📍 #ویژگیهای_مکتب_اخلاق_توحیدی
1⃣ مطابقت با شریعت (بخش دوم)
◽️جزء اولین دستورات #مکتب_تربیتی_علامه_طباطبایی این است که سالک باید در ابتدا با مطالعه رساله عملیه، شناخت کاملی نسبت به واجبات و محرمات پیدا کند تا در عمل به وظایف شرعی خود، ذرهای کوتاهی نکند.
◽️لذا اینکه در کلمات مرحوم سید علی آقای قاضی(ره) و مرحوم علامه بحرالعلوم(ره) آمده است که میفرمودند: «سالک باید در دین خود مجتهد باشد»، به این معنا است که احکام شرعی خود را - اجتهاداً یا تقلیداً - درست بداند.
#مبانی_عملی_اخلاق_توحیدی
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
13.02M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 ببینید| خاطرهای از شدت علاقه مرحوم آیتالله سعادتپرور به حضرت امام خمینی(ره)
استاد فیاضبخش
▪️مرحوم آیتالله سعادتپرور(ره) چنان شیفته و دلباخته امام خمینی(ره) بود که پس از ارتحال امام، از شدت تالم روحی، بیماری قلبی ایشان بازگشت نمود و در بیمارستان بستری گردید.
▪️این علاقه ویژه و ارادت فوقالعاده، علاوه بر آنکه به خاطر جایگاه امام بعنوان رهبر انقلاب و مرجع عالم تشیع بود، ناشی از جایگاه عرفانی و مرتبه عالی توحیدی ایشان نیز بود.
▪️مرحوم استاد سعادتپرور، امام خمینی را به عنوان یک شخصیت معنوی و عرفانی که استاد دیده بود دوست میداشت و ایشان را یک عارف واصل میدانست.
🏴 سالگرد عروج ملکوتی آن عارف نستوه و معلم اخلاق را گرامی میداریم.
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
📍 #ویژگیهای_مکتب_اخلاق_توحیدی
2⃣ مستند به کتاب و سنت
◽️در مکتب تربیتی اخلاق توحیدی، دستورات مستند به کتاب و سنت است.
آیت الله سعادت پرور(ره) در اواخر عمر مبارکشان در یکی از توصیه های خود به استاد فیاض بخش میفرمایند: عمر من کفاف نداد، ولی شما سعی کنید تمام عرفان را به اهل بیت(ع) انتساب دهید؛ زیرا اولینِ عرفا در مکتب شیعه، اهل بیت(ع) هستند.
#مکتب_تربیتی_علامه_طباطبایی
#مبانی_عملی_اخلاق_توحیدی
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
📝 هدف از طرح مبانی تربیتی مکتب علامه طباطبایی(رضوان الله تعالی علیه)
🔻وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَنِي آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلَى أَنْفُسِهِمْ أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ قَالُوا بَلَى شَهِدْنَا أَنْ تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هذَا غَافِلِين (اعراف 172)
◽️خداوند متعال در این آیه شریفه میفرماید: ما در مرتبهای که هیچ نوع انانیت و امور بازدارندهای از خدا در شما وجود نداشت، به شما گفتیم: به خودتان نگاه کنید؛ شما نیز به محض این مشاهده، خود را ندیدید، بلکه خدا را مشاهده کردید؛ گویا خود را یکپارچه فقر دیدید. لذا به جای (ا لست بانفسکم)، میفرماید: (أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ)
◽️مبنای اصلی در مکتب تربیتی علامه طباطبایی(ره) و اساتید ایشان، از بین بردن انانیت است و سالک تا زمانی که در وادی اخلاص است، یک خودی نشان میدهد و میگوید: "من" هستم که عبادت میکنم؛ "من" هستم که موحد هستم. این منیت را همیشه دارد. اما وقتی که به وادی مخلَصین رسید، در آن مقام، اصلا منیتی باقی نمیماند و موضوع پاک میشود.
◽️لذا در قرآن به این افراد، مخلِص نمیگویند؛ بلکه مخلَص (اسم مفعول) میگویند؛ یعنی حتی پاک شدن و خالص شدن خود را نیز به خداوند نسبت میدهد.
◽️بدین منظور، سالک باید با انجام دستورات شرعی در طی #اربعینیات با از بین بردن حجابها و کدورتها، انانیت خود را از بین برده و این خلوص را بدست آورد.
🔺در این مجموعه، تلاش بر این است با عنایت به کتاب سیر و سلوک مرحوم سید بحرالعلوم که مورد توجه بزرگان اهل معرفت بوده است، مباحثی در مورد اربعین و دستورات عملی که از لوازم سلوک است بیان شود.
#رساله_سیروسلوک_مرحوم_بحرالعلوم
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
📝ویژگی و اهمیت رساله سیر و سلوک علامه بحرالعلوم (ره)
🔻موضوع این رساله ، اخلاق عملی و یک دوره سیر و سلوک عرفان اسلامی است.
◽️این رساله از زمان تالیف تاکنون، مورد توجه بزرگان عرفان و سیر و سلوک بوده است و در علو شان آن، همینمقدار بس که بزرگانی چون علامه طباطبایی(ره) و علامه تهرانی(ره) از روی آن، نسخهای برای خود استنساخ نمودند.
🔺علامه طباطبایی به نقل از مرحوم سید علی آقای قاضی میفرمودند: «کتابی بدین پاکیزگی و پر مطلبی در عرفان نوشته نشده است».
همچنین از مطالب این کتاب میتوان فهمید که ایشان چقدر اهل مراقبه و تزکیه بوده است.
#رساله_سیروسلوک_مرحوم_بحرالعلوم
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
📍 #ویژگیهای_مکتب_اخلاق_توحیدی
3⃣ جامع و نظام مند بودن
🔻ویژگی دیگر مکتب تربیتی اخلاق توحیدی، این است که دستورات این مکتب نسبت به کل دستورات مکاتب قبل از خودش، جامع بوده و تمام نقاط قوت آنها را در خود دارد.
◽️دستورات عملی مکتب تربیتی مرحوم ملا حسینقلی همدانی(ره)، کاملاً علمی، نظاممند و حسابشده است و با کمی تتبع در کتابها و دستورات اخلاقی، میتوان به این نتیجه رسید که مکتب مرحوم علامه طباطبایی(ره)، بهترین مکتب تربیتی است.
🔺حتی مکتب تربیتی مرحوم علامه سید مهدی بحرالعلوم؟ره؟ ـ که از اساتید این فن بودند و به تعبیر مرحوم علامه طباطبایی(ره): "ایشان یکی از چهار عارفی هستند که در طول تاریخ اسلام، به مقام تمکن در توحید رسیده و بارها و بارها خدمت حضرت ولی عصر؟عج؟ مشرف شدهاند" ـ نیز از این جهت مانند مکتب مرحوم علامه طباطبایی(ره) نیست.
#مکتب_تربیتی_علامه_طباطبایی
#مبانی_عملی_اخلاق_توحیدی
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
📍 #ویژگیهای_مکتب_اخلاق_توحیدی
4⃣ معرفت النفس، اساس دستورات #مکتب_ترییتی_علامه_طباطبایی
🔻دستورات مکتب مرحوم علامه طباطبایی(ره)، همگی بر اساس معرفت النفس است؛ لذا لازمهی ورود به این مکتب، دو امر است:
۱. داشتن مطالعاتی پیرامون معرفت النفس
۲. عمل به دستورات مبتنی بر معرفت النفس
◽️بنابراین، کسانی که میخواهند وارد این تفکر شوند، باید با مبانی معرفت النفس و خود معرفت النفس آشنا شوند.
◽️مرحوم ملاصدرا(ره) میفرماید: «من پیچیدهترین مباحث حکمت متعالیه را به برکت معرفت النفس توانستم حل کنم.»
🔺انسان وقتی وارد مبانی معرفت النفس میشود، میبیند دقیقترین مباحث فلسفی در معرفت النفس مطرح میشود.
#مبانی_عملی_اخلاق_توحیدی
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
📝 #شرح_احوال آیت الله سید مهدی بحرالعلوم(رض)
♦️تولد
🔻عـلامه دهر، سید محمد مهدی بن سید مرتضی بن سید محمد حسینی طباطبایی بروجردی الاصل نجفی المسكن، اعجوبه دهر و جامع منقول و معقول و مرجع دوران خویش بود.
◽️پدر ایشان (كه از علما و مراجع کربلا بود) دو پسر داشت: مرحوم سید جواد كه جد مرحوم آیت اللّه العظمی بروجردی است؛ و دیگری، سید محمد مهدی بحرالعلوم؛ که هر دو از بزرگان فقها و علما هستند.
◽️ایشان پیش از پگاه عید فطر در سال ۱۱۵۵ ه. ق در شب جمعه چشم به دنیا گشود.
◽️پدر بزرگوارش می گوید: در شبی كه فرزندم مهدی به دنیا آمد، در عالم رؤیا امام هشتم (ع) را دیدم كه شمع بزرگی را به شاگردشان محمد بن اسماعیل بن بزیع دادند. محمد، آن شمع را بر فراز بام منزل ما برده و روشن کرد. ناگهان نور آن شمع تا آسمان بالا رفته و دنیا را فرا گرفت.
🔺آری، شمعی كه توسط امام رضا(ع) افروخته شود، باید نورش جهان را روشن سازد و جهانیان را فرا بگیرد.
#رساله_سیروسلوک_مرحوم_بحرالعلوم
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
📍 #ویژگیهای_مکتب_اخلاق_توحیدی
4⃣ معرفت النفس، اساس دستورات #مکتب_تربیتی_علامه_طباطبایی
(بخش دوم)
🔻نفس انسان، یک حقیقت واحد و در عین حال ذو مراتب است.
◽️خداوند متعال در آیات قرآن کریم، از نفس انسان با عناوین نفس اماره، نفس لوامه و نفس مطمئنه یاد میکند. این آیات عبارتند از:
🔸وَ ما أُبَرِّئُ نَفْسي إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلاَّ ما رَحِمَ رَبِّي إِنَّ رَبِّي غَفُورٌ رَحيمٌ (یوسف 53)
🔸وَ لا أُقْسِمُ بِالنَّفْسِ اللَّوَّامَةِ (قیامت 2)
🔸يا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ (فجر 27)
◽️نفس انسان، حقیقتی دارای طیف و درجه است که از پایینترین و پستترین مراتب آغاز شده و تا مراتب عالی امتداد مییابد.
◽️این نفس، مطابق تقسیم قرآن در هر یک از عوالم وجودی، نام مخصوصی دارد؛ در مرتبه عالم دنیا، «نفس امّاره»؛ در مرتبه عالم برزخ، «نفس لوّامه» و در مرتبه عالم ملکوت، «نفس مطمئنّه» نامیده میشود.
🔺البته باید توجه داشت که انسان به دلیل اینکه کون جامع است، دارای تمام مراتب ذکر شده در نفس میباشد، اما حجابهای ظلمانی و نورانی به عنوان موانع سلوک، سبب استقرار عده کثیری از انسانها در انزل مراتب نفس میشوند.
#مبانی_عملی_اخلاق_توحیدی
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
📝 #شرح_احوال آیت الله سید مهدی بحرالعلوم(رض)
♦️سیره عملی
🔻ایشان دارای اخلاق پسندیده انسانی بود. تواضع و فروتنی او زبانزد خاص و عام بود. عطوفت و مهربانی او نسبت به بینوایان و مستمندان دربالاترین حد ممكن بود.
◽️كم سخن میگفت و سكوتش بـیشتر بود. همواره در حال تفكر و اندیشیدن به سر می برد، اگر سخنی به زبان می آورد با ذکر خدا همراه بود. در بین مردم كه مینشست، حالت تشهد در نماز را داشت. هنگام راه رفتن، هیبت و وقار خاصی داشت.
◽️صبح ها را همواره در بحث و تدریس و قضاوت بین مردم، و شب ها را در مطالعه و تحقیق می گذراند و پس از اندكی خواب و استراحت، برای عبادت و مناجات به درگاه خداوند ذوالجلال، خـود را كاملا آماده می ساخت.
◽️بسیار دیده شده بود كه پس از نیمه شب، از نجف تا کوفه پیاده میرفت تا هنگام مناجات در مسجد کوفه باشد و پس از نماز صبح به نجف باز میگشت و بـه حرم مطهر جد بزرگوارش امیرالمؤمنین(ع) مشرف میشد و با آن حالت معنوی و عـرفانی كه داشت، بـه زیارت مشغول می گشت.
🔺ایشان پدری مهربان برای طلاب محسوب میشد و همواره طلاب را به خواندن نماز شب ترغیب میکرد؛ به طوری که حتی یک بار کلاس درس خویش را به خاطر ترک نماز شب از سوی طلاب تعطیل کرد و خطاب به آنها گفت: چرا من شبها، نالهها و گریههای شما را هنگام نماز شب نمیشنوم؟!
#رساله_سیروسلوک_مرحوم_بحرالعلوم
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
📝 #شرح_احوال آیت الله سید مهدی بحرالعلوم(رض)
♦️سیره عملی (بخش دوم)
◽️از جمله اموری که از زندگی ایشان نقل میشود، ملاقات های او با امام عصر (عج) است که شیخ عباس قمی آن را در منتهیالآمال آورده و در فواید الرضویه نیز به آن اشاره شده است.
میرزای قمی نویسنده کتاب «قوانین الاصول» که یکی از علمای مشهور و بزرگ است، میگوید: من با علامه بحرالعلوم در درس استاد وحید بهبهانی شرکت میکردیم و در مباحثاتی که من با ایشان داشتم اغلب من تقریر کرده و درس را توضیح میدادم تا اینکه من به ایران آمدم و سید بحرالعلوم در نجف ماند. بعدها شهرت علمی سید بحرالعلوم به من رسید و تعجب میکردم که چگونه تا این حد از حیث علمی قوی شده است؟
◽️وقتی برای زیارت عتبات عالیات وارد نجف اشرف شده و سید را ملاقات کردم، دیدم سید بحرالعلوم همانند دریای مواج و عمیقی از دانشهاست. از او پرسیدم: من و شما در علم تقریبا هم درجه بودیم. چه شد که شما به این حد از معارف دست یافتی؟ سید رو به من کرد و گفت: میرزا! این از اسرار است. من آن را به تو میگویم به شرطی که تا زنده هستم به کسی نگویی! چگونه این طور نباشم در حالی که آقایم حجت بن الحسن ؟عج؟ شبی مرا در مسجد کوفه به سینه مبارک خود چسباند!
#رساله_سیروسلوک_مرحوم_بحرالعلوم
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi
📍 #ویژگیهای_مکتب_اخلاق_توحیدی
4⃣ معرفت النفس، اساس دستورات #مکتب_تربیتی_علامه_طباطبایی
(بخش سوم)
🔻نفس انسان، یک حقیقت واحد و در عین حال ذو مراتب است.
◽️در روایت آمده است:
🔸عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ(ع) قَالَ:
فِي الْأَنْبِيَاءِ وَ الْأَوْصِيَاءِ خَمْسَةُ أَرْوَاحٍ؛ رُوحُ الْبَدَنِ وَ رُوحُ الْقُدُسِ وَ رُوحُ الْقُوَّةِ وَ رُوحُ الشَّهْوَةِ وَ رُوحُ الْإِيمَانِ
وَ فِي الْمُؤْمِنِينَ أَرْبَعَةُ أَرْوَاحٍ أَفْقَدُهَا رُوحُ الْقُدُسِ وَ رُوحُ الْبَدَنِ وَ رُوحُ الشَّهْوَةِ وَ رُوحُ الْإِيمَانِ
وَ فِي الْكُفَّارِ ثَلَاثَةُ أَرْوَاحٍ رُوحُ الْبَدَنِ وَ رُوحُ الْقُوَّةِ وَ رُوحُ الشَّهْوَةِ
ثُمَّ قَالَ: رُوحُ الْإِيمَانِ يُلَازِمُ الْجَسَدَ مَا لَمْ يَعْمَلْ بِكَبِيرَةٍ. فَإِذَا عَمِلَ بِكَبِيرَةٍ فَارَقَهُ الرُّوحُ وَ رُوحُ الْقُدُسِ مَنْ سَكَنَ فِيهِ فَإِنَّهُ لَا يَعْمَلُ بِكَبِيرَةٍ أَبَداً.
(بصائر الدرجات في فضائل آل محمد صلى الله عليهم، ج1، ص: 447)
◽️در روایت مذکوره، مراد از «روح القدس»، مرتبه نفس مطمئنه انسان است که در آن مرتبه، ارتباط تام با پروردگار وجود دارد و نفس انسان در آن مرتبه، کاملا پاک و مطهّر شده است.
◽️مراد از «روحالایمان» نیز مرتبه پایین نفس، نسبت به «روح القدس» است که این مرتبه، در صورت اطاعت از تعالیم و فرامین انبیا و اولیای الهی در انسان پدید میآید.
◽️مراد از «روح البدن» نیز مرتبه پایین نفس، نسبت به «روح الایمان» است که همان قوه ناطقه در انسان، و مشترک بین کافر و مؤمن است.
◽️و مراد از «روح القوة» و «روح الشهوة» نیز همان روح نباتی و حیوانی است که مسئول جذب و دفع هستند.
🔺این روایت نیز شاهد دیگری بود بر اینکه همه انسانها، دارای نفسی هستند که ذومراتب است و از مرتبه نفس مطمئنه ـ که همان مرتبه روح القدس است ـ آغاز شده و تا مرتبه نفس اماره ـ که همان روح القوة و روح الشهوة و روح البدن است ـ کشیده شده است.
#مبانی_عملی_اخلاق_توحیدی
☑️کانال استاد فیاض بخش
@Jelvehnooralavi