حدیث «لا تُفضّلونی علی موسی»؛ رویکردها و نظریه معیار
چکیده
افضلیت رسول خدا9 بر پیامبران پیشین، نظریه اجماعی شیعه و سنّی است، لکن بر اساس برخی از روایات نقل شده از رسول خدا9، چون «لا تُفضّلونی علی موسی7»، از تفضیل ایشان بر موسی7 نهی شده است. روایاتِ اسلامی در این موضوع دچار تعارض بوده و یکدست نیستند. حال، روایاتِ منع تفضیل با اجماع فریقین چگونه قابل جمع است؟ رویکردهای رایج میان حدیثپژوهان مسلمان در تحلیل این روایات چیست؟ مقصود اصلی رسول خدا9 از این روایت چیست؟ پژوهه حاضر در چهار بخش: گونهشناسی روایات تفاضل پیامبران، تعارضنمایی درونی و بیرونی روایات منع تفضیل، بازشناسی و ارزیابی رویکردهای حدیثپژوهان در تحلیل این روایات و ارائه نظریهای جدید در این باب، روایاتِ منع تفضیل را به بوته بحث نشانده است.
کلیدواژهها : تفاضل انبیا تعارض در روایات حدیث «لا تفضّلونی علی موسی» تعامل با یهودیان سیره رسول خدا
لینک دانلود مقاله : http://hadith.riqh.ac.ir/article_8509.html 📣با مَدرَس استاد راد همراه باشید:
🆔✨@OstadRad✨
روایات تفاضل یونس و یحیی؛ تعارض و راهکارها
چکیده
افضلیت حضرت محمد6، عصمت پیامبران و استحباب ازدواج از آموزههای مشهور اسلامی هستند که آیات و روایات فراوانی اصالت و اعتبار آنها را تأیید میکنند. در این میان، روایاتی با مضمون تفاضل یونس7 و یحیی7 وجود دارند که با این آموزهها همسویی ندارند. پژوهه حاضر روایات اخیر را از منظر گونهشناسی متون، ارزیابی مصادر، تعارض با آموزههای اسلامی و راهکارهای رفع آن به بحث نشانده و راهکار جدیدی را در فهم و نقد آنها ارائه نموده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که تعارضنمایی این روایات، ریشه در برخی پیشفرضها، رویکرد جزئینگر در تبیین مفهوم و فقدان تاریخینگری در فضاشناسی صدور این روایات دارد. راهکار جدید، با تکیه بر اصل متنمعیار، معناشناسی اجتهادی و تاریخینگری، تبیینی متناسب با فضای صدور تقریبی روایات ارائه نموده و تعارض ادعایی آنها را با آموزههای اسلامی رفع مینماید.
کلیدواژهها : تفاضل انبیا تعارض در روایات تفضیل یونس7 تفضیل یحیی7 رفع تعارض لینک دانلود مقاله : http://hadith.riqh.ac.ir/article_12245.html 📣با مَدرَس استاد راد همراه باشید:
🆔✨@OstadRad✨
جدیدترین نقد بخاری در دانشگاه مراکش : گزارش هویة پرس از پایان نامه جنجالی دانشجوی مراکشی : نقد رخنه خرافات در صحیح بخاری. متن این گزارش و فهرست مطالب این پایان نامه چنین است : هوية بريس – عبد الله المصمودي
يظهر أن البحث الجامعي الذي اتهم عنوانه “صحيح الإمام البخاري بالخرافة” أخطر مما كان قد يتصور عند من توقف أو أحسن الظن بكون البحث في جامعة مغربية بمدينة العلم فاس.
فقد تبين بعد نشر فهرس البحث المعد لنيل شهادة الماستر بكلية الآداب والعلوم الإنسانية ظهر المهراز-جامعة سيدي محمد بن عبد الله بفاس، في موضوع “الفكر الخرافي في التراث الإسلامي.. صحيح البخاري أنموذجا”، أنه منجز للنيل من صحيح البخاري، بل واتهام الإسلام بالتطبيع مع الخرافة.
فالطالب الذي ينتمي لشعبة اللغة العربية وآدابها، ماستر: “تحالف الحضارات وحوار الديانات بين الفكر الغربي والفكر العربي الإسلامي”، حشا بحثه بالكثير من الاتهامات والمغالطات، مما يدل على أنه ينطلق من خلفية حاقدة على علماء الأمة والأحاديث النبوية.قد تكون صورة نص.
وإليكم بعض عناوين مباحث وفصول البحث:
– المبحث الأول (ف1): الإسلام بين الخرافة والفكر الخرافي.
– المبحث الثالث: العقل العربي الإسلامي بين الخرافة وتحقيق النهضة الفكرية.
– الفصل الثاني: تجسيدات الفكر الخرافي في التراث الإسلامي (صحيح البخاري أنموذجا).
– المبحث الثاني: الفكر الخرافي في صحيح البخاري.
– داعش والعقلية البخارية.
– البخاري يحلل ما حرم الله.
– خرافة عذاب القبر في صحيح البخاري.
وتعليقا على ذلك كتب “إ.ب”: “ظهر أن البحث أخطـر حتى مما قد يتصور..
هؤلاء العابثون في لبوس الباحثين علامة سوء ومقت..
ليت السلطان سيدي محمد بن عبد الله حيا يرزق أو جده المولى إسماعيل الذي أسس “جيش البخاري” ليروا ما يفعل هؤلاء المخانيث فكرا”.
يذكر أن نفس الكلية سبق واستضافت أنشطة للتشكيك في دواوين السنة على رأسها صحيحا البخاري ومسلم، لذلك لا يستغرب اعتماد مثل هذا البحث الخطير ومناقشته وإجازته. لینک: https://howiyapress.com/%D8%AE%D8%B7%D9%8A%D8%B1-%D8%B9%D9%86%D8%A7%D9%88%D9%8A%D9%86-%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%AD%D8%AB-%D9%88%D9%81%D8%B5%D9%88%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%AD%D8%AB-%D8%A7%D9%84%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9%D9%8A/ 📣با مَدرَس استاد راد همراه باشید:
🆔✨@OstadRad✨
اداره امور پژوهشی دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران با همکاری دبیرخانه هیات حمایت از کرسی های نظریه پردازی ،نقد و مناظره برگزار می کند
🔻کرسی ترویجی با عنوان "ابعاد سنت و نقش آقرینی آن در تفسیر قرآن "
💠ارائه دهنده :دکتر محمد علی مهدوی راد
💠مدیر نشست: دکتر علی راد
💠ناقد :دکتر سید رضا مودب
🗓دوشنبه:25اردیبهشت 1402
⏰ساعت:12.30
📌مکان :دانشکده الهیات ،تالار دکتر الهیان
لینک شرکت در جلسه :
🌐https//:vroom.ut.ac.ir.farabi1
#زندگی_نامه #سفرنامه #امام_صادق
⬅️ آذینِ بقیع...
🔹علّامه #میرحامدحسین در بخشی از حکایت حضور در مدینۀ منوّره و زیارت حرم مطهر امامان مدفون در #بقیع علیهمالسلام، پس از بیان حالات زائرین و مشکلات متعددی که گماشتگان بر حرمهای مقدس ایجاد میکردند، از اشعار فراوانی در مدح اهلبیت علیهمالسلام سخن به میان آورده و به نقل بندهایی از آن میپردازد. گویا اشعار یاد شده، به صورت پارچه نوشتههایی، به عنوانِ آذین، بر ضریحِ آن بزرگواران بوده است. التاریخ الثامن عشر من شهر ذي القعدة یوم الخمیس سنة ۱۲۸۲.
▫️... وفي آخر هذا الیوم زرتُ أئمّة البقیع علیهمالسلام وقرأتُ الزیارة الجامعة الکبیرة مع کثرة البکاء والاستشفاع، وکان أکثر الترك الشیعیّین یزورون ویبکون، ورأیت علی ضریح أئمّة البقیع أشعاراً معلّقةً في مدحهم علیهمالسلام، فاستحسنتُها وکتبتُ هنا نبذة، وهي هذه:
أوائل طه من رسومٍ تزحزحت
وکانت لأملاك السماوات مَربع
حوت طيْبة کلّ المکارم واعتلی
مقامٌ لها فوق السماك مُرفِّع
وبضعته الزهراء نورٌ منوّرٌ
وابنا لها السبطان نورٌ یشعشع
أیا برق [لو] جُزتَ البقیع فقل له
فهل تَعلَمَنْ من کان فیكِ ترجّعوا
ألم يَضْحَ فیك الرشد والنور والهدی
بدورٌ ینهّینّ الظلامَ یُقشَّع
کنوزٌ لمدّخرٍ یَمورُ لواردٍ
مباین وصالّون من کان یقطع
أحلّوا برَبعٍ في البقیع مقدّسٍ
لقد زاد قدساً حیث فیه تجمّعوا
هم أسعدوا الاُلی هم الخیر والتقی
هم الأصل هم فرعٌ کذاك یفرّغ
فلولاهم ما کان في الذرّ آدم
ولازید مذکور ولا عمرُ ویتبعُ
وهم فلك نوحٍ حین یَمَّ بِیَمِّه
نجی من تدارکَه وخاب المرجع
وإطفاء نیران الخلیل بَراهِمٍ
اُحِیلت میاه نسیم ینقّع
وآیات موسی والعصا سرّ سیرهم
وعیسی ومن معه علی الدرّ یتبع
فلا مادحٌ یحصي جمیل ثنائهم
ولو کان یأتونا بِدُرٍّ یجمّع
وکلّ بلیغٍ بالمدیح مقصّرٌ
ولو صدرُه بحرٌ من المدح یترعُ
إذا کان مولی المادحین بمدحه
مجدّاً فَیَکفیهم عن الخلق أجمع
📚 رحلات الکرام إلی بیت الله الحرام/ الرحلة 10 (إسفار الأنوار- سفرنامۀ حجّ علّامه میرحامدحسین) ص ۵۴۶ و ۵۴۷
🆔@mirhamedhosein
گونهشناسی احادیث تفسیری؛ از نظریه تا تطبیق ✍ علی راد
چکیده
تفسیر روایی، کهنترین نظریه تفسیری قرآن به شمار میآید و پیشینه آن به عهد نبوی میرسد. از جمله مؤلفههای متمایز کننده این نظریه از سایر نظریههای تفسیری، مؤلفه منبع (روایت تفسیری)است. در این نظریه، سنّت یا حدیث، به عنوان منبع اصلی، به دو نوع «قرآنشناسی» و «تبیینی»قابل تقسیم است. احادیث تبیینیویژهتر از قرآنشناسی بوده و به روایاتی اطلاق میشود که حاوی آگاهیهای متناسب و مؤثر در تبیین مدلولها و مقصودهای قرآنی بوده یا مفاهیم آیات را در تحلیل حوادث و مسائل به کار برده باشند. شاخص روایاتتبیینی در مقایسه با احادیث قرآنشناسی عبارت است از متنمحوری و دلالت تبیینی؛ یعنی روایتی که عمل تبیین آیه یا سوره در آن رخ داده باشد. مراد از تبیین نیز عرضه مدلول قرآنی در سطوح زبانی، مفهومی و مقاصدی است. اشتراک موضوع با قرآن، کارکرد معناشناختی و اعتبار مصدر از شرایط روایات تبیینیاست. در این پژوهه، چیستی، شرایط روایت تفسیری، گونهشناسی روایات تفسیری، رهیافت معیار و رویکردهای کهن و جدید در این مقوله با رویکرد انتقادی بررسی شده است.
کلیدواژهها " احادیث تفسیری تفسیر اهلبیت تفسیر روایی روششناسی تفسیر گونهشناسی احادیث. لینک دانلود مقاله :
http://exegesis.riqh.ac.ir/article
_12418.html
🆔✨@OstadRad✨
در جست و جوی «تفسیر القرآن» یونس بن عبدالرحمن؛ بازیابی، اعتبار و محتوا چکیده
یونس بن عبدالرحمن; از راویان شاخص شیعه، در دوره امام صادق،امام کاظم و امام رضا: است.جلالتِ مقام او نزد امامان:، گسترهدانش دینی، ژرفای فهم، دلدادگی به اهل بیت:، استواری بر امامت، مکتوبات حدیثی متنوع ودر شمار اصحاب اجماع امامیه بودن، از جمله خصایص شخصیتی وی به شمار میرود. درمنابع رجالی و تراجم نگاری، اثری با عنوان «تفسیر القرآن» در کارنامه وی گزارش شدهاست. هر چند محدثان شیعه، در آثاری که تا قرن پنجم هجری به نگارش درآوردهاند، ازوجود این تفسیر خبر دادهاند، لکن به مرور، نسخه آن مفقود شده و امروزه اصل آن دردسترس نیست. این پژوهه، فرضیه امکان بازیابی این تفسیر روایی را با بهرهگیری ازشیوههای جدید بازیابی میراث مفقود، به بوته سنجش سپرده است. نتایج پژوهش، ضمن تأیید اصالت این تفسیر در قرن سوم هجری، بازیابی آن را ممکن و عملی دانسته واعتباری شایسته برای روایات آن به اثبات رسانده است.
کلیدواژهها : تفاسیر امامیه تفسیر یونس بن عبدالرحمن تفاسیر مفقود تفسیر روایی اعتبار سنجی روایات . لینک دانلود مقاله : http://exegesis.riqh.ac.ir/article_12426.html 📣با مَدرَس استاد راد همراه باشید:
🆔✨@OstadRad✨
روش شناسی تفسیر موضوعی در روایات اهل بیت چکیده
تفسیر موضوعی، عهدهدار استخراج و اکتشاف نظریۀ قرآنی از مجموعهای از آیات است. میزان گستردهای از روایات تفسیری پیامبر9 و اهل بیت: مبتنی بر این رویکرد، ارائه شده است. تحلیل روششناختی این روایات، موجب آشکار شدن زوایای دیگری از تفسیر موضوعی شده و امکان به کار گیری این روشها را در قرآن، فراهم مینماید. در این مقاله، ضمن تحلیل روایات اهل بیت:، در تفسیر موضوعی، گونهها و ویژگیهای روش ایشان تبیین شده است. روشهای به کار رفته در روایات تفسیر موضوعی، در دو زمینه قابل بررسی است: نخست، راهکارهای دستیابی به آیات استنادی ائمّه توسّط افرادی که توان تعامل آنها با قرآن، پایینتر از سطح معصومان است؛ و دیگری تبیین و جمعبندی این آیات جهت دستیابی به نظر قرآن. در این راستا جستجو از طریق کلید واژه، جستجوی مفهومی، آگاهی از اطّلاعاتِ پیرامونیِ آیات و استنطاق آیات، کارآمد است.
کلیدواژهها : روایات تفسیر موضوعی روششناسی گردآوری آیات استنطاق نظریۀ تفسیری اهلبیت. لینک دانلود مقاله : http://exegesis.riqh.ac.ir/article_12412.html 📣با مَدرَس استاد راد همراه باشید:
🆔✨@OstadRad✨
نشست شورای راهبری کنگره بین المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین برگزار شد
حوزه/ نشست شورای راهبری کنگره بین المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین در محل دفتر قم نمایندگی مقام معظم رهبری در هندوستان و به منظور بررسی شرایط و ایجاد آمادگی جهت برگزاری کنگره برگزار گردید.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمد تقی سبحانی، رئیس کنگره علامه میرحامد، در نشست شورای راهبری کنگره بین المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین ضمن تقدیر از همراهی مجموعه اعضای شورا بر این نکته تأکید نمود که کنگره علامه میرحامد حسین توانست محور مشارکت و هم افزایی مؤسسات و مجموعه های مهم و فخیمی گردد؛ که مشارکت جمعی ایشان در سامان دادن به فعالیت های کنگره بسیار مفید و راه گشا بوده، و می تواند الگوی فعالیت های بزرگ دیگر قرار گیرد...
🌐 https://hawzahnews.com/xcgd2
هدایت شده از کنگره علامه میرحامدحسین (ره)
#کتابخانه_ناصریه #میرحامدحسین
📚 در تحصیلِ یک یکِ کتابِ جزئی…
📜پیشینۀ این کتابخانه به بیش از ۱۰۰ سال قبل برمیگردد. این کتابخانۀ نامدار، به همت خاندان #عبقات در لکهنو هندوستان تأسیس شد.
📖از همان ورودی ساختمان تا طبقۀ فوقانی و حجرهها و راهروهای جذّاب، و حیاط حدوداً ۲۰۰ متری که سنگ فرش آن، آجرهای قدیمی است، تماماً به نیت مجموعهای علمی-پژوهشی طراحی شده است.
📃صاحب «أعیان الشیعه» در گزارشی از کتابخانه، نسخههای خطی آن را نزدیک به ۵۰۰۰ و نسخههای مطبوعش را حدود ۲۵۰۰۰ بیان کردهاند.
📎ساختمان #کتابخانه نیز به نوبۀ خود از میراث مهم اسلامیِ موجود در #لکهنو بهشمار میآید که در صورت اصلاحِ شرایطِ ساختمان و کتابها، آمادگی افتتاح عمومی آن، برای بهرهمندی پژوهشگران وجود دارد.
🌐ادامه مطلب را در سایت کنگره بخوانید.
🆔@mirhamedhosein
گزارشی از همکاری بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی در برپایی کنگره علامه میرحامدحسین
حوزه/ رئیس بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی_نمایندگی قم، جایگاه برگزاری کنگره بین المللی علامه میرحامد حسین را مهم ارزیابی نمود و گفت: مدرسهٔ لکهنو یا مدرسهٔ علامه میرحامد را بگوییم، یکی از مدارس خاص ما در تاریخ کلام امامیه بود.
حجت الاسلام علی راد، رئیس بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی نمایندگی قم در گفتوگو با خبرگزاری حوزه، گزارشی از فعالیت های بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی در برگزاری کنگره بزرگداشت علامه میرحامدحسین لکهنوی(ره) ارائه نمود که در ادامه این گفت و گو را می خوانید...
https://hawzahnews.com/xcgHW
هدایت شده از سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی
معارف حکیمانه امام رضا علیه السلام.pdf
409.8K
🔰باهم بخوانیم|
📗کتاب «معارف حکیمانه امام رضا علیه السلام»
🏷تهیه شده توسط دبیرخانه کنگره جهانی حضرت رضا علیهالسلام
💻 Sco.razavi.ir
╔══════════╗
🆔 @sco_razavi
╚══════════
هدایت شده از دبیرخانه ملی پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام
آغاز به کار اجلاسیه کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام : https://www.skyroom.online/ch/scoaqr/gcir_p1
هدایت شده از کانال رسمی وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی
26.3M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
پیام آیت الله العظمی جوادی آملی به دومین اجلاسیه از پیش نشست های پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا (ع)
🔸
پایگاه اطلاع رسانی اسراء: دومین اجلاسیه از پیش نشست های پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا (علیه السلام) 9 خرداد و همزمان با ایام دهه کرامت با پیام آیت الله العظمی جوادی آملی در مشهد مقدس برگزار شد. آپارات: https://www.aparat.com/v/BTmx7 متن کامل پیام: https://esra.ir/fa/web/news/w/1521685 #آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی #پیام 📚 پیام تاریخ: 1402/03/09 🌐 https://esra.ir 🆔 @a_javadiamoli_esra
ادامه گفتگو را بخوانید در لینک ؛
https://www.moballeq.net/news/18808.
https://www.khabaronline.ir/news/1772391
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📣 برای اولین بار در کشور؛ رشته تبلیغ و ارتباطات دینی در دانشگاه علوم اسلامی رضوی
#موشن
#تبلیغ
#ارتباطات
#گفتگوی_ادیان
#دانشگاه_علوم_اسلامی_رضوی
@razaviac
هدایت شده از اجتهاد
💢علاقه علامه طباطبایی به تابستان!
✔️ آیتالله جعفر سبحانی:
مرحوم علامه طباطبایی، روزی رو به بنده کردند و چنین فرمودند: من در طول نه ماه تحصیلی که در قم هستم، یکسره چشم به راهم تا فصل تابستان از راه برسد و به مشهد بروم و سه ماه در آنجا بمانم. مسلم است که مقصود علامه بزرگوار، اول زیارت حضرت رضا (ع) بوده است و بعد، به خاطر انس شدیدی که با مرحوم آیتالله العظمی میلانی داشتند. گاه و بی گاه، شاهد بودم که نسبت به معظم له اظهار علاقه می کردند.
🖼حضرات آیات سید حسن بحرالعلوم رشتی، سید محمد هادی میلانی و سید محمد حسین طباطبایی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
هدایت شده از اجتهاد
📚آیا علامه طباطبایی با انقلاب اسلامی مخالف بود؟
✔️بررسی صریح «ماجرای علامه و انقلاب» تقابل یا حمایت؟ کتابی که سوژهای متفاوت و حرفهای تازهای برای گفتن دارد؛ نوشته رضا اکبری آهنگر و وحید خضاب از سوی انتشارات شهید کاظمی به زیور طبع آراسته شد.
مؤلفان در این کتاب سعی کردهاند با ارائه ۱۱ مصاحبه و یک پیوست تحقیقی به سؤالات و شبهاتی که مدتی است نسبت به علامه طباطبایی مطرح میشود را پاسخ داده و تصویری حقیقی از مشی علمی و عملی علامه طباطبایی درباره انقلاب و جمهوری اسلامی را ارائه کنند.
👈 معرفی تفصیلی + خرید: http://ijtihadnet.ir/?p=71295
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
48.32M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥#گوهر_کلام
💫 سخنرانی انتقادی آیت الله سیدان از عدم توجه به مبانی و منهج اهل بیت در معارف الهیه در مراسم رونمایی از مجموعه آثار و تکریم علمی علامه محقق استاد سید علی شهرستانی
🆔 @gohar_kalam110