✴️ بیشتر بدانیم :
✔️ودیعه
عقدی است که به موجب آن یک نفر مال خود را به دیگری میسپارد برای آنکه آن را مجانا نگه دارد .ودیعه گذار ،مودع و ودیعه گر را مستودع یا امن میگویند.( ماده ۶۰۷ ق .م )
✔️عقد ضمان
عبارتست از اینکه شخصی مالی را که بر ذمه دیگری است به عهده بگیرد .متعهد را ضامن طرف دیگر را مضمون له و شخص ثالث را مضمون عنه یا مدیون اصلی می گویند.(ماده ۶۸۴ ق .م)
✔️رهن
عقدی است که به موجب آن مدیون مالی را برای وثیقه به داین می دهد .رهن دهنده را راهن و طرف دیگر را مرتهن میگویند .(ماده ۷۷۱ ق .م)
✔️اجاره
عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجر میشود. اجاره دهنده را موجر و اجاره کننده را مستاجر و مورد اجاره را عین مستاجره می گویند.(ماده ۴۶۶ ق.م)
✔️مساقات
معامله ایست که بین صاحب درخواست و امثال آن با عامل در مقابل در مقابل حصه مشاع معین از ثمره واقع می شود و ثمره اعم است از میوه و برگ گل و غیر آن.
@M_hoghoghyar
🛑امیرالمومنین علیه السلام:
آنچه را نمی دانی مگو، که دربیان چیزهایی که میدانی ، متّهم[به دروغگویی] میشوی
لا تَقُل ما لا تَعلَمُ ؛ فَتُتَّهَمَ بِإِخبارِکَ بِما تَعلَمُ
غرر الحکم ح10426
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
✔️جعاله
عبارتست از التزام شخصی به اداء اجرت معلوم در مقابل عملی اعم از اینکه طرف معین باشد یا غیر معین. (۵۶۱ ق .م)
✔️عاریه
عقدی است که به موجب آن احد طرفین به طرف دیگر اجازه می دهد که از عین مال او مجانا منتفع شود .عاریه دهنده را معیر و عاریه گیرنده را مستعمر گویند.(ماده ۹۳۵ ق.م)
✔️شرکت
عبارتست از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شئ واحد به نحو اشاعه (ماده۵۷۱ ق.م )
✔️مزارعه
عقدی است که به موجب آن احد طرفین زمینی را برای مدت معینی به طرف دیگر میدهد که آن را زراعت کرده و حاصل را تقسیم کند.(ماده ۱۸۵قانون ق .م)
✔️قرض
عقدی است که به موجب آن احد طرفین مقدار معینی از مال خود را به طرف دیگر تملیک میکند که طرف مقابل مثل آن را از حیث مقدار و جنس و وصف رد نماید. (ماده ۶۴۸ ق.م)
✔️حواله
عقدی است که به موجب آن طلب شخصی از ذمه مدیون به ذمه شخص ثالث منتقل میگردد. مدیون را محیل ،طلبکار را محتال، شخص ثالث را محال علیه می گویند.(ماده ۷۲۴ ق.م)
✔️هِبه
عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجانا به کس دیگری تملیک میکند. تملیک کننده را واهب ،طرف دیگر را متهب مالی را که مورد هبه است ،عین موهوبه می گویند.(ماده ۷۹۵ ق .م)
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
✔️اعمام :
🔹عموها، برادر پدرها
✔️افاقه :
🔹بهبود يافتن ، به هوش آمدن . در فقه هشياری پس از مستي است وپس از بازيافتن عقل پس از جنون است
✔️اقارب:
خويشان ، نزديکان ، بستگان
✔️امور حسبي :
🔹اموری که دادگاه ها مکلف اند به آن امور اقدام نموده وتصميمي اتخاذ کنند بدون اينکه رسيدگي به آنها متوقف بروقوع اختلاف ومنازعه بين اشخاص واقامه دعوی از طرف آنها باشد .
✔️امي :
🔹منسوب به ام ، مادری ، از يک مادر، در مقابل ابی
✔️انحصار وراثت :
🔹حصر وراثت ، درمفهوم تصريق حصر وراثت ودعوی وراثت به کار ميرود وآن دعوايي است که بموجب آن وراث متوفي از دادگاه تقاضاي صدور تصديق به منحسر بودن وراث به عدد واشخاص معين ومعلوم می نمايند .
✔️اهليت:
🔹صفت کسي که داراے جنون ، سفه ، ورشکستگی وساير موانع محروميت از حقوق ( کلاً وبعضاً ) نباشد ، در مقابل حجر به کارميرود .
صلاحيت شخص براے دارا شدن حق وتحمل تکليف وبه کار بردن حقوق که بموجب قانون دارا شده است.
براي اينکه متعاملين اهل محسوب شوند بايد عاقل ، بالغ ورشيد باشند.
✔️اهليت استيفاء :
🔹صلاحيت شخص برای به کار بردن حقي که دارا شده است مانند صلاحيت کبير برای معامله در اموال خود که در حال صغر آنها را ازپدر خود به ارث برده است .
✔️ايجاب :
🔹واجب کردن ، لازم کردن مقابل نفي ، سلب
✔️پذيرفتن
🔹اعلام تعهد يا اعلام تمليک ( عقد تمليکي ) : مقابل قبول .
✔️بالسويه:
🔹برابر، به نحومساوی
✔️تحرير ترکه :
🔹مقصود ازتحرير ترکه تعيين مقدار ترکه وديون متوفی است.
✔️ترکه :
🔹اموالی که از مرده باقي مانده باشد
✔️تعصيب :
🔹يعني دادن به عصبه وآن خويشاوند پدری شخص است ،عصب در لغت به معني احاطه کردن آمده است وبه خويشاوندان پدری از آن جهت عصبه گويندکه شخص را احاطه کرده وحمايت مينمايند در اصطلاح حقوقی رد مقداری از ترکه را که از سهام صاحبان سهم زيادتر است به خويشاوندان پدری متوفی گويند .
در حقوق مدني زياده از سهم بين صاحبان فرض تقسيم ميشود .
✔️ثلث :
🔹 يک سوم ، بخشي از ترکه که وصايای مالي موصی تاآن ميزان بدون اجازه ورثه نافذ است .
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
❌آیا خانم میتونه تقاضای قصاص قاتل شوهرش را داشته باشد ؟
✔️خیر ، به استناد ماده ۲۶۱ قانون مجازات اسلامی اولیای دم که قصاص و عفو در اختیار آن ها است همان ورثه ی مقتول اند مگر زن و شوهر که در قصاص و عفو و اجرا، اختیاری ندارند.
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
❌آیا بازپرس میتواند بدون دلیل کسی را احضار نماید؟
به استناد ماده 168 آیین دادرسی کیفری بازپرس نباید بدون دلیل کافی برای توجه اتهام ، کسی را به عنوان متهم احضار و یا جلب کند
تخلف از مقررات این ماده موجب محکومیت انتظامی ایشان تا درجه چهار است.
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی
✔️[اصلاحی ۱۳۹۹/۰۲/۲۳]- هر کس عمداً به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دایمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنی علیه گردد در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد به حبس درجه شش محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنی علیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم میشود.
✔️تبصره - در صورتی که جرح وارده منتهی به ضایعات فوق نشود و آلت جرح اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد مرتکب به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد.
#قانون_م_ا
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
اگر فردی در زمان حیات خود اموالی را به یکی از وارثانش انتقال رسمی داد، دیگر ورثه نمی توانند به این أمر اعتراض کنند و بعد از فوت فرد، آن ورثه ای که قبل از فوت او اموالی به نامشان شده، باز هم از دیگر اموال متوفی مطابق قانون ارث میبرند.
#ارث
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
✔️اگر قصد دارید بعد از فوت شما اموالتان به شخص خاصی برسد، حتما در قالب صلح_عمری اموال را به ایشان منتقل کنید نه وصیت.
✔️بعد از فوت شما، از اختلاف بین ورثه جلوگیری می شود.
✔️تا زمانی که خود شما در قید حیات هستید، حق استفاده از اموالتان برای شما باقی میماند.
✔️آن شخص هم از پرداخت مالیات بر ارث معاف می شود.
#صلح_عمری
@M_hoghoghyar
کتاب اصول فقه سمیرا محمدی جلد اول.pdf
38.13M
اصول فقه به روش ساده
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
❌آیا خانم میتونه تقاضای قصاص قاتل شوهرش را داشته باشد ؟
✔️خیر ، به استناد ماده ۲۶۱ قانون مجازات اسلامی اولیای دم که قصاص و عفو در اختیار آن ها است همان ورثه ی مقتول اند مگر زن و شوهر که در قصاص و عفو و اجرا، اختیاری ندارند.
@M_hoghoghyar
ای آشنای غربت جمعه ظهور کن
یک مرتبه ز کوچهی ما هم عبور کن 🌤
#امامزمان
#اَلسَـلامُعَلَیڪَیـٰابقیَةاللّٰھِفِۍارضِہ
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
❌لایحه از چه قسمت هایی تشکیل شده؟!
هر لایحه دارای چهار بخش می باشد👇👇
✔️بخش یکم: شامل خطاب به ریاست دادگاه و سلام و ادای احترام به قاضی است.
✔️بخش دوم: شامل موضوع لایحه است که باید:
نقش و عنوان کسی که لایحه را تقدیم می کند باید معلوم باشد( مثلا خواهان یا خوانده است یا شاکی یا متهم)
مشخصات ثبتی پروند باید نوشته شود( مثل شماره کلاسه و بایگانی)
موضوع پرونده( مثلا در پرونده های حقوقی نوع خواسته – مطالبه طلب، مهریه ، طلاق و…- مشخص شود. و یا در پرونده های کیفری نوع اتهام – کلاهبرداری، سرقت، خیانت در امانت ، ضرب و جرح و…- اعلام شود) که برای آمادگی ذهنی قاضی و اشراف به موضوع پرونده ضروری است ، حتما باید به طور دقیق مشخص شود.
✔️بخش سوم: این بخش شامل توضیح مختصری از جریان اولیه و ماحصل و ارائه خلاصه ایی از موضوع دعوا با توجه به مدارک و اوراق موجود در پرونده می باشد.
✔️بخش چهارم: این بخش مهم ترین و تخصصی ترین بخش لایحه بوده که شامل استدلال ، استناد به مواد قانونی ، اصول حقوقی و در آخر نتیجه گیری به نفع شخص ارائه دهنده لایحه دفاعیه می باشد.
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
❌در نوشتن لایحه چه نکاتی را باید رعایت کرد ؟!
✔️برای تنظیم یک لایحه مفید و کارآمد علاوه براینکه نیازمند احاطه بر اصول حقوقی و مواد قانونی است ، نیازمند آشنایی با کیفیت و چگونگی صدور رای توسط مرجع قضایی است.
به عبارت دیگر مرجع قضایی برای صدور رای نهایی خود باید مسیر های خاصی را طی کند و هر مسیری متشکل از مراحل مختلفی می باشد. پس برای شخصی که با این مراحل آشنایی ندارد حتی اگر به فرض، با اصول کلی حقوقی و مواد قانونی اشنایی نسبی داشته باشد. در بسیاری از موارد تنظیم لایحه ایی که در روند تصمیم گیری قاضی اثر بخش باشد امکان پذیر نخواهد بود.
✔️در تنظیم لایحه دفاعیه باید از اطناب و زیاد نوشتن خوداری کرد و هرچه طول لایحه کمتر باشد تاثیر ان بیشتر است. چون اولاً بهترین سخن آن است که کم و مفید باشد.
دوماً : باتوجه به حجم بسیار زیاد پرونده ها در مراجع قضایی، قضات محترم وقت و حوصله خواندن خاطرات خصوصی ، مشکلات خانوادگی طرفین دعوا و موضوعات غیر مربوط با پرونده را ندارند.
✔️لایحه یک سند قضایی محسوب می شود. بر همین اساس ممکن است کلماتی که در متن لایحه نوشته شوند، یک نوع اقرار صریح یا اقرار ضمنی به نفع طرف مقابل تلقی شود. هر سخن و کلمه در دادگاه بار قانونی خاصی داشته و ممکن است به ضرر صاحب حق تمام شود. بر همین اساس باید در تنظیم لایحه مواظب اظهارت خود باشیم.
@M_hoghoghyar
✴️ بیشتر بدانیم :
✔️ ماده ۱۵۶ قانون مجازات اسلامی آمده است: «هرگاه فردی در مقام دفاع از نفس، عرض، ناموس، مال يا آزادی تن خود يا ديگری در برابر هرگونه تجاوز يا خطر فعلی يا قريبالوقوع با رعايت مراحل دفاع مرتكب رفتاری شود كه طبق قانون جرم محسوب می شود، درصورت اجتماع شرايط زير مجازات نمی شود:
✔️ الف ـ رفتار ارتكابی برای دفع تجاوز يا خطر ضرورت داشته باشد.
✔️ ب ـ دفاع مستند به قرائن معقول يا خوف عقلایی باشد.
✔️پ ـ خطر و تجاوز به سبب اقدام آگاهانه يا تجاوز خود فرد و دفاع ديگری صورت نگرفته باشد.
✔️ت ـ توسل به قوای دولتی بدون فوت وقت عملاً ممكن نباشد يا مداخله آنان در دفع تجاوز و خطر مؤثر واقع نشود.»
#قانون_م_ا
@M_hoghoghyar