▫️فایل صوتی سخنرانی ححت الاسلام و المسلمین حمید پارسانیا با موضوع « سیدجمالالدین اسدآبادی و فکر معاصر جهان اسلام »
🔸۱۸ اسفند ۱۳۹۹ ، دانشگاه علوم اسلامی رضوی
✨ این همایش بین المللی دو روزه به مناسبت روز بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی در ۱۸ اسفندماه ۹۹ با ارائه اساتید حوزه و دانشگاه به صورت وبیناری و مجازی برگزار شد.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر علامه حسن زاده آملی♦️
🔹همه احكام تشريعى مبتنى بر اسباب و علل تكوينىاند كه در جوامع روايى بدانها راهنمايى شده است؛ و در كتب علماى دين نيز اسرار بسيارى از مسائل كه اكثر آنها صورت استحسانى دارد گفته آمد كه باز براى تحقيق ديگران راه گشايند.
🔹قرآن پايه و قاعده مدينه فاضله انسانى است و نگاهدار حدّ آدمى و موجب سعادت جاويدانى اوست، لذا هيچيك از ارباب حرف و صنايع- و ديگر آحاد بشر مطلقا در هر كار و شغل و هنر و صنعتى- از آن مستغنى نيست.
علامه حسن زاده آملی بخش ششم
▫️دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ علامه حسن زاده آملی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پاسخهای علامه حسن زاده آملی به شرح زیر است:
🔸باز با آن كه پرنده است و گوش او منخفض و به سر او چسبيده بيضه مىنهد. سلحفات كه چرنده است چون بدين منوال است بيضه مىنهد. و گوش خفاش چون مرتفع است و به سر او چسبيده نيست بچه مىآورد».
🔸محض آگاهى عرض مىشود كه جناب شيخ رئيس ابو على سينا در اول مقاله پنجم حيوان شفاء (ط ۱، رحلى، چاپ سنگى، ص ۴۰۳) فرموده است: «ليس شىء ممّا له رجلان يلد حيوانا إلّا الإنسان وحده» يعنى هيچ جاندار دو پا بچه نمىآورد مگر انسان فقط. بدين معنى كه حيوانات دو پا به جز انسان هم تخم مىنهند و تنها انسان است كه بچه مىآورد.
🔸و دانسته شد كه اين سخن به اطلاق درست نيست زيرا كه خفّاش از جانداران دوپاست و بچه مىآورد؛ اما آن ضابطهاى كه از امام معصوم نقل كردهايم به تمام و كمال است. به موضوع بحث برمىگرديم و گوييم:
🔸به عنوان نمونه در بيان سرّى از اسرار تكوينى، مطلب مذكور گفته آمد؛ اكنون در بيان سرّى از اسرار تشريعى باز به عنوان نمونه گوييم : از معصوم (عليه السلام) سؤال شده است هر گاه كسى تخمى در اجمه- يعنى در بيشه- يافته است، و يا تخم پرنده آبى يافته است. و نمىداند كه تخم حيوان حلال گوشت است تا خوردن آن جايز باشد و يا تخم حيوان حرام گوشت است كه خوردن آن حرام باشد، به چه نشانه داند كه تخم حلال گوشت يا حرام گوشت است؟
🔸در جواب فرموده است: هر تخمى كه دو طرف آن يكسان است از حرام گوشت است، و اگر مثل تخم مرغ خانگى است كه يكطرف آن پهن است- يعنى مخروطى است- آن تخم حيوان حلال گوشت است. چند روايت در اين موضوع در جزء يازدهم وافى فيض از كافى و تهذيب ذكر شده است (وافى، چاپ رحلى، ج ۳، ص ۱۵).
🔸تخم مار دراز و هر دو طرف آن يكسان است، و تخم باخه گرد است و از همه جانب يكسان است، و هر دو حرام گوشتاند. و تخم كبك و كبوتر و گنجشك و مرغ خانگى مخروطى است كه يك طرف پهن و جانب ديگر آن كشيده است و اينها حلال گوشتاند.
🔸پرنده تميزخوار تخم آن به خوبى مخروطى است. و پرنده حلال گوشتى كه مانند اردك از خوردن لجن خوددارى نمىكند، تخم آن اگر چه مخروطى است و لكن در حدّ تخم پرندگان تميزخوار به خوبى مخروطى نيست.
🔸در امثال اين مسائل اگرچه در كتب فقهى قيل و قال شده است، و لكن غرض داعى اين است كه در پيرامون موضع سؤال مذكور: «آيا علم دينى امكان دارد؟» همه احكام تشريعى مبتنى بر اسباب و علل تكوينىاند كه در جوامع روايى بدانها راهنمايى شده است؛ و در كتب علماى دين نيز اسرار بسيارى از مسائل كه اكثر آنها صورت استحسانى دارد گفته آمد كه باز براى تحقيق ديگران راه گشايند.
🔸و دين مانع از فحص و تحقيق نشده است بلكه بدان حثّ و ترغيب فرموده است كه علينا أن نلقى إليكم الاصول و عليكم أن تفرّعوا. اين فرموده امام محمّد باقر و امام جعفر صادق (عليهما السلام) است و در مادّه لغت «فرع» مجمع البحرين طريحى مذكور است. يعنى بر ما است كه به شما اصول را- كه امّهات و قواعد و ضوابطاند- إلقا كنيم، و بر شما است كه اجتهاد كنيد و از آنها فروع را استنباط نماييد.
🔸در صحف عرفانى اصيل اسلامى مثل مصباح الانس علامه ابن فنارى معنون است كه تشريعيّات از متن تكوينيّات برخاستهاند. و به عبارت شيوا و رساى شيخ رئيس ابو على سينا در دانشنامه علائى: «به هر نادانسته راهى است كه به وى دانسته مىشود»
ادامه دارد ...
http://lobolmizan.ir/quest/cat/149
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی پاسخ حجت الاسلام احمدحسین شریفی به سخنان استاد شفیعی کدکنی در باب علوم انسانی
🔹استاد شفیعی کدکنی درباره علوم انسانی اسلامی و ورود حوزههای علمیه به این بحث سخنانی را بیان میکنند که به دلیل نشر گسترده آنها در فضای مجازی جناب استاد شریفی در این زمینه توضیحاتی را بیان کردهاند.
💫در ابتدای فایل صوتی سخنان حجت الاسلام احمدحسین شریفی که توضیحاتی درباب فایل صوتی است بعد صوت سخنرانی استاد محمدرضا شفیعی کدکنی و در انتها پاسخ ایشان به سخنان آقای شفیعی کدکنی خواهید شنید.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️انتشار کتاب «واقع گرایی در علوم انسانی اسلامی» اثر ابراهیم دادجو
🔹 تحقیق حاضر با اخذ ، تحلیل و نقد ذاتگرایی جدید ، و با بازسازی نقاط ضعف معرفت شناسی و روششناسی آن، درصدد بازسازی کلّی معرفتشناسی و روششناسی ، با تکیه بر واقعگرایی قوی فلسفه اسلامی است.
🔹« واقعگرایی مطلق و پیشرونده » محصول این بازسازی است ...
Poiict.ir/17615
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر علامه حسن زاده آملی♦️
🔹اسلام نه اين كه با علوم و صنايع موجب ترقّى و تعالى مدينه فاضله انسانى و اسباب و وسايل تعيّش و بهزيستى اجتماع مخالف نيست بلكه موافق و مؤيّد و مشوّق است، چنانكه مدينه فاضله فارابى، و صحف كريمه ديگر دانشمندان بزرگ اسلام در اين موضوع هر يك شاهد صادق است.
🔹دين مبين اسلام محض علم و عين صواب است، و قرآن كريم منطق حق تعالى و فصل خطاب است. و يك عالم كامل دينى كسى است كه در بسيارى از علوم مربوط به متن دين مجتهد و استاد باشد.
علامه حسن زاده آملی بخش هفتم (بخش آخر)
▫️دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ علامه حسن زاده آملی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پاسخهای علامه حسن زاده آملی به شرح زیر است:
۷. آيا علم مىتواند از دين به كلّى مستغنى باشد؟
🔸بعضى از علوم مانند علم به برخى از حرف و صنايع و نظائر آنها كه انسانها براى آسايش و تعيّش و بهزيستى بدانها دست مىيابند، شايد بتوان گفت كه دخلى به دين ندارند؛ مگر اين كه درباره آلات و اجزاى آنها از حيث طهارت و نجاست، و حلّيت و حرمت؛ و يا از حيث اهداف و غايات صنعت آنها به دين ارتباط پيدا كنند،
🔸كيف كان قرآن پايه و قاعده مدينه فاضله انسانى است و نگاهدار حدّ آدمى و موجب سعادت جاويدانى اوست، لذا هيچيك از ارباب حرف و صنايع- و ديگر آحاد بشر مطلقا در هر كار و شغل و هنر و صنعتى- از آن مستغنى نيست.
۸. آيا مىتوان حوزههاى علم و دين را به كلّى از يكديگر تفكيك كرد؟
🔸همان گونه كه در پاسخ پرسش نخستين گفتهايم دين مبين اسلام محض علم و عين صواب است، و قرآن كريم منطق حق تعالى و فصل خطاب است. و يك عالم كامل دينى كسى است كه در بسيارى از علوم مربوط به متن دين مجتهد و استاد باشد چنانكه بيوگرافى دانشمندان بزرگ دينى و آثار علمى آنان هر يك گواهى راستين است. و علومى كه يك عالم دينى كامل بايد دارا باشد در كتب علماى دين گفته آمد.
🔸اسلام نه اين كه با علوم و صنايع موجب ترقّى و تعالى مدينه فاضله انسانى و اسباب و وسايل تعيّش و بهزيستى اجتماع مخالف نيست بلكه موافق و مؤيّد و مشوّق است، چنانكه مدينه فاضله فارابى، و صحف كريمه ديگر دانشمندان بزرگ اسلام در اين موضوع هر يك شاهد صادق است؛ و تفوّه به تفكيك از توهّمى موهون است.
🔸حضرت استاد عزيز آقاى دكتر گلشنى؛ با ارائه ارادت و سلام مجدّد عرض مىشود: «سؤالهاى بسيار حسابشدهاى كه آن جناب از زبان ديگران تقرير و تحرير كرده است هر يك موضوع رساله يا كتابى است، جز اين كه كثرت مشاغل و وفور مشاكل ايجاب كردهاند كه قلم را از رفتار و گفتارش بازدارم.توفيقات بيش از پيش سركار عالى را در راه خدمت به قرآن و اهل آن از فيّاض على الإطلاق مسألت مىنمايم.
قم - ارادتمند صميمى، حسن حسن زاده آملى ۱۲ رجب ۱۴۱۷ ه ق ۴/ ۰۹/ ۱۳۷۵ ه ش
http://lobolmizan.ir/quest/cat/149
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
🔸فراخوان مقالات نخستین همایش ملی " اجتهاد عقلگرا " نقش عقل در استنباط علوم اسلامی و انسانی
✨ محورهای همایش:
1️⃣ اجتهاد عقلگرا
2️⃣ اجتهاد نقلگرا
3️⃣ الاهیات و علم کلام
4️⃣ علم اصول
5️⃣ علم فقه
6️⃣ علم تفسیر
7️⃣ علم حدیث
8️⃣ سایر علوم انسانی - اجتماعی اقتصاد، حقوق، علوم سیاسی، علوم تربیتی، جامعه شناسی، روان شناسی، مدیریت و …
🔸 مهلت ارسال چکیده مقالات : پایان فروردین ماه ۱۴۰۰
🔸مهلت ارسال اصل مقالات : پایان تیرماه سال ۱۴۰۰
🔸برگزاری همایش: پاییز سال ۱۴۰۰
✨ صندوق پستی:
rinc@iict.ac.ir
✨ دریافت اطلاعات بیشتر :
۰۲۵۳۷۶۰۳۵۷۱ داخلی ۱۳۹ (دبیرخانه همایش)
✨ بیشتر بخوانید:
iict.ac.ir/aghlgera-2
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️شهید صدر و فهم اجتماعی در استنباط♦️
🔹باب عقل وحدانی و انضمامی را شهید صدر گشوده و در این باره ادبیات آفریده و برای فقها مسیر را هموار کرده است.
🔹اگر فهم نباشد نص قابل استفاده نیست؛ شما از نص فهمی دارید که آن فهم حکم را آشکار میسازد. فقه، فهم دارای چارچوب و ضوابط است؛ فقه همان فهم عمیق است.
حجت الاسلام احمد مبلغی بخش اول
▫️به گزارش شبکه اجتهاد، چهارمین نشست از سلسله نشستهای علمی «اندیشۀ صدر» با موضوع «نوآوریهای شهید صدر در فقه» با حضور استاد احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری و مدرس خارج فقه حوزه علمیه قم به صورت مجازی برگزار و از صفحه اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر به آدرس برگزار شد.
🔸مبلغی در ابتدای سخنان خود با توضیح درباره روشهای استنباطی و روششناسی گفت: آنچه درباره شهید صدر مطرح میکنم مربوط به ابتکارات و ابداعات ایشان در روششناسی است در حالی که جا دارد روش شهید صدر در استنباط نیز مورد توجه قرار گیرد؛ اندیشهها و ایدههای شهید صدر در استنباط برای شناخت روش ایشان و ضمیمه کردن آن به علم روششناسی ضروری است.
🔸این عضو مجلس خبرگان رهبری، تمام تلاش در فقه و اصول را حول چهار مقوله ارزیابی کرد و اظهار داشت: این چهار مقوله نص، فهم، عقل و نقل است که محور و مدار تمام فعالیتها هستند؛ ابتکارات تمام علما در یکی از این چهار مقوله است.
🔸استاد خارج فقه حوزه علمیه قم ادامه داد: نص، فهم، عقل و نقل، نقطههای کانونی و مهم ابتکارات و ابداعات هستند؛ این ابتکارات گاهی بروز و ظهور اصولی و گاهی بروز و ظهور تطبیقی اجتهادی دارد؛ اما با قاطعیت میتوان گفت همگی محل رشد، تعالی، ارائه و عرضه ابتکارات، ابداعات و نوآوریهای اندیشمندان است.
🔸رئیس شورای دین پژوهان کشور درباره شناسایی، دستهبندی و استفاده از ابداعات و ابتکارات شهید صدر و تبدیل آنها به رویه، منهج و روش، ابراز داشت: هرچند شهید صدر در تمام موارد مذکور ابتکارات و ابداعاتی دارد اما در این جلسه به نوآوریهای شهید صدر در فهم میپردازیم.
▫️شهید صدر مقوله عقل را نظم و ترتیب داد.
🔸مبلغی نقل را وادی وسیعی توصیف کرد که باید هوشمندانه به آن پرداخت و اظهار داشت: علاوه بر نقل، عقل نیز عرصه بسیار مهمی است و هیچ کس از معاصرین مانند شهید صدر به صورت دقیق و علمی، نقش و جایگاه عقل را تبیین نکرده است. حوزهها نیز باید به این سمت حرکت کنند؛ اما تا به حال کسی به صورت دقیق، منضبط و قابل فهم به باب عقل نپرداخته است؛ شهید صدر فردی است که مقوله عقل را نظم و ترتیب داده و راه را نشان داده است.
🔸این عضو مجلس خبرگان رهبری درباره ایجاد ادبیات نفی حکم محتمل و اثبات حکم محتمل به وسیله شهید صدر سخن گفت و تصریح کرد: باب عقل وحدانی و انضمامی را شهید صدر گشوده و در این باره ادبیات آفریده و برای فقها مسیر را هموار کرده است.
🔸مبلغی درباره فهم که محور صحبتهایش در این جلسه بود، گفت: اگر فهم نباشد نص قابل استفاده نیست؛ شما از نص فهمی دارید که آن فهم حکم را آشکار میسازد. فقه، فهم دارای چارچوب و ضوابط است؛ فقه همان فهم عمیق است.
ادامه دارد ...
https://b2n.ir/r54997
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️متن مقالهای « روش نظریهپردازی اسلامی در علوم انسانی از منظر شهید صدر ( تبیین و نقد ) » اثر حجت الاسلام احمدحسین شریفی
✨ این مقاله در شماره ۵۲ مجله علمی پژوهشی اندیشه نوین دینی در سال ۱۳۹۷ منتشر شده است.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️کتاب «شرح رساله رابطه علم و دین استاد حسن زاده آملی » شارح داود صمدی آملی
🔹در این کتاب به بررسی انواع ارتباط بین علوم بشری و علوم دینی و پیوند میان آن دو پرداخته شده است . در این نوشتار به بیان انواع علوم و روشهای بحث در هر یک از آنها پرداخته شده و ویژگیهای علوم و معارف شهودی و آثار آنها بیان شده است.
🔹نویسنده بر این باور است که پرداختن به علوم معنوی و باطنی نه تنها باعث عقب ماندن از پیشرفت مادی و علمی نمیشود، بلکه هر زمان گرایش به علوم معنوی در بین علمای اسلام بیشتر بود، رونق علوم ظاهری نیز در جامعه اسلامی بیشتر شده است. وی در ادامه به مراتب دستیابی به یقین و علم حضوری اشاره کرده و محدوده علوم حصولی و رابه بین علم مادی و علم دینی را بررسی نموده است.
🔹در بخش دیگری از کتاب وی تعریفی از علم و دین ارایه نموده و نسبت بین علم و دین و ایجاد پیوند میان آن دو توسط انسانها کامل را بررسی کرده است.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami