از زبان مشاور
🌹 ذکاوت مشاورانه (۲) 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری ⭕️ ریشههای طلاق (۱۳) 📌 نکته شمایان،
🌹 ذکاوت مشاورانه (۳)
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
⭕️ ریشههای طلاق (۱۳)
پست اخیر «ذکاوت مشاورانه»، بازتابی معنادار داشت. در این مقال، که پارهای از ریشههای طلاق را مینویسم، برخی از مشاوران و مشاورههای ایشان را یکی از ریشههای طلاق دانستم؛ که ناشکیبانه و ناکاویدهٔ همهٔ جوانب، رأی به طلاق میدهند. اکنون قصد نداشتم که بیش از آنچه نوشتم، قلمی در این باره برانم، اما برخی از خوانندگان، استقبالی معنادار کردند؛ چه خوانندگان و چه خود مشاوران. پارهای از کسانی که از این ناحیه ضربت خورده بودند نیز ما را دستمریزاد گفتند و خواستند که در این عرصه، بیشتر بنویسم. چشم! بفرمایید.
در سال تحصیلی سال ۱۳۹۳ - ۱۳۹۴، در جمع عزیزانی از استادان و مشاوران و فرهیختگان فرهنگی دانشگاه دولتی قم، که جناب استاد دکتر رضا نوروزی اصفهانی نیز افتخار حضورشان را داشتیم، درسهایی داشتم با نام «اصول و فنون مشاوره». محتوای آن محفل فرزانگان، ضبط میشد و مهیای نشر گردید و در نوبت انتشار، در جامهٔ کتاب، است. انشاءالله که منتشر شود.
در آنجا، در این مقال، بهتفصیل سخن رفته است. از این رو، در اینجا، بیش از آنچه در دو پست پیشین نوشتم، قصد بسط نداشتم، تا آنکه آن کتاب؛ «اصول و فنون مشاوره»، منتشر شود و خواهندگان را به آن کتاب، حوالت دهیم. ولی اکنون که خوانندگان اکنونیمان خواهان افزودناند، اندکی میافزایم، تا آن کتاب، منتشر شود.
❇️ درنگ، در امور مهم
ما مشاوران، هیچ التزامی نداریم که حتماً به همهٔ مراجعانمان پاسخ قطعی و نهایی دهیم. چه اشکالی دارد که در مسألهای بگوییم: نمیدانم؟ یا ایشان را به مشاورانی دیگر ارجاع دهیم؟
در سیرهٔ شیخ اعظم، مرتضی انصاری، که از سرآمدان عصر پیشین است، معروف است که اگر از او مسألهای میپرسیدند که پاسخش را بهکمال میدانست، بهآهستگی پاسخ میداد، اما هرگاه مسألهای از او میپرسیدند که یا جواب آن را نمیدانست یا بهکمال نمیدانست، با آواز بلند میگفت: نَدانُم! نَدانُم! نَدانُم! (گویش محلی زادگاهش در خوزستان.) این سیرهٔ فرخندهٔ شیخ اعظم را استاد شهید مطهری نیز بیان کرده است.
شهامت، آن نیست که ما در همهٔ مسائل، نظر قطعی و نهایی دهیم. باید نترسیم از اینکه هرگاه نمیدانیم یا تردید داریم، بهصراحت اعلام کنیم. این شرط حکمت و ایمان و وجدان است.
از کسانی که باعث ادامهٔ نوشتن این مقال شد، پدری است که دخترش و خواستگار او، برای سنجش مسألهٔ روابودن یا ناروابودن ازدواج آن دو جوان، نزد مشاوری از همکاران رفتند. آن همکار، با اعتماد کامل به تست فلان روانشناس خارجی، ازدواجشان را بهصلاح ندانسته بود و ایشان را از ازدواج نهی کرده بود. آن پدر و خود دختر و پسر، عقل کردند و به قول آن همکار، اکتفا نکردند و نزد بنده آمدند. مسألهشان را بررسی کردم. همتایی و تناسبشان را در حد نصاب دانستم. ازدواجشان را تأیید کردم و بر آن تأکید ورزیدم. ایشان ازدواج کردند و اکنون زندگی خجستهای را ساختهاند.
از این نمونهها فراوان داشتهام و دارم.
📌 نظرم دربارهٔ تستهای ازدواج
{ادامهٔ مطلب را در پست بعد بخوانید.}
۱۳ خرداد ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 ذکاوت مشاورانه (۳) 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری ⭕️ ریشههای طلاق (۱۳) پست اخیر «ذکاوت
🌹 ذکاوت مشاورانه (۴)
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
⭕️ ریشههای طلاق (۱۳)
{ادامهٔ پست پیشین}
📌 نظرم دربارهٔ تستهای ازدواج
💠 تست شخصیتسنجی برای ازدواج؛ آری یا نه؟
در سالهای اخیر، پدیدهای در عرصهٔ مشاورهٔ ازدواج پدید آمده است به نام «تست شخصیت»، که هدفش سنجش روحیات و وضعیت خانوادگی و اجتماعی دختر و پسر است که آیا تناسب لازم را برای ازدواج دارند یا نه.
اصل این پدیده، مثبت است، اما «اماها و اگرها»یی دارد که توجه به آنها، برای استفادهٔ مطلوب از این تست، ضرورتی حتمی است.
برای گرفتن این تستها و نیز پرکردن فرمهای نسبتسنجی میان دختر و پسر برای ازدواج، باید حد معینی تعیین کرد و میزان محدودی قائل شد؛ مثلاً به اندازهٔ آزمایشهای پزشکی.
در قلمرو پزشکی، برای تشخیص بیماری و درمان آن، آزمایشهایی را انجام میدهند که مفید و بلکه لازم است، اما تشخیص نهایی و تعیین نوع درمان و دارو، بهعهدهٔ پزشک حاذق است. آزمایشگاه و نتایج آزمایش، بدون معاینه و کاوش و تشخیص طبیب حکیم، نوع درمان و دارو را معین و تجویز نمیکند، بلکه اینها علائمی است که طبیب را در تشخیص بیماری و درمان آن کمک میکند.
تستها و فرمهای ازدواج، هرگز نتیجهٔ قطعی را در تشخیص بهصلاحبودن یا بهصلاحنبودن یک ازدواج و همتایی یا ناهمتایی دختر و پسر برای ازدواج، تعیین نمیکند، بلکه این مشاور حکیم است که نتیجه را تشخیص میدهد.
این را میدانیم که برخی از آزمایشهای آزمایشگاههای پزشکی، نتیجه را اشتباه نشان میدهند. تستها و فرمهای ازدواج نیز همینگونه است. اگر هم آزمایشهای پزشکی، نتیجه را درست اعلام کند، باز پزشک از معاینهٔ دقیق، معاف نیست و اوست که باید علت و نوع بیماری را کشف کند و دارو و درمان را دستور دهد.
تستها و فرمهای ازدواج نیز ایبسا که نتیجه را اشتباه نشان دهد. اگر هم نتیجه را درست بنمایاند، کار تمام نمیشود، و این مشاور دانا و توانا است که باید با مشاورهٔ عالمانه و صبورانه و همهجانبه، تشخیص همتایی یا ناهمتایی دختر و پسر برای ازدواج را اعلام کند. و البته تصمیمگیر نهایی، در این باره، خود دختر و پسر و خانوادههایشاناند.
۱۳ خرداد ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 مهلت پنجروزه
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
🔹 از زبان مشاور
🔸 مشاورهٔ طلاق
🔻 پرسش
خانمی نوشته است: قصد دارم فردا درخواست طلاق دهم. امروز، اتفاقی، یکی از مطالب شما دربارهٔ طلاقهای ناروا را در «از زبان مشاور» دیدم. کنجکاو شدم. بهدقت خواندم. سپس چند پست دیگرتان در این موضوع را خواندم. تفکر کردم. از طلاق منصرف نشدم، اما تردید کردم. با خود گفتم، پیش از اقدام، با شما مشورت کنم. راهنمایی بفرمایید.
🔻 پاسخ ما
مرحبایتان میگوییم که تردید کردید. تردید، همیشه و همهجا، منفی نیست. در پارهای از امور، تردید، عین حکمت است. تردید حکمتآمیز، در برخی کارها، شرط خردمندی است؛ بهویژه در اقدامهای پرخطر. طلاق، از اقدامهای خطیر است. حقا که اندیشیدن شکیبانه در آن، عاقلانه است.
اینک، خارج از نوبت و مختصر، پاسخ میدهم. تفصیل پاسخ، بماند برای چند روز دیگر. انشاءالله.
اکنون چنین کنید:
۱. اقدام به درخواست طلاق را پنجروز به تأخیر اندازید. تحمل رنج این تأخیر، اگرچه سخت باشد، اما خارج از توان نیست.
۲. در این پنجروز، چنین کنید:
اول: مکانی خلوت بیابید. کاغذ و قلم داشته باشید. اندیشهتان را بر اقدامی که قصد انجامش را دارید، متمرکز کنید. خود را مشاور فرض کنید؛ مشاوری دانا و توانا؛ که کسی که مسئلهای مانند شما دارد، به او مراجعه کرده و از او یاری میطلبد.
هشدار و هشدار که خود را وکیل یا قاضی فرض نکنید! اگر خود را وکیل فرض کنید، مجبور میشوید به زیان همسرتان و به سود خودتان مدرک بیابید. و اگر خود را قاضی فرض کنید، به نفع خودتان و به ضرر همسرتان حکم میکنید. با این فرض، نتیجهٔ مطلوب حاصل نمیشود. اما اگر خود را مشاوری دانا و توانا فرض کنید، بیطرفانه به کاویدن مسئله میپردازید. حاصل اندیشههایتان را بنویسید؛ بهتفصیل و با جزئیات، صریح، بیموضعگیری، بیرودربایستی، شجاعانه، صادقانه.
این خلوتگزینی و اندیشیدن و کاویدن و نوشتن، نتایج ارجمندی را ثمر میدهد.
دوم: عواقب پس از طلاق را در نظر آورید. پس از طلاق، مشکلات سختی پدید میآید. زیانها و سودهای پس از طلاق را بسنجید. سپس زیانها و سودهای ادامهٔ این زندگی را حساب کنید. اگر نیکو محاسبه کنید، نتایج تعجبانگیزی مییابید.
حالا تا دیر نشده و فردا اقدام خطرناکی نکردهاید، همین راهکارها را انجام دهید و نتیجه را به من بگویید، تا بعدا بهتفصیل پاسخ دهم. انشاءالله.
برایتان دعا میکنم که آنچه صلاحتان است را خدا به دل و ذهنتان آورد. امیدوارم تردیدتان شدید شود.
به امید خدا.
۱۶ خرداد ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 مهلت پنجروزه 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری 🔹 از زبان مشاور 🔸 مشاورهٔ طلاق 🔻 پرسش خان
🌹 مهلت پنجروزه (۲)
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
🔻 از ثمرههای «مهلت پنجروزه»
پس از انتشار پست «مهلت پنجروزه» در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۴۰۲، خانمی دیگر، این پیام را داده است:
«دقیقا من هم امروز بنا داشتم با وکیل تماس بگیرم و برای طلاق اقدام کنم.
هرچند که خیلی بهش فکر کردم و بالا پایین زیاد کردم، اما با دیدن پست شما، میخوام تردید کنم و تصمیم نهایی رو بذارم برای پنج روز دیگه😞»
۱۷ خرداد ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 مهلت پنجروزه (۲) 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری 🔻 از ثمرههای «مهلت پنجروزه» پس از انت
🌹 مهلت پنجروزه (۳)
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
🔹 از زبان مشاور
🔸 مشاورهٔ طلاق
آن خانمی که آن مهلت پنجروزه را با ایشان مطرح کردیم، گزارشی نوشته است و راهکارهای بعدی را طلبیده است. ببینیم:
سلام و تحیت. حالا سهروز از آن مهلت پنجروزه میگذرد. راهکارها را عمل کردم. فرمودید گزارش دهم تا راهکارهای بعدی را بفرمایید.
این سهروز چنین گذشت:
درخواست طلاق را ندادم. خلوتگزینی کردم. مشاور خود شدم؛ مشاوری بیطرف؛ بدون وکالت و قضاوت.
این نتایج حاصل شد:
۱. تردیدم در طلاق، شدید شد.
خشمم فروکش کرد. دیدم فعلاً طلاق به صلاحمان نیست. یک زندگی چهارنفره متلاشی میشود. خودم و همسرم و دوفرزندمان آواره میشویم.
۲. یافتم که من هم مقصرم. قبلا فکر میکردم همهٔ تقصیرها با همسرم است.
حالا که «خودمشاورهای» کردم، یافتم که تقریباً نصف تقصیرها با من است. قبلاً یکطرفه به قاضی میرفتم و ازخودراضی برمیگشتم، اما حالا نصف - نصف شدهایم.
۳. هنوز از طلاق منصرف کامل نشدهام. آن را عقب انداختهام.
حالا چه کنم؟ نیازمند ادامهٔ راه حلها هستم. سپاسگزارم.
🔻 پاسخ ما
خدا را شکر که «خودمشاورهای»تان، آرامتان کرده و نتایج خوبی حاصل شده است.
اکنون چنین کنید:
۱. مشاورهٔ حضوری همسرتان را با خود همراه کنید و نزد مشاوری دانا و توانا بروید.
مشاوری را در شهرتان نمیشناسم. بجویید، مییابید. اگر همسرتان همراهی کرد، که خوب. اگر مقاومت کرد، به ایشان اطمینان دهید که نمیخواهید او را به محاکمه بکشانید و حکم محکومیتش را بگیرید. اگر با ملایمت بگویید: مسائلی برای زندگی مشترکمان پیش آمده، بیاییم همدیگر را در حل آنها کمک کنیم، به احتمال زیاد میپذیرد. یکی از دلایلی که همسران، بهخصوص آقایان، مشاوره را نمیپذیرند، این است که احساس میکنند دارند به محاکمه کشانده میشوند و قرار است محکوم شوند. این احساس ناخوشایندی است. بخشی از این ذهنیت اشتباه، محصول دعوت ناشیانهٔ همسر است. آدمی، به پای خود و با رضایت، به محاکمه نمیرود. این احساس «بهمحاکمهرفتن برای محکومیت»، باید بدل شود به «بهمشاورهرفتن برای حل مسأله».
ما، در مشاورههایمان، مقاومت خانمها را نیز شاهدیم، اما آقایان بیشتر مقاومت میکنند؛ به همین دلیلی که بیان شد و دلایل دیگر.
نتیجهٔ مشاورهتان را برایم گزارش کنید.
۲. مطالعهٔ کتاب
کتاب «نبرد بیبرنده» را بخوانید؛ بهدقت و با حوصلهورزی. این کتاب را با همان حس «خودمشاوری» بخوانید، نه حس وکالت و قضاوت. این کتاب، آبی است بر آتش خشم و مرهمی است بر زخمهای دل. انشاءالله.
۳. دست بر دامان خدا
دامان خدا را بگیرید؛ با دست دعا و چشم امید. از آن مهربان بطلبید کشتی زندگیتان را از گرداب اضطراب، به ساحل آرامش برساند. دعایتان از بن جان باشد، نه از سر زبان. نتایج کارهایتان و احوالتان را به ما گزارش کنید تا خوانندگانمان نیز بهره جویند.
به امید خدا.
۱۹ خرداد ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 مهلت پنجروزه (۳) 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری 🔹 از زبان مشاور 🔸 مشاورهٔ طلاق آن خانم
🌹 مهلت پنجروزه (۴)
🖋 #نویسنده: #مریم_یوسفی_عزت؛ کارشناس ارشد زبان و ادبیات انگلیسی، مدرس زبان
پس از انتشار پست «مهلت پنجروزه»، پیامهای بسیاری دریافت کردیم.
خانمی دلگویههایش را برایمان ارسال کرده است:
«من طلاق را تجربه کردهام. حرفهایی دارم. اما نمیتوانم بنویسم یا جرأت نوشتن ندارم. من میگویم، شما بنویسید.»
بخوانید:
از زنان و مردان خواهش میکنم هنگام تصمیم به طلاق، تأمل کنند، تردید کنند؛ تأملها و تردیدهای عمیق.
طلاق، دنیای جدیدی را به روی شما میگشاید که هیچگونه آشناییای با آن ندارید. دنیای غریبی است. مخالف فطرت آدمی است. دنیای قبل از طلاق و بعد از طلاق، مانند دو خط معکوساند؛ خلاف جهت یکدیگرند.
اگر شما میگویید: از هر پنج طلاق، چهار طلاق، ناروا است، من میگویم: از هر ده طلاق، شاید یک طلاق، روا باشد.
به این فرمودهٔ پیامبرمان بیندیشیم که سنگینی طلاق را بیان میکند؛ سنگینیای که عرش خداوند را میلرزاند:
«تزوّجُوا ولا تطلِّقُوا فإنّ الطلاقَ یهتزُّ منهُ العرشُ»؛
ازدواج کنید و طلاق ندهید، که عرش خدا، از طلاق، میلرزد.
(وسائل الشیعه، ج ۱۶، ص ۲۶۸)
درست است که طلاق، امری حلال است. خداوند، که هیچگاه به بندگانش ظلم نمیکند، حلالی طلاق را برای طلاقهای روا قرار داده است، زیرا طلاق، بدترین حالات روانی را ایجاد میکند؛ هم برای خود افراد، هم برای جامعه.
شاید الان که سخنان من را میخوانید، بگویید: {شما نمیدانید که من چه میکشم. نمیدانید که او چه بلاهایی بر سرم میآورد ... .}
مثالی میآورم: هنگام تصادف، بدنتان گرم است و متوجه آسیبها نمیشوید. حتی ممکن است متوجه شکستگی دست و پایتان هم نشوید. به راننده میگویید: چیزی نشده. بعد از اینکه به خانه رفتید و چند ساعتی گذشت، تازه درد بدنتان شروع میشود.
راه دادگاه هم اینطور است. داغاید. درماندهاید. عجله دارید. تنها دنبال رهایی هستید. حق دارید. اما حق طلاق ندارید. مدتی از آن زندگی، بدون طلاق، فاصله بگیرید. آرام میشوید. اصرار بر طلاقنگرفتن و طلاقندادن داشته باشید، مگر ناچار شوید.
بترسید از روزی که تصمیم بر طلاقی ناروا بگیرید. دمار از روزگارتان برمیآورد.
اگر طلاقتان روا است، مبارکتان بادا!
۲۱ خرداد ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 ذکاوت مشاورانه (۴) 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری ⭕️ ریشههای طلاق (۱۳) {ادامهٔ پست پیش
💠 اعتیادهای پرخطر (۱)
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
⭕️ ریشههای طلاق (۱۴)
ما که زمانهای پیشین را دیدهایم، باور نمیکردیم روزی جامعهٔ ما، چنین وخیم، گرفتار اعتیاد شود، اما شد. اکنون حجم عظیمی از طلاقها به سبب اعتیاد مردان است. کمتر دیدهایم که این بلا، با این حجم، بر سر زنانمان آید. زنان نیز معتاد میشوند، اما ایشان، در این بلا، بسیار کمتر از مردان، گرفتارند؛ به دلایل ساختاری روحی ایشان و نیز به دلیل لطافت و نجابت ایشان. خدا را بر این نعمت نجابت، شکرگزاریم.
از آمار معتادان سخن نمیگوییم، زیرا حالمان را خراب میکند. و نیز مردم، خود، از آن باخبرند.
ما اکنون، در مشاورههایمان، شاهد طلاقهای اعتیادی هستیم که بیشتر یا همهٔ آنها به درخواست و اقدام خانمهاست. از اینکه آقایان به این بلا گرفتارند، سوگمندیم، اما از اینکه خانمها به این مصیبت گرفتار نیستند یا گرفتاری ایشان اندک است، خدا را شاکریم.
🔹 یکی از پنجطلاق
قبلاً گفتهایم که از هر پنج طلاق، چهارتای آن ناروا است و یکی روا. اگر اعتیاد عمیق شود و معتاد، تن به درمان ندهد، میتواند سبب طلاق شود؛ طلاقی اسفبار، اما شاید روا؛ عمل جراحی؛ یکی از پنجطلاق.
دربارهٔ اعتیاد و عوامل ایجاد آن و آمار و حجم آن، هیچ نمیگوییم. جامعهمان به اندازهٔ کافی خبر دارد. دربارهٔ پلیدبودن آن و زیانهای آن نیز نمیگوییم. همگان، بیش یا کم، از این پدیدهٔ شرمآور، باخبرند، اما اکنون دو سخن داریم؛ یکی با خود معتاد، دیگری با همسر او. با دقت، همراهیمان کنید.
۱. با خود معتاد
ما شما را «بیمار» میدانیم، نه «جنایتکار». اما اگر بیمار، تن به درمان ندهد و بر بقای بیماریاش پای فشارد تا به مرگ او انجامد، آنگاه است که این دیگر جنایت است و این بیمار، جنایتکار است.
شما بیش از هر کس درک میکنید که دارید هستی خود و خانوادهتان را تباه میکنید. این تباهکاری، همانا جنایتکاری است. و شما میدانید که کارتان از منظر دیانت، حرام است. از منظر اخلاق، پلید است. از منظر حیثیت اجتماعی، آبروبَرَنده است. و زیانهای بسیار دیگر. ما نه قصد سرزنش شما را داریم، نه میخواهیم پندتان دهیم. میخواهیم تلنگری به عقل و ایمان و وجدانتان بزنیم. بیندیشید که دارید چه را فدای چه میکنید.
ما درد شما را درک میکنیم. از عذابی که میکشید، رنج میبریم. میخواهیم که چنین نباشید. انتظارمان از شما این است که خودتان نیز حال خود را درک کنید. وخامت وضعیت خود و گرفتاری خانوادهتان را فهم کنید. عزمتان را برای رهایی از این دام بلا، جزم کنید. دنیای خودتان و زندگی خانوادگیتان را از این تباهی، نجات دهید.
🔻 هشداری و بشارتی
هشدار: ادامهٔ این بیراهه، تباهی خودتان و فروپاشی خانوادهتان را در پی دارد. این جهان و آن جهانتان را تباه میکند. ناروا است که برای این ارضای پلید، خودتان و خانوادهتان و هر دو جهانتان را بر باد فنا دهید. از معتادانی که چنین خسارتی کردهاند، عبرت بگیرید. پای از این کجراههٔ سنگلاخی، بیرون نهید. استمرار این راه جهنمی، علاوه بر خسارتهای پیشین، غیرت و عزتتان را نیز میسوزاند. بسیاری از پلیدکاریهای معتادان، به سبب سوختن غیرت و عزت ایشان است. برخی از معتادان، که پیش از اعتیاد، غیرتمند و عزتمند بودهاند، بر اثر اعتیاد، چندان بیغیرت و بیشرافت میشوند که دیگر ننگ دزدی و پلیدیهای دیگر را درک نمیکنند.
بشارت: ترک اعتیاد، هر چه که باشد، امکانپذیر است. هرگز مپندارید که این بیراهه، بیبازگشت است. ما و نیز شما کسانی را دیدهایم که از این کجراههٔ جهنمی، بازگشتهاند و خود و زندگیشان را سامانی دوباره دادهاند. این بازگشت، مانند بازگشت گناهکاران از گناهانشان است. ما و شما فراوان دیدهایم گناهکارانی را که توبه کردهاند و انسان دوبارهای شدهاند. با توکل به خدا و یاریطلبی از او، توبه کنید. باز ایستید. بازگردید. لذت پاکی را میچشید. باز محبوب میشوید. زندگیتان سامان میگیرد. یا الله بگویید. همگان کمکتان میکنند تا جایگاه پیشینتان را دوباره به دست آورید. از خدا پاکی از اعتیاد را بطلبید. اگر لازم است، از مشاور و روانپزشک، کمک بگیرید. ورزش کنید. حتی اگر ضرورت دارد، به کمپ ترک اعتیاد بروید. زود خود را پاک کنید. به امید خدا.
{ادامهٔ مطلب را در پست بعد بخوانید. انشاءالله}
۲۳ خرداد ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
💠 اعتیادهای پرخطر (۱) 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری ⭕️ ریشههای طلاق (۱۴) ما که زمانهای
💠 اعتیادهای پرخطر (۲)
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
⭕️ ریشههای طلاق (۱۴)
{ادامهٔ پست پیشین}
۲. با خانوادهٔ معتاد
شما زود زندگی را فرو نباشید. معتادتان بیمار است. او را درمان کنید. با مشاوری دانا و توانا ارتباط بگیرید. امیدتان را نبازید. نگویید او دیگر قابل بازگشت نیست. چرا، هست. زود اقدام به طلاق نکنید. دهها راه قابل آزمودن، در پیش است. گرفتن طلاق که هنر نیست. بازگرداندن بیمار معتاد و ساماندهی دوبارهٔ زندگی، هنر است. با بیمارتان همدلی کنید. امیدش دهید. صبوری ورزید. دست بر دامان خدا بگیرید. دستتان را از دست مشاور دانا و توانایتان بیرون نکنید. به امید خدا.
۲۳ خرداد ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
💠 اعتیادهای پرخطر (۲) 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری ⭕️ ریشههای طلاق (۱۴) {ادامهٔ پست پیش
💠 شوهر معتاد
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
🔴 اعتیادهای پرخطر (۳)
⭕️ ریشههای طلاق (۱۴)
🔹 از زبان مشاور
🔸 مشاورهٔ خانواده
📌 پرسش
خانمی گفته و پرسیده است:
زنی ۳۶ سالهام و دارای دو دختر؛ دوساله و هشتساله هستم. مدت نُه سال است که ازدواج کردهام. در یک سال اخیر، شوهرم خانه را ترک کرده، در منزل مادرش زندگی میکند. او چون تریاک میکشد و من اصرار به ترک داشتم، قهر کرده و دادخواست طلاق داده است، ولی من فقط برای دخترهایم طلاق نمیخواهم، چون دوست ندارم سرنوشت آنها، به سبب خودخواهی من و پدرشان، خراب شود. از شما میخواهم راهنماییام کنید که چگونه او را از تصمیم خود منصرف کنم؟ الآن در فشار روحی هستم. خواهش میکنم جواب بدهید.
🔻 پاسخ ما
شما از وضعیت خود و پیشینۀ روابطتان مطلبی نگفتهاید تا بدانیم که چرا کارتان، بعد از نُه سال، به اینجا کشیده است. شاید عللی داشته باشد که با برطرفشدن آنها زمینه برای ترک اعتیاد همسرتان هم مساعدتر شود. خوب بود سخن همسرتان را نیز میشنیدیم؛ شاید او هم حرفهایی داشته باشد که باید شنیده شود. اکنون بر مبنای آنچه شما گفتهاید، میگوییم:
۱. همسرتان معتاد است و معتاد، بیمار است. اگر کسی بخواهد درمانش کند، باید طبیبانه و با مهارت رفتار کند.
۲. معتاد، بسته به شدت اعتیاد، ممکن است همهچیز را فدای اعتیادش کند. بنابراین، اگر با او تندی کنید، ممکن است دیگر برنگردد، بهخصوص که جای فرار هم دارد.
۳. با مشاوری دانا و توانا در تماس باشید، تا با مهارت و مدارا، همسرتان را به خانه بازگردانید و با مهربانی و محبت زنانۀ خود، او را به فکر درمان بیندازید یا لااقل به حدی برسید که اعتیاد ایشان آسیب جدیای برای زندگیتان نداشته باشد.
اکنون در بعضی از خانوادهها شوهر، معتاد است، اما در اثر مدیریت و صبر آگاهانۀ خانم، آسیبها کمتر است تا بچهها بهآرامی بزرگ شوند. برای مدیریت بهتر زندگی با معتاد و نیز برای رفتار صحیح با فرزندانتان، هم مشاوره بگیرید، هم مطالعه کنید.
۴. اگر توانستید ایشان را به خانه بازگردانید، با آرامش و مهربانی و انجام توصیههای مشاور، به دنبال تغییر فکر و عقیدهاش باشید، تا کمکم به فکر ترک اعتیاد بیفتد. آنگاه میتواند در مراکز ترک اعتیاد، دنبال درمانش باشد. مردان، تحکم و دستور زنان را برنمیتابند، اما شما میتوانید از درد و رنجهای خود بگویید و از او استمداد کنید.
۵. کار شما در این راه، مجاهدت بزرگی است که صبر و درایت میطلبد. از خدا مدد بگیرید و اگر شخص مورد اطمینان و محرمی دارید، از او بخواهید که در این مسیر همراهتان باشد تا تحمل وصبرتان بیشتر شود.
۶. معمولاً افراد معتاد، عزت نفسشان پایین است. شما با تشویق و احترام میتوانید عزت نفس او را بالا ببرید و مردانگیاش را تقویت کنید. هر اندازه کسی احساس ارزشمندی نماید، از کارهای زشت، دوری میکند.
این سخن امام علی علیه السلام را ببینید:
«مَنْ کرُمَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ هَانَتْ عَلَيْهِ شَهَوَاتُهُ»؛۱
آن کس که خویشتنش نزد خودش بزرگوار شد و احساس کرامت و شایستگی کرد، خواهشهای پلید نفسش در نظرش حقیر میآید (و تن به ذلت و رذیلت نمیدهد).
در این مواقع، سرزنش زیاد، نتیجۀ معکوس میدهد.
این سخن امام علی علیه السلام را نیز بنگرید:
«اَلْإِفْرَاطُ فِي اَلْمَلاَمَةِ يَشَبُّ نِيرَانَ اَللِّجَاجِ»؛۲
زیادهروی در ملامت و سرزنش، آتش لجاجت را برافروزد.
اگر همۀ اقدامهای لازم را انجام دادید و نتیجهبخش نبود، دو راه دیگر پیش روی شماست:
الف) اگر آسیبی به شما نمیخورَد و میتوانید زندگی را اداره کنید، کاری به کارش نداشته باشید و به بچههایتان برسید تا مقداری بزرگ شوند و بعد تصمیم بگیرید.
ب) شکایت کنید تا دادگاه تکلیفتان را روشن کند و همسرتان مجبور شود نفقه و مهریه را بپردازد؛ شاید هم مقداری متنبه شود.
در این موارد، طلاق، آخرین توصیه است. این مراحل را هم حتماً با کمک یک حقوقدان انجام دهید. امیدواریم که کار به این مرحله نکشد!
تذکر: یادتان باشد آنچه گفتیم، بر مبنای سخنانی بود که شما برایمان نوشتهاید. شاید همسرتان هم حرفهایی داشته باشد که باید شنیده شود.
خداوند سبحان یاورتان باشد! ۳
۲۳ خرداد ۱۴۰۲
۱. نهجالبلاغه، حکمت ۴۴۹.
۲. بحارالأنوار، ج ۷۷، ص ۲۳۲.
۳. کتاب «از زبان مشاور»، از نگارنده، نشر جمال، صفحهٔ ۲۸۵.
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 مهلت پنجروزه (۴) 🖋 #نویسنده: #مریم_یوسفی_عزت؛ کارشناس ارشد زبان و ادبیات انگلیسی، مدرس زبان پ
🌹 پس از پنجروز
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
💠 مهلت پنجروزه (۵)
از زمان انتشار پست «مهلت پنجروزه»، بازتابهای امیدبخشی داشتهایم و همچنان ادامه دارد.
اما آن «خانم اصلی»، اکنون نوشته است:
سلام و درود بر شمایی که زندگی مرا نجات دادید. مرا و همسر و فرزندانم را از لبِ، به قول خودتان، «درّهای خطردار»، به عقب کشاندید.
فرمودید گزارش کار و احوالم را بدهم تا خوانندگانتان نیز بهره بگیرند. بفرمایید:
این پنج روز، که سودمندترین روزهای عمرم بود، چنین گذشت:
۱. «خودمشاورهای» را ادامه دادم. نتایج حیرتآوری داشت. اگرچه این کار اکنون برای مسئلهٔ طلاق بود، اما آن را چنان سودمند یافتم که دیگر تا همیشه ادامه میدهم.
۲. کتاب «نبرد بیبرنده» را بهدقت خواندم. به تعبیر خودتان، آبی بود بر آتش؛ آبی بر آتش ذهنم. آبی بر آتش افتاده بر خرمن زندگیمان. معتقدم بر نام این کتاب باید نامهای دیگری افزود: کشتی نجات، معجزهٔ تغییر اندیشه... . چون رشتهٔ تحصیلیام ادبیات فارسی است، ادبیات کتاب نیز بر دل و ذهنم نشست و بر فایدههای آن افزود.
۳. با همسرم دربارهٔ مشاوره صحبت کردم. میپنداشتم مقاومت کند، اما چون دانست نمیخواهم او را به محاکمه بکشانم، بلکه قصد اصلاح زندگیمان را دارم، پذیرفت. انتخاب مشاور را به ایشان واگذاشتم. به مشاوری مورد رضایت هردو رسیدیم. دو نوبت مشاوره رفتیم. مشاورمان، به تعبیر شما، «دانا و توانا» بود. طلاق را نفی کرد. ادامهٔ زندگی را پیشنهاد کرد. به رأی ایشان رضایت دادیم؛ رضایتی دوجانبه.
۴. در این پنج روز، دعاهایم را بر حل مسئلهٔ زندگیمان متمرکز کردم. امدادهای خدا را، بهوضوح، یافتم. نیز آرامش دلپذیری برایم حاصل شد. درک میکردم که خدا از طلاقمان ناراضی است و به اصلاح زندگیمان راضی است... .
از طلاق منصرف شدم؛ انصراف کامل. تردیدم به یقین بدل شد. دانستم که این طلاق، ناروا است. به صلاح نیست.
زندگیمان را بهسرعت و با همراهی همسرم، سامان دادم. نه اینکه خود را مجبور به سوختن و ساختن کنم، بلکه دانستم زندگیمان نرمال است. جایی برای طلاق وجود ندارد. کانون اندیشهام را که تغییر دادم، دیدم زندگیمان خوب است.
اکنون دارم لذت و رضایت بیسابقهای را تجربه میکنم. خدا را شکر... .
[ایشان، در ادامهٔ نوشتهشان، از این بنده تشکرهایی کردهاند، که فعلاً بماند.]
🔻 پاسخ ما
سلام و تحیت.
خداوند حکیم را بر این نتیجهٔ حکیمانه، سپاس میگزارم.
چیزی بر نوشتهٔ شما نمیافزایم. همین نوشتهٔ شما، گویا و کافی است.
امیدمان به خدا است.
۲۷ خرداد ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 پس از پنجروز 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری 💠 مهلت پنجروزه (۵) از زمان انتشار پست «مهل
🌹 وجدان بیدار
🖊 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
⭕️ مهلت پنجروزه (۶)
خانمی که قصد داشت وکیل بگیرد برای اقدام به طلاق، و با خواندن مطلب «مهلت پنجروزه (۱)»، تردید کرد و مطلبی نوشت که در پست «مهلت پنجروزه (۲)» منتشر کردیم، اکنون مطلب تازهای نوشته است. ایشان، از میان راهکارها، سه راهکار را عمل کرده است: تردید و توقف، مشاورهٔ با خویشتن، افکندن دست بر دامان خدا.
نوشتهاش را بخوانیم: 👇
راستش وقتی به عنوان یک مشاور روبروی خودم قرار گرفتم، اول از خودم پرسیدم: سه ویژگی منفی همسرت چیست که تو را وادار به جدایی میکند؟
در نگاه اول این طور به نظرم آمد که سه تا کم است و الان باید پشت سر هم تا سی مورد بنویسم. یقین داشتم ویژگیهای او بدترین صفات ممکن برای یک شوهر است، اما غیر از من کسی آنجا نبود؛ هر چه به ذهن و زبانم میآمد، نمیتوانستم بنویسم، چون میدیدم من هم در این ویژگی منفی، سهم دارم و بلکه سهم من بیشتر است. میترسیدم که بنویسم و دست خودم رو شود!
وقتی کم آوردم، گفتم: مشکل اصلی این است که دیگر دوستش ندارم و حتی از او متنفرم. دلیل این نفرت، به گذشته برمیگردد... .
اما در حال حاضر چیزی نداشتم بگویم، و حتی تعجب میکردم از اینکه او چطور توانسته در این مدت، مرا تحمل کند و دَم نزند.
میدانید چرا اینقدر حالم بد شده؟ چون خیلی میترسم. تا حالا فکر میکردم خدا با من است، اما حالا میترسم من آدم بدی باشم و خدا مرا مؤاخذه کند و عذرم را نپذیرد. و هر چه از بدیهای او بگویم، از من بپرسد خودت با او چطور رفتار میکنی؟
میترسم از اینکه توبهٔ او را قبول کرده باشد و درجهٔ صبر و تحملش از من بالاتر باشد و خدا امتیازات ویژهاش را به او بدهد. و یا بعد از طلاق، او خوشبختتر بشود و من تیره روزتر.
چرا خدا را از این زاویه نمیدیدم؟
اگر مشاور، همین سؤال را از همسرم میپرسید، حق داشت دهها ویژگی واقعاً منفی از من بگوید، ولی چرا من به او اصلاً حق نمیدادم؟ و چرا اینقدر زیاد به خودم حق میدادم؟
آیا خدا عذرهای مرا قبول میکند؟
🔻 پاسخ ما
مرحبایتان میگوییم که چنین نیکو عمل کردهاید. اکنون چنین کنید:
۱. دیگر خود را شکنجهٔ روانی نکنید. بس است. همین که آگاه شدید و از راه خطا بازگشتید، کافی است. وجدان شما بیدار است. «خودْملامتی»، وجدانتان را میآزارد. مراقب باشید که ملامت خویشتن، وجدانتان را فلج نکند.
۲. به رحمت خدا امید ببندید. شما ایمانتان استوار است. با توبهای راستین، امیدتان به رحمت الاهی را بازآفرینی کنید.
۳. به همسرتان مهر بورزید و با هماهنگی با ایشان، بر جراحتهای زندگیتان مرهم نهید و خرابیهای روابطتان را ترمیم و بازسازی کنید.
به امید خدا.
۳۱ خرداد ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
💠 شوهر معتاد 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری 🔴 اعتیادهای پرخطر (۳) ⭕️ ریشههای طلاق (۱۴) 🔹
🌹 مدیریت یک نیاز غریزی
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
⭕️ ریشههای طلاق (۱۵)
🔥 تنوعطلبی همسران (۱)
💠 بیکرانگی
آدمی، در پارهای از ابعاد وجودی خویش، بیکران است. نه بیکران مطلق! آن که مخصوص خدا است؛ بلکه کرانههایش ناپیدا است. یکی از آن ابعاد، «سیریناپذیری» او است؛ سیریناپذیری در برخی از امور حیات اینجهانی.
آیا این بیکرانگی، حکیمانه است؟ بله. اما قانونمند است. مدیریتطلب است. اکنون به این موضوع فلسفی ورود نمیکنیم. میرویم بر سر درس خودمان.
❎ تنوعطلبی همسران
گوناگونگی، در پارهای از مسائل خانوادگی، نیازمند «مهار» است. اگر این مهارکردن، انجام نپذیرد، از بنیان خانواده، دمار برمیآورد؛ پایههای آن را لرزان و سپس اصل بنیان را ویران میکند. گوناگونهطلبی در امور خانوادگی، پرشمار است، اما سخن اکنونی ما دربارهٔ «تنوعطلبی جنسی و عاطفی همسران» است. این گوناگونهطلبی، دانهدرشتترین مصداق تنوع طلبی در روابط همسران است.
با دقت، همراهیمان کنید.
❇️ ریاضت، قناعت، سعادت
🔹 از زبان مشاور
🔸 مشاورهٔ خانواده
خانمی، از تنوعطلبی شوهرش، سخت نالیده و چاره طلبیده است.
🔻 پاسخ ما
۱. آدمی، برای وصول به «سعادت»، نیازمند «ریاضت» است. زندگی اینجهانی، برای آدمیان، چنان ساخته شده که برداشتن دست از پیشِ لگامِ نفس، فسادانگیز است.
۲. اگر همسران، چه زنان و چه مردان، به جز همسر خویش، به دیگری چشم بدوزند یا دل ببندند (که دلبستن، اغلب، پس از چشمدوختن حاصل میشود)، زندگی خانوادگیشان آسیب میبیند.
ازاینرو است که خداوند سبحان، به پیامبر رحمت (صلّیاللهعلیهوآله) فرموده است:
«قُلْ لِلْمُؤمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبصَارِهِمْ وَ یَحفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللهَ خَبِیرٌ بِمَا یَصنَعُونَ، وَ قُلْ لِلْمُؤمِنَاتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَ یَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَ لایَبْدِینَ زِینَتَهُنَّ...»؛
[ای پیامبر ما!] به مردان مؤمن بگو که چشمانشان را فروخوابانند و دامانشان را پاکیزه گردانند؛ که این برای ایشان پاکتر است. خدا بر آنچه میکنند، آگاه است؛ و زنان مؤمن را بگو که چشمانشان را فروخوابانند و دامانشان را پاکیزه گردانند و زیورهایشان را آشکار نکنند... .
(سورهٔ نور، آیهٔ ۳۰ و ۳۱)
۳. تنوعطلبی، همهجا بد است؛ اما در مسائل شهوانی، بدتر است. شرط ایمان، این است که مرد و زنی که با یکدیگر پیمان همسری بستهاند، به آن پیمان پایبند بمانند؛ و شرط خردمندی این است که همسران، از کاشانهشان صیانت کنند؛ و شرط شریعت این است که شریعتمداران، حریم شریعت را پاس بدارند؛ و شرط دیانت است که دینداران، قناعت ورزند.
افزونخواهی، خلاف تقوا است. تنوعطلبی، با قناعت، ناسازگار است.
۴. با عشق دیگری به سر کردن، از سهم عشق به همسر میکاهد و کاهش این سهم، سستی ارکان خانواده را سبب میشود. پس، از سر نیکخواهی، به همسران میگوییم:
دلارامی که داری دل در او بند
دگر چشم از همه عالم فروبند
۵. مطالب «تنوعطلبی همسران» را، که این روزها دارم مینویسم و در رسانههایمان منتشر میشود، بهدقت بخوانید و تا آخر، دنبال کنید، همسرتان نیز بخوانند، تا به نتیجهٔ مطلوب برسیم.
به امید خدا.
{ادامه دارد}
۱ تیر ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 زندگی شریف 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علی_اکبر_مظاهری 📌 این چهار نفر (۲) ⭕️ جنگ و صلح همسران (۲۸) 🔹
🌹 سازگاری عاقلانه
🔹 (از سلسله مباحث جنگ و صلح همسران)
🖌 #نویسنده: #مریم_یوسفی_عزت؛ کارشناس ارشد زبان و ادبیات انگلیسی، مدرس زبان
🔹 از زبان مشاور
🔸 مشاورهٔ خانواده
⭕️ خانمی گفته و پرسیده است:
کتابهای «نبرد بیبرنده» و «جنگ و صلح همسران» را خواندهام.
مطلبی که دانهدرشت و با تأکید اکید همراه بودند، اینهاست: استدلال نکنید، مجادله نکنید، انتقاد نکنید، سرزنش نکنید، عیبجویی نکنید، عیبگویی نکنید.
اکنون مسئلهای برایمان پیش آمده است که نیازمند راهنماییتانم:
ما، در زندگی، بیعیب و خطا نیستیم. زمانی که وارد زندگی همسرانه میشویم، خطاها و عیبها نمایانتر میشوند؛ زیرا همسرم و آنچه که از آنِ اوست، نیمی از زندگی من میشود.
بنابراین چگونه اشتباههای همسرم را به او نگویم؟ یا اگر بناست بگویم، چگونه بگویم؟
🔻 پاسخ ما
مرحبا بر شما که وجودِ همسرتان را نیمی از زندگیتان میدانید و میخواهید با مراعات آن نکتهها، زندگیتان را بهبود بخشید.
اکنون با دقت، توجه کنید.
⭕️ راهکارها
۱. بیطرفانه و منصفانه بنگرید. از کجا معلوم که او اشتباه میکند؟ شاید فکر شما، قضاوت شما، عمل شما اشتباه باشد.
اگر چنین است، دیگر جایی برای تذکر باقی نمیماند. آن را از اندیشهتان حذف کنید.
۲. اگر به یقین رسیدید که رفتار همسرتان اشتباه است، به زیان رفتار او فکر کنید. اگر آسیب جدیای به ریشهٔ زندگیتان نمیزند، بگذرید. تغافل کنید؛ چشمپوشی خردمندانه.
۳. اگر به زیانداربودن رفتار همسرتان مطمئن شدید، آنگاه در قالبهای لطیف و صمیمانه، با او صحبت کنید.
بنابرمثال: با داستانی، حکایتی، لطیفهای، موضوع را برایش قابل درک کنید.
دقت کنید که او را محاکمه نکنید. به دنبال برنده و بازنده نباشید. مدام از اسم اشارهٔ «تو» استفاده نکنید. کاری نکنید که او فکر کند چه گناه بزرگی مرتکب شده و حالا در جایگاه متهم در مقابل قاضی است. سخنتان درآمیخته با لطیفهٔهای دوستانه باشد. به محض تمامشدن مسئلهتان، جو سنگین خانه را عوض کنید. سپس، هردویتان را به کاری که مورد علاقهتان (علاقهٔ مشترک همسرانه) است، سرگرم کنید.
۴. گاهی با کسانی روبهرو میشویم که نمیپذیرند ممکن است اشتباهی کنند؛ اطمینان صددرصدی به درستی اعمالشان دارند.
بنابراین، با ایشان وارد گفتوگوی مستقیم نشوید. به گونهٔ غیر مستقیم عمل کنید.
برای مثال: اگر همسرتان ولخرجی افراطی میکند، (با گذر از سه مرحله پیشین)، در خانه، سمینارهای ثروتسازی را پخش کنید. کتابی از آیات و روایات را دربارهٔ مدیریت مالی، جلوی چشم بگذارید. طوری عمل کنید که او ناآگاهانه، به اندیشهٔ مدیریت مالی بیافتد.
مثلاً: این حدیث امام صادق علیهالسلام را بنویسید و بر در یخچال نصب کنید:
«ضَمِنتُ لِمَنِ اقتَصَدَ أن لايَفتَقِرَ»؛۱
من ضمانت میکنم کسی که در مسائل اقتصادی میانهروی کند، فقیر نمیشود.
دقت! نباید همسرتان قصد و عمدی را از سوی شما احساس کند، وگرنه موضعگیری میکند و نتیجهٔ مطلوب، حاصل نمیشود.
۵. ممکن است خودتان به تنهایی از پسِ این کار برنیایید، یا مسئلهتان، پیچیده است و بیتابکننده. در این حال، با مشاوری دانا و توانا مشورت کنید. در جلسات مشاوره، همسرتان را با خود همراه کنید.
۶. اگر میگویید: همسر من به هیچ صراطی مستقیم نمیشود.
میگوییم: پس مسئله را بپذیرید و با آن کنار آیید و مجادله نکنید.
البته اگر مسئلهتان دانهدرشت است و حل عمیق میطلبد، حتما با مشاوری دانا و توانا، مشاوره کنید و آن را حل کنید.
۷. خوبیهای همسرتان را بکاوید و بجویید و آنها را به چشمش آورید.
مهربانی و قدردانی خالصانه، یکی از راههای نفوذ به قلب همسر است.
خداوند مهرورز، مددکارتان باشد.
۳ تیر ۱۴۰۲
۱. الکافی، جلد ۴، صفحهٔ ۵۳
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
1_5431458597.pdf
1.82M
.
🕌 متن دعای عرفه
تنظیم شده به صورت جملهجمله
با ترجمه روان و قلم درشت
التماس دعا
🌹 عید قربان
عید قربان، عید خون نیست، عید رهایی است، و چنین عیدی است که بر همهٔ رهاشدگان از نفس شیطانی، عین برکت است.
«اَضحَی» از ریشهٔ روشنایی و روشنگری است. سخن از نور است، و نور، عین زندگی است.
🌸 عید رهایی از نفس شیطانی، بر عاشقان مبارک باد.
۷ تیر ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
♦️ چماق دعوا را دور بیندازید
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
✅ منتشرشده در ماهنامهٔ خانواده
✔️ فایل پی دی اف، بهار ۱۴۰۲
۸ تیر ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
عجله برای طلاق.pdf
356.4K
🔹 عجله برای طلاق!
🔸 روایت یک مشاوره
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
✅ منتشرشده در ماهنامهٔ خانواده
✔️ فایل پی دی اف، بهار ۱۴۰۲
۱۰ تیر ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
موریانه های ذهن همسران.pdf
483.6K
🔹 موریانههای ذهن همسران
🔸 پرسشهای نابهجا از همسر
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
✅ منتشرشده در ماهنامهٔ خانواده
✔️ فایل پی دی اف، بهار ۱۴۰۲
۱۱ تیر ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 مدیریت یک نیاز غریزی 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری ⭕️ ریشههای طلاق (۱۵) 🔥 تنوعطلبی هم
🌹 مدیریت یک نیاز غریزی (۲)
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
⭕️ ریشههای طلاق (۱۵)
🔥 تنوعطلبی همسران (۲)
موضوع تنوع طلبی را دامنی است بلند و عرصهای است فراخ؛ اندازهٔ یک کتاب پُربرگ. اما ما اکنون آن را تنها با عنوان یکی از ریشههای طلاق بیان میکنیم. از اینروست که اکنون، دامان آن را جمع میکنیم و به همسران، با تأکید اکید میگوییم:
۱. تنوعطلبی، محدودهٔ محدودی ندارد. اگر لگام را از دهان آن برداریم، به هیچ اندازهای قانع نمیشود. چارهٔ کار آن است که به سهم خود، از بهرههای حصاردار این جهان، قانع باشیم.
۲. زن و مرد، بکوشند همسر خود را از بهرههای عاطفی و غریزی، سیراب کنند؛ برای خوشبختی خودشان، برای استواری زندگیشان، برای رضای خدا.
خانمی، که یکی از نوشتههایمان دربارهٔ تلاش بیشتر برای سیرابی همسر را خوانده بود، پیام داد:
«یعنی خانم خودش را بکشد که همسرش را حفظ کند؟! خود را هلاک کند تا همسرش منحرف نشود؟!»
در پاسخ نوشتم: راهکار شما چیست؟
جواب نداد!
نفس سرکش، لگام میخواهد تا سوارکار خود را به درهٔ هلاکت نیفکند. این اسب چموش، در عرصهٔ غرایز و شهوات، چالاکتر است، اشتهادارتر است، وحشیتر است. شرط حکمت و دیانت است که آن را رام، آرام، و قانع کنیم و در اندازهٔ معقول، غذایش دهیم، سیرابش کنیم، تأمینش کنیم، تا در مسیر کمالمان، سربهراهانه، یاریمان کند. نه او را حریص کنیم، نه او را سرکوب کنیم؛ بلکه بر همان مرزهایی که آفریدگار برایش ترسیم کرده است، نگاهش داریم؛ نه افسار از گردنش برداریم تا مرزهای اخلاق را پایکوب کند، نه پتک گران ریاضتهای ناحق بر سرش بکوبیم که مفلوک شود؛ بلکه معتدلانه، عاقلانه، مدیریتش کنیم.
به امید خدا.
مدیران این میدان و رهنمایان این وادی، همسراناند؛ هردو، به یک اندازه.
برای مطالعهٔ ژرفتر و دریافت مهارتهای فزونتر، کتاب «آداب عشقورزی»۱ را بخوانید.
بیاییم برای سعادتمندی اینجهانی و آنجهانیمان، عمیقتر بیندیشیم و خردمندانهتر عمل کنیم.
طلاق بر مدار تنوعخواهی، طلاقی ناروا است. جدایی بر اثر کمکاری همسران در عرصهٔ اشباع غریزهٔ جنسی و عاطفی همسر، ناعاقلانه است.
بیاییم «رواکار» و خردمند باشیم.
به هدایت خداوند.
۱۲ تیر ۱۴۰۲
۱. آداب عشقورزی؛ علیاکبر مظاهری، نشر نورالزهرا، چاپ هشتم.
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
هدایت شده از از زبان مشاور
🌹 الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلاَیَةِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْأَئِمَّةِ المعصومین عَلَیْهِمُ السَّلاَمُ
🌸 عید غدیر مبارک باد!
۲۷ تیر ۱۴۰۱
🌐 http://mazaheri.andishvaran.ir
#علیاکبر_مظاهری_اصفهانی _ #پایگاه_اندیشوران_حوزه
🌐 http://mazaheriesfahani.ir
#وبسایت_علیاکبر_مظاهری
از زبان مشاور
💠 شوهر معتاد 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری 🔴 اعتیادهای پرخطر (۳) ⭕️ ریشههای طلاق (۱۴) 🔹
💠 سخنی دیگر با همسران معتادان
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
🔴 اعتیادهای پرخطر (۴)
🔵 شوهر معتاد (۲)
⭕️ ریشههای طلاق (۱۴)
کتابی است به نام «ویولنزن روی پُل». حکایت خودنوشتهٔ آقای خسرو باباخانی است.
این معتاد، سیسال اعتیاد داشت؛ از بدترین شکل آن را.
خواندن این کتاب را به معتادان توصیه میکنم. اما قبل از سفارش به خود معتادان، به همسرانشان سفارش اکید میکنم که این کتاب را بخوانند.
«ماهطاووسخانم»، همسر خسرو است؛ فرشتهٔ نجات او است؛ فرشتهای صبور، مؤمن، عاشق.
او میتوانست همان سالهای اول اعتیاد، خسرو را ترک کند؛ مانند همسران بسیاری از معتادان، اما چنین نکرد. «همراه» خسرو شد تا او را نجات داد و «همسفر» شدند.
رهاکردن معتاد و گرفتن طلاق که هنر نیست، هنر آن است که مانند ماهطاووس، خسرو را رها نکنیم تا به رستگاری برسیم. تا خدا از ما خشنود باشد.
بیاییم برای سعادت اینجهانیمان و رستگاری آنجهانیمان و خشنودی خداوندمان، صبوری کنیم.
به امید خدا.
۱۶ تیر ۱۴۰۲
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
🌹 مدیریت یک نیاز غریزی (۲) 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری ⭕️ ریشههای طلاق (۱۵) 🔥 تنوعطلب
💠 مقایسههای همسران
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
⭕️ ریشههای طلاق (۱۶)
در روزگار ما، به سبب رشد دانش روانشناسی و پارهای دیگر از آگاهیها، همگان دانستهاند که مقایسهٔ خود و داشتههای خود، با دیگران و داشتههای آنان، رنجآور است. آری؛ برخی از مقایسهها سبب اندوه و حسرت فراوان است.
در سخن اکنونیمان، که در موضوع ریشههای طلاق است، میگوییم: مقایسهٔ همسر خود با دیگران، مقایسهای است ناروا. از هر زاویه که به این پدیده بنگریم، غیر از حسرت و خسارت، چیزی نمیبینیم. کمتر عاملی را میشناسم که چونان مقایسه، اندوهزا و حسرتآور باشد.
اغلب چنین است که ما باطن زندگی خود را با ظاهر زندگی دیگران مقایسه میکنیم و در این مقایسه، کم میآوریم. اگر ممکن بود که باطن زندگی دیگران را کاملاً بشناسیم، قدر زندگی خود را بیشتر میدانستیم.
این نمونه را ببینید:
🔴 مقایسههای ناروا
🔹 از زبان مشاور
🔸 مشاورهٔ خانواده
🔻 پرسش
آقایی نوشته است:
از اندام و چهرهٔ همسرم ناراضیام. هنگامی که او را با زنان و دختران دیگر مقایسه میکنم، دچار حسرت میشوم. کمکم کنید.
🔻 پاسخ ما
۱ هیچکس مانند هیچکس نیست. ازاینرو، مقایسهٔ همسرتان با دیگران، ناروا است. حسرت و اندوه بهبار میآورد.
۲. شما از همهچیز همسرتان باخبرید؛ هم خوبیها و هم بدیها، اما از همهچیز دیگران باخبر نیستید و بیشتر، خوبیهایشان را میبینید؛ ظاهر آراسته و روتوشکرده. اگر مدتی از نزدیک با آنان زندگی کنید و همه چیزشان را ببینید، نظرتان تغییر میکند.
۳. چند مطلب، در چند جای آثارمان دربارهٔ این موضوع نوشتهایم. آنها را بخوانید. مثلاً در کتاب «جوانان و انتخاب همسر»، مبحث «بهانههای دل»؛ و کتاب «فرهنگ خانواده»، مبحث «مقایسههای ناروا».
۴. همسرتان را به ورزش و رژیم غذایی تشویق کنید؛ بدون تحقیر و توهین.
۵. با مشاوری دانا و توانا، مشاورهٔ حضوری انجام دهید.
دلارامی که داری دل در او بند
دگر چشم از همه عالم فروبند ۱
خداوند سبحان، یاری و راهنماییتان فرماید! ۲
✅ سخن پایانی
به همسران، بهویژه زوجهای جوان، تأکید بلیغ میکنیم: در زندگیتان هرگز جایی برای مقایسه باز نکنید و برای این آفت تباهگر، هیچ مجالی وانگذارید و عقرب زهرناک مقایسه را به کاشانهتان راه ندهید.
این سخن خداوند را یادتان میآوریم که:
«أَمْسِكْ عَلَيْكَ زَوْجَكَ وَاتَّقِ اللَّهَ»؛۳
همسرت را حفظ کن و تقوای خداوند را پیشه نما.
نیز این سخن سعدی را به گوش جانتان میخوانیم که:
دلارامی که داری دل در او بند
دگر چشم از همه عالم فروبند
📚 مطالعه
تأکید اکید میکنیم که این چند مطلب را بخوانید:
یک. مقایسههای ناروا؛ فصل دوم از بخش سوم کتاب «فرهنگ خانواده»، چاپ سوم، نوشتهٔ نگارنده، انتشارات نورالزهرا، قم.
دو. کیمیای قناعت، فصل دوازدهم، از بخش اول همان کتاب.
سه. بهانههای دل؛ فصل آخر کتاب «جوانان و انتخاب همسر»، نوشتهٔ نگارنده، چاپ چهل و یکم، انتشارات نورالزهرا، قم.
۱۸ تیر ۱۴۰۲
۱. سعدی، گلستان.
۲. مظاهری، علیاکبر، «از زبان مشاور»، بوستان کتاب، قم. (اکنون نشر جمال، قم)، فصل چهارم.
۳. سورهٔ الاحزاب، آیهٔ ۳۷.
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
💠 مقایسههای همسران 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری ⭕️ ریشههای طلاق (۱۶) در روزگار ما، به
💠 موبایل؛ تیشهای اژدهاپیشه!
🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
⭕️ ریشههای طلاق (۱۷)
نوشتن این ریشه، جانم را به لب آورد. چندبار آن را نوشتم و رها کردم. نوشتنش مانند «کوهکندن» بود؛ بلکه چونان «جانکندن» بود. چندبار نوشتم و رها کردم. میخواستم رهایش کنم و اصلا نیاورم، اما دیدم بلایی است که بر جان مردمانمان افتاده. میباید درد را نمایاند، به امید درمان. ازاینرو، نوشتم، اما نشد که کامل بنویسم.
آنچه را اکنون مینویسم، بیشتر، مشاوران خانواده میتوانند ادراک کنند، سپس قاضیهای دادگاههای خانواده، و سپستر، وکیلان مشاجرات خانوادگی.
قضیه، بزرگتر از آن است که همگان بتوانند آن را تصور یا تصدیق یا باور کنند.
🔹 پدیدهای ویرانگر
اکنون، در خانوادهها، با پدیدهای مواجهیم به نام «فضای مجازی».
این که برخی از پدیدهها «دوسویه»اند؛ هم فایده دارند هم ضرر؛ هم میشود از آنها حُسن استفاده کرد هم سوء استفاده، این را همه میدانند. پس دربارهاش سخنی نداریم.
دیگر آنکه برخی از فرآوردههای صنعت نوین، به حال بشر مفیدند و برخی دیگر مضر. این را نیز همگان میدانند. پس در این باره نیز سخن نمیگوییم.
و سهدیگر آنکه فضای مجازی، بهرههای فراوانی دارد و زیانهای بسیار. این نیز برای همگان واضح است. در این موضوع نیز صحبتی نمیکنیم.
اما (و هزار اما!) اینکه: موبایل، سودمند است یا زیانمند؟ در این باره سخن داریم؛ بسیار سخن داریم.
اکنون موبایل، جزو زندگی مردمان شده است. همگان با آن سروکار دارند. نمیشود که نباشد. دربارهٔ فایدههایش سخنی نمیگوییم؛ زیرا چندان واضح است که نیازی به بیان آن نیست. اما زیانهایش چه؟ دراینباره دلِمان خون است. فغان بسیاری از مردمان، از زیانهای آن، به آسمان بلند است. از میان این مردمان، نالهٔ همسران، از همگان بلندتر است، بهویژه نالهٔ خانمها.
توجه داریم که سخن اکنونی ما، دربارهٔ ریشههای طلاق است. ما موبایل را از ریشههای دانهدرشت کدورت دلهای همسران میدانیم؛ از آفتهای بدخیم روابط همسران، از عوامل رایج طلاقها. البته که تقصیر از موبایل نیست. مقصران، سوء استفادهکنندگان از آناند. این عامل، از اعتیاد به مواد مخدر، پیشی گرفته است.
ما اکنون در مشاورههایمان، جای پای موبایل را، در تخریب زندگی همسران، برجسته میبینیم؛ بسیار برجسته.
🔸 خانمها نیز!
در مطالب پیشین، در موضوع اعتیادهای خطرناک، به عنوان ریشهای از ریشههای طلاق، نوشتیم که سهم زنان، در ابتلای به آن بلا، اندک است. به ایشان آفرین گفتیم. اما اکنون، دربارهٔ موبایل، میگوییم: سهم زنان، کوچک نیست. اگرچه در اینجا نیز سهم مردان بزرگتر است، اما سهم خانمها نیز نگرانکننده است.
ما اینک، در مشاورههایمان، بهویژه مشاورههای خانواده، شاهد حجم عظیمی از تخریبهای فضای مجازی در پیکرهٔ خانوادهها هستیم؛ به خصوص موبایل. این حجم نامبارک، رو به افزونی است.
مدتی است که هر ماه، بلکه هر دوهفته، بلکه هرهفته، مراجعانی دارم که یا رو به درگاه دادگاه طلاق دارند، یا در اندیشهٔ جداییاند، یا از همسرشان رنجیدهاند، یا قهر کردهاند، یا روانهٔ خانهٔ والدیناند. اینان از دست موبایل مینالند.
هر عاملی که به کیان خانواده و رابطهٔ همسران لطمه بزند، آفت است. نامبارک است. موریانه است. اکنون موبایل، موریانهای موذی شده که در جان و روان و نجابت همسران، رخنه کرده است و دارد از زندگی خانوادگی، دمار برمیآورد.
♦️ شرم قلم!
این قلم شرم دارد که از پارهای «بینجابتی»های موبایلی همسران، پرده بردارد. حیا میکند از برخی تأثیرهای کثیف موبایل، بر فروپاشی زندگیهای خانوادگی، سخن بنویسد.
چه بسیارند دلهایی که از نیشهای زهرناک موبایلی، مجروح میشوند! فراواناند ذهنهایی که با امواج مسموم موبایل، در آنها موریانه میافتد!
البته که موبایل، مانند کثیری از وسایل رفاهی مدرن، مقصر نیست. این ماییم که از آن استفادهٔ سوء میکنیم. این ماییم که اژدها را بر آفتاب داغ میافکنیم تا جان تازه بگیرد و به جانمان آتش بزند.
🔻 چارهٔ کار
میباید که بر دهان اسب چموش نفس اماره، لگام بزنیم. اژدها را، در برف بخوابانیم.
اژدها را دار در برف فراق
هین مکش آن را به خورشید عراق۱
باید که قناعت ورزیم. هوس نبازیم. تنوعطلبی را مهار کنیم. و از همه بالاتر، تقوا پیشه کنیم. از خدا شرم کنیم.
اژدهای شهوت، سیریناپذیر است، مگر آنکه سرش را با پتک ریاضت و خویشتنداری بکوبیم. به همسرمان قانع باشیم. مرغ خانهٔ همسایه را غاز نبینیم. به داشتههایمان قانع شویم.
خدایا! مگر اینکه تو دستمان را بگیری!
دیگر نمیتوانم بنویسم...
۲۵ تیر ۱۴۰۲
۱. مثنوی معنوی، مولانا
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
از زبان مشاور
💠 سخنی دیگر با همسران معتادان 🖌 #نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری 🔴 اعتیادهای پرخطر (۴) 🔵 شوهر
🌹 نود و نُه گام تا طلاق!
🌸 صمیمانه، با همسران معتادان
🖌 #نویسنده: #مریم_یوسفی_عزت؛ کارشناس ارشد زبان و ادبیات انگلیسی، مدرس زبان
🔴 اعتیادهای پرخطر (۵)
🔵 شوهر معتاد (۳)
⭕️ ریشههای طلاق (۱۴)
بر همگان آشکار است که زنان، نقشی ویژه در فراهمنمودن آرامش خانه و خانواده دارند؛ همانچیزی که، بهیقین، مردان خواهان آناند.
در خانهای که زنی عاشق، توانا، ریحانه، دارای صلاحیت فکری و اخلاقی، حضور داشته باشد، رخنهکردن اعتیاد در آن خانه کمتر است؛ بسیار کمتر.
💠 چند سخن با خانمها
۱. قبل از برداشتن «نود و نُه گام»، به طلاق نیندیشید.
هوشیار باشید و هنگام اعتیاد همسرتان، کنار ایشان باشید. فعالانه و هوشمندانه، در ترک اعتیاد همسرتان، او را همراهی کنید.
۲. کاشفانه عمل کنید. تحقیق کنید. از تجربههای دیگران استفاده کنید.
۳. از دیگران کمک بگیرید. از برملاشدن اعتیاد همسرتان خجل نباشید.
۴. مظلوم، بیصدا، منفعل و قربانی نباشید.
۵. به مردتان، حس اقتدار دهید. عشقتان را ابراز کنید. غرورش را حفظ کنید.
۶. کتابهایی علمی و تجربی در زمینهٔ اعتیاد بخوانید.
۷. با مشاوری دانا و توانا همراه باشید.
۸. به خدا ایمان داشته باشید و استقامت بورزید. این سخن خداوند را ببینید که چه امیدبخش است:
«إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ»؛۱
بهراستی آنانی که گفتند پروردگار ما الله است و در این راه استقامت ورزیدند، فرشتگانی بر ایشان نازل خواهند شد تا نترسند و محزون نباشند و ورود به بهشت خداوند را به آنان بشارت میدهند.
🔻 فرشتهٔ نجات
این نمونهٔ واقعی را بخوانید:
[آقاخسرو به خانمش گفت:] ماهطاووسجان! این فرشتگان نمیتوانند در کسوت همسر نازل شوند؟
[ماهطاووسخانم] خندید و گفت: حتما. بر من که نازل شده است. الحمدلله.
[آقاخسرو گفت:] ملائکهٔ عملی [معتاد] که نداریم. یادت رفته سیسال تمام اعتیاد داشتم و جز رنج و فقر و تحقیر، چیزی بشارت ندادم؟ نه! فرشته تو هستی، دردت به سرم. تو بر من نازل شدی که در سختترین شرایط ممکن، کنارم باشی. نَبُری، ناامید نشوی، خسته نشوی، بمانی، گامبهگام، نفسبهنفس کمکم کنی تا از ظلمت خارج شوم. بعد به من بگویی «نترس». نترسیدن را به من یاد بدهی. زیستن بیترس را به من بیاموزی. آمدی تا به من بگویی «غمگین نباش، شاد زندگی کن، سرشار از انرژی و امید و خیرخواهی باش. بخند، مهربانی کن.»
اما ماهطاووس، اینکه میگویند اگر همحس باشیم، در جهانهای بعد هم با هم خواهیم بود، درست! اما من نگرانم، من میترسم. میدانی که من زیاد گناه دارم. میترسم در ظلمت برانگیخته شوم و تو را پیدا نکنم.
[ماهطاووس، دست آقاخسرو را] محکم فشرد و گفت: «گناههای تو از رحمت خدا بیشتر است؟!» ۲
۲۹ تیر ۱۴۰۲
۱. سورهٔ فصلت، آیهٔ ۳۰.
۲. ویولنزن روی پُل، خسرو باباخانی؛ با اندکی تلخیص و ویرایش.
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1