♨️معدن، رکن سوم اقتصاد سعودی پس از نفت و پتروشیمی/ شش معدن بزرگ عربستان به روی سرمایه گذاران بازگشایی شد
🔺وال استریت ژورنال: سعودی به دنبال جذب بزرگترین شرکت های معدنی در جهان برای شروع بهره برداری از ذخایر معدنی دست نخورده زیرزمینی خود است که ارزش آنها ممکن است به صدها میلیارد دلار برسد. ریاض، بزرگترین صادرکننده نفت جهان، در حال تسریع برنامه های خود برای ایجاد صنایع جدید بدون وابستگی به نفت است.
🔺ریاض چهارمین واردکننده بزرگ مواد معدنی در جهان است و علیرغم اینکه برخی برآوردها از ثروت معدنی بیش از 1.3 تریلیون دلاری عربستان حکایت دارد، دارای صنعت معدنی داخلی کوچکی دارد. اما بر اساس برآوردها عربستان دارای معادن زیرزمینی غنی از مواد مختلف مانند مس، روی، فسفات، اورانیوم و طلا است و انتظار می رود نتایج بررسی جدید ذخایر آن تا سال 2027 اعلام شود.
🔺 وزارت صنعت و منابع معدنی سعودی جزئیات 6 فرصت معدنی در این کشور را برای سرمایه گذاران بین المللی و داخلی اعلام کرد. فرصت های سرمایه گذاری شامل تعدادی مجوز اکتشاف برای سایت "الردینیه" با مساحت بیش از 78 کیلومتر مربع؛ شامل ذخایر سنگ روی و نقره، سایت "ام حدید" با مساحت بیش از 246 کیلومتر مربع؛ شامل ذخایر زیادی از نقره، سرب، روی و مس، سایت "جبل ادساس" با مساحتی بیش از 121 کیلومتر مربع؛ شامل ذخایر غنی سنگ آهن، سایت «بئر عمق» در مدینه منوره با مساحتی بیش از 187 کیلومتر مربع؛ شامل ذخایر سنگ مس و روی و همچنین سایت "جبل الصهایبه" در منطقه عسیر با مساحتی بیش از 283 کیلومتر مربع؛ شامل ذخایر روی، سرب، مس و آهن است، افزون بر این سایت "محدده" که 139 کیلومتر مربع مساحت دارد و دارای ذخایر معدنی شامل؛ سنگ معدن مس، روی، طلا و سرب می باشد.
🔺شاهزاده سلطان خالد آل سعود، مدیرعامل توسعه صنعتی عربستان، پنجشنبه گفت: «من فکر میکنم عربستان در این زمینه موقعیت خوبی دارد و نه تنها در استخراج، فرآوری و پالایش، بلکه در تولید نیز توان رقابت دارد.
🔺تلاش غیر منتظره سعودی برای تبدیل شدن به یک بازیگر مهم در صنعت معدن که ارزش بین المللی آن 2 تریلیون دلار است بخشی از برنامه بلند پروازانه ای است که هفت سال پیش توسط ولیعهد محمد بن سلمان آغاز شد و طی آن ولیعهد تلاش می کند در برنامه ای که در سال 2016 آن را چشم انداز 2030 نامید و اکنون در میانه راه قرار دارد، با بهبود فضای کسب و کار در عربستان، اقتصاد این کشور را به دور از نفت پایه ریزی کند.
🔺کاهش هنجارهای اجتماعی سختگیرانه در سال های اخیر گردشگری و صنعت سرگرمی را تقویت کرده است، اما مقامات سعودی می گویند که آنها معدن را به عنوان ستون سوم اقتصاد پادشاهی پس از نفت و پتروشیمی می دانند.
🔺 دولت سعودی پس از رایزنی های گسترده با فعالان صنعت، قانون سرمایه گذاری در معدن را در سال 2021 بازنگری کرده و متعاقب آن سه مجوز اکتشاف در سال 2022 صادر نمود. پیش بینی می شود در سال جاری پنج مجوز دیگر نیز برای اکتشاف صادر شود.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️یدیعوت آحرونوت: نتانیاهو به دبنال چه نوع عادی سازی با سعودی است؟
🔺القدس العربی: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، علاوه بر مهار مسیر هسته ای ایران، هدف بلندپروازانه دیگری را نیز تعیین کرده و آن برقراری صلح با سعودی است. شکی نیست که این کشور هدف شایسته ای است و چون پادشاهی «متولی اماکن مقدس اسلامی» است و توافق با آن، مشروعیت بیشتری به کشورهای عربی و اسلامی برای برقراری روابط با اسرائیل می دهد. همچنانکه عربستان بزرگترین اقتصاد خاورمیانه است و بازار این کشور پتانسیل زیادی برای شرکت های اسرائیلی در زمینه های مختلف ایجاد می کند.
🔺فاشترین راز در خاورمیانه این است که سعودی و اسرائیل روابط امنیتی آرامی دارند. به طور علنی نیز سعودیها به آرامی و به تدریج با ما همراه میشوند که نام آن را بایست «عادیسازی خزنده» گذاشت. نمونه آن را در مصاحبه ای می بینیم که خود نتانیاهو اخیرا با العربیه، رسانه بزرگ سعودی انجام داده است.
🔺عادی سازی با اسرائیل موقعیت جنجالی سعودی در جهان و به ویژه در ایالات متحده را بهبود داده و به اقتصاد عربستان رونق می بخشد و پیام روشنی را برای ایران ارسال می کند. با این حال، مقامات ارشد سعودی، برای اعطای سیگنال برقراری رابطه بر لزوم پیشرفت در طرح کشور فلسطینی و بر پایبندی به ابتکار صلح عربی تاکید می کنند. ملک سلمان نشان داده نسبت به پسرش محمد به موضوع فلسطین متعهدتر است و به نظر می رسد زمانی که او جانشین پدر شود، در موضوع رابطه با اسرائیل انعطاف بیشتری از خود نشان دهد.
🔺سعودی ها چه می خواهند؟ اولاً، بدون تداوم آرامش میان ما و فلسطینی ها، هیچ پیشرفتی در ارتباط گیری با سعودی ها امکان پذیر نخواهد بود. به ویژه در موضوع اورشلیم و کوه معبد، که این موضوع آزمون ساده ای برای دولت جدید نیست. ما باید در نظر داشته باشیم که علاوه بر دشواری پیشروی به سمت عادی سازی، ممکن است با یک حرکت رو به عقب مواجه شده و با شعله ور شدن درگیری با فلسطینیها آنچه تاکنون به دست آمده از بین برود.
🔺دوم، روابط واشنگتن و ریاض. سعودی ممکن است در مورد فلسطین انعطاف نشان دهد، به شرطی که ایالات متحده به آنان اجازه دسترسی به سلاح های جنگی پیشرفته و تضمینهایی در مورد ایران بدهد و با آنان در زمینه هسته ای همکاری کند و به طور کلی روابط خود را با سعودی را که اکنون در پایین ترین سطح است بهبود بخشد. این یک چالش ساده نیست و نتانیاهو مدعی است که می تواند به این موضوع کمک کند.
🔺موضوع بعدی وضعیت سیاسی اسرائیل است؛ سعودیها منتظر خواهند ماند تا ببینند نتانیاهو چگونه عناصر مختلف ائتلاف خود را کنترل میکند: آیا او دوباره می تواند ابراز الحاق سرزمین های فلسطینی به اسرائیل را اینبار با سعودی به کار بگیرد؟ آن هم پس از آنکه بعد از امضای توافق با امارات از آن پا پس کشید؟
🔺ریاض، ابوظبی نیست و عادیسازی با پادشاهی مدلی متفاوت از توافقنامه ابراهیم خواهد بود. توافق با سعودی از نظر محتوای پایین تر و از نظر پیشرفت کندتر است و اسرائیل باید با همکاری دولت آمریکا مدل عادیسازی مناسبی را با توجه به حساسیتهای سعودی تهیه کند. جامعه عربستان محافظه کار است و هضم توافق با اسرائیل برایش دشوار است. در این ماه، یک نظرسنجی منتشر شد که نشان میدهد 90 درصد از شهروندان عربستانی معتقدند که دولت جدید اسرائیل اثرات منفی بر منطقه خواهد داشت و 80 درصد مخالف عادیسازی به شیوه توافق ابراهیم هستند.
🔺در ریاض، می خواهند تلاش های واقعی و مهم اسرائیل را ببینند که بتوانند آن را به عنوان دستاوردی که به ایده برپایی دو کشور کمک می کند، ارائه دهند. سعودی علاقه مند به پیشبرد روابط با اسرائیل است، اما ترجیح می دهد به عادی سازی خزنده ادامه دهد چراکه روابط تدریجی و احتیاط از دیدگاه آنها ضروری است. در مورد تلاش برای سرعت بخشیدن به عادی سازی و افشای جزئیات و مصالحه ها قبل از شکل گیری کامل طرح، ممکن است مانند شلیک به خود عمل کند و به آنچه به دست آمده آسیب برساند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بحرینیها میان چکش آل خلیفه و سندان صهیونیستها
🔺المیادین: 162 زندانی سیاسی در بحرین در نامهای خطاب به مسئولان این کشور از شرایط اسفناک زندانها و شکنجهها شکایت کرده و خواستار فراهم شدن شرایط انسانی در بازداشت گاه های این کشور شدند.
🔺 از جمله درخواست زندانیان، دریافت مراقبتهای بهداشتی مناسب، اجازه انجام مناسک مذهبی، ارتباط با خانوادههایشان و کاهش شکنجه و لغو انفرادی تنبیهی بود.
🔺در اقدامی عجیب 14 زندانی در 10 آگوست 2022 ناپدید شدند و علیرغم تلاشهای خانوادههایشان از سرنوشت آنها هیچ اطلاعی در دست نیست.
🔺از سوی دیگر اکانت جمعیت الوفاق بحرین در توییتی ویدئویی را از علامه الغریفی روحانی بحرینی منتشر کرد. علامه الغریفی در این ویدئو با هشدار درباره توطئه صهیونیست ها برای اشغال بحرین از شهروندان این کشور خواست فریب صهیونیستها را نخورند.
🔺علامه الغریفی می افزاید: امروز صهیونیستها در میان ما رفت و آمد میکنند. ما میشنویم که صهیونیستها در فلسطین اشغالی حضور دارند و فلسطین را اشغال و زمینهای آن را غصب کردند. امروز صهیونیستها آمده اند تا زمینهای وطن ما بحرین را نیز غصب کنند.
🔺وقتی یک ناشناس میآید منزل شما را که ۲۰ هزار دینار بحرین میارزد به قیمت ۱۰۰ هزار دینار یا حتی ۲۰۰ هزار دینار از شما میخرد باید مراقب باشید. شما خوشحال میشوید که چقدر منزلتان را بسیار گران فروختید، اما نمیدانید که ایمان و اعتقادات خود را از دست داده اید.
🔺شما حتی اگر همه دنیا را از دست بدهید، اما دین خود را حفظ کنید و از دست ندهید و از ایمان خود محافظت کنید، کاری کنید که ایمان شما در وجودتان بماند و همه توطئهها را برای به زانو درآوردن شما به چالش بکشید.
#بحرین
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا رقابت واشنگتن و پکن به گسست شورای همکاری خلیج فارس خواهد انجامید؟
1️⃣قسمت اول
🔺ناسیونال اینترست: شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در جریان سفر خود به عربستان سعودی در اوایل ماه دسامبر در نشست افتتاحیه شورای همکاری خلیج فارس و چین شرکت نمود. این نشست بر بهبود روابط چین و شورای همکاری خلیج فارس و ایجاد روابط امنیتی بین طرفین متمرکز بود. شی در سخنرانی خود در آن نشست از دو طرف خواست تا "شریک طبیعی" برای همکاری باشند و پنج حوزه اصلی همکاری را پیشنهاد کرد: انرژی، مالی و سرمایهگذاری، نوآوری و فناوریهای جدید، هوا فضا، و زبان و فرهنگ.
🔺با این وجود، نگاهی به این تعامل نشان میدهد که نقطه کانونی هر مشارکت کجاست: انرژی، فناوری و تجارت. برای پادشاهیهای خلیج فارس روابط تجاری با چین اقتصاد آنان را از نفت که بخش عمده درآمد ملی شان را تامین میکند به سوی حرکت به سمت متنوع سازی منابع درآمدی سوق میدهد. مهمتر از آن این که در چارچوب رقابت جهانی نشست برگزار شده هیچ تعهد مشخصی برای تعمیق مشارکت راهبردی چین و شورای همکاری خلیج فارس ارائه نکرد و هیچ مورد تازهای در حوزه امنیت اعلام نشد.
🔺مشارکت راهبردی چین و شورای همکاری خلیج فارس
در خلیج فارس جایی که ایالات متحده برای دههها بازیگر خارجی غالب بوده چین به دنبال ایجاد روابط سیاسی نزدیک با قدرتهای نوظهور برای تضمین دسترسی به منابع انرژی حیاتی، گسترش دامنه تجاری خود و افزایش نفوذ استراتژیک خود بوده است. در حالی که چین معتقد است هژمونی ایالات متحده در خلیج فارس رو به افول میباشد رویکرد آن کشور برای دستیابی به موقعیت و نفوذ در جایگاه قدرتی بزرگ همراه با احتیاط و تردید بوده است. دامن زدن به بیثباتی به نفع چین نیست چرا که آن کشور نه اراده و نه ظرفیت ایفای نقش امنیتی منطقهای ایالات متحده را دارد. در عوض، چین با کشورهای کلیدی شورای همکاری خلیج فارس مشارکتهای استراتژیک ایجاد کرده که حمایت از آن میتواند موقعیت آن کشور به عنوان یک قدرت بزرگ را تقویت کرده و به پکن اجازه دهد تا نفوذ خود را در عرصههای تازه نشان دهد.
🔺این موضوع نشان میدهد که چین مصمم است از رویارویی با ایالات متحده اجتناب ورزیده و نمیخواهد در درگیریهای متعدد منطقه غرق شود. پکن ترجیح میدهد موضع عدم مداخله را اتخاذ کند و این موضوع به آن کشور اجازه میدهد در اکثر مناقشات بین منطقهای بیطرف باقی بماند و از فرصتهای استراتژیک و اقتصادی استفاده کند. در نتیجه، پروژههای ابتکاری یک کمربند و جاده (BRI) در خلیج فارس در درجه اول ابزاری برای تقویت موقعیت پکن به عنوان یک قدرت بزرگ در منطقه است. برای موفقیت این پروژه اتخاذ سیاست عدم مداخله از سوی چین و حفظ بیطرفی و بیگانه نساختن هیچ یک از بازیگران منطقهای از پکن نکتهای کلیدی و ضروری است که چین باید آن را رعایت کند. در عین حال، پادشاهیهای خلیج فارس چین را به عنوان یک شریک تجاری نمونه میبینند که در امور داخلی دیگر کشورها مداخله نمیکند و آن کشور را به عنوان یک قدرت بزرگ با نفوذ سیاسی قابل توجه در عرصه بین المللی قلمداد میکنند.
🔺چین روابط خود را با پادشاهیهای خلیج فارس از طریق دیپلماسی مشارکتی به جای سیاست اتحاد انجام میدهد (این روابط ائتلافی نیستند، زیرا پکن معمولا از تشکیل اتحاد خودداری میورزد). چین قراردادهای مشارکت استراتژیک با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس امضا کرده که جزئیات سرمایه گذاری اقتصادی و تجارت قابل توجه در چارچوب طرح کمربند و جاده را شامل میشوند از جمله مشارکت استراتژیک جامع با امارات متحده عربی و عربستان سعودی دو کشور غنی از منابع منطقه و مشارکت استراتژیک با کویت، عمان و قطر را نیز در دستور کار قرار داده است. توجه به این نکته مهم است که دیپلماسی مشارکت چین در خلیج فارس به تعمیق روابط دوجانبه و مشارکت با متحدان فعلی ایالات متحده برای گسترش نفوذ و دسترسی به انرژی و در عین حال اجتناب از رویارویی با واشنگتن بستگی دارد.
🔺با این وجود، کاهش نسبی هژمونی و نفوذ ایالات متحده در خلیج فارس که در کنار نقش رو به رشد چین رخ میدهد بر موازنه قدرت در منطقه تاثیر میگذارد. برخی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای مثال، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در حالی که مشارکت استراتژیک خود با ایالات متحده را حفظ میکنند با برقراری روابط با سایر قدرتها به دنبال محافظت از خود در برابر تهدیدات و تغییر سریع موازنه قدرت هستند. هدف این سیاست مصون سازی استفاده از چین به عنوان منبع اضافی حمایت سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی و هم چنین استفاده از روابط با پکن برای تحت فشار قرار دادن واشنگتن برای تعدیل سیاست میباشد.
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا رقابت واشنگتن و پکن به گسست شورای همکاری خلیج فارس خواهد انجامید؟
2️⃣قسمت دوم
🔺مسابقه قدرت بزرگ
رقابت قدرتهای بزرگ بین ایالات متحده و چین به نقاط اوج تازهای رسیده و به مهمترین پویایی در صحنه جهانی تبدیل شده و نظم بینالمللی با گسترش آن شکل مییابد. این کشورها در میان یک واشنگتن که به طور فزاینده نگران شده و یک پکن نوظهور و قاطع قرار گرفته و خود را در انتخاب بین متحد استراتژیک اصلی و یک شریک اقتصادی مهم میبینند. با این وجود، آینده شراکت چین و شورای همکاری با آن چه قدرتهای بزرگ میخواهند از این کشورها به دست آورند تعیین نمیشود بلکه بر اساس آن چه کشورهای خلیج فارس انتظار دارند از رقابت قدرتهای بزرگ به دست آورند تعیین خواهد شد. این انتظار رابطه عجیب و پیچیده چین و شورای همکاری را برجسته میسازد.
🔺اگرچه در نشست سران چین و شورای همکاری بر وحدت درونی شورا تاکید شد با این وجود، این کشورها چشم انداز یکپارچه و منسجمی برای رویکرد منطقهای به رقابت قدرتهای بزرگ ندارند. پادشاهیهای خلیج فارس در مورد تعهد آینده واشنگتن به منطقه تردید مشترکی دارند، اما نگرش آنان در مورد چین و رقابت قدرتهای بزرگ به طور قابل توجهی متفاوت از یکدیگر است.
🔺این دیدگاههای متفاوت را میتوان به سه دسته تقسیم کرد. دسته اول کشورهای با نگرش "پوشش ریسک" هستند که سعودی و امارات را شامل میشوند. هر دو کشور آشکارا در برابر تصمیم واشنگتن برای خروج از خلیج فارس سعی دارند از خود محافظت کنند. بنابراین، آن دو کشور یک عنصر مشارکت استراتژیک جامع را در تعامل خود با چین گنجاندهاند. ریاض و ابوظبی فعالانه به دنبال تنوع بخشیدن به عرصه دریافت تسلیحات از کشورهای مختلف هستند و چین اکنون به عنوان جایگزین اصلی برای تجهیزات نظامی ضروریای قلمداد میشود که ایالات متحده از فروش آن به آن دو کشور خودداری میورزد.
🔺دسته دوم "کشورهای متعادل کننده" هستند که قطر و عمان را شامل میشوند. هر دو کشور با باز کردن زیرساختهای ملی و شبکههای دیجیتال خود به روی سرمایه گذاری چینی روابط نزدیکتری با چین ایجاد کردند. با این وجود، آن دو کشور در مورد رقابت قدرتهای بزرگ و حفظ روابط نزدیک نظامیشان با واشنگتن محتاطتر عمل کردهاند. قطر از طریق نقش حیاتی خود در خارج نمودن نیروهای امریکایی از افغانستان در سال ۲۰۲۱ میلادی روابط خود را با ارتش ایالات متحده تعمیق بخشید و اخیرا به جایگاه یک متحد بزرگ غیر عضو در ناتو ارتقا یافته است. عمان مراقب بوده تجهیزات نظامی چینی را خریداری نکند برخلاف قطر که موشکهای بالستیک از پکن خریداری کرد. مسقط در سال ۲۰۱۹ میلادی یک چارچوب استراتژیک توافق نامه جدید با واشنگتن به امضا رساند که به نیروی دریایی ایالات متحده امکان دسترسی به بندر دقم در عمان را داد.
🔺دسته سوم "دولتهای محتاط" از جمله کویت و بحرین هستند. هر دو کشور درهای خود را به روی سرمایهگذاری و پروژههای ساختمانی چین باز کردهاند، اما از تبدیل روابط تجاری به روابط استراتژیک خودداری نمودهاند. کویت و بحرین دارای محدودترین قابلیتهای نظامی در میان کشورهای شورای همکاری هستند و حفاظت از ایالات متحده را برای امنیت خود حیاتی میدانند. در واقع، حدود ۱۳۵۰۰ نیروی آمریکایی در کویت مستقر هستند. تنها آلمان، ژاپن و کره جنوبی میزبان نیروهای بیشتر ایالات متحده هستند. بحرین میزبان ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده و فرماندهی مرکزی نیروی دریایی ایالات متحده است و در ائتلافهای نظامی به رهبری ایالات متحده شرکت میکند. هر دو کشور از افزایش تعامل با چین بسیار بیشتر از همسایگانشان چیزهایی برای از دست دادن خواهند داشت.
🔺علیرغم آن که رقابت قدرتهای بزرگ استراتژیهای مختلفی را که هر یک از کشورهای شورای همکاری در مورد چین دنبال میکنند آشکار ساخته رویکردهای متفاوت آن کشورها پیشبینی آینده روابط شورای همکاری خلیج فارس و چین را دشوار میسازد.
🔺در بحبوحه رقابت قدرتهای بزرگ، جنگ در اوکراین و تلاش برای کسب تسلط در عرصه اقتصادی - فناوری کشورهای شورای همکاری مجبور شدهاند با احتیاط بین ایالات متحده متحد استراتژیک بزرگ خود و چین شریک اقتصادی مهمشان حرکت کنند.
🔺استراتژیهای مختلفی که هر کشور در رابطه با رقابت آمریکا و چین دنبال میکند، در نهایت امنیت و ثبات منطقه را تحت تاثیر قرار داده و احتمالاً شورای همکاری خلیج فارس را تقسیم میکند. کشورهای حوزه خلیج فارس باید چارچوب دیپلماتیکی برای رسیدگی به اختلافات سیاست خارجی خود ایجاد کنند و از تبدیل شدن منطقه به عرصه ای برای مبارزه بین واشنگتن و پکن جلوگیری کنند.
🔺اگر کشورهای حاشیه خلیج فارس نتوانند این کار را انجام دهند، ممکن است رقابت بین کشورهای همسایه و عواقب غیرقابل پیش بینی برای منطقه پدید آید.
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️موشدوانی رئیس جمهور کره جنوبی در روابط ایران و امارات!
🔺اسپوتنیک: یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی در سفر اخیر خود به امارات و در دیدار با ۱۵۰ سرباز کره جنوبی مستقر در این کشور که مسولیت حفاظت از نیروگاه اتمی البراکه را دارند گفته بود، ایران دشمن امارات است! و ملت ایران بزرگترین تهدید علیه امارات است و دشمن ما نیز کره شمالی است، در نتیجه ما وضعیتی بسیار شبیه به امارات داریم!
🔺در واکنش به این اظهارات عجیب سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت، منتظر توضیح وزارت خارجه کره جنوبی هستیم. کنعانی افزود، اظهارات نقل شده از این مقام کرهای نشانگر عدم اطلاع کامل از مناسبات تاریخی و دوستانه جمهوری اسلامی ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله امارات عربی متحده و تحولات بسیار سریع و مثبت در این زمینه است.
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️عقبنشینی کرهای ها از موضع ضد ایرانی رئیس یون در امارات!
🔺سی ان ان عربی: به دنبال اعتراض وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران به سخنان عجیب و غیرمسولانه رئیس جمهور کره جنوبی در ابوظبی، وزارت خارجه کره جنوبی در عقب نشینی آشکاری مدعی شد سخنان رئیس جمهور "یون سیوک یول" در ابوظبی، ارتباطی به روابط میان کشورها به ویژه رابطه کره جنوبی و ایران ندارد و امیدواریم این سخن را به صورت اشتباه تفسیر نشود! زیرا رئیس جمهور یون با سخنان خود قصد صرفا قصد بالابردن روحیه نظامیان کرده جنوبی در امارات را داشته است!
🔺وزارت خارجه کره جنوبی افزوده، دولت سئول روابط دوستی همکاری با ایران را برای دوره طولانی از زمان برقراری روابط دیپلماتیک در سال 1962 تاکنون حفظ کرده است و اراده دولت کره برای توسعه روابط با تهران بدون تغییر و ثابت مانده است.
🔺کره جنوبی مدعی است واحد نظامی این کشور که با نام "برادر" در امارات مستقر است یک واحد نظامی غیرجنگی است که ماموریت آن آموزش نظامیان اماراتی و حمایت از شهروندان کره در شرایط بحرانی است. به نظر می رسد وزارت خارجه کره جنوبی تلاش کرده است با این توضیح بگوید برنامه ای برای استفاده از نظامیان کره در امارات علیه ایران وجود ندارد!
🔺به دنبال سخنان رئیس جمهوری کره جنوبی در امارات که ایران را دشمن امارات خوانده بود، احزاب مخالف در کره جنوبی از وی انتقاد کرده و سخنان رئیس یون را منجر به سوء فهم و نتیجه منفی بر روابط کره جنوبی و ایران توصیف کردند.
🔺خبرگزاری کرهای یونهاب نیز در این رابطه نوشت، قبل از تحریم ها علیه تهران، ایران از جمله کشورهای اصلی خاورمیانه در تبادل تجاری با کره جنوبی بود. پول های متوقف شده ایران در بانک های کره جنوبی به دلیل تحریم ها، از جمله مشکلات در روابط دو کشور است.
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️مسی به عربستان رفت اما ماندنی نشد!
🔺سی ان ان عربی: علیرغم تبلیغات وسیع سعودی مبنی بر خدمت گرفتن لیونل مسی ستاره آرژانتینی تيم پاریسنژرمن و اینکه تیم الهلال عربستان حاضر شده دستمزدی بیش از دستمزد سالانه رونالدو که 200 میلیون یورو می باشد، به او بپردازد اکنون فابریتزیو رومانو خبرنگار ایتالیایی می گوید مسی هیچ پیشنهادی ز الهلال دریافت نکرده و وی در پاریسن ژرمن ماندگار خواهد شد.
🔺برخی اخبار منتشر شده از سوی رسانه های سعودی حاکی از این بود که بنسلمان حاضر شده برای سفید شویی ورزشی مبلغی تا حدود 350 میلیون دلار به مسی بپردازد! با این وجود این دو در مسابقه ای دوستانه در قالب تیم پاریسنژرمن و ستارگان سعودی النصر و الهلال به دیدار یکدیگر رفتند. دعوت از مشاهیر ورزشی و هنری پی از فروکش کردن موج همه گیری کرونا در عربستان به اوج رسیده و خبر رفتن و آمدن و حاشیه های مرتبط با آنان به تیتر اصلی بسیاری از رسانه های سعودی و شبکه های اجتماعی عربستان تبدیل شده است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مجله آمریکایی: بن سلمان با گروه های موسیقی و رقص قصد دارد توجه مردم از مسائل داخلی را منحرف کند!
🔺بلک پینک، گروه مشهور کیپاپ، قرار است فردا در ورزشگاهی در ریاض به اجرای موسیقی بپردازند. این کنسرت به مناسبت 60 سال روابط دیپلماتیک سعودی و کره جنوبی و سابقه طولانی همکاری این دو کشور است.
🔺مجله آمریکایی Jacobin در تحلیلی از روابط دو کشور نوشت، بن سلمان با دعوت از گروه های موسیقی و رقص کرهای قصد دارد توجه مردم عربستان را از مشکلات داخلی منحرف کند.
✍️یکی از مهمترین مسائل داخلی عربستان که بن سلمان این روزها به شدت درگیر آن است نحوه عقب نشینی در برابر انصارالله برای بستن پرونده پرهزینه و زیانبار یمن است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️عقب نشینی آشکار بن سلمان در برابر انصارالله
🔺در چند روز اخیر گفتوگوهایی بین هیات سعودی و انصارالله صورت گرفت و آخرین موضوعات برای برقراری آتش بس مورد مذاکره قرار گرفت و بر اساس شواهد به نظر میرسد که توافق اولیه برای وقوع آتش بس صورت گرفته است.
🔺به نظر میرسد آتش بسی شش ماهه بین سعودی و انصارالله در ادامه آتشبسهای قبلی ایجاد شود، افزود: بنابر اخبار، سعودی شروط عمده انصارالله را در ارتباط با آتش بس پذیرفته است که بزرگترین شرط انصارالله پرداخت حقوق کارمندان و کارکنان یمنی بر اساس لیست ۲۰۱۴ بوده است. در واقع یکی از شروط انصارالله این بود که حقوق این افراد بر اساس لیست ۲۰۱۴ به صورت کامل پرداخته شود که در مذاکرات قبلی سعودی این موضوع را نپذیرفته بود ولی اکنون مورد پذیرش قرار گرفته است.
🔺یکی دیگر از موارد توافق شده بین انصارالله و یمن افزایش پروازها از فرودگاه صنعا بوده است، افزود: در همین چارچوب به نظر میرسد توافقی صورت گرفته که از صنعا پروازهایی به مقصد قاهره، اردن، عمان، هند مالزی و چند کشور دیگر انجام شود، پروازهایی که پیش از این محدود به قاهره بود.
🔺به نظر میرسد که در مورد برداشته شدن محدودیت بر سر واردات کالا از بندر الحدیده نیز توافق شده است، افزود: به نظر میرسد بعد از هفت سال از تجاوز ائتلاف عربی به رهبری عربستان به یمن سعودیها مجبور شدند که بپذیرند که بحران یمن راه حل نظامی ندارد و باید از طریق گفتوگو و مذاکره این بحران را حل کرد.
🔺بر اساس اخبار منتشر شده گویی سعودی و انصارالله توافق کردهاند که لیست اسرا برای مبادله نیز تکمیل شود و از دیگر سو راههای بین استانها نیز برای رفت و آمدها باز شود ادامه داد: در این مذاکرات یکی از خواسته های اصلی سعودی تامین امنیت مرزهای جنوبیاش که با یمن هم مرز است بوده است که انصارالله نیز در این مذاکرات تاکید کرده که یمنیها تجاوزگر نیستند و چشمداشتی به اراضی دیگر کشورها ندارند.
🔺این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه این مذاکرات بین انصارالله و سعودی صورت گرفته و دولت در تبعید یمن در آن نقشی نداشته است، افزود: از دیگر سو سعودی خواهان این بود که آتش بس دائمی ایجاد شود ولی انصارالله بر این موضوع تاکید دارد که باید در ابتدا آتش بس موقت ایجاد شود و یک ارزیابی از عملکرد سعودی در انجام تعهداتش حاصل شود و سپس برای آتش بس دائم گام برداشته شود. (ایسنا)
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️کویت سومین خریدار پهپادهای ترکیه در خلیج فارس
🔺الجزیرة: کویت پس از سعودی و امارات بعنوان سومین کشور عربی حاشیه خلیج فارس، با ترکیه قرارداد خرید پهپاد امضا کرد. این قرارداد میان وزارت دفاع کویت و شرکت "بایکار" ترکیه برای صادرات پهپادهای مسلح "تی پی ۲" امضا شد. شرکت ترکیهای ارزش این قرارداد را ۳۷۰ میلیون دلار اعلام کرده است.
🔺در بیانیه بایکار آمده با امضای قرارداد با کویت، شمار کشورهایی که درخواست برای واردات پهپاد بیرقدار تی پی۲ از شرکت بایکار کردهاند به ۲۸ کشور رسیده است. بایکار در سال ۲۰۲۲ قرارداد صادرات با ۲۷ کشور به ارزش یک میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار را امضا کرده بود.
🔺مذاکره برای صادرات پهپاد به کویت، سال ۲۰۱۹ میان شرکت بایکار و وزارت دفاع کویت آغاز شد و پس از آن که این پهپاد توانست پرواز آزمایشی خود را در ژوئیه سال ۲۰۱۹ را با موفقیت انجام دهد، امضای این قرارداد سرعت گرفت.
🔺شرکت بایکار ترکیه سال گذشته اعلام کرد که ۲۰ پهپاد مسلح را در ماه سپتامبر به امارات تحویل داده است، همچنان که سعودی نیز خواهان خرید و نیز ساخت کارخانه تولید پهپاد در عربستان شده بود.
#كويت
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️وزیر سعودی: چین بزرگترین شریک عربستان و ما عضو پروژه چینی کمربند و جاده هستیم!
🔺القدس العربی: محمد الجدعان، وزیر دارایی سعودی گفت، چین برای عربستان بسیار مهم و بزرگترین شریک تجاری است، اما آمریکا هم شریک مهم و بسیار استراتژیک است. وی طی سخنانی در مجمع جهانی داووس افزود: هدف ما این است که پل این شکاف و نیروی ارتباطی باشیم و از ارتباط با کشورها حمایت می کنیم خواه چین باشد یا آمریکا یا کشورهای دیگر. چین بزرگترین شریک تجاری عربستان است و این پادشاهی یکی از اعضای ابتکار زیرساخت جهانی کمربند و جاده چین (BRI) است. در سالهای اخیر چند دیدار قابل توجه بین رهبران چین و عربستان سعودی صورت گرفته است.
🔺وی طی سخنانی در مجمع جهانی داووس افزود: هدف ما این است که پل این شکاف و نیروی ارتباطی باشیم و از ارتباط با کشورها حمایت می کنیم خواه چین باشد یا آمریکا یا کشورهای دیگر. ما نقش خود را ایفا می کنیم و شما می توانید روی عربستان سعودی برای ادامه ایفای این نقش حساب کنید.
🔺روابط سعودی با چین در چند سال گذشته بهطور قابل توجهی تقویت شده و چند دیدار قابل توجه بین رهبران چین و سعودی صورت گرفته است. شی در سال ۲۰۱۶ از عربستان دیدن کرد؛ درحالیکه پادشاه سعودی یک سال بعد از پکن بازدید کرد. در سال ۲۰۱۹ نیز محمد بن سلمان به چین سفر کرد و در آنجا قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری پتروشیمی را امضا کرد. روابط عربستان و چین در زمینه انرژی در سال جاری بهبود یافته است.
🔺در سالهای اخیر دامنه همکاریهای دوطرف از حوزه انرژی و تجاری فراتر رفته و به بخش فناوری، کشاورزی و انرژی هستهای نیز رسیده است. به اعتقاد کارشناسان، با توجه به توافقهای دوطرف در زمینه توسعه حوزه اقتصاد دیجیتال و ارتباطات ازجمله ماهوارهها و فناوریهای نسل پنجم اینترنت، روند همکاریها در سالهای پیشرو بهطور چشمگیری تسریع خواهد شد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا چین موفق به گسستن پیوند هفتاد ساله نفت سعودی و دلار آمریکا خواهد شد؟
🔺بلومبرگ: محمد الجدعان، وزیر دارایی سعودی، در حاشیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس گفت که این کشور آماده مذاکره برای فروش نفت به دیگر ارزها به غیر از دلار است.
🔺در صورتی که سعودیها اقدام به چنین کاری در مبادلات نفتی خود کنند و از دیگر ارزها به غیر از دلار استفاده کنند سلطه دلار در بازار جهانی نفت با خطر جدی مواجه خواهد شد.
🔺جدعان طی مصاحبهای گفت ما هیچ مشکلی برای گفتوگو درباره معامله به دلار، یورو یا حتی ریال سعودی نداریم. من فکر نمیکنم که ما هیچ گفتوگویی را که به بهبود تجارت در جهان منجر شود رد کنیم یا پس بزنیم.
🔺دهها سال است که ارزش ریال عربستان به دلار وابسته شده و در سال 1970 تاکنون این صادرات نفت عربستان بوده که از نظام معاملات نفتی به دلار و قیمتگذاری نفت به ارز آمریکا حمایت کرده است. طی سالهای گذشته اما عربستان نسبت به توسعه همکاریهای استراتژیک چین به عنوان بزرگترین واردکننده نفت جهان ابراز تمایل کرده است.
🔺ماه گذشته چین و سعودی توافق کردند تا تجارت نفت خام خود را گسترش دهند. چین به دنبال آن است که پول نفت وارداتی از عربستان را به یوآن بپردازد.
🔺شیجینگ پینگ، رئیس جمهور چین، در سفر ماه گذشته خود به ریاض تلاش کرد تا موضوع استفاده از یوآن در خرید نفت از عربستان را فعال کند.
🔺وی همچنین از عربستان و دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس خواست تا از بورس نفت و گاز شانگهای استفاده کرده و معاملات نفتی خود را به یوآن انجام دهند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️وزیر خارجه سعودی: تلاش میکنیم راهی برای مذاکره با ایران پیدا کنیم
🔺المیادین: فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه سعودی در حاشیه نشست مجمع داووس ۲۰۲۳ گفت، با ایران تماس داشتهایم و در تلاش هستیم تا راهی برای گفتوگو با ایران پیدا کنیم؛ چراکه گفتوگو بهترین راه برای کاهش اختلافات است. سعی میکنیم تا راهی برای گفتوگو با همگان پیدا کنیم و بر توسعه روابط به دور از اختلافات تمرکز کنیم.
🔺این موضع سعودی پس از آن اتخاذ شد که وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز جمعه ۲۳ دیماه در جمع خبرنگاران در بیروت، گفته بود که سعودی فعلاً آماده بازگشایی سفارتخانهاش در تهران نیست و فکر میکنیم طرف سعودی هنوز از آمادگی لازم برای بازگشت به عادی سازی روابط برخوردار نیست.
🔺وزیر امور خارجه سعودی امروز همچنین با «فواد حسین» همتای عراقی خود دیدار و با او در خصوص وضعیت منطقه خلیج فارس و غرب آسیا گفتوگو کرد. فواد حسین پیشتر در جریان شرکت در اجلاس امنیتی منامه درباره تحولات مربوط به میانجیگری بغداد بین ایران و سعودی گفته بود که تلاش های عراق برای میانجیگری گفتگوی دو کشور ادامه دارد و دو کشور تمایل به ادامه گفت وگو دارند.
🔺در همین رابطه، احمد الصحاف سخنگوی وزارت خارجه عراق اوایل آذرماه اعلام کرد که مذاکرات میان جمهوری اسلامی ایران و سعودی با میانجیگری بغداد ادامه دارد و وارد مسیر دیپلماتیک شده است.
🔺پیشتر نیز عبداللطیف رشید رئیس جمهوری عراق گفته بود که عراق به میانجیگری بین سعودی و ایران ادامه می دهد و نشست ها ادامه دارد اما نتایج برعهده آنها است. عراق تاکنون میزبان پنج دور از مذاکرات بین ایران و سعودی بوده است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️تقلید ناموفق سعودی از قطر در اهدای عبا به قهرمان آرژانتینی
🔺سعودی ها در تقلیدی ناموفق از قطر به کوین بناویدس موتورسوار آرژانتینی تیم KTM که در رقابتهای رالی داکار عربستان موفق به کسب عنوان قهرمانی شد عبای عربی هدیه دادند.
🔺این حرکت سعودی برخلاف اهدای عبا به لیونل مسی کاپیتان تیم ملی آرژانتین پس از قهرمانی در جام جهانی فوتبال که بسیار مورد توجه قرار گرفت، انعکاس چندانی نداشت و عمدتا با تیتر تقلید سعودی از قطر بازتاب یافت.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آشتی کنان قطر و بحرین یا آغاز اختلاف سعودی با دیگر کشورهای عربی!
🔺تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، در توییت خود با انتشار تصویری از دیدارش با تعدادی از رهبران عرب در نشستی مشورتی در ابوظبی به میزبانی محمد بن زاید رئیس امارات خبر داد.
در این نشست علاوه بر امیر قطر و رئیس امارات، هیثم بن طارق؛ سلطان عمان، حمد بن عیسی آل خلیفه؛ پادشاه بحرین، ملک عبدالله دوم؛ پادشاه اردن و عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر حضور داشتند.
🔺عکس منتشر شده توسط امیر قطر، وی را به همراه رهبران مذکور در داخل یکی از کاخ های ریاست جمهوری در ابوظبی نشان می دهد که سران عرب با خنده ای بر لب در ساحل امارات این تصویر را ثبت کرده اند.
🔺این نشست از جهات متعددی مورد توجه قرار گرفت که یکی از آنها حضور حمد بن عیسی پادشاه بحرین به همراه امیر قطر است. برخی این نشست را آشتی کنان میان دوحه و منامه نامیدند که با حمایت رهبران منطقه و با تلاش سلطان هیثم بن طارق، سلطان عمان، به دست آمده است.
🔺هرچند پیش از این نشست توافق العلا در ریاض به محاصره قطر از سوی کشورهایی چون سعودی، امارات، بحرین و مصر پایان داد و روابط میان قطر و تحریم کنندگان را احیا کرد، اما آشتی میان قطر و بحرین عملا رخ نداد و تنها بر روی کاغذ باقی ماند.
🔺سران بحرین پیش از این بارها از نادیده انگاشته شدن توسط قطر و عدم تمایل این کشور به تکمیل آشتی با بحرین و احیای روابط به مانند سه کشور دیگر با قطر گلایه کرده بودند. به نظر می رسد انتشار تصویر حضور حمد بن خلیفه در نشست ابوظبی از سوی امیر قطر و عدم اکتفا به انتشار خبر توسط رسانه های قطری و متن مثبت توییت تمیم بن حمد نشانه ای از بهبود روابط میان قطر و بحرین باشد.
🔺تمیم در این توییت نوشت، "از ملاقات تعدادی از برادرانم، رهبران کشورهای برادر در نشست مشورتی خرسند شدم. طی این نشست راههای تقویت همکاری مشترک بین کشورهایمان را به گونه ای که منافع ملت ما را تامین و امنیت و ثبات منطقه را حمایت کند، بررسی کردیم."
🔺از دیگر نکات قابل تامل این نشست غیبت محمد بن سلمان ولیعهد سعودی که باعث گمانه زنی ها و سوالات زیادی گردید. اینکه بن سلمان به دلیل خاصی در این نشست مشارکت نداشته یا به آن دعوت نشده موضوعی بود که اذهان بسیاری را به خود مشغول کرده چرا که در این صورت آشتی میان قطر و بحرین آغاز اختلاف سعودی با برخی طرف های دیگر عربی خواهد بود!
#قطر #بحرین #عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️مشاور وزارت خارجه آمریکا: سعودی همچنان شریک راهبردی آمریکا است
🔺دیرک شولیه، مشاور وزارت خارجه آمریکا در گفتگو با الحره با اذعان به وجود اختلافات میان کشورش و سعودی، بر پایبندی دولت آمریکا به توافقات با ریاض تاکید و اعلام کرد، اختلافاتی میان ریاض و واشنگتن وجود دارد که به صورت واضح و روشن درباره آن صحبت میشود اما آمریکا روابط طولانی با سعودی دارد و ما هنوز شریک هستیم.
🔺وی افزود: برخی اختلافات در روابط وجود دارد همانطور که در دهههای هفتاد در زمان ممنوعیت صادرات نفت از سوی سعودی بعد از جنگ ۱۹۷۳ با اسرائیل رخ داد اما واشنگتن شراکت قوی با ریاض در تمام زمینهها به ویژه انرژی دارد.
🔺شولیه همچنین گفت که دولت جو بایدن رئیس جمهوری کشورش متعهد به شراکت امنیتی با سعودی است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️عادی سازی سعودی با رژیم صهیونیستی فقط دستور بن سلمان را کم دارد!
🔺الحرة: دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد که وی با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا درباره فرصتهای تحقق گشایشی دیپلماتیک با سعودی صحبت کرد. این در حالی است که ریاض توافق صلح با رژیم صهیونیستی را مشروط به تحقق خواسته فلسطینیها درباره تشکیل کشور مستقل کرده است. نتانیاهو متعهد شده که برای تدوین روابط رسمی با ریاض بعد از امضای توافقهای عادی سازی روابط با امارات و بحرین در سال ۲۰۲۰ با عنوان توافقهای ابراهیم تلاش کند.
🔺فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی اعلام کرد که این کشور بدون تشکیل کشور فلسطین به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی نمیپردازد. وی گفت، عادی سازی روابط و ثبات واقعی تنها با دادن امید به فلسطینیها برای تشکیل کشور مستقل فلسطین ممکن است.
🔺مبارک آل عاتی، تحلیلگر سیاسی اعلام کرد: موضع ریاض در قبال عادی سازی روابط با اسرائیل همچنان ثابت است و تغییری نکرده است؛ به ویژه اینکه اسرائیل اقداماتی اتخاذ نکرده که جدی بودنش را درباره برقراری روابط با سعودی نشان دهد. عربستان دشمنی با اسرائیل ندارد؛ اما بدون وجود قواعد و زمینه یکپارچه به عادی سازی روابط نمیپردازد. عربستان همواره از ملت فلسطین حمایت میکند و با نقضهای مکرر اسرائیل که آخرین آن تجاوز یک مسئول اسرائیلی به مسجد الاقصی بود، مخالف است و سعودی به عادی سازی روابط بدون به رسمیت شناختن تشکیل کشور فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ نخواهد پرداخت.
🔺مئیر مصری، استاد علوم سیاسی دانشگاه عبری قدس اعلام کرد: فرصت واقعی برای عادی سازی روابط میان اسرائیل و سعودی به دلیل تقابل منافع و خطراتی که منطقه را تهدید میکند وجود دارد. زمان تغییر کرده است و روش تعامل نظام عربی با مسائل منطقهای نیز تغییر کرده است؛ طوری که دیگر روابط با اسرائیل مثل قبل یک مسئله نامناسب برای کشورهای عربی نیست.
🔺با اینکه سعودی بارها تکرار کرده که توافق صلح با رژیم صهیونیستی را قبل از صلح با فلسطینیها امضا نخواهد کرد اما رسانهها و روحانیونی که دولت عربستان از آنها حمایت میکند میگویند تغییر با این رژیم عملا اتفاق افتاده است و این مسئلهای است که تنها با دستورات محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان صورت میگیرد.
🔺مصری که عضو کمیته مرکزی حزب کارگر رژیم صهیونیستی است، گفت: سعودی صرفا یک کشور عضو اتحادیه عرب نیست بلکه کشوری است که رویکرد کلی جهان عربی در منطقه را منعکس میکند. وی افزود، صلح منطقهای حتما منجر به مهار نزاع فلسطین و اسرائیل میشود. سعودی میداند که اسرائیل مانع رسیدن به صلح نهایی با شرکای فلسطینی نیست و صلح دائم میان فلسطین و اسرائیل ابتدا اتخاذ اقداماتی در میان فلسطینیها را میطلبد. وی ادامه داد، تناقضی میان طرح صلح عربی که سال ۲۰۰۲ امضا شد و نزدیکی سعودی با اسرائیل وجود ندارد.
🔺از سوی دیگر، بر اساس گزارش سایت آکسیوس مسئولان اسرائیلی میگویند، عادی سازی روابط میان اسرائیل و سعودی تا زمانی که روابط ریاض و واشنگتن درست نشده ممکن نخواهد بود. از اکتبر به دنبال تصمیم اوپک برای کاهش تولید نفت روابط سعودی و آمریکا دچار تنش شد. دیرک شولیه، مشاور وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: اختلافاتی میان ریاض و واشنگتن وجود دارد که به صورت واضح و روشن درباره آن صحبت میشود اما آمریکا روابط طولانی با عربستان دارد و ما هنوز شرکا هستیم.
🔺به گفته رسانههای اسرائیلی نتانیاهو طرحهای الحاق کرانه باختری را در ازای معامله عادی سازی روابط با سعودی در سایه مذاکرات رژیم صهیونیستی با سعودی در این باره به حالت تعلیق درخواهد آورد. مذاکرات صلح میان فلسطین و رژیم صهیونیستی سال ۲۰۱۴ متوقف شد. این مذاکرات با میانجیگری آمریکا برای تشکیل کشور فلسطین در کرانه باختری، قدس شرقی و غزه برگزار شد. براساس گزارش آکسیوس نتانیاهو عادی سازی روابط با سعودی را به عنوان یکی از اهداف اصلی خود در سیاست خارجه قرار داده است.
🔺ریچارد چازدی، استاد علوم سیاسی دانشگاه جورج واشنگتن معتقد است که وجود یک ائتلاف رسمی میان رژیم صهیونیستی و سعودی به نتانیاهو و این رژیم کمک خواهد کرد تا جبهه جدیدی علیه ایران و تهدیدات در منطقه ایجاد کنند. وی گفت: نتانیاهو باید هزینهها و فواید چنین ائتلافی را محاسبه کند. احتمالا این مسئله به اسرائیل اجازه استفاده از نفت تولید شده در منطقه را بدهد.
🔺براساس گزارشات عادی سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و سعودی نکته مهمی در تقویت جایگاه سیاسی نتانیاهو است و یک پیروزی مهم را برای او رقم میزند که نگاهها را از دولت جنجالی و ائتلاف بی ثبات وی برمیدارد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️دستور کار نشست امارات چه بود؟ مشکلات داخلی یا تهدید خارجی!
🔺راي اليوم: غیبت سعودی و کویت در نشست سران اعضای شورای همکاری خلیج فارس بعلاوه مصر و اردن در امارات مورد توجه بسیاری از کارشناسان قرار گرفت و تحلیل های مختلفی در مورد آن ارائه گردید. در این میان عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه رای الیوم در یادداشتی پیرامون این نشست نوشت، امارات میزبان نشستی مشورتی بود که با عجله ترتیب داده شد و سران چهار کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس یعنی عمان و قطر و بحرین و امارات به همراه عبدالله دوم، پادشاه اردن و عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر در آن حضور داشتند. اما نکته قابل توجه در این اجلاس غیبت «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و شیخ «نواف احمد» امیر کویت بود که این موضوع ابهامات زیادی دارد و تاکنون هیچ بیانیه رسمی یا گزارش مطبوعاتی در توجیه علت غیبت این دو نفر در نشست ابوظبی صادر نشده است.
🔺عطوان افزود، این جلسه ناگهانی بعد از یک نشست سهجانبه دیگر که روز سه شنبه در قاهره انجام گرفته بود، برگزار شد؛ نشستی که در آن رئیس جمهور مصر و پادشاه اردن و «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین حضور داشتند و بعد از آن عبدالله دوم پیامی برای «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی فرستاد. همین پیام موجب شد تا بن زاید فورا فراخوانی برای برگزاری یک اجلاس مشورتی صادر کند که نشان میدهد دلایلی فوری وجود دارد که برگزاری این نشست را ضروری کرده بود.
1️⃣وخامت شرایط اقتصادی مصر بعد از سقوط ارز این کشور به پایین ترین سطح خود و افزایش قابل توجه نرخ تورم، شروط سخت صندوق بینالمللی پول، کاهش فعالیت شرکتهای خصوصی وابسته به ارتش مصر در زمینه پیمانکاری و تجارت. گزارشها حاکی از آن است که صندوق بینالمللی پول از کشورهای حوزه خلیج فارس خواسته تا فورا 40 میلیارد دلار به مصر کمک کنند؛ در غیر این صورت سقوط این کشور، قریبالوقوع و اجتنابناپذیر خواهد بود.
2️⃣تشدید نگرانیها درباه تصمیمات خطرناکی که کابینه فاشیستی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی میتواند بگیرد به ویژه تجاوز به مسجدالاقصی، لغو قیمومیت اردن بر مسجدالاقصی، الحاق کرانه باختری و تبعید هزاران نفر از فلسطینیان ساکن این منطقه به اردن.
3️⃣هشدارهای شیخ حمد بن جاسم نخستوزیر پیشین قطر به کشورهای حوزه خلیج فارس درباره تلاش آمریکا و رژیم صهیونیستی برای متزلزل کردن امنیت و ثبات منطقه.
🔺عطوان ادامه می دهد، خطر فروپاشی اقتصاد مصر شاید مهمترین و فوریترین دلیل برگزاری این نشست مشورتی باشد؛ زیرا کمکهای مالی کشورهای حوزه خلیج فارس به مصر کاملا متوقف شده و حتی اگر این کمکها ادامه یابد، دیگر کمکهای بلاعوض نیست. پیشتر «محمد بن جدعان» وزیر مالی عربستان در کنفرانس اقتصادی داووس گفته بود که روش این کشور برای کمک به مصر تغییر کرده است. السیسی در نشست مشورتی ابوظبی به این مسئله اشاره و تاکید کرد که کشورهای خلیج فارس به طور کامل کمکهای خود به قاهره را متوقف کردهاند.
🔺وی ادامه داد، در این بین غیبت امیر کویت در اجلاس ابوظبی ممکن است قابل درک باشد و به برخی دلایل برمیگردد. به ویژه اینکه مجلس امت کویت (پارلمان) اعلام کرده که این کشور تصمیم دارد حتی 1 دلار به عنوان کمک به مصر ندهد و یک بحران داخلی گسترده این روزها بین دولت و پارلمان کویت به وجود آمده است. همچنین به دلیل اخراج کارگران مصری از کویت روابط دو کشور متشنج شده است. اما چیزی که قابل درک نیست، غیبت محمد بن سلمان در این نشست است.
🔺در ادامه این یادداشت آمده است، واقعیت آن است که این روزها روابط کشورهای حوزه خلیج فارس در بهترین حالت خود قرار ندارد. در شرایطی که استقبال گرم محمد بن زاید از «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر امیدها را برای کاهش تنشها میان دو طرف بالا برد، اما اطلاعاتی وجود دارد که نشان میدهد روابط عربستان و امارات به خاطر اختلاف در پروندهای چون جنگ یمن و دیگر مسائل منطقهای، در وضعیت بحرانی قرار دارد و شاید همین مسئله موجب ایجاد تحولاتی در روابط امارات با قطر شده است.
🔺عبدالباری عطوان تصریح کرد، اما اگر بخواهیم روابط سعودی و مصر را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم سالهاست که این دو کشور در تنش بیسابقهای به سر میبرند و مطبوعات غربی اعلام کردند که مقامات مصر اقدامات عملی برای انتقال مالکیت جزایر «تیران و صنافیر» به سعودی را متوقف کردهاند. علاوه بر آن رسانه رسمی مصر هجمه تندی علیه شبکه ام بی سی سعودی-مصری انجام داد و «عمرو ادیب» مجری این شبکه را که برنامهای روزانه درباره امور مصر در آن اجرا میکند متهم به مزدوری برای سعودی کرد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
هدایت شده از اندیشکده مرصاد
⭕️ دعوت به همکاری جهت تاسیس هستۀ مطالعاتی بازارها
اندیشکدۀ مرصاد برای تشکیل میز بازارها از پژوهشگران حائز شرایط #دعوت_به_همکاری می نماید. این هسته با حمایت خانۀ اندیشورزان ایران و در قالب هسته های اندیشورز نوپا تاسیس می شود.
بازارها جدیدترین میز موضوعی در دستورکار اندیشکده مرصاد محسوب می گردد که از سال 99 مطالعات اولیۀ آن آغاز شده است. پیش از این، اندیشکده دو میز موضوعی دیگر با عنوان نهادها و نهضتها راه اندازی کرده است که به تقابل نیروهای رهاییبخش و نظمساز در جهان اسلام توجه داشتند؛ اما در میز بازارها به ساحت دیگری توجه داریم که کمابیش ارمغان عصر نوسازی برای ماست. «بازار» از بازیگری در حاشیۀ حکومت و جامعه، مبدل به رکنی اصلی در چارچوب رقابت های جهانی و محلی گردیده است. از این منظر موضوع هستۀ جدید متمرکز بر یک ضلع از مثلث مفهومی بازار-حکومت-جامعه است.
شرایط:
👈 امکان تعهد 50 تا 80 ساعت در ماه
👈 امکان حضور در شهر مقدس قم اقلا یکبار در هفته
👈 تحصیلات حوزوی یا دانشگاهی در حوزۀ علوم و معارف اسلامی
👈 تحصیلات یا سوابق کاری در حوزۀ اقتصاد
جهت ارسال رزومه یا توضیحات بیشتر با آیدی @Mers_ad در تلگرام یا ایتا مکاتبه بفرمایید. همچنین می توانید اطلاعات خود را در فرم قرار گرفته در این آدرس با ما به اشتراک بگذارید.
#فرصت_شغلی
#آگهی_استخدام
🔹اندیشکده مرصاد
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
هدایت شده از اندیشکده مرصاد
#دعوت_به_همکاری #فوری
با نام خدا و عرض سلام
اندیشکده مرصاد به منظور راهاندازی پروژهای رسانهای از عموم علاقهمندان دعوت به همکاری مینماید.
🔻 شرایط عمومی:
👈 امکان همکاری تماموقت
👈 تسلط به زبان عربی یا انگلیسی در حد فهم متون (ترجیحا هر دو)
👈 تجربهٔ خبرنویسی و نگارش یادداشتهای تحلیلی
👈 علاقهمند به مطالعات منطقهای و ترجیحا تخصص در یکی از حوزههای مطالعاتی مرتبط
👈 روحیه کار تشکیلاتی و سیاسی
👈 ساکن شهر مقدس قم
علاقمندان جهت مصاحبه و امکانسنجی همکاری، حداکثر تا پنجشنبه 6 بهمنماه درخواست خود را با تکمیل فرم ثبت نام در اینجا یا ارسال رزومه به آیدی @Mers_ad در پیامرسان تلگرام یا ایتا اعلام فرمایند.
🔹اندیشکده مرصاد
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
♨️جان زندانیان سیاسی بحرین در خطر است
🔺المیادین: به دنبال انتشار پیام ۶۷۸ زندانی سیاسی بحرین تحت عنوان «فریاد مظلوم»، که خواهان فراهم شدن شرایط انسانی در زندان مرکزی "جو" و توقف شکنجه و نقض حقوق بشر در زندان شده بودند، جمعیت الوفاق بحرین تأکید کرد که آنچه بر سر زندانیان سیاسی در زندانهای رژیم آل خلیفه میآید جرم است و جان آنها را تهدید میکند. الوفاق تأکید کرد که صداهای ضبط شده از دهها زندانی سیاسی در زندانهای رژیم بحرین حاکی از شرایط سخت و بدی است که در آن به سر میبرند و آنچه زندانیان سیاسی در معرض آن قرار گرفتهاند، جرم و تهدیدی برای جان این سیاستمدارانی است که در زندانهای رژیم بحرین به سر میبرند؛ در حالی که برخورد تلافیجویانه با زندانیان در خصوص غذا، وضعیت بهداشت و سلامت و نیازهای اساسی آنها جایز نیست.
🔺الوفاق افزود: محرومیت از آب، درمان، وسایل گرمایشی، دارو، دیدن آفتاب، ارتباط عادی با خانواده و سایر شرایط غیرانسانی جرم و تعرض سیستماتیک به جان زندانیان سیاسی است، زیرا این زندانیان به دلایل انسانی، حقوقی، سیاسی و مسائل مربوط به آزادیهای عمومی بازداشت شدند. چشمپوشی نسبت به آنچه در بحرین میگذرد و نادیده گرفتن تمامی تخلفات و جنایات علیه حقوق بشر توسط همه کشورهای غربی و طرفهای حامی رژیم آل خلیفه غیرقابل قبول و شراکت در این جرایم است و از همین رو بیتفاوتی برخی کشورها و طرفهای بینالمللی در مسائل حقوق بشری و آزادیها جای سؤال دارد.
🔺الوفاق همچنین تأکید کرد که مردم بحرین نظارهگر بسیج بینالمللی برای همه مسائل مربوط به آزادیها و حقوق بشر در برخی کشورها هستند، در حالی که جامعه بینالمللی عمداً و آشکارا آنچه را که در بحرین اتفاق میافتد نادیده میگیرند. زندانیان سیاسی در بحرین بازداشت و شکنجه شدند و به سالهای طولانی حبس محکوم شدند، ملیت آنها سلب شده و از نظر سیاسی و مدنی منزوی شدند، زیرا آنها خواستار دموکراسی، عدالت، آزادی و احترام به حقوق بشر بودند.
🔺همچنین سازمان حقوق بشر آمریکاییها برای دموکراسی و حقوق بشر در بحرین حمله به ۱۴ زندانی سیاسی در سلول انفرادی را محکوم کرد و نسبت به ادامه نقض حقوق بشر زندانیان سیاسی و معافیت از مجازات عوامل این جرایم هشدار داد.
#بحرین
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️مفتی سعودی: بی حرمتی به قرآن به نفع افراطگرایان و تروریست هاست!
🔺درپی بی حرمتی به ساحت قرآن کریم در سوئد، عبدالعزیز بن عبدالله آل الشیخ، مفتی سعودی گفت، این اقدامات شنیع و تحریک آمیز موجب ایجاد فتنه و تقویت انزجار میشود و به نفع دستورکارهای افراطگرایان و تروریستها است. ما از جامعه بینالملل میخواهیم موضع جدی و قوی در قبال کسانی اتخاذ کنند که از چنین اقداماتی حمایت کرده یا اجازه آن را میدهند.
🔺وی گفت: این اقدامات وحشیانه و تحریک آمیز تنها موجب افزایش ایمان مسلمانان به جایگاه قرآن کریم که منبع اول قانون و ارزشهای صلح و همزیستی و محبت بین مردم است، میشود. ما از تمام مسلمانان میخواهیم به این کتاب بزرگ پایبند و در مقابله با انزجار، تروریسم و خشونت متحد باشند. ما از خداوند میخواهیم مسلمانان را متحد و باطل را از بین برده و امنیت و محبت و صلح را در جهان پایدار کند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️احیای رابطه با ایران چه نفعی برای سعودی دارد؟
🔺الميادين: ریاض به این باور رسیده است که ورود و نقشآفرینی بیش از حد در برنامههای آمریکایی-اسرائیلی جاری در منطقه به هر ترتیب منجر به کاهش نفوذ این کشور و آسیب دیدن چهرهاش در میان کشورهای عربی و اسلامی خواهد شد، این مساله به ویژه بعد از روی کار آمدن کابینه افراطی و تندرو نتانیاهو و درخواستهای علنیاش مبنی بر تخریب مسجدالاقصی عینیت بیشتری پیدا کرده است.
🔺هفته گذشته فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان در نشست داووس از تلاشهای کشورش برای ازسرگیری مذاکره و بهبود روابط با تهران سخن گفت. سعودیها منافع زیادی در بهبود روابط خود با ایران دارند و این امر به دلایل مختلفی به ویژه در برهه کنونی بسیار حائز اهمیت است.
🔺سعودیها نیاز زیادی به کاهش کشمکشهای شکل گرفته در منطقه به ویژه کشمکش طولانی خود در یمن دارند و به شدت به دنبال راه برونرفتی آبرومندانه و سریع برای خود از این باتلاق و پایان دادن به روند فرسایشی مستمر این جنگ هستند.
🔺سعودیها در این زمینه حساب ویژهای روی تاثیرگذاری ایران بر طرف یمنی جنگ باز کردهاند و معتقدند میتوانند با گسترش روابط دیپلماتیک بین دو کشور راه برونرفت مطلوب خود را در جنگ یمن هم پیدا کنند.
🔺ریاض به این باور رسیده است که ورود و نقشآفرینی بیش از حد در برنامههای آمریکایی-اسرائیلی جاری در منطقه به هر ترتیب منجر به کاهش نفوذ این کشور و آسیب دیدن چهرهاش در میان کشورهای عربی و اسلامی خواهد شد، این مساله به ویژه بعد از روی کار آمدن کابینه افراطی و تندرو نتانیاهو و درخواستهای علنیاش مبنی بر تخریب مسجدالاقصی عینیت بیشتری پیدا کرده است. از همین رو، نگرانی سعودیها به انگیزه آنها برای حل مستقیم مشکلاتشان با ایران یا حداقل حفظ کانالهای ارتباطیشان با تهران تبدیل شده است.
🔺ریاض نگران آن است که «همکاری و همراهیاش با اسرائیل و ایالات متحده» باعث شود در صورت وقوع درگیری نظامی آنها با ایران، تاسیسات نفتیاش هدف قرار گیرد؛ تجربه ریاض نشان داده است که نمیتواند کاملاً روی قولهای آمریکا برای حمایت حساب کند، زیرا گروه انصارالله پیش از این نیز ضربات دردناکی به تاسیسات نفتی سعودی وارد کرده است و از این رو بازگرداندن روابط دیپلماتیک با تهران در سطح سفرا میتواند از وقوع اشتباهات محاسباتی یا سوءتفاهمها در چنین شرایطی جلوگیری کند.
🔺گرچه نباید فراموش کرد که سعودیها اخیراً رفتارهایی از خود نشان دادهاند دال بر اینکه اعتمادشان به ایالات متحده هم کاهش یافته است و تلاش میکنند تا سیاستهای خود را در راستای منافع صرف سعودی حتی در صورت تعارض با منافع آمریکا پیش ببرند که نمونه بارز آن موضع عربستان در حمایت از تصمیمات اوپک پلاس بود.
🔺حال باید دید آیا ریاض واقعاً در خواسته خود برای تنشزدایی با ایران- که در راستای امنیت و منافع ملی این کشور محسوب میشود- جدی است یا این کار نیز در چارچوب جنگ رسانهای و خاستگاههای تبلیغاتی آنی سیاستمدارانش بوده است؟
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies