قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
. 📝ترجمه کتاب الغدیر ✅ قسمت: صد و بیست و دوم 🔷#واقعهغدیرخم #علامهامینی ﺍﻳﻨﻚ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﺑﺰﺭﮔﺎﻥ ﻋﻠ
.
📝ترجمه کتاب الغدیر
✅ قسمت: صد و بیست و سوم
🔷#واقعهغدیرخم
#علامهامینی
↩️3- ﻓﻘﻴﻪ، ﺍﺑﻮ ﻋﺒﺪ ﺍﻟﻠﻪ ﻣﺤﺎﻣﻠﻲ ﺑﻐﺪﺍﺩﻱ، ﻣﺘﻮﻓﺎﻱ 330 ﺻﺤﺖ ﺍﻳﻦ ﺣﺪﻳﺚ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺍﻣﺎﻟﻲ ﺧﻮﺩ ﺑﻄﻮﺭﻳﻜﻪ ﺩﺭ ﺝ 1 ﺹ 103 ﮔﺬﺷﺖ ﺗﺎﻳﻴﺪ ﻧﻤﻮﺩﻩ. 4- ﺍﺑﻮ ﻋﺒﺪ ﺍﻟﻠﻪ ﺣﺎﻛﻢ ﻣﺘﻮﻓﺎﻱ 405 ﺭﻭﺍﻳﺖ ﻣﺰﺑﻮﺭ ﺭﺍ ﺑﻄﺮﻕ ﻣﺘﻌﺪﺩ ﺁﻭﺭﺩﻩ ﻭ ﺩﺭ " ﺍﻟﻤﺴﺘﺪﺭﻙ " ﺻﺤﺖ ﺁﻧﺮﺍ ﺗﺎﻳﻴﺪ ﻛﺮﺩﻩ ﭼﻨﺎﻧﻜﻪ ﺩﺭ ﻣﺤﻞ ﺧﻮﺩ ﮔﺬﺷﺖ. 5- ﺍﺑﻮ ﻣﺤﻤﺪ، ﺍﺣﻤﺪ ﺑﻦ ﻣﺤﻤﺪ ﻋﺎﺻﻤﻲ ﺩﺭ " ﺯﻳﻦ ﺍﻟﻔﺘﻲ " ﮔﻮﻳﺪ: ﭘﻴﻐﻤﺒﺮ ﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭ ﺁﻟﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩ: ﻣﻦ ﻛﻨﺖ ﻣﻮﻟﺎﻩ، ﻓﻌﻠﻲ ﻣﻮﻟﺎﻩ، ﻭ ﺍﻳﻦ ﺣﺪﻳﺜﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﻣﺖ ﺍﺳﻠﺎﻣﻲ ﺁﻧﺮﺍ ﺑﺎ ﭘﺬﻳﺮﺵ ﺩﺭﻳﺎﻓﺖ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﻭ ﺑﺎ ﺍﺻﻮﻝ ﻣﻮﺍﻓﻖ ﺍﺳﺖ، ﺳﭙﺲ ﺁﻧﺮﺍ
ﺑﻄﻮﺭﻳﻜﻪ ﺩﺭ ﻣﺤﻞ ﺧﻮﺩ ﮔﺬﺷﺖ ﺑﻄﺮﻕ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺭﻭﺍﻳﺖ ﻧﻤﻮﺩﻩ. 6- ﺣﺎﻓﻆ، ﺍﺑﻦ ﻋﺒﺪ ﺍﻟﺒﺮ ﻗﺮﻃﺒﻲ، ﻣﺘﻮﻓﺎﻱ 463 ﺩﺭ ﺟﻠﺪ 2 " ﺍﻟﺎﺳﺘﻴﻌﺎﺏ " ﺹ 373 ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺫﻛﺮ ﺣﺪﻳﺚ ﻣﻮﺍﺧﺎﺕ (ﺍﻋﻠﺎﻡ ﻭ ﺍﺟﺮﺍﺀ ﺁﺋﻴﻦ ﺑﺮﺍﺩﺭﻱ) ﻭ ﺩﻭ ﺣﺪﻳﺚ (ﺭﺍﻳﺖ) ﻭ (ﻏﺪﻳﺮ) ﮔﻮﻳﺪ: ﻫﻤﻪ ﺍﻳﻨﻬﺎ ﺍﺧﺒﺎﺭﻱ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺛﺒﻮﺕ ﺭﺳﻴﺪﻩ. 7- ﻓﻘﻴﻪ، ﺍﺑﻮﺍﻟﺤﺴﻦ ﺍﺑﻦ ﺍﻟﻤﻐﺎﺯﻟﻲ ﺷﺎﻓﻌﻲ، ﻣﺘﻮﻓﺎﻱ 483 ﺩﺭ ﻛﺘﺎﺏ ﺧﻮﺩ " ﺍﻟﻤﻨﺎﻗﺐ " ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺁﻧﻜﻪ ﺣﺪﻳﺚ ﻣﺰﺑﻮﺭ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺍﺳﺘﺎﺩ ﺧﻮﺩ ﺍﺑﻮﺍﻟﻘﺎﺳﻢ ﻓﻀﻞ ﺑﻦ ﻣﺤﻤﺪ ﺍﺻﻔﻬﺎﻧﻲ ﺭﻭﺍﻳﺖ ﻛﺮﺩﻩ ﮔﻮﻳﺪ: ﺍﺑﻮﺍﻟﻘﺎﺳﻢ ﮔﻔﺖ ﺍﻳﻦ ﺣﺪﻳﺚ ﺍﺯ ﺭﺳﻮﻝ ﺧﺪﺍ ﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭ ﺁﻟﻪ ﺻﺤﻴﺢ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺁﻧﺮﺍ ﺣﺪﻭﺩ ﻳﻜﺼﺪ ﺗﻦ ﺭﻭﺍﻳﺖ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﺍﻧﺪ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﺁﻧﻬﺎ ﻋﺸﺮﻩ ﻣﺒﺸﺮﻩ ﺍﺳﺖ، ﻭ ﺍﻳﻦ ﺣﺪﻳﺜﻲ ﺍﺳﺖ ﺛﺎﺑﺖ ﻭ ﻫﻴﭻ ﻧﻘﺺ ﻭ ﻋﻠﺘﻲ ﺑﺮﺍﻱ ﺁﻥ ﺑﻨﻈﺮ ﻧﺮﺳﻴﺪﻩ، ﻋﻠﻲ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎﻡ ﻣﺨﺼﻮﺹ ﻭ ﻣﺘﻔﺮﺩ ﺑﺎﻳﻦ ﻓﻀﻴﻠﺖ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺍﺣﺪﻱ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﻓﻀﻴﻠﺖ ﺑﺎ ﺁﻧﺠﻨﺎﺏ ﺷﺮﻳﻚ ﻧﺒﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ. 8- ﺣﺠﻪ ﺍﻟﺎﺳﻠﺎﻡ ﺍﺑﻮ ﺣﺎﻣﺪ ﻏﺰﺍﻟﻲ ﻣﺘﻮﻓﺎﻱ 505 ﺩﺭ " ﺳﺮ ﺍﻟﻌﺎﻟﻤﻴﻦ " ﺹ 9 ﮔﻮﻳﺪ: ﺑﺮﻫﺎﻥ ﻭ ﺣﺠﺖ ﭼﻬﺮﻩ ﮔﺸﻮﺩ ﻭ ﺗﻤﺎﻡ ﻓﺮﻕ (ﺍﻣﺖ ﺍﺳﻠﺎﻣﻲ) ﺍﺗﻔﺎﻕ ﻧﻤﻮﺩﻧﺪ ﺑﺮ ﻣﺘﻦ ﺣﺪﻳﺚ ﺍﺯ ﺧﻄﺒﻪ ﺍﻭ (ﺭﺳﻮﻝ ﺧﺪﺍ ﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭ ﺁﻟﻪ) ﺩﺭ ﺭﻭﺯ ﻏﺪﻳﺮ ﺧﻢ ﺑﺎﺗﻔﺎﻕ ﺟﻤﻴﻊ ﻛﻪ ﺁﻧﺤﻀﺮﺕ ﻣﻴﻔﺮﻣﻮﺩ: " ﻣﻦ ﻛﻨﺖ ﻣﻮﻟﺎﻩ ﻓﻌﻠﻲ ﻣﻮﻟﺎﻩ " ﺳﭙﺲ، ﻋﻤﺮ ﮔﻔﺖ: ﺑﻪ. ﺑﻪ... ﺗﺎ ﺁﺧﺮ
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
🏴 در کربلا چه گذشت...
▪️دوم محرم الحرام | ورود ابا عبدالله الحسین علیه السلام، اهل بیت و یاران حضرت به سرزمین کربلا
@Nahjolbalaghe2
✨﴾﷽﴿✨
✅ برنامه روزانه کانال :
✅🌷شنبه، سهشنبه و پنج شنبه شرح 🦋خطبه ها
✅🌹یکشنبه، دوشنبه وچهارشنبه شرح 🌴حکمتها
✅☫روزانهتفسیر قرآن☫
✅🌷شرح متنی و صوتی نامه ها بطور کامل در کانال بارگذاری شده و شرح آخرین نامه جهت سهولت در دسترسی، در اینجا آورده شده و بقیه نامه ها به هم پیوست میباشد⬇️
لینک شرح نامه ۷۹ ( آخرین نامه): https://eitaa.com/Nahjolbalaghe2/24783
✅🍃حکمتها، نامه ها و خطبه های نهجالبلاغه ترجمه محمد دشتی به طور کامل قبلا در کانال بار گذاری شده و لینکهای دسترسی به مطالب در کانال سنجاق شده اند
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
📝تفسیر سوره مبارکه نحل آیات ۱۰۱ تا ۱۰۵ 📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی ↩️این بود پاسخ
📝تفسیر سوره مبارکه نحل آیات ۱۰۱ تا ۱۰۵
📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی
↩️زمان نزول قرآن و محیط جاهلیت عرب که سهل است حتى امروز با آن همه پیشرفتى که در زمینه هاى مختلف تمدن بشرى حاصل شده است، و این همه تألیفات که انعکاسى نیرومند از افکار انسانها در جوامع بشرى است، و این همه قوانین و نظاماتى که به وجود آمده، برترى تعلیمات قرآن بر آنها به هنگام مقایسه کاملاً آشکار است.
حتى به گفته سیّد قطب در تفسیر فى ظلال جمعى از مادیون در روسیه شوروى هنگامى که مى خواستند در کنگره مستشرقین که در سال ۱۹۵۴ میلادى تشکیل شد بر قرآن خرده بگیرند، چنین مى گفتند: این کتاب نمى تواند تراوش مغز یک انسان ـ محمّد(صلى الله علیه وآله) ـ بوده باشد، بلکه باید نتیجه تلاش و کوشش جمعیت بزرگى باشد! حتى نمى توان باور کرد: همه آن در جزیرة العرب نوشته شده باشد، بلکه، به طور قطع قسمتهائى از آن در خارج جزیرة العرب نوشته شده است!!.(۴)
آنها از یک سو، چون طبق منطقشان دائر به انکار وجود خدا، و مسأله وحى براى همه چیز تفسیر مادى جستجو مى کردند، و از سوى دیگر، نمى توانستند قرآن را زائیده مغز انسانى در جزیره عرب بدانند ناچار به تفسیر مضحکى دست زدند و آن را به جمعیت کثیرى از داخل و خارج عربستان پیوند دادند همان چیزى که تاریخ به کلى آن را انکار مى کند!
به هر حال، از این آیه به خوبى استفاده مى شود: اعجاز قرآن، تنها در جنبه محتواى آن نیست، بلکه، الفاظ قرآن نیز در سر حدّ اعجاز است، و کشش، جاذبه، شیرینى و هماهنگى خاصى که در الفاظ جمله بندیها وجود دارد مافوق قدرت انسانها است.(۵)
* * *
سپس، با لحنى تهدیدآمیز به بیان این حقیقت مى پردازد که: این اتهامات و انحرافات، همه به خاطر رسوخ بى ایمانى در نفوس آنها است و کسانى که ایمان به آیات الهى ندارند خداوند آنها را هدایت نمى کند (نه هدایت به صراط مستقیم و نه راه بهشت و سعادت جاویدان) و براى آنها عذاب دردناکى است (إِنَّ الَّذِینَ لایُؤْمِنُونَ بِآیاتِ اللّهِ لایَهْدِیهِمُ اللّهُ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلِیمٌ).
چرا که آنها آن چنان گرفتار تعصب، لجاجت و دشمنى با حقند که شایستگى هدایت را از دست داده اند، و جز براى عذاب الیم آمادگى ندارند!.
* * *
و در آخرین آیه، اضافه مى کند: تنها کسانى به مردان حق دروغ مى بندند که ایمان به آیات الهى ندارند، و دروغگویان واقعى آنها هستند (إِنَّما یَفْتَرِی الْکَذِبَ الَّذِینَ لایُؤْمِنُونَ بِآیاتِ اللّهِ وَ أُولئِکَ هُمُ الْکاذِبُونَ).
آنها دروغ مى گویند، نه تو اى محمّد، چرا که با دیدن آن همه آیات و نشانه هاى روشن، و دلائلى که هر یک از دیگرى آشکارتر است باز هم به افتراهاى خود ادامه مى دهند.
و چه دروغى از این بزرگتر که انسان به مردان حق اتهام ببندد، و میان آنها و توده هائى که تشنه حقیقتند، سد و مانعى ایجاد کند.
* * *
نکته ها:
زشتى دروغ از دیدگاه اسلام؟
آیه اخیر از آیات تکان دهنده اى است که: در زمینه زشتى دروغ سخن مى گوید و دروغگویان را در سر حدّ کافران و منکران آیات الهى قرار مى دهد، گر چه مورد آیه، دروغ و افترا بر خدا و پیامبر(صلى الله علیه وآله) است، ولى، به هر حال زشتى دروغ اجمالاً در این آیه مجسم شده است.
اصولاً ـ در تعلیمات اسلام، به مسأله راستگوئى و مبارزه با کذب و دروغ فوق العاده اهمیت داده شده است که نمونه هاى آن را به طور فشرده و فهرستوار ذیلاً ملاحظه مى کنید:
۱ ـ راستگوئى و اداء امانت دو نشانه بارز ایمان و شخصیت انسان است، حتى دلالت این دو، بر ایمان از نماز هم برتر و بیشتر است.
امام صادق(علیه السلام) مى فرماید: لاتَنْظُرُوا إِلَى طُولِ رُکُوعِ الرَّجُلِ وَ سُجُودِهِ، فَإِنَّ ذَلِکَ شَیْءٌ قَدْ اعْتَادَهُ فَلَوْ تَرَکَهُ اسْتَوْحَشَ لِذَلِکَ، وَ لَکِنِ انْظُرُوا إِلَى صِدْقِ حَدِیثِهِ وَ أَدَاءِ أَمَانَتِهِ:
نگاه به رکوع و سجود طولانى افراد نکنید، چرا که ممکن است عادت آنها شده باشد، به طورى که اگر آن را ترک کنند ناراحت شوند، بلکه نگاه به راستگوئى و امانت آنها کنید .(۶)
ذکر این دو با هم (راستگوئى و امانت) به خاطر این است که: ریشه مشترکى دارند، زیرا راستگوئى چیزى جز امانت در سخن نیست، و امانت همان راستى در عمل است.
↩️ ادامه دارد...
✔️پی نوشت
۴ ـ تفسیر فى ظلال ، جلد ۵، صفحه ۲۸۲.
۵ ـ در زمینه اعجاز قرآن در جلد اول ذیل آیه ۲۳ سوره بقره بحث کافى داشتیم.
۶ ـ سفینة البحار ، ماده صدق ، نقل از کتاب کافى.
#در_محضر_اهل_بیت
💠امام حسین عليه السلام
🔹منْ حَاوَلَ أَمْراً بِمَعْصِيَةِ اللَّهِ كَانَ أَفْوَتَ لِمَا يَرْجُو وَ أَسْرَعَ لِمَا يَحْذَرُ
🔸کسی که بخواهد از راه گناه به مقصدی برسد ، دیرتر به آرزویش می رسد و زودتر به آنچه می ترسد گرفتار می شود.
📗تحف العقول، ص248
@Nahjolbalaghe2