🔰 تأثیر حیوانانگاری انسان در غرب، بر معماری و شهرسازی
🔅 هویت اصل اساسی انسان:
یک عامل مهم و تأثیرگذار در معماری، نحوه تعریف ما از انسان و هویت اوست. بسته به اینکه چه تعریفی از انسان را مبنا قرار دهیم طراحی فضای معماری متفاوت خواهد شد. در معماری سعی بر این است که فضا به شکل متناسب به نیازهای انسان پاسخ دهد و منطبق بر ویژگیهای رفتاری او باشد. با توجه به این موضوع، تعریفهای متفاوت از انسان باعث شکلگیری معیارهای متفاوت و شیوههای متمایز برای خلق فضا میشوند.
⁉️ حال باید این سؤال را پرسید که انسانی که معماری برای او شکل میگیرد کیست؟
✅ در فرهنگ قرآن از انسان به عنوان حی متأله یاد میشود، که حی جنس و تأله فصل انسان است. بر مبنای این تعریف انسان موجود زندهی الهی (خداخواه) است، یعنی روح انسان جنبه اصلی وجود اوست و بدن جنبه فرعی او را تشکیل میدهد و حیات انسان نیز به واسطه این روح تأمین میشود.
❎ اما در فرهنگ غرب، بین تعاریف مختلفی که از انسان وجود دارد یک اصل مشترک دیده میشود، و آن تأکید بر حیوان بودن انسان است!!
این حیوانانگاری باعث فروکاست انسان به بدن و توجه صرف به جنبه مادی و جسمانی او شده است. در مورد این انحراف رهبر انقلاب این مطلب را بیان کردهاند که:
«بسیاری از مباحث علوم انسانی، مبتنی بر فلسفههائی هستند که مبنایش مادیگری است، مبنایش حیوان انگاشتن انسان است»
و به جامعه علمی کشور نسبت به پیامدهای منفی این نگاه غلط هشدار دادهاند.
بر همین مبنا و در نظر گرفتن اینکه این تلقی به حوزه معماری نیز راه یافته و آن را تحت تأثیر قرار داده، باید به این سؤال پاسخ داد که:
⁉️ پیامدهای منفی این مسئله چگونه در معماری نمود یافته است؟
❌ با مبنا قراردادن هویت انسان به عنوان نوعی حیوان و نگاه مادی به حیات آن میبینیم که برخی معماران درحوزه طراحی به سمت الگوگیری از آناتومی بدن انسان متمایل شدهاند، اما غفلت از جنبه روحی انسان باعث شده که این الگوگیری از نگاه زیباییشناسانه و کارکردگرایانه صرف فراتر رود و به سمت خلق آثاری مبتنی بر شهوت و بازنمایی انگارههای جنسی در معماری سوق پیدا کند.
❌ این نوع معماری با تحریک شهوت انسان به قصد لذت علاوه بر اینکه باعث سقوط بیشتر انسان در ورطه حیوانیت میشود، باعث ایجاد مشکلات اجتماعی همچون احساس ناامنی در کودکان و زنان، دامنزدن به تخیلات جنسی و از بین بردن عفت عمومی جامعه نیز شده است.
متن کامل این مقاله را در این لینک بخوانید:
https://memarihejri.ir/856/تأثیر-حیوانانگاری-انسان-در-غرب-بر-مع/
✍🏻 محمد سلیمی
🏘 معماری هجری
@MemariHejri_ir
🚨بن گویر در اورشلیم:
ما به اینجا آمده ایم تا ماجرای تخریب معبد را یادآوری کنیم، اما باید صادقانه بگوییم: پیشرفت بزرگی در حکومت وجود دارد - سیاست ما اجازه دادن به دعا است.
ما باید در این جنگ پیروز شویم. ما باید پیروز شویم و به کنفرانس های دوحه یا قاهره نرویم و حماس را شکست دهیم، آن را به زانو در آوریم این پیام ما است.
✍🏻 استراتژی یهود یک استراتژی بلند مدت است که در پی تمدنسازی در شهر اورشلیم میباشد.
غایت این برنامهٔ تمدنی ساختن معبد سلیمان در بیت المقدس است.
نزدیک ۳۰۰۰ سال قبل یهود توانست به این غایت تمدنی سرزمین محور برسد. اما به گفته تاریخ و تورات عهد عتیق، آنقدر ستم کرد و کفر ورزید و گناهان عجیب و غریب انجام داد، که حتی قوم سدوم همجنسباز از یهودیها کمتر گناه میکردند!!
عاقبت هم این قومالظالمین به دست بخت النصر از اورشلیم بیرون شده و به اسیری برده شدند.
از آن زمان به بعد یهودیان با دراماتیزه کردن این ماجرا توسط افسانههای گوناگون، میخواهند هرطور که شده باز به اورشلیم بازگشته، آنجا را پایتخت کرده و معبد سلیمان را دوباره بنا نمایند تا خدا را عبادت کنند!!
سه مرحله اول موفق بوده و مرحلهٔ چهارم باقی مانده. بن گویر در این ویدیو به همان اشاره مینماید.
‼️ عجیب است یهودیان از پس ظلمهای خود عذاب و سرگردان و اسیر شدند، اما همچنان میخواهند با ظلم بنای معبد سلیمان را بگذارند.
✅ اما قطعا خدا نمیگذارد چون خودش بیرونشان کرده.
هبالاپور
🏘 معماری هجری
@MemariHejri_ir
6.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🚨بن گویر در اورشلیم:
ما به اینجا آمده ایم تا ماجرای تخریب معبد را یادآوری کنیم، اما باید صادقانه بگوییم: پیشرفت بزرگی در حکومت وجود دارد - سیاست ما اجازه دادن به دعا است.
ما باید در این جنگ پیروز شویم. ما باید پیروز شویم و به کنفرانس های دوحه یا قاهره نرویم و حماس را شکست دهیم، آن را به زانو در آوریم این پیام ما است.
ادامه در پست بعد...
🏘 معماری هجری
@MemariHejri_ir
9.93M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🛳🗽 ببینید چگونه غرب برای جامعه آرمانی خودش (پورنوتوپیا) #پورنوکراسی را تبلیغ میکند!!
🔥 عدهٔ زیادی از زنان و مردان عمر خود را زیر آفتاب تابستان تلف میکنند، تا از قبر کسانی که بیش از صد سال قبل، مشغول عیاشی و قماربازی و دانسینگ و مستی روی عرشه کشتی تفریحی تایتانیک بودند و خدا غرقشان کرد، بازدید نموده و یادشان را گرامی بدارند!!
✨در عوض وقتی ما برای رضای خدا بر سر مزار کسانی حاضر میشویم که راه و منش و کنششان تقوا و ایثار برای رضای خداوند بوده، و به آنها متوسل میشویم تا از نورشان بهرهمند گردیم، به مردهپرستی متهم میشویم.
🌗 این تقابل دو نگاه است:
🔥نگاه اول پیروی از نار است در مسیر #دیاثت_اجتماعی
✨نگاه دوم پیروی از نور است در مسیر #غیرت_اجتماعی
✍🏻 ه.بالاپور
🏘 معماری هجری
@MemariHejri_ir
شهر نار و شهر نور
🔹تصمیم جناب پزشکیان برای معرفی نامزد وزارت راه و شهرسازی، که رویکردش در تضاد با نگرش توحیدی و اسلامی است، و از سوی دیگر، اقبال دوستان به مبحث «نار و نور»، ما را بر آن داشت تا نقد و تبیین کوتاهی در این زمینه ارائه دهیم. در یادداشتهای قبل اشاره شد که دو جبهه وجود دارد: جبهه نار و جبهه نور. و همچنین دو سبک معماری و شهرسازی وجود دارد: معماری و شهرسازی نار؛ و معماری و شهرسازی نور.
🔹مبنای پرومتئوس در افسانههای یونان باستان به همه علوم مدرن غرب تسری یافته و این امر در تاروپود علوم مدرن نهفته است. بسیاری از شهرها و بناهای غربی از همان ابتدا با محوریت فساد و فحشا پدید آمدهاند و در دوران اخیر منتج به یک معماری مضطرب وحشی شدهاند که آیتی از آتش جهنمی است که در قلب و فؤاد فلاسفه و تئوریسینهای غربی وجود داشته است.
🔹خانههای بسیار کوچک و قوطیکبریتی مدرن -که استادان لیبرال ایران نیز آن را تبلیغ میکنند- آیت همان ضیق صدر فلاسفه است که در آتش جهنم به صورت «مَكاناً ضَيِّقاً مُقَرَّنِينَ» ظهور مییابد. از همین ضیق بودن خانهها مفاسد فراوانی برمیخیزد و بخشی از عذابهای وزرای مسکن لیبرال، وزر و وبال همین مفاسد خواهد بود زیرا آنها نیز در گناه این افراد شریکاند.
🔹در دنیا، این بناها اساساً بر لبه نار هستند أَسَّسَ بُنْيَانَهُ عَلَىٰ شَفَا جُرُفٍ هَارٍ فَانْهَارَ بِهِ فِي نَارِ جَهَنَّمَ. مدیران این بناها نیز در قیامت مَأْوَاهُمُ النَّارُ. و سپس در آتش جهنم فَالنَّارُ مَثْوًى لَّهُمْ. اگرچه معماری جنسی و شهوانی، نمود اخصّ معماری نار محسوب میشود اما عموم معماری و شهرسازی مدرن که موجب اضطراب و تشویش و نه تسکین انسان میشود، مشمول قواعد پارادایم نار هستند.
🔹اما در جامعه هجری و با مبانی فکری نور، بسیاری از شهرهای تمدن اسلامی با محوریت زیارت پدید آمدهاند ازقبیل مکه، کربلا، مشهدالرضا، قم، بیتالمقدس و ... . و ازسوی دیگر طبق مبانی دینی، ما مأمور به دار واسعه و خانههای وسیع و همراه با درخت شدهایم نه خانههای چوبکبریتی. دار واسعه موجب شرح صدر و افزایش سعه و قدر در افراد میشود.
🔹 بعنوان مثال پیادهروی اربعین، یک مدل شهرسازی خاص ارایه میدهد که در آن زیارت محوریت دارد و مسیرها و جادههای منتهی به کربلا نیز با همین دغدغه ایجاد شدهاند. در این مدل شهرسازی، صیرورت افراد به سمت امام است و مسأله اساسی این مسیر هجرت به سمت اوست. لذا بیوت و مساکن و منازلی هم که در مسیرها احداث میشوند فقط با هدف خدمترسانی به زوار امام تأسیس میگردند.
🔹 چند رویکرد قرآنی به معماری وجود دارد ازقبیل رویکرد معمارمحور؛ رویکرد مقیممحور؛ و رویکرد اساسمحور. در پارادایم نور، معمار و مقیم و اساس بنا، همگی از نور هستند. اولیای الهی مسکنشان نور است زیرا فرمود «سکنوا فی نورک». نور الهی در خانههای آنهاست: «مثل نوره... فی بیوت اذن الله». خطمشیگذاری آنها نیز از نور است: «نورا تمشون به».
🔹نمونه معماری و هنر نار، مجسمههایی نظیر مجسمه آزادی در آمریکاست که منظورش آزادی آتش هوا و هوس غربی است و نمونه معماری نور، کعبه است که به تعبیر قرآن، کعبه بیت عتیق است یعنی خانه آزاد. و ابراهیم نبی، پدر معماری موحدانه است. قرآن کریم ما را مأمور نموده که واجعلوا بیوتکم قبلۀ. یعنی خانههای خود را قبله قرار دهید. یکی از برداشتهای مستفاد از این آیه این است که همانگونه که کعبه بیت عتیق است و از هرگونه پیرایه شرک آزاد است، ما مؤمنان نیز مأموریم که خانههایمان از لوث و غل و زنجیرهای شرک و الحاد آزاد باشد و عتق از نار یا آزادی از آتش جهنم در تاروپود بیت ما محسوس باشد.
✍️ اندیشکده تثبیت| امیر حسینی
@tasbit1444
17.45M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 یادمان شهدا در شهر و خارج از شهر، چگونه میتواند انسانها را به سمت هدف شهید بزرگوار و به سوی خداوند متذکر کند؟
👈 مشاهده فیلم کامل در یوتیوب
👈 مشاهده فیلم کامل در آپارات
#شهرسازی_اسلامی
#معماری_ظرف_عبودیت
🏙معماری هجری
@MemariHejri_ir