✍ تناقض نقش شخص در فرم لباس روحانیت و زندگی آخوندی
🔹تناقض نقش - شخص زمانی پیش می آید که شخص در موقعیتی قرار می گیرد که انتظاراتی که در آن موقعیت از او می رود، با باورها، ارزش ها و عواطف او مغایرت دارد. در چنین حالتی شخص تلاش می کند طبق اصول صحیح خود عمل کند که در این صورت از نظر شخص مقابل، شخص اول دچار کج روی و عدم رعایت هنجارها شده است و مستوجب اخم و طرد و ابراز نارضایی و... است.
🔸شخصی که نقش خود را با شخصیت خود در تعارض می یابد، در واقع میان حفظ مقبولیت نزد دیگران و صحت عمل و خوب بودن، احساس تعارض می کند.
🔻اگر شخص یادشده بخواهد تعارض شناختی خود را حل کند باید مطابق باورش به اقدام شایسته دست بزند؛ هر چند از نظر دیگران بد تلقی شود و در نتیجه باید به خودش بقبولاند که من بد نیستم؛ بلکه آنان که چنین انتظار نابجایی از من دارند بد هستند و یا هم رنگ دیگران شود و بپذیرد که اندیشه و باور قبلی من نامناسب بوده و باید تغییر کند.
🔻اگر تعارض بماند و یا تعارض به شیوه اول در درون شخص حل شود که در بیرون و از نظر دیگر اعضای گروه هنوز تعارض وجود دارد شخص یادشده از نظر دیگران هنجارشکن شمرده می شود و با او به عنوان یک هنجار شکن عمل خواهند کرد.
#روحانیت
#لباس_روحانیت
#جامعه_شناسی
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف:
من مایه امنیت زمینیان هستم همانطور که ستارگان مایه امنیت آسمانیان هستند.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️ آسیب شناسی دین پژوهی دکتر سروش(۲۴)
💠 رکن هفتم: تحول معرفت دینی به تبع قبض و بسط معارف بشری
🔹مدعای صاحب نظریه قبض و بسط در رکن ششم و هفتم، کلی و عام است؛ یعنی همه فهم ها را متحول با تحولی مستمر معرفی می کند. وقتی می گوییم «نماز واجب است» بر حسب آنکه وجوب را مفهوم واقعی و یا مفهوم اعتباری بدانیم و یا قضیه را حقیقیه یا خارجيه بدانیم و یا معنی ربط را چه بدانیم و بر حسب اینکه لوازم این وجوب را تا چه قدر دانسته باشیم و بر حسب اینکه ادله وجوب آن را چقدر بررسی کرده باشیم معنی آن را قطعا بهتر خواهیم فهمید. همین طور است معنای خمس و زکات، کسی آنها را یک
انفاق محض می شمرد و کس دیگری می گوید بودجه حکومت اسلامی اند. هر دو می گویند واجب است؛ اما درکشان از آن بسی متفاوت است و اختلاف در کشان بر می گردد به اختلاف دیدگاهشان درباره حکومت و جامعه و انتظار از دین.
🔸سخن بر سر افزودن حلالی یا کاستن حرامی یا نسخ آیتی یا مسخ روایتی نیست، آنکه عوض می شود فهم آدمیان است از شریعت و آنکه ثابت می ماند خود شریعت است.
🔻او بر این باور است که استمداد فهم دینی از معارف بشری و تلائمشان با یکدیگر در چند سطح و از چند مجرا صورت می گیرد.
اول: نهادن پرسش در برابر شریعت همچون حقوق زن چیست؟ آیا دین در باب هنر
سخنی دارد؟
دوم: سازگاری و هماهنگی بخشیدن میان معارف مستفاد از کتاب و سنت
با معارف مقبول عصر مانند تفسیر کهن آسمان های هفت گانه که
متناسب با علوم عصر بود.
سوم: تاثیر معارف بشری در معنا بخشیدن به تصورات و مفردات وارد در شریعت.
چهارم: نقش پیش فرض های دین شناسانه و معرفت شناسانه و جهان شناسانه که در را به روی دین می گشایند و نیز نوع انتظاری که آدمی از دین دارد. این نحوه از استناد فهم دینی به معارف بشری مهم ترین و مؤثرترین آنها است؛ مانند: قائل شدن به نظم و علیت و یا زبان عرفی یا رئيس العقلا دانستن شارع مقدس.
#آسیب_شناسی_دینی
#دکتر_سروش
#فلسفه_دین
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹هیچ حکومتی تحت هیچ شرایطی حق ندارد آزادی انتقاد از رهبران را بگیرد از مردم...!
#سیاسی
#تحمل_مخالف
#شهید_بهشتی
#حکومت_اسلامی
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
⁉️ ناآشکارگی حقیقت
🔹ما باید قبول داشته باشیم که حقیقت آشکار نیست. یک ناآشکارگی حقیقت وجود دارد. اگر شما حقیقت را در هر حوزه و زمینه و ساحت و معرفت بشری آشکار بدانی، به نظرتان میآید کسانی که با ما مخالفند عناد و دشمنی دارند. به عنوان مثال دو حقیقت را در نظر میگیریم. یک حقیقت این است که دو به اضافه دو چهار میشود و حقیقت دیگر این که تعداد کهکشانها از صدهزارتا بیشتر است. اگر کسی حقیقت اول را انکار کرد شما میگویید حتماً با حق و حقیقت عناد دارد چون امر به این واضحی را انکار میکند اما اگر کسی حقیقت دوم را انکار کرد شما به این صراحت نمیگویید که عناد با حق و حقیقت دارد، فقط ممکن است بگویید خطا میکند چون حقیقت دوم به آشکارگی حقیقت اول نیست.
🔸این که ما هرکس را که غیرخودمان است معاند میدانیم دلیلش این است که نظریهای پس پشت ذهنمان است که حقیقت آشکارِ آشکار است و این حقیقت نزد ماست و کسی که آن را انکار میکند، معاند است.
🔻شما هرچهقدر به نظریة آشکارگی حقیقت بیشتر معتقد باشید، بیشتر با بقیة انسانها و دگراندیشان خصومت پیدا میکنید. فکر میکنید یک حقیقت مثل آفتابی را بعضی انکار میکنند و خبر ندارید که در اغلب حوزههای بشری حقیقت خیلی ناآشکار است و باید ذرهذره و با مساعی مشترک کل نژاد بشر به آن نزدیک شد. وقتی من دیگران را مخالف یک حقیقت واضح ندانم میتوانم با او دوستی هم بکنم. یکی از دلایلی که ما با دگراندیشان و پیروان ادیان و مذاهب دیگر و حتی با لادینان و ماتریالیستها نمیتوانیم دوستی کنیم به خاطر این است که فکر میکنیم حقیقتهای واضحی را دارند انکار میکنند ولی فیالواقع حقیقت واضحی در کار نیست.
▪️شما میدانید که از قدیمالایام میگفتند که ریاضیات آن شاخهای از علم است که حقایقش از همه واضحتر است اما امروزه خیلی از فیلسوفان ریاضی معتقدند حتی حقایق ریاضی هم به وضوحی که ما فکر میکنیم نیست. معنای این، سفسطهاندیشی و نسبیگرایی نیست. معنایش این است که ما باید ذرهذره به حقیقت نزدیک شویم.
#دکتر_ملکیان
#فلسفه
#تحمل_مخالف
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام علی علیه السلام:
کسی که به یاد سفر طولانی آخرت باشد خود را آماده می سازد.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍ بداهت اصل توحید و نظری بودن تفسیر آن
🔹مفهوم توحید و اصل آن به مثابه مهمترین آموزه دین اسلام یک امر واحد و ثابت است که از فرط وضوح و بداهت - برای هر کسی که به اسلام اعتقاد داشته باشد - قابل نفي و قرائت پذیری نیست؛ یعنی هیچ عالم و هیچ مذهب و فرقه ای را نمی توان در طول تاریخ اسلام یافت که بگوید از نظر قرآن، خدا واحد نیست و مثلا از دیدگاه اسلام چند خدا وجود دارد! اصل این گزاره که «خدا واحد است» را هم متکلمین قبول دارند، هم فقها، هم مفسرین، هم محدثین، هم فلاسفه و هم عرفا؛ یعنی حتی یک متکلم یا فیلسوف یا عارف را نمی توان یافت که بگوید من معتقدم از دیدگاه اسلام خدا وجود ندارد یا خدا واحد نیست و شرک، حق است!
🔸اما با این وجود که همه علمای اسلام در اصل توحید و مفهوم کلی آن اشتراک و اتفاق نظر دارند، ولی در تفسير همین مفهوم واحد، با یکدیگر اختلاف نظرهای فراوان و حتى
حل نشدنی دارند.
🔻متکلم و فیلسوف مشائی به «وحدت تباینی» بین حق و خلق قائل است، فیلسوف صدرایی به «وحدت تشکیکی» باور دارد و عارف هم به «وحدت شخصی» وجود حق معتقد است؛ و همین طور در تفسير معنای واحد و أحد بودن خداوند، نه تنها بين عالمان رشته های مختلف بلکه حتی بین علمای یک رشته خاص هم اختلافات متعدد وجود دارد، مثلا متکلمین اهل حدیث، معتزلی، اشعری، وهابی، ماتریدیه، شیعه امامیه، شیعه زیدیه، شيعه اسماعیلیه و غیره، هر کدام برای خود تفسیر و توضیح متفاوت و بلکه متقابل دارند.
▪️بنابراین آنچه که واضح و بدیهی است و کسی - بعنوان یک مسلمان - نمی تواند در آن اجتهاد کند، اصل توحید و مفهوم کلی آن است؛ و گرنه تفسير همان مفهوم بدیهی و روشن، کاملا نظری، غیر بدیهی و اجتهاد پذیر است؛ مگر اینکه کسی بگوید برداشت و تفسیر من از توحيد عين حق است و فهم دیگران باطل و لذا همه باید نگرش خود را با میزان فهم من تطبيق دهند! البته در این تردیدی نیست که هر کسی برای ارائه برداشت نظری خود از نصوص دینی اولا باید دلیل داشته باشد، و ثانيا باید دلیلش محکم و قطع آور باشد.
#فلسفه_دین
#کلام
#فلسفه
#عرفان
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
همانا اجابت دعا نزد قبر حسین است و شفا در تربت اوست.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
15.43M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 توصیه های مقام معظم رهبری در مورد درس خواندن!
🔹بچه های عزیز من بدونید اگر درس نخونید نمی تونید تاثیر گذار خوبی باشید.
🔻بی مایه فطیره باید درس بخونید.
#رهبری
#فقه
#اصول
👇👇
@Taammolate_talabegi