🗓️ روزبرگ شیعه
☀️ یکشنبه - ١٠ اسفند ۱۳۹٩
🌙 الأحد، 16 رجب 1442
Sunday 28 February 2021🌲
👈 امروز متعلق است به امیرالمؤمنین (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س)
🕋 اذکار روز:
- یا ذَالْجَلالِ وَالْاِكْرام (١٠٠ بار)
- ایاک نعبد و ایاک نستعین(١٠٠٠ بار)
- یا فتاح (۴٨٩ بار) برای فتح
❇️ وقایع مهم روز:
🔹 امروز مناسبت خاصی نداریم.
👇👇👇👇👇👇👇
هر روز با تقویم معارفی روزبرگ شیعه
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
💠« روزبرگ شیعه »💠
موضوع امروز:
«تغییر قبله مسلمین»
روز یکشنبه، ١٣٩٩/١٢/١٠
✍️ مناسبت روز: امروز مناسبت خاصی نداریم اما دیروز در تقویم به سالروز تغییر قبله مسلمین از بیت المقدس به مکه معظمه، اشاره گردیده بود، لذا سخن امروز را به این واقعه مهم تاریخی، اختصاص میدهیم؛
تغییر قبله، یکی از مهمترین تحولات صدر اسلام است، که در ماه رجب سال دوم هجری قمری، صورت پذیرفت و قبله مسلمانان که نماد توحید و مایه وحدت و دوری از تفرقه امت اسلامی بود از بیتالمقدس به خانه کعبه تغییر یافت!
پس از هجرت پیامبر اکرم (ص) به مدینه منوره، از سال اول تا نیمه رجب سال دوم هجری، به مدت هفده ماه، پیامبر اسلام و سایر مسلمانان به سوی بیتالمقدس نماز میگزاردند؛ اما پیامبر (ص) در برابر سرزنش و تفاخر یهود، همواره در انتظار رسیدن حکم تغییر قبله بودند، به صورتی که قرآن کریم آن لحظات را چنین توصیف میکند: «قَدْ نَرَی تَقَلُّبَ وَجْهِکَ فِی السَّمَاءِ فَلَنُوَلِّیَنَّکَ قِبْلَةً تَرْضَاهَا...»: «نگاههای معنادار تو را به آسمان میبینم و تو را به سوی قبلهای که رضایتت را جلب کند برمیگردانم...» [بقره/۱۴۴]
👈 دستور تغییر قبله در حالی به پیامبر (ص) ابلاغ گردید که ایشان، دو رکعت از نماز ظهر را در مسجد بنیسالم، به سوی بیتالمقدس خوانده بودند؛ در این حال جبرئیل امین نازل شد و بازوان پیامبر را گرفت و حضرت را به سوی خانه کعبه برگرداند! زنان و مردانی هم که در مسجد به پیامبر (ص) اقتدا کرده بودند، از حضرت پیروی کردند و به طرف کعبه برگشتند و دو رکعت آخر نماز را به سوی کعبه خواندند! و از آن روز، کعبه به عنوان قبله مستقل مسلمانان اعلام گردید؛
✍️ در مورد فلسفه تغییر قبله، تحلیل هاى متعدّدى صورت گرفته است؛ برخى گفته اند انتخاب اوّلیّه بیتالمقدّس به عنوان قبله، به منظور جلب افكار یهود و همراهى آنان بوده است و آنگاه كه مسلمانان خود قدرت و توانایى پیدا كردند، دیگر به این كار نیاز نبود!
برخى نیز گفتهاند: علاقه به مكّه و وطن اولیه مسلمانان موجب شد كه قبله تغییر یابد!
اما آنچه قرآن در این باره تصریح و تأكید دارد این است كه: «...وَمَا جَعَلْنَا الْقِبْلَةَ الَّتِى كُنْتَ عَلَيْهَآ إِلاَّ لِنَعْلَمَ مَنْ يَتَّبِعُ الرَّسُولَ مِمَّنْ يَنْقَلِبْ عَلَى عَقِبَيْهِ...»: «و ما آن قبلهاى را كه قبلاً بر آن بودى برنگرداندیم، مگر براى آنكه افرادى را كه از پیامبر پیروى مىكنند از آنها كه به جاهلیّت باز مىگردند، بازشناسیم!» [بقره/۱۴٣]
بنابراین قرآن کریم دلیل تغییر قبله را آزمایش الهى دانسته تا بدينوسيله پیروان واقعى پیامبر شناخته شوند! زیرا آنها كه ایمان خالص ندارند و هدایت نشدهاند به محض تغییر یك فرمان توسط رهبر و ولی امرشان، شروع به چون و چرا مى نمایند كه چرا اینگونه شد؟ اعمال ما طبق فرمان سابق چه مى شود؟ اگر فرمان قبلى درست بود، پس فرمان جدید چیست؟ اگر دستور جدید درست است، پس فرمان قبلى چه بوده است؟ لذا خداوند در ادامه همین آیه میفرماید: «...وَإِنْ كَانَتْ لَكَبِيرَةً إلاَّ عَلَى الَّذِينَ هَدَى اللَّهُ...»: «و همانا این (تغییر قبله،) جز بر كسانى كه خداوند آنها را هدایت كرده دشوار بود...» (همان)
و همچنین به كسانى كه در برابر فرامین پیامبر و قرآن تسلیم هستند، بشارت مىدهد كه اعمال گذشتهى شما ضایع نمى شود، زیرا مطابق دستور الهی بوده است: «....وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُضِيعَ إيمَنَكُمْ...»: «وخدا هرگز ایمان شما را (كه سابقاً به سوى بیتالمقدّس نماز خواندهاید،) ضایع نمىگرداند...» (همان)
و بالاخره خداوند متعال در پایان آیه ١۴٣ بقره به این نکته مهم اشاره مینماید که تمام فرامین الهی و تغییرات و تحوّلات تكوینى و تشریعى، به نفع مردم و ناشى از رحمت و رأفت خداوندى است: «...إِنَّ اللَّهَ بِالنَّاسِ لَرَءُوفٌ رَّحِيمٌ».
✍️ در پایان این مبحث توجه به این نکته ضروری است که آزمایش، یك سنّت قطعى الهى است و مردم گاهى با تغییر یک فرمان، در تبعیت از ولی امر و پیشوای خود، امتحان مىشوند!
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🔰 «گلبرگ احکام»
مناسبت: « سالروز تغییر قبله مسلمین »
موضوع: « حکم انحراف از قبله »
❓پرسش: در نماز، انحراف از قبله تا چه حد مجاز است و به نماز لطمهاى نمىزند؟
✅ پاسخ: انسان در نماز نباید عمداً انحراف از قبله داشته باشد، اما اگر طبق دليل معتبرى به يك طرف به عنوان قبله، نماز بخواند، سپس روشن شود كه آن طرف قبله نبوده است، چنانچه انحراف از قبله مابين طرف (دست) راست و چپ نمازگزار باشد نمازش صحيح است و اگر در اثناى نماز متوجه اشتباه و انحراف از قبله شود، آنچه كه خوانده و گذشته صحيح است و در بقيه نمازها بايد رو به قبله بايستد و فرقى بين باقى بودن وقت و عدم آن نيست! و چنانچه انحراف از قبله بيش از حد مابين راست و چپ او باشد، اگر وقت باقى است بايد نماز را اعاده كند و اگر وقت گذشته، چيزى بر او نيست اگر چه معلوم شود پشت به قبله نماز خوانده است!
📚 استفتائات امام خامنهای (مدظلهالعالی)
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🗓️ روزبرگ شیعه
☀️ دوشنبه - ١١ اسفند ۱۳۹٩
🌙 الإثنين، 17 رجب 1442
Monday 01 March 2021🌲
👈 امروز متعلق است به امام حسن و امام حسین علیهما السّلام
🕋 اذکار روز:
- یا قاضِیَ الْحاجات (١٠٠ مرتبه)
- سبحان الله و الحمدلله (١٠٠٠ مرتبه)
- یا لطیف (١٢٩ مرتبه) برای کثرت مال
❇️ وقایع مهم روز:
🔹 امروز مناسبت خاصی نداریم.
👇👇👇👇👇👇👇
هر روز با تقویم معارفی روزبرگ شیعه
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
💠« روزبرگ شیعه »💠
موضوع امروز: «استخاره»
روز دوشنبه، ١٣٩٩/١٢/١١
✍️ مناسبت روز: امروز مناسبت خاصی نداریم، اما در این ایام کرونایی، بعضی افراد، مسائل بهداشتی را رعایت نمیکنند و در عوض برای حضور در مکانهای مختلف، استخاره میکنند و میگویند ما چون مشورت با خدا مینمائیم، مریض نخواهیم شد! آیا این مطلب صحیح است؟
✅ در پاسخ به این سؤال، ابتدا باید بدانیم که معنای لغوی «استخاره» عبارت از: «طلب خیر کردن از پروردگار عالم است!» که برای انجام هر امر پسندیده ای مورد سفارش اهلبیت (علیهمالسلام) میباشد؛ چنانچه شیخ حر عاملی (ره) در «وسائل الشیعه»، بابی با عنوان مکروه بودن انجام عمل بدون استخاره، گشوده است! (وسائل الشيعة، ج٨، ص ٧٩)
لذا استخارۀ مطلق، استخارهای است که از نظر اسلام در آن، هیچ شک و شبههای وجود ندارد و در روایات ما بر آن تأکید گردیده و انسانهای مؤمن، دائماً با چنین استخارهای در تمامی مراحل زندگی، حتی در جزئیترین کارها با آن سر و کار دارند! این استخاره، در واقع نوعی دعا و طلب خیرکردن است و فقط مربوط به مواقع شک و دو دلی و تردید نیست! چنانچه امام صادق(ع) در این زمینه میفرمایند: «خداوند فرموده از بدبختی بندۀ من آن است که کاری از کارهایش را بدون استخاره (طلب خیر) از من انجام دهد!» [بحارالانوار، ج ٩١، ص ٢٢٢]
البته پیشوایان معصوم ما، کیفیت این استخاره را چنین تعلیم دادهاند:
👈 امام باقر(ع) فرمودند: « پدرم امام سجاد(ع) هرگاه میخواستند کاری انجام دهند، وضو میگرفتند و دو رکعت نماز میخواندند و بعد از نماز، دویست بار از درگاه خدا طلب خیر مینمودند (استخیرالله)، سپس دعا میکردند و بعد از آن، کار مورد نظر را انجام میدادند!» [مکارمالاخلاق، ص٣٢٢]
👈 و نیز امیرالمؤمنین (ع) در کیفیت این استخاره فرمودهاند: « ابتدا دو رکعت نماز بخوان، بعد صد بار بگو «استخیرالله»؛ یعنی از خدا طلب خیر میکنم، آنگاه دعا کن و سپس کار خود را انجام بده!» [مفاتحالغیب، ص١٧]
لذا مطابق روایات، این نوع استخاره فقط برای رفع حیرت و سرگردانی نیست، بلکه در همۀ مراحل زندگی، خوب و پسندیده و راهگشاست!
✍️ اما استخاره، یک معنای عرفی نیز دارد و آن همین استخاره ای است که به واسطه قرآن یا تسبیح، بین مردم رایج است و مردم هرگاه دچار تردید و تَحَیُّر در انجام کاری میشوند به آن متوسل میگردند! که طبق دستورات اسلامی در این نوع استخاره، رعایت مراحلی قبل از انجام آن، لازم است:
1️⃣ «توکل و طلب خير نمودن از خدا»
که توضیح آن در بخش اول سخن تقدیم شد و امام صادق (ع) در مورد آن میفرمایند: «... سوگند به خدا، هیچ مسلمانی از درگاه خدا طلب خیر نکند مگر اینکه قطعاً خداوند خیر او را فراهم سازد!» [مکارمالاخلاق، ص٣٧٣]
2️⃣ «تفکر و تعقل»
اسلام دین تفکر و تعقل است، لذا برای انجام هر کاری، مخصوصا اگر دارای اهمیت باشد، باید از فکر و اندیشه بهره ببریم! چنانچه امام علی (ع) در نهجالبلاغه میفرمایند: «الْفِكْرُ مِرْآةٌ صَافِيَة»: «فکر مانند آیینهای صاف، زشتی و زیبایی امور را به انسان نشان میدهد!»
3️⃣ «تحقیق و مشورت»
بعد از توکل و طلب خیر نمودن از خدا، واندیشیدن و تفکر، تحقیق و مشورت کردن و بهره بردن از نظر کارشناسان مربوطه و همچنین عقل جمعی، مورد تأکید اسلام است؛ چنانچه امیرالمؤمنین (ع) در نهجالبلاغه میفرمایند: «لَاظَهِيرَ كَالْمُشَاوَرَة»: «هیچ پشتیبانى چون مشورت نمى باشد!» و امام صادق(ع) فرمودهاند: «هرگاه یکی از شما، کاری را اراده کند، با کسی مشورت نکند تا آنکه پیش از آن با خدا مشورت کند! راوی پرسید: چگونه با خداوند خود مشورت کنیم؟ حضرت فرمودند: اول از حق تعالی خیر خود را طلب کند، بعد از آن با مؤمنان مشورت کند تا خدا آنچه خیر او در آن است به زبان ایشان جاری گرداند! [بحارالانوار، ج ٩١، ص ٢۵٢]
4️⃣ «استخاره»
اگر انسان، بعد از توکل و طلب خیر نمودن، و تفکرو تعقل، و همچنین تحقیق و مشورت، نسبت به انجام یک عمل، باز هم مردّد و متحیر بود، در این زمان میتواند برای رفع تحیر و نجات از حالت تردید، اقدام به استخاره با آدابی که برای آن بیانشده است، نماید! و البته باز هم طبق نظر مشهور فقها، عمل به استخاره واجب نیست! هرچند که در عمل به آن، توصیه اکید شده است!
✍️ بنابراین با عنایت به موارد فوقالذکر، موضوع مورد سؤال، که طبق ادله عقلی و نظر کارشناسان مربوطه میبایست برای حفظ سلامتی خود و دیگران، نکات بهداشتی را کاملاً رعایت نماییم، اصلاً از مصادیق استخاره اصطلاحی نیست، فلذا نباید اشتباه برخی افراد را به حساب دین و دستورات دینی گذاشت!
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🔰 «گلبرگ احکام»
موضوع: « احکام استخاره »
❓پرسش: آیا استخاره با تسبیح یا قرآن در مسائل سرنوشت ساز مانند ازدواج جایز است؟
✅ پاسخ: شايسته است انسان در اموری که میخواهد راجع به آنها تصميم بگيرد، ابتدا تأمل و دقت کند و با افراد با تجربه و مورد اطمينان مشورت نمايد و در صورتی که با اين کارها تحيّر او برطرف نشد، میتواند استخاره کند.
❓پرسش: آیا عمل به استخاره واجب است؟
✅ پاسخ: الزام شرعی در عمل به استخاره وجود ندارد ولی بهتر است بر خلاف آن عمل نشود.
📚 أجوبة الاستفتائات امام خامنهای (مدظلهالعالی)
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🗓️ روزبرگ شیعه
☀️ سهشنبه - ١٢ اسفند ۱۳۹٩
🌙 الثلاثاء، 18 رجب 1442
Tuesday 02 March 2021🌲
👈 امروز متعلق است به امام سجاد، امام باقر و امام صادق عليهم السلام
🕋 اذکار روز:
- یا اَرْحَمَ الرّاحِمین (١٠٠ مرتبه)
- یا الله یا رحمان (١٠٠٠ مرتبه)
- یا قابض (٩٠٣ مرتبه) برای حاجت
❇️ وقایع مهم روز:
🔹 سالروز رحلت ابراهيم، تنها فرزند ذکور رسول خدا (١٠ ه ق)
👇👇👇👇👇👇👇
هر روز با تقویم معارفی روزبرگ شیعه
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
💠« روزبرگ شیعه »💠
موضوع امروز: «سوگ ابراهیم»
روز سهشنبه، ١٣٩٩/١٢/١٢
✍️ مناسبت روز: امروز ١٨ رجب، سالروز رحلت «ابراهيم» تنها فرزند ذکور رسول خدا (ص) در سال دهم هجری قمری است که باعث حزن شدید پیامبر اکرم (ص) گردید لذا سخن امروز را به این موضوعِ غمانگیز اختصاص میدهیم!
خداوند در سال هشتم هجرت، فرزند پسری به پیامبر (ص) عطاء فرمود که رسول خدا نام او را «ابراهیم» گذاشتند!
پس از تولد ابراهیم، جبرئیل نازل شد و حضرت را با عنوان "اباابراهیم" سلام داد، و پیامبر شاد شدند و او را به همسرشان نشان داده و فرمودند: «ببین چقدر این بچه شبیه من است!» [انساب الاشراف، ج۱، ص۴۵۰]
طبق روایات، حضرت محمد (ص) به شدت به فرزندشان علاقه مند بودند، ولی ابراهیم در ١٨ ماهگی بیمار شد و از دنیا رفت! لذا پیامبر در مرگ فرزندشان ابراهیم به شدت غصهدار شدند و در سوگ او گریستند و فرمودند: «ای ابراهیم، کاری از ما برای تو ساخته نیست! تقدیر الهی برگشت ناپذیر است! چشم پدرت در مرگ تو گریان و دلش محزون و غمگین است، ولی هرگز سخنی که مایه خشم خداست، بر زبان جاری نمیسازد! پس اگر وعده صادق و حتمی خدا نبود که ما نیز به دنبال تو خواهیم آمد، در فراقت بیش از این گریه می کردم و محزون میشدم.»
(بحارالانوار، ج٢٢، ص١۵۶)
👈 در این هنگام برخی از صحابه پيامبر(ص) که شاهد حالت اندوه و گريه رسول خدا(ص) بودند، تعجب کرده و زبان به اعتراض گشودند و به آن حضرت عرض کردند: شما ما را از گريه بر مردگان نهی مینمودید، اکنون چگونه در سوگ فرزند خود، چنین اشک می ريزيد؟
پيامبراکرم(ص) در پاسخ آنان فرمود: «من هرگز نگفته ام که در مرگ عزيزان خود گريه نکنيد، زيرا اين احساسات نشانه دلسوزی و مهربانی و ترحم است و شخصی که دلش بر حال ديگران نسوزد، مورد رحمت الهی قرار نمی گيرد! آنچه من گفتهام این است که در مرگ عزيزانتان، شيون نکنيد و سخنان کفرآميز و يا سخنانی که مصداقِ اعتراض به خداست را نگوييد و از شدت اندوه، لباس های خود را پاره ننماييد!»
سپس فرمودند: «من نیز انسانم؛ چشم میگرید و قلب اندوهگین میشود ولی سخنی که خداوند را به خشم آورد نمیگوییم.؛ ای ابراهیم! به خدا سوگند ما بخاطر (مرگ) تو اندوهگینیم»
[الطبقات الکبری، ج۱، ص۱۱۴]
پس رو به کوه ایستادند وفرمودند: «ای کوه! اگر آنچه بر من وارد شده بر تو وارد میشد، تو را درهم میکوبید، ولی ما همانگونه که خدا فرمان داده، میگوییم: إنّا لِلهِ وَ إنّا اِلَیْهِ راجِعونَ وَ الْحَمدُ لِلهِ رَبِّ الْعالَمینَ»
[انساب الاشراف، ج۱، ص۴۵۲]
آنگاه اميرالمؤمنين (ع) به دستور رسول اکرم(ص)، بدن ابراهيم را غسل داده و کفن نمودند و پس از تشييع، در قبرستان بقيع به خاک سپردند!
👈لذا سیره و سخنان پیامبر (ص) در رحلت فرزند گرامیشان ابراهیم (ره)، جواب بسیار محکمی برای وهابیون و افرادی است که عزاداری و گریه برای اموات را، بدعت و حرام میدانند!
💠 همچنین در روزی که ابراهیم درگذشت، کسوف (خورشید گرفتگی) رخ داد! و برخی گفتند: خورشید بخاطر مرگ ابراهیم و اندوه پیامبر گرفته است! حضرت وقتی این سخن را شنیدند، بیرون آمدند و پس از حمد الهی فرمودند: «خورشید و ماه دو نشانه از نشانههای الهی هستند و بخاطر مرگ یا زندگی هیچ کس نمیگیرند!»
[بحارالأنوار، ج۷۹، ص۹۱]
👈 گر چه مسلماً فکر گرفتگی خورشید، به خاطر مرگ فرزند پیامبر (ص)، عقیده مردم را نسبت به ایشان راسخ تر میساخت و در نتیجه به پیشرفت دین اسلام کمک میکرد، ولی حضرت، هرگز راضی نشدند که از طریق خرافات و افکار باطل، دین حق را ترویج و در دل مردم تحکیم نمایند! و به گفته استاد شهید مرتضی مطهری (ره): پيغمبر نمیخواهند از نقاط ضعف و جهالت و نادانى و غفلت مردم براى هدايت آنها استفاده كنند، بلکه میخواهند از نقاط قوّت و علم و معرفت و بیداری مردم استفاده كنند!
[مجموعه آثار شهید مطهری، ج١٦، ص١٠٩]
👈 لذا مسلمانان نیز باید بدانند که اولاً اسلام مخالف با افسانه و خرافات است و ثانیاً هرگز اجازه نمیدهد که از یک ابزار و وسیلهی باطل برای ترویج و تبیین یک هدف خوب و متعالی استفاده گردد و به اصطلاح در اسلام «هدف وسیله را توجیه نمینماید!»
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🔰 «گلبرگ احکام»
مناسبت: «سالروز رحلت ابراهيم فرزند خردسال رسول خدا»
موضوع: « احکام عزاداری »
❓پرسش: آیا گریه و عزاداری برای اموات از نظر شرع مقدس اشکالی دارد؟
✅ پاسخ: گریه کردن بر اموات (نه تنها) رواست بلکه در هنگام شدت حزن و اندوه مستحب میباشد، ولی نباید سخنی که باعث غضب پروردگار شود بگوید!
👈 همچنین جایز است نوحه سرایی، خواه با شعر یا با نثر؛ اما با این شرط که همراه با دروغ و محرمات دیگر نباشد...و بنا بر احتیاط، جایز نیست سیلی زدن به صورت، زخمی کردن، بریدن و کندن موی و فریادی که بیرون از حد اعتدال باشد...
📚 صحیفه نور، ج۱۵، ص۲۰۴.
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🗓️ روزبرگ شیعه
☀️ چهارشنبه - ١٣ اسفند ۱۳۹٩
🌙 الأربعاء، 19 رجب 1442
Wednesday 03 March 2021🌲
👈 امروز متعلق است به امام کاظم، امام رضا، جواد الائمه، امام هادی (علیهمالسلام)
🕋 اذکار روز:
- یا حَیُّ یا قَیّوم (١٠٠ مرتبه)
- حسبی الله و نعم الوکیل (١٠٠٠ بار)
- یا متعال (۵۴١ مرتبه) برای عزت
❇️ وقایع مهم روز:
🔹 مناسبت خاصی نداریم.
👇👇👇👇👇👇👇
هر روز با تقویم معارفی روزبرگ شیعه
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
💠« روزبرگ شیعه »💠
موضوع امروز: «وام نیکو»
روز چهارشنبه، ١٣٩٩/١٢/١٣
✍️ مناسبت روز: امروز مناسبت خاصی نداریم، اما فردا، «روز ترویج فرهنگ قرضالحسنه» است، لذا سخن امروز را به این موضوع مهم اختصاص میدهیم:
در فرهنگ اسلامی بر قرض دادن و برطرف ساختن نیازهای مؤمنان، تأکید فراوان گردیده تا جایی که اهلبیت عصمت و طهارت (ع)، قرضالحسنه را برتر از صدقه معرفی نموده و ثواب آن را هجده برابر دانستهاند!
(سفینة البحار ، ج٢ ص۴٢۴)
👈 خداوند در آیه ١١ سوره حدید درباره «قرض الحسنه» یا «وام نیکو» میفرماید: «مَنْ ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ وَلَهُ أَجْرٌ كَرِيمٌ»: «آن کیست که به خدا قرض نیکو (قرضالحسنه) دهد تا خدا بر او چندین برابر گرداند و او را پاداشی با لطف و کرامت بدهد!»
البته در آیات بسیاری از قرآن کریم بر قرضالحسنه سفارش و تأکید شده، که برای نمونه میتوان به آیات زیر اشاره نمود:
«مائده/١٢»، «بقره/٢۴۵/٢۶۵ /٢۶۴/٢٧٣»، «حدید/١٨»، «تغابن/١٧» و... ؛
👈 در این آیات، خداوند برای «قرضالحسنه» شرائطی را نیز معلوم نموده است که بعضی از این شرایط عبارتند از:
1️⃣ قرض الحسنه باید در دست افرادی قرار گیرد که سخت محتاجند! [بقره/٢٧٣] .
2️⃣ با اخلاص همراه باشد! [بقره/٢۶۴] .
3️⃣ با منّت و اذیت همراه نباشد! [بقره/٢۶۵] .
👈 در روایات اسلامی نیز بر قرضالحسنه، و پاداش عظیم آن، تأکید فراوان شده که در این مجال کوتاه، تنها به پنج روایت اشاره مینمائیم:
1️⃣ رسول خدا (ص): «کسى که به برادر مسلمانش قرض دهد، به اندازه هر درهمى که به او مىدهد به بزرگى کوه احد از کوههای رضوى و طور سیناء براى او پاداشهایی است و اگر در مورد گرفتن طلب خود با آن مؤمن مدارا کند همانند برق خیره کننده و درخشان، بدون حساب از روى پل صراط خواهد گذشت!» (وسائل الشیعه، ج ١٣، ص ٨٨)
2️⃣ رسول خدا (ص): «اگر هزار درهم از مالم را دوبار به برادران دینى خود، قرضالحسنه بدهم، نزد من بهتر از آن است که همه مالم را یک باره در راه خدا انفاق کنم!» (تهذیب،ج ٢،ص ۶١)
3️⃣ رسول خدا (ص): «کسى که به دست او گشایش در کار برادر مسلمانش حاصل شود، خداوند غم و غصّه دنیا و آخرت او را بر طرف خواهد فرمود!» (كنزالعمّال، ج۱۵، ص۷۸۱، ح۴۳۰۸۳)
4️⃣ رسول خدا (ص): «کسى که برادر مسلمان و نیازمندش براى قرض گرفتن به او روى بیاورد و او با این که توانایى دارد، خواسته وى را تأمین نکند، خداوند از بهشت محرومش مىسازد!» (مجمع البیان، ج ٩، ص ٣٩٠)
5️⃣ امام صادق (ع): «هركس حاجتی را برای مسلمانی برآورده كند و گره از مشكلش بگشاید، خداوند متعال به او خطاب كند که ثواب و پاداش تو بر عهده من خواهد بود و غیر از بهشت به چیز دیگری راضی نمیشوم»
(مستدرکالوسائل، ج۱۲، ص۴۰۲)
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
🔰 «گلبرگ احکام»
مناسبت: «روز ترویج فرهنگ قرضالحسنه»
موضوع: « احکام وام و قرض »
❓پرسش: اگر وام گیرنده، پرداخت وام را، از مهلت مقرّر به تأخیر بیندازد، آیا وامدهنده میتواند مبلغی بیشتر از مقدار وام را از او مطالبه کند؟
✅ پاسخ: وام دهنده از نظر شرعی، حق مطالبه چيز بيشتری از اصل وام را ندارد!
❓پرسش: آیا قرض و بدهی ميّت، جزء حق الناس محسوب میشود و پرداخت آن از اموال او بر ورثهاش واجب است؟
✅ پاسخ: بدهی اعم ازاينکه به اشخاص حقيقی يا حقوقی باشد، جزء حقالناس است و بر ورثه بدهکار واجب است آن را از اموال ميّت به طلبکار او بپردازند و تا آن را نپردازند، حق تصرّف در اموال را ندارند!
📚 أجوبة الاستفتائات امام خامنهای (مدظلهالعالی)
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG