♦️علم و دین از نظر آیت الله سبحانی♦️
🔹با توجه به تعریف از علم و دین ، علم در خدمت دین و نظامات نهفته در جهان طبیعت را آشکار کرده و اگر بخواهیم در طول هم قرار گرفتن این دو را با اصطلاح بیان کنیم، باید بگوییم، کار دین ثبوتى و کار علم اثباتى است.
▫️دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ آیتالله جعفر سبحانی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پرسشو پاسخهای آیتالله سبحانی به شرح زیر است:
▫️آیا هیچ تعارضى بین تعاریف خود از این دو مفهوم مىبینید؟
🔸اگر حوزۀ کار علم و دین روشن شود و معلوم گردد که قلمرو کار این دو در عرض هم نیست، بلکه در طول همدیگر قرار گرفتهاند، روشن مىشود که هیچگونه تعارضى بین این دو نیست، بلکه با توجه به تعریفى که از علم و دین شد، علم در خدمت دین است و نظامات نهفته در جهان طبیعت را آشکار مىکند و اگر بخواهیم در طول هم قرار گرفتن این دو را با اصطلاح بیان کنیم، باید بگوییم، کار دین ثبوتى و کار علم اثباتى است.
🔸دین مىگوید: جهان بهصورت تصادفى پدید نیامده است، بلکه موجود دانا و توانایى با توان و دانش بىپایان خود ماده را بهصورت نظاممند آفریده است، چنان که مىفرماید: «یتفکّرون فی خلق السّماوات و الأرض ربّنا ما خلقت هذا باطلا سُبحانک فقنا عذاب النّار (آل عمران: ۱۹۱): در اسرار آفرینش آسمانها و زمین مىاندیشند [و مىگویند بارالها، اینها را بیهوده نیافریدهاى! منزّهى تو! ما را از عذاب آتش، نگاه دار».
🔸 در این صورت دانشمندان در هر زمان با ابزار و ادبیات خاص خود دست به کار میشوند که از قوانین نهفته در کتاب طبیعت که دین از آن گزارش داده پرده بردارند و بنابراین هر دو به یاری یکدیگر چهره واقع را مىنمایانند.
▫️از نظر شما، تعارض بین این دو در کجا مىتواند رخ دهد؟
🔸امکان دارد در دو مورد، تعارض و رویارویى، آنهم به شیوه صورى نه واقعى، رخ دهد:
۱- در موردى که نظریۀ دین در نظام آفرینش بهصورت غیر صحیح تبیین گردد و هر نوع علل و معالیل میان پدیدههاى کیهانى و زمینى مورد انکار قرار گیرد و فقط به یک علت اکتفا شود و وجود آفریدگار جهان بهعنوان جانشین تمام اسباب و مسببات معرفى گردد و هر نوع رابطه مثلا میان آتش و سوزاندن پنبه و آب و رفع عطش مورد انکار قرار گیرد. در این صورت علم که وظیفهاش کشف روابط بین موجودات است، به انتقاد از دین پرداخته و آن را ضد علم معرفى مىکند. این نوع از نظریه دربارۀ نقش دین در جهان آفرینش، معلول کجفهمى توحید در خالقیت است که کتاب آسمانى بر آن تأکید دارد.
🔸این گروه کتاب آسمانى را درست نخوانده یا نفهمیدهاند، در حالى که قرآن مجید، آخرین کتاب آسمانى، جهان آفرینش را بر اساس اسباب و مسببات معرفى مىکند و به علل مادى اعتراف دارد و همگى را از سنن الهى مىداند و ما براى اقتصار به دو آیه اشاره مىکنیم: «و أنزل من السّماء ماءً فأخرج به من الّثمرات رزقاً لکُم (بقره:۲۲): از آسمان آبى فرو فرستاد و به وسیله آن، میوهها را پرورش داد تا روزى شما باشد.» این آیه بهروشنى آب را سبب رویش درختان و گیاهان و دادههاى آنها معرفى مىکند.
🔸آیاتى در قرآن دربارۀ کیفیت مبدأ پیدایش ابر و باران سخن مىگوید و بهصورت آشکار بر تفاعل ماده برخى در برخى دیگر تصریح مىکند که اینجا مجال بیان آنها نیست. فقط به ذکر یک آیه و ترجمه آن بسنده مىشود و دقت در مفاد آیه را به خواننده گرامى واگذار مىکنیم: «ألم ترَ أنّ الله یُزجی سحاباً ثُمّ یُؤلّفُ بینهُ ثُمّ یجعلُهُ رُکاماً فترَى الوَدق یخرُجُ من خلاله و یُنزّلُ من السّماء من جبال فیها من برد فیُصیبُ به من یشاءُ و یصرفُهُ عمّن یشاءُ یکادُ سنابرقه یذهبُ بالأبصار (نور:۴۳) آیا ندیدى که خداوند ابرهایى را به آرامى مىراند، سپس میانشان پیوند مىدهد و بعد آن را متراکم مىسازد؟ در این حال، دانههاى باران را مىبینى که از لابلاى آن خارج مىشود و از آسمان ـ از کوههایى (ابرهایى همچون کوه) که در آن است ـ تگرگ نازل مىکند و هر کس را بخواهد به وسیله آن زیان مىرساند و از هر کس بخواهد، این زیان را برطرف مىکند.
🔸نزدیک است درخشندگى برق آن (ابرها) چشمها را ببرد.»این دو آیه و بسیارى از آیات دیگر به نظام اسباب و مسببات در جهان آفرینش تصریح مىکند و همگى مظاهر سنن الهى است که با قدرت و علم این سنن را در دل موجودات پدید آورده است. اگر کسى و یا گروهى نظاممندى جهان آفرینش را انکار کند، به بستر پدیده تعارض علم و دین کمک کرده است.
ادامه دارد ...
https://b2n.ir/t04094
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️برگزاری سلسله نشست های مجازی آشنایی با نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی
💫 عناوین، اساتید و تاریخِ سلسلهنشستها :
🔹 الهیّات اجتماعیِ امامَین انقلاب
(حجتالاسلام موسوی)
۹۹/۱۲/۰۳
🔹 نظریهی اجتماعیِ امامَین انقلاب
(حجت الاسلام اسدپور)
۹۹/۱۲/۰۴
🔹 نظریهی مدیریّتیِ امامَین انقلاب
(حجتالاسلام قوّامی)
۹۹/۱۲/۰۵
🔹 نظریهی سیاسیِ رهبر معظّم انقلاب
(حجتالاسلام صلحمیرزایی)
۹۹/۱۲/۰۶
🔹 نظریهی اقتصادیِ امامَین انقلاب
(حجتالاسلام یوسفی)
۹۹/۱۲/۰۹
🔹 نظریهی فرهنگیِ امامین انقلاب
(دکتر امیر سیاهپوش)
۹۹/۱۲/۱۰
🔹 نظریّهی تولیدعلمِ امامین انقلاب
(حجتالاسلام گرامیپور)
۹۹/۱۲/۱۱
🔹 نظریّهی سیاسی امام خمینی (ره)
(حجتالاسلام ایزدهی)
۹۹/۱۲/۱۲
🔹 تاریخ از دیدگاه امامَین انقلاب
(حجتالاسلام سلیمانی)
۹۹/۱۲/۱۳
🔹 نظام فکری علامه جعفری (ره)
(حجت الاسلام موسوی)
۹۹/۱۲/۱۴
🔹 نظام فکری آیتالله شهید بهشتی (ره)
(حجتالاسلام ذوعلم)
۹۹/۱۲/۱۶
🔹 نظام فکری آیتالله شهید مطهری(ره)
(حجتالاسلام قاسمی)
۹۹/۱۲/۱۷
🔹 نظام فکری آیتالله شهید صدر (ره)
( آیتالله محسن اراکی)
۹۹/۱۲/۱۸
🔹 نظام فکری آیتالله جوادی آملی
(حجتالاسلام خانجانی)
۹۹/۱۲/۱۹
🔹 نظام فکری علامه طباطبایی (ره)
(حجتالاسلام اسدپور)
۹۹/۱۲/۲۰
🔹 نظام فکری آیتالله مصباحیزدی (ره)
۹۹/۱۲/۲۳
✨ ثبتنام و دریافت پیوندِ ورود به جلسه:
http://forms.khamenei.link/?page_id=197
از ۳ الی ۲۳ اسفند ۹۹ ، ۱۹ الی ۲۱
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر آیت الله سبحانی♦️
🔹پدیدۀ اندیشۀ تعارض علم و دین دو حالت دارد: یا برداشت کاوشگر از دین غلط و باطل است، یا اینکه اندیشههاى علمى که هنوز فرضیه است و تا واقعیت راه طولانى دارد، بهعنوان اصول مسلم پذیرفته مىشود.
🔹از علل گسترش مادىگرى در غرب می توان معرفىهاى غلط و پندارى از خدا ، فقدان یک مکتب فلسفى صحیح در غرب ، جایگزینى تجربه و آزمایش در مقام تعقل و تفکر و انتقام از انگیزاسیون یا دیوان «تفتیش عقاید» نام برد.
آیه الله جعفر سبحانی قسمت سوم
▫️به گزارش شبکه اجتهاد، دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ آیتالله جعفر سبحانی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پرسشو پاسخهای آیتالله سبحانی به شرح زیر است:
۲- دومین موردى که سبب ظهور تعارض بین علم و دین مىشود، جایى است که مدعیان علم تئورى را به جاى علم مطرح کنند، سپس شعار تعارض بین علم و دین سر دهند، در حالى که دادههاى علم در آن مورد کاملاً لرزان و غیرقطعى است.
🔸 روزى که داروین نظریۀ «تکامل انواع» را مطرح کرد و آن را به مورد انسان نیز گسترش داد، مادىهاى نوظهور از خوشحالى در پوست نمىگنجیدند و تصور مىکردند که «داروینیسم» که روى اصول چهارگانه بنا شده، یک کشف مسلم است؛ ولى دیرى نپایید که تمام اصول چهارگانه داروین فروریخت و فرضیه «نئوداروینیسم» مطرح شد که آن نیز دوام نیاورد و فرضیه سومى به نام «موتاسیون» جایگزین آن گشت و…؛
🔸بنابراین پدیدۀ اندیشۀ تعارض علم و دین دو حالت دارد: یا برداشت کاوشگر از دین غلط و باطل است، یا اینکه اندیشههاى علمى که هنوز فرضیه است و تا واقعیت راه طولانى دارد، بهعنوان اصول مسلم پذیرفته مىشود.
▫️چه زمینههایى موجب رشد تعارض بین علم و دین شد؟
🔸پاسخ: در این مورد باید میان دو موضوع فرق گذارد:
الف) علل گسترش مادىگرى در غرب
ب) زمینههاى رشد تعارض علم و دین
🔸درباره مسأله نخست، ما در کتاب «راه خداشناسى» بهصورت گسترده سخن گفتهایم که اینک بهصورت موجز به برخى از آن علل اشاره مىشود:
۱- معرفىهاى غلط و پندارى از خدا.
🔸 کافى است که در این مورد به تورات مراجعه شود. بهعنوان مثالی از این مورد، در تورات صحبت از کشتیگیری یعقوب با خداوند میشود (تورات: سفر پیدایش، باب سی و دوم، کشتیگیری خدا با یعقوب تا وقت طلوع فجر)
🔸 بر مبنای این بخش از تورات، برخی از مسیحیان در عنفوان جوانی تصویری انسانگونه از خداوند دارند؛ اما وقتی آنها وارد آموختن علم و کار علمی میشوند، این تصویر انسانگونه از خداوند با برداشتهای منطقی و علمی آنها نمیخواند و لذا به تعارض بین علم و دین معتقد میشوند و خداباوری را ترک میکنند. اینگونه معرفىها از دین و خدا، مسلما نتیجه معکوس دارد و سبب دورى از دین و انکار آن مىشود.
۲- فقدان یک مکتب فلسفى صحیح در غرب.
🔸بهعنوان نمونه راسل مىگوید مدتها به خدا عقیده داشته، ولى بعداً به کلى از این عقیده برگشته است؛ زیرا فکر کرده که اگر هر چیزى را باید علت و آفرینندهاى باشد، خدا نیز باید علت و آفریننده داشته باشد.
۳- جایگزینى تجربه و آزمایش در مقام تعقل و تفکر؛
🔸و چون ماورای طبیعت در قلمرو آزمایش قرار نمىگیرد، طبعاً مورد انکار قرار گرفت و به اصطلاح در میان ابزار شناخت، تنها اعتماد به تجربه شد.
۴- انتقام از انگیزاسیون یا دیوان «تفتیش عقاید».
🔸دانشمندان علوم طبیعى که نظریات جدیدى مطرح مىکردند، پیوسته محاکمه مىشدند و محاکمه گالیله زبانزد تاریخ علوم است. این امور و امثال آنها سبب شیوع گرایش به مادیگرى در غرب شد؛ و اما در مورد اسباب رشد تعارض علم و دین، به دو سبب اشاره مىشود:
الف) غوغاى داروینسیم
🔸فرضیۀ داروین درباره تکامل گیاهان و جانداران، از عوامل مؤثر براى پیدایش اندیشۀ تعارض علم و دین بود. تکامل انواع و به اصطلاح «ترانسفورمیسم» موضوعى نبود که فقط داروین به آن دست یافته باشد، بلکه پیش از او «لامارک» و قبل از این دو نفر، در فلسفه یونانى به طور سربسته مورد بحث و گفتگو بوده است.
🔸نقش مؤثر داروین در نشر این نظریه، این بود که موضوع را در زمانى مطرح کرد که جهان علمى آمادۀ پذیرش آن بود. او با نشر کتاب «اصل الأنواع» سر و صدای عجیبی در محافل علمى غرب به راه انداخت؛ اما در حالی که او در آخرین سالهای عمر، خودش را لاادریگرا نامید، دشمنان دین از نظریۀ لرزان او بر ضد دین و مذهب استفاده کردند.
ادامه دارد ...
https://b2n.ir/t04094
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
💫فایل های صوتی و متنی با محوریت خدمات علمی علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)
1⃣ صوت سخنرانی حجت الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه با عنوان « علامه مصباح و علوم انسانی اسلامی » دانشگاه معارف برای استادان معارف سراسر کشور ، ۲۶ بهمن ۱۳۹۹
2⃣ صوت نخستین نشست از سلسله نشستهای علمی مصباح معرفت ؛ با عنوان « نسبت دین و اخلاق از منظر علامه مصباح » با ارائه دکتر امیر خواص، پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹
3⃣ صوت سخنرانی حجت الاسلام حجت الاسلام دکتر سید مصطفی میر باباپور با عنوان ( «طرح ولایت»، الگوی سامانیافتهای از فلسفه دین اسلامی)
به همت مجمع عالی حکمت اسلامی، در بزرگداشت علامه مصباح یزدی ۲۱ بهمن ۹۹
4⃣ متن شماره ۴۵ از نشریه فرهنگ پویا؛ ویژهنامهی ارتحالحضرت علامه مصباح یزدی(قدسسره)
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️جلسه عصرانه علمی ۴۰ و مناظره با موضوع: « ظرفیت شناسی دانش فقه در تولید علوم انسانی اسلامی » با حضور:حجت الاسلام سید فرید حاجی سید جوادی( زید عزه) و حجت الاسلام علی محمدی (زید عزه)
🔹دوشنبه، ۴ اسفند ۹۹ ، ۱۳ - ۱۴:۴۵
🔹 قم، میدان معلم، مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام، ساختمان امام جواد علیه السلام طبقه سوم، سالن سلمان فارسی
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل های صوت و متنی جلسهی اوّل آشنایی با نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی با عنوان « الهیات اجتماعیِ امامَین انقلاب » با ارائه حجّتالاسلام سیّدمهدی موسوی
🔹یکشنبه ، سوّم اسفند ماه ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami