♨️ کنشگر کویتی: انتخاب یحیی سنوار قویترین موشک حماس به سمت اسرائیل بود
🔻«حمد البعیجان الکبیر»، کنشگر سرشناس کویتی، در واکنش به انتخاب یحیی سنوار به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:
قویترین موشکی که حماس در پاسخ به ترور اسماعیل هنیه در تهران به سوی اسرائیلیها شلیک کرد، تعیین یحیی سنوار به عنوان رئیس حماس، در چالشی آشکار برای همه کسانی بود که برای از بین بردن حماس شرطبندی میکردند...
🔻البعیجان که معمولاً مواضعی همسو با سعودی، و مخالف ایران و محور مقاومت دارد، در ادامه افزوده:
پیش از این هم به شما گفتیم...از بین بردن حماس به روش نظامی ناشدنی است؛ زیرا حماس در سر [ ذهن و فکر] هر فلسطینی -در داخل و خارج از کشور- قرار دارد.
#کویت
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️عربستان: ترور هنیه نقض آشکار حاکمیت ایران است
🔻معاون وزير خارجه عربستان، ترور اسماعیل هنیه در تهران را، نقض آشکار حاکمیت، تمامیت ارضی و امنیت ملی ایران، حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد و همچنین تهدیدی برای صلح و امنیت منطقه دانست.
🔻 «ولید بن عبدالکریم الخریجی» در سخنرانی خود در نشست فوقالعاده کمیته اجرایی سازمان همکاری اسلامی در جده، همچنین افزود: «عربستان هرگونه نقض حاکمیت کشورها یا دخالت در امور داخلی هر کشوری را رد میکند.»
🔻الخریجی گفت: «دولت عربستان، خطرناکی حوادث در سرزمینهای فلسطین را با توجه به نادیده گرفتن کنوانسیونها و قطعنامههای بینالمللی از سوی اسرائیل و همچنین حملات آشکار و اقدامات غیرقانونی علیه مردم فلسطین در داخل و خارج از سرزمینهای فلسطین احساس میکند.»
🔻این مقام سعودی تصریح کرد: «عربستان عمیقاً نگران تشدید تجاوزات ارتش اشغالگر اسرائیل است که منجر به شهادت و زخمی شدن شمار بسیاری از فلسطینیان در نوار غزه و کرانه باختری و همچنین کمبود غذا، دارو و سوخت کل بخش بهداشت شده است.»
🔻گفتنی است عربستان تنها کشور شورای همکاری خلیجفارس بود که درپی ترور شهید اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، هیچ بیانیهای - حتی در حد ابراز نگرانی و درخواست خویشتنداری- صادر نکرد.
#عربستان
◻️الخلیج أونلاین
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️اهدای حج عمره به روح شهید اسماعیل هنیه؛ این بار از شهروند عمانی!
🔻کمتر از ۴۸ ساعت پس از انتشار اخباری مبنی بر بازداشت یک شهروند عراقی در عربستان، درپی اهدای حج عمره به روح شهید اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، اکنون ویدئویی از یک شهروند عمانی منتشر شده که دست به اقدام مشابهی زده است.
🔻این شهروند عمانی که -شاید به منظور جلوگیری از شناسایی و بازداشت توسط نیروهای امنیتی سعودی- چهرهاش در ویدئو دیده نمیشود، ثواب حج عمره را به «روح قهرمان شهید اسماعیل هنیه» اهدا و همچنین برای مبارزان فلسطینی، شهدا و مجروحان آنها و مردم غزه نیز دعا میکند.
🔻پیش از این نیز، یک شهروند عراقی (سلمان السبعاوی) تصویری از خود در جوار کعبه منتشر کرد، و از اهدای حج عمره به روح اسماعیل هنیه خبر داد؛ با این حال، ساعاتی بعد گزارشهایی مبنی بر بازداشت او منتشر شد؛ که جنجال گستردهای درپی داشت؛ و دولت سعودی نیز تاکنون واکنشی نشان نداده است.
#عربستان #عمان
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️دیدهبان حقوق بشر: کشورهای خلیجفارس در حفاظت از کارگران مهاجر در برابر گرما کوتاهی میکنند!
🔻دیدهبان حقوق بشر از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس خواست تا در طول تابستان از کارگران مهاجر در برابر گرما محافظت کنند.
🔻این سازمان حقوق بشری امروز پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد که «دولتهای خلیجفارس باید فوراً اقدامات حفاظت در برابر گرما را بر اساس خطرات اتخاذ کنند» و «کارفرمایان نیز باید مناطقی را برای استراحت در سایه و آب آشامیدنی فراهم نمایند».
🔻این سازمان با استناد به اظهارات بیش از صد کارگر در عربستان سعودی، امارات و قطر که بین ماه مه ۲۰۲۳ تا ژوئیه ۲۰۲۴ جمعآوری کرده است، تأیید کرد که مقامات این کشورها «در حمایت از کارگران مهاجری که در این کشورها کار میکنند و در معرض هوای آزاد و در میان امواج گرمایی ناشی از گرمایش جهانی، در معرض خطرات شدید سلامتی مرتبط با گرما قرار دارند، کوتاهی میکنند.»
🔻این سازمان توضیح داد که «خونریزی بینی، تب، سردرد، حالت تهوع و غش در بین این کارگران شایع است» و «گرما همچنین اثراتی مانند نارسایی کلیه در مرحله نهایی و حتی مرگ دارد».
🔻دیدهبان حقوق بشر به نقل از یک کارگر مقیم عربستان سعودی میگوید: «هر روز یک یا دو کارگر از هوش میروند، گاهی اوقات صبح و عصر، گاهی در راه کار و گاهی در حین کار.
🔻از ماه ژوئن تا سپتامبر هر سال، کشورهای حوزه خلیجفارس کار کردن در زیر نور خورشید را از ۱۲ تا ۳ بعدظهر به عنوان بخشی از سیاست «ممنوعیت کار ظهر» ممنوع میکنند. با این حال، این ممنوعیت، برای مثال، پیکها و کارگران تحویل در منزل را شامل نمیشود.
🔻دیدهبان حقوق بشر نیز این ممنوعیت را "ناکافی" دانسته است.
🔻چهار کارگری که این سازمان تابستان امسال با آنها صحبت کرد، تأیید کردند که در محل کار، آب همیشه در دسترس نیست.
🔻ژوئن گذشته، بیش از ۱۳۰۰ نفر در حین انجام مناسک حج در مکه، عربستان سعودی، در هوای بسیار گرم جان خود را از دست دادند.
🔻کشورهای نفتخیز خلیجفارس از برنامههایی برای صفرسازی کربن در بلندمدت رونمایی کردهاند و همچنین برای توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر تلاش میکنند؛ اما درعین حال، همچنان به صادرات سوختهای فسیلی ادامه میدهند؛ که مصرف آن عمدتاً به تشدید گرم شدن آبوهوا کمک میکند.
◻️arabi21
#امارات #بحرین #عربستان #عمان #قطر #کویت
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️حمایت از مقاومت در جوار کعبه؛ اینبار: حج به نیابت از یحیی سنوار!
🔻بعد از اهدای حج عمره به روح شهید اسماعیل هنیه از سوی دو شهروند عراقی و عمانی، اکنون تصویری در میان کاربران دستبهدست میشود؛ که حاکی از انجام حج عمره به نیابت از یحیی سنوار، رئیس جدید دفتر سیاسی حماس، از سوی یک شهروند عربستانی در جوار کعبه، و دعا برای اوست.
🔻ابراز حمایت از غزه و فلسطین در عربستان، و بهویژه در هنگام حج، اغلب به مداخله نیروهای امنیتی سعودی و بازداشت افراد منجر شده است.
#عربستان
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بازتاب خبر شهادت «اسماعیل هنیه» در رسانههای قطری
🔻خبرهای مربوط به ترور، مراسم تشییع و خاکسپاری شهید اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، در رسانههای قطری به عنوان کشوری که سالها میزبان وی بوده است، بازتاب قابل توجهی داشته است.
🔻از همان روز نخست پس از وقوع این حادثه، همچون دیگر رسانههای منطقه، این خبر نیز در رسانههای رسمی و داخلی قطر به تیتر اول تبدیل شد و مباحث و مطالب بسیاری نیز در این باره منتشر شد.
🔻علاوه بر موضع گیری های رسمی دولت قطر که همواره رویکرد برقراری صلح و آتش بس را در قضیه فلسطین در دستور کار داشتهاند، رسانههای این کشور نیز به انحاء مختلف تلاش کردند تا همین رویکرد را در مطالب و نوشتههای خود بازتاب دهند.
🌐 برای خواندن ادامه این گزارش، به پایگاه تخصصی_تحلیلی جامعه و فرهنگ ملل مراجعه کنید.
#قطر
🔹 کانال مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️روزنامهنگار سعودی: انتخاب سنوار، مذاکرات صلح با اسرائیل را تضعیف و روابط حماس با ایران را تقویت میکند
🔻عبدالعزیز الخمیس، روزنامهنگار و کنشگر سعودی در واکنش به انتخاب یحیی سنوار به عنوان رئیس جدید دفتر سیاسی حماس به جای شهید اسماعیل هنیه، گفت:
انتخاب یک رهبر تندرو برای حماس، میتواند روابط بینالمللی و منطقهای این جنبش را به شدت تحت تأثیر قرار دهد.
🔻الخمیس که به مواضع همسو با عادیسازی و حمایت از اسرائیل شناخته میشود، افزوده:
این انتخاب، مذاکرات صلح با اسرائیل را تضعیف میکند؛ همکاری با تشکیلات خودگردان را کاهش، و تنشها را در منطقه افزایش میدهد؛ و از دیگر سو، روابط حماس با ایران و گروههای تندرو منطقه را تقویت خواهد کرد.
#عربستان
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بهترین زمان برای عادیسازی سعودی!
◻️«دنیس راس»، نویسنده و تحلیلگر یهودی در یادداشتی در نشریه آمریکایی Foreign Affairs نوشت:
🔻عادیسازی سعودی-اسرائیل...
▪️عنصر مذهبی در درگیری بین کشورهای اسلامی و اسرائیل را کاهش میدهد...
▪️و همکاری اقتصادی و امنیتی مخفیانه اسرائیل و عربستان را علنی خواهد کرد.
📎بیشتر بخوانید..
#عربستان
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
♨️بهترین زمان برای عادیسازی سعودی! ◻️«دنیس راس»، نویسنده و تحلیلگر یهودی در یادداشتی در نشریه آمری
♨️همهچیز مهیای عادیسازی سعودی
🔻در ۲۱ ژوئیه، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا از رقابتهای ریاستجمهوری ۲۰۲۴ کنارهگیری کرد. اکثر ناظران بر این باورند که او نمیتواند در ماه های آینده کارهای زیادی انجام دهد. اما بایدن به صراحت گفته که یک اولویت وجود دارد که او قصد دارد در زمان باقیمانده در این سمت، دنبال کند: پایان جنگ در غزه و احیای صلح آمریکا در خاورمیانه.
🔻کنارهگیری بایدن به او فراغ بال میدهد تا بر انعقاد یک توافق عادیسازی بین اسرائیل و عربستان که احتمالاً مشروط به پایان دادن به جنگ غزه باشد، تمرکز کند.
🔻بعید است نتانیاهو، در برابر تلاشهای گسترده بایدن و دستیاران ارشدش در این جبهه مقاومت کند. این ممکن است خلاف واقع به نظر برسد، اما به چند دلیل، نتانیاهو به آمریکاییها نیاز دارد تا ابتکار عمل را در دست بگیرند. او میداند که بدون دخالت آمریکا نمیتواند برای آزادی گروگانها به توافق برسد. او همچنین میداند که اگر حماس بتواند خود را بازسازی کند، شکست نظامی آن اهمیت چندانی نخواهد داشت.
🔻علاوه بر این، او میداند که اگر خواهان جایگزینی برای حکومت حماس در غزه است، به کشورهای کلیدی عربی (امارات، مصر و شاید مراکش) نیاز دارد تا با ایالات متحده و دیگر بازیگران برای ایجاد یک دولت موقت در غزه همکاری کنند.
🔻بایدن به نوبه خود نه تنها خواهان پایان دادن به جنگ است؛ بلکه همچنین میخواهد مسیر سیاسی منطقه را تغییر دهد، هدفی که به نفع سعودیها است و آنها نیز میخواهند از این زمان برای دستیابی به یک معاهده دفاعی با ایالات متحده، که آنها، آن را عامل بازدارنده نهایی علیه ایران میدانند، استفاده کنند. رهبران سعودی به خوبی میدانند که چنین پیمانی تنها در صورت عادیسازی با اسرائیل شدنی است.
🔻اگر توافق عادیسازی تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری در ماه نوامبر به دست آید، سنا میتواند آن را در جلسه ماه دسامبر بررسی کند. اگر کامالا هریس، نامزد دموکراتها، در انتخابات پیروز شود، دموکراتها به درخواست بایدن برای حمایت از تصویب، بهویژه به عنوان آخرین اقدام مهم او به عنوان رئیسجمهور، پاسخ مثبت خواهند داد.
🔻همچنین از سوی دیگر، اگر ترامپ پیروز شده باشد، نیاز چندانی به فشار بر جمهوریخواهان نخواهد داشت، زیرا عادیسازی اسرائیل و عربستان، بر اساس توافقات ابراهیمی خودِ ترامپ است؛ و همچنین محدودیتهایی را بر روابط چین و عربستان سعودی تحمیل میکند؛ و [درنتیجه] ترامپ از این توافق سود میبرد.
🔻این زمانبندی همچنین با واقعیتهای سیاسی اسرائیل همخوانی دارد. کنست تا اوایل نوامبر در تعطیلات است و در این مدت، سرنگونی یک دولت بسیار دشوار خواهد بود. این بدان معناست که تا سه ماه آینده، نتانیاهو فضای سیاسی لازم برای اتخاذ تصمیمات سخت را خواهد داشت - تصمیماتی که وزرای راستگرای دولت ائتلافی او، مانند ایتامار بن گویر و بزالل اسموتریچ، در شرایط عادی، آنها را رد میکردند.
🖇ادامه دارد..
#عربستان
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
♨️همهچیز مهیای عادیسازی سعودی 🔻در ۲۱ ژوئیه، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا از رقابتهای ریاستجمهوری
🔘بهای صلح
🔻به چند دلیل، عادیسازی عربستان با اسرائیل میتواند بازی را در خاورمیانه تغییر دهد:
🔹مهمترین کشور عربی سنی - که پادشاه آن، سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، لقب رسمی "خادمین حرمین شریفین" را دارد - با اسرائیل صلح خواهد کرد.
🔹این امر باعث کاهش عنصر مذهبی درگیری بین کشورهای دارای اکثریت مسلمان و اسرائیل میشود.
🔹علاوه بر این، عادیسازی همکاریهای اقتصادی و امنیتی ضمنی اسرائیل و عربستان را از سایه خارج، و علنی میکند؛
🔹ائتلاف منطقهای را برای مقابله با ایران و گروههای نیابتی آن تقویت میکند؛
🔹تلاشهای چین برای تقویت نفوذ نظامی و اقتصادی خود در منطقه را محدود میکند.
🔹عادیسازی به وضوح در خدمت منافع ملی ایالات متحده است؛ و منافع اسرائیل را تامین خواهد کرد. هنگامی که نتانیاهو در اواخر سال ۲۰۲۲ قدرت را از سر گرفت، معاهده صلح با عربستان سعودی را به عنوان اولویت اصلی معرفی کرد، زیرا این پیمان اسرائیل را در یک استراتژی منطقهای گستردهتر برای مقابله با ایران و نیروهای نیابتی آن ادغام میکند.
🔹درک این هدف در حال حاضر نیز به او اجازه میدهد تا بخشی از اعتباری را که با حمله حماس به اسرائیل در اکتبر گذشته از دست داده بود، پس بگیرد.
🔹عادیسازی همچنین به نفع سعودی خواهد بود. یک معاهده دفاعی با ایالات متحده امنیت ملی عربستان را تقویت میکند و به پادشاهی اجازه میدهد تا بر اولویت واقعی خود، یعنی تحول اجتماعی و اقتصادی که در چشمانداز ۲۰۳۰ ترسیم شده، تمرکز کند.
🔻اگرچه محمد بن سلمان خواهان یک معاهده دفاعی با ایالات متحده است و میداند که عادیسازی با اسرائیل شرط اساسی آن است، اما او توافقی را دنبال نمیکند که به تشکیل کشور فلسطین نپردازد. پیش از جنگ غزه، این متقاعدسازی پادشاهی آسانتر بود. اما از آنجایی که تصاویر مرگ و ویرانی [در غزه]، افکار عمومی عرب را ملتهب کرده، بهای عادیسازی نیز افزایش یافته است. برای اینکه ریاض اکنون با عادیسازی روابط با اسرائیل موافقت کند، رهبری عربستان باید ببیند که گامهای معناداری در جهت تشکیل کشور فلسطین برداشته میشود.
🔻البته، برای بسیاری از اسرائیلیها، پس از حملات ۷ اکتبر حماس، چشمانداز تشکیل کشور فلسطین غیرقابل تصور شد، زیرا آنها میترسند که حماس بر چنین کشوری تسلط یابد. به همین دلیل، دولت بایدن شیوه توصیف اهداف خود را تغییر داد و از ایده برداشتن گامهای زماندار و غیرقابل برگشت به سوی تشکیل کشور فلسطین و به سمت ایده توسعه مسیری معتبر به سوی تشکیل دولت فلسطین دور شد. در حال حاضر، حتی آن زبان نرم نیز، بیش از آن است که نتانیاهو بپذیرد.
🔻هماهنگسازی نگرانیهای اسرائیل درباره تشکیل کشور فلسطین با نگرانیهای عربستان برای فلسطینیها یک چالش بزرگ خواهد بود. اگر قرار است نتانیاهو با سعودیها معامله کند، ابتدا باید خود و سپس افکار عمومی اسرائیل را متقاعد سازد که برآورده کردن خواستههای عربستان تهدیدی مرگبار برای اسرائیل به شمار نمیرود؛ و سپس باید از راستگرایان افراطی در دولتش، مانند بنگویر و اسموتریچ، که از رعایت شرایط عربستان سعودی برای عادیسازی سرباز میزنند، جدا شود.
◻️ Foreign Affairs
#عربستان
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️نگاهی به میراث فرهنگی و گردشگری سلطنت عمان (قلعه ها و دژها) بخش اول: استانهای مسقط و ظفار
🔻 پایگاه تخصصی_تحلیلی جامعه و فرهنگ ملل در گزارشی چند قسمتی، به معرفی میراث فرهنگی و جاذبههای گردشگری کشور عمان پرداخته است.
🔻در قسمت اول این گزارش آمده است: بیش از هزار قلعه، دژ و برج دیده بانی در عمان وجود دارد که به پاسداری از دشتها، درهها و کوههای عمان قد علم کردهاند که هر کدام گواه گذشتهای پرافتخار هستند و هر کدام داستانی برای خود دارند. این بناهای تاریخی عظیم، علاوه بر حفاظت، نقشی حیاتی در معرفی تاریخ عمان ایفا کردند.
🔻 در این گزارش، قلعههای الجلالی، المیرانی، مطرح، بیت المقحم، دژ قریات و جاذبههای دیدنی استان ظفار معرفی شدهاند.
🔻 ادامه این گزارش در پایگاه جامعه و فرهنگ ملل
#عمان
🔹 کانال مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بیانیه جریانات سیاسی کویت پیرامون اوضاع غمبار غزه و کشتار مدرسه تابعین
🔻هفت حزب و جریان سیاسی کویت در واکنش به اوضاع غمبار و کشتار مدرسه تابعین در نوار غزه، بیانیه مشترکی صادر کردند.
🔻در این بیانیه آمده است:
جنایات تروریستی صهیونیستها علیه ملت فلسطین در میانه سکوت جهانی -که از زمان تأسیس سازمانهای حقوقی و انسانی بینالمللی بیسابقه است- همچنان ادامه دارد.
🔻این بیانیه در ادامه، همچنین بمباران مدرسه تابعین را، جنایتی از دولت خیانتکار صهیونیستی دانسته که «قلم از وصف آن عاجز است».
🔻این بیانیه افزوده: تروریسم صهیونیستی به وحشیگری علیه ملت فلسطین ادامه میدهد؛ و جامعه بینالمللی از مداخله برای حمایت از غیرنظامیان ناتوان است؛ درحالی که توافقات ژنو، غیرنظامیان را کاملا تحت حمایت و به دور از درگیریهای طرفهای جنگ میداند.
🔻در ادامه این بیانیه آمده:
ما جریانهای سیاسی کویت، این تروریسم صهیونیست و همه حامیان آنها را محکوم میکنیم و از جامعه بینالمللی میخواهیم برپایه منطق انسانی و اخلاقی، برای توقف تروریسم علیه ملت فلسطین اقدام کند..
درود بر جنبشهای مقاومت فلسطین و حامیان آنها در راه آزادسازی سرزمینشان از اشغالگران صهیونیست.
🔻امضاکنندگان این بیانیه:
🔹التآلف الإسلامي الوطني 🔹المنبر الدیمقراطي الکویتي
🔹حرکة التوافق الوطني الإسلامیة 🔹تجمع العدالة و السلام
🔹الحرکة الدستوریة الإسلامیة 🔹حزب المحافظین المدني
🔹تجمع المیثاق الوطني
#کویت
◻️ X
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️تبریک مفتی عمان به یحیی سنوار
🔻مفتی اعظم عمان امروز یکشنبه انتخاب یحیی السنوار را به عنوان رهبر جدید جنبش حماس برای جانشینی اسماعیل هنیه، تبریک گفت.
🔻شیخ احمد الخلیلی، در پستی در شبکه ایکس نوشت: السنوار یک فرمانده قهرمان و شایسته است.
🔻وی افزود: امیدواریم هیچکس در مورد او اختلاف نداشته باشد و خداوند متعال به او توفیق دهد که مقاومت را در راه راست رهبری کند و به دست او فتحالمبین و پیروزی بزرگ حاصل شود. چه رهبر خوبی و چه سرباز خوبی».
#عمان
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️در پی ناکامی سعودی در جذب سرمایه گذاری خارجی، شرایط جذب سرمایه در عربستان تسهیل می شود
🔺پس از انتشار اخباری در ماههای اخیر مبنی بر عدم موفقیت عربستان در جذب سرمایه گذاری خارجی و احتمال شکست پروژه بزرگ نئوم که بیشترین سهم در تامین سرمایه آن ناظر بر ورود سرمایه به سعودی بود، خالد الفالح وزیر سرمایه گذاری سعودی از موافقت کابینه سعودی با اصلاح قانون سرمایه گذاری در عربستان و تسهیل شرایط برای جذب سرمایه خبر داد.
🔺فالح افزود، در سالیان گذشته 800 مورد اصلاح قوانین اقتصادی برای تقویت نظام مقررات فعالیت اقتصادی در عربستان انجام شده است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️کودتاها و همکاری... پادشاهیهای خلیجفارس و راهبرد ایران در «ساحل آفریقا»
🔻اندیشکده Gulf International Forum در یادداشتی به بررسی رویکرد، نفوذ و رقابت ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در منطقه «ساحل» آفریقا پرداخته است.
🖇️بیشتر بخوانید..
🔻توضیح: «ساحل» به منطقهای کمربندی از اقیانوس اطلس تا دریای سرخ در شمال آفریقا اطلاق میشود، که سراسر یا بخشی از کشورهای الجزایر، سنگال، موریتانی، مالی، بورکینافاسو، نیجر، نیجریه، سودان جنوبی، چاد، سودان، آفریقای مرکزی، اریتره و اتیوپی را در بر میگیرد.
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
♨️کودتاها و همکاری... پادشاهیهای خلیجفارس و راهبرد ایران در «ساحل آفریقا» 🔻اندیشکده Gulf Internat
♨️کودتاها و همکاری... پادشاهیهای خلیجفارس و راهبرد ایران در «ساحل آفریقا»
🔻در ششم جولای، رهبران نظامی بورکینافاسو، مالی و نیجر پیمان اتحاد کشورهای ساحل (AES) را امضا کردند. AES خود را آشکارا ضدغرب و مخالف نفوذ بلوک [نزدیک به غربِ] جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) معرفی کرد. ابراهیم ترائوره، رهبر بورکینافاسو، اعلام کرد که دوران استثمار قدرتهای غربی از کشورش «برای همیشه پایان یافته است».
🔻اگرچه AES بیشتر یک پیمان نمادین است، اما تحکیم شوراهای نظامی در غرب آفریقا و موضع فزاینده آنها در برابر ایالات متحده و فرانسه را نشان میدهد. این روندها هم خطرات و هم فرصتهایی را برای کشورهای حاشیه خلیجفارس ایجاد کرده است. به استثنای امارات که از قطعنامه ناکام شورای امنیت در آگوست ۲۰۲۳ برای تمدید ممنوعیت سفر و مسدودسازی داراییهای مقامات حکومت نظامی مالی حمایت کرد، دیگر پادشاهیهای شورای همکاری به تلاشهای غرب برای منزوی کردن یا سرنگونی این رژیمهای نظامی نپیوستند. این، به آنها اجازه میدهد تا روابط باقیمانده با حکومتها را حفظ کنند؛ و درعین حال، همچنان روابطی قوی با کشورهای ECOWAS داشته باشند؛ و در پروژههای زیرساختیِ باارزشِ استراتژیکِ منطقه و همچنین ذخایر منابع معدنی و انرژی آن سرمایهگذاری کنند.
🔻در مقابل، ایران از موج کودتاها به عنوان پیروزی در برابر امپریالیسم غربی استقبال، و با جدیت روابط نزدیکتری با مالی، بورکینافاسو و نیجر برقرار کرده است.
📎ادامه دارد...
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
♨️کودتاها و همکاری... پادشاهیهای خلیجفارس و راهبرد ایران در «ساحل آفریقا» 🔻در ششم جولای، رهبران ن
🔘استراتژیهای محتاطانه پادشاهیهای خلیج فارس
🔻از زمان آغاز «موج کودتا» در سراسر ساحل در اواسط سال ۲۰۲۰، پادشاهیهای خلیجفارس از محکومیت صریح حکومتهای نظامی حاکم خودداری، و در عوض بیانیههایی مبهم و حاکی از ابراز نگرانی منتشر کردهاند.
🔻پس از کودتای اوت ۲۰۲۰ در مالی، امارات «نگرانی عمیق خود را در مورد شرایط امنیتی در جمهوری مالی ابراز کرد»، اما مستقیماً حکومت نظامی را برای تسلط بر این کشور مقصر ندانست یا خواستار بازگشت به حاکمیت غیرنظامی نشد. عربستان سعودی و قطر در آغاز اظهارات مشابهی درباره کودتای ژوئیه 2023 در نیجر، ابراز کردند. لحن هر سه موضع، بسیار ضعیفتر از لحن متحدان غربی پادشاهیها بود. محکومیت صریح کودتای نیجر از سوی امارات در این زمینه امری دور از ذهن بود، اگرچه کابینه عربستان سعودی نیز در یکم اوت همین کار را کرد.
🔻در حالی که مقامات دولتی شورای همکاری محتاطانه به موج کودتاها واکنش نشان دادهاند، رسانهها در منطقه خلیجفارس عموماً با حکومتها همسو بوده و از سیاستهای فرانسه که به گفته آنها منجر به تسلط نظامیان شد، انتقاد میکنند.
🔻پوشش رسانههای سعودی از کودتای نیجر نمونهای از این روند است. «عکاظ»، روزنامه مشهور سعودی، دوم اوت در یادداشتی، سیاست تاریخی فرانسه در دستکاری عواقب پس از کودتا برای پیشبرد منافع خود را برجسته کرد. مقاله نهم اوت الریاض نیز به طور مشابه از تاریخ غرب در استفاده از مبارزه با تروریسم به عنوان بهانهای برای ایجاد پایگاههایی در آفریقا انتقاد، و دفاع فرانسه از محمد بازوم رئیس جمهور منتخب نیجر را به عنوان منافع شخصی معرفی کرد. این انتقادها از مداخله سیاسی فرانسه و سیاست ضد تروریسم، منعکسکننده گفتمان رهبران نظامی بود.
🔻ترویج این روایتهای تعارفی، همراه با واکنشهای محتاطانه دولت، ممکن است به کشورهای شورای همکاری خلیجفارس کمک کند تا پیوسته با حکومت نظامی در ساحل در ارتباط باشند. پذیرش درخواست حکومت مالی مالی برای درمان ابراهیم بوباکار کیتا، رئیسجمهور مخلوع، از سوی امارات، زمینه تعامل آینده را فراهم کرد.
🔻عربستان و قطر نیز رویکرد یکنواخت امارات را تکرار، و روابط دوجانبه را با دولتهای طرفدار و ضد کودتا در ساحل حفظ کردهاند. مشارکت «علی لمین زین»، نخست وزیر نیجریه در نشست نوامبر ۲۰۲۳ عربستان و آفریقا بر تمایل ریاض برای تعامل آشکار با حکومت نظامی ساحل تاکید کرد. به طور مشابه، خالد بن سلمان، وزیر دفاع سعودی، با همتای بورکینایی خود، سرلشکر کسوم کولیبالی، در ماه مه ۲۰۲۴ دیدار کرد. قطر فرصتهای سرمایهگذاری در نیجر را بررسی کرده است و در فوریه ۲۰۲۴ میزبان یک هیئت اقتصادی نیجریه برای بحث درباره سرمایهگذاری در بخش کشاورزی بود.
🔻از آنجایی که فرصتها برای همکاریهای اقتصادی و امنیتی در مقیاس بزرگ با حکومتهای ساحل محدود است، کشورهای شورای همکاری خلیجفارس در واکنش به کودتا، روابط خود را با سایر کشورهای غرب آفریقا تقویت کردهاند. در ژوئن ۲۰۲۳، امارات میزبان ژنرال «محمد ادریس»، رئیس جمهور چاد - که خودش با نقض قانون اساسی به قدرت رسیده، و علیرغم ناهمسویی با AES- بود و یک توافقنامه همکاری نظامی با چاد امضا کرد. مشارکت امارات با نیروهای چادی در برابر بیثباتی در نیجر و چاد همچنین به عنوان یک مسیر مخفی ترانزیت تسلیحات به نیروهای پشتیبانی سریع (RSF) در سودان عمل میکند. چاد به طور مشابه سرمایهگذاری قطر را جلب کرده، و دوحه میزبان مذاکرات آشتی ملی بین دولت محمد ادریس و شورشیان شمالی در سال ۲۰۲۲ بود.
🔻با این حال، کشورهای حاشیه خلیجفارس تمایل خود را برای تعامل نظامی با کشورهای AES نیز نشان دادهاند. امارات قراردادهای امنیتی پیش از کودتا را با کشورهای ساحل حفظ کرده است.
🔻پادشاهیهای خلیجفارس همچنین تمرکز خود را بر سواحل غرب آفریقا افزایش دادهاند. عربستان موافقت کرد رایزنیهای سیاسی با ساحل عاج را در اجلاس سران عربستان و آفریقا تقویت کند، در حالی که امارات تقریباً بهطور همزمان توافقنامههایی را برای گسترش تجارت با ساحلعاج امضا کرد. تضمین سرمایهگذاریهای کلان دشوارتر بوده است. سنگال قرارداد ۸۰۰ میلیون دلاری نمکزدایی آب با عربستان سعودی را به دلیل هزینههای گزاف آن لغو کرد و مشخص نیست که آیا وعدههای عربستان برای تعمیر چهار پالایشگاه نفت نیجریه عملی خواهد شد یا خیر.
📎ادامه دارد...
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
🔘استراتژیهای محتاطانه پادشاهیهای خلیج فارس 🔻از زمان آغاز «موج کودتا» در سراسر ساحل در اواسط سال ۲
🔘استقبال ایران از کودتا
🔻برخلاف احتیاط شورای همکاری خلیج فارس، ایران آشکارا از کودتاهای نظامی در ساحل به عنوان ضربهای به استعمار نو تمجید و استقبال کرده است. ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور وقت، در دیدار سپتامبر ۲۰۲۳ خود با اولیویا روامبا، وزیرخارجه بورکیناسو در تهران، «مقاومت کشورهای آفریقایی در برابر استعمار و تروریسم» را ستود. رئیسی ژانویه ۲۰۲۴ نیز به سفیر جدید بورکینافاسو گفت که غرب «منبع اصلی ترور و گروه.های تروریستی» است.
🔻این نگرش ایران، به تعامل دیپلماتیک و نظامی با نظامیان ساحل تبدیل شده است. دولت مالی پس از اخراج نظامیان فرانسوی، از ایران برای رفع شکاف امنیتی کمک گرفت. در ماه مه ۲۰۲۳، سرتیپ محمدرضا آشتیانی در دیدار با سادیو کامارا وزیر دفاع مالی، پیشنهاد آموزش به نیروهای مالی و مشارکت و همکاری را ارائه کرد. اگرچه این پیشنهادها تاکنون نتایج قابلتوجهی به همراه نداشته، اما همکاریهای آموزشی دو کشور پس از تسلط نظامیان افزایش چشمگیری یافته است.
🔻تقویت روابط ایران با مالی الگوی اولیه روابط نزدیکتر بعدی با بورکینافاسو و نیجر را فراهم کرد. در سپتامبر ۲۰۲۳، جواد اوجی، وزیر نفت ایران، برنامههایی را برای صادرات نفت و در نهایت ساخت یک پالایشگاه در بورکینافاسو اعلام کرد. در اکتبر ۲۰۲۳، یک هیئت ایرانی از اواگادوگو بازدید کرد و پیشنهاد همکاری در بخش معدن و داروسازی و همچنین ارائه کمکهای امنیتی برای کمک به مبارزه با ناامنی در شمال و شرق کشور را داد. دو طرف در این سفر هشت قرارداد و ادامه مذاکرات همکاریهای اقتصادی ایران و بورکینافاسو در مارس ۲۰۲۴ امضا کردند.
🔻ایران و کشورهای AES جاذبه طبیعی برای یکدیگر دارند، چرا که هر دو تحت تحریمهای بسیار محدودکننده غرب هستند و در تجارت بینالمللی با مشکل مواجهند. محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور ایران، در جریان سفر ژانویه ۲۰۲۴ نخستوزیر نیجریه به تهران، قول داد با ارائه تجربیات ایران به نیجر در مقابله با تحریمها کمک کند. طبق گزارشها، نیجر همزمان با بیانیه مخبر با فروش ۳۰۰ تن اورانیوم کیک زرد به ایران در ازای پهپادها و موشکهای زمین به هوا موافقت کرده است.
🔻هشدار مولیفی، دستیار وزیرخارجه آمریکا در امور آفریقا به حکومت نظامی نیجریه در مورد روابطش با ایران، به خروج نیروهای ضد تروریسم آمریکا از این کشور شتاب بخشید. در ماههای پس از آن نیز، تحریمهای احتمالی ایالات متحده، نیجر را از حفظ توافق کیک زردِ روی میز منصرف نکرده است.
🔻اگرچه ایران در تقویت روابط با حکومتهای ساحل موفقتر از پادشاهیهای خلیجفارس بوده است، اما در تعمیق حضور خود در کشورهای نسبتاً غربدوست ECOWAS در امتداد سواحل غرب آفریقا مؤثر نبوده است. علیرغم سخنان آشتیجویانه، بانک مرکزی نیجریه در ژوئیه ۲۰۲۳ ایران را در فهرست پولشویی قرار داد و تجارت غیرنفتی، از مارس تا اکتبر ۲۰۲۳ به تنها ۴۶.۵ میلیون دلار رسید. ایران و سنگال مجموعهای از تفاهمنامهها را امضا کردهاند، اما به پیشرفتهای اساسی کمی دست یافتهاند.
🔻در نهایت، حتی با گرم شدن روابط ایران با پادشاهیهای شورای همکاری خلیجفارس، دو طرف با فشارهای رقابتی برای حمایت از طرفهای مخالف در ساحل مواجه خواهند شد. کشورهای شورای همکاری، اگرچه ظاهراً بیطرف هستند، به سمت فرصتهای بزرگتری که چاد و ساحل غرب آفریقا ایجاد میکند، جذب خواهند شد. ایران که به دلیل تحریمها محدود شده و در جستجوی متحدان ضدغربی است، یک خویشاوندی طبیعی در میان نظامیان AES پیدا کرده است. به نظر میرسد که این روابط در سالهای آینده ادامه خواهند داشت.
🔘پایان🔘
◻️Gulf International Forum
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ سلب تابعیت دولت بحرین از نماینده سابق پارلمان و اخراج او از کشور؛ دوتابعیتی بودن باعث اخراج او شد یا حمایت از فلسطین؟
🔻دولت بحرین، از محمد رفیق الحسینی، نماینده سابق پارلمان و چهار پسرش سلب تابعیت کرده است. متعاقب این امر، او و پسرانش در یک اولتیماتوم ۷ روزه مجبور به ترک کشور در روز ۱۱ آگوست شدند.
ادامه 👇
مطالعات خلیج فارس
♨️ سلب تابعیت دولت بحرین از نماینده سابق پارلمان و اخراج او از کشور؛ دوتابعیتی بودن باعث اخراج او شد
🔻دادگاه سلطنتی بحرین، ماه گذشته (جولای) عضویت الحسینی در پارلمان را لغو کرده بود. دادگاه دلیل این امر را داشتن تابعیت مضاعف در زمان تبلیغات انتخاباتی او اعلام کرده بود. علاوه بر این، الحسینی در یک سمپوزیوم سیاسی شرکت کرده بود که در آن، وی نسبت به نظام جانشینی در بحرین انتقاداتی علنی را وارد آورده و با انتصاب حمد بنعیسی به عنوان جانشین پادشاه کنونی مخالفت کرده بود؛ چرا که این روند جانشینی را نوعی تبعیض علیه زنان میدانسته است. این موضوع به مذاق نمایندگان مجلس خوش نیامده و فضایی را بر علیه الحسینی ایجاد نمود.
🔻لازم به ذکر است که الحسینی چند پیش اتهام داشتن تابعیت مضاعف را رد کرده بود.
🔻با این حال برخی معتقدند دلیل اصلی این اتفاق، مواضع وی در مخالفت با ائتلاف نظامی با آمریکاست. او همچنین در نطقی، خواهان اخراج سفیر رژیم صهیونیستی از بحرین شده بود. علاوه بر این، او خواهان آزادی شیخ علی سلمان، زندانی سیاسی آلخلیفه، شده بود.
🔻منامه پست در این باره مینویسد: پس از تعلیق عضویت الحسینی در مجلس، قرار شد او با رسانهها درباره وضعیت اخراج خود صحبتی نکرده و تمام فعالیتهای سیاسی خود و شرکت در رویدادها و سمینارها را متوقف کند؛ در غیر این صورت او احتمال سلب تابعیت و اخراج او وجود دارد (اتفاقی که اکنون رخ داد).
#بحرین
🌐 X | منامه بوست
🔹 کانال مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
🔻دادگاه سلطنتی بحرین، ماه گذشته (جولای) عضویت الحسینی در پارلمان را لغو کرده بود. دادگاه دلیل این ا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻همسر رفیق الحسینی، ام احمد لطیفه صالح، در این فایل صوتی، ضمن تشکر از مرحمتهای!! حاکم بحرین، از او عاجزانه درخواست میکند که تابعیت همسر و فرزندانش را به آنها بازگردانده و مانع فروپاشی خانواده آنها شود.
#بحرین
🌐 X
🔹 کانال مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا امارات به جنگ سودان دامن میزند؟
🔻پیشنهاد هفته گذشته امارات برای ارسال کمک به مناطق درگیری در سودان، بدون اجازه دولت این کشور، انتقاد خارطوم را درپی داشته است.
🔻ابوظبی از شورای امنیت سازمان ملل خواسته بود تا اجازه ارسال کمکهای فرامرزی برای کاهش وضعیت وخیم انسانی در سودان را بدهد. با این حال، این اقدام باعث شعلهور شدن تنشها بین دو کشور شده است و سودان امارات را به فراتر رفتن از حد خود متهم میکند.
🔻سودان بارها امارات را به تشدید درگیریهای جاری با ارائه تسلیحات به نیروهای پشتیبانی سریع (RSF) متهم کرده است. دولت سودان میگوید شواهد قانعکنندهای از این حمایت را با شورای امنیت به اشتراک گذاشته است.
🔻امارات همه اتهامات را رد کرد و آن را "مضحک" و "بیاساس" خواند.
🔻با این حال، شورای امنیت به تازگی یک سند ۴۱ صفحهای حاوی تصاویری از گذرنامههای اماراتیِ بهدستآمده از عمران، شهری سودانی که اکنون تحت کنترل نیروهای مسلح سودان است، به دست آورده که نشان میدهد با وجود آن انکار ابوظبی، امارات در سودان نیروی زمینی دارد.
🔻درخواست هفته پیش امارات، امیدها برای بهبود روابط دو کشور درپی تماس تلفنی ۱۵ ژوئیه عبدالفتاح برهان و محمد بن زاید را نیز کمرنگ کرده است.
🔘امارات چگونه در آتش درگیریها میدمد؟
🔻حسام محجوب، محقق و تحلیلگر سیاسی، میگوید سودان کلید راهبرد امارات در آفریقا و خاورمیانه است؛ راهبردی که برای دستیابی به هژمونی سیاسی و اقتصادی این کشور خلیج فارس، و مهار آرزوهای دموکراتیک تلاش میکند.
🔻به گفته محجوب، راهبرد امارات بر چهار محور استوار است که شامل مبارزه با هرگونه فرآیند دموکراتیک در منطقه، مقابله با نفوذ ایران و اسلامگرایان، تقویت قدرت اقتصادی، و گسترش نفوذ سیاسی خود بر منطقه است.
🔻او افزود: «عملیات لجستیکی [امارات] در آغاز درگیری [سودان] برای تحویل تسلیحات به نیروهای RSF از طریق شبکههایی در لیبی، چاد، جمهوری آفریقای مرکزی، سودان جنوبی، اوگاندا و از طریق شبهنظامیان حفتر و واگنر، و زیر پوشش کمکهای بشردوستانه راهاندازی شد».
🔻«افزون بر این، فعالیتهای تجاری، مالی، تدارکات و روابط عمومی RSF در امارات انجام میشود. حتی سربازان مجروح RSF برای مداوا به ابوظبی منتقل میشوند.»
🔻محجوب همچنین مدعی است که محمد حمدان دقلو (حمیدتی)، فرمانده نیروهای RSF بنا به گزارشها با هواپیمای متعلق به مشاور رئیس و یکی از خاندان حاکم امارات به چندین کشور آفریقایی سفر کرده است.
🔻به گفته ابوذر الامین، تحلیلگر سیاسی سودانی، روابط امارات با RSF فراتر از درگیری کنونی است. وی خاطرنشان میکند که امارات از مدتها پیش، از حمیدتی - که قبلا نیروهای RSF را به یمن فرستاده و حامی ژنرال خلیفه حفتر در لیبی نیز است- حمایت میکند.
🔻«به قدرت رسیدن حمیدتی در سودان عمدتاً به حمایت ابوظبی نسبت داده میشود. دامنه این رابطه به سرمایهگذاریهای اقتصادی، کنترل حمدی بر معادن طلای جبل عامر در دارفور و انتقال طلا به امارات و بازار جهانی نیز کشیده شده است».
🔻در سال ۲۰۱۹، چهار سال پیش از آغاز درگیری ها، حمدی ۱۰۰۰ وسیله نقلیه را از امارات خریداری کرد که قابلیت تبدیل به وسایل تکنیکی مجهز به مسلسل را داشتند. این خرید از طریق Tradive General Trading، یک شرکت متعلق به خانواده «دقلو» مستقر در امارات، انجام شد.
🔻مقامات سودانی، از جمله ژنرال یاسر العطا، معاون فرمانده کل نیروهای مسلح، میگویند امارات چیزی بیش از حملونقل زمینی را در اختیار نیروهای RSF قرار میدهد. گزارشهای آژانسهای اطلاعاتی و کانالهای دیپلماتیک حاکی از آن است که امارات در حال اعزام هواپیما برای حمایت از RSF است.
◻️ The New Arab
#امارات
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies