#اهمیت_علم_حدیث
محدث نوری در «الفائدة الثانية عشر» می گوید:
✴️اعلم أنّ علم الحديث علم شريف، بل هو أشرف العلوم، فإنّ غايته الفوز بالسعادة الأبدية، و التحلّي بالسنن النبوية، و الآداب العلوية، و به يدرك الفوز بالمعارف الحقّة ما لا يدرك من غيره، و منه يتبيّن الحلال و الحرام، و الفرائض و السنن، و طرق تهذيب النفس و صفائها.
📚 مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل، الخاتمةج9، ص: 329
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
💠عن رسول الله صلیاللهعلیهوآله: لَو يَعلَمُ العِبادُ ما في رَمَضانَ لَتَمَنَّت أن يَكونَ رَمَضانُ سَنَةً.
🔸پیامبر اکرم (ص) اگر بندگان مى دانستند كه در #رمضان چه [بركاتى] هست، آرزو مى كردند كه رمضان، يك سال باشد.
📗فضائل الأشهرالثلاثة ص١٤٠ح١٥١.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
کنیه، در فرهنگ عرب برای احترامگذاشتن به افراد به کار میرود. «اباعبدالله»، کنیه امام حسین و امام صادق علیهما السلام است. در روایات از امامان شیعه با کنیههای آنان یاد شده است. در کتابهای روایی آنگاه که واژه «اباعبدالله» بدون ذکر نام اصلی به کار میرود، مراد امام صادق علیه السلام است.
به عنوان مثال «الْحَسَنِ بْنِ مَحْبُوبٍ عَنْ خَلَّادِ بْنِ الصَّفَّارِ قَالَ: سُئِلَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع هَلْ وُلِدَ الْقَائِمُ ع فَقَالَ لَا وَ لَوْ أَدْرَكْتُهُ لَخَدَمْتُهُ أَيَّامَ حَيَاتِي».
در این روایت از امام صادق علیه السلام سوال شده است که آیا مهدی (عج) متولّد شده است؟ فرمود: نه، اگر او را درک می کردم روزهایِ عمرم رادر خدمت او می بودم.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
‼️ برخی از خبرگزاری ها (📖) چنین ترجمه کرده اند: از امام حسین(ع) سؤال شد: آیا مهدی(ع) متولّد شده است؟...
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
مقاله درنگی در ذکر «إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکتَهُ یصَلُّونَ عَلَى النَّبِی ...» در تعقیب نمازها و کلیاتی در باب تعقیبات نماز.pdf
929.6K
#مقاله_بخوانیم
📋درنگی در ذکر (إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ...) در تعقیب نمازها و کلیاتی در باب تعقیب نماز
✍جمالالدین حیدری فطرت
🔰تعقیبات نماز، دعاها و ذکرهایی است که در بدرقه نمازهای یَومیه ادا میشود.
یکی از این تعقیبات که در حال حاضر، مورد اهتمام مؤمنان نمازگزار است، سه مرتبه صلوات پس از قرائت آیه «إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِی...» است.
این پژوهش به منظور بررسی مستندات و چگونگی ادای صحیح آن از منظر معصومان علیهمالسلام به انجام رسیده است. از این رو، پس از تبیین جایگاه تعقیبات نماز در منظومه معارفی اهل بیت علیهمالسلام، سیر تعقیباتنگاری و اثبات توقیفی بودن ادعیه مأثور، بحث از مستندات روایی آن پیش کشیده شده است. دو روایت با دو سند متفاوت از امام صادق و امام کاظم علیهما السلام بر استحباب مؤکد آن دلالت دارد ولی آن را مخصوص تعقیب نماز صبح و نماز مغرب دانسته است.
قرائت این آیه توسط نمازگزار و یک مرتبه صلوات، مورد تأکید امامان معصوم است.
ذکر این تعقیب پیش از برهم خوردن حالت نماز نیز از دیگر تأکیدات در دو روایت مورد اشاره است.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
این مقاله در مجله «نگاه» (مدرسه علمیه شهیدین) در سال 1399 منتشر شده است.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
❗️برتری مذاکره علمی بر دعا در لیالی قدر
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
◀️شیخ صدوق متفرداتی دارد که نظر شخصی خود اوست و در جای دیگری نیامده است. از جمله گفته که مستحب است احیای شبهای بیست و یکم و بیست و سوم رمضان برای #مذاکره_علم باشد و این افضل است. او این را نسبت به کسی نمیدهد و نه در کتاب «ثواب الاعمال» و نه در «کتاب من لایحضره الفقیه» که مهمترین کتابش است و کتاب فتوایی هم هست چیزی نقل نکرده است. در کتاب «امالی» هم از ادله خودش استفاده کرده و گفته که #مذاکره_علم_افضل است. پس چون حدیثی در کار نیست و شمالفقاهه خود ایشان است، برای ما حجت نیست. درست است که کلیاتی از ثواب علم آمده است، ولی نگفتهاند در این شبهای قدر افضل از بقیه اعمال است. پس این دعاها که خوانده میشود باید محفوظ شود و نباید متروک شود. نباید طلبه از اینها جدا شود.
🆔@taqriraat
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔊 حیدر حیدر اول و آخر حیدر
🏴عرض تعزیت و تسلیت به مناسبت ایام شهادت امیرالمؤمنین علیه السلام🏴
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
#التماس_دعا
قال الصادق علیه السلام:
إنّ دُعاءَ المُؤمِنِ لِأَخیهِ بِظَهْر الغَیبِ مُستَجابٌ وَ یدِرُّ الرِّزقَ وَ یدفَعُ المَكروهَ.
دعای مؤمن در حق برادر دینی غایب خود هم مستجاب میشود و هم باعث زیاد شدن روزی و دفع ناگواریها خواهد بود.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#صلوات_بر_امیرالمومنین_علیهالسلام
اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ أَمِيرِالْمُؤْمِنِينَ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طالِبٍ أَخِي نَبِيِّكَ وَوَلِيِّهِ وَصَفِيِّهِ وَوَزِيرِهِ، وَمُسْتَوْدَعِ عِلْمِهِ، وَمَوْضِعِ سِرِّهِ، وَبابِ حِكْمَتِهِ، وَالنَّاطِقِ بِحُجَّتِهِ، وَالدَّاعِي إِلَىٰ شَرِيعَتِهِ، وَخَلِيفَتِهِ فِي أُمَّتِهِ، وَمُفَرِّجِ الْكَُرَْبِ عَنْ وَجْهِهِ، قاصِمِ الْكَفَرَةِ، وَمُرْغِمِ الْفَجَرَةِ، الَّذِي جَعَلْتَهُ مِنْ نَبِيِّكَ بِمَنْزِلَةِ هَارُونَ مِنْ مُوسَىٰ . اللّٰهُمَّ وَالِ مَنْ والاهُ، وَعادِ مَنْ عاداهُ، وَانْصُرْ مَنْ نَصَرَهُ، وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَهُ، وَالْعَنْ مَنْ نَصَبَ لَهُ مِنَ الْأَوَّلِينَ وَالْآخِرِينَ، وَصَلِّ عَلَيْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَىٰ أَحَدٍ مِنْ أَوْصِياءِ أَنْبِيائِكَ يَا رَبَّ الْعالَمِينَ.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
✅ عظمت لیله القدر
🎤آیت الله جوادی آملی
شب قدر قلب ماه مبارك رمضان است، ماه مبارك رمضان براي امت اسلامي معجزهاي قويتر از معجزه سليمان پيامبر است، زيرا اعجاز آن حضرت در مسلط بودن بر باد بود راه يك ماهه را در بامداد يا در شامگاه طي ميكرد، ولي اعجاز قرآن كريم در اين است كه سالك صالح در يك شامگاه در ليلة القدر راه هزار ماهه را طي ميكند ﴿لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ﴾ با اين تفاوت كه او مسير مكان را ميپيمود و قرآنيان ميتوانند مسير مكانت را طي كنند. همراهان سليمان نبي در يك بامداد راه ظاهري يك ماهه را طي ميكردند ولي پيروان قرآن و عترت مكانت و راه معنوي هزار ماهه را يك شبه طي ميكنند، اگر گفته شد كه اين طفل يك شبه ره صد ساله ميرود، يا كه اين طفل يك شبه ره صد ساله ميرود آن را ميشود در شب قدر تجربه كرد.
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
امام صادق علیه السلام
فمَنْ عَرَفَ فَاطِمَةَ حَقَّ مَعْرِفَتِهَا فَقَدْ أَدْرَكَ لَيْلَةَ اَلْقَدْرِ
هر کس به شناخت حقیقی فاطمه علیها السلام دست یابد، بی گمان شب قدر را درک کرده است .
📚 تفسير فرات الكوفي، ص: 581
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
⚡️ تصميمها، قرارها و عهدهای بزرگ مختص به شب قدر است.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
🎤 استاد میرباقری
✅ شب قدر شبي است که بايد بين ما و امام زمان يک تلاقياي شود. إنشاءالله حضرت رضايتي از ما پيدا کنند و در را به روي ما باز کنند. اگر اين در به روي ما باز شد، برکاتش آرامآرام در طول زندگي ما معلوم ميشود. استادي داشتيم که ميگفت انسانِ کبابخورده دهانش بو ميدهد. اگر بابي از انسان به روي ما باز شد آرامآرام شيرينياي در زندگياش پيدا ميشود. امام عليهالسلام منتظر #دستگيري ماست. شب قدر شب دستگيري است، همه چيز آماده است.
❗️امام مراقباند، هميشه حواسشان به ما هست. به امام هادي(ع) گفتند ما چگونه به شما برسيم؟ فرمودند شما دهانتان را باز کنيد ما هستيم و آمادهايم، بيشتر از اين نياز نيست. ما هميشه در محضر امام هستيم، امام هم مراقب و مواظب ماست. امام صادق(ع) فرمودند شيعيان ما هر کجا از عالم باشند زير نظر ما هستند، ما متوجهشان هستيم.
▶️ کافي است انسان امشب حرکتي کند و قراري با امام زمان(عج) بگذارد. آثارش در زندگي انسان معلوم ميشود.
✅ تصميمها، قرارها و عهدهاي بزرگ مختص به شب قدر است. إنشاءالله بايد انسان اهل #سرعت_و_سبقت باشد، فرصت را مغتنم بشمارید.
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
#معرفی_کتاب
#تفسیر_اثری
📕تفسیر صوافی الصافی
عنوان کتابی ۴ جلدی به زبان عربی در تفسیر قرآن است که به قلم «شیخ یعقوب بختیاری حویزی» در ۱۱۴۰ق به پایان رسیده است.
کتاب در بردارنده احادیثی از اهل البیت ع در تفسیر آیات است و از منابع مهم تفسیر ماثور شیعی شناخته می شود.
🔹این کتاب، نوعی تفسیر ترتیبی قرآن است که از ابتدای قرآن شروع میشود و تا انتهای آن ادامه می یابد اما از آنجا که به روش روایی (ماثور) نوشته شده است، تنها آیاتی را ذکر و تفسیر کرده که در رابطه با آن حدیثی رسیده است.
🔹از آنجا که این کتاب تحریر و بازنویسی تفسیر الصافی و الاصفی اثر فیض کاشانی (و احتمالا سایر آثار وی) است لذا صوافی الصافی نام نهاده شد. البته روش مولف در نقل احادیث کمی با فیض کاشانی متفاوت است و سعی کرده است تا جایی که ممکن است از ذکر مطالب کلامی عرفانی و ادبی در متن پرهیز نماید و ذیل هر آیه، احادیث بیان شان نزول، احادیثی که به نظر می رسد تفسیر و ترجمانی برآیه اند( هرچند به انگیزه تفسیر آیه از امام معصوم صادر نشده باشد) و احادیث بیانگر تاویل و مصداق یا تطبیق و فضائل اهل البیت را با ذکر منبع و بدون ذکر سند ذکر کرده و نکات ادبی و لغوی خود را در حاشیه یا لابه لای سطور بیاورد.
🔹در سال ۱۳۹۳ ش درقم، توسط مجمع الذخائر الاسلامیه در چهار جلد و تعداد محدود به چاپ رسیده است.
—————————-
✍️حجت الاسلام رضا حیدری
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
نماز حضرت زهرا سلام الله علیها
پرسش از آیت الله شبیری زنجانی در باره نماز استغاثه به حضرت زهرا «سلام الله علیها»؛ یکی از آداب این نماز آن است که در سجده صد مرتبه «يا مَوْلاتى يا فاطِمَةُ أَغيثينى» گفته شود. آیا چنین ذکری در سجده صحیح است با این که سجده مخصوص خداوند است؟!
پاسخ:
کاری که از دیگری درخواست می شود اگر مربوط به عمل مستقیم وی باشد که تحت اختیار و قدرت اوست، معنایش این است که مستقیماً این کار را انجام بده، و اگر مستقلاً تحت اختیار او نیست معنایش این است که برای آن کار، واسطه شوید و مشکل مرا حل کنید.
معنای آن عبارت در سجده این است که یا فاطمه، از خداوند بخواهید، که آن حاجت من برآورده شود و گره از مشکل من باز شود. اگر کاری مربوط به خداوند است، باید از ناحیه خدا درست بشود.
اگر کسی عقیده اش این باشد که افراد مستقل هستند، علت تامه هستند برای ایجاد، آن وقت حتی درخواست امور عادی نیز از افراد معمولی، شرک است. امور عادی هم تا خداوند اجازه ندهد و تقدیر و تدبیر نکند تأثیر نمی گذارد. درمان طبیب، اثرگذاری دارو و .. نیز مستقل از مشیّت و اراده خداوند نیست. بنابراین ذکر آن سجده، نه تنها شرک نیست بلکه از مصادیق امر خداوند است که «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ».
http://zanjani.ir
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#علامه_مجلسی
🏴 27 رمضان؛ سالروز درگذشت علامه مجلسی
▪️محمدباقر بن محمدتقی مجلسی (۱۰۳۷ - ۱۱۱۰ق) معروف به علامه مجلسی یا مجلسی دوم، از محدثان و فقیهان مشهور شیعه در قرن یازدهم هجری بود. علامه مجلسی از میان شاخههای علوم اسلامی بیش از همه به حدیثنگاری علاقه داشت و به اخباریان نزدیک بود. مشهورترین کتاب او، مجموعه پرحجم حدیثی به نام بحارالانوار است که نقش بارزی در احیای جایگاه حدیث در منظومه معرفت دینی داشت.
▪️محمدباقر مجلسی در شب ۲۷ رمضان سال ۱۱۱۰ق و در ۷۳ سالگی در اصفهان از دنیا رفت. آقا جمال خوانساری بر وی نماز گذارد. وی بنا بر وصیتش در کنار مسجد جامع اصفهان و در جوار پدرش به خاک سپرده شد.
🆔@ahlolbait
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
"مذاکرة العلم" در شب های قدر
✍حسن انصاری
#شيخ_صدوق در کتاب امالي چنانکه مشهور هم هست درباره شب های قدر "مذاکرة العلم" را #افضل از اعمال مستحبی ديگر دانسته: "إلا في ليلة إحدى وعشرين وليلة ثلاث وعشرين، فإنه يستحب إحياؤهما، وأن يصلي الانسان في كل ليلة منهما مائة ركعة، يقرأ في كل ركعة الحمد مرة و (قل هو الله أحد) عشر مرات، ومن أحيا هاتين الليلتين بمذاكرة العلم فهو أفضل." (امالی، ص 747).
معمولا عبارت "مذاکرة العلم" در اين عبارت درست فهميده نشده. مقصود از "العلم" در لسان محدثان روايت حديث و سنت است و نه مطالعه انواع ديگر علوم دینی و يا غير دينی. در واقع شيخ صدوق اينجا #مذاکره_حديث را از افضل اعمال شب های قدر دانسته. "مذاکرة" از اصطلاحات محدثان برای نقل و روايت حديث است.
🆔https://t.me/azbarresihayetarikhi
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#علامه_مجلسی
🎤 آیت الله شبیری (20 آبان 1383ش)
🔰شاهان صفوی اگر نبودند، شاید هیچ گاه تشیّع در میان مردم ایران فراگیر و رسمی نمی شد. شاه سلیمان موقوفه ای را برای استنساخ و نشر بحارالأنوار مرحوم مجلسی قرار داده بود و اینكه كتب مرحوم مجلسی دركشور منتشر و در منازل مردم كتاب های مجلسی وارد شده بود، در سایه حمایت همین شاهان بود و اگر آنها نبودند، این كار عملی نبود.
در سال 1098 شاه سلیمان تصمیم می گیرد مقام شیخ الاسلامی را به مرحوم مجلسی اعطا كند. در «وقائع السنین والأعوام» خاتون آبادی كه در زمان حیات شاه سلیمان نوشته شده، آمده است كه شاه چند مرتبه كلمه التماس را به زبان خود جاری كرد، با اینكه این گونه تعابیر از زبان شاهان به ندرت خارج می شد. همچنین نوشته است كه هندی ها در دولتخانه شاهی بت می پرستیدند و مجلسی حدود دو ماه بعد از تصدّی شیخ الاسلامی، بتخانه آنها را خراب كرد.
در آن زمان مقام شیخ الاسلامی مقام اول روحانی كشور بود كه همه تصرّفات مربوط به امور دینی به دستور او بود و مرحوم مجلسی تصدّی این مقام را پذیرفته بود، مشروط به اینكه مظاهر كفر را از بین ببرد و احكام شرع و تشیّع را بر ایران حاكم كند. در آن اوضاع اگر علمای شیعه و از جمله مرحوم مجلسی شاهان شیعی را تقویت نمی كردند، حكومت عثمانی كه متصل به ایران بود، ایران را نابود می كرد.
شهادت ثالثه هر چند جزء اذان نیست، ولی در عین حال چون شعار شیعه شده، این شعار باید محفوظ بماند. ناصرالدین شاه بعد از اینكه با سختی بسیار شهر هرات را گرفت، همان روز اول دستور داد در آنجا اذان شیعی گفته شود؛ زیرا علامت حیازت آن جا همین اذان شیعی بود.
شاهان قاجار و صفویه، بی دین نبودند و نباید فسادشان سبب شود كه ما بر تمام اعمال آنها خط بطلان بكشیم. در زمانی كه عثمانی می خواست ایران را ببلعد، اگر این علما در صفی، مقابل حكومت قرار می گرفتند یا كوتاه می آمدند و حكومت شیعی را تأیید و تأكید نمی كردند، عثمانی غلبه می كرد.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#طمع
#حرص
پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله:
لاَ يُدْرِكُ حَرِيصٌ مَا لَمْ يُقَدَّرْ لَهُ
آزمند ( طمع کار و حریص) به آنچه برايش مقدّر نشده، دست نمىيابد.
📚امالی طوسی، ص525
—————————-
❗️فیلم " سوراخ سیاه " محصول سینمای انگلستان با محوریت "طمع انسان" است.
این فیلم ۳دقیقهای، با پایانبندی تکاندهندهاش، مخاطب را میخکوب میکند.
این فیلم برنده ۴جایزه بینالمللی شد.
سوراخ سیاه در مغز انسان یا همان سیاه چاله طمع است که هرگز پر نمیشود.
———————————
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
#درمحضرمعصوم
در حكمت 390 نهجالبلاغه از امیر المومنین عليهالسلام نقل شده است که فرمودند:
«لِلْمُؤْمِنِ ثَلاَثُ سَاعَات فَسَاعَةٌ يُنَاجِي فِيهَا رَبَّهُ وَسَاعَةٌ يَرُمُّ مَعَاشَهُ وَسَاعَةٌ يُخَلِّي بَيْنَ نَفْسِهِ وَبَيْنَ لَذَّتِهَا فِيمَا يَحِلُّ وَيَجْمُلُ وَلَيْسَ لِلْعَاقِلِ أَنْ يَكُونَ شَاخِصاً إِلاَّ فِي ثَلاَث مَرَمَّة لِمَعَاش أَوْ خُطْوَة فِي مَعَاد أَوْ لَذَّة فِي غَيْرِ مُحَرَّم»
یعنی انسان با ايمان ساعات زندگى خود را به سه بخش تقسيم مى كند:
1️⃣ بخشى را صرف عبادت و مناجات با پروردگارش مى نمايد.
2️⃣ بخش ديگرى را در طريق اصلاح معاش و زندگى به كار مى گيرد
3️⃣ بخش سوم را در راه بهره گيرى از لذت هاى حلال و دلپسند صرف مى كند.
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
#احادیث_انتخاباتی
#راستگویی_اداءامانت
ِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: لَا تَغْتَرُّوا بِصَلَاتِهِمْ وَ لَا بِصِيَامِهِمْ فَإِنَّ الرَّجُلَ رُبَّمَا لَهِجَ بِالصَّلَاةِ وَ الصَّوْمِ حَتَّى لَوْ تَرَكَهُ اسْتَوْحَشَ وَ لَكِنِ اخْتَبِرُوهُمْ عِنْدَ صِدْقِ الْحَدِيثِ وَ أَدَاءِ الْأَمَانَةِ.
امام صادق عليه السّلام فرمودند: به روزه و نماز مردم فریب نخوريد، زيرا بسا انسان به نماز و روزه شيفته مى شود تا آنجا كه اگر ترك كند به هراس افتد، ولى آنها را به راستگوئى و اداء امانت بيازمائيد.
الكافي (ط - الإسلامية)، ج2، ص: 104
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
چنان رونق اقتصادی ایجاد میکنم که مردم به یارانه نیاز نداشته باشند.
قضاوت در وعدهها 👈
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1392/05/13/110968/
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
آشفتگی در مصادر نصيری
✍محمدباقر ملکیان
🔰مصادر نصيری، منابعی مغفول مانده در مطالعات شيعیاند. هنوز از بسياری از مصادر نصيری اطّلاع دقيقی نداريم، يعنی نمیدانيم آيا نسخهای مخطوط از آنها موجود است، و يا در اثر گذر زمان ـ مانند بسياری ديگر از آثار فرق شيعه ـ نيست و نابود شده است. البته با توجه به اهتمام نصيريون به سنّت کتمان ـ آن هم به شديدترين وجه ممکن ـ به گونهای که حتّی از اظهار نام برخی مصادر، مثل «الرسالة الرستباشية» و «فقه الرسالة الرستباشية» خودداری میکنند ـ اين بیاطّلاعی، چندان غريب نمینمايد، و البته اين نويد را به ما میدهد که به مرور زمان، بسياری از آثار ناشناختهشان چاپ و منتشر شود، يا لا اقلّ تصويری از مخطوطات آنها در فضای ديجيتال دستياب شود، «لعلّ الله يحدث بعد ذلک أمراً».
اين چند سطر را مقدّمهوار نوشتم تا بگويم آنچه در اين يادداشت ـ و نيز يادداشتهای ديگرم پيرامون نصيريه ـ قلمی میکنم تنها بر اساس تعداد محدودی از مصادر نصيری است که به يمن لا ابالی گری برخی اتباع اين فرقه در امر کتمان و نيز برملا ساختن اسرار آنها توسّط دشمنانشان به دست ما رسيده است؛ بگذريم.
در مصادر نصيريه ـ علیرغم همه اطّلاعات جالب و دست اوّلی که به ما میدهد و قبلاً در بعضی يادداشتها به نمونهاش اشاره کردم ـ با آشفتگی فراوانی مواجهيم. آشفتگیهايی از قبيل:
1⃣روايات موضوعه: نمونهاش روايت مفصّلی است که در مورد فضائل نهم ربيع الأوّل در مصادر نصيری نقل شده است، روايتی که با تحريف مضاعف در برخی مصادر شيعی هم آمده است.
2⃣تضادّ و اختلاف: نمونهاش روايات مختلف و متضادّی است که در مسأله خروج ابو الخطاب در مصادر نصيريه آمده است. البته نصيريون اين اختلاف و تضادّها را طبيعی میدانند، چرا که از نظر آنها، روايت و گزارشی برای اهل ظاهر است، و گزارش و روايت ديگر برای اهل باطن.
در اين يادداشت، در صدد جمع آوری وگزارش اين دو گونه آشفتگی نيستم. در اينجا از دو نوع ديگر آشفتگی، مطالبی را ذکر میکنم: 👈 ادامه مطلب
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#مستضعفین_در_اسلام
جایگاه و ویژگی های مستضعفین در برزخ و قیامت بر اساس آیات و روایات
🎤 آیت الله مظاهری
بر اساس آیات و روایات مستضعفین چه کسانی هستند؟ سرنوشت مستضعفين در برزخ و قيامت چگونه است؟
مستضعفين به چهار گروه تقسیم می شوند؟
1. کساني که کشش فکري لازم را ندارند و در روايات و مباحث فقهي، با نام ابله و سفيه از آنان ياد ميشود.
2. افرادي که کشش فکري آنها خوب است، امّا راهي براي هدايت ندارند.
3. کساني که در رنج و سختي دنيا به آمده و بزرگ شدهاند و در اثر مشقّت زندگي، هيچگاه به فکرشان خطور نميکند که به دنبال هدايت و رستگاري بروند.
4. افرادي هستند که دچار جهل مرکّبند.
ادامه مطلب در لینک زیر مطالعه کنید:
https://www.teribon.ir/archives/183986/
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
#زیارت_مفجعه
زیارت نامه ای با عنوان «الزيارة المفجعة للإمام الحسين عليه السّلام» در کتابی به نام «مفتاح الجنان» آمده است.
❇️ زیارت مفجعه در کتاب «مفتاح الجنان» ذکر شده است.
‼️ این زیارت نامه، در هیچ منبعی حدیثی و دعایی معتبر شیعه وجود ندارد.
✅ مرحوم شیخ عباس قمی وقتی که زیارت وارث را با جملۀ «فافوز معکم» ختم میکند میگوید: این دعا را من از کتابهای معتبری هم چون کتاب مصباح المتهجد شیخ طوسی نقل کردهام، اما عدهای اضافه کردهاند: «فی الجنان مع النبیین و الصدیقین و الشهداء و الصالحین و حسن اولئک رفیقاً» که همه زیادی از خودشان است.
✅ در ادامه شیخ عباس به نقل از استاد خود؛ مرحوم میرزا حسین نوری به کتاب «مفتاح الجنان» اشاره کرده و بیان میدارد که این کتاب در آن زمان، میان مردم رواج داشته و به قول شیخ عباس؛ کتاب مرجع عوام و خواص و عرب و عجم بوده است. شیخ عباس قمی، کلام استادش را چنین کامل می کند:
⁉️ امروز کتاب مصباح المتهجد و اقبال و مصباح الزائر و بلد الامین و ... متروک شده و چنین مجموعههایی شایع گشته است. او در ادامه کلامش به چند مورد از تحریفات اشاره کرده و میگوید: با بودن این همه زیارات مأثوره، زیارت مفجعه جعل میکنند.
❇️ بنابراین این زیارت در منابع متعبر روایی و حدیثی شیعه نیامده است علاوه بر آن شیخ عباس قمی کتاب «مفتاح الجنان» را که این دعا را ذکر کرده غیر معتبر می داند و آن را جمع شده برخی عوام می داند که نمی شود به آن اعتنا کرد. بنا بر نقل برخی، مرحوم شیخ عباس قمی کتاب «مفاتیح الجنان» را در پاسخگویی نیاز جامعه به ادعیه معتبر نگاشته و نامش را شبیه نام «مفتاح الجنان» آورده است تا مردم کم کم با این نام جدید خو کرده و به جای مفتاح الجنان، مفاتیح الجنان را مطالعه نمایند.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith