▫️فایل صوتی وبینار و جلسه اول از دوره آموزشی « دانشگاه اسلامی از ایده تا اجرا » با تدریس حجةالاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه
🔹این وبینار در روز دوشنبه دهم خرداد ماه ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۱ درجمع اساتید دانشگاه آزاد اسلامی استان چهارمحال بختیاری به صورت مجازی برگزار شد.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️آسیب شناسی تولیدات علوم انسانی♦️
🔹وظیفه محقق علوم انسانی در قرن پانزدهم هجری، کتاب بر کتاب افزودن نیست. او دو وظیفه اصلی دارد :
1⃣ اول باید به میان مردم برود و به بهترین شکل آنها را قانع کند که چطور تصمیم درست بگیرند.
2⃣ دوم اینکه به سیاستگذاران راه حل درست را نشان دهد.
🔹این در سنت اسلامی ایرانی ما سابقه دارد و چیزی نیست که خانم دوفلو و امثال او یاد بگیریم. مراجع محترم تقلید هفتاد سال درس میخوانند تا مسائل روزمره مردم را پاسخ بگویند. از طرف دیگر بزرگانی همچون محقق کرکی و علامه مجلسی به دربار میرفتند و به سیاستگذاران رهنامه ارائه میکردند.
دکتر محسن ردادی بخش دوم ( بخش آخر)
▫️به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به نقل از گروه اندیشه خبرگزاری شبستان؛ حدود ۲۴۰۰ سال پیش، افلاطون نخستین نهاد علم را با عنوان «آکادمی» بنا نهاد. بر سردر آکادمی نوشته بودند: «فقط هندسهدانها اجازه ورود دارند». این شعار، راه ورود تمام غیرمتخصصان به نهاد علم را میبست و از آن طرف مانع آمیختن دانشپژوهان با مردم عادی بود. نوعی اشرافیت علمی.
🔸اهمیت این موضوع زمانی آشکار میشود که بدانیم عامل اصلی مرگ و میر کودکان زیر پنج سال در آفریقا، همین بیماری مالاریاست. همچنین این استاد دانشگاه در اجلاس جهانی داوس رهبران جهان و خیریهها را قانع کرد که برای درمان کرم روده دانشآموزان اقدام کنند و نتیجه اینکه با مبلغی نسبتا ناچیز، ۲۰ میلیون کودک در سنین مدرسه در سال ۲۰۰۹ درمان شدند.
🔸در کجای شرح وظایف اساتید اقتصاد مبارزه با کرم روده دانشآموزان آمده است؟! اقتصاددان عضو دانشگاه به مثابه آکادمی چنین وظیفهای برای خود قائل نیست. اما اقتصاددان پساآکادمیایی چنین کاری را وظیفه اصلی خود میداند.
🔸چرا خانم دوفلو را نماد گذار از نهاد تولید علم به شیوه آکادمی میدانم؟ چون عالم علم به گرمی از این رویکرد استقبال کرد. او در سال ۲۰۱۰ عنوان برترین اقتصاددان زیر چهل سال در آمریکا را کسب کرد. سخنرانی او در کنفرانس تد در سال ۲۰۱۰ مورد استقبال قرار گرفت و در هجده دقیقه ایده خود در مورد تأثیر اقدامات کوچک برای کاهش درد مردم را توضیح داد.
🔸در سال ۲۰۱۹ خانم دوفلو توانست برندهی جایزه نوبل اقتصاد شود. کسب معتبرترین جایزه علمی اقتصاد نشان میدهد که نهاد جهانی علم تصمیم گرفته است که تغییر شیوه دهد و از رویکرد آکادمی افلاطونی دست بردارد و به میان مردم برود و برای حل مشکلات روزمرهی مردم دست به کار شود. این چیزی بود که پیش از این توسط آکادمیسینها تحقیر میشد. تصور این بود که استاد دانشگاه یا پژوهشگر باید به مسائل بسیار کلان و فراتاریخی بپردازد.
🔸وظیفه محقق علوم انسانی در قرن پانزدهم هجری، کتاب بر کتاب افزودن نیست. او دو وظیفه اصلی دارد :
1⃣ اول باید به میان مردم برود و به بهترین شکل آنها را قانع کند که چطور تصمیم درست بگیرند.
2⃣ دوم اینکه به سیاستگذاران راه حل درست را نشان دهد.
🔸این در سنت اسلامی ایرانی ما سابقه دارد و چیزی نیست که خانم دوفلو و امثال او یاد بگیریم. مراجع محترم تقلید هفتاد سال درس میخوانند تا مسائل روزمره مردم را پاسخ بگویند. از طرف دیگر بزرگانی همچون محقق کرکی و علامه مجلسی به دربار میرفتند و به سیاستگذاران رهنامه ارائه میکردند.
🔸 برای احیای این سنت باید حصار و دیوار دانشگاه و پژوهشگاه فروبریزد و محققان علوم انسانی به میان مردم بروند و برای حل مسائل روزمره همین مردم به سیاستگذاران ارائه طریق نمایند.
iict.ac.ir/kolom
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی کرسی ترویجی با موضوع «حق کرامت انسان با تاکید بر دیدگاه علامه مصباح یزدی» با ارائه حجت الاسلام دکتر سید ابراهیم حسینی
🔹ناقدان : حجت الاسلام دکتر محمدرضا باقرزاده اول و حجت الاسلام دکتر محسن هنرجو
🔹این جلسه به صورت آنلاین در تاریخ چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ در ساعت ۱۸ برگزار شد.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️برگزاری کرسی ترویجی « ارتباط دین و اخلاق و نقش آن در اسلامی سازی علوم انسانی از دیدگاه استاد علامه مصباح یزدی» با ارائه دکتر امیر خواص
🔹ناقد جلسه : محمدجواد توکلی
🔹مدیر کرسی: حجت الاسلام دکتر محمدرضا اسدی
🔸۵ شنبه ، ۳ خرداد ماه ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱ صبح
✨ فایل متنی مقاله ضمیمه پیام است.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
🔹فراخوان مقالات همایش ملی «علامه مصباح یزدی
▫️ فراخوان مقالات همایش ملی «علامه مصباح یزدی(ره) فیلسوف علوم اجتماعی اسلامی» منتشر شد.
💫 محورهای همایش؛
🔹 فلسفه علوم انسانی و اجتماعی اسلامی از منظر علامه مصباح یزدی
🔹 فلسفه جامعه شناسی اسلامی از منظر علامه مصباح یزدی
🔹 فلسفه سیاست اسلامی از منظر علامه مصباح یزدی
🔹 فلسفه اخلاق و عرفان اسلامی از منظر علامه مصباح یزدی
🔹 فلسفه حقوق اسلامی از منظر علامه مصباح یزدی
🔹 فلسفه اقتصاد اسلامی از منظر علامه مصباح یزدی
🔹 فلسفه مدیریت اسلامی از منظر علامه مصباح یزدی
🔹 فلسفه روانشناسی اسلامی از منظر علامه مصباح یزدی
🔹 فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی از منظر علامه مصباح یزدی
🔹 فلسفه تاریخ، تمدن و فرهنگ اسلامی از منظر علامه مصباح یزدی
🔸مهلت ارسال چکیده مقالات تا پایان خرداد و اصل مقالات تا پایان شهریور سال ۱۴۰۰ است.
🔸 تاریخ برگزاری همایش نیز در آبان سال ۱۴۰۰ همزمان با روز جهانی فلسفه میباشد.
✨ علاقهمندان میتوانند مقالات خویش را به آدرس الکترونیکی h.mesbahyazdi@gmail.com ارسال کنند.
✨ کسب اطلاعات بیشتر:
۳۷۶۰۳۵۷۱-۰۲۵ داخلی ۱۳۷
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️امام خمینی و علوم انسانی اسلامی♦️
🔹علم کمالی است که همه انسانها طالب آنند: به نظر امام خمینی، اهمیت و ارزش علم یک امر فطری است و یک کمالی است که همه انسانها طالب آنند. به نظر ایشان اسلام برای علم آن قدر اجر قائل است که شاید دیگر مسالک آن قدر قایل نباشند.
🔹البته به نظر امام فرقی بین عالِم دانشگاهی و حوزوی نیست هر دو در این جهت یکسان هستند. اگر علم آنها توأم با تزکیه و تربیت انسانی و دینی باشد. منشأ خیرات و برکات و سعادت میشوند،
دکتر محمد محمدرضایی بخش اول
▫️به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به نقل از پایگاه خبری ـ تحلیلی طلیعه، محمد محمدرضایی سردبیر فصلنامه علمی پژوهشی قبسات در مقاله ای به بررسی دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) در باب علوم طبیعی و انسانی اسلامی پرداخته است:
🔸امام خمینی(قدس سره)، رهبر کبیر و حکیم و دوراندیش انقلاب اسلامی ایران در باب اسلامی شدن علوم اعم از طبیعی و انسانی دیدگاه خاصی ارایه نموده اند که می تواند ره گشا برای متولیان امور دانشگاهی کشور و نیز فرهیختگان و اساتید و دانش پژوهان باشد.
🔸در ابتدا به صورت مختصر اشاره می کنیم که به نظر معظم له آنچه که اسلام میخواهد آن است که “تمام علوم، چه علوم طبیعی و چه غیر طبیعی، به علوم الهی و توحید برگشت کند. یعنی هر چه را که میبیند خواه طبیعت باشد یا ماده، خدا را در آن ببیند. بنابراین اسلام برای آن آمده است که همه موجودات طبیعی را به الهیت و یا اینکه همه علوم طبیعی را به علوم الهی برگرداند.”
▫️دیدگاه آن حکیم وعارف واصل در ذیل چند عنوان مطرح خواهد شد:
🔸الف. علم کمالی است که همه انسانها طالب آنند: به نظر امام خمینی، اهمیت و ارزش علم یک امر فطری است و یک کمالی است که همه انسانها طالب آنند. به نظر ایشان اسلام برای علم آن قدر اجر قائل است که شاید دیگر مسالک آن قدر قایل نباشند. در اسلام دانش بزرگترین چیز است اما نه دانشی که ما را به تباهی بکشد. خداوند علم را یک عبادت بزرگ قرار داده؛ چنان چه جهت داشته باشد.
🔸همچنین اسلام مردم را دعوت کرده است که هر جا علم را یافتند حتی اگر از کافر باشد، آن را بگیرید. البته این علم باید در خدمت اسلام باشد. به دلیل فطری بودن علم آموزی، همان گونه که درحدیث هم آمده است، علم آموزی از گهواره است تا قبر. اگر انسان درحال احتضار هم یک کلمه یاد بگیرد. بهتر از این است که جاهل باشد، البته علم باید توأم با ایمان وتزکیه نفس و تقوا باشد. زیرا که علم بدون تقوا، بسیاری از اوقات مضر است. بسیاری از اشخاص که در علم به مرتبه اعلا رسیدهاند ولیکن تربیت انسانی و اسلامی ندارند، ضرر آنها از دیگران زیادتر است، زیرا که در روایات آمده است که اذا فسد العالِم فسد العالَم. (زمانی که عالِم فاسد شد عالَم فاسد میشود)
🔸البته به نظر امام فرقی بین عالِم دانشگاهی و حوزوی نیست هر دو در این جهت یکسان هستند. اگر علم آنها توأم با تزکیه و تربیت انسانی و دینی باشد. منشأ خیرات و برکات و سعادت میشوند، ولی اگر علم بدون تقوا باشد منشأ بسیاری از شقاوت هاست، زیرا چو دزدی با چراغ آید، گزیدهتر برد کالا.
🔸به تعبیر حضرت ایشان، اگر روحانی علم داشته باشد لکن ایمان نداشته باشد و مسیرش مسیر انبیاء(ع) نباشد منشأ مفاسد بسیاری می شود اکثر این دین سازیها که بوده است اینها از طبقه ملاها بودهاند … . دانشگاهی که فقط دنبال علم باشد برای سعادت ملتها یا فایده ندارد یا ضرر دارد.
ادامه دارد ...
iict.ac.ir/oloom
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی سخنرانی حجت الاسلام شیخ محمدحسن وکیلی با موضوع : « وجوه انتساب فلسفه صدرایی به اسلام و امتداد حکمت متعالیه در علوم دیگر »
🔹این گفتگوی علمی دانش پژوهان سطح چهار مرکز تخصصی فلسفه اسلامی قم با حجتالاسلام والمسلمین وکیلی می باشد.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️امام خمینی و علوم انسانی اسلامی♦️
🔹آنچه که اسلام میخواهد آن است که تمام علوم، چه علوم طبیعی و چه غیر طبیعی، به علوم الهی و توحید برگشت کند. یعنی هر چه را که میبیند خواه طبیعت باشد یا ماده، خدا را در آن ببیند.
🔹قرآن میفرماید: اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذی خَلَقَ؛ ۵ یعنی قرائت کن نه قرائت مطلق، بیاموز نه آموزش مطلق، علم تحصیل کن نه علم مطلق، بلکه علم و آموزش جهت دار وجهت آن اسم رب است، توجه به خدا است.
دکتر محمد محمدرضایی بخش دوم
▫️به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به نقل از پایگاه خبری ـ تحلیلی طلیعه، محمد محمدرضایی سردبیر فصلنامه علمی پژوهشی قبسات در مقاله ای به بررسی دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) در باب علوم طبیعی و انسانی اسلامی پرداخته است:
🔸حضرت امام(ره) در یک تمثیلی علم بدون تزکیه را چنین ترسیم میکند: گاهی باران که رحمت الهی است وقتی به گلها میخورد بوی عطر بلند میشود وقتی که به جاهای کثیف میخورد بوی کثافت از آن بلند میشود. علم هم همین طور است. اگر در یک قلب تربیت شده، وارد شود عطرش عالم را میگیرد و اگر در یک قلب تربیت نشده یا فاسد (قرار بگیرد) بریزد، ….. این فاسد میکند. ۲ در تعبیر دیگر میفرمایند: عالِم اگر فاسد بشود، یک شهر را، یک مملکت را به فساد می کشد، چه عالِم دانشگاهی باشد وچه عالِم فیضیه، فرقی نمیکند ۳٫
💫 بنابراین از دیدگاه امام(ره) ویژگیهای علم چنین است:
۱. علم کمالی از کمالات است که فطرت انسان، طالب آن است، حتی اگر در دست کافر باشد.
۲. علم جویی در طول عمر وجود دارد.
۳. علم بدون تقوا و ایمان و تزکیه نفس مضر است و دراین جهت فرقی بین علوم حوزوی و دانشگاهی وجود ندارد.
۴. علم توأم با تزکیه وتقوا و ایمان، منشأ خیرات و برکات است.
ب. هدف از تعلیم و تربیت و رسالت دانشگاه
💫 از نظر امام خمینی(ره) هدف از تعلیم و تربیت عبارتند از:
۱. تربیت انسان الهی: معظم له در تعبیری اعلام میدارند که آنچه ما از حوزه و دانشگاه می خواهیم آن نیست که در سطح ظاهر مشاهده میکنیم، البته سطح ظاهر بسیار ارجمند است ولی آن مقصود اسلام نیست. آنچه که اسلام میخواهد آن است که تمام علوم، چه علوم طبیعی و چه غیر طبیعی، به علوم الهی و توحید برگشت کند. یعنی هر چه را که میبیند خواه طبیعت باشد یا ماده، خدا را در آن ببیند. بنابراین اسلام برای آن آمده است که همه موجودات طبیعی را به الهیت و یا اینکه همه علوم طبیعی را به علوم الهی برگرداند.۴
🔸قرآن میفرماید: اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذی خَلَقَ؛ ۵ یعنی قرائت کن نه قرائت مطلق، بیاموز نه آموزش مطلق، علم تحصیل کن نه علم مطلق، بلکه علم و آموزش جهت دار وجهت آن اسم رب است، توجه به خدا است.۶
🔸البته چنین انسانی باید برخوردار از تقوا ومکارم اخلاق باشد و به تعبیری همه ابعاد علم وعمل و اخلاقش باید نورانی و الهی باشد.۷ بنابراین میتوان گفت که یکی از اهداف تعلیم و تربیت از نظر اسلام توجه دادن به خدا و دعوت به توحید است.
ادامه دارد ...
iict.ac.ir/oloom
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️نشست توجیهی گزارش مدیریتی طرح کاربردی سازی و بومی شدن علوم انسانی و اجتماعی در ایران
✨با حضور مدیران طرح مذکور:
🔹سرکار خانم دکتر ابراهیمی
🔹سرکار خانم دکتر میرشاه ولایتی
🔸دوشنبه ۱۴۰۰/۰۴/۰۷ساعت ۱۱ الی ۱۳
🔸پردیسان پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی /طبقه دوم /تالار سردار شهید حاج قاسم سلیمانی
🔸مجری: مرکز همکاری های علمی و بین الملل
✨ لینک ورود به جلسه:
Dte.bz/danaee
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی برگزاری کرسی ترویجی « ارتباط دین و اخلاق و نقش آن در اسلامی سازی علوم انسانی از دیدگاه استاد علامه مصباح یزدی»
🔹 با ارائه دکتر امیر خواص (عضو هیئت علمی گروه کلام مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره))
🔸 ناقد جلسه : محمدجواد توکلی
🔸 مدیر کرسی : حجت الاسلام دکتر محمدرضا اسدی
✨ ۵ شنبه ، ۳ خرداد ماه ۱۴۰۰
✨ فایل متنی مقاله ضمیمه پیام است.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️امام خمینی و علوم انسانی اسلامی♦️
🔹به نظر حضرت امام دانشگاه مبدأ همه تحولات است. اگر در دانشگاها، تربیت و آموزش صحیح داده شود، سعادت یک ملت را تأمین میکند و الا شقاوت آن را رقم میزند.
🔹حضرت امام خمینی تربیت و تزکیه را بالاتر از تعلیم میداند. بعد از تزکیه است که کتاب و حکمت در انسان اثر میکند و الا علم بدون تزکیه همانند حماری میماند که بار او کتاب است.
دکتر محمد محمدرضایی بخش سوم
▫️به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به نقل از پایگاه خبری ـ تحلیلی طلیعه، محمد محمدرضایی سردبیر فصلنامه علمی پژوهشی قبسات در مقاله ای به بررسی دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) در باب علوم طبیعی و انسانی اسلامی پرداخته است:
۲. انسان باید تزکیه و متصف به مکارم اخلاق شود.
🔸پیامبر گرامی اسلام(ص) میفرماید: بعثت لاتمم مکارم الاخلاق. از این رو هدف تمام تعلیم آموزههای وحیانی کسب مکارم اخلاق است. حضرت امام خمینی تربیت و تزکیه را بالاتر از تعلیم میداند. بعد از تزکیه است که کتاب و حکمت در انسان اثر میکند و الا علم بدون تزکیه همانند حماری میماند که بار او کتاب است. مَثَلُ الَّذینَ حُمِّلُوا التَّوْراهَ ثُمَّ لَمْ یَحْمِلُوها کَمَثَلِ الْحِمارِ یَحْمِلُ أَسْفاراً؛ ۸ حمار به هیچ وجه از آن کتابها استفاده نمیکند. خواه آن کتابها کتاب توحید یا کتاب فقه یا انسان شناسی یا علوم طبیعی باشد.۹ بنابراین همواره باید این نکته را مد نظر داشته باشیم که هدف از تعلیم و آموزش و تربیت چه در حوزه و چه در دانشگاه تزکیه نفس و کسب فضایل اخلاقی است.
۳. قطع وابستگی و استقلال کشور
🔸به نظر امام خمینی(ره) اگر دانشگاهای ما اعم از حوزوی و دانشگاهی به گونهای که اسلام میخواهد تربیت شوند. کشور از وابستگی به اجانب و استعمار مصون میماند، یعنی در دانش و تربیت خودکفا میشوند و از تقلید اجانب دوری میگزیند. امام در عبارتی میفرمایند: دانشگاها بروند دنبال این که جوانهای ما را مستقل به بار بیاورند، تربیت کنند که بفهمند یک فرهنگ دارد یک فرهنگ بزرگ دارند. بفهمند فرهنگ از اینجا صادر شده است به خارج. بفهمند که ماهم یک چیزی در عالم هستیم و ما خودمان میخواهیم خودمان را اداره کنیم.۱۰ و در تعبیر دیگر میفرمایند: ما دانشگاهی میخواهیم که ما را از وابستگیها بیرون بیاورد، ما را مستقل کند.۱۱
۴. تأمین سعادت ملتها
🔸به نظر حضرت امام دانشگاه مبدأ همه تحولات است. اگر در دانشگاها، تربیت و آموزش صحیح داده شود، سعادت یک ملت را تأمین میکند و الا شقاوت آن را رقم میزند. امام در تعبیری زیبا میفرمایند :سلام بر دانش و دانشگاهیانی که چراغ راه هدایت و راهنمای ملت به سوی تعالی و سعادت و فضل و فضیلت میباشند.۱۲
🔸و در تعبیر دیگر میفرمایند: دانشگاه و حوزههای علمیه و روحانیون میتوانند دو مرکز باشند برای تمام ترقیات و تمام پیشرفتهای کشور و میتوانند دو مرکز باشند برای تمام انحرافات و تمام انحطاطات.۱۳ بنابراین، دانشگاه اگر دانشگاه اسلامی باشد، سعادت ملت تأمین است.
🔸پیامبر گرامی اسلام(ص) میفرماید: بعثت لاتمم مکارم الاخلاق. از این رو هدف تمام تعلیم آموزههای وحیانی کسب مکارم اخلاق است. حضرت امام خمینی تربیت و تزکیه را بالاتر از تعلیم میداند. بعد از تزکیه است که کتاب و حکمت در انسان اثر میکند و الا علم بدون تزکیه همانند حماری میماند که بار او کتاب است.
ادامه دارد ...
iict.ac.ir/oloom
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️انتشار کتاب “واکاوی نظریه عدالت در تفکر اسلامی” به قلم حجت الاسلام والمسلمین دکتر رضا غلامی (عضو هیئت علمی دانشگاه )شاهد توسط انتشارات آفتاب توسعه
🔸این کتاب دارای 11 فصل است که در قالب قطع رقعی و تعداد صفحات ۲۶۸ صفحه منتشر شده است. علاقمندان جهت تهیه این کتاب میتوانند به فروشگاه آنلاین صدرا یا فروشگاه های معتبر کتاب مراجعه نمایند.
http://scih.ir/M5mcR
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی نشست «عقلانیت وحیانی بهروایت تسنیم» با سخنرانی حجت الاسلام دکتر حمید پارسانیا
🔸۲۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰
🔸دبیر علمی: دکتر مالک شجاعی جشوقانی
💫 این نشست ، نشست دهم از سلسله نشست های وضعیت تفکر در ایران معاصراست که توسط خانهٔ اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️امام خمینی و علوم انسانی اسلامی♦️
🔹علوم مخصوصاً علوم انسانی غربی بر مبنای اصول تجربه گرایانه و مادی گرایانه بنا شده اند و نتیجه چنین نظریاتی به اصطلاح علمی، چیزی جز الحاد و بیدینی نخواهد بود.
🔹مدافعان علوم انسانی اسلامی حداقل می خواهند اذهان دانشجویان را روشن سازند که چنین نظریاتی بر مبانی نادرستی بنا شده اند و حتی الامکان، به تعبیر حضرت امام علوم طبیعی و غیرطبیعی را به توحید برگردانند
دکتر محمد محمدرضایی بخش چهارم
▫️به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به نقل از پایگاه خبری ـ تحلیلی طلیعه، محمد محمدرضایی سردبیر فصلنامه علمی پژوهشی قبسات در مقاله ای به بررسی دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) در باب علوم طبیعی و انسانی اسلامی پرداخته است:
▫️توضیح
🔸همه ما می دانیم که علوم مخصوصاً علوم انسانی غربی بر مبنای اصول تجربه گرایانه و مادی گرایانه بنا شده اند و نتیجه چنین نظریاتی به اصطلاح علمی، چیزی جز الحاد و بیدینی نخواهد بود.
🔸مدافعان علوم انسانی اسلامی حداقل می خواهند اذهان دانشجویان را روشن سازند که چنین نظریاتی بر مبانی نادرستی بنا شده اند و حتی الامکان، به تعبیر حضرت امام علوم طبیعی و غیرطبیعی را به توحید برگردانند و اینک برای روشنی بیشتر از طرز تفکر بانیان و پیش قراولان و پدران علوم انسانی جدید که تاثیر زیادی در نظریه پردازیه ای علمی داشته اند، برخی از نظریات آنان را خدمتتان تقدیم می داریم، تا خود قضاوت نمایید که آیا این نظریات، علمی و نظریه مخالف آنها غیر علمی خواهد بود؟
1⃣دیدگاه دیوید هیوم اسکاتلندی (۱۷۷۶-۱۷۱۱) که تاثیر زیادی بر جریان تجربه گرایی علمی داشته است و می توان او را پدر تجربه گرایی جدید نامید، در عبارتی به روشنی می گوید:
🔸“اگر کتابی درباره الهیات یا مابعدالطبیعه مدرسی در دست بگیرم، میپرسم آیا در آن هیچ استدلال انتزاعی درباره کمیت یا عدد هست؟ آیا استدلال تجربی درباره واقعیات و موجودات در آن هست؟ اگر پاسخ منفی است پس آن را در آتش افکنید چون چیزی جز سفسطه در این کتاب وجود ندارد.”۱۴
🔸روشن است که براساس این تعابیر، هیوم به امور ماوراطبیعی از جمله خدا، عالم غیب و آخرت و … اعتقادی ندارد. او کسی است که به صراحت اظهار می دارد که همه معرفت ما از تجربه حاصل و به تجربه ختم میشود… سوال این است که آیا این نظریه واقعاً علمی و نظریه مخالف آن غیر علمی است؟ و آیا مخالفت مستدل با این نظریه، مخالفت با علوم جدید است؟ کارل پیرسون (۱۸۵۷-۱۹۳۳) استاد دانشگاه لندن که تأثیر زیادی در تبیین های طبیعت گرایانه علمی دارد، می گوید: روش علمی، تنها طریق و مدخل واقعی به کل قلمرو معرفت است.”۱۵
🔸بر اساس این دیدگاه، روش تجربی و میکانیکی علمی، تنها طریق کشف حقایق عالم است و اموری که از طریق روش علمی نتوان درباره آن داوری نمود، از قلمرو معرفت انسانی، خارج هستند. در نتیجه مابعدالطبیعه و دین خارج از معرفت بشری قرار می گیرد.
2⃣اگوست کنت (۱۷۹۸-۱۸۵۷) فیلسوف و جامعه شناس فرانسوی که معمولاً او رابنیانگذار جامعه شناسی جدید و فلسفه پوزیتیویسم میدانند، بر آن است که روش پوزیتیویستی و تجربی، برترین روش و آخرین مرحله تکامل و تحول ذهن انسانی است.
🔸او دوران تفکر بشر را سه مرحله می داند:
۱٫ مرحله ربانی
۲٫ مرحله فلسفی
۳٫ مرحله تجربی.
🔸براساس دیدگاه او، دوران دو مرحله ربانی و فلسفی به سرآمده است و ادیان موجود، محصول مرحله خاصی از تحول ذهن آدمی است که اکنون زمان آن گذشته است. ذهن علمی و اندیشه اثباتی (تجربی) دیگر نمیتواند به الوهیت و موجودات ماوراء طبیعی باور داشته باشد. ۱۶
3⃣ امیل دورکیهم (۱۸۵۸-۱۹۱۷) جامعه شناسی مشهور فرانسوی، معتقد است که “قوانین و اخلاقیات، کار و تفریح، علم و فرهنگ و از همه مهتر دین، زاده اجتماع است. همچنین منشاء همه ادیان بزرگ و کوچک توتم پرستی است و پرستش توتم، نمادی از پرستش جامعه است. بنابراین آنچه در همه ادیان مورد پرستش قرار می گیرد و نیروها و ویژگی فراطبیعی به آن نسبت داده می شود، چیزی جز جامعه نیست. اما مردم تصور می کنند که موجودی الوهی را می پرستند که در فراسوی جهان قرار دارد و می تواند به خواسته های آنان پاسخ و مشکلات آنان را حل کند.”۱۷ یعنی خدا همان جامعه است که متدینان به اشتباه او را موجود ماوراء طبیعی قلمداد می نمایند.
ادامه دارد ...
iict.ac.ir/oloom
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami