت را در زندگی روزانه خود میبیند. از همین رو اگر همه زائران امام حسین(ع) در 10 سال گذشته کتابی درباره زیارت خویش تالیف کنند امروز دست کم 100 میلیلون کتاب درباره زیارت در دست داشتیم.
🏷 اما آیا این تالیف این شمار از کتاب حق زیارت اربعین را چنانکه باید و شاید میگذارد؟ در پاسخ باید گفت قطعا خیر. زیرا عظمت این زیارت در شمار انبوه مشارکتکنندگان در آن و تکرار هر ساله آن نهفته نیست .
🏷 در واقع باید فزونتر از این زیارت گفت و درباره آثار ابعاد و اثرات آن بر جان و نهاد انسانها نوشت از همین روست که میگوییم زیارت اربعین تنها به سبب شکار انبوه مشارکتکنندگان در آن معجزه به شمار نمیآید بلکه معجزه حقیقی در تاثیر سترگی نیز نهفته است که بر جان و نهاد زائران بر جای می ماند و این پیامد عشق و مهر و دوستی پرپهنه ای است که آنان به مولای خویش امام حسین(ع) دارند همان عشقی که به سبب آن زائر اربعین مشتاق این زیارت و تکرار آن میگردد چندان که برخی مومنان اگر توفیق این زیارت را نیابد سخت افسرده شود و شاید که از شوق جان بسپارند، اگر از زیارت امام حسین(ع) باز داشته شوند.
🔺یادداشت/ امام حسین(ع) تجلی عشق به خدا
🔹یکی از ویژگیهای امام حسین(ع) داشتن عشق به خدا بود. این عشق بود که آن امام عزیز را بر آن داشت تا دار و ندار خویش را در راه خدا هزینه کند و ایثارگرانه خون خود و عزیزانش را به پای درخت توحید بریزد و با خون خود آن را آبیاری کند تا برای همیشه سبز و خرم بماند.
🔹شاید برای برخی تصور این مطلب که چطور شد امام حسین(ع) توانست دست از دنیا بکشد و هر چه داشت در راه خدا خرج کند، سخت باشد، ولی در اینجا نکتهای ظریف وجود دارد که اگر این نکته درست فهم شود، تصور مطلب برای همگان آسان خواهد شد.
🔹آن نکته این است که اگر دنیا و مظاهر آن برای همگان شیرین است که هست، خدا و ایمان به او نیز شیرین بلکه شیرینتر است. از اینرو، آنان که شیرینی ایمان به خدا را چشیده باشند، آن را بر شیرینی دنیا ترجیح میدهند. مگر نه این است که هم حلوا شیرین است و هم عسل.
🔸مشروح یادداشت حجتالاسلام رضا وطندوست، پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی را در «قدسآنلاین» بخوانید:
https://qudsonline.ir/x9LnN
@QudsOnline
✅ به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی،
📍 پیش نشست "کیستی انسان تمدن اسلامی" برگزار شد
🔖 به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، سیزدهمین پیش نشست از دومین همایش ملی انقلاب اسلامی و افق تمدنی آینده با عنوان" کیستی انسان تمدن اسلامی" برگزار شد.
🏷 استاد غلامرضا جلالی، مدیر گروه تاریخ و سیره سادات بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در این نشست که صبح دیروز یازدهم شهریورماه در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی گفت: از شهروندی، شهرسازی و مشارکت در یک شهر به عنوان تمدن تلقی میشود و کهنترین کتابی که در آن به زبان فارسی از کلمه «تمدن» یاد شده کتاب «اخلاق ناصری» نوشته خواجه نصیرالدین طوسی است.
🏷 وی ابراز کرد: خواجه نصیرالدین طوسی در این کتاب ویژگیها و اهمیت تمدن در جامعهسازی را در 100 صفحه تشریح کرده و دو پدیده عدالت و محبت را از مولفههای اصلی تمدن دانسته است.
🏷 جلالی در ادامه با بیان اینکه اهمیت «احسان» و «محبت» در تمدنسازی بالاتر از«عدالت» است، گفت:وقتی که این دو مولفه در کنارهم قرار میگیرند الطافی به وجود میآید که تدریجا به شهرسازی تبدیل می شود.
🏷وی ادامه داد: ایران دومین تمدن کهن بشری است که امروزه هم وجود دارد و تجربه تمدنی در ذهنیت ایرانیان از قدیم الایام وجود داشته است.
🔹 این پژوهشگر با بیان اینکه حکمت به انسان قدرت تسلط میدهد و عقلانیت انسان را برای تحقق تمدن کمک می کند، گفت: تمدن زاده استمرار است و در ساخت و ساز تمدن بزرگترین چیزی که به آن نیاز داریم کنش گری تمدنی است که به صورت اتفاقی حاصل نمیشود.
🏷وی به انطباق ذهن با تمدن اشاره کرد و افزود: فرد تمدنساز باید حکیم باشد و اگر حکمت و فرزانگی نداشته باشد نمی تواند تمدن سازی کند، در واقع کنشگر باید استمرار داشته باشد و این استمرار نه از راه تکرار و عادت بلکه از روی محاسبات باید صورت گیرد.
🔸 در ادامه خاطر نشان کرد: امور اعتباری قدرت ساخت و ساز تمدن واقعی را ندارند واگر تمدنسازی می کنیم باید تحلیل تمدنی داشته باشیم و تمدن خودمان را با سایر تمدن ها بسنجیم و قدرت و ضعف آن را بررسی کنیم.
🏷 به گفته این پژوهشگر، انقلاب اسلامی به عنوان یک کنشگری مهم ایرانیان در واقع تصمیمگیری تمدنی بود و از یک تاریخ به تاریخ دیگر تبدیل شدیم. انقلاب اسلامی با مشارکت واقعی 99 درصدی مردم اتفاق افتاد و پس از انقلاب اسلامی ما منازعات فرقه ای را کنار گذاشتیم.
🏷 وی در ادامه به مختصات انسان تمدنساز اشاره کرد و افزود: انسان تمدن ساز قدرت حل تضادها را دارد و خودش به دوگانگی دچار نمیشود، بیدار است و اراده دارد، قدرت حرکت با زمان و قدرت خودسازی دارد، تمایل به همگرایی دینی و برقراری ارتباطات بینالمللی و درونی برای او اهمیت دارد، از تسامح برخوردار است، توانایی تولید دانشهای کاربردی را دارد، از صورتگرایی به معنا گرایی توجه دارد و.....
✅ طی نشستی در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی مطرح شد،
📍 مروری به عناصر تمدنساز انسانی از دیدگاه اسلام
🔖 طی نشستی در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی عناصر تمدنساز انسانی از دیدگاه اسلام مرور و بررسی شد. 🏷 پژوهشگر گروه انقلاب و تمدن اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در دومین پیش نشست ازسلسله نشستهای دومین همایش ملی «انقلاب اسلامی و افق تمدنی آینده امروز» که صبح دیروز یازدهم شهریورماه با عنوان «کیستی انسان تمدن اسلامی» برگزارشد، عنوان کرد:تمدن به عنوان يك پديده اجتماعي، محصول تفكرات نهفته در وراي آن است. براي ساختن تمدن، وجود انديشه تمدنساز ضروري و اجتنابناپذير ميباشد.
🔸 دکترعلیجان سکندری، ادامه داد: در اينكه آيا تمدنسازي در جوهره انديشه اسلامي، قابل مشاهده هست يا نه، باید گفت، اسلام اصيل به لحاظ برخورداري از توانمنديهاي بالا، ميتواند تمدّني متناسب با نيازهاي انسان معاصر بيافريند؛ چنانكه در عصرپیامیر(ص) و جانشینانش اين توانايي را از خود نشان داده است.
مفهوم شناسی تمدن
🏷 وی تصریح کرد:با الهام از آن دسته از آموزههاي اسلامي كه جامعه مطلوب را توصيف كردهاند جامعه متمدّن را جامعهاي ميداند كه دارای ویژگی هایی همچون حاکم شدن اعتقاد و اندیشه الهی بر جامعه، داشتن فضایل اخلاقی، برخورداری از رفاه نسبی و توزيع ثروت به صورت عادلانه و بر اساس لياقتها و... است.
🏷 این پژوهشگر افزود: از بعد نظام سياسي، در جامعه متمدّن اسلامي نظامي حاكم است كه مهمترين ويژگي آن الهي بودن آن است. كارگزاران خود را خدمتگزار مردم ميدانند، از استبداد و خودرأيي ابا دارند، نگاه آنان به قدرت، نگاه امانتي است نه نگاه طعمهاي. قدرت را وسيله خدمت ميدانند نه وسيله جلب منافع شخصی آنچه ذكر شد ويژگيهاي جامعه ايدهال اسلامي است.
عناصر تمدنساز اسلام
🏷 وی اضافه کرد:اگر از تمدنسازي اسلام سخن ميگوييم نبايد از تماميت اسلام سلب توجه كنيم. چنانچه تنها بخشي از اسلام مورد عمل واقع گردد و با بخشهاي ديگرآن بيمهري شود، در اين صورت نبايد تولد تمدن كامل اسلامي را انتظار داشته باشيم.
🏷 سکندری به چند عنصر تمدنساز اسلام اشاره کرد و خردگرايي، عدالتگرايي و عدالت گستری، دانش گرايي، جهان شمولی، تسامح و تساهل و اخلاقگرايي را از جمله آن برشمرد و تصریح کرد:مهمترين عامل موفقيت يك تمدن به اين است كه بتواند بيشترين تعداد افراد و جوامع را با خود همراه سازد.
🏷 وی ادامه داد: اصولاً اسلام مروّج ملكات اخلاقي بود. پيامبر(ص) خود فلسفه بعثت ش را اتمام مكارم اخلاق معرفي كرده است. اسلام فقط به جنبههاي اخلاقي و نصيحت و دعوت ايماني بسنده نكرد، بلكه موجبات كينهها، حسدها و انتقامجوييها را از بين برد و وحدت و الفت و يگانگي اجتماعي را در جامعه به وجود آورد.
🏷 این پژوهشگر خاطر نشان کرد: بنمايههاي اصلي تمدنسازي به بهترين وجه در اسلام وجود دارد. مطالعه تاريخ تمدن اسلام به خوبي گوياي آن است كه هم فرايند شكلگيري و هم پويايي تمدن اسلامي ارتباط تنگاتنگي با حضور فعال و مؤثر اسلام در عرصه اجتماع داشته است.