✅امام علی(علیه السلام) با نیروهای خود راهی میدان شد.
نخستين كسى كه از يهوديان همراه با كاروان خود بر مسلمانان حمله كرد، حارث، برادر مرحب بود.
مسلمانان پا به فرار گذاشتند؛ ولى امام على(ع) به تنهايى پايدارى فرمود و ضرباتى به يكديگر زدند و سرانجام حارث به ضربت شمشير امیر المومنین(ع) كشته شد.
ياران حارث به سوى حصار گريختند و وارد آن شدند و در را بستند.
در اين هنگام مرحب بيرون آمد و اين رجز را خواند :
📋《قَدْ عَلِمَتْ خَيْبَرُ أَنِّي مَرْحَبٌ
شَاكِي السِّلَاحِ بَطَلٌ مُجَرَّبُ
إِذَا السُّيُوفُ أَقْبَلَتْ تَلَهَّبُ
أَطْعَنُ أَحْيَانًا، وَحِينًا أَضْرِبُ》
♦️در و ديوار خيبر مى داند كه من مرحب هستم؛ سراپا سلاح و پهلوان كار آزموده، غالبا ضربه مى زنم و گاهى هم ضربه مى خورم!(۱)
امام على(ع) پيش آمد و رجزى در برابر او سرود و چنين گفت :
📋《أنا الَّذِي سَمَّتْنِي أُمِّي حَيْدَرَةْ،
كَلَيْثِ غَابَاتٍ كَرِيهِ الْمَنْظَرَةْ،
أُوفِيهِمُ بِالصَّاعِ كَيْلَ السَّنْدَرَةْ》
♦️من همان كسى هستم كه مادرم مرا حيدر خوانده ؛ مرد دلاور و شير بيشه ها. بازوان قوى و گردن نيرومند دارم و در ميدان نبرد همانند شير بيشه صاحب منظرى مهيب هستم.(۲)
رجزهاى دو قهرمان پايان پذيرفت.
صداى ضربات شمشير و نيزه هاى دو قهرمان اسلام و يهود وحشت عجيبى در دل ناظران به وجود آورد.
حاکم نیشابوری می نویسد :
📋《فَضَرَبَ مَرْحَبًا فَفَلَقَ رَأْسَهُ فَقَتَلَهُ، وَكَانَ الْفَتْحُ》
♦️ناگهان شمشير برنده و كوبنده قهرمان اسلام بر فرق مرحب فرود آمد و سپر و كلاه خود و سنگ و سر را تا دندان دو نيم ساخت و مرحب کشته شد و سپاه اسلام پیروز شد.(۳)
مرحب به زمین افتاد، فریاد خوشحالی مسلمین در فضا طنینانداز شد.
اين ضربت آن چنان سهمگين بود كه برخى از دلاوران يهود كه پشت سر مرحب ايستاده بود، وقتی این صحنه را مشاهده کردند، وحشت زده به قلعه پناهنده شدند و فوراً درب قلعه را بستند.
امام على(ع) يهوديان فرارى را تا در حصار تعقيب كرد.
امام على(ع) فورا متوجه درب خیبر گرديد و دست در چهار چوب در انداخت و آن را از جاى خود كَند و به بر روی خندق پرتاپ کرد، تا دیگر مسلمانان بتوانند از روی آن عبور کرده، وارد قلعه شوند.
امام علی(ع) در این جنگ؛ با آنکه دروازه قموص به قدری سنگین بود که چهل مرد جنگی لازم بود تا دروازه را باز یا بسته کنند، حضرت على(ع) آن در آهنین را یک تنه از جا برکند و براى خود سپر قرار داد و جنگ نمود.
راوی می گوید :
📋《لَقَدْ تَكَلَّفَ حَمْلَهُ أَرْبَعُونَ رَجُلاً فَمَا أَطَاقُوهُ!》
♦️علی(ع) دری را از جای كند، كه چهل نفر قدرت انتقال آن را نداشتند.(۴)
به این ترتیب پس از ساعاتی، قلعه محکم و مقاوم خیبر به دست توانای امام علی(ع) فتح شد و خیبر با آن همه اسلحه و مهمات و نیرویی بالغ بر ۲۰ هزار نفر، به دست ۱۴۰۰ نفر از مسلمانان فتح شد.
امام علی(ع) فرمود :
📋《وَ اللَّهِ مَا قَلَعْتُ بَابَ خَيْبَرَ بِقُوَّةٍ جَسَدَانِيَّةٍ وَ لَا بِحَرَكَةٍ غَذَائِيَّةٍ لَكِنِّي أُيِّدْتُ بِقُوَّةٍ مَلَكِيَّةٍ وَ نَفْسٍ بِنُورِ رَبِّهَا مُضِيَّة!》
♦️به خدا سوگند! من دروازه خيبر را با قدرت جسمانى و تحرّك غذايى (انرژي حاصل از غذا) از جاي نكندم؛ بلكه من به قوّه مَلكى (ملكوتی و ربانی) و روحى كه به نور پروردگارش، روشن است تأييد و حمايت شدم.(۵)
پس به اين ترتيب، قلعه هاى خيبر فتح شد.
نام دیگر دژها، ناعم، قموص، كتيبه، نطاط، شق، طيح و سلالم بود.
پيامبر اکرم(ص) پس از فتح، با آنان خوشرفتارى كرد و اراضى و باغهاى آنجا را به دست يهود سپرد؛ به شرط اينكه نيمى از درآمد آن را به مسلمين بپردازند. فتح خيبر، براى مسلمانان، حائز اهميت بود و زمينه فتح بدون خونريزى مكه را فراهم ساخت.
📚منابع :
۱)المستدرك حاکم نیشابوری، ج۳، ص۴۹۴
۲_۳)المستدرك حاکم نیشابوری، ج۳، ص۴۱
۴)مناقب ابن شهرآشوب، ج۲، ص۱۲۵
۵)الملل والنحل شهرستانی، ج۱، ص۱۵۲
@TarikhEslam
16.93M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽▶️⏹⏸📽▶️⏹⏸📽
#سکانس_برتر
🎞سکانسی زیبا از رشادت و شجاعت #امام_علی_علیه_السلام در #جنگ_خیبر👆
@TarikhEslam
12.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#سخن_علماء
📜روايت صحيح از كتب اهل سنت مبنی بر فرار ابوبكر و عمر در #جنگ_خيبر در بیان #استاد_قزوینی :👆
@TarikhEslam
14.14M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#سخن_علماء
📜روايت صحيح از كتب اهل سنت درباب فضیلت #امام_علی_علیه_السلام و شرح فرار ابوبكر و عمر در #جنگ_خيبر در بیان #استاد_میلانی :👆
@TarikhEslam
✅قرآن سرسخت ترین دشمن مسلمین را یهود می داند و می فرماید:
📋《لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَداوَةً لِلَّذِینَ آمَنُوا الْیَهُودَ وَ الَّذِینَ أَشْرَکُوا..》
♦️دشمن ترین مردم نسبت به کسانی که ایمان آورده اند، یهود و مشرکان هستند.(۱)
از طرفی سازمان یهود که مجموعه ای گسترده از اطلاعات را در اختیار داشت، پیامبر آینده را همانند فرزندان خویش می شناختند:
قرآن در این باره می گوید:
📋《الَّذِینَ آتَیْناهُمُ الْکِتابَ یَعْرِفُونَهُ کَما یَعْرِفُونَ أَبْناءَهُمْ وَ إِنَّ فَرِیقاً مِنْهُمْ لَیَکْتُمُونَ الْحَقَّ وَ هُمْ یَعْلَمُون》
♦️کسانى که کتب آسمانى به آنان داده ایم او (پیامبر) را همچون فرزندان خود می شناسند، اگر چه جمعى از آنان حق را آگاهانه کتمان می کنند.(۲)
مدینه، نخستین پایتخت حکومت پیامبراکرم(ص) است.
در تاریخ آورده اند که ابتدا، یهود به یثرب آمدند و این شهر را بنیان گذاردند. ایشان مدت ها قبل از تولد پیامبر(ص)، در این منطقه به صورت گروهی ساکن شدند.
یهودیان شنیده بودند که پیامبر آخرالزمان به یثرب می آید و در این باره اطلاعات کامل داشتند.(۳)
اما از همان ابتدا یهود در سرزمین حجاز پراکنده شدند.
این مناطق، درست بر سر راههای مدینه به قدس است.
آنان با استقرار در این مناطق، راه پیامبر(ص) را به بیت المقدس به آسانی بستند.
پیامبر(ص) اگر بخواهد از هر راهی، از مدینه به سرزمین کنعان(فلسطین) برود، یهودیان در برابر او هستند.
اگر از مسیر عراق برود، به فدک و اگر از مسیر مدینه برود، به خیبر می رسد.
حالا چه اصراری بر فتح بیت المقدس است؟
چون مأموریت تصرف قدس از جانب خدا به موحدان داده شده بود.(۴)
طبق اخبار منابع یهود، اگر پیامبر آخر الزمان سرزمینی را بگیرد، یا درآن مستقر شود، دیگر آن را از دست نمی دهد و لذا اگر پیامبر اسلام(ص) به قدس دست یابد، یهود باید از حرکت جهانی چشم بپوشد به همین دلیل یهود خاکریز هفتگانه از مدینه تا قدس زدند.
به همین جهت خاکریز و سنگرهای یهودی بنی قینقاع، بنی قریظه، خیبر، و..در مدینه تا قدس ایجاد شد.
این استحکامات طی سالیان متمادی درست شده بود.
استحکامات خیبر روی کوه، خندق کندند و بالای خندق دیوار کشیدند و آن سوی دیوار، قلعه ساختند در حالی که اینان در مدینه دشمنی نداشتند.
بدین ترتیب درمی یابیم که آنان از پیش برای دفاعی سنگین در برابر پیامبر آخرالزمان، برنامه ریزی داشتند.
در صحنه عمل نیز دیدیم که در جنگ با پیامبر(ص)، از همین قلعه ها نهایت استفاده را کردند، سپس در تبوک پیامبر(ص) را معطل کردند.
نتیجه این تلاشها، شکست پیامبر(ص) در آخرین نبرد، در موته بود.
سپاه اسامه آخرین نیرویی بود که حضرت(ص) برای حرکت به سمت مرزهای روم و فلسطین کنونی تجهیز می کرد که با رحلت پیامبر(ص) و کارشکنی افرادی که در تاریخ مشخص اند، این سپاه از حرکت ایستاد و متاسفانه عملیات تاخیری یهود توانست پیامبر اکرم(ص) را از رسیدن به قدس بازدارد.(۵)
حضرت رسول اکرم(ص) وقتی وارد مدینه شدند، با یهودیان مدینه قرارداد صلح و دوستی امضاء کردند، و این قرار داد تا بعد از جنگ بدر، پا برجا بود، ولی بعد از این جنگ، یهودیان که گویا انتظار داشتند که به زودی اسلام توسّط کافران نابود می شود، پیمان شکنی کردند.(۶)
💠واما خاکریزهای هفتگانه:👇
1⃣بنی قَینُقاع!
2⃣بنی النضیر!
3⃣بنی قریظه!
4⃣خیبر!
5⃣موته!
6⃣تبوک!
7⃣فلسطین(بیت المقدس)!
📚منابع:
۱)سوله مائده، آیه۸۲
۲)سوره بقره، آیه۱۴۶
۳)الکافی کلینی، ص۸، ج۳۰۸
۴)عهد عتیق، باب ۲۶
۵)تبار انحراف مهدی طائب، ص۳۲۰
۶)المغازی واقدی، ص۱۲۷
@TarikhEslam