مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۱۴ ـ سر در ورودی مجموعه سوزوک آتا
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۱۵ ـ نمای دور مقبره سوزوک آتا در محوطه میانی مجموعه
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۱۹ ـ قبر اصلی سوزوک آتا در طبقه زیرین مقبره که چلهخانه (خلوتخانه) او هم بوده است.
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۲۰ ـ ایوان سمت راست مقبره سوزوک آتا
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۲۱ ـ نمای دور مسجد سوزوک آتا (در محله شیخ خواند طهور) که اکنون در انتهای این محوطه قرار دارد.
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۲۲ ـ نمایی از سمت راست داخل مسجد سوزوک آتا که بخشی از خانقاه امیر تیمور هم در آن پیداست.
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۲۳ ـ محراب و منبر داخل خانقاه مسجد سوزوک آتا
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۲۴ ـ نقش سقف خانقاه مسجد سوزوک آتا
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۲۵ ـ دو قبر متعلق به جانشین سوزوک آتا
@MohsenAlviri
🔹 یادداشتهای سفر ازبکستان ـ بخش پنجم از بیست قسمت
ادامه دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ ـ ۹ سپتامبر ۲۰۲۴
پس از این بازدید با حضور در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران (تصاویر شماره ۲۶ تا ۲۹) در ازبکستان با آقای امیرسعید کرمی رایزن محترم فرهنگی ایران در ازبکستان که دفتر کار او نیز در ساختمان سفارت بود دیداری داشتیم و سپس آقای محمدعلی اسکندری سفیر جمهوری اسلامی ایران هم در این جلسه حضور یافتند و توضیحات سودمندی در معرفی کشور ازبکستان و خطوط اصلی حرکت آن و ملاحظات آن بیان کردند. به اعتقاد جناب سفیر ازبکستان با چهل میلیون جمعیت، دارای سه ویژگی اصلی است: ضعف علمی و باقی ماندن نسبی در گذشته، ترس از آسیب دیدن قدرت خود و در نتیجه فاصله گرفتن از مظاهر دینی مانند گرایش به وهابیت و افراطیگرایی، کوشش زیاد برای رشد اقتصادی در سالهای اخیر به ویژه در زمان ریاست جمهوری میرضیاءاف.
توجه به این سه نکته راهبرد همه تعاملات علمی و غیرعلمی با این کشو را مشخص میسازد. به گفته جناب سفیر، نزدیکی با مرز یکصد کیلومتری با روسیه و چین و فشردگی جمعیت در آن سوی این دو مرز بر راهبردهای کلان این کشور اثر گذاشته است. عربستان نیز ۲۳ میلیارد دلار در این کشور هزینه کرده و ازبکستان سالانه بین ۸۰ تا ۹۰ هزار زائر برای زیارت خانه خدا راهی عربستان میکند. آقای اسکندری در بخشی دیگری از سخن خود اشاره کردند که زنان جایگاهی ممتاز در این کشور دارند، البته تازهعروسان تا شش ماه عملا خدمتگزار خانواده داماد هستند و گاه حتی جلوی منزل همسایگان را هم در این مدت جارو میکنند. از سوی دیگر تقریبا همه اموال خانواده به نام زنان است هر چند زنان شاغل حقوق دریافتی خود را به مادرشوهرشان میدهد و مادرشوهرها نیز به معنی واقعی کلمه از عروسان و فرزندان خود حمایت میکنند. ازدواج و طلاق در این کشور بسیار آسان است ولی پدیده چندهمسری در آن وجود ندارد. پس از آزادی حجاب در سالهای اخیر گرایش به مظاهر و ظواهر اسلامی در این کشور رشدی چشمگیر داشته است و نقش ترکیه و الگوپذیری ازبکان از آن کشور را در این پدیده نباید کم انگاشت. بخش پایانی سخنان جناب سفیر به بیان این نکته اختصاص داشت که پیشنهاد جذاب و شایسته همکاری برای ازبکها حتی در عرصه علمی، تنها پیشنهادهایی است که به تولید ثروت بیانجامد. برخی اقدامات نسنجیده در گذشته به ویژه در زمینه نسخههای خطی کار مشترک در این زمینه را اندکی دشوار کرده است. با وجود علاقه وافر ازبکها به ابنسینا، بیشتر به پزشکی او نظر دارند تا فلسفه. وزارت علوم ازبکستان تنها مدارک سه دانشگاه تهران، شریف و علامه طباطبائی را ارزیابی میکند. موسیقی مقامی رایج در این کشور که شش مقام موسیقی ایرانی را هم در برمیگیرد مجموعهای مرکب از موسیقی ایرانی، ترکی، روسی و انگلیسی است. (تصویر شماره ۳۰)
پس از صرف ناهار در محل سفارت، بازدید از مرکز خرید مواد غذایی و پوشاک موسوم به اکوبازار Ecobozor (تصویر شماره ۳۱) در دستور کار قرار گرفت. این مرکز در اصل ویژه ارائه میوه و خشکبار و ادویهجات است (تصاویر شماره ۳۲ تا ۳۴) و البته در امتداد آن نمایشگاه و فروشگاه مبلمان و پوشاک هم قرار دارد. بازدید از این مجموعه و مواجهه با رفتار بسیار خوب و صمیمی و گرم فروشندگان با بازدیدکنندگانی که اغلب قصد خرید هم نداشتند، افزون بر افزایش سطح آگاهی ما نسبت به زیست ِتوده مردم، تجربه شیرین دیگری از صفای دل و زلال رفتار مردمان خونگرم و مهربان این خطه برایمان رقم زد.
۵ مهر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۲۶ ـ در ورودی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۲۷ ـ نمایی از محوطه سفارت جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۲۸ ـ تندیس فردوسی در محوطه سفارت جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۲۹ ـ تالار پذیرایی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۳۰ ـ برشی از عکس یادگاری با سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۳۲ ـ نمایی از فضای محوطه سربسته اکوبازار
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۳۳ ـ نمایی دیگر از فضای محوطه سربسته اکوبازار
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۳۴ ـ نمایی دیگر از فضای محوطه سربسته اکوبازار
@MohsenAlviri
◾️سلام بر سید حسن نصر الله کشته راه خدا که زنده است و نزد پروردگارش روزی داده میشود.
آنان که سر و کاری با تاریخ دارند، نیک میدانند که هیچ دورهای از تاریخ خالی از رنجهای بزرگ، دور از شکستهای تلخ و پیروزیهای شیرین نیست، آنان که سر و کاری با تاریخ دارند، میدانند که سنجش ناکامیها و کامیابیها در بازه زمانی کوتاه بیراهه رفتن است و بازههای زمانی میان مدت است که نشان میدهد در غزوه احزاب که کافران از بالا و پست بر مؤمنان تاختند و چشمها خیره ماند و قلبها به حنجره آمد (احزاب، ۱۰) چه کسی سربلند بیرون آمد و بازههای زمانی بلندمدت است که نشان میدهد پیروز میدان دهم محرم سال ۶۱ ق. که بود؟ آنان که سر و کاری با تاریخ دارند، نیک میدانند که تلخی کوچ سید مقاوم سپهر مقاومت نخواهد پایید و کام اسرائیلیهای یزیدی پست پلید خبیث زودتر از آن که بپندارند آکنده از زهر پلشتیهایشان خواهد شد و نفرین ابدی خدا و فرشتگان خدا و اولیای خدا و بندگان نیک خدا و همه انسانهای حقجو بدرقه راهشان به سوی زبالهدان خواهد بود.
قلبهایمان از زخم جانکاه شهادت سید مقاومت فشرده است و عصاره اندوه بزرگ نشسته بر دلهایمان در جامه سرشگ از دیدگانمان جاری است، اما امیدوارتر از همیشه چشم به آینده دوختهایم، سستی به دل راه نمیدهیم و گامهایمان را کوتاه و آهسته نمیکنیم. بر این باوریم که در هنگامه " ابْتُلِيَ الْمُؤْمِنُونَ" و در کارزار "زُلْزِلُوا زِلْزَالًا شَدِيدًا" (برگرفته از احزاب، ۱۱) و حتی در زمانهای که زمزمههای "وَتَظُنُّونَ بِاللَّهِ الظُّنُونَا" گوشهایمان را میآزرد، باید "اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ" را در برابر دیدگانمان نهیم و به "جُنُودًا لَمْ تَرَوْهَا" (برگرفته از احزاب، ۹) باور داشته باشیم.
اکنون سید رشید و اسوه مقاومت شادمان از دهش الهی، برای کسانی که راه او را پی میگیرند نیز خوشحال است، چه میداند که بیم و اندوهی بر آنان نیست (برگرفته از آلعمران، ۱۷۰) ادامهدهندگان راه سید کسانی هستند که وقتی به آنها گفته شود که همه جبهه کفر در برابرتان صف آراستهاند پس باید از آنان بترسید جز بر ایمانشان افزوده نمیشود و جز این نمیگویند که خدا ما را بس. (برگرفته از آلعمران، ۱۷۳)
خداوندا ! آنی راه ما را از راه سید جدا مساز و خون ناچیز ما را هم برای جهاد در راه خودت به کرم و بزرگی قبول فرما.
۷ مهر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
درود بر مجاهدان جبهه مقاومت که به تعبیر نغز مولی الموحدین در خطبه ۱۲۱ نهج البلاغه: هِيجُوا إِلَى الْجِهَادِ فَوَلِهُوا وَلَهَ اللِّقَاحِ إِلَى أَوْلَادِهَا / به جهاد برانگیخته شدند و شیفته آن شدند همچون شیفتگی شتری شیرده به فرزندان خود
🔹 یادداشتهای سفر ازبکستان ـ بخش ششم از بیست قسمت
ادامه دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ ـ ۹ سپتامبر ۲۰۲۴
پس از استراحت و صرف شام، به عنوان آخرین برنامه امروز با توبوس عمومی شهری به دیدن مجموعه تفریحی فرهنگی مجیک سیتی Magic city رفتیم. این شهر جادویی که از نمونههای عرض اندام مدرنیته در برابر سنتِ همچنان پا بر جای تاشکند به شمار میرود، یک شهرک تفریحی منحصر به فرد و بدون مانند در آسیای میانه است. پایگاه رسمی مجیک سیتی به نشانی زیر و به زبان روسی دربردارنده توضیحات و تصاویر زیادی از آن است: https://magiccity.uz/ .
این مجموعه تفریحی زیبا، محیطی بسیار سالم و دلانگیز، به دور از هر رفتار یا نماد ناسازگار با اخلاق عمومی و نهاد خانواده، به کمک انواع فوارهها، نورافشانیها، برای همه اعضای خانواده از خردسال تا بزرگسال پرجاذبه است. ورود به این مجموعه که هر روز از ساعت ۱۰ تا ۲۲ فعالیت میکند رایگان است. خیابانهای این بوستان بزرگ مشابه معماری خیابانها و ساختمانهای شهرهای بزرگ جهان مانند پاریس، بارسلونا، لندن و برلین طراحی و ساخته شده است. در بخشی از این مجموعه، تندیس شخصیتهایی مانند امیرعلیشیر نوایی و شاعران و هنرمندان کمتر شناخته شده، با هدف تقویت هویت ملی نصب است. برکه آبنمای بزرگ، یک قلعه با شصت متر ارتفاع، تالار نمایش، تالار سینما، طاقها، انواع مغازهها و رستورانها، یک شهربازی بزرگ سرپوشیده، مکانهایی برای بازیهای پرهیجان برای کودکان، مکانهایی برای سرگرمیهای کوچک بزرگسالان مانند تیراندازی و بولینگ، اتوبوسهای فانتزی برای گردش در داخل مجموعه، نورافشانی و پخش موسیقی از جاذبههای این شهرک به شمار میرود. (تصاویر شماره ۳۵ تا ۴۴) سلامت و منزه بودن محیط این مجموعه و آرامش رفتار بازدیدکنندگان بسیار چشمگیر و بدون اغراق تحسینبرانگیز بود. در این نشانی میتوان آگاهیهایی بیشتر در باره مجیک سیتی به دست آورد:
https://tourcentralasia.com/uzbekistan/tashkent-magic-city/
در مسیر بازگشت که شب به نیمه نزدیک میشد، بازدید ناخواسته از میدان ساکت و نیمه خاموش استقلال یا همان میدان لنین در دوران پیش از استقلال که بزرگترین میدان شهر است، پایانبخش برنامههای امروز ما شد.(تصویر شماره ۴۵)
سهشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۴
نخستین بازدید امروز از موزه تاریخ حکومت تیموریان بود. این موزه به مناسب ششصد و شصتمین سالگرد ولادت امیر تیمور (۷۳۶ ـ ۸۰۷ م.) در سال ۱۹۹۶م. به ابتکار و با راهنمایی نخستین رئیس جمهور ازبکستان پس از استقلال یعنی آقای اسلام کریموف در محوطه ای بزرگ بنا نهاده شده است و نشانی الکترونیکی آن چنین است: www.temurid.uz
موزه هر روز به جز دوشنبهها از ساعت ۱۰ تا ۱۸ پذیرای علاقمندان است ولی فروش بلیط در ساعت ۱۷ پایان مییابد. محوطه بیرونی موزه یک آبنما دارد (تصویر شماره ۴۶) و بر نمای بیرونی ساختمان موزه نیز واژگانی که به باور آنها شعار محوری امیر تیمور بوده است، به خط و زبان زیبای فارسی نقش بسته است، مانند: مرحمت، دیانت و عدالت. (تصویر شماره ۴۷)
طبقه زیرین موزه ویژه پذیرش بازدیدکنندگان و نگهدای وسایل آنها و فروش بلیط است. طبقه اول موزه با یک دیوارنگاره بزرگ مینیاتوری دربردارنده نقاشیهای روایتگر بخشهای مختلف تاریخ تیموری در مقابل در ورودی تزیین شده است که جلوهای ویژه به این موزه داده است. دیگر اشیای داخل موزه در این طبقه و طبقه فوقانی شامل چیزهایی از این دست است: گزارش تصویری مجموعه آثار هنری بازمانده از عصر تیموری، چندین نقشه از عصر تیموری، نقشنگار فرزندان تیمور روی فرش، چندین تابلوی نقاشی، شجرهنامه تیمور و فرزندان او، برخی آثار اهدا شده از سوی جمهوری اسلامی ایران، انواع ظروف و لباسهای رزم، پارچه، نسخ خطی، نمونک برخی بناها، جنگ افزارها، ستونها و پایه ستونها.
دیدار با دو تن از ایرانیان ساکن امریکا در محل موزه و پاسخ به پرسش آنها در باره چرایی هزینه کردن برای تربیت طلاب علوم دینی و سودمندی یا ناسودمندی این کار از جمله موارد قابل توجه در حین بازدید از این موزه بود.
۹ مهر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۳۷ ـ نمایی از قلعه و ساختمانها و نورپردازیهای مجیک سیتی و بازتاب آن در برکه
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر شماره ۳۸ ـ نمایی دیگر از قلعه و ساختمانها و نورپردازیهای مجیک سیتی و بازتاب آن در برکه
@MohsenAlviri