🔸نام امیرمؤمنان علی (علیه السلام) بر دیوارۀ دالان اولجایتو منتهی به حرم امامزاده محمد بن جعفر صادق (علیه السلام)
#امامزاده_محمد_بن_جعفر_صادق_علیه_السلام
#مجموعه_بایزید_بسطامی
#بسطام
#غازان
#اولجایتو
#سده_هشتم_هجری
#موزه_شیعه
@ShiaMuseum
🔸صندوق قبر امامزاده محمد بن جعفر صادق (علیه السلام)
#امامزاده_محمد_بن_جعفر_صادق_علیه_السلام
#مجموعه_بایزید_بسطامی
#بسطام
#غازان
#اولجایتو
#سده_هشتم_هجری
#موزه_شیعه
@ShiaMuseum
نشستهای پژوهشی موزۀ شیعه (۷)
🔸بررسی مؤلفههای غصب مقام خلافت امیرمومنان علی (علیه السلام) در نگارۀ «نسبشناسی پیامبر (صلی الله علیه و آله)» 🔸
ارائه دهنده:
🔹دکتر مرضیه علیپور، دانشآموخته تاریخ تطبیقی و تحلیلی هنر اسلامی
🗓تاریخ و محل برگزاری:
چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳، ساعت ۱۱ تا ۱۳
تهران، خیابان انقلاب، خیابان قدس، خیابان پورسینا، پلاک 13
مؤسسۀ باستانشناسی دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران
💻 لینک پخش زنده
موزه شیعه
انجمن ایرانی تاریخ اسلام، شعبه خراسان رضوی
موزه شیعه
نشستهای پژوهشی موزۀ شیعه (۷) 🔸بررسی مؤلفههای غصب مقام خلافت امیرمومنان علی (علیه السلام) در نگار
بررسی مولفههای غصب مقام خلافت امیر المومنین علی علیه السلام در نگاره نسب شناسی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم.pdf
1.48M
⭕️ سال گذشته مقالۀ «بررسی مؤلفههای غصب مقام خلافت امیرمومنان علی (علیه السلام) در نگاره نسب شناسی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم)» اثر سرکار خانم دکتر علیپور، در دفتر نخست تاریخ تشیع در ایران به روایت فرهنگ مادی از سوی موزۀ شیعه منتشر شد؛ به جهت استفاده اعضای محترم کانال موزۀ شیعه، فایل الکترونیک آن تقدیم میشود.
موزه شیعه
تکرار شانزده نام مقدس علی و محمد بر گرد پنج نام مبارک محمد
خانم آنه ماری شیمل در کتاب راز اعداد پژوهشی در مورد استفاده استعاری از اعداد انجام داده اند. عدد شانزده نماد "کمال" در سنت اعداد است.
#گنبد_سلطانیه
#اولجایتو
#موزه_شیعه
آرامگاه شيخ براقبابا
آرامگاه پیر براق مشهور به خانقاه چلبی اوغلی در سلطانیه و در سال ۷۰۳ق ساخته شده است. پیربراق از پارسایان مقرب غازان خان و سلطان محمد اولجایتو بود و در گیلان کشته شده و در مجاورت گنبد سلطانیه مدفون است.
بر دیوارهای بنا نام اعلای علی علیه السلام بصورت آجری کار شده است.
منابع:
دانشنامه جهان اسلام مدخل چلبی اوغلو
دانشنامه جهان اسلام مدخل براق بابا (۶۵۵ـ۷۰۷)
🔸نگارۀ «امام حسین(علیه السلام) درکنار بستر شهادت امام حسن (علیه السلام)»، نسخه حدیقهالسعداء، قرن دهم هجری
🔹حدیقهالسعداء نثری ترکی از روضهالشهداء است که توسط فضولی بغدادی تالیف شدهاست. اصل کتاب روضهالشهداء اثر كمالالدين حسين بن علي واعظ كاشفي(متوفی910هـ) است که به دستور سيد مرشدالدين عبداللَّه معروف به سيد ميرزا، داماد سلطان حسين بايقرا، سروده شده که شامل ده باب است كه به حالات انبیا و اولیا و خاندان عصمت و طهارت اختصاص دارد و باب هفتم تا دهم این كتاب به حوادث و وقایع كربلا اختصاص یافته و یک خاتمه دارد. از این کتاب نسخ و پاره برگهای متعددی در موزههای مختلف جهان وجود دارد. برگه حاضر در حال حاضر در موزه متروپولیتن نیویورک به شماره بازیابی 1979.211 نگهداری میشود.
🔻در این تصویر امام حسن(علیه السلام) در بستر شهادت در حال گفتگو با برادرشان حضرت امام حسین(علیه السلام) هستند و وصایای لازم را به ایشان مینمایند. چهره دو معصوم (علیهما السلام) علاوه بر روبند، با هاله شعلهسان نیز نمایش داده شدهاست. در امتداد وجود مبارک امام حسن (علیه السلام) و بالای سر ایشان در گوشه سمت چپ، زنی با لباس سرخ ترسیم شدهاست که احتمالا اشارهای بر همسر ایشان جعده دارد که حضرت را مسموم نمودهاست.
🔻افراد زیادی به عیادت امام حسن (علیه السلام) آمدهاند و عدهای از آنها در حال گریه و زاری هستند و سادات مجلس احتمالا با عمامه سبزرنگ به نمایش درآمدهاند. فردی در مقابل امام حسن (علیه السلام) ترسیم شده که در دستانش آفتابه و لگنی را نگه داشته تا در صورت لزوم در اختیار امام مسموم قرار دهد. هنرمند برای نمایش محل زندگی امام حسن(علیه السلام) همچون سایر اماکن مقدس از نقش محرابگون استفاده کردهاست. این امر نشانی از پیوند امام با محراب است، زیرا امام بهعنوان قبله عالم هستی با محراب نماد کعبه ـ قبله مسلمانان ـ ارتباط معناداری دارد؛ علاوه بر این نگارگر، شمعدانهایی را در قسمتهای مختلف منزل ایشان ترسیم کردهاست. نکته قابلتوجه این است که احتمالا این دو شمعدان نمادی از امام حسن و حسین(علیهما السلام) نیز میباشند، زیرا شمعدانی که در پسزمینه و پشت سر امامان معصوم ترسیم شده، پارچهای سبزرنگ(که نماد امام حسن(علیه السلام) است) و در زیر شمعدانی که در پیشزمینه است پارچهای قرمز بهکار رفتهاست و همچنین به لحاظ محل قرارگرفتنشان احتمالا نشانگر امامت ایشان نیز میباشد که امامت امام حسن(علیه السلام) رو به پایان و امامت امام حسین(علیه السلام) رو به آغاز است.
🔻زنانی از پشت پرده در طبقه اول و دوم منزل در حال نظاره این ملاقات هستند و ترسیم آنها در پشت پرده احتمالا نمایانگر حفظ حرمت امام حسن(علیه السلام) توسط آنها است، ولیکن جعده بیرون از پرده و حجاب در بالای سر امام حسن(علیه السلام) ترسیم شدهاست، کسی که حرمت امام(علیه السلام) را نگه نداشت و به قتل ایشان اقدام نمود.
برای مشاهده نگاره مشابه در نسخهای دیگر از حدیقه السعداء رک«حضور امام حسین(علیه السلام) در کنار بستر شهادت برادر»، نسخه حدیقه السعداء، قرن دهم»
#امام_حسن_مجتبی_علیه_السلام
#نگارگری
#سده_دهم_هجری
موزه شیعه