May 11
اين كانال با هدف ارائه
✨مقالات
✨نقد مقالات
✨جستارهاي پژوهشي
✨نكات مورد نياز يك پژوهشگر
در زمينه علوم قرآن و حديث راه اندازي شده است.
✅ https://eitaa.com/QuranHadithresearches
#یادداشت_1
✨بسم الله
يادداشت هايي با عنوان #خطاهاي_پژوهشي كه پست بعدي اولين شماره آن خواهد بود؛ از سلسله يادداشتهاي دكتر حامدخاني(#فرهنگ_مهروش) است كه به گفته خودشان طي ده سال داوري بيش از يكصد مقاله علمي- پژوهشي با آن برخورد كرده و در قالب 71 خطاي پژوهشي رايج نويسندگان مقالات، در وبلاگ خود منتشر كرده است. وي در بخشي از مقدمه يادداشت خود در مورد يكي از محاسن دسته بندي خطاهاي پژوهشي، چنين می نویسد: «فکر میکنم این مکتوب حسن دیگری هم داشته باشد و آن، انتقاد غیر مستقیم است. گاه اگر به مؤلفی بگوییم فلان عبارت از مقالهات اشکال دارد، میرنجد؛ اما اگر همان اشکال را در نوشتۀ دیگران به او نشان دهیم، بهتر پند میپذیرد و کمتر آسیب میبیند. ما در این صورت به وی کمک نمودهایم که اشکال خودش را خود ببیند.»
اين يادداشت ها با قلمي روان و مثالهايي قابل فهم براي دانشجويان و پژوهشگران علوم قرآني نگاشته شده و البته قابل استفاده براي دانشجويان ساير رشته ها نيز مي باشد.
#فرهنگ_مهروش
#خطاهاي_پژوهشي
وبلاگ دكترفرهنگ مهروش:
http://www.fmehrvash.com/pazhuhesh/xatAhAyeMokarrarDarMaqAlAteEra'eShodeBeMajallateElmiPazhuheshi.htm
✅ https://eitaa.com/QuranHadithresearches
#خطاهاي_پژوهشي_1
🔷 غافلگیری
فرض کنید عنوان مقالۀ ما، «روش تفسیری محمود ابویحیی» است. میخواهیم درآمد بنویسیم و هنوز ـ یعنی تا این لحظه که فقط چکیدۀ خود را نوشتهایم ـ توضیح ندادهایم که عنوان مقاله دقیقا یعنی چه و ما قرار است ضمن مقاله چه کار کنیم. حال، درآمد مقاله را این طور مینویسیم: «جاکوب تامسون در کالیفرنیای امریکا از پدری یهودی تبار به دنیا آمد...». قرار است بعد از این توضیح دهیم که این جاکوب تامسون، همان است که وقتی مسلمان شد، نامش را به محمود ابویحیی تغییر داد! بیتردید با این مدل شروع کردن، فقط خواننده را گیج کردهایم.
نه تنها شروع کردن با نام جاکوب تامسون غلط است؛ بلکه از اساس شروع کردن با زندگینامۀ شخص اشتباه است. اول خواننده انتظار دارد که توضیح دهیم عنوان مقالۀ ما به چه معناست و اصلا بنا به چه ضرورتی خواستهایم در این باره بنویسیم. بعد بگوییم برای تأمین آن هدف و پاسخ به آن ضرورت، ضمن این مطالعه چه خواهیم کرد. بعد وقتی توضیح دادیم که در اولین گام لازم است قدری با زندگی محمود ابویحیی آشنا شویم، خواهیم توانست در بخش اول از مقالۀ خود به زندگی او هم بپردازیم و در ضمن توضیح زندگی او، از این هم بگوییم که پیش از این چه نام داشته است.
از قدیم گفتهاند «الفکر حرکة الی المبادی، و من مبادیَ الی المراد». به عبارت بهتر، همواره باید بحث را بر پایۀ امور مقبول همگان آغاز کرد و از آن مسائل، به نادانستهها و موارد مورد اختلاف و مجهول پل زد. مقالۀ علمی نباید کسی را غافل گیر کند. نگارش غافل گیرانه سبک نوشتارهای ژورنالیستی است، نه علمی. یک مقالۀ علمی، هیچ وقت از وسط بحث شروع به توضیح نمیکند. یک مقالۀ علمی، متنی منسجم است و هرگز در آن خواننده غافلگیر نمیشود.
برای دانستن سیر منطقی بحث و پرهیز از غافلگیری، باید خود را جای خوانندۀ مقاله بگذاریم و فرض کنیم اندازۀ او با بحث بیگانه و از جزئیاتش بیخبریم. همه به عنوان یک خواننده، انتظار داریم اول نویسنده توضیح دهد که موضوع مقاله دقیقا چیست؛ احیانا، چه اختلاف نظرهایی در تعریف این موضوع وجود دارد؛ بحث در بارۀ این موضوع، خودش زیرشاخۀ کدام علم است و در کنار چه مسائل فرعی دیگری از آن علم و ذیل کدام بحث عمده از مباحث آن علم جا میگیرد؛ چه اختلاف نظرهایی در بارۀ آن هست؛ موضوع مورد بحث بر پایۀ تعریفی که ذکر شد و مقبول ماست، چه انواعی دارد؛ چه چه اهمیتی بدان داده شده، و از چه جوانبی مورد توجه قرار گرفته است.... آن گاه بعد از همۀ این حرفها، نویسنده میتواند به ما بگوید که خودش میخواهد به فلان جانب از مسئله نظر کند که تا کنون کمتر بدان توجه شده، و در بارهاش تحلیل دقیقی صورت نگرفته است.
گاه با عنوان محقق، با موضوعاتی روبهرو میشویم که از دید عموم جوری شناخته میشوند و ما با تحقیقات خود، آن موضوعات را جور دیگری شناختهایم. به هیچ عنوان صحیح نیست نقطۀ شروع بحث را درک خود بگذاریم. باید اول توضیح دهیم درک رایج از این موضوع چیست و این درک چه زمینههایی دارد و...، بعد سرآخر توضیح دهیم به این دلایل چنین درکی خطاست و درک صحیح چیز دیگری است.
#فرهنگ_مهروش
✅https://eitaa.com/QuranHadithresearches
🔺علت نامگذاری های عجیب عرب🔺
🔸از عتبی پرسیده شد: چرا عربها نام پسرانشان را شنیع و بد نامگذاری میکنند ولی عبدشان را خوب نام گذاری میکنند:
🔹عتبی جواب میدهد : زیرا اسم فرزندانشان را برای دشمنان نامگذاری میکنند و اسم عبدها را برای خود نامگذاری میکنند.
🔸ابن درید این کلام عتبی را شرح میدهد:
🔺بدانکه برای عرب مذاهبی است در نامگذاری :
🔹۱) تفاءل بر دشمنان: غالب، مقاتل و...
🔹۲) نامگذاری به حیوانات درنده و شکار کننده برای ترساندن دشمنان: اسد لیث ذئب و...
🔹۳) مرد از خانه خارج میشد در حالیکه زایمان زنش نزدیک بود و اولین چیزی را که میدید اسم فرزندش قرار میداد: ثعلب،کلب، حمار و...
🔹۴) تفاءل برای فرزندان: نائل،ناجی،مدرک،سعید و...
🔹۵) نامگذاری به درختان خشن برای تفاءل بر دشمنان: طلحه(درخت خاردار) و...
🔹۶) نامگذاری به زمینهای سخت: حجر،صخر(جایی که پر از سنگ باشد) و... فلان صخره الوادی یعنی فلانی استوار و پابرجاست و نمی هراسد.
🔹و...
📚منبع: الاشتقاق ابن درید مقدمه کتاب ص۷
♦️برای اطلاعات بیشتر در علت نامگذاری به الحیوان جاحظ رجوع کنید.
@kashkoolfn
♻️کانال آموزش تجزیه و ترکیب حرفه ای👇
💟 http://eitaa.com/joinchat/3516137473Cc9d671e336
✅https://eitaa.com/QuranHadithresearches
#درست_نويسي_مقالات_علمي
1️⃣
يكي از اشكالاتي كه در نحوه نگارش #مقالات و متون علمي ديده مي شود ناشي از گرته برداري نحوي يعني الگو برداري از ساخت جمله بيگانه در زبان مقصد است؛ براي مثال در زبان فارسي:
❎اين امريكا بود كه عراق را عليه ايران تحريك كرد.
✅امريكا، عراق را عليه ايران تحريك كرد.
❎تكنولوژي مي رود كه چهره زمين را دگرگون كند.
✅تكنولوژي در آينده چهره زمين را دگرگون مي كند.
❎يك مسلمان بايد به وظيفه خود عمل كند.
✅مسلمان بايد به وظيفه خود عمل كند.
❎او دير يا زود موفق خواهد شد.
✅او سرانجام/ درنهايت/ به هر حال موفق خواهد شد.
📕برگرفته از كتاب مباني درست نويسي، زبان فارسي معيار، ناصر نيكو بخت، نشر چشمه، ص108
✅https://eitaa.com/QuranHadithresearches