♨️هیچ هدف پشت پردهای وجود ندارد؛ به جایگاه کشورهای خاورمیانه احترام میگذاریم و به دنبال ایجاد بلوک جدیدی در منطقه نیستیم
🔺الحرة: چین روز شنبه یک روز پس از میزبانی مذاکراتی که منجر به توافق سعودی و ایران که پیروزی دیپلماتیک بزرگی برای برای پکن تلقی می شود، پیگیری اهدافی همچون پر کردن هرگونه "خلاء" در خاورمیانه را رد کرد.
🔺وزارت خارجه چین گفت که چین "به هیچ وجه به دنبال منافع خودخواهانه نیست" و با رقابت ژئوپلیتیک در منطقه مخالف است و این کشور به حمایت از کشورهای خاورمیانه در "حل و فصل اختلافات از طریق گفتگو و مشورت برای ترویج صلح و ثبات پایدار" ادامه خواهد داد و ما به جایگاه کشورهای خاورمیانه احترام می گذاریم وبه دنبال ایجاد بلوک نیستیم.
🔺در ادامه این بیانیه تاکید شده است که پکن به دنبال ایفای نقش در برقراری صلح در خاورمیانه است. روز جمعه نیز وانگ یی، دیپلمات ارشد چین، گفت که این توافق نشان می دهد که چین یک "میانجی قابل اعتماد" است و "وفادارانه وظایف خود را به عنوان میزبان مذاکرات انجام داده است." وی افزود، این جهان چیزی فراتر از مسئله اوکراین دارد و هنوز مسائل زیادی وجود دارد که بر صلح تأثیر می گذارند."
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ایران و چین برندگان توافق عادی سازی روابط تهران-ریاض
🔺فرانس پرس: اعلام از سرگیری روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان سعودی عموماً برای ثبات منطقه مثبت تلقی میشود، اما سؤالات پیچیدهای را بهویژه در مورد جاهطلبیهای هستهای ایران ایجاد می کند.
🔺چرا توافق خبر خوبی است؟
تریتا پارسی، کارشناس موسسه Quincy for Responsible Statecraft، که یک اندیشکده آمریکایی است، توضیح میدهد: «توافق برای عادیسازی روابط خبر خوبی برای خاورمیانه است، زیرا تنشها بین سعودیها و ایرانیها موتور بیثباتی در منطقه بوده است».
🔺پارسی معتقد است که این توافق ممکن است پیامدهای مثبتی برای لبنان، سوریه، عراق و «شاید مهمتر از همه برای یمن» داشته باشد. ایران از نفوذ زیادی در یمن، عراق و لبنان برخوردار است و از دولت سوریه حمایت نظامی و سیاسی می کند.
🔺بنفشه کی نوش، کارشناس موسسه خاورمیانه در واشنگتن، معتقد است که این توافق ممکن است به "بازگرداندن تعادل اساسی سیستم منطقه ای در خاورمیانه، چیزی که همه کشورها آرزوی آن را داشتند" کمک کند.
🔺چین و ایران برندگان واقعی؟
تا اینجای کار این توافق، پیروزی چین را که با رقم زدن توافق، از درهای وسیع وارد عرصه دیپلماسی منطقه شده بود، تثبیت می کند.
🔺دنیس بوچارد، مشاور خاورمیانه در مؤسسه فرانسوی روابط بینالملل (Ifri)، توضیح میدهد که این توافق نشاندهنده «نفوذ فزاینده چین در خاورمیانه، نه تنها در سطح اقتصادی، بلکه در سطح دیپلماتیک است».
🔺این توافق همچنین یک دستاورد برای ایران است، زیرا از انزوای این کشور که ممکن در نتیجه عادی سازی روابط میان کشورهای عربی و اسرائیل بوجود بیاید، جلوگیری می کند.
🔺اپوزیسیون اسرائیل پس از اعلام توافق عربستان و ایران از انتقاد از دولت بنیامین نتانیاهو ابایی نکرده و آن را «شکست کامل و خطری برای سیاست خارجی دولت اسرائیل» دانستند.
🔺دولت اسرائیل موفق نشد سعودی را در توافقنامه ابراهیم که در سال 2020 با همسایگان این پادشاهی، امارات متحده عربی و بحرین منعقد شد، وارد کند. و درگیر کردن ریاض در توافق ابراهیم، امکان ایجاد یک ائتلاف منطقه ای علیه ایران را فراهم می کرد. کشوری که برنامه هسته ای آن تهدیدی مستقیم برای اسرائیل است.
🔺مواضع محتاطانه
آمریکایی ها از توافق ایران و عربستان استقبال کردند، اما تمایل ایران برای مشارکت واقعی در کاهش تنش در منطقه را زیر سوال بردند. جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی در کاخ سفید، گفت: "خواهیم دید... آیا ایرانی ها به توافق احترام می گذارند یا خیر. این رژیمی نیست که معمولاً به قول خود عمل کند."
🔺به نوبه خود، کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه، به فیصل بن فرحان، همتای سعودی خود اطمینان داد که پاریس از "هر ابتکاری که بتواند به طور ملموس به کاهش تنش ها و تقویت امنیت و ثبات منطقه کمک کند" حمایت می کند. با این حال، همزمان از تهران خواست تا از اقدامات بی ثبات کننده خود دست بردارد.
🔺بنا به گفته محقق بنفشه کی نوش، از آنجایی که به نظر می رسد اعلام عادی سازی یک پیروزی برای ایران است، این کشور در «آزمایش زمان» قرار دارد، زیرا دو طرف باید «چالش های زیادی» را مطرح کنند و بر اختلافات عمیق غلبه کنند.
🔺در حال حاضر هیچ متخصصی نتوانسته است بگوید این همگرایی واقعا تا کجا پیش خواهد رفت.
🔺پس از چندین دهه رقابت و گاهاً رقابت خشونت آمیز، به ویژه در یمن، بر سر رهبری خاورمیانه و جهان اسلام، تصمیم برای بازگشایی سفارت ها تنها اولین گام است، گامی که هنوز باید در صحنه عملی شود.
🔺کاهش تنش در یمن؟
بنفشه کی نوش خاطرنشان می کند که کاهش تنش در یمن پیش شرطی بود که سعودی ها برای دستیابی به توافق دیپلماتیک با تهران مطرح کردند.
🔺ریاض رهبری یک ائتلاف نظامی را بر عهده دارد که از دولت به رسمیت شناخته شده یمن در سطح بین المللی حمایت می کند و تهران را به حمایت از حوثیها که مناطق وسیعی در شمال کشور، به ویژه صنعا را کنترل می کنند، متهم می کند.
🔺با این حال، دنیس بوچارد معتقد است که تأثیر این نزدیکی همچنان باید در یمن ثابت شود، که «مسئله اصلی ایران نیست».
🔺پرونده هستهای
اعلام عادی سازی روابط ریاض و تهران به بلندپروازیهای هسته ای ایران پایان نمی دهد. بوچارد تاکید می کند که «برجام مرده» و «مذاکرات در شرف از سرگیری نیست».
🔺این دیپلمات سابق خاطرنشان می کند که اکنون ریاض در حالی به تهران نزدیک می شود که "آگاه است که حرکت ایران به سمت انرژی هسته ای به مرحله اجتناب ناپذیری رسیده است." با این حال، این چیزی را در زمینه تغییر نمی دهد. بوچارت معتقد است که «ما در حال حاضر بیش از آنکه در منطق گزینه نظامی باشیم در منطق کاهش تنش هستیم».
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️واکنش ریاست جمهوری مصر به توافق ایران و سعودی
🔺سکای نیوز عربی: احمد فهمی سخنگوی رسمی ریاست جمهوری مصر گفت، مصر این گام مهم و جهت گیری سعودی برای رفع تنش در روابط منطقه ای را میستاید. این اقدام عربستان و ایران تاییدی بر اتکای آنها به اصول و اهداف منشور سازمان ملل در زمینه احترام به حاکمیت کشورها، عدم مداخله در امور داخلی، تحکیم مفاهیم حسن همجواری و ارتقای امنیت و ثبات در منطقه است.
🔺سخنگو افزود، مصر امیدوار است که این تحول بازتاب مثبتی داشته باشد و فرصت همکاری را به وجود آورد وموجبات تحکیم ارتباط مثبت شود تا روند روابطی ترسیم گردد که آمال ملتهای منطقه در شکوفایی و پیشرفت را محقق سازد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️فعال شدن دیپلماسی پارلمانی میان ایران و بحرین
🔺آناتولی: احمد المسلم رئیس مجلس بحرین شامگاه شنبه با مجتبی رضاخواه، رئیس هیأت نمایندگی مجلس شورای اسلامی ایران، «راهکارهای همکاری و هماهنگی مشترک در مجامع بین المللی پارلمانی» را بررسی کردند.
🔺به گزارش خبرگزاری بحرین، دیدار مقامات دو کشور که از سال 2016 روابط دیپلماتیک خود را قطع کرده اند، در حاشیه صد و چهل و ششمین مجمع اتحادیه بین المجالس در منامه برگزار شد.
🔺دیدار دو طرف پس از آن صورت می گیرد که سعودی و ایران روز جمعه توافق کردند تا روابط دیپلماتیک خود را ظرف دو ماه آینده از سر بگیرند.
🔺در این دیدار، راه های همکاری و هماهنگی مشترک در مجامع بین المللی پارلمانی مورد بحث قرار گرفت. این در حالیست که بحرین در 4 ژانویه 2016 و تنها کمتر از 24 ساعت پس از قطع روابط ایران و سعودی، روابط خود با ایران را قطع و از دیپلمات های ایران خواست منامه را ترک کنند.
🔺بحرین در بیانیه ای که روز جمعه از سوی وزارت امور خارجه منتشر شد، از این توافق استقبال کرد و امیدوار بود که این توافق "گامی مثبت در جهت حل اختلافات و پایان دادن به همه مناقشات منطقه ای از طریق گفتگو و ابزارهای دیپلماتیک باشد."
🔺پس از آنکه کویت و امارات در سال 2022 سفرای خود را به ایران بازگردانده بودند اما دو عضو دیگر شورای همکاری یعنی سعودی و بحرین با ایران روابط و مقر دیپلماتیک ندارد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️لاپید: توافق ریاض و تهران دیوار دفاعی منطقهای ما علیه ایران را فرو ریخت!
🔺این روزها رسانه های رژیم صهیونیستی نگرانی عمیق و ترس از بازگشت روابط عربستان و ایران را آشکارا ابراز می کرده و دستیابی به توافق میان ایران و سعودی را شکست اسرائیل توصیف می کنند.
🔺شبکه اسرائیلی "کان" به نقل از یک منبع سیاسی ارشد با اشاره به اینکه سعودی وجود ضعف در آمریکا و اسرائیل را احساس کرده و از این رو به افق های دیگری روی آورده است. این شبکه همچنین یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون، مسئول همگرایی سعودی و ایران دانست.
🔺روی کیسی، مفسر مسائل عربی در همین شبکه، با بیان اینکه «این توافق را نباید دست کم گرفت، اما نباید از آن دچار هیستری شد». وی افزود، باید منتظر باشیم تا ببینیم این توافق به نتیجه می رسد یا خیر و آیا اجرا می شود و چگونه اجرا می شود. وی پرسید: آیا دو کشور بعد از دو ماه سفارتخانه های خود را بازگشایی خواهند کرد؟ اتفاق جالبی خواهد بود!
🔺کیسی با اشاره به اینکه از نظر وی مهمترین نکته ای که باید روی آن تمرکز کرد «وساطت چینی» است و باید آن را پیگیری کرد.
🔺کارملا مناشه، تحلیلگر مسائل نظامی نیز، در مصاحبه با چند رسانه اسرائیلی، تأیید کرد که این توافق رژیم اشغالگر را بسیار نگران می کند. وی پرسید، سازمان های اطلاعاتی کجا بودند؟ آیا در جریان این توافق بودند؟ زیرا ما اطلاعی از آن نداشیم!
🔺دانا ویس، مفسر مسائل سیاسی شبکه 12 اسرائیل نیز گفت که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم، تمام دوران تصدی خود را صرف مبارزه با ایران کرد، اما اکنون در شرایطی هستیم که که ایران در جهت غنی سازی 90 درصد پیشرفت زیادی کرده است. وی توافق را نیز آسیب منطقه ای بسیار بزرگی خواند.
🔺ایتامار آیچنر، خبرنگار دیپلماتیک روزنامه یدیعوت آحارونوت در تحلیل خود گفت: توافقی که روز جمعه توسط عربستان سعودی و ایران با میانجیگری چین به امضا رسید، گامی دراماتیک است که بیانگر بی اعتمادی عربستان به رهبری آمریکا و دیدگاه نتانیاهو برای منزوی کردن ایران است.
🔺وی ادامه داد، در عمل می توان تصمیم عربستان را «آب دهان» به صورت اسرائیل دانست.. رژیم باید نگران این باشد که سعودی ها به این نتیجه رسیده اند که اسرائیل گزینه نظامی معتبری ندارد.
🔺نفتالی بنت، نخستوزیر پیشین نیز با حمله به نتانیاهو گفت، بازگشت روابط میان ایران و سعودی یک تحول خطرناک برای اسرائیل، یک پیروزی سیاسی برای ایران و یک شکست، سهلانگاری و ضعف شدید از سوی دولت نتانیاهو است.
🔺بنت افزود، کشورهای جهان و منطقه در حال نظاره درگیری اسراییل با حکومتی هستند که در خود تخریبی سیستماتیک غرق شده است. در این زمان، این کشورها یک طرف فعال را برای همکاری انتخاب می کنند.
🔺اما یائیر لاپید، شریک بنت در دولت پیشین، تاکید کرد که توافق ایران و سعودی شکست کامل و جدی سیاست خارجی دولت اسرائیل است و این فروریختن دیوار دفاعی منطقه ای است که ما شروع به ساختن آن علیه ایران کردیم.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️عادی سازی سعودی و رژیم صهیونیستی حتی پیش از توافق تهران-ریاض گرهی کور بود
1️⃣قسمت اول
✍️پس از امضای توافق میان ایران و عربستان، برخی کارشناسان از احتمال عادی سازی اینبار میان سعودی و رژیم صهیونیستی سخن به میان آورده و آن را بخشی از سیاست تنش صفر سعودی توصیف می کنند. این احتمال در شرایط فعلی به دلایل متعددی بسیار ضعیف است و به نظر می رسد برای کاستن از اهمیت توافق ایران و سعودی مطرح می شود. یادداشت زیر که توسط وال استریت ژورنال یک روز قبل از اعلام توافق میان ایران و عربستان منتشر شده به وضوح نشان می دهد چالشهای متعددی فراروی عادی سازی رژیم و سعودی وجود داشته است و اکنون با وضعیت جدید بوجود آمده، شرایط برای نتانیاهو که عادی سازی با سعودی را برجسته ترین هدف سیاست خارجی خود میخواند دشوارتر شده، زیرا از عمده دلایل سعودی که ارزش چنین ریسکی داشت مهار خطر ایران توسط رژیم بود. موضوعی که حتی رسانه های همسو با نتانیاهو در سرزمین های اشغالی نیز علنا به آن اعتراف کرده اند.
🔺وال استریت ژورنال: در شرایطی که ایالات متحده در تلاش است تا زمینه را برای عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان هموار کند، ریاض به دنبال بدست آوردن تضمینهای امنیتی و حمایت از توسعه برنامه هستهای غیر نظامیاش است.
🔺در میانه رویارویی تنشهای ادعایی با ایران به بهانه همکاری نظامی و دفاعی با روسیه، دستیابی به توافقی برای عادیسازی روابط تلآویو و ریاض برای دولت بایدن و کابینه «نتانیاهو» به یک اولویت تبدیل شده است. از همین رو ناظران میگویند دولت جو بایدن عمیقا درگیر رایزنیهای پیچیده در این باره است و هر توافقی چشمانداز سیاسی خاورمیانه را تغییر خواهد داد.
🔺گره کور در روابط ریاض و تلآویو
درخواست ریاض برای بدست آوردن تضمینهای امنیتی و کمکهای هستهای حالا به یک مانع دلهرهآور توافق تبدیل شده است؛ چراکه برخی از قانونگذاران در واشنگتن احتمالا با ارائه چنین امتیازهایی به ریاض مخالفت خواهند کرد.
🔺حمایت سعودی و کشورهای عرب برای در آغوش گرفتن اسرائیل، آن هم به شکلی آشکار، اخیرا کاهش یافته است؛ بویژه اینکه خشونتها در کرانه باختری به شکلی بیسابقه افزایش یافته و نتانیاهو بیتوجه بدان به دنبال تغییر قوانین قضایی است؛ خواستهای که اعتراضهای بسیاری را به دنبال داشته است.
🔺در همین راستا «دانیل شایپرو» -سفیر پیشین ایالات متحده در اسرائیل - که حالا به عنوان یکی از اعضای برجسته شورای آتلانتیک بر تقویت روابط تلآویو و جهان عرب تاکید دارد، توافق احتمالی را گره کوری قلمداد کرده است. به ادعای او عادیسازی روابط میان اسرائیل و سعودی با حمایتهای ایالات متحده به نفع هر سه بازیگر است، اما این بدان معنا نیست که تعریف آن آسان باشد.
🔺سعودی در سالهای اخیر روابط امنیتیاش با اسرائیل را افزایش داده است؛ چراکه پادشاهی سعودی به دنبال تنوع بخشیدن به اقتصاد خود و پایان دادن وابستگی بازارش به نفت است و اگر ریاض به عادیسازی روابط با اسرائیل تن دهد، این سیگنال را برای کشورهای عرب ارسال خواهد کرد که برقراری رابطه دیپلماتیک با این بازیگر، آزاد خواهد بود.
🔺به ادعای برخی ناظران، چنین توافقی میتواند زمینه را برای رویاروی نظامی - احتمالی و ادعایی - واشنگتن و تهران را هموار کند. با این همه از منظری دیگر باید گفت که عادیسازی روابط سعودی و اسرائیل امید فلسطینیها برای تعریف کشوری مستقل را از میان میبرد و طبیعتا این مقوله اهرم فشاری است علیه ریاض در مسیر عادیسازی روابطش با تلآویو.
🔺بهای صلح با اسرائیل؟
با این همه مقامهای اسرئیل مدعیاند که سعودی برای عادیسازی رابطهاش با اسرائیل به دنبال امتیازهایی در راستای منافع خود است و در این میان مسأله فلسطین و خواسته فلسطینیها برای این بازیگر چندان با اهمیت نیست.
🔺مقامهای دولت بایدن و برخی از مقامهای سعودی میگویند اسرائیل باید برای تحقق خواستههای فلسطینیها جهت بدست آوردن استقلال گام بردارد. دستاندرکاران مذاکرات برای عادیسازی روابط میگویند در صورتی که اسرائیل با برداشتن چنین گامی موافقت کند و به مذاکرات صلح تن دهد، توافق با ریاض حاصل خواهد شد. با این همه باید تاکید کرد که خواستههای عربستان از آمریکا خود مانعی است جدی.
🔺به گفته هانا، مقامهای ریاض خواهان حمایت واشنگتن از غنیسازی اورانیوم و توسعه سیستم تولید سوخت خود هستند اما مقامهای آمریکایی و اسرائیلی نگرانند که موافقت با چنین خواستههایی به سعودی فرصت و اجازه دهد تا سلاح هستهای تولید کند و رقابتی تسلیحاتی را در منطقه کلید بزند.
🔺«یوئل گوزانسکی» - پژوهشگر ارشد مؤسسه مطالعات امنیت ملی - به وال استریت ژورنال گفت که مساله هستهای اگر نگوییم بزرگترین چالش برای اسرائیل است، دستکم این سوال را برای هر اسرائیلی مطرح میکند که آیا بهای صلح با عربستان به این میزان هست یا نه؟
♨️عادی سازی سعودی و رژیم صهیونیستی حتی پیش از توافق تهران-ریاض گرهی کور بود
2️⃣قسمت دوم
🔺دغدغه اصلی سعودی
سعودی به دنبال تضمینهای دیگری هم هست. این کشور میخواهد ایالات متحده در مواقع ضروری از پادشاهی دفاع کند، اما تلاشهای پیشین سعودی و امارات برای به دست آوردن چنین تضمینهایی توسط روسای جمهوری پیشین آمریکا رد شده است.
🔺از دیگر گزینهها، تعریف سعودی به عنوان متحد اصلی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی است؛ موقعیت ویژهای که به اسرائیل، اردن و سایر کشورهای حامی منافع ایالات متحده اعطا شده است. تحقق چنین خواستهای رسما ریاض را به متحد اصلی ایالات متحده تبدیل کرده و دسترسی به سلاحهای آمریکایی را آسانتر میکند.
🔺با این همه اعطای چنین امتیازی به ریاض ممکن است در کنگره با چالشی جدی روبرو شود؛ جایی که قانونگذاران بانفوذ از هر دو حزب پادشاهی را غیر قابل اعتماد میدانند.
🔺«مارک دوبوویتز» - مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسیها - که در ماههای اخیر چندین بار به عربستان سفر کرده تا درباره این موضوعات با رهبران کلیدی گفتوگو کند، در این باره به وال استریت ژورنال گفت: پادشاهی متعهد به عادیسازی رابطه با اسرائیل است، با این همه تاکید ریاض بر این الزامها بیش از همه نشان از نگرانیهای امنیتی ریاض است، نه راهی برای نه گفتن به اسرائیل.
🔺در این میان گروهی از ناظران با استناد به نتایج نظرسنجیها میگویند که تنها 5 درصد از مردم عربستان از عادیسازی رابطه با اسرائیل حمایت میکنند. از همین رو بسیاری که به محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی نزدیک هستند میگویند که شاهزاده در صدد است تعاملش با تلآویو در داخل تنشزا نباشد.
🔺با این همه به ادعای وال استریت ژورنال، فارغ از هرگونه رابطه دیپلماتیک میان سعودی و اسرائیل، دو بازیگر روابط اقتصاد و امنیتی خود را عمیقتر کردهاند. در سال 2021 پنتاگون مسائل امنیتی اسرائیل را زیر چتر حمایتی فرماندهی مرکزی قرار داد؛ فرماندهی که کشورهایی چون سعودی، قطر و کویت را در آغوش دارد و بازیگرانی که رابطهای دیپلماتیک با اسرائیل ندارند. طبیعتا چنین رویکردی راه را برای همکاری نظامی بیشتر اسرائیل و دشمنان دیرینهاش هموار کرد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️توییت کوتاه عبدالله بن زاید یک روز پس از توافق!
🔺عبدالله بن زاید، وزیر امور خارجه امارات متحده عربی روز شنبه در توییتی از توافق عربستان سعودی و ایران برای بازسازی روابط دیپلماتیک به عنوان «گامی مهم به سوی ثبات و رفاه» در منطقه استقبال کرد.
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️فیصل بن فرحان: منتظر دیدار با عبداللهیان هستم؛ توافق به معنای حل همه اختلافات نیست
🔺الجزیره: فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه سعودی در نشستی مطبوعاتی گفت، بر اساس توافق صورت گرفته منتظر دیدار با وزیر امور خارجه ایران در آینده نزدیک است تا مقدمات از سرگیری روابط طی دوماه پیش رو انجام شود.
🔺وی افزود، دستیابی به توافقی میان ریاض و تهران که منجر به از سرگیری روابط سیاسی شود به معنای دستیابی به راه حلی برای همه اختلافات باقی مانده بین دو کشور نیست.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️سعودی به صهیونیست ها اجازه ورود به عربستان را نداد!
🔺درحالیکه پس از امضای توافق ابراهیم میان امارات و بحرین از یک سو و رژیم صهیونیستی از سوی دیگر، ساکنان سرزمین های اشغالی به راحتی وارد عربستان می شدند، امروز و تنها یک روز پس از توافق تهران-ریاض روزنامه جروزآلم پست نوشت، سعودی به میهمانان صهیونیست سازمان بین المللی گردشگری برای ورود به عربستان روادید نداد. این سازمان از برخی مسئولان اسرائیلی دعوت کرده بود تا در مراسمی شرکت کنند که سازمان ملل در عربستان برگزار میکند.
🔺پیش از این و در اکتبر 2022 کمیته المپیک رژیم صهیونیستی از حضور یکی از بازیکنان خود به نام شاحر ساگيو در سوپرلیگ عربستان خبر داده بود و آن را تازه ترین نشانه از توسعه روابط غیررسمی بین دو طرف توصیف کرده بود.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️امارات خرید سامانههای پدافندی از اسرائیل را تعلیق کرد!
🔺امارات تصمیم گرفت به دلیل اظهارات و عملکرد دو وزیر افراطی در دولت بنیامین نتانیاهو، معاملات خرید سامانه های تسلیحاتی دفاعی از اشغالگران اسرائیل را متوقف کند.
🔺این تصمیم امارات پس از اقدامات و اظهارات ایتمار بن گویر و بتسلئيل اسموتریچ گرفته شده است و با رفتارهای دولت نتانیاهو در هفته های اخیر به ویژه حمله بن گویر به مسجد الاقصی و اتفاقات روستای حواره و سخنان اسموتریچ در مورد محو این روستا از روی زمین مرتبط است.
🔺به گفته کانال 12 رژیم، محمد بن زاید، رئیس جمهور امارات در پیامی گفته، تا زمانی که مطمئن نباشیم نتانیاهو می تواند دولتش را کنترل کند، نمیتوانیم هیچ کار مشترکی انجام دهیم!
🔺شبکه هفت رژیم صهیونیستی نیز اعلم کرد، پس از صحبتهای وزیر دارایی اسرائیل درباره لزوم یورش به مسجدالاقصی، امارات خرید سامانههای پدافندی از تلآویو را متوقف کرد.
🔺سپتامبر گذشته، رویترز اعلام کرد که رژیم اشغالگر با فروش سامانه دفاع هوایی پیشرفته رافائل به امارات، موافقت کرده است.
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️مهمترین مناقشات ایران و سعودی از دوران پهلوی تاکنون
🔺روابط عربستان و ایران به عنوان دو کشور رقیب در منطقه از دیرباز دچار تنش هایی بوده اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 چندین دهه رقابت برای رهبری منطقه بین این دو کشور شکل گرفت که با تنش هایی همراه بود که آخرین آن به ماجرای حمله به سفارت سعودی در تهران و کنسولگری آن در مشهد در پی اعدام آیه الله نمر و تعدادی از شیعیان منطقه شرقیه عربستان باز می گردد. سایت عربی21 در گزارشی به عمده این اختلافات اشاره کرده که خلاصه آن به شرح ذیل است.
🔺دوران پهلوی
اولین تنش ها بین عربستان و همسایه اش به سال 1943 و پس از اعدام یک حاجی ایرانی توسط مقامات سعودی به اتهام هتک حرمت به کعبه مقدس و توهین به صحابه برمی گردد. مقامات ایرانی این اتهامات را رد کردند و گفتند; این زائر ایرانی هنگام طواف در اطراف کعبه دچار سرگیجه شد که منجر به استفراغ وی در محل شد.
🔺پس از این اتفاق دو کشور نزدیک به سه سال روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند، قبل از اینکه مجدداً در سال 1946 از سر گرفته شود. اما پس از آن نیز روابط از تنش خالی نبود، به ویژه پس از اینکه رژیم شاه اسرائیل را در سال 1950 به رسمیت شناخت. پس از آن نیز اظهاراتی از سوی ایرانی ها صورت گرفت که سعودی آن را توهین به ملک سعود پادشاه وقت سعودی تلقی کردند.
🔺روابط دو کشور در نتیجه انقلاب ژوئیه در مصر و ظهور جمال عبدالناصر و جنگ یمن گرمتر شد. تا اینکه با خروج مصر از یمن در سال 1967 و خروج بریتانیا از منطقه خلیج فارس مجددا روابط دو کشور تیره شد زیرا ایران خواهان بازگشت بحرین به سرزمین های خود شد ولی سعودی از استقلال آن حمایت می کرد.
🔺انقلاب اسلامی در ایران
پس از بنیانگذاری جمهوری اسلامی در آوریل 1979، رهبران کشورهای حاشیه خلیج فارس، آیتالله [امام] خمینی، رهبر انقلاب را متهم کردند که میخواهد انقلاب را به این کشورها صادر کند.
🔺در سپتامبر 1980، عراق به ایران حمله کرد، در جنگی که تا سال 1988 ادامه داشت و طی آن سعودی برجستهترین تامین کننده مالی صدام حسین بود و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس را به انجام همین کار تشویق کرد.
🔺اولین گسست
در ژوئیه 1987، نیروهای امنیتی سعودی تظاهرات حجاج در مکه را سرکوب کردند که منجر به کشته شدن بیش از 400 نفر شد که بیشتر آنها ایرانی بودند. در سال 1988 ریاض روابط خود را با ایران قطع کرد و ایرانی ها تا سال 1991 در مراسم حج غایب بودند.
🔺سوریه و یمن
در اوج مرحله موسوم به «بهار عربی»، در مارس 2011، ریاض هزار سرباز را برای سرکوب جنبش اعتراضی به بحرین فرستاد و ایران را به دست داشتن در ناآرامی ها متهم کرد. از سال 2012، تهران و ریاض در سوریه با هم درگیر شدند. ایران با کمک حزب الله لبنان متحد اصلیش در منطقه ای، از دولت سوریه حمایت نظامی و مالی کرد درحالیکه سعودی از جناح های مخالف دولت سوریه حمایت می کرد.
🔺در یمن، از مارس 2015، سعودی یک ائتلاف نظامی علیه حوثیان را رهبری کرد تا از کنترل کامل این گروه بر کل کشور پس از تسلط بر پایتخت صنعا جلوگیری کند. ریاض و واشنگتن ایران را به تامین تسلیحات حوثیها متهم کردند، اما حوثیها آن را رد میکنند.
🔺گسست جدید
در سپتامبر 2015، ایران «بی کفایتی» مقامات سعودی را پس از ازدحام جمعیت در مراسم مناسک حج در مکه که منجر به کشته شدن صدها ایرانی شد، محکوم کرد. پس از آن در ژانویه 2016، سعودی 47 نفر را که به اتهام "تروریسم" محکوم شده بودند، اعدام کرد، از جمله این افراد روحانی برجسته شیعه نمر النمر بود. روز پس از آن سعودی روابط خود با ایران را به دلیل حمله معترضین به سفارت این کشور در تهران و کنسولگری در مشهد قطع کرد.
🔺عادل الجبیر، وزیر خارجه وقت سعودی، اعلام کرد ریاض تصمیم به قطع روابط دیپلماتیک با ایران خارج کردن دیپلمات های خود از این کشور گرفته است. همچنین وزارت امور خارجه سعودی خواستار خروج تمامی اعضای هیئت دیپلماتیک ایران ظرف 48 ساعت شد و این موضوع را به اطلاع سفیر ایران در این کشور رساند.
🔺قطر و حزب الله
در سال 2016، کشورهای حاشیه خلیج فارس، حزب الله را به عنوان یک سازمان "تروریستی" معرفی کردند. در ژوئن 2017، سعودی، امارات، بحرین و مصر به طور ناگهانی روابط خود را با قطر به اتهام حمایت از گروه های افراطی و همچنین نزدیک شدن به ایران، قطع کردند که این روابط در سال 2021 به حالت عادی بازگشت.
🔺پرونده هسته ای
در اکتبر 2017، سعودی حمایت خود را از دونالد ترامپ پس از آنکه وی از برجام خارج شد اعلام کرد. در 15 مارس 2018، محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، جاه طلبی های منطقه ای رهبر ایران را با آدولف هیتلر مقایسه کرد و گفت، اگر ایران بمب اتمی بسازد، ما هم در اسرع وقت همین کار را خواهیم کرد. ایران نیز در مقابل بن سلمان را ساده لوح توصیف کرد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️فاصله گرفتن از آمریکا برای سلمان مخاطره آمیز است
🔺میدل ایست مانیتور: تصمیم بن سلمان برای روی آوردن به شرق و فاصله گرفتن از مدار آمریکا؛ به خودی خود یک حرکت استراتژیک است که مخاطرات فراوانی به همراه دارد و ممکن است برای او هزینههایی مانند امنیت کشور یا شاید پادشاهی و تاج و تخت را به همراه داشته باشد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️سعودی؛ از منع اختلاط تا افتخار به آن!
🔺عبداللطیف آل الشیخ، وزیر امور اسلامی سعودی و از نوادگان محمد بن عبدالوهاب موسس فرقه وهابیت در دیدار با یک کشیش برای او توضیح میدهد که بنا به نظر و خواست محمد بن سلمان بیش از 4000 زن و دختر در وزارت خانه متبوعش استخدام شده و دوشادوش مردان فعالیت می کنند و نتیجه آن نیز بسیار خوب بوده!
🔺وی در ادامه دلیل این تغییر رویه و استخدام زنان را بازگشت سعودیها به قرآن و یافتن قرائت صحیحی از دستورات خداوند در دوره بن سلمان توصیف می کند!
🔺سعودی تا چند سال پیش با تمسک به آرای محمد بن عبدالوهاب که مدعی بود آموزه هایش بر اساس بازگشت به تعالیم سلف صالح است اختلاط زن و مرد را حرام اعلام و بسیاری را به این دلیل مجازات می کرد!
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بالا گرفتن اختلاف میان مصر و سعودی
🔺پس از بروز تنش در روابط میان امارات و سعودی مدتیست روابط سعودی با مصر نیز شاهد اختلافاتیست که نشانه های آن هرچند روز یکبار بروز می کند.
🔺آخرین مورد آن مربوط به حذف نام ملک سلمان از اتوبانی در قاهره پایتخت مصر و نامگذاری آن به نام کمال عامر افسر امنیتی مصری و یکی از همدستان عبدالفتاح السیسی در کودتا علیه دولت قانونی محمد مرسی در مصر است که دو سال پیش بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بحرین؛ برگزاری نشست ترویج همزیستی مسالمت و بازداشت منتقدان!
🔺دیده بان حقوق بشر امروز اعلام کرد که مقامات بحرینی در اوایل مارس 2023، چهار نفر را به دلیل فعالیت در توییتر دستگیر کردند. یکی از بازداشت شدگانپیش از برگزاری نشست سالانه نمایندگان پارلمان ها در منامه، خواستار اصلاح نظام پارلمانی بحرین شده بود. شعار این نشست ترویج همزیستی مسالمت آمیز بود!
#بحرین
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️دیدار سفیر سعودی در بیروت با رئیس مجلس لبنان
🔺النشرة: پس از اعلام توافق میان ایران و عربستان ولید بخاری سفیر سعودی در بیروت به دیدار نبیه بری رئیس مجلس لبنان رفت.
🔺گروه های سیاسی لبنانی پس از پایان دوره ریاست جمهوری میشل عون نتوانسته اند برای انتخاب رئیس جمهور به توافق برسند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️شدت گرفتن رقابت میان ریاض-ابوظبی؛ عربستان راه اندازی بزرگترین شرکت هواپیمایی منطقه را کلید زد
🔺یورو نیوز: کارین ژان پیر سخنگوی کاخ سفید طی بیانیهای اعلام کرد که سعودی، 121 فروند هواپیمای مدل 787 دریم لاینر از شرکت هواپیماسازی بوئینگ آمریکا به قیمت 37 میلیارد دلار خواهد خرید.
🔺ژان پیر با اشاره به اینکه ماه گذشته، بوئینگ دومین معامله تجاری بزرگ تاریخ خود را با فروش بیش از 200 فروند هواپیما برای حمایت از گسترش ناوگان تجاری ایر ایندیا به پایان رساند، گفت که دو قرارداد نیز با سعودی برای فروش هواپیما امضا شده است.
🔺وی گفت که بوئینگ دو قرارداد با سعودی برای تولید 121 هواپیمای بوئینگ 787 دریم لاینر مجهز به موتور ژنکس امضا کرده است. ژان پیر تاکید کرد که این قراردادها به اشتغال بیش از یک میلیون آمریکایی در زنجیره تامین هوانوردی در 44 ایالت کمک خواهد کرد.
🔺وی تصریح کرد که توافقات با سعودی بیش از 140 هزار فرصت شغلی را ارائه می دهد که اکثر آنها به مدرک دانشگاهی چهار ساله نیاز ندارند. ژان پیر افزود: خرسندیم که بوئینگ پس از سالها مذاکرات فشرده در ماههای اخیر، سرانجام توانست این توافقها را با عربستان سعودی نهایی کند.
🔺وی آن را نقطه عطف دیگری در 80 سال همکاری بین صنایع آمریکا و عربستان سعودی ارزیابی کرد.
🔺هواپیمایی های امارات از ضرر و زیان های ناشی از محدودیت کرونایی نرهیده باید به فکر رقابت با هواپیمایی بن سلمان باشند که وعده داده آن را به بزرگترین و مجهزترین شرکت حمل و نقل جهان تبدیل کند!
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بررسی آغاز پروازها میان ایران و عربستان
🔺سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری از بررسی انجام پروازهای ایران و عربستان خبر داد و گفت: پس از صدور مجوز این پروازها برقرار میشود. جعفر یازرلو ادامه داد، سازمان هواپیمایی کشوری در حال بررسی پروازهای بین ایران و عربستان است و پس از بررسی این موضوع، مجوزهای لازم و رسمی برای این پروازها صادر و پروازهای دو کشور برقرار خواهد شد.
🔺رصد وبسایت فروش بلیت هواپیمایی السعودیه هم حاکی از آن است که امکان خرید بلیت مسیر پروازی ریاض ـ مشهد فراهم شده است. گفته می شود یکی از بندهای توافقنامه ایران و عربستان کاهش سختگیری برای شیعیان عربستان و تسهیل شرایط سفر آنان به ایران و انجام سفرهای زیارتی مشهد مقدس است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️تایید توافق تهران-ریاض در نشست هیئت دولت سعودی
🔺المیادین: شورای وزیران سعودی در نشست هفتگی خود به ریاست ملک سلمان پادشاه این کشور، توافق با جمهوری اسلامی ایران برای از سرگیری روابط دیپلماتیک میان دو کشور را مورد بررسی قرار داد.
🔺این شورا نسبت به ادامه گفت وگوهای سازنده طبق اصول و مبانی مندرج در توافقنامه امضا شده ابراز امیدواری کرد. شورای وزیران سعودی همچنین بر پیش بردن این توافق در راستای منافع دو کشور و منطقه و تقویت صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی تاکید کرد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️وزیر انرژی سعودی: به کشوری که برایمان سقف قیمتی اعمال کند، نفت نمی فروشیم!
🔺العربیه: شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی سعودی گفت، تعیین سقف قیمت نفت منجر به بیثباتی بازار خواهد شد و به هیچ کشوری که سقف قیمتی برای عرضه ما اعمال کند، نفت نمی فروشیم.
🔺وزیر انرژی سعودی در گفت وگو با «انرژی اینتلیجنس» بر عزم خود برای حفظ توافق اوپک پلاس برای کاهش تولید تا پایان سال تاکید کرد.
🔺وی افزود، ما در عربستان تلاش می کنیم ظرفیت تولید خود را تا سال 2027 به 13.3 میلیون بشکه در روز افزایش دهیم و کار اکنون در مرحله مهندسی است و انتظار می رود اولین برداشت این افزایش تولید در سال 2025 به اجرا دربیاید.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️چین کاری کرد که اروپا و آمریکا توان آن را نداشتند
🔺ترکی الفیصل رئیس اسبق سازمان اطلاعاتی سعودی در گفت وگو با شبکه فرانس ۲۴ گفت، نه آمریکا و نه اروپا نمیتوانستند میانجی صادق باشند و توافق بین سعودی و ایران را تضمین کنند، مانند آنچه چین به آن کمک کرده است. این چین بود که توانست کار را انجام دهد زیرا روابط خوبی با هر دو کشور دارد. چین ضامن توافق سعودی و ایران است که از سوی پکن برای احیای روابط دیپلماتیک اعلام شد و این به معنای دوری از واشنگتن نیست.
🔺الفیصل همچنین افزود که انتظار دارد توافق بین ریاض و تهران در تمامی پروندههای منطقه، از یمن گرفته تا لبنان و سوریه نیز تاثیر داشته باشد.
🔺رئیس اسبق سازمان اطلاعات سعودی در ادامه درباره موضوع عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی نیز گفت که شروط سعودی برای عادی سازی روابط با اسرائیل در طرح صلح عربی آمده است.
🔺وی پیش تر نیز در واکنش به عادی سازی روابط برخی از کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی گفته بود: من هیچ شواهدی مبنی بر اینکه این اقدام سازنده بوده، نمیبینم. فلسطین همچنان تحت اشغال است و مردم آن زندانی دولت اسرائیل هستند. حمله و قتل افراد فلسطینی به طور روزانه در حال رخ دادن است. دزدی از زمینهای فلسطینی با وجود تضمینهایی که اسرائیل پیش از این در توافق صلح با امارات داده بود، همچنان در حال انجام است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️سفیر ایران به امارات بازخواهد گشت
🔺علی باقری، معاون سیاسی وزارت امور خارجه: ما درباره امارات قطع رابطه نداشتیم، بلکه کاهش سطح روابط بین دو کشور وجود داشت اما چند ماه پیش اماراتیها سفیر خود را به تهران بازگرداندند و ما هم سفیر خود را در امارات تعیین کردیم و در مراحل نهایی انجام کارهای اداری است که بعد از آن قاعدتا در آینده نزدیک سفیر ما به ابوظبی اعزام خواهد شد.
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️نتانیاهو: روابط میان امارات و اسرائیل قدرتمند و باثبات است!
🔺اسپوتنیک: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به تعلیق توافقات تسلیحاتی میان تل آویو و ابوظبی مدعی شد، برخلاف آن چیزی که منتشر شده، روابط میان امارات و اسرائیل قدرتمند و باثبات است.
🔺وی ادامه داد: دلیل استحکام این روابط، توافقنامه تجاری میان دو طرف است که در نهایت به گسترش روابط اقتصادی و سیاسی آنها میانجامد.
🔺پیشتر شبکه ۷ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که امارات تصمیم دارد در واکنش به اظهارات اسموتریچ وزیر تندرو رژیم صهیونیستی در مورد شهرک حواره و تعرض به مسجد الاقصی، قرارداد تسلیحاتی با این رژیم را فعلاً لغو کند.
🔺شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی هم تاکید کرد که این تصمیم امارات در واکنش به حوادث و رخدادهای اخیر در اراضی اشغالی و ناتوانی نتانیاهو در کنترل دولت متبوعش اتخاذ شده است.
🔺این در حالی است که کمتر از یک ماه پیش، امارات متحده عربی و رژیم صهیونیستی از نخستین شناور نظامی بدون سرنشین ساخت مشترک در چارچوب همکاری شرکت صنایع هوایی این رژیم و گروه «ایدج» امارات رونمایی کردند.
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️مبالغ فوق نجومی که ستارگان فوتبال از سعودی درخواست می کنند!
🔺یک رسانه اسپانیایی در توییتی نوشت، لیونل مسی 35 ساله، پیشنهاد 300 میلیون یورویی سعودی را رد کرده و به شرط دریافت 600 میلیون یورو حاضر شده تا به تیم عربستانی الهلال بپیوندد!
🔺سعودی پیش از این مبلغی بیش از 400 میلیون دلار به رونالدو برای دوسال بازی در النصر پرداخته بود.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies