باسمه تعالی
با سلام و احترام
با خوشوقتی و مسرّتِ خاطر بدینوسیله به استحضار میرساند که «گروه مطالعات منطق» در خانۀ حکمت اصفهان شروع به فعّالیت نموده است. این گروه در راستای چشمانداز کلان خانۀ حکمت اصفهان، و با هدف پیشبرد کمّی و کیفی فعّالیتهای پژوهشی و تولید علم در زمینۀ منطق، و نیز آموزش منطق و حوزههای علمی مرتبط با آن، از جمله منطق قدیم، منطق جدید، منطق تطبیقی، فلسفۀ منطق، تاریخ منطق، تفکّر نقّادانه و کاربرد منطق در علوم رایانه و هوش مصنوعی، در سطح عمومی و تخصّصی ایجاد گردیده است.
جزئیات فعّالیتها و برنامههای عمومی و تخصّصی گروه مطالعات منطق متعاقباً از طریق شیوههای ارتباطی خانۀ حکمت اصفهان به اطّلاع اساتید بزرگوار، فرهیختگان ارجمند، دانشجویان محترم و دیگر علاقهمندان به مباحث مرتبط با زمینههای فوق خواهد رسید.
جدای از این، اخبار مربوط به این گروه از طریق ایمیل اختصاصی گروه مطالعات منطق و کانال اختصاصی تلگرام مربوط به آن نیز انجام میپذیرد. در صورت تمایل به استفاده از این شیوههای اطلاعرسانی میتوانید در کانال تلگرام https://t.me/logicalstudiesgroup
عضو شوید.
همچنین در صورت تمایل به همکاری با گروه مطالعات منطق خانه حکمت اصفهان، لطفا نام و نامخانوادگی، آدرس ایمیل، سطح و زمینۀ تحصیلات یا مطالعات خود را به آیدی تلگرام
@hamid_alaeinejad
ارسال نمایید.
سپاسگزارم
حمید علایینژاد
مدیر گروه مطالعات منطق خانهٔ حکمت اصفهان
هدایت شده از مجمع عالی حکمت اسلامی
جهت ورود مجازی لطفا از آدرس زیر استفاه نمایید
https://b2n.ir/marefatshenasi
@hekmateislami
مجلة_بيت_الفلسفة_٢_العقل_والعقلانية.pdf
30.5M
مجلة بیت الفلسفة
رقم ثانی
عنوان: العقل و العقلانیة
#فلسفه
#جنسیت و #نفس
☘️ مطابق تفسیر برخی محققان #حکمت_متعالیه از مبانی نفسشناسانۀ #ملاصدرا، نفس انسان جهتمندی جنسیتی دارد.
از نظر ایشان نفس همان حیثیت تعلقی به بدن مادی است، كه صورت بدن است و با بدن، مركب واحدی را تشكیل میدهند.
حال پرسش جنسیتمندی نفس این است: آیا تفاوتهای جنسیتی به نفس و سپس به حقیقت انسان نیز سرایت میكنند یا فقط به بدن مادی تعلق دارند؟
🌱 اگر نفس جنسیتمند باشد، همانگونه كه بدن بر دو قسم مردانه و زنانه منقسم میشود، نفس نیز زنانه یا مردانه خواهد بود؛ نفس زنانه مدبر بدن زنانه است و نفس مردانه مدبر بدن مردانه. (البته كسانی مدعیاند كه روحیات زنانه دارند ولی بدنشان مردانه است و بالعكس. قاعدتا صاحبان دیدگاه فوق باید تبیین خود از این موارد را نیز عرضه كنند).
🌿 استدلال این مفسران، دو مبنای اصلی دارد: (A) نفس انسانی جسمانیة الحدوث است و با حركت جوهری اشتدادی به تجرد میرسد، (B) بدن جسمانی مرتبۀ نازلۀ نفس است و نفس و بدن با هم گونهای اتحاد دارند. (در اینجا فرض میكنم كه این دو مبنا درستاند).
🍀 توضیح استدلال بر پایه مبانی فوق میتواند چنین باشد:
(1) بدن انسانی یا زنانه است یا مردانه؛
(2) نفسی كه برای هر انسانی حادث میشود، متأثر از خصوصیات بدنش است (لازمۀ A و B)
(نتیجه) نفسی كه حادث میشود، یا زنانه است یا مردانه؛ یعنی نفس بصورت جنسیتمند حادث میشود.
به بیان دیگر، زنانه بودن بدن، موجب میشود كه نفسی زنانه حادث شود و با آن بدن متحد و مدبر آن گردد و در نتیجه چنین نفسی دارای حالات زنانه خواهد بود. اساساً جنسیتمندی نفس، لازمۀ ضروری جسمانیة الحدوث بودن نفس و اتصال و ارتباط شدیدش با بدن است.
🌲 اما لازمۀ اینگونه تفسیر و نتیجهگیری از مبانی مزبور، تنها زنانه یا مردانه بودن نفس نیست، بلكه بر این اساس تمام ویژگیهای غیراكتسابی و اكتسابی هر انسانی وابسته به بدنش و ویژگیهای آن متعین میگردند. این نوعی #فیزیكالیسم را نتیجه میدهد، زیرا پیدایش و تعین هر ویژگی نفسانی را وابسته به/ و برخاسته از ویژگیهای بدنی میداند.
🌴بنظر میرسد این تفسیر از مبانی و اصول #علم_النفس صدرایی، چندان با نظرات وی سازگار نیست و نیازمند تكمیل است. برای نمونه با آنکه ملاصدرا اعتقاد دارد «نفس»، جنبۀ تعلقی انسان به بدن است و ارتباط و وابستگی به بدن مادی، ذاتی وجود «نفس» است، حقیقت انسان را در این تعلق خلاصه نمیکند و انسان را دارای جوهر و ذاتی مجرد و غیر بدنی میداند كه پس از قطع تعلق نفس با بدن، حتی لحظهای پس از حدوث نفس، باقی میماند و حقیقت شخص انسان هم همان است.
در این صورت، زنانگی یا مردانگی میتواند صفت نفس باشد، اما حقیقت ذات انسان، كه با قطع تعلق به بدن باقی میماند، میتواند زن یا مرد نباشد.
🌳 بدین ترتیب پرسیدنی است كه آیا حقیقت انسان، كه (موافق دیدگاه ملاصدرا) پس از مرگ باقی میماند، نیز زن یا مرد خواهد بود؟ آیا زنانه یا مردانه شدن نفس در طول حیات دنیایی، موجب میشود كه ذات مجرد انسان نیز زن یا مرد شود و هنگام انتقال به سرای دیگر، زن یا مرد باشد؟ اگر چنین نیست، تقریر مزبور چندان نكتۀ مهم و تازهای را در بر ندارد، و اگر چنین است، تقریر فوق توان اثباتش را ندارد؛ چراکه نفس پس از مرگ، از حالت نفسیت تبدل یافته و به جوهری مجرد و غیر متعلق به بدن مادی تبدیل میشود.
🍀چنین مینماید كه برای تثبیت جنسیتمندی در ذات انسان، باید تبیینی عرضه كرد كه مطابق آن، زنانگی و مردانگی، هرچند در حدوث وابسته به / و برخاسته از تعلق بدنی باشند، در بقا و در ضمن حركت جوهری نفس، ارتقا يابند و از بدن مادی و تعلق بدان مجرد شوند تا بسان ديگر صفات مجرد نفس، متحد با آن بمانند و با حادثۀ مرگ زوال نپذیرند.
🖊 رضا درگاهیفر
@PhilMind
هدایت شده از موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
💢گروه فلسفه اسلامی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار میکند:
🔷برگزاری کرسی ترویجی:
رویکرد فلسفی-دینی به پدیدههای فراروانشناختی و پیامدهای اعتقادی آن
⏰تاریخ برگزاری: چهارشنبه ۲۶ مهرماه، ساعت ۱۶
👤ارائهدهنده:
دکتر مصطفی عزیزی علویجه
عضو هیئت علمی دانشگاه بینالمللی جامعهالمصطفی(ص)
👤ناقدین:
دکتر احمد شهگلی
(عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران)
دکتر محمدصادق شجاعی
(دکترای روان شناسی و عضو هیئت علمی پژوهشگاه بینالمللی المصطفی(ص))
👤دبیر نشست:
دکتر حمزه علی اسلامی نسب
(دکتری فلسفه و کلام اسلامی)
🏫مکان : قم، بلوار شهید صدوقی، خیابان حضرت ابوالفضل(ع)، خیابان دانش، کوچه دانش ۳ ، پلاک ۷۱ مؤسسه حکمت و فلسفه ایران
🌏لینک مجازی شرکت در جلسه:
http://irip.ac.ir/u/136
🆔https://eitaa.com/hekmatfalsafe
هدایت شده از مجمع عالی حکمت اسلامی
جهت ورد به جلسه مجازی از آدرس زیر استفاه نمایید
https://b2n.ir/hekmat.amali
@hekmateislami
هدایت شده از مجمع عالی حکمت اسلامی
جهت ورود به جلسه مجازی از آدرس زیر استفاده نمایید
https://b2n.ir/f.jensiyat
@hekmateislami
هدایت شده از موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
💢انتصاب دکتر علی صادقدقیقی در CIPSH
🔷مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران انتصاب شایسته دکتر علی صادقدقیقی، معاونت دفتر همکاریهای بینالملل مؤسسه، را به عضویت کمیته سیاستگذاری راهبردی منطق شورای بینالمللی فلسفه و مطالعات انسانی (CIPSH)، وابسته به سازمان آموزشی، علمی، و فرهنگی ملل متحد (UNESCO)، تبریک میگوید.
🔶کمیته مذکور حاکم بر سیاستهای کلان این سازمان در بزرگداشت روز جهانی منطق (ثبت یونسکو) در سطح جهان بوده و نهاد طرف مشورت در خصوص تعیین خطوط مشی این سازمان در زمینه منطق میباشد. امید است انتصاب جناب آقای دکتر دقیقی به این سمتِ بینالمللی زمینهساز برکات بسیار برای جوامع منطق ایران و جهان اسلام گردد.
🆔https://eitaa.com/hekmatfalsafe
کانون علمی منطق و فلسفه (شیراز)
💢انتصاب دکتر علی صادقدقیقی در CIPSH 🔷مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران انتصاب شایسته دکتر علی صادقد
کانون علمی منطق و فلسفه موسسه امام خمینی (ره) شیراز، انتصاب شایسته دکتر علی صادقدقیقی در CIPSH را به ایشان و جامعه علمی منطقدانان و منطقخوانان کشور تبریک عرض کرده و از خداوند منان برای این استاد عزیز توفیقات روز افزون را خواستار است.
مجلة بيت الفلسفة ٣ الهُويَّة.pdf
17.82M
مجلة بیت الفلسفة
رقم ثالث
عنوان: الهویة
#فلسفه