میلاد نبی گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و رئیس مذهب شیعه امام جعفر صادق علیه السلام مبارک.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
امام صادق عليه السلام ـ در پاسخ به پرسش از بهترين اعمال (أفضَلِ الأعمال) فرمودند:
الصَّلاةُ لِوَقتِها ، وبِرُّ الوالِدَينِ ، والجِهادُ في سَبيلِ اللّه ِ عَزَّوجلَّ . حديث
ترجمه: نمازِ به وقت، نيكى كردن به پدر و مادر، و جهاد در راه خداوند عز و جل.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
قال رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله: المُداوَمَةُ عَلَى العَمَلِ في اتِّباعِ الآثارِ و السُّنَنِ و إن قَلَّ ، أرضى للّه ِِ و أنفَعُ عِندَهُ فِي العاقِبَةِ مِنَ الاجتِهادِ فِي البِدَعِ و اتِّباعِ الأهواءِ.
ترجمه: داومت بر عمل بر اساس آثار و سنّت، هر چند اندك، نزد خدا پسنديده تر و خوش فرجامتر است از سخت كوشى در عبادت بر اساس بدعت و هوس.
📚 الكافي، ج1، ص8.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
جایگاه ابن اثیر و کتاب «النهایة فی غریب الحدیث و الأثر».pdf
633.4K
✅ جایگاه ابن اثیر و کتاب «النهایة فی غریب الحدیث و الأثر»
✍️ محمد ملکی نهاوندی
#غریب_الحدیث
ابن اثیر (م 606 ق)، یکی از تواناترین غریب نگاران حدیث است و کتاب وی، النهایة فی غریب الحدیث و الأثر، یکی از مهم ترین کتاب های غریب الحدیث به شمار می رود. توانایی های فردی ابن اثیر، تسلّط او بر علوم مرتبط با غریب الحدیث هم چون لغت و حدیث و هم چنین بهره گیری از همه دستاوردهای گذشتگان، سه عنصر اساسی در موفّقیت او در این دانش و نیز توجّه زیاد صاحب نظران پس از او به کتاب النهایه نیز نشان گر قوّت کار وی در این عرصه است.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
♨️ سلسله نشستهای علمی امامت
✳️ جلسه اول:
〽️ "باورهای امامتی اصحاب تا قرن سوم"
🎙استاد سیدعلیرضا حسینی شیرازی
🗓 سه شنبه ۴ آبان
⏰ بعد از نماز مغرب
🏢 مرکز تخصصی امامت اهلبیت علیهمالسلام
📌 نشان
🔺حضوری: با رعایت پروتکل های بهداشتی
🔻آنلاین: نرم افزار اسکای روم
🌐https://www.skyroom.online/ch/emamat110/neshast
🔗 https://zil.ink/taraef
🆔 @taraef_ir
🔸گروه قرآن و حدیث مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی، از خواهران و برادران طلبه واجد شرایط دعوت به همکاری مینماید.
❇️ شرایط:
1️⃣ دارا بودن حداقل مدرک کارشناسی ارشد یا سطح سه در رشته های قرآن و حدیث
2️⃣ قبولی در مصاحبه
🗓 زمان ثبت نام: 3 تا 13 آبان 1400
💳 هزینه ثبت نام: 30 هزار تومان
ثبت نام به دو صورت:
مجازی: به نشانی https://pasokhgoo.ir/hamkari
حضوری: مراجعه به مرکز ملی پاسخگویی به نشانی قم، سه راه سالاریه
شماره تماس جهت اطلاعات بیشتر( ساعت 9 تا 13): 02537174168
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
#مداومت_در_عمل
الإمامُ زينُ العابدينَ عليه السلام ـ كانَ يَقولُ ـ : إنّي لاَُحِبُّ أن اُداوِمَ عَلَى العَمَلِ ، و إن قَلَّ .
ترجمه: امام زين العابدين عليه السلام ـ بارها ـ مى فرمود : من دوست دارم كه بر عمل مداومت داشته باشم، گر چه آن عمل اندك باشد.
📚الكافي، ج4، ص82.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
روایتی در منابع شیعه و اهل تسنن نقل شده است که «أَكْثَرَ أَهْلِهَا الْبُلْهَ».
اعضای محترم کانال، اگر در مورد این روایت، نکته یا توضیح ای دارید لطفا بیان کنید.
👇👇
قال رسولُ اللّه صلى الله عليه و آله : مَثَلُ الّذي يَتَعلّمُ العِلمَ ثُمّ لا يُحدِّثُ بهِ كمَثَلِ الّذي يَكنِزُ الكَنزَ فلا يُنفِقُ مِنهُ .
مَثَل كسى كه علم مى آموزد اما آن را آموزش نمى دهد، همچون مَثَل كسى است كه گنج مى اندوزد و از آن خرج نمى كند.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
📝رساله اغلاط مشهوره، رساله ای در روايات جعلی
✍محمدباقر ملکیان
علمای شيعه ـ أنار الله برهانهم ـ بر خلاف اهل سنّت، تأليفات مستقل چندانی در موضوع روايات جعلی ندارند. البته اين را نمیتوان به سبب اهمال و کوتاهی آنها بر شمرد، علت و يا عللش مفصّل است که در نگاشتهای منتشر نشده بدان پرداختهام. از سويی کم نيستند عالمانی که در مباحث علمی شان ـ چه اعتقادی، چه فقهی و چه تفسيری ـ حکم به جعل و يا تحريف رواياتی کردهاند.
در ميان نگاشته های مستقلّی که عالمان شيعه در اين موضوع نگاشتهاند رساله اغلاط مشهوره تأليف سيّد محمّد طباطبائي معروف به سيّد مجاهد کمتر ديده شده است، و چه بسا بسياری از حديث پژوهان تا کنون آن را نديدهاند.
اين رساله مختصر، که به همّت علیقلی دهخوارقاني در سال 1333 ق در مطبعه اسد آقا در 64 صفحه به چاپ رسيده است، رسالهای است به زبان فارسی، و به تعبير دهخوارقاني: «در بيان بعضی اخبار مجعوله از اهل سنّت و متصوّفه که در ميان احاديث شيعه رضي الله عنهم قاطی شده، و عوام از تشخيص و تميز آنها عاجز و قاصر بودند».
آنچه مؤلّف در اين رساله نگاشته به تعبير خودش: «قليلی از اين رويات است که روی بی فکری بر زبان ها جاری میگردد».
عنوان اين رساله ـ بر خلاف بسياری از نگاشته هايی که در اين موضوع تأليف شده ـ گويای اين امر است که مؤلّف از اين که اخبار دروغين را ـ و لو از باب مسامحه ـ روايت بخواند، اباء دارد. از سوئی آنچه در اين رساله به عنوان اغلاط مشهوره آمده بيشتر رواياتی است که در مصادر دست اول شيعی ـ از جمله کتب اربعه ـ نيامده است، گويا مؤلّف به زبان بی زبانی و در کنار بيان نمونه هايی از روايات جعلی، از اعتبار کتب معروف شيعه دفاع میکند.
ادامه یادداشت را در صفحه زیر مطالعه کنید:
👇👇👇
https://malekian.kateban.com/post/4854
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
✅شیعه جعفری
🔆عن جعفر بن محمد علیهالسلام: فَإِنَّ اَلرَّجُلَ مِنْکُمْ إِذَا وَرِعَ فِی دِینِهِ وَ صَدَقَ اَلْحَدِیثَ وَ أَدَّى اَلْأَمَانَةَ وَ حَسَّنَ خُلُقَهُ مَعَ اَلنَّاسِ قِیلَ هَذَا جَعْفَرِیٌّ ، فَیَسُرُّنِی ذَلِکَ وَ یَدْخُلُ عَلَیَّ مِنْهُ اَلسُّرُورُ وَ قِیلَ هَذَا أَدَبُ جَعْفَرٍ! ، وَ إِذَا کَانَ عَلَى غَیْرِ ذَلِکَ دَخَلَ عَلَیَّ بَلاَؤُهُ وَ عَارُهُ وَ قِیلَ هَذَا أَدَبُ جَعْفَرٍ.
🔅 امام صادق علیهالسلام: هر کس از شما که در دینش پارسا و راستگو باشد و امانت را به صاحبش برگرداند و اخلاقش با مردم خوب باشد گویند: این جعفرى است و این مرا شاد کند و از جانب او برمن شادی و سرور وارد شود و گویند: این ادب جعفر (بن محمد) است و اگر جز این باشد بلا و ننگ او بر من وارد شود و گویند: این ادب جعفر است.
📗الکافی، ج ۲، ص، ۶۳۶.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#کیفیت_استخاره
نماز استخاره برای درخواست نیکی و انجام کارهای خوب در روایات سفارش شده است. البته در برخی از آنها استخاره همراه با خواندن نماز و دعا توصیه شده و در بعضی روایات تنها به ذکر دعایی خاص بسنده شده است.
روایاتی در اینباره از امام صادق(ع) نقل شده است که چند نمونه از آنها ذکر میشود:
1️⃣ «هر گاه یکى از شما بخواهد کار مهمّى (که نیاز به مشاوره دارد) انجام دهد، در این صورت با هیچ یک از مردم درباره آن مشورت و نظرخواهى نکند، تا اینکه نخست با خداوند تبارک و تعالى مشاوره نماید».
راوى از امام پرسید: فدایتان گردم مشاوره با خداوند تبارک و تعالى دیگر چیست؟
امام(ع) فرمود: نخست از خداوند متعال درخواست میکند که خیر او را در آن کار پیش آورد و کارش را درست کند آنگاه با دیگران به مشاوره پردازد، و هرگاه شخص با مشاوره خداوند تبارک و تعالى کارش را آغاز کند، خداوند نیز خیر او را بر زبان هر یک از مردم که طرف مشورت او قرار گیرد جارى خواهد ساخت».[1]
2️⃣ «هر گاه یکى از شما بخواهد کار مهمى انجام دهد لازم است دو رکعت نماز بخواند آنگاه حمد و ثناى خداوند عزّ و جلّ بجا آورد و بر پیامبر خدا صلوات فرستد سپس این دعا را بخواند: «اللَّهُمَّ إِنْ کَانَ هَذَا الْأَمْرُ خَیراً لِی فِی دِینِی وَ دُنْیای فَیسِّرْهُ لِی وَ قَدِّرْهُ لِی وَ إِنْ کَانَ غَیرَ ذَلِکَ فَاصْرِفْهُ عَنِّی»؛ بار خدایا! اگر این کار خیر دین و دنیاى مرا در بردارد، پس انجام آن را برایم میسّر و مقدّر فرما، و اگر چنین نیست، پس آن را از من برگردان و دور ساز.
سپس از آن حضرت پرسیده شد که در آن دو رکعت چه بخوانیم؟
امام صادق(ع) فرمود: «هر چه میخواهى بخوان، اگر خواستى «قل هو اللَّه احد»، و «قل یا ایها الکافرون» در آن دو رکعت بخوان. ولى «قل هو اللَّه احد» معادل یک سوم قرآن است».[2]
3️⃣ «در رکعت آخر نماز شب در حالى که سر بر سجده نهادهاى صد و یک بار از خداوند استخاره کن (خیر خود را درخواست کن)».
از امام صادق(ع) پرسیده شد: با چه لفظى بگوییم؟
فرمود: «میگویى: «أَسْتَخِیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ أَسْتَخِیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ»؛ از خدا به مهربانیاش درخواست خیر مینمایم.[3]
✍️ برگرفته از سایت اسلام کوئیست
📚1. من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 562.
2. همان.
3. همان، ص 562 – 563.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
1_1213229840.pdf
1.18M
#مقاله_بخوانیم
📝 مصداقیابی و کارکردهای فرهنگی واژه "أَصْحَابُ أَبِی" در کلام امام صادق علیه السلام.
✍سید علیرضا حسینی شیرازی ، محمد لطفی پور
انقلاب علمی و فرهنگی شیعه، در عصر امامت امام محمدباقر علیه السلام، با مدیریت آنحضرت و توسط جمعی از شاگردان زبده و نخبه ایشان آغاز شد و جامعه شیعه را از فقر فرهنگی به مرحله شکوفایی و بالندگی رساند.
.این لایه از اصحاب الباقر علیه السلام را میتوان با کلیدواژه «أَصْحَابُ أَبِی» در فرمایشات امام جعفر صادق علیه السلام بازشناخت. توصیه ویژهای که امام باقر علیه السلام در آخرین لحظات عمر، به فرزندشان درباره یاران خود ابراز فرمودند، همچنین کارکردهای دینشناسانه و جامعهشناسانهای که از سوی امام صادق علیه السلام در مواضع مختلف ایراد شده، ضرورت بازشناسی مصادیق و کارکردشناسی فرهنگی «أَصْحَابُ أَبِی» را بیش از پیش، هویدا میسازد. این نوشتار، با شیوه تحلیل متون حدیثی شیعه، به این دو مهم پرداخته است.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
✴️ کلامی از امام حسن علیهالسلام در سالروز (۲۶ ربیعالاول) صلح ایشان
🔻ویلکم والله ان معاویة لایفی لاحد منکم بما ضمنه فی قتلی، و انی اظن ان وضعت یدی فی یده فاسالمه، لم یترکنی ادین لدین جدی صلی الله علیه و آله.
و انی اقدر ان اعبدالله عزوجل وحدی، ولکنی کانی انظر الی ابنائکم واقفین علی ابواب ابنائهم یستسقونهم و یستطعمونهم بما جعل الله لهم، فلا یسقون و لا یطعمون، فبعدا و سحقا لما کسبته ایدیهم، و سیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون.
📗بحاراانوار، ج۴۴، ص۳۳. دانشنامه امام حسن، ج۱، ص۶۴۴.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
🔶الإمامُ الصّادقُ عليه السلام : ثَلاثٌ يَحجُزنَ المرءَ عَن طَلَبِ المَعالي : قِصَرُ الهِمَّةِ ، وقِلَّةُ الحِيلَةِ، وضَعفُ الرّأيِ.
🔸امام صادق عليه السلام : سه چيز انسان را از رفتن در پى مقامات عاليه و اهداف بلند باز مى دارد: كوتاهى همّت، چاره انديش نبودن، و سستى انديشه.
📗تحفالعقول، ص۳۱۸.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
❗️فرزند کمتر زندگی بهتر
✍ یکی از حکمتهای نهجالبلاغه که در دوران اوج گیری شعار «فرزند کمتر زندگی بهتر» از سوی طرفداران و ترویجدهندگان این تفکر مورد استفاده قرار میگرفت حکمت« قِلَّةُ الْعِيَالِ أَحَدُ الْيَسَارَيْنِ» بود.
این حکمت افزون بر نهجالبلاغه در کتب حدیثی دیگر و از معصومان دیگر غیر حضرت علی علیهالسلام نیز گزارش شده است.
آنچه با صرف نظر از استدلالهای موجود در طرفین این شعار پیرامون حکمت مذکور به نظر میرسد این است که؛ حکمت مذکور اساسا هیچ ارتباطی با مسئله فرزندآوری یا فرزند نیاوری! ندارد.
از این گذشته حکمت مورد نظر در مقام ارزش گذاری نیست بلکه صرفا گزارش یک امر تجربه شده یا یک مسئله معقول است که بر فرض فقدان چنین احادیثی این امر برای انسان قابل فهم بود.
راقم این سطور به همراهی یکی از فضلاء مقالهای پیرامون حکمت مذکور مرقوم داشته ولی همچنان و به رسم کهن برخی مجلات در اختلاف آراء داور و نگارنده متحیر مانده است! تا خدا چه خواهد.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
📜کشف نسخهای گرانسنگ از روایات حضرت عبدالعظیم حسنی در یمن
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام، گفت: اخیرا کتابی با محتوای مجموعه احادیث روایت شده حضرت عبدالعظیم(ع) از جد بزرگوارش امیرالمؤمنین بوسیله امام جواد(ع) با مضامین مختلف فرهنگی، اجتماعی در کشور یمن یافت شده که نسخه عربی آن چاپ گردیده ولی ان شاء الله به زودی ترجمه و شرح این کتاب گران سنگ نیز توسط مجموعه دارالحدیث تهیه و در اختیار مشتاقان علم و معرفت قرار می گیرد.
رئیس موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث بیان کرد : در میان امامزادگان شخصیتی مانند حضرت عبدالعظیم(ع) وجود ندارد که نسبش با چهار واسطه به امام حسن مجتبی(ع) برسد و آن همه تجلیل و تکریم و توثیق از جانب امام معصوم شده باشد و بتواند در جایگاه امام زمان خود پاسخگوی سوالات مردم باشد و زیارتش برابر با زیارت حضرت سیدالشهدا(ع) تلقی گردد.
آیت الله محمدی ری شهری افزود: امام خمینی(ره) شخصیت بی نظیری بودند که آینده را به درستی پیش بینی میکردند. نقل شده این مرد الهی هنگامی که توفیق زیارت کربلا نصیبشان نمی شد در حرم حضرت عبدالعظیم(ع) حاضر می شدند و همان اعمالی که در کربلا انجام می شود در این حرم نورانی انجام داده است.
رئیس موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث گفت: سرّ این مطلب که چرا حرم مطهر حضرت عبدالعظیم(ع) شعبه ای از کربلاست هنوز برما پوشیده است و شاید هیچ زمان نیز نتوان به اسرار آن دست یافت اما وظیفه ما و متولیان فرهنگی این است که در مسیر معرفی آن حضرت و تبیین مناقب و فضائل ایشان بخصوص برای نسل جوان تلاش و کوشش کنیم.
http://isna.ir/news/1400081007310
@MaarefHadith
r43523a2081.mp3
2.45M
⏪دسته بندي منابع رجالي - معرفي رجال برقي از رجال اوليه (۷)
🎧محمدکاظم رحمانستایش
#دانش_رجال #دستهبندی_منابع_رجالی #منابع_علم_رجال #رجال_برقی
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#حدیث_انتظار
🔶عن سَيِّدِ الْعابِدينَ عليه السلام: مَنْ ثَبَتَ عَلى وِلايَتِنا فى غَيْبَةِ قائِمِنا اَعْطاهُ اللّه ُ اَجْرَ اَلْفِ شَهيدٍ مِثْلَ شُهَداء بَدْرٍ وَ اُحُدٍ.
🔸امام زين العابدين عليه السلام: كسى كه در زمان غيبت قائم ما بر ولايت ما استوار باشد، خداوند پاداش هزار شهيد از شهداى جنگ بدر و احد را به او خواهد داد.
📗بحارالانوار،ج۵۲، ص۱۲۵.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
✅ تحلیل رفتار اصحاب سیدالشهدا به عنوان تقریر معصوم
✍ محمد مهدی احسانی فر
بسم الله الرحمن الرحیم
یکی از موضوعات نیازمند پژوهش در حوزه عاشورا، رفتار اصحاب سیدالشهدا علیه السلام است.
چه بسا رفتار این بزرگان الگوی مردم قرار گرفته و حتی از آن ذیل تقریر معصوم استفاده شود. از این رو شایسته است با تتبعی جامع و تحلیلی همه جانبه به شناخت و فهم این گزاره ها پرداخت.
نمی توان گفت: "چون اینها امام نیستند، هرچه نقل شده را روایت می کنیم و خودمان نیز آن را می پردازیم" چنین تفکری، موجب انحراف در اخبار عاشورا خواهد شد؛ چراکه بخشی از عملکرد اصحاب در منظر و مرآی امام معصوم علیه السلام بوده و ذیل تقریر قابل استفاده است و بخشی دیگر نیز به طور طبیعی، الگو واقع می شود.
مثلا یکی از ریزموضوعات این عرصه، نوع رفتار حبیب بن مظاهر است. برخی گفته اند که حبیب، ترسید و قصد نداشت که به کربلا برود ولی نامه امام با آغاز "من الغریب الی الحبیب" او را تکان داد و برخی دیگر، پردازشهای دیگری کرده اند.
آنچه اهمیت دارد این است که برخی از مادحان و اهل منبر، جمله یادشده را به امام نسبت میدهند و گاهی برای عبرت، تصمیم نادرست حبیب مبنی بر ترک امام را سرزنش کرده و گاه از این راه، توجیهی برای بی معرفتی درست می کنند و می گویند: "بالاخره با نامه امام هم که شده باشد، هدایت می شویم!" در حالی که این حرفها و تحلیلها که شاید در هر سال، دهها مجلس را به خود اختصاص می دهد، بر پایه مطالعه و پژوهش، استوار نیست. یعنی وقت گوینده و خواننده و شنونده، صرف سخنی شده که پایه ای ندارد. راه پیشگیری از این اتلاف وقتها و تحلیلهای نادرست و الگوسازی ها و نتیجه گیری های انحرافی، مطالعه و پژوهش است.
والحمدلله رب العالمین
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
بررسی شفاعت برزخی در قرآن، روایات و اندیشۀ تفسیری علامه طباطبائی(ره).pdf
529.7K
#مقاله_بخوانیم
📝 بررسی شفاعت برزخی در قرآن، روایات و اندیشۀ تفسیری علامه طباطبائی(ره)
✍️روح الله محمد علی نژاد عمران؛ کامران اویسی
#شفاعت #برزخ
اگر چه اصل شفاعت از امور مسلّم بین مسلمانان است، اما اینکه محدوده شفاعت، علاوه بر قیامت، برزخ را هم شامل شود، همواره میان اندیشمندان شیعی مورد بحث بوده است.
علامه طباطبائی وجود شفاعت در عالم برزخ را نپذیرفته و استعانتهای معصومان (ع) در برزخ را نوعی اجازه تصرّف از سوی خدا در عالم برزخ میداند. لذا معتقد است که شفاعت در عوالم پیش از قیامت محقق نمیشود. در این مقاله ضمن پرداختن به دیدگاههای مطرح، و نقد و بررسی ادلۀ آراء ایشان روشن میگردد.
برای مطالعه می توانید (اینجا 👈کلیک) کنید
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#تعظیم_شعائر
یکی از وظایف مومنان، تعظیم شعائر الهی است، خداوند فرمود: «وَ مَنْ يُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ»
حاجى نورى در خاتمة المستدرك در وصف سید بن طاووس می گوید:
«از جاى جاى كتابهاى او خصوصا كتاب «كشف المحجّة» ظاهر مىشود كه در ملاقات با حضرت حجّت صلوات اللَّه عليه براى او باز بوده است»
و نیز می نویسد:
«ایشان از بزرگترين بزرگ دارندگان شعائر خداوندى است (من عظماء المعظّمين لشعائر اللّه تعالى)، در هيچ نوشتهاش نام مبارك پروردگار را ياد نمىكند جز آن كه مىافزايد: "جلّ جلاله".
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
✅ آسیب های تفاسیر ذوقی از گزاره های دین
✍️ محمد مهدی احسانی فر
#تفاسیر_ذوقی
بسم الله الرحمن الرحیم
تفاسیر ذوقی از دین و گزاره های آن، شاید برای مدتی بتواند گروهی را جذب کند ولی در بازه ای بلندتر، گروهی فزونتر را دفع خواهد کرد. در طول سالیانی که اربعین، رونق گرفته بود، بازار تحلیل های ذوقی داغ شده بود.
مثلا برخی می گفتند: «پیاده روی اربعین، تمدن اسلامی را ایجاد خواهد کرد.»
یا می گفتند: «دیگر هیچ کسی نمی تواند جلو این جمعیت چند میلیونی را بگیرد.»
یا می گفتند: «پیاده روی اربعین موجب خواهد شد که همواره عراق در دست نیروهای مذهبی و حشد شعبی مقاوم باشد.»
برخی هم تفاسیر عرفانی و ماروائی ارائه می کردند.
اشکال این تحلیل ها آن است که صاحبان آن، صاحب علم غیب نیستند و به علم معصومان نیز تکیه نکرده اند. اگر این گروه تحلیل های خود را منطبق با فرمایشات اهل بیت علیهم السلام، تنظیم می کردند، اعتماد بیشتری جلب شده و مردم را جذب منطق اهل بیت علیهم السلام می نمودند؛ نه جذب تحلیل های هیجانی.
چند وقت پیش، کتابها و کتابچه هایی که درباره این موضوع نگاشته شده بود را تورّق می کردم. برخی کاملا در چارچوب متون قرآنی و حدیثی و فقهی است. شاید هیجان آن به اندازه برخی نگاشته های داغ نباشد اما درست و منطقی است؛ چون متکی به دانش الهی است.
اما برخی دیگر، هیجانی است؛ مشتری دار است؛ بازارپسند است و ... اما ذوقی است؛ سلیقه نویسنده است؛ متکی به قرآن و سنت نیست.
مثلا در یکی از کتابچه های پرتیراژ آمده: «ان الاربعین هو دستور کامل من قبل المعصومین.» نویسنده، قبل و بعد از این عبارت، منظور خود را توضیح نداده است.
یا اینکه در کتابی آمده: «ان الاربعین نموذج صغیر لدولة الامام المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف.» نمی دانم مقصود نویسنده چه بوده است.
در جایی دیگر آمده: «الاربعین مطلع لتحقیق بشارة الانبیاء فی ظهور منقذ البشریة.»
این تعابیر بیشتر شبیه شعار است. آری، می توان تحلیلی را پشتوانه این شعارها ساخت؛ اما چرا تحلیل های خود را پشتوانه آیات کریمه و احادیث شریفه نکنیم و خود، شعاری بسازیم و بعد، به دنبال پشتوانه آن بگردیم؟
نویسنده معتقد است که برای پیشبرد دین، نیازی به ساختن گزاره های بدون پشتوانه نداریم بلکه حدیث «لو علم الناس محاسن کلامنا لاتبعونا» نشان می دهد که بهتر است توان و سلیقه و ذوق خود را برای نشر معارف اهل بیت علیهم السلام در قالب های مختلف سنتی و جدید بگذاریم.
والحمد لله رب العالمین
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
قَالَ [امیرالمومنین]عَلَیْهِ السَّلاَمُ: إِذَا کَانَتْ لَکَ إِلَی اللَّهِ سُبْحَانَهُ حَاجَةٌ فَابْدَأْ بِمَسْأَلَةِ الصَّلاَةِ عَلَی رَسُولِهِ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِثُمَّ سَلْ حَاجَتَکَ فَإِنَّ اللَّهَ أَکْرَمُ مِنْ أَنْ یُسْأَلَ حَاجَتَیْنِ فَیَقْضِیَ إِحْدَاهُمَا وَ یَمْنَعَ الْأُخْرَی.
امیرالمومنین علیهالسلام: چون از خداوند سبحان حاجتى خواهى، حاجت خود را با #صلوات بر رسول خدا (صلى الله عليه و آله) آغاز كن. زيرا خداى تعالى بزرگتر از اين است كه از او دو حاجت خواهند و او يكى را برآورد و يكى را روا نسازد.
📗نهجالبلاغه، حکمت ۳۶۰ (صبحیصالح)
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#صلوات_خاصه_امامحسن_عسکری_علیهالسلام
❇️اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى الْحَسَنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ الْبَرِّ التَّقِيِّ الصَّادِقِ الْوَفِيِّ النُّورِ الْمُضِي ءِ خَازِنِ عِلْمِكَ وَ الْمُذَكِّرِ بِتَوْحِيدِكَ وَ وَلِيِّ أَمْرِكَ وَ خَلَفِ أَئِمَّةِ الدِّينِ الْهُدَاةِ الرَّاشِدِينَ وَ الْحُجَّةِ عَلَى أَهْلِ الدُّنْيَا فَصَلِّ عَلَيْهِ يَا رَبِّ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَصْفِيَائِكَ وَ حُجَجِكَ وَ أَوْلادِ رُسُلِكَ يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith