🌱
⁉️ شبهه دستور دین به بانوان برای کسب روزی حلال
در کتاب جامع الاخبار صفحه ۳۸۹ روایتی از رسول خدا صلی الله علیه و آله ذکرشده با این نص: کسب درآمد حلال بر هر مرد و زن مسلمانی واجب است؛ سؤال من این است که چرا در این حدیث به زن ها هم امر به کسب درآمد شده است؟
.
.
.
⭕️ پاسخ:
بنابر روایات معصومان علیهمالسلام بر همگان لازم است که از حرامخوری دوری گزینند و در مقابل واجب است که به حلالخوری رویآورند؛ به عبارت دیگر به هیچ وجه جایز نیز که کسی از راه حرام رزق و روزی خود را کسب کند بلکه بر همگان واجب است که از راه حلال درصدد کسب رزق و روزی باشند.
روایتی از پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله نقلشده است که فرمودند: «طَلبُ الحَلالِ فَریضهٌ على کُلِّ مُسلمٍ و مُسلمهٍ»، طلب حلال، بر هر مرد و زن مسلمانى واجب است.
درباره مفهوم «روزی حلال» باید گفت: ائمه اطهار علیهمالسلام علاوه بر تشویق بهروزی حلال، به شکلهای گوناگون و نهی از خوردن مال حرام و بیان برخی از مصادیق آن همچون: ربا، رشوه و...، تفسیری از مفهوم رزق و روزی حلال ارائه کردهاند؛
چنانکه محمد بن ابینصر به امام رضا علیهالسلام عرض کرد: «جُعِلْتُ فِداکَ ادْعُ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَنْ یَرْزُقَنِیَ الْحَلالَ فَقالَ أَ تَدْرِی مَا الْحَلالُ؟ قُلْتُ الَّذِی عِنْدَنَا الْکَسْبُ الطَّیِّب»، قربانت شوم، من دعا میکنم که خداوند از روزی حلال خود به من عطا فرماید. حضرت فرمودند: «میدانی روزی حلال چیست»؟ عرض کردم: قربانت تا آنجا که میدانم کاسبی پاک را روزی حلال میشمارند.
حضرت فرمودند: علی بن حسین علیهالسلام میفرمودند: «الْحَلالُ هُوَ قُوتُ الْمُصْطَفَیْنَ ثُمَّ قالَ قُلْ أَسْأَلُکَ مِنْ رِزْقِکَ الْواسِع»، روزی حلال قوت برگزیدگان الهی است، در دعای خود بگو بار خدایا! از روزی واسعت به من عطا کن.
همچنین قرآن کریم در آیه ۱۶۸ سوره بقره میفرماید: «اى مردم! ازآنچه در زمین است حلال و پاکیزه را بخورید و از گامهاى شیطان پیروى مکنید که او دشمن آشکار شماست.»
خداوند در این آیه شریفه، از طرفى به کسب رزق حلال امر میکند و از طرفى از ضد آن؛ یعنى حرامخوارى و انجام کار نامشروع نهى میکند و آن را تبعیت از شیطان میخواند.
بر اساس آیات قرآن، خداوند رزق و روزی حلال و طیّب را برای انسان در نظر گرفته است: «و از چیزهاى پاک به شما روزى داد، باشد که سپاسگزارى کنید».
قرآن دغدغه مؤمنان در کسبوکار را در این میداند که به پاک و حلال بودن درآمد و تغذیه خود فکر میکنند. همچنان قرآن اصحاب کهف را مثال میآورد.
آنان پس از بیداری از خواب سیصد و اندی ساله خود، دغدغه غذای حلال و پاکیزه را داشتند تا نور ایمانشان همچنان بدرخشد و خاموش نشود: «...تا ببیند کدامیک از غذاهاى آن پاکیزهتر است و از آن، غذایى برایتان بیاورد»؛ ازاینرو؛ بر شخص مسلمان واجب است که همواره درصدد روزی حلال باشد.
بنابراین از این روایت پیامبر صل الله علیه و آله که فرمودند: «طلب حلال، بر هر مرد و زن مسلمانى واجب است»؛ چنین برداشت نمیشود که حتماً زن ها باید دنبال کار کردن باشند؛ بلکه مهم این است که آنچه به دست میآورند باید از راه حلال باشد.
بهعبارتدیگر باید آنچه به دست میآورند حلال باشد و بر هیچکسی اجازه داده نشده است که از راه حرام دنبال رزق و روزی باشند حال این کسب حلال ممکن است با کار کردن باشد و یا از طریقه هدیه و یا درآمد همسر خود باشد.
درنتیجه این روایت اهمیت و وجوب رزق حلال را بیان میکند و بهصورت خاص دلالت بر کار کردن زن ها نمیکند. همچنان که در روایتی معمربن خلاد از حضرت رضا علیهالسلام روایت کرده که فرمودند:
حضرت باقر علیهالسلام مردی را دیدند که میگفت: «اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ رِزْقِکَ الْحَلال»، امام فرمودند: تو از خداوند روزی پیامبران را درخواست میکنی، بگو: «اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ رِزْقاً حَلالاً واسِعاً طَیِّباً مِنْ رِزْقِک»،
منظور از روزی پیامبران در روایت مذکور، رزقی است که در واقع حلال باشد؛ چنین رزقی، رزق پیامبران و اوصیای ایشان است، اما رزق مؤمنان، رزقی است که در ظاهرِ شریعت حلال باشد؛ یعنی مکلف، از طریق تقلید یا اجتهاد، به حلال بودن آن، علم پیدا کند، چهبسا رزقهایی که بر اساس ظاهر شریعت به حلال بودن آنها حکم شده، مشتبه و شبههناک باشد
📕 https://B2n.ir/q59504
#روزی #حلال
⁉️ @PorsemanShia
🌱
⁉️ حقیقت استجابت دعا
آيا اگر بندهای از خدا چيزي بخواد خدا حتماً بهش ميده؟ اگه جواب نه هست. پس چرا خداوند ميگه از من بخواهيد تا بهتون بدن؛ و مگر خداوند قادر و مدبر نيست که همهی امور رو جوري تنظيم کنه که رسيدن به اون خواسته به ضرر اون بنده نباشه و خير و صلاح در اون باشه،
و اگه جواب بله هستش. مگر در دنيا کم داريم کساني رو که به خواسته هاشون نرسيدن؟! مگه اونا از خدا نخواستن پس چرا خدا به اونا خواستشون رو نداد؟ مگه بايد از خدا چه جوري خواستهای رو طلب کرد؟
.
.
.
⭕️ پاسخ:
در پاسخ به سؤال شما چند نکته را عرض میکنم:
۱. ازنظر تعاليم ديني استجابت دعا همواره به معناي برآورده شدن و عملي شدن آنچه ما خواستهایم نيست. چهبسا اتفاق میافتد که انسان رسيدن به مقصد يا برآورده شدن حاجتي را ایدئال و مطلوب خويش میپندارد. چنان به منفعت و خير بودن آن يقين دارد که آن را همانند دو، دو تا چهارتا واضح میداند، حالآنکه واقعيت امر غير از پندار ماست.
عکس آن نيز صادق است، يعني چهبسا امري را زشت و به ضرر خود میپنداریم، ولي از آثار و عواقب آن بیاطلاعیم و نمیدانیم آن چه رخداده، از الطاف پنهان پروردگار است.
قرآن کريم میفرماید: «چهبسا از امري اکراه داشته باشيد، درحالیکه خير شما در آن است، يا چيزي را دوست داشته باشيد و حالآنکه شر و بدبختي شما در آن است. خدا میداند و شما نمیدانید». بايد توجه داشت که عدم اجابت در اين دنيا به معناي عدم پاسخ و بیاعتنایی خداوند نيست.
از روايات ديگر نيز استفاده میشود که هيچ دعايي بیاثر نيست و هر دعايي در دنيا و آخرت تأثير مناسب خود را دارد، پس درواقع هر دعایی به استجابت میرسد، اما گونههای استجابت آن مختلف است.
به تعبير برخي بزرگان، وقتي کسي دعا کند، خدا آن را يا در دامنش میگذارد يا در حسابش (يعني نامه اعمالش در روز قيامت) امام سجاد علیه السلام میفرماید: «دعاي مؤمن يکي از سه فايده را دارد: براي او ذخيره میگردد يا در دنيا برآورده میشود يا بلايي را که میخواست به او برسد، از وي میگرداند»
امام صادق علیه السلام میفرماید: «روز قيامت خداوند متعال میفرماید: اي بنده من! تو مرا خواندي و من اجابتت را به تأخير انداختم. اکنون ثواب و پاداش تو چنين و چنان است. پس مؤمن آرزو میکند که کاش هيچ دعايي از او در دنيا اجابت نمیشد، براي آن ثواب و پاداش نيک که میبیند.»
نکته تکميلي آنکه گاهي اجابت دنيايي دعا با تأخیر همراه است. به اين نمونه توجه کنيد. حضرت موسي علیه السلام میگوید: «پروردگار، تو به فرعون و طرفدارانش زيورها و مال فراوان دادهای. او مردم را از راه تو گمراه میکند. خدايا! اموال شان را نابود ساز و آنان را به عذاب دردناک گرفتار نما!
خداوند در پاسخ فرمود: «اي موسي! دعايت را اجابت نمودم.» اما در روايت آمده است که ميان دعاي حضرت موسي علیه السلام تا غرق شدن فرعون، چهل سال طول کشيد!».
حضرت ابراهيم علیه السلام فرزند نداشت. ده ها سال دعا و تضرّع نمود تا اینکه در سن حدود هشتادسالگی يعني زماني که پير شده و موهاي او سفيد گشته بود، خدا حضرت اسماعيل را به او داد.
علت اين تأخیر گاهي به خاطر این است که مقدمات تحقق آن فراهم نيست و يا مصالحي اقتضا میکند که اجراي آن به تأخير بيفتد و گاهي علت عاشقانه دارد و آن روايت امام صادق علیه السلام است که فرمودند:
گاهي بنده دعا میکند و خداوند عزّ و جلّ به دو فرشته فرمايد: من دعاى او را مستجاب کردم اما حاجتش را نگهدارید؛ زيرا دوست دارم صداى او را بشنوم؛ و گاهي بنده دعا میکند و خداوند تبارکوتعالی فرمايد: زود خواستهاش را برآوريد که من خوش ندارم صداى او را بشنوم
۲. نکته ديگر اينکه گاهي در مسير اجابت موانعي وجود دارد. مهمترین اين موانع عبارتاند از:
۱. تنافي با سنتهای آفرينش: خواستهای که در دعا عرضه میشود، بايد مخالف سنتهای الهي که خداوند بر پايه حق و حکمت بنانهاده است نباشد. مثل درخواست مرگ کسي درحالیکه اجل به دست خداست.
۲. تزاحم دعاها: گاهي شخصي که از ستم ديگران به ستوه آمده، عليه ستمگران دعا میکند و از خداوند انتقام خود را میطلبد، ولي در همين حال اين شخص بهظاهر مظلوم به خاطر ستمي که خود به ديگري کرده، مورد غضب قرارگرفته است. همين تزاحم دعاها میتواند مانع استجابت گردد.
خداوند متعال دراینباره میفرماید: گاهي تو به ديگري ستم کردهای و او بر ضرر تو دست به دعا برداشته است پس اين به [واسطه] آن [دفع میشود.]
گاهي شخصي براي موفقيت خود دعا میکند درحالیکه بسياري از اشخاص ديگر که از دست او دلشکستهاند و براي ناکامیاش بادل سوزان و اشکریزان نفرين میکنند.
.
.
۳. نبود قابليت: قرآن کريم در واقعه طوفان نوح علیه السلام پسازآن که درخواست حضرت، مبني بر نجات فرزند خویش را نقل میکند، میفرماید: «اي نوح [شايسته اینکه] از اهل تو [باشد] نيست و سرتاپایش ناصالح است. درباره آنچه به حقيقتش آگاه نيستي، از من چيزي مخواه، تو را پند میدهم تا از جاهلان نباشي»
در اينجا دعاکننده معصوم و از پيامبران الهي است؛ اما چون فرزندش قابليت ندارد، دعاي او نيز به اجابت نمیرسد. در آیهای ديگر خداوند متعال پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را مخاطب خويش ساخته، میفرماید:
«بر منافقان يکسان است که تو درباره آنان طلب بخشش و غفران کني يا نکني [در هر دو صورت] خدا هرگز آنان را نخواهد آمرزيد زيرا خداوند گروه فاسق را [در اثر لجاجت و سياهي قلبشان] هدايت نمیکند.
محمد بن مسلم از امام باقر علیه السلام نقل میکند آن حضرت فرمود: «بنده حاجتش را از خدا میخواهد. بناي الهي نيز بر آن است که خواستهاش را دیر یا زود به اجابت رساند. آنگاه بنده گرفتار گناهي میشود. خدا به فرشتهای که مأمور کار او است، میفرماید: خواستهاش را به انجام نرسان و او را از دستیابی به خواستهاش محروم کن! زيرا او خود را در معرض خشم من قرار داده و مستحق دوري از رحمت من گشته است».
۴. بیتوجهی بهواسطه ها: خداوند متعال خالق هستي و پديدآورنده نظام و سنن حاکم بر آن است، لذا دوست دارد انسانها به اين نظام احترام گذاشته و در وصول به خواستههایشان آن را ازنظر دور نداشته و درعینحالی که تأثیر وسايل را درمقاصد خود به ذات حق مستند میکنند، براي برآورده شدن نيازهاي خود، آنها را نیز به کاربندند.
شخصي به امام صادق علیه السلام عرض کرد: دعا فرما تا خداوند به من روزي راحتي بدهد، حضرت فرمود: «برايت دعا نمیکنم. برو همانطور که خداوند دستور داده، سعي و تلاش کن».
همچنين در روايت ديگري از پيامبر اکرم صلی الله علیه وآله نقلشده است: دعاکننده بدون عمل همانند تيرانداز بدون تير است.
📕 https://B2n.ir/e16729
#دعا #استجابت
⁉️ @PorsemanShia
🌱
⁉️ شوهرم اعتقادي به مراسم مذهبي و دعا و امام حسين و... نداره ...
سلام من ۹ سال هست که ازدواج کردم و دو فرزند دارم، شوهرم اعتقادي به مراسم مذهبي و دعا و امام حسين و... نداره، آيا من بايد با همچين مردي ادامه بدم؟ هر چي سعي ميکنم که متقاعدش کنم ميگه من فقط خدارو قبول دارم و به حرفاي هيچ کس گوش نميده.
.
.
.
⭕️ پاسخ:
مواجههي ناشيانه و غيرعقلاني با اختلافات عقيدتي ميتواند زيانهاي جبرانناپذيري داشته باشد. برخورد و سرسخت با تضادهاي موجود، هيزم به آتش انداختن است.
اصليترين راه، مداراست و اگر كسي در مقابل اعتراضات و مخالفتهاي طرف مقابلش از خود نرمي نشان بدهد، به اين معني نيست كه فرد، موافق نظر طرف مقابل است.
۱. انعطافپذيري در برخي موارد چه بسا باعث همراهی و موافقت شود. اگر خانم يا آقايي در مقابل ابراز اختلاف شريك زندگي خود نرمي نشان دهد، پس از مدتي متوجه شود كه طرف مخالف حق دارد و باورهاي اوست كه ميبايست اصلاح شود البته اين درك با كنار گذاشتن خودخواهي قابلدسترسي است.
۲. همانطور که بحث بيشازحد، کمکي به حل مشکل نميکند، پاک کردن صورتمسئله نيز راهکار مناسبي نيست. شما و همسرتان بايد نسبت به اين مسئله آگاه باشيد تا در صورت بروز مسائلي در اين زمينه بتوانيد با همکاري هم مشکل را برطرف کنيد.
اگر هر بار که ميخواهيد دراينباره با همسرتان صحبت کنيد، کار به مشاجره ميکشد، بهجاي حرف نزدن دراينباره بايد شيوه گفتگويتان را تغيير دهيد.
۳. به عقايد يکديگر احترام بگذاريد. احترام گذاشتن به اعتقادات مذهبي همديگر در ازدواج امري ضروري است.
يادتان باشد که مذهب همسر شما بخش بسيار مهمي از زندگي اوست. باهم عهد ببنديد که هيچوقت به اعتقادات و باورهاي مذهبي هم بياحترامي نکنيد و به عهدتان وفادار بمانيد.
۴. لازم نيست هر خطايي را که از همسرتان سر ميزند به ارزشهاي مذهبي يا سياسي وي ربط دهيد، اگر همسر شما که ايمان مذهبي قوي ندارد، دروغي گفت، به او نگوييد که اگر کمي دين و ايمان داشت، اين کار را نميکرد، افراد مذهبي و باايمان هم ممکن است گاهي دروغ بگويند!
۵. کارهاي پسنديده و خوب همسرتان را هم ببينيد. گاهي آنقدر روي اختلاف نظراتتان متمرکز ميشويد که تفاهمها و نقطه نظرات مشترکي که داريد را نميبينيد.
آيا واقعاً همسر شما که ازنظر شما باورهاي درستي ندارد، تابهحال هيچ کار خوبي که مطابق باورها و خواستههاي شماست انجام نداده است؟
درست است که باورهاي مذهبي اهميت زيادي در زندگي افراد دارند اما گاهي اوقات افراد تمام تمرکز و انرژي خود را صرف پيدا کردن شباهت و يا تفاوتهاي موجود در اين حوزه کرده، درنتيجه، توجهي به ساير حوزهها ندارند.
اين مسئله موجب ميشود تا هرگونه تفاوتي در باورهاي مذهبي فشار مضاعفي را به رابطه وارد کند. براي رسيدن به اشتراک بيشتر، سعي کنيد روي مسائل غيرمذهبي که هر دو شما از آن لذت ميبريد تمرکز کنيد مثل سرگرميهاي مختلف، ورزش يا فيلم.
انجام دادن کارهايي که هر دوی شما را خوشحال ميکند. اينها کمکتان ميکند حس اتحاد در ازدواجتان را بالاتر ببريد و ديگر وقتتان را صرف دعوا کردن بر سر عقايد نکنيد.
۶. يکي از اشتباهات همسران اين است که ديدگاههاي متفاوت همسرشان را بهعنوان دليلي براي اثبات بيعلاقگي وي تعبير ميکنند و تصور ميکنند اگر همسرشان به آنها علاقه داشت، اعتقاداتش را تغيير ميداد.
ما هرقدر هم به شخصي علاقهمند باشيم قادر نيستيم به خاطر وي تغييرات خيلي زيادي در خودمان ايجاد کنيم البته ايجاد تغيير درباره رفتارهاي ظاهري مانند نوع لباس پوشيدن با طرز غذا خوردن، کار چندان سختي نيست اما زماني که موضوع مورد بحث ارزشها و اعتقاداتي است که از دوران کودکي در ما شکلگرفته، تغيير کامل و گسترده ممکن نيست.
در پایان یادآور می شویم: در عين اينکه ازدواج با فردي از فرهنگ و مذهبي متفاوت، ممکن است چالشهايي منحصر به فرد به همراه داشته باشد، درعينحال ميتواند فرصتي مناسب براي رشد و بالندگي در زندگي طرفين فراهم آورد.
دیگر اینکه شرکت در مراسم های مذهبی اگر چه مطلوب است ولی یک موضوع فردی است و نباید به خاطر آن در خانواده اختلاف ایجاد شود. حفظ وحدت و آرامش خانواده از آن موضوعات، مهمتر است.
📕 https://B2n.ir/p06361
#زندگی #اعتقادات
⁉️ @PorsemanShia