فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ارزش انسان در منطق علي عليه السلام
.
تقیه و جبر ایدئولوژیک
✍️ علی راد
ایدئولوژی (ideology) مرکب از دو جزء «ایده» و «لوژی» است؛ ایده به معنی اندیشه، تصور، عقیده، نظر، آگاهی است و پسوند «لوژی» در معنای دانش و شناسایی به کار میرود و معرِّف علم است از این رو بحث از ایدئولوژی را به علم شناسی مرتبط دانسته¬اند . ایدئولوژی، در اصل و آغازه ی خود واژهای فرانسوی و به معنای علم یا مطالعه ایدهها بود که بعدها در مقام دلالت بر مجموعهای از باورها و رفتارهای مرتبط با یکدیگر به کار رفت و به مجموعهای از عقاید، برداشتها و ارزشهای جاری در یک جامعه یا بخشی از آن اطلاق شد . مقصود از ایدئولوژی پیش آگاهی مسلم انگاشته شده غیر خودآگاه» است که جنبه پیشینی بر فهم انسان دارد و چارچوب های نظری انسان در فهم و درک جهان هست . از این رو گزاره ی « به مثابه یک دستگاه اندیشه و فکر و عقیده معطوف به جریان عمل و توانا در هماهنگی افراد جامعه و ایجاد اجماع در راستای هدف مشخص » تعریف دقیق تری از ایدئولوژی است.
وقتی ایدئولوژی علمی خرد و کلان در مقطعی از زمان در مدرسه فکری و جغرافیای معرفتی خاص شکل گرفت و تسلط یافت, از پیامدهای آن تبدیل شدن به یک پیش آگاهی در اذهان کاربران ایدئولوژی علمی است که از نظر آنان اعتبار و اصالت آن تشکیک ناپذیر است زیرا ایدئولوژی چنان جبر و سلطه فراگیری دارد که نا خود آگاه خود را به عنوان حقیقت محض و واقعیت مسلّم می¬نمایاند و چون ایدئولوژی موجب هویت بخشی و انسجام نظام فکری و روحی در افراد و جامعه می شود, ساختار شکنی آن بسیار دشوار است که از آن به جبر ایدئولوژیک یاد می¬شود. برای مثال تقیه امامان شیعه و اصحاب ایشان در مواجهه با جریان های فکری و مذهبی معاصر آنان نمونه ای از وجود جبر ایدئولوژیک در عصر معصومان است که در مواردی به طور موقت و به عنوان یک تکنیک به همگرایی ظاهری ایشان با ایدئولوژی غالب و حاکم انجامیده است؛ لکن برایند عملکرد و میراث امامان و تاریخی نگری در فهم سیره آنان قراین لازم و کافی برای تشخیص و تفکیک مواجهه تقیه آمیز آنان با ایدئولوژی غالب در اختیار محقق قرار می دهد . ┈┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈┈•
@OstadRad
Books : https://B2n.ir/r67349 Articles : https://B2n.ir/j95840 Lectures : https://B2n.ir/w50917
قدرت ایدئولوژی در وارونه سازی
✍️ علی راد
ایدئولوژی « عبارت از سیستمی از ایده ها و قضاوت های روشن و صریح و عموما سازمان یافته است که موقعیت یک گروه یا جامعه را توجیه , تفسیر , تشریح و اثبات می نماید .... به گونه ای که استراتژی عمل را با استفاده از ابزارهای تاثیر گذار در سطح افکار, احساسات و عواطف تهییج و تحریک می کند و آن را به فعلیت می رساند. این روند, نمایان کننده قدرت و قابلیت اشاعه و تاثیر گذاری ایدئولوژی در بخش وسیعی از توده هاست » .
از ویژگیهای ایدئولوژی می توان به منظومه سیستمی حاکم بر نگرش و رفتار انسانی , دارای قدرت توجیه و اقناع و دستوری و تجویزی بودن , ارزش آفرینی و سلطه سازی فرهنگی, علمی, سیاسی و اجتماعی , ابتنای بر قوانین کلی, ثابت, فراگیر و عدم تمرکز بر احکام جزئی , یکسان سازی اندیشه و بیتحملی نسبت به تنوع و کثرت آراء, وصف پذیری دوگانه به مثبت و منفی , قابلیت دگردیسی و تکامل و زایش درونی , تصحیح پذیر از طریق انقلاب ایدئولوژی علیه ایدئولوژی حاکم اشاره کرد . بر پایه یک نگاه « مشروعیت و مقبولیت هر ایدئولوژی از رهگذر همین دو عنصر درونی آن – توصیفی و اقناعی - حاصل می گردد .... اعتقادها و نظریه ها دو نوع کارکرد دارند: از طرفی به کار توصیف و تبیین می خورند و از طرف دیگر به کار توجیه و ترویج و یا تقبیح و نهی. کارکرد نخست را توصیفی می گویند؛ کارکرد دوم را اقناعی یا تبکیتی » .
امروزه کاربرد ایدئولوژی بار منفی دارد و از نقاط ضعف و آسیب مهم آثار پژوهشی و شخصیت های علمی به شمار می آید؛ البته این داوری هماره مطابق با واقعیت نیست و ایدئولوژی می تواند کاشف از بخشی از حقایق تاریخی باشد. یکی از نویسندگان درباره نقش منفی ایدئولوژی می نویسد :
« ایدئولوژی علاوه بر وارونه نمایی , شبه معرفتی است غفلت آمیز, خادم منافع, مشروعیت بخش به قدرت حاکم, معطوف به قدرت و سیاست و ,..... » .
برایند پارادایم های غالب و حاکم در جامعه علمی, ظهور و تثبیت ایدئولوژی و نظام های ارزشی است که طرفداران پارادایم از آن دفاع می کنند از این رو میان پارادایم و ایدئولوژی پیوند دو سویه و هم افزایی وجود دارد . «پارادایم اموی- ایدئولوژی عثمان گروی» از جمله نمونه های روشن در مطالعه تاریخ و تراث اسلامی سه قرن نخست هجری است که بر منازعات علمی, سیاسی و اجتماعی جریان ها و مذاهب فکری, فقهی, حدیثی, تفسیری و سیاسی سایه افکند و با ایدئولوژی سازی از واقعه قتل خلیفه سوم توانست به پارادایم اموی در تخریب بنیان های اسلام و مبارزه با علویان کمک نماید . ┈┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈┈•
@OstadRad
Books : https://B2n.ir/r67349 Articles : https://B2n.ir/j95840 Lectures : https://B2n.ir/w50917
کتاب «اصطلاحات کلیدی قرآن: فرهنگ لغت انتقادی» نوشته نیکلای ساینای، ویژگیهای خاص و منحصر به فردی دارد که آن را به عنوان یک منبع معتبر در مطالعات قرآنی معرفی میکند:
ویژگیهای کتاب:
♨️تحلیل عمیق مفاهیم:
این کتاب به بررسی و تحلیل دقیق اصطلاحات کلیدی قرآن میپردازد و تلاش میکند تا معانی و کاربردهای مختلف این اصطلاحات را در متن قرآن روشن کند.
♨️ رویکرد میانرشتهای:
ساینای در این اثر از رویکردی میانرشتهای استفاده کرده و ارتباط اصطلاحات قرآنی را با سنتهای دینی پیشین، از جمله یهودیت و مسیحیت، مورد بررسی قرار میدهد.
♨️ بررسی تاریخی:
کتاب به رابطه تاریخی قرآن با اعتقادات دینی قبلی پرداخته و نشان میدهد که چگونه این مفاهیم در شکلگیری بینش کیهانی در قرآن نقش دارند.
♨️ مدخلهای تحلیلی:
هر اصطلاح در قالب مدخلی تحلیلی ارائه شده است که شامل توضیح معنای آن، نحوه ترجمه به زبانهای دیگر و نقش آن در جهانبینی قرآنی است.
♨️ استفاده از منابع گسترده:
ساینای علاوه بر پژوهشهای موجود به زبانهای انگلیسی، آلمانی و فرانسوی، به صورت گزینشی و انتقادی از آثار مسلمانان متأخر نیز استفاده کرده است.
♨️ تحسین محققان:
این کتاب مورد تحسین گسترده محققان حوزه مطالعات قرآنی قرار گرفته و به عنوان یک مرجع مهم دانشگاهی برای درک عمیقتر اصطلاحات قرآنی شناخته شده است.
♨️تأثیر بر فهم دینی:
ساینای در تلاش است تا نشان دهد که هر اصطلاح چگونه بر فهم مخاطبان اولیه قرآن (اعراب باستان) تأثیر گذاشته است، که این موضوع به درک بهتر از متن قرآن کمک میکند.
هدایت شده از پایگاه خبری صدای حوزه
🔺فقه اسلامی در دهکده جهانی یا تلاش برای رفع انحصار اجتهاد از دست فقها!
▫️بعد از معرفی و نقد مختصر مینی مستند یاسر میردامادی درباره کتاب "راهنمای هک کردن فقه اسلامی" حال بد نیست درباره کتاب "شناخت شریعت" هم کمی بدانیم...
🔹از نگاه یکی از پژوهشگران کتاب به اعتراف و اذعان نویسندگان آن برای مخاطبان نا آشنای با فقه و شریعت اسلامی نوشته شده است لذا مخاطب عمومی درجهان غرب دارد و از قلم روان و ساده ای در طرح مسائل فقهی برخوردار است.
▫️سطح علمی و محتوایی کتاب، نوآوری خاص و ابداعی ویژه ندارد زیرا روشن است که نویسندگان از این توانایی علمی ویژه در فقه برخوردار نیستند لذا عمده کتاب بر اساس منابع لاتین و با استناد به منابع دست چندم نوشته شده است و مراجعه مستقیم به منابع فقهی و تفسیری بسیار اندک بوده است.
🔹مسئله و دغدغه عصری سازی شریعت و فقه متناسب با مقتضیات زمان و مکان نیز چندان بدیع نیست؛ هدف کتاب به چالش کشاندن شریعت و فقه ایستای رایج در جهان اسلام است با نشان دادن نمونه های عینی از پرونده های جنجالی کیفری و حقوقی در جهان اسلام.
▫️کتاب از منظر تحقیقی و ارجاعات و استنادات علمی بسیار ضعیف است، گویی نویسندگان قصد آن را نداشتند که مستندات مطالب خود را ارائه کنند و البته خود به این مهم در مقدمه تصریح دارند./ علی راد، دانش آموخته سطح چهار حوزه علمیه قم
🌐 Voice Of Howzeh
🆔 @sedayehowzeh
May 11
فقر تحمیلی. ┈┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈┈•
@OstadRad
Books : https://B2n.ir/r67349 Articles : https://B2n.ir/j95840 Lectures : https://B2n.ir/w50917
اندر تکریم فقیه تراز؛ از ابان تا هشام
✍️علی راد
درود و سلام خداوند بر عالمان سِترگ و ارجمند تاریخ تشیع از آغاز تا کُنون ... ؛ فرزانگانی که با اقتدا به سیره سَلف صالح خود, در چشمه سار ثقلین, اندیشه و عمل را از ظن و خیال پیراستند , از حریم کتاب و سنّت پاسداری نمودند , تعدّی به کرامَت انسان را بر نتافتند , در نقد رنج و ستم علیه انسان قلم ها زدند, فریادها سُرودند ؛ بر تحقق عدالت در کران تا کران حیات انسان پای فشردند ؛ جامعه ی استوار بر آموزه های قرآن و منهای فقر را مدینه فاضله خواندند ؛ هرگز به خاطر نام و نان, جاه و مَقام قلم نزدند و مرزبانان حماسه جاویدان غدیر و عاشورا را الگوی حیات طیبه معرفی کردند و عقل سُرخ را مفسر آفتاب دانستند . اینان دانشورانی هستند که پیشوایان مذهب, آنان را احیاگران امر اهل بیت و مرزبانان مکتب میدانند و در سوگ آنان قلبشان به رنج می آید.
از جمله آیین های علمی در فرهنگ و سیره أهل بیت ( ع ) , تکریم شاگردان ممتاز و تراز اول و تاکید بر نشر اندیشه ها و آثار ایشان است . راز این تکریم و تجلیل در نصرتِ دین از سوی این فرزانگان و فرهیختگان آسمان علم و معنویت نهفته است , و چنین بود که امام صادق (ع) در بیان علت تجلیل هِشام بن حِکم فرمود : « هذا نَاصِرُنَا بِقَلْبِه ولِسَانِه ويَدِه » (کلینی, الکافی , ج 1 , ص 172) . امام باقر ( ع ) , أبان بن تغلب را معیار فرزانگان شیعی معرفی می کرد و خطاب به وی می فرمود : « إجلس في مسجدِ المدينة و أفتِ الناسَ ، فإنِّي أُحِبُّ أن يُرى فِي شيعتي مِثلُك » (نجاشی , الرجال , ص 10) . آثار علمی و خدمات فرهنگی أبان بن تغلب چنان سترگ و تحسین بر انگیز بود که مرگش بر حضرت صادق (ع) سخت و گران آمد , و هماره در تکریم یادش می فرمود : « رَحِمَه اللهُ أمَا واللهِ لَقَد أوجَعَ قَلبِي مَوتُ أبان » (صدوق , کتاب من لایحضره الفقیه , ج 4 , ص 435) . آری, أهل بیت (ع) با تکیه بر معیارهایی چون فرهیختگی , مجاهدت علمی و فرهنگی, مسئولیت پذیری اجتماعی , معنویت و دلدادگی به مکتب اسلام ثقلینی , عالمان تراز اول, متعهد و مجاهد را هماره در حیات و ممات ایشان تکریم می¬کردند و دیگران را به تأسی از شخصیت , مجاهدت و همت این فرزانگان فرا می خواندند ؛ این ستارگانِ آسمان دانش اهل بیت , با إشراف بر قرآن و سنّت , ضمن تالیف آثار فاخر , بر پا داشتن حلقه های درس و بحث , نقد و نظر , گفتگوی عالمانه با دگر اندیشان , هماره در گفتمان علم دینی زمانه خود حضور جدی و پر رنگی داشتند و با آثار فاخر و اندیشه های متقن خود, نام و آوازه مکتب اهل بیت ( ع ) را در آفاق و امصار زنده نگه داشتند .
┈┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈┈•
@OstadRad
Books : https://B2n.ir/r67349 Articles : https://B2n.ir/j95840 Lectures : https://B2n.ir/w50917
هدایت شده از اجتهاد
💢 بازی القاب در حوزه !
✔️آیتالله جوادی آملی:
🔹بتها دو جور است. يک بت غليظ داريم، يک بت رقيق. غليظترين بت همين حجَری است كه میتراشيدند و عبادت میكردند كه «أَتعبدون ما تنحتون»، «خَلقَكم وما تعملون» و مانند آن.
🔸رقیقترین بت همين هوای نفس است، يك پسوندی يا پيشوندی بايد در كارها باشد، نام آدم را ببرند، با يک القابی ذكر بكنند، همين بازیها كه هست. اينها بالاخره يك روزی آدم را گرفتار میكند.
🔹اگر كسی در اوائل سن جلوی اين گرفتاریها را نگيرد، وقتی پير شد كارش بسيار مشكل است، به دنبال بازی عمرش را تلف میکند.
🔸شما الان يك صفحه لقب بنويسيد ببينيد نه منشا علمی دارد نه منشا عملی دارد، نه گفته خدا و پيغمبر است، نه در قيامت خريدار دارد نه پيش فرشته ها خريدار دارد.
🔸خب، اين چيزی است كه جز بازی چيز ديگری نيست، خب آدم چرا دنبال اين برود؟! (برگرفته از درس تفسیر، سوره یونس، جلسه ۵۰)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad