solar system.jpg
154K
🌍🌓☀️ آموزش شناخت منظومه خورشیدی
ترم اوّل
مختص دانش آموزان پایه های پنجم تا نهم
8 جلسه نظری عملی
1 جلسه رصد شبانه
1 جلسه بازدید آسمان نمای کانون
☎️ شماره تماس جهت کسب اطلاعات و ثبت نام:
01333461659
image_2024-07-19_21-19-23.png
505.7K
تصویری از خورشید که توسط ستاره شناس آرژانتینی با نام ادواردو شابرگر تهیه شده و در اون میشه در گوشه پایین سمت چپ یک زبانه بسیار بزرگ خورشیدی با بلندی حدود ۳۸۰۰۰۰ کیلومتر هم اندازه فاصله زمین تا ماه رو مشاهده کرد.
این تصویر دیروز تهیه شده و ذرات انفجاری ناشی از اون تا ساعاتی دیگر به سیاره تیر می رسند.
منبع:
سایت اسپیس ودر
@haftaseman_ir
image_2024-07-19_21-20-16.png
1.34M
🔎 کشف اولین شواهد سفر در زمان
📚 در این تحقیق جدید کشف شد که زمان دقیقاً به صورت خطی رفتار نمیکند و میتوان خطوط متفاوتی از زمان را در آن واحد ساخت!
📚 طی این آزمایش ساختارهای شیشه با استفاده از نور لیزر شکسته شدند ، با این حال به جای این که شیشه ساختار متعارفی پیدا کند، به شکل های جدیدی در آمد که متفاوت از ساختار زمانی جهان ما بود!
📚 پروفسور بلوخوویچ مدیر این تحقیقات گفت: "نوسانات بسیار ریز در مولکولها باید با استفاده از یک دوربین ویدیویی فوق حساس ثبت میشد. این نوسانات به جای این که شکل ثابتی از شیشه را نشان دهد ، به شکل های جدیدی ختم می شد که در سیر زمانی جهان ما وجود نداشت!
📚 این تحقیقات می تواند در حل کردن مساله بازگشت در زمان و یا ساخت خطوط زمانی جهان های متفاوت به ما کمک کند.
@SpacePassengers
image_2024-07-19_21-26-57.png
1.05M
بازنشستگی شاهکار بشری؛ ناسا چگونه ایستگاه فضایی بینالمللی را به زمین بازمیگرداند؟
در حالی که ایستگاه فضایی بینالمللی رفته رفته به پایان عمر مفید خود میرسد، این هفته سازمان فضایی آمریکا ناسا و شرکت SpaceX از طرح مشترک ۸۴۳ میلیون دلاری خود برای پایان دادن به کار این سازه فضایی رونمایی کردند.
تجهیزات ایستگاه فضایی بینالمللی در حال حاضر علائم پیری را از خود نشان میدهند. این ایستگاه که در سال ۱۹۹۸ راهاندازی شد، از نوامبر سال ۲۰۰۰ بدینسو بهطور مداوم با مشارکت آمریکا، روسیه ، کانادا، ژاپن و ۱۱ کشور اروپایی اداره میشود.
برای این کار یک فضاپیما پرتاب شده و پس از این که به ایستگاه متصل شد، آن را به سمت مقصد نهاییاش در اقیانوس آرام یا هند هدایت میکند. در جریان این عملیات بخش اعظم ایستگاه با ورود به جو خواهد سوخت، اما ناسا انتظار دارد زبالههای برخی قطعات متراکمتر، از اجاق مایکروویو گرفته تا صندلیها، در یک دالان هوایی ۲ هزار کیلومتری پخش شوند.
ناسا ابتدا در نظر داشت از سه فضاپیمای تدارکاتی روسیه استفاده کند، اما به یک فضاپیمای قویتر نیاز بود که درنهایت به قرارداد SpaceX منتهی شد.
@AstroTech
image_2024-07-19_21-30-00.png
617.8K
عامل مرموز نگارههای مارپیچی کره ماه
نگارههای مارپیچی ماه، الگوهای روشن و موجدار بر روی سطح تیره ماه هستند که طول برخی از آنها صدها کیلومتر است.
دانشمندان میدانند که سنگهای میانی این مارپیچها مغناطیس شدهاند، اما ماه میدان مغناطیسی ندارد! ممکن است برخی نتیجه برخورد شهاب سنگها و در دیگر موارد توضیح شاید در زیر سطح ماه باشد.
بتازگی محققان دانشگاه واشنگتن احتمال جدیدی را پیشنهاد کردند: ماگما.
محققان از ماده معدنی بنام ilmenite استفاده کردند که در ماه فراوان و در شرایط مناسب میتواند مغناطیس شود. این ماده شبیه magnetite در زمین است. محققان اثرات ترکیبات شیمیایی اتمسفر و سرعت سرد شدن ماگما را روی ilmenite اندازهگیری تا آنرا مغناطیس کنند.
مأموریت Lunar Vertex ناسا در سال۲۰۲۵ ناهنجاریهای مغناطیسی ماه را مطالعه میکند که شامل ارسال مهنورد به Reiner Gamma میشود که یک آرایه دوربین، مغناطیسسنج و طیفسنج پلاسما خواهد داشت.
شرح تصویر: نمایی از یک نگاره مارپیچی مرموز بنام Reiner Gamma در اقیانوس طوفانها (Oceanus Procellarum) در ماه.اعتبار تصویر از مرکز فضایی Goddard ناسا/دانشگاه آریزونا
@iranastronomy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌗 سحابی کارینا با اجرای نیل دگراس تایسون
🔸اینجا👆 یک ماشین عظیم ستاره سازی درکهکشان راه شیری و محل تولد ستارگان غولپیکر است، ۵۰ سال طول میکشد تا یک پرتوی نور به انتهای این سحابی برسد.
🔹حدود ۱۷۶ سال پیش ستارهٔ اتا کارینا به طور مرموزی دومین ستاره درخشان آسمان شد و بعد از ۲۰ سال محو شد. به نظر میرسد این سحابی محصول انفجار این ستاره بوده باشد.
🆔 @keyhan_n1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌗 زمین سیاره ای بی نظیر در منظومه شمسی.
🔸منشا این سیاره چیست؟
🔹این سیاره چه ماهیت فیزیکی دارد؟
🆔 @keyhan_n1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✴️ جشن کهکشانی به مناسبت دومین سالگرد فعالیت «جیمز وب»
عکسی که به مناسب دومین سالگرد آغاز پژوهشهای علمی «تلسکوپ فضایی جیمز وب» منتشر شده است، تعامل دو کهکشان را به نمایش میگذارد.
پنگوئن و تخم مرغ؛ این دو القابیه که به این دو کهکشان دادن و فاصله اونها با هم فقط ۱۰۰ هزار سال نوری حالا فرض کنید در سیاره ای در کهکشان تخم مرغ باشید، منظره شما از کهکشان پنگوئن شگفت انگیز خواهد بود 👌
ناسا درحالی با انتشار دو کهکشان در حال تعامل، دومین سالگرد فعالیت علمی «تلسکوپ فضایی جیمز وب» را گرامی داشته است که، مشاهدات مداومی را انجام میدهد و دادههای بسیار دقیقی را به ستارهشناسان سراسر جهان ارائه میکند.
تخصص تلسکوپ در ثبت نور فروسرخ که فراتر از قدرت تشخیص چشم ماست، این کهکشانها را که در مجموع به نام «Arp ۱۴۲» شناخته میشوند، نشان میدهد و آنها را در حالی به نمایش میگذارد که در یک رقص کیهانی آرام قفل شدهاند. مشاهدات وب به وضوح نشان میدهند که آنها با یک مه آبیرنگ حاصل از ترکیب ستارگان و گاز به هم متصل شدهاند.
+ کلیپ سه بعدی از این دو کهکشان بی نظیره 💫
@SpacePassengers
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سیاره زحل صبح ۲۸ تیر
باتوجه به ضخامت کم (در حدود یک کیلومتر )و زاویه قرارگیری حلقه های زحل نسبت به مدار زمین و مدت زمان چرخش زمین و زحل بدور خورشید ،بین هر ۱۳ تا ۱۶ سال یکبار حلقه های زحل از دید ساکنان زمین بمدت چند ماه ناپدید می شوند.پدیده ای که در سال ۲۰۲۵ کامل خواهد شد.
در حقیقت تقریباً پانزده سال( نصف مدت زمان چرخش زحل بدور خورشید که در حدود سی سال می باشد) ما زمینیان بالای صفحه حلقه ها(قطب شمال زحل) و پانزده سال بعد زیر صفحه حلقه ها(قطب جنوب زحل) را مشاهده می کنیم.حین رسیدن به این دوره های تقریباً پانزده ساله بمدت چند ماه،حلقه ها ناپدید می شوند.
در مورد دلیل ناپدید شدن حلقه تصور کنید که از لبه کاغذی صاف به آن نگاه می کنید و بعلت نازکی، کاغذ قابل مشاهده نیست.
در تاریخ ۱۵ اکتبر سال ۲۰۳۸ ناپدید شدن حلقه تکرار می شود.
تهیه کننده:محمد حسین سنایی پور
ابزار:
6" SW newtonain @ 3450mm (f/23)
ZWO asi 662MC
ADC
uv-ir cut filter
3x barlow
@haftaseman_ir
image_2024-07-25_21-25-32.png
791.4K
📢 تصویر روز ناسا
🗓 پنجشنبه ۴ مرداد ۱۴۰۳
عنوان: سحابی NGC 7023: سحابی زنبق
عکس: رابرت شپرد
این ابرهای کیهانی در فاصله ۱۳۰۰ سال نوری در میدانهای ستارهای حاصلخیز صورت فلکی قیفاووس شکوفا شدهاند. به این سحابی، سحابی زنبق میگویند. NGC 7023 تنها سحابیای نیست که تصویر گلها را به ذهن میآورد. با این حال، این تصویر تلسکوپی عمیق، طیف رنگها و تقارنهای سحابی زنبق را که در میدانهای غبار بینستارهای اطراف قرار دارد، نشان میدهد. درون خود زنبق، ماده غباری سحابی یک ستاره جوان و داغ را احاطه کرده است. رنگ غالب سحابی بازتابی روشنتر، آبی است که نشاندهنده انعکاس نور ستاره توسط دانههای غبار است. رشتههای مرکزی سحابی بازتابی با یک تابش ضعیف قرمز رنگ میدرخشند، زیرا برخی دانههای غبار به طور مؤثری تابش فرابنفش نامرئی ستاره را به نور قرمز قابل مشاهده تبدیل میکنند. مشاهدات مادون قرمز نشان میدهد که این سحابی حاوی مولکولهای پیچیده کربنی به نام PAH است...
image_2024-07-25_21-26-25.png
1.08M
📢 تصویر روز ناسا
🗓 چهارشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۳
عنوان: ماه اغراقشده
اعتبار: دادهها: ناسا، ارتفاعسنج لیزری مدارگرد ماه؛ تصویر و پردازش: ایلدار ایباتولین
ماه ما واقعاً چنین دهانههای بزرگی ندارد. ماه زمین، لونا، به طور طبیعی این بافت نوکتیز را نشان نمیدهد و رنگهای آن نیز ملایمتر است. اما این تصویر دیجیتالی بر اساس واقعیت ساخته شده است. تصویر ارائه شده یک ترکیب دیجیتالی از یک تصویر خوب از ماه و دادههای ارتفاع سطح گرفته شده از مأموریت ارتفاعسنج لیزری مدارگرد ماه ناسا (LOLA) است که برای درک آموزشی اغراق شده است. به عنوان مثال، این تقویتهای دیجیتالی، ارتفاعات ماه را برجسته میکنند و دهانههایی را به وضوح نشان میدهند که بمباران عظیمی که ماه ما در طول ۴.۶ میلیارد سال تاریخ خود تجربه کرده است را نشان میدهد. مناطق تاریک، که به آنها ماریا گفته میشود، دهانههای کمتری دارند و زمانی دریاهای گدازه مذاب بودهاند. علاوه بر این، رنگهای تصویر، اگرچه بر اساس ترکیب واقعی ماه هستند، تغییر کرده است.
image_2024-07-25_21-47-22.png
1.16M
کاوشگر قمری چین آب را در نمونههای خاک ماه پیدا کرد.
کاوشگر قمری چین آب را در نمونههای خاک ماه پیدا کرد.
¹★دانشمندان اعلام کردند که یک کاوشگر قمری چینی در نمونههای خاک ماه، ردپایی از آب پیدا کرده است. این کشف در حالی صورت میگیرد که کشور چین برنامه فضایی بلندپروازانه خود را با سرعت بیشتری پیش میبرد.
²★کاوشگر چانگای ۵ در سال ۲۰۲۰ ماموریت خود را به پایان رساند و با نمونههایی از سنگ و خاک از ماه به زمین بازگشت.
³★ گروهی از دانشمندان دانشگاههای چین در مجلهی نیچر استرونومی که روز دوشنبه منتشر شد، نوشتند که نمونههای قمری حاوی "ردپایی از آب" هستند.
⁴★یک آشکارساز مادون قرمز ناسا قبلاً در سال ۲۰۲۰ وجود آب روی ماه را تأیید کرده بود، در حالی که دانشمندان در تجزیه و تحلیلهای اخیر نمونههای مربوط به دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ نیز ردپایی از آب پیدا کردند.
⁵★ اما نمونههای چانگای ۵ از "عرض جغرافیایی بسیار بالاتری" گرفته شدهاند که سرنخهای جدیدی در مورد شکل آب روی سطح ماه ارائه میدهند.
⁶★آنها گفتند که نمونهها نشان میدهند که "مولکولهای آب میتوانند به شکل نمکهای آبدار در مناطق آفتابی ماه دوام بیاورند".
⁷★ چانگای ۵ اولین ماموریت جهانی در چهار دهه گذشته برای جمعآوری نمونه از ماه بود.
⁸★این ماموریت پس از فرود تاریخی چانگای ۴ در سمت پنهان ماه در ژانویه ۲۰۱۹ انجام شد.
⁹★ و ماه گذشته، کاوشگر قمری چانگای ۶ ماموریت خود را برای جمعآوری اولین نمونهها از سمت پنهان ماه با موفقیت به پایان رساند.
¹⁰★چین در دهه گذشته منابع عظیمی را برای برنامه فضایی خود سرمایهگذاری کرده است و با هدف رسیدن به قدرتهای فضایی سنتی مانند ایالات متحده و روسیه، کارهای بلندپروازانهای را دنبال میکند.
¹¹★ این کشور یک ایستگاه فضایی ساخته و سومین کشوری است که فضانوردان را به مدار زمین فرستاده است.
¹²★ چین همچنین قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ یک ماموریت سرنشیندار به ماه انجام دهد و برنامهای برای ساخت یک پایگاه در سطح ماه دارد.
منبعphys.org
🆔@keyhan_on1🔭
⭕️خلاصه کوتاه و ساده این مطلب:
¹★دانشمندان چینی با بررسی نمونههای خاک ماه که توسط کاوشگر چانگای ۵ جمعآوری شده، موفق به کشف ردپایی از آب شدند. این کشف جدید، اطلاعات مهمی را در مورد وجود آب در مناطق مختلف ماه و به ویژه در عرضهای جغرافیایی بالاتر ارائه میدهد. پیش از این نیز ناسا و سایر دانشمندان با استفاده از روشهای مختلف به وجود آب در ماه پی برده بودند، اما این یافته جدید، اطلاعات دقیقتری را در مورد شکل وجود آب و نحوه پراکندگی آن در سطح ماه در اختیار دانشمندان قرار میدهد.
²★کشف آب در ماه، گامی مهم در برنامه فضایی بلندپروازانه چین محسوب میشود. چین در سالهای اخیر سرمایهگذاریهای عظیمی را در حوزه فضا انجام داده و به دستاوردهای قابل توجهی از جمله ساخت ایستگاه فضایی، ارسال فضانورد به فضا و فرود بر روی سطح ماه دست یافته است. کشف آب در ماه، نه تنها به درک بهتر از ماه کمک میکند، بلکه میتواند در آینده برای تأمین آب مورد نیاز فضانوردان و ایجاد پایگاههای دائمی در ماه مورد استفاده قرار گیرد.
³★چین با انجام ماموریتهای مختلف به ماه، از جمله ماموریتهای چانگای ۴ و چانگای ۵، نقش مهمی را در اکتشافات فضایی ایفا میکند. این کشور با هدف تبدیل شدن به یک قدرت بزرگ فضایی، برنامههای بلندپروازانهای را برای آینده دنبال میکند که شامل ارسال انسان به ماه و ساخت پایگاه در ماه تا سال ۲۰۳۰ است. کشف آب در ماه، گام مهمی در جهت تحقق این اهداف بلندپروازانه محسوب میشود و نشان میدهد که چین در رقابت فضایی با سایر کشورها، همچنان به پیشرفت خود ادامه میدهد.
🆔@keyhan_on1🔭
image_2024-07-25_21-48-17.png
294.3K
تلسکوپ فضایی جیمز وب یک ابرمشتری کشف کرد: اولین سیاره فراخورشیدی که به طور مستقیم تصویربرداری شده است.
🔘تلسکوپ فضایی جیمز وب یک ابرمشتری کشف کرد: اولین سیاره فراخورشیدی که به طور مستقیم تصویربرداری شده است.
¹★ با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب، ستارهشناسان یک سیارهی فراخورشیدی جدید کشف کردهاند؛ یک غول گازی که آن را Eps Ind Ab نامگذاری کردهاند.
²★هیجانانگیزتر اینکه، تصویر این سیارهی فراخورشیدی به صورت مستقیم و کاملاً مجزا از ستارهی میزبانش ثبت شده است، یعنی نیازی به مشاهدات ستاره برای تصویربرداری از سیاره نبوده است. همچنین این اولین سیارهی فراخورشیدی است که تلسکوپ فضایی جیمز وب آن را تصویربرداری کرده است، بدون اینکه قبلاً با تلسکوپهای زمینی تصویربرداری شده باشد.
³★ این دنیای تازه کشفشده بسیار سردتر از هر غول گازی است که تلسکوپ فضایی جیمز وب تا به امروز مورد مطالعه قرار داده است. این ابر مشتری در فاصلهای مشابه فاصلهی نپتون از خورشید، به دور ستارهی خود میگردد.
⁴★این کشف، این سیارهی فراخورشیدی را به گنجینهای کمیاب تبدیل میکند و میتواند نقطهی آغازی برای دورهی جدیدی از علم سیارات فراخورشیدی باشد.
⁵★به گفتهی الیزابت متیوز، ستارهشناس مؤسسهی ماکس پلانک: "وقتی متوجه شدیم که تصویر این سیارهی جدید را ثبت کردهایم، بسیار هیجانزده شدیم."
⁶★"با کمال تعجب، نقطهی روشنی که در تصاویر MIRI (ابزار تصویربرداری فروسرخ میانی) ظاهر شد، با موقعیتی که برای سیاره انتظار داشتیم مطابقت نداشت. مطالعات قبلی به درستی یک سیاره را در این سامانه شناسایی کرده بودند، اما جرم و فاصلهی مداری این ابر مشتری گازی را دستکم گرفته بودند."
⁷★ تا به امروز، ستارهشناسان در سراسر جهان تقریباً 5700 سیارهی فراخورشیدی (سیارههایی خارج از منظومهی شمسی) کشف و تأیید کردهاند، اما روش شناسایی آنها معمولاً چیزی است که ما آن را «غیرمستقیم» مینامیم.
⁸★این بدان معناست که ما واقعاً سیارهی فراخورشیدی را نمیبینیم، بلکه تأثیر آن روی ستارهی میزبانش را مشاهده میکنیم. هنگامی که یک سیارهی فراخورشیدی بین ما و ستارهاش قرار میگیرد، نور ستاره را کمی کمنور میکند. همچنین نیروی گرانشی سیارهی فراخورشیدی، ستاره را کمی (بهصورت بسیار ناچیزی) تکان میدهد.
⁹★ دلیل اینکه ما اغلب سیارهی فراخورشیدی را به طور مستقیم نمیبینیم، این است که آنها بسیار کوچک، بسیار دور و هر نوری که ممکن است بازتاب دهند یا ساطع کنند، بسیار کمنور است.
¹⁰★روشهای غیرمستقیم کشف سیارات فراخورشیدی، سیارههای بزرگتر و نزدیکتر به ستارهی میزبان را بهتر شناسایی میکنند. زیرا احتمال اینکه این سیارات از مقابل ستاره عبور کنند و ما بتوانیم تأثیرشان را اندازهگیری کنیم، بیشتر است.
¹¹★اما سیارات فراخورشیدیای که در فاصلهی دورتری از ستاره قرار دارند، به صورت مستقیم قابلتشخیصتر هستند. دلیل این است که هرچه فاصله بیشتر باشد، احتمال تحتالشعاع قرار گرفتن نور سیاره توسط نور ستاره کمتر میشود. با این حال، تصویربرداری مستقیم از سیارات فراخورشیدی همچنان بسیار دشوار است. تا به امروز، تنها حدود 25 سیاره به صورت مستقیم تصویربرداری شدهاند. اما این روش به ما کمک میکند تا در مورد نواحی دوردست منظومههای سیارهای بیگانه که مطالعهی آنها با روشهای دیگر دشوار است، اطلاعات بیشتری کسب کنیم.
¹²★ستارهی میزبان Eps Ind Ab، که یک ستارهی کوتوله نارنجیرنگ است، در یک سیستم ستارهای سهگانه در فاصلهی تنها 12 سال نوری از زمین قرار دارد. ستارهشناسان در طول مشاهدات طولانیمدت متوجه شده بودند که Epsilon Indi A رفتار کمی عجیبی دارد. به نظر میرسید که این ستاره، نه به دلیل کشش گرانشی یکی از دو ستارهی دیگر در سیستماش، بلکه توسط یک دنیای غولپیکر که به دور آن میچرخد، تحت تأثیر نیروی گرانش قرار گرفته است.
¹³★ ویژگیهایی برای این سیارهی فراخورشیدی احتمالی تخمین زده شده بود، اما بدون دادههای بیشتر، ماهیت دقیق آن همچنان نامشخص باقی مانده بود.
¹⁴★اینجاست که تلسکوپ فضایی جیمز وب وارد میدان میشود. این تلسکوپ فروسرخ میتواند نورهای کمنور را بهتر از هر تلسکوپ فضایی دیگری که تا به حال ساخته شده است، تشخیص دهد. همچنین این تلسکوپ از ابزاری به نام تاجنما (coronagraph) برای مسدود کردن نور خود ستاره برخوردار است. بنابراین، متیوز و همکارانش زمانی را برای بررسی فضای اطراف Epsilon Indi A رزرو کردند.
¹⁵★ و آنها واقعاً چیزی پیدا کردند، یک نقطهی روشن در فضای مداری ستاره. اما، جای تعجب است که این نقطه در جایی نبود که آنها فکر میکردند باشد.
¹⁶★ متیوز میگوید:"ما سیگنالی را در دادههای خود کشف کردیم که با سیارهی فراخورشیدی مورد انتظار مطابقت نداشت .اما به نظر میرسد که این جرم همچنان یک سیارهی غولپیکر باشد."
🆔@keyhan_on1🔭
image_2024-07-25_21-49-13.png
260.3K
🔘ذره هیگز شاید اصلا دروازهای به دنیای ناشناختهی فیزیک نباشد.
🔘ذره هیگز شاید اصلا دروازهای به دنیای ناشناختهی فیزیک نباشد.
¹★ ذرهی هیگز یا ذره خدا - ذرهای بسیار گریزپا است که کشف آن حدود ۴۰ سال و یک دستگاه ۴.۷۵ میلیارد دلاری طول کشید؛ همهی این تلاشها به این امید بود که بتوانیم یک فصل از فیزیک را ببندیم و فصل جدیدی را باز کنیم.
²★با وجود همهی هیجان اولیه، حالا این احتمال وجود دارد که ذرهی هیگز راهی به دنیای ناشناختهی علم نباشد.
³★ فیزیکدانان از آکادمی علوم لهستان، مؤسسهی ماکس پلانک برای فیزیک، و دانشگاه فنی راین-وستفالن در آلمان، با اعمال اصلاحات جدید بر روی مدلهای مبتنی بر دادهها که برای خلق ذرهی هیگز طراحی شده بودند، نتوانستند شواهدی از قوانین پنهان در سایهی این ذره پیدا کنند.
⁴★"به نظر میرسد که تا به حال، هیچ نشانهای از قوانین فیزیک جدید در مکانیزمهایی که برای شکلگیری بوزون هیگز بررسی میکنیم، دیده نشده است - حداقل برای حال حاضر." این گفتهی رنه پونسلِت، فیزیکدان مؤسسهی فیزیک هستهای هنریِک نیوودنیچانسکی در لهستان است.
⁵★نیمهی اول قرن بیستم نه تنها شیوهی انجام فیزیک، بلکه نگاه ما به جهان را به طور کلی تغییر داد. در طول چند دهه، دانشمندان از بحث در مورد وجود اتمها به توصیف دنیایی از ذرات زیر اتمی که توسط قوانین احتمالِ عجیب و غریب کنترل میشدند، رسیدند.
⁶★ تا دههی ۱۹۶۰، کاملاً واضح شد که یک شکاف بزرگ در این مجموعه وجود دارد – یک میدان فرضی که باید مسئولیت دادن جرم به سایر ذرات بنیادی را بر عهده داشته باشد.
⁷★میدان هیگز (و ذرهی آن، بوزون هیگز) که به افتخار فیزیکدان نظری بریتانیایی که روی این مسئله کار میکرد، نامگذاری شده است، در میان این باغ وحش ذرات کوانتومی کاملاً منحصر به فرد است. به همین دلیل، اثبات تجربی وجود آن به مقادیر فوقالعادهای از انرژی و فرآیندهای بسیار حساس نیاز داشت.
⁸★ سرانجام در سال ۲۰۱۲، فیزیکدانان پس از غربال کردن حجم عظیمی از دادههای جمعآوری شده از برخوردهای پر سرعت پروتونها در برخورددهندهی بزرگ هادرون سرن، احساس کردند که شواهد کلیدی برای تأیید کشف بوزون هیگز را در اختیار دارند و بدین ترتیب، این آخرین ذرهی مدل استاندارد بود که وجودش تأیید شد.
⁹★از آن زمان، محققان به دنبال نشانههایی از فعالیت ذرهی هیگز در دادههای برخورد ذرات بودهاند، به این امید که چیزی فراتر از انتظار را پیدا کنند.
¹⁰★ این صرفاً یک امید بیهوده نیست. دلایل خوبی وجود دارد که تصور کنیم میدان هیگز میتواند سرنخهایی در مورد برخی از بزرگترین معماهای فیزیک امروز در اختیار ما بگذارد.
¹¹★از یک سو، برهمکنشهای ذرهی هیگز با سایر ذرات زیر اتمی، به ویژه ذرهای به نام «کوارک تاپ»، میتواند به طور ویژهای تحت تأثیر قوانین فیزیکی کشف نشده قرار گیرد.
¹²★ همچنین جرم نسبتاً کم خود ذرهی هیگز کمی مشکوک به نظر میرسد و میتواند سرنخهایی در مورد ثبات بنیانهای جهان هستی در اختیار ما قرار دهد.
¹³★پیدا کردن سرنخهایی از قوانین جدید فیزیک معمولاً نیازمند این است که حداقل یک فیزیکدان جملهی فراموش نشدنی «اوه، این چیزی نیست که انتظار داشتم» را بر زبان بیاورد.
¹⁴★در مورد ذرهی هیگز، به نظر میرسد تأثیرات به ظاهر جزئی - مانند تأثیر ظریف جرم سایر ذرات زیر اتمی - که معمولاً برای تسهیل محاسبات دیگر اصلاح میشوند، ممکن است انحرافات شگفتانگیزی از مدلهای موجود را آشکار کنند.
¹⁵★ محققان با تمرکز بر برخورد ذرات حامل نیرو در داخل پروتونها، به بررسی مقطع برخوردهای حاصل از این برخوردها پرداختند و محاسبات را با دقت انجام دادند، این بار، بدون اصلاح جرم احتمالی دو نوع مختلف کوارک.
⚛️ در حال حاضر، همه چیز همچنان همانطور که انتظار می رود ظاهر می شود.
¹⁶★مقادیر مقطع فعال برای تولید بوزون هیگز که توسط گروه ما به دست آمده و در برخوردهای پرتوی قبلی در برخورددهندهی بزرگ هادرون اندازهگیری شده است، عملاً یکسان هستند، البته با در نظر گرفتن عدم دقتهای محاسباتی و اندازهگیریهای رایج."
¹⁷★این بدان معنا نیست که اندازهگیریهای دیگر از انواع مختلف ذرهی هیگز هیچ کمکی به کشف قوانین فیزیک جدید نمیکند. با این حال، با هر درِ بستهای که پیدا میشود، شک و تردید بیشتری در مورد اینکه آیا ذرهی خدا واقعاً نجاتدهنده است، به وجود میآید.
¹⁸★ فیزیکدانان بدون شک به تلاشهای خود برای تولید ذرهی هیگز در برخورددهندهی بزرگ هادرون ادامه خواهند داد، به این امید که شاید روزی شاهد یک انقلاب علمی دیگر باشیم.
منبع:sciencealert
📋این تحقیق در Physical Review Letters منتشر شده است.
🆔@keyhan_on1🔭
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
☄️ برخورد یک جرم آسمانی با زمین که ۶۶ میلیون سال پیش اتفاق افتاد، تاریخ را برای همیشه تغییر داد.
⚡️ چیکشلوب(Chicxulub) که یک جرم آسمانی است پس از برخورد به زمین دهانهای در نزدیکی سواحل مکزیک از خود برجای گذاشت. قطر این دهانه ۹۳ مایل(۱۵۰ کیلومتر) و عمق آن ۱۲ مایل(۲۰ کیلومتر) است.
📎 تاثیر فاجعهبار این برخورد باعث انقراض ناگهانی و بزرگ دایناسورها شد و علاوه بر آن باعث از بین رفتن سه چهارم گونههای گیاهی و حیوانی روی زمین شد.
اما سوال اینجاست: منشا این سیارک یا ستارهی دنبالهدار چه بوده و چرا به زمین برخورد کرده است؟
اکنون دو محقق از مرکز اخترفیزیک دانشگاه هاروارد و اسمیتسونیان(Harvard & Smithsonian) معتقدند که پاسخ این سوال را یافتهاند.
در مقالهای که در مجلهی(Nature's Scientific Reports) منتشر شده، امیر سراج (Amir Siraj) دانشجوی رشتهی اخترفیزیک هاروارد و آوی لوئب(Avi Loeb) ستارهشناس نظریهی جدیدی ارائه کردند که میتواند منشا و نحوهی سفر این جرم مرگبار را توضیح دهد...(ادامه در کامنت)
@SpacePassengers
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سر سوزنی از کهکشانِ راه شیری
تصویر آخرین هلال محرم 1445
زمان رصد: شنبه 13 مرداد ماه 1443 برابر با 28 محرم 1445 و 3 آگوست 2024
مکان عکاسی: شرق دولت آباد – اطراف امامزاده محمود بن موسی جعفر علیه السلام
زمان عکاسی: ساعت 04:45
ابزار: دوربین کانن 450 دی و لنز 200 تامرون به همراه سه پایه و وکلانشور
ساعت طلوع ماه: 03:51
ساعت طلوع خورشید:05:19
موانع موجود در افق: 5 درجه غبار غلیظ
ارتفاع ماه در لحظه ی عکاسی:09:10 درجه
فاز ماه : 2 درصد
جدایی زاویه ای بین مرکز ماه و مرکز خورشید: منفی 17 درجه و 5 دقیقه
سن ماه: 28 روز و 2 ساعت و 28 دقیقه
فاصله ی ماه تا زمین: 392422 کیلومتر