💫 فایلهای صوتی جلسه هیجدهم درسگفتار « علم دینی » حجت الاسلام دکتر احمد حسین شریفی با موضوع « بررسی دیدگاه محمد مجتهد شبستری »
▫️این درس گفتار توسط ایشان در بنیاد فقهی مدیریت اسلامی در تابستان سال ۹۹ در بین طلاب این بنیاد ایراد شده است.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر آیت الله سبحانی♦️
🔹برخى از مادىگراها در غرب که عمر خود را در آزمایشگاهها در راه کشف قوانین و اسرار طبیعت صرف مىکنند و هدفى جز کشف قوانین و نوامیس «لا یتخلّف» طبیعت ندارند، در اعماق دل، الهى هستند، اگرچه در ظاهر به مادىگرى تظاهر مىنمایند.
🔹تمامی عالمان اولیه، نظیر نیوتن، به طریقی متدین بودند. آنها علمشان را وسیلۀ کشف آثار صنع الهی در جهان میدانستند. چیزی را که ما اکنون قوانین فیزیک مینامیم، آنها به تعبیری خلقت انتزاعی خداوند ـ افکار در ذهن خداوند ـ تلقی میکردند.
آیه الله جعفر سبحانی بخش پنجم
▫️به گزارش شبکه اجتهاد، دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ آیتالله جعفر سبحانی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پرسشو پاسخهای آیتالله سبحانی به شرح زیر است:
▫️نظر انیشتین درباره مذهب
🔸لذا مىتوان گفت برخى از مادىگراها در غرب که عمر خود را در آزمایشگاهها در راه کشف قوانین و اسرار طبیعت صرف مىکنند و هدفى جز کشف قوانین و نوامیس «لا یتخلّف» طبیعت ندارند، در اعماق دل، الهى هستند، اگرچه در ظاهر به مادىگرى تظاهر مىنمایند.
🔸 بر اساس این بیان روشن مىگردد که چرا اینشتین، «مذهب» را عامل پیدایش علوم و فرضیهها مىداند و مىگوید: «من بر آنم که احساس دینی کیهانی قویترین و اصیلترین محرک برای تحقیقات علمی است.»
🔸اینشتین همچنین ایدۀ قابل درک بودن طبیعت را مأخوذ از حوزۀ دین میداند: «به این [یعنی حوزۀ دین] همچنین ایمان به امکان اینکه نظمهای ساری در جهان وجود… برای عقل قابل درکاند تعلق دارد. من نمیتوانم هیچ دانشمند واقعی را بدون آن ایمان عمیق تصور کنم.
🔸وضعیت را میتوان به وسیلۀ یک تصویر بیان کرد: علم بدون دین لنگ است؛ دین بدون علم کور است.» آری، چه الزامى و اعتقادى در بارۀ نظم جهان هستى و چه اشتیاقى «کُپلر» و «نیوتن» را نیرو و توان مىبخشید که سالها در تنهایى و سکوت محض، براى توضیح دادن و از پیچیدگى درآوردن نیروى جاذبه و نظام فلکى، رنج ببرند؟
🔸به نظر ما این ادیان توحیدی بودند که سبب اصلی تکون علم جدید شدند. به قول پُل دیویس، فیزیکدان برجستۀ معاصر: «این به علت هیجان ناشی از تلفیق فلسفۀ یونانی و فکر یهودی ـ مسیحی ـ اسلامی بود که با تأکیدش روی عقلانیت طبیعت و اصول ریاضی و …، علم جدید به وجود آمد.
🔸تمامی عالمان اولیه، نظیر نیوتن، به طریقی متدین بودند. آنها علمشان را وسیلۀ کشف آثار صنع الهی در جهان میدانستند. چیزی را که ما اکنون قوانین فیزیک مینامیم، آنها به تعبیری خلقت انتزاعی خداوند ـ افکار در ذهن خداوند ـ تلقی میکردند. بدین ترتیب، آنها فکر میکردند که در کار علمی میتوان نظری به افکار خداوند افکند.» این بیان گسترده به روشنى نشان میدهد که خداباورى در گسترش علم در غرب و بلکه در سراسر جهان نقش مؤثرى داشته است.
▫️آیا مىتوانیم علم دینى داشته باشیم؟
🔸پاسخ: این سؤال در گرو آن است که کاربرد «علم» در این پرسش روشن شود. اگر مقصود از علم، مطلق دانشها و آگاهىها باشد و حتى محتویات کتب آسمانى و راهنمایىهاى آموزگاران معصوم را در بر بگیرد، مىتوان به تصنیف علوم پرداخت و برخى را دینى دانست؛ ولى در عین حال، این نوع از علوم دینى، کوچکترین اختلافى با علم متداول ندارند و نباید آن را نوعى تقابل با علم تلقى کرد.
🔸از طرف دیگر، اگر مقصود از علم در این پرسشها صرف یافتههای علوم تجربی یا ابزارهائی باشد که در این علوم به کار میروند (نظیر جدول ضرب، یا جداول دیگر حاصل از تجارب)، این علم، دینی و غیر دینی ندارد؛ اما اگر مقصود از علم، نظریههای حاصل از تجارب باشد که در آنها بعضی اصول عام به کار رفتهاند، در این صورت این علم میتواند، بسته به آن اصول، دینی یا الحادی یا خنثی باشد.
🔸از طرف دیگر، در کتابهاى آسمانى و سخنان آموزگاران الهى یک رشته حقایق دربارۀ انسان و طبیعت بیان شده که دست دانش آن روز به آن نرسیده بود، ولی تحقیقات تجربی متأخر آنها را نشان داده است (چنانکه بعضی از دانشمندان مسلمان به آنها اشاره کردهاند). در اینجا به دو نمونه اشاره میکنیم.
ادامه دارد ...
https://b2n.ir/t04094
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی کامل سومین جلسهی آشنایی با نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی
🔹با عنوان « نظریهی مدیریّتیِ امامَین انقلاب » حجّتالاسلام و المسلمین سیّد صمصامالدین قوّامی
🔸سهشنبه، پنجم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی کامل جلسهی چهارم آشنایی با نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی
🔹با عنوان « نظریهی اقتصادی امامَین انقلاب » حجّتالاسلام و المسلمین احمدعلی یوسفی
🔸 شنبه، نهم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل های صوتی چهارمین وبینار از سلسه وبینارهای تخصصی مدیریت آموزش عالی با عنوان « هویت علم در آموزش عالی جمهوری اسلامی ایران»
1⃣ قسمت اول : ۸ دقیقه اول به معرفی و بیان مساله توسط سرکار خانم کتابی اختصاص دارد و در ادامه سخنرانی علمی حجت الاسلام دکتر حسین سوزنچی
2⃣ قسمت دوم : پرسش و پاسخ
💫 متاسفانه چون بحث از فضای مجازی ضبط شده، کیفیت صدای سایر شرکتکنندگان پایین و در مواردی نامفهوم است.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami