0034
❣️ مهدی شناسی
ما باید از سیره پیامبر اكرم(صلى الله علیه وآله) و اهل بیت(علیهم السلام) تقلید و اقتباس كنیم؛ امّا شبهههایى شیطانى مطرح شده است كه تأسّى كردن درست نیست و هر كسى باید خودش تصمیم بگیرد.
برخى از شبهه افكنان، اقتباس و تقلید و پیروى كردن از دیگران را نوعى ارزش منفى معرّفى مىكنند. مىگویند: تو خودت عقل دارى، ببین عقلت چه مىگوید! چه كار دارى دیگران چه مىكنند؟! گاهى فقط به مسأله الگوپذیرى در رفتار بسنده نمى كنند و این شُبهه را به تبعیّت در گفتارها و بیانهاى دینى نیز سرایت مىدهند. این كار به صورتى هماهنگ با عوامل استكبار و دشمنان اسلام انجام مىگیرد و براى انسان شكّى باقى نمى گذارد كه طرح و نقشهاى براى دین زدایى در كار است. این است كه به صورتهاى گوناگون تشكیك مىكنند. اوّل از چیزهاى سادهتر آغاز مىكنند و كم كم آن را به مسائل پیچیدهتر و اصولىتر سرایت مىدهند؛ از این رو، در این گفتار به چند پرسش اساسى در این باره مىپردازیم:
به چه دلیل باید از امامان معصوم(علیهم السلام) و مراجع عظام، تقلید و پیروى كرد؟ آیا از ایشان در همه جا و هر چیز باید پیروى كنیم؟
به چه دلیل باید به معصومان(علیهم السلام) اقتدا كنیم؟! آیا دلیل عقلى بر پیروى از اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) وجود دارد؟
ما شیعیان معتقدیم: پس از پیامبر اكرم(صلى الله علیه وآله)، سخنان اهل بیت(علیهم السلام) نیز مثل كلام خود پیامبر براى ما حجّیت دارد؛ به همان دلیلى كه مىگفت از تمام سخنان و دستورهاى پیامبر، باید اطاعت كنید.
قرآن از یك طرف مىگوید:
ما آتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا.
آن چه را رسول خدا برایتان آورده است، بگیرید و اجرا كنید و از آن چه نهى كرده، بپرهیزید.
و از طرف دیگر مىفرماید:
أَطیعُوا اللَّه وَ أَطیعُوا الرَّسُول.
از این آیه مىفهمیم كه باید از كلام پیامبر گرچه متن قرآن هم نباشد، اطاعت كرد؛
سپس مىگوید:
وَ أولِى الأَمرِ منكُم.
همان طور كه كلام پیامبر، حجّت و واجب الإطاعه است، اولوالامر نیز اطاعتشان واجب مىشود.
اولوالأمر چه كسانى هستند: محمدرضا خان، ناصرالدّین شاه، دبلیو بوش؟! در این باره از خود پیامبر پرسیدند. آن حضرت فرمود: مقصود از اولى الامر، امامان دوازده گانه هستند و اسمهایشان را هم تا امام دوازدهم، براى جابر و دیگران ذكر كرد؛ پس به اعتقاد ما شیعهها، مصادیق اولى الامر را خودِ پیامبر اكرم(صلى الله علیه وآله) تعیین فرموده است كه همان امامان دوازده گانه(علیهم السلام) هستند.
سخن آنها هم مثل سخن پیامبر حجّت است؛ پس تعبّد به كلام آنها به چه دلیل است؟ دلیلى است كه سرانجام به عقل منتهى مىشود؛ یعنى مىگوییم: چرا اطاعت حضرت على(علیه السلام) و دیگر امامان معصوم(علیهم السلام) واجب است؟ پاسخ این است كه چون پیامبر فرموده. چرا اطاعت پیامبر واجب است؟ چون خدا به اطاعت او فرمان داده. چرا اطاعت خدا لازم است؟ چون عقل مىگوید؛ بنابر این، سرانجام پشتوانه همه، عقل است.
ما اگر مىگوییم از امامان دوازده گانه(علیهم السلام) اطاعت كنید، سرانجام به دلیل عقلى منتهى مىشود؛ امّا اطاعت از دیگران به صرف این كه ما خوشمان مىآید، یا بیشتر جامعه آن را پذیرفته اند، چه دلیلى دارد؟!
اتّفاق اكثریّت یا همه مردم در زمان انبیا بر بت پرستى بود. آیا این اكثریت نزد خداوند اعتبارى داشت؟ اگر معتبر بود، پیامبر چه حقى داشت به توحید بخواند؟ بیش از 99 درصد مردم عربستان بت پرستى مىكردند. آیا این اكثریت نزد خداوند، اعتبارى داشت؟! در زمان حضرت ابراهیم(علیه السلام) غیر از او، همه بت پرست بودند. او به تنهایى تبرى را برداشت و بتها را شكست. چه حقّى داشت این كار را بكند؟ چرا از اكثریّت تبعیّت نكرد؟ علّت این است كه اكثریّت، خود به خود هیچ اعتبارى ندارد.
شبهه انگیزى در تقلید را آن قدر گسترش داده اند كه غیر از تقلید در رفتار، تقلید در آرا و عقیده و فتوا را هم شامل شده و حتّى به تعبّدیات رسیده است، كه متعبّد شدن به سخن پیامبر نوعى تقلید است. شما چرا به حرف پیامبر متعبّد مىشوید؟! چرا به عقلتان عمل نمى كنید؟! پاسخ این است كه اگر عقل، به واقع داورى قطعى داشته باشد، هیچ وقت خلاف حكم پیامبر نیست. در مواردى به تبعیت از حكم پیامبر ملزم هستیم كه عقل راهى ندارد:
وَ یُعَلِّمُكُمْ مَا لَم تَكُونُوا تَعَلَمُونَ.
پیامبر خدا، چیزهایى را به شما مىآموزد كه خودتان نمى توانید بفهمید. این جا است كه باید تعبّد كرد؛ امّا این تعبّد بى منطق و گزاف نیست؛ بلكه تعبّدى است كه پشتوانه عقلى و منطق دارد.
ادامه دارد
#ولایت
.
۹ مهر ۱۴۰۳
۹ مهر ۱۴۰۳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥
پزشکیان و نتانیاهو در سازمان ملل
چه میکس زیبایی
حتما ببینید
.
۹ مهر ۱۴۰۳
🔴 به خاطر تعلل در انتقام از اسرائیل و از بین رفتن معادله بازدارنده جان فرمانده کل قوا در خطر است
▫️امروز جای هیچ گونه مصلحت اندیشی در بین نیروهای انقلابی نیست و باید صریح و قاطع در میدان مطالبه گری از مسئولان نظام و فرماندهان نظامی کشور باشید و الا فردا تکرار قیام توابین است که هیچ گونه فایده و ارزشی نخواهد داشت چرا که ما دچار خسارت و لطمه جبران ناپذیر شدیم.
▫️اسرائیل پلید و جانی که تا دیروز جرأت نداشت شهادت سردار مقاومت حاج قاسم سلیمانی را در کنار آمریکا به گردن بگیرد امروز بقدری جری و هار شده که فرمانده کل قوا را تهدید به ترور کرده و مجوز آن را صادر کرده است و تا امروز تمام ترورهای فرماندهان جبهه مقاومت را یک به یک در میدان محقق کرده است.
▫️برادران و خواهران انقلابی همه ما مقصر هستيم چرا مطالبه انتقام فرمانده کل قوا را از مسئولان متولی کشور دنبال نکردیم و فریاد نزدیم و سوخت موشک های و اراده پولادین فرماندهان نظامی کشور نبودیم؟!!! امروز تمام محلات، کوچه ها، مراکز فرهنگی، مساجد و ... باید پايگاه فریاد انتقام انتقام باشد.
ان شاء الله
۹ مهر ۱۴۰۳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬
کلیپ منتصب به توهین و تهدید بی شرمانه نتانیاهو به حضرت آقا
اگه این کلیپ واقعیت داشته باشه
یه عده کلاهشون رو بالاتر بگذارند
.
۹ مهر ۱۴۰۳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥
اقدام معنادار سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری و انداختن چفیه بر روی شانههای خود هنگام سخن گفتن از انتقام ایران
۹ مهر ۱۴۰۳
۱۲ مهر ۱۴۰۳
4_6044268962689057768.mp3
942.1K
🔸ترتیل صفحه 035 قرآن کریم
با صدای استاد حامد ولی زاده
🔸مقام : عجم بیات
🛑 فایل بدون ترجمه
☘️☘️☘️☘️
.
۱۲ مهر ۱۴۰۳
4_6044268962689057769.mp3
2.15M
🔸ترتیل صفحه 035 قرآن کریم
با صدای استاد حامد ولی زاده_مقام عجم بیات
🔸به همراه ترجمه گویای فارسی با صدای مرحوم استاد اسماعیل قادرپناه
☘️☘️☘️☘️
.
۱۲ مهر ۱۴۰۳
┄━═━━⊰❀﷽❀⊱━━═━┄
✍ نکته تفسیری صفحه ۳۵
لحظه ای برتر از یک سال:
شاید هیچ مکتب و آیینی مانند اسلام، انسانها را به «تفکّر» دعوت نکرده باشد.
قرآن 17 بار از تفکّر، و بارها از عقل و فهم و ... سخن به میان آورده و احادیث پیشوایان ما لبریز از دعوت به تفکّر است.
خداوند در آیات وحی، زیانهای شراب و قمار را برشمرده و توصیه می کند که در حد میانه ـ و نه با افراط و تفریط ـ انفاق کنیم. سپس می فرماید: این چنین خداوند آیاتش را برای شما توضیح میدهد و علّت پاره ای از دستورهایش را روشن می کند تا در مورد زندگیتان در دنیا و آخرت اندیشه کنید. یعنی اگرچه خدا به شما فرمان می دهد که از دستورهایش اطاعت کنید، از شما می خواهد که در باره ی آنها فکر کنید و آنها را با چشم باز بپذیرید؛ نه اجباری و کورکورانه. [1]
هر یک از این دستورها، برنامه ای برای تکامل انسان است که اگر به درستی و با فهم و درک صحیح انجام شود، تأثیر فوق العاده ای در رشد انسان می گذارد.
شناخت صحیح گناهان و اندیشه در باره ی زیان آنها نیز باعث میشود که انسان با میل و رغبت از آنها دوری کند و پرهیز از آنها را نوعی محرومیت و رنج نپندارد.
امام رضا علیه السلام در این باره فرموده است: «عبادت راستین، نماز و روزه ی فراوان و بی فکر و اندیشه نیست؛ بلکه عبادت حقیقی، تفکّر در آفرینش خدا و دستورهای اوست.» [2]
تاریخ، سرگذشت های فراوانی را از عبادت های خشک و بی مغز روایت کرده که هیچ فایده ای برای انجام دهنده ی آن نداشته است.
داستان خوارج نهروان، نمونه ی روشنی از آنهاست. آنان، افراد خشک مغز و به ظاهر دینداری بودند که اعتقادات جاهلانه و پوچی داشتند و بر سر دشمنی با بزرگترین عبادت کننده ی زمانشان، علی علیه السلام ، سر دوستدار او را بریدند و همسر باردارش را کشتند و شکمش را دریدند و سر فرزندش را بریده، بر سر نیزه گذاشتند؛ در حالی که بسیاری از آنان، حافظان قرآن بودند و پیشانی هایشان از سجده ی فراوان پینه بسته بود!
امیر مؤمنان علی علیه السلام در سرزمین نهروان به آنان نصیحت فراوانی کرد و پس از اتمام حجت، با آنان پیکار کرد و بیشتر آنان را به جهنّم فرستاد. به راستی چه می شود که چنین بلایی بر سر انسان میآید؟
در روایتی می خوانیم که شخصی نزد امام صادق علیه السلام از عبادت فراوان همسایه اش سخن به میان آورد. امام از او پرسید: «عقلش چگونه است؟» او گفت: «عقل درستی ندارد.» امام فرمود: «مقام او با آن عبادت ها بالا نمی رود.» [3]
در مقابل، تاریخ از سعادت انسانهایی سخن میگوید که با لحظه ای فکر و اندیشه، از هلاکت ابدی نجات یافتند.
ماجرای «حُرّ بن یزید ریاحی»، یکی از نمونه های روشن این مطلب است. او نخستین کسی بود که مأمور شد حرکت امام حسین علیه السلام را مهار کند و اجازه ندهد آن حضرت تغییر مسیر دهد؛ امّا در روز عاشورا به فکر فرو رفت. شخصی به نام مهاجر بن اوس می گوید: «در روز عاشورا، بدن حر به لرزه افتاده بود. با تعجّب به او گفتم: آیا ترسیده ای؟ اگر از من می پرسیدند که شجاعت ترین شخص کوفه کیست، تو را معرفی می کردم. حر گفت: من خود را بین بهشت و دوزخ میبینم. به خدا سوگند، اگر قطعه قطعه و سوخته شوم ، هیچ چیز را به جای بهشت انتخاب نمی کنم.» حر، این را گفت و به سپاه امام حسین (ع) پیوست [4]
و اکنون بیش از هزار و سیصد سال است که درود و سلام خدا و خوبان عالم به او میرسد.
آری، بدینگونه انسان میفهمد که چرا امام صادق علیه السلام یک لحظه تفکّر را از یک سال عبادت برتر شمرده است. [5]
[1] . اقتباس از المیزان فی تفسیر القران ، ج2 ، ص197
[2] . کافی ، ج2 ، ص55
[3] . کافی ، ج1 ، ص24
[4] . زندگی امام حسین(ع)، تألیف محمد جواد نجفی، ص۱۸
[5] . تفسیر عیاشی، ج2، ص208
#تفسیر
.
۱۲ مهر ۱۴۰۳
0035
❣️ مهدی شناسی
اكنون در زمانى هستیم كه سلسله جلیله انبیا(علیهم السلام) پایان پذیرفته است و دیگر پیامبرى نخواهد آمد و حتّى امامان معصوم(علیهم السلام) هم در دسترس نیستند و امام دوازدهم(علیه السلام) نیز در پرده غیبت است. در این وضعیت، چگونه از آنها الگو بگیریم و به رفتار آنها تأسّى كنیم؟ در این جا دو پرسش مطرح مىشود:
1. وقتى ما اسوه و الگو را نمى بینیم، چگونه به او تأسى كنیم؟
2. آیا رفتارى كه در زمان امامان(علیهم السلام) انجام گرفته، براى این زمان نیز قابل تأسّى است؟
درباره پرسش اوّل باید گفت: تأسّى و اقتدا به طور مستقیم، میسر نیست؛ امّا غیرمستقیم، امكان دارد. شبیه این كه انسان، شخصى را نبیند؛ ولى تصویر او را در تلویزیون مشاهده كند یا فیلم او را ببیند. وقتى ما به طور كامل بتوانیم سیماى امامان را از لابه لاى آیات، روایات و تاریخ مجسّم كنیم، مرتبه نازلهاى براى ما حاصل مىشود. گویا كسى را دیده ایم كه اكنون حضور ندارد؛ ولى چگونگى رفتار او در حافظه ما هست و از حافظه كمك مىگیریم تا بتوانیم جاى خالى او را پر كنیم.
پرسش مهمتر این است كه تقلید، به وضع زمانى و مكانىِ الگو بستگى دارد. بعضى چیزها را در زمانى مىشود عمل كرد؛ امّا در زمان دیگر امكان عمل ندارد. چون با آن زمان، هزار و چندصد سال فاصله شده، تقلید از آنها اصلا میسّر نیست و امروزه امكان عمل ندارد. فرض كنید آن زمان اسب سوار مىشدند و با شمشیر مىجنگیدند. حال اگر بخواهیم پیروى كنیم، باید در جنگها سوار اسب شویم و با شمشیر بجنگیم و این امكان ندارد.
كسانى شبهههایى را القا مىكنند كه گاهى ممكن است از روى غفلت و نادانى، و گاهى از روى شیطنت باشد. ما حمل بر صحّت مىكنیم و مىگوییم: ان شاءالله این شبههها، همه از روى نادانى است و از روى غرض و مرض نیست. شبهه القا مىكنند كه چطور مىشود از حضرت زهرا الگو گرفت؟! آن شیوه زندگى ویژه 1400 سال پیش بوده است و در زمانه ما به هیچ وجه امكان عمل ندارد. زندگى سایر امامان(علیهم السلام) نیز براى زمان خاص و وضعیت اقلیمى و جغرافیایى خاص بوده است. در این زمان، وضع تغییر كرده و آن سیره زندگانى به هیچ وجه قابل تقلید و تأسّى نیست؛ پس این پرونده را باید بست.
در پاسخ به این پرسش باید گفت: قرآن كریم مىفرماید:
لَقَدْ كانَ لَكُمْ فِی رَسُولِ اللّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ.
و در سیره رسول اللّه براى شما سرمشق نیكویى وجود دارد.
با فرض این كه ما از این آیه، اطلاق را بفهمیم، در همه شؤون زندگى باید به رسول اكرم(صلى الله علیه وآله) تأسّى كنیم و به فرض اگر از آیه هم استفاده نمى كردیم، از روایات متواترى كه در این زمینه وجود دارد مىتوانستیم این معنا را بفهمیم كه باید به اهل بیت، تأسى كنیم.
حال، در چه چیزهایى باید پیروى كنیم؟ پاسخ این پرسش با رعایت اختصار این است كه در چند زمینه نیاز داریم تأسّى، تبعیّت و تقلید كنیم. یكى در زمینه باورها و عقاید است؛ چون حتّى برخى از اعتقادهاى ضرور نیز مقدارى جنبه تقلیدى دارد. بعضى از مسائل اعتقادى چون اصل خدا و توحید و نبوّت و اصل معاد را با براهین عقلى اثبات مىكنیم و به تعبّد نیاز ندارد؛ ولى به بعضى مسائل باید معتقد باشیم؛ در حالى كه عقلمان توان درك آنها را ندارد؛ براى مثال، انسان بیندیشد تا برهان اقامه كند كه وقتى آدم را در قبر گذاشتند، از او سؤالى خواهند كرد یا نه، عقل راه به جایى نمى برد. این جا یگانه راهش این است كه ببینیم معصومان(علیهم السلام) چه فرموده اند و بگوییم درست است. این جا سخن از أخذ علم از معصوم(علیه السلام) است.
به هر حال، خدا بر ما منّت نهاده و منبع معتبرى همچون سخنان و رفتار معصومان(علیهم السلام) را در این جا قرار داده است؛ پس بخش اوّل، باورهایى است كه ما باید از آنها پیروى كنیم و موقعیت زمانى و مكانى نیز در آنها تأثیرى ندارد. هزار سال پیشتر خدا یكى بوده است، و هزار سال بعد هم خدا یكى خواهد بود. اعتقادات دیگر هم همین طور است. هر چیزى كه دلیل متقن یا عقلى یا نقلى دارد، ثابت است و وضعیت زمانى، تغییرى در آن ایجاد نمى كند؛ امّا اختلافها درباره ارزشها بیشتر است. نظر ما این است كه ارزشهاى كلّى اخلاقى ثابتند و در هیچ زمانى تفاوت نمى كنند. ظلم همیشه بد، و عدالت همیشه خوب است و چیزهایى از این قبیل. بله، بعضى از رفتارهاى اخلاقى در موقعیتهاى گوناگون تفاوت مىكنند؛ ولى اینها هم موازینى دارند؛ براى مثال، فرض كنید همه مىگویند: راست گفتن خوب است؛ امّا بعضى جاها راست گفتن بد است. اگر راست گفتن سبب قتل انسان پاكى بشود، نباید راست گفت. دروغگویى بد است؛ امّا اگر باعث نجات جان پیامبرى بشود، آن جا باید دروغ گفت و واجب است؛ پس این ارزشها كمابیش متغیّرند؛ امّا تغییرش بى حساب نیست. به سبب زمان نیست كه تغییر مىكند.
ادامه دارد
#ولایت
.
۱۲ مهر ۱۴۰۳
۲۲ مهر ۱۴۰۳