211221_1900.mp3
62.65M
مربوط به یادداشت بالا
پوشه شنیداری سخنرانی "نقش مردم در تحولات اجتماعی در خطبه فدکیه"
@MohsenAlviri
🇮🇷 ۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامی ایران گرامی باد. 🇮🇷
🔸 ارائه سخنرانی با عنوان "امکانسنجی تدوین الگوی سوم برای تاریخنگاری زنان"
روز دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳، در مجتمع آموزش عالی بنت الهدی یک سخنرانی با عنوان "امکانسنجی تدوین الگوی سوم برای تاریخنگاری زنان" ارائه شد. در این سخنرانی پس از بیان مقدمه و نیز توضیح در باره واژگان و اصطلاحات اصلی به کار رفته در عنوان بحث، به بیان نکاتی پرداخته شد که فشرده آن چنین است:
در میان گونههای مختلف تاریخنگاری در باره زنان از تاریخنگاری سنتی شرقی و غربی و تاریخنگاری دینی گرفته تا تاریخنگاری پوزیتیویستی و مارکسیستی و فمینیستی و تاریخنگاری به سبک آنال، یک دوگانه بیش از دیگر دوگانهها جلب نظر میکند: نگاه مردسالار فرودستانگار زن و نگاه زنگرای یکسانانگار زن و مرد. برای برونرفت از چالش انتخاب راه درست در برابر این دوگانه، برخی با استدلال جبران ستم مورخان گذشته نسبت به زنان، عرصه را برای تاریخنگاری فمینیستی گشودهاند و برخی برای جبران این ستم، تاریخ زنان را به عنوان یکی از شاخههای تاریخ اجتماعی بال و پر دادهاند.
این جستار میکوشد به امکانسنجی تدوین الگوی سوم برای تاریخنگاری زنان برای برونرفت از این مشکل بیاندیشد. مهمترین مبانی و ویژگیهای الگوی سوم یعنی فرایند یک پژوهش تاریخی متأثر از نگاه ویژه به زن به مثابه یک کنشگر تاریخ، عبارت است از:
• باور به اشتراک زن و مرد در انسانیت (آفرینش از نفس واحده)و تفاوت آنها در خلقت ویژه خود و پیامدهای حقوقی و اجتماعی آن
• کنشگری انسان اعم از زن و مرد در تاریخ (وجه پیوند با فلسفه نظری تاریخ)
• قاعدهمندی فهم و گزارش کنشگری انسان اعم از زن و مرد در تاریخ (وجه پیوند با فلسفه انتقادی تاریخ)
• مسألهمحور بودن و در نتیجه مخالفت با کورجنسی Gender-blindness در تاریخ و تاریخنگاری
• متأثر از و دارای پیوندهایی با الگوی سوم هویت و زیست زنان
• اثرپذیری همه فرایند پژوهش تاریخی از این نگاه جدید: چالش ذهنی، قلمرو مسأله، پرسش تحقیق، گردآوری اطلاعات، پردازش اطلاعات، و تدوین یافتهها.
• دارای پیشینه نسبی بودن در تاریخنگاری دوره اسلامی (یک فرضیه)
تدوین جدول مقایسه این سه الگو از نظر پیشینه، مبانی انسانشناختی، موضع در باره جنس و جنسیت، ریشه و تبار، موضوع مطالعات تاریخی، هدف، رویکرد و روش میتواند ما در شناخت بهتر این الگو کمک کند. تدوین الگوی سوم برای تاریخنگاری زنان به این ادله امکانپذیر به نظر میرسد:
• وجود موضوع تحقیق در عرصه نقش زنان در رویدادهای عمومی و یا تاریخ مستقل زنان و ابعاد گوناگون تاریخ زنانگی
• فراوانی پژوهشگران زن و ضرورت پرداختن به موضوعات زنانه از سوی زنان با توجه به تبدیل زنان از موضوع پژوهش تاریخی به پژوهشگر تاریخ.
• شرایط محیطی مناسب
پوشه شنیداری این سخنرانی به پیوست در دسترس است
۱۲ فروردین ۱۴۰۴
@MohsenAlviri
امکانسنجی تدوین الگوی سوم برای تاریخنگاری زنان.m4a
60.62M
مربوط به یادداشت بالا
پوشه شنیداری سخنرانی "امکانسنجی تدوین الگوی سوم برای تاریخنگاری زنان"
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر جلسه ارائه سخنرانی "امکانسنجی تدوین الگوی سوم برای تاریخنگاری زنان"
@MohsenAlviri
راهیابی تیم ملی کشورمان به مسابقات جام جهانی فوتبال ۲۰۲۶ م.، راهیابی تیم ملی فوتبال ساحلی کشورمان به جام جهانی ۲۰۲۵ م.، قهرمانی تیم ملی فوتبال ساحلی کشورمان در جام ملتهای آسیا، و قهرمانی تیم ملی کشتی آزاد جوانان کشورمان در رقابتهای آسیایی تایلند در نخستین روزهای سال ۱۴۰۴ ش. بر مردم خوب و نجیب و مظلوممان مبارک باد. امید است امسال با همه دشواریها و سختیهای موجود و پیشِ رو، سال پیروزیهای شیرین و ماندگار برای کشور عزیزمان باشد.
🔹 ارائه سخنرانی با عنوان "تاریخ اجتماعی شرق باستان به مثابه یکی از منابع تدوین حقوق بشر شرقی"
پیشهمایش تخصصی "حقوق بشر شرقی از نظریه تا عمل" روز چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ از سوی دانشگاه باقر العلوم علیه السلام با محوریت گروه تاریخ این دانشگاه با همکاری گروه پژوهشی "چهره دیگر حقوق بشر" و نیز انجمن علمی تاریخ دانشگاه اصفهان برگزار شد. پنل پنجم این پیشهمایش با دبیری آقای دکتر اسماعیل سنگاری به "حقوق بشر از آیینه تاریخ و تمدن" اختصاص داشت که در آن چهار سخنرانی ارائه شد. گزارش شنیداری کامل این پنل به نشانی زیر در دسترس است:
https://www.aparat.com/v/bwi7i3x
سخنرانی بنده با عنوان "تاریخ اجتماعی شرق باستان به مثابه یکی از منابع تدوین حقوق بشر شرقی" پس از مقدمهای در باره اهمیت همایش به دلیل عبور از مرحله نقد غرب به مرحله ارائه یک الگوی جایگزین در برابر غرب و نیز چرایی تأکید بر دوره باستان به دلیل نشان دادن زمینهها و ظرفیتهای تدوین یک الگوی حقوق بشر شرقی، به تعریف کوتاه تاریخ اجتماعی اختصاص یافت و پس از آن توضیح داده شد که ایده اصلی این جستار، آن است که اسناد باقی مانده در باره زیست ِ توده مردم در شرق باستان نشانگر وجود یک نظام ولو غیرمدون حقوقی است که از طریق تحلیل آنها میتوان به یک نظام کلان حقوقی با محوریت حقوق بشر دست یافت. سپس ضمن اشاره به عناوین یازده شاهد تاریخی در این زمینه، پنج نمونه زیر مستند به اسناد تاریخی به ویژه ابیاتی از شاهنامه مورد بررسی قرار گرفت:
• پیدایش جشن سده از سوی هوشنگ پسر کیومرث و سویه مردمی آن
• نقش ساتراپها در جلوگیری از ستم مالیاتی به مردم
• قرار داشتن آموزگاران و اهل هنر در طبقه اتروان atrovan
• چند و چون مهریه و جهیزیه و حقوق متقابل داماد و عروس
• جزئیات معاملات تجاری و نقش آن در رونق تجاری
ظاهرا قرار است گزارش مکتوب و ویراسته این سخنرانیها از سوی دبیرخانه همایش تخصصی حقوق بشر شرقی منتشر شود.
۱۳ فروردین ۱۴۰۴
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر ارائه سخنرانی در پنل سوم پیشهمایش تخصصی حقوق بشر شرقی
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
عکس یادگاری شرکتکنندگان در نشست افتتاحیه و سخنرانیهای عمومی پیشهمایش تخصصی حقوق بشر شرقی
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
عکس یادگاری اعضای پنل پنجم پیشهمایش تخصصی حقوق بشر شرقی، از سمت چپ به ترتیب آقای دکتر منتظر القائم، آقای دکتر سنگاری، بنده، آقای دکتر فلاحزاده
@MohsenAlviri
🔸 ارائه سخنرانی با عنوان "مناسبات هویت ایرانی و هویت اسلامی؛ چالشها و راهکارها (با تأکید بر دانش تاریخ)"
روز چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ به دعوت خانه حکمت اصفهان و به عنوان بیستمین نشست از سلسله نشستهای "شناخت، بازخوانی و نگاهبانی از فرهنگ ایرانی" یک سخنرانی با عنوان "مناسبات هویت ایرانی و هویت اسلامی؛ چالشها و راهکارها (با تأکید بر دانش تاریخ)" در محل این مؤسسه علمی، فرهنگی، پژوهشی و آموزشی در اصفهان ارائه شد.
در این سخنرانی پس از مروری بر مفاهیم اصلی بحث به ویژه مفهوم هویت دینی و هویت ملی و نیز دانش تاریخ و گستره فراخ کنونی آن و مراد از مناسبات این دو مقوله، نکاتی بیان شد که خلاصه آن چنین است:
مسألهبودگی دو گانه هویت ملی و هویت دینی در ایران، پس از مواجهه ما با دنیای جدید در میانه حکومت قاجار آغاز شد و از آن پس ما شاهد مصادیق گوناگونی از قربانی کردن هویت ملی در برابر هویت دینی و یا قربانی کردن هویت دینی اسلامی در برابر هویت ملی در سطوح مختلف بودهایم.
طرفداران هویت ملی به دلیل ناخشنودی از برخی رفتارهای متدینان و نیز با پندار یکسان بودن اسلام با فرهنگ عربی نسبت به هویت دینی روی خوش نشان ندادهاند و طرفداران هویت دینی نیز با یکسانانگاری ملیت با بیدینی و سلطه کفار و نیز به دلیل ناخشنودی از رفتارهای برخی ملی گرایان از گرایش به هویت ملی گریزان بودهاند و هر دو گروه، باورهای خود را بر این پایه نادرست استوار کردهاند که هویت دینی با هویت ملی و دین با ملیت همتراز است و در نتیجه این دو با هم قابل جمع نیستند.
پیامدهای دوگانهانگاری و قابل جمع نشمردن هویت دینی با هویت ملی برای دانش تاریخ (با تأکید بر ایران) چنین بوده است:
• بزرگنمایی وضعیت تمدنی ایران پیش از اسلام و یا از سوی دیگر بزرگنمایی دستاوردهای تمدنی اسلام برای ایران
• عدم روایت منسجم از چگونگی و ابعاد ورود اسلام به ایران
• نگاههای افراطی ایرانگرایان و یا اسلامگرایان در تاریخ ایران دوره اسلامی
• سردرگمی منابع درسی مقاطع مختلف تحصیلی
راهکارهایی که برای برونرفت از این چالش به نظر میرسد چنین است: توجه به سلسله مراتب هویتها و پذیرش فراهویت بودن دین و یا به عبارتی دیگر استعلایی بودن هویت دینی و عدم تعارض بین هویت دینی و هر هویت دیگر و در نتیجه قابل تصور نبودن ضربه زدن هویت دینی به هویت ملی به دلیل نقش هدایتگرانه دین نسبت به همه پدیدههای بشری؛ بازخوانی تجربههای گسترده تاریخی معطوف به عدم تعارض بین هویت دینی و هویت ملی؛ بازخوانی منصفانه تجربه تعامل بین هویت دینی و هویت ملی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و سرانجام بازتاب دادن این یافتهها در سرفصل دروس مدارس و دانشگاهها.
گفتگو با افرادی که چنین باوری ندارند و همچنان دوگانه هویت دینی و هویت ملی را غیرقابل جمع میشمردند، به ویژه در دانشگاهها و حوزهها و نیز در فضاهای غیرحکومتی و غیردولتی یک ضرورت است و سزاست از ظرفیت بزرگ دیدگاههای رهبر معظم انقلاب در این عرصه به خوبی بهره جست، مانند:
"یکی از چیزهایی که از معلّمین عزیز و محترم انتظار میرود این است که احساس هویّت ایرانی و اسلامی و شخصیّت ملّی را در کودکان این کشور باید زنده کنید. مسئلهی زبان مهم است، مسئلهی ملّیّت مهم است، مسئلهی پرچم مهم است؛ دلبسته باید باشد؛ اینها چیزهای لازمی است، اینها اساسی است. بایستی این شناخت را، این هویّتشناسی ملّی و شخصی را در دانشآموز زنده کنید؛ [دانشآموز] باید به ایرانی بودنِ خودش افتخار کند. البتّه افتخار هم دارد ..." (۱۴۰۲/۲/۱۲)
در پایان این سخنرانی نقدها و ملاحظات ارزشمندی از سوی حاضران ارائه و در باره آنها گفتگو شد، از جمله: ریشه داشتن مسألهبودگی هویت دینی و ملی به اقتضاءات دنیای جدید و قابل حل نبودن آن به صورت بنیادی، دشواری حل چالشهای برآمده از نص در این زمینه، عبور نسل جدید از هویت ملی و از هویت دینی به دلیل فرصتسوزیهای اخیر و ضرورت چارهاندیشی در باره آن، ضرورت بهره بردن از علوم جدید برای حل چالشهای سه گانه هویت ملی و دینی و غربی و کنار هم نهادن آنها.
با وجود پیگیری، پوشه شنیداری و یا پیوند مربوط به این سخنرانی در دسترس قرار نگرفت.
۱۴ فروردین ۱۴۰۴
@MohsenAlviri
🔹 ارائه سخنرانی با عنوان "جایگاه تاریخ در خوانش تمدنی قرآن؛ یک پیشنهاد برای اندیشیدن"
روز دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ در آیین رونمایی از پوستر «همایش بین المللی امت ـ تمدن در قرآن» که قرار است به همت پژوهشکده مطالعات تمدنی و اجتماعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با مشارکت دانشگاه ها و پژوهشگاههای علمی برگزار شود، یک سخنرانی کوتاه با عنوان "جایگاه تاریخ در خوانش تمدنی قرآن؛ یک پیشنهاد برای اندیشیدن" ارائه شد. در این سخنرانی با تأکید بر این که مخاطبان این بحث، قرآنپژوهان تمدنی برای فراخوانده شدن به مطالعات تاریخی از یک سو و تاریخپژوهان تمدنی برای فراخوانده شدن به مطالعات قرآنی از سوی دیگر است و پس از توضیحی فشرده در باره مفهوم رویکرد مطالعات تمدنی در فهم آیات قرآن، در تبیین چرایی برگزاری این همایش، به این نکات اشاره شد:
• جایگاه قرآن در تجربه تمدن پیشین اسلامی و ضرورت بازخوانی خودآگاهانه بازگشت قرآن به صحنه در خیزش تمدنی جدید مسلمانان و توجه به خوانشهای مختلف قرآن در این زمینه.
• نقد ایرانی شمردن تمدن نوین اسلامی و ضرورت امتی دیدن آن و جایگاه کانونی قرآن در آن.
• گستره فراخ موضوعات، مسائل و چالشهای تمدنی مورد ابتلای امت و جایگاه قرآن در گرهگشایی از آنها
دانش تاریخ و آگاهیهای تاریخی به این دلیل در فهم تمدنی قرآن متناسب با نیازهای امروز نقش بسیار پررنگی دارد و باید بدان اهتمام ورزید که تاریخی بودن یک مبنا برای فهم تمدن است و تاریخینگری یک روش و هیچ گریز و گزیری از آن مبنا و این روش وجود ندارد. سپس ضمن بر شمردن عرصههای بازتاب یافتن تمدن در آیات قرآن، کاربست نگاه تاریخی به مثابه یک نگاه انضمامی معطوف به عینیت و واقعیتهای تحققیافته، برای فهم درست این عرصهها و کشف ظرفیتهای آن شرح داده شد.
در پایان با تأکید بر گام نخست بودن این پیشنهاد اولیه و ضرورت تدوین یک کلان طرح برای آن و نیز ضرورت تدوین شاخصهای تاریخی بودن یا نبودن فهم تمدنی قرآن، تصریح شد که برگزاری این همایش در حقیقت درخواست جمعی از تاریخپژوهان و تمدنپژوهان ایرانی برای گفتگو با اندیشمندان کشورهای اسلامی برای انتقال یافتههای هر یک از طرفین به طرف دیگر و گامی در مسیر ترویج فرهنگ گفتگوست.
ظاهرا پوشههای شنیداری یا دیداری این سخنرانی و دیگر سخنرانیهای ارائه شده در این آئین در پایگاه اطلاعرسانی همایش و نیز کانال این همایش به این نشانیها در دسترس باشد:
http://ucq.isca.ac.ir
https://eitaa.com/UmmahCivilizationInTheQuran
۱۵ فروردین ۱۴۰۴
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر ارائه سخنرانی در آیین رونمایی از پوستر «همایش بین المللی امت ـ تمدن در قرآن»
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
رونمایی از پوستر «همایش بین المللی امت ـ تمدن در قرآن»
@MohsenAlviri