🏴 آرزوی شهادت
▪️ «أَعْظَمَ اللَّهُ أُجُورَنَا [و اُجُورَكُمْ] بِمُصَابِنَا بِالْحُسَینِ [عَلَیهِ السَّلَامْ] وَ جَعَلَنَا وَ إِیاكُمْ مِنَ الطَّالِبِینَ بِثَأْرِهِ [عَلَیهِ الصَّلَاةُ وَ عَلَیهِ السَّلَامْ]».[1] شعار رسمی مُحرم، همین جمله هایی است كه شنیدیم؛ این شعار گذشته از اینکه ما را به یک عبادت دعوت می کند، ما را به یک جهاد توان فرسا هم هدایت می کند. این دعا و شعار رسمی ما شیعه هاست. این بخش دوم برای همیشه یك پیام زندهای دارد و عاشورا را برای همیشه زنده نگه می دارد. ما در این دعا از ذات اقدس الهی مسئلت می كنیم، آن توفیق را به ما بدهد كه ما خون بهای «حُسَین بْنِ عَلِی» را بگیریم. این شعار تنها برای ثواب نیست، این درس شهادت است! این درس جهاد است! بنابراین جریان كربلا و شهادت سالار شهیدان برای همیشه درس و پیامی برای گفتن دارد, این مطلب اول.
▪️ مطب دوم آن است كه «ریانِ بْنِ شَبِیب» كه خدمت امام رضا (سلام الله علیه) مشرّف شد، به حضرت عرض كرد که چرا غمگین هستید؟ حضرت فرمود امروز اوّل مُحرّم است و گریه بر سالار شهیدان فضایل فراوانی دارد، آنگاه دستورهای متعدّدی امام رضا به «ریانِ بْنِ شَبِیب» داد. وجود مبارك امام (سلام الله علیه) فرمود اگر خواستی گریه كنی برای سالار شهیدان گریه كن که چند جمله است، بخش دیگر سفارش های امام رضا (سلام الله علیه) این است كه «یا بْنَ شَبِیب» هر وقت به یاد «حُسَین بْنِ عَلِی» و شهدای كربلا افتادی، به ذات مقدس «حُسَین بْنِ عَلِی» خطاب بكن و بگو: «فَقُلْ مَتَی مَا ذَكَرْتَهُ ﴿یا لَیتَنِی كُنْتُ مَعَهُمْ فَأَفُوزَ فَوْزاً عَظِیماً﴾[2]»؛[3] هر وقت به یاد كربلا و «حُسَین بْنِ عَلِی» افتادی این ﴿یا لَیتَنِی﴾ را بگو، این یعنی چه؟ ما كه آن وقت كربلا نبودیم، ولی نه این پیام دارد! یعنی ای كاش من این فكر را می داشتم و الآن هم این فكر را داشته باشم که در راه دین جهاد كنم و در راه دین شهید بشویم. این ﴿یا لَیتَنِی﴾ آرزوی شهادت است، آرزوی جهاد است و آرزوی مبارزه است، پس این پیام زنده است! این یك خیال و آرزوی باطل كه نیست، این یك دستور است و دستور هم یك اثر عملی است. فرمود هر وقت به یاد كربلا و به یاد سیدالشهداء بودی بگو ﴿یا لَیتَنِی كُنْتُ مَعَهُمْ فَأَفُوزَ فَوْزاً عَظِیماً﴾. از آن طرف هم همین پیام هست، تنها به ما نگفتند كه به شهدا سلام بكنیم و بگوییم ای كاش ما با شما بودیم و راه شما را میرفتیم؛ به آنها هم گفتند كه بگویید ای كاش با ما بودید و می فهمیدید که اینجا چه خبر است![4] شهید هم همین حرف را دارد.
[1]. مصباح المتهجد، ج2، ص772.
[2]. سوره نساء, آیه73.
[3]. الامالی (للصدوق), ص130.
[4]. سوره یس, آیات26 و 27.
#محرم
#درس_جهاد_و_شهادت
#شعار_رسمی_محرم
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1395/07/15
🆔 @a_javadiamoli_esra
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴 ویژه برنامه #عشق_خونین
▫️سلسله بیانات حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی با موضوع «تحلیل قیام سید و سالار شهیدان علیه السلام در پرتو عشق و محبت الهی»
▪️ جلسه اول
▫️ پخش از شبکه های سیما
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
🏴 كرامت معنوی
▪️ هر كسی دوشناسنامه دارد؛ شناسنامه اقلیمی و طبیعی و عادی او به وسیله پدر و مادر او گرفته می شود كه این شخص از كدام پدر و از كدام مادر به دنیا آمده است، آن دیگر در اختیار فرزند نیست. فرزند هر پدر و مادری بود آنها می روند برای او شناسنامه می گیرند و اسم می گذارند؛ اما شناسنامه دومی به اختیار خود ماست! ما ببینیم بچه های چه كسی هستیم؟! فرمود وقتی بالغ شدید، عاقل شدید و رشد كردید شما ببینید بچه چه كسی هستید، ما حاضریم شما را به عنوان فرزندی قبول كنیم؛ نه آن فرزند خوانده جاهلی! ما حاضریم شما را به عنوان فرزند اسلامی بپذیریم، فرزند نبوی و علوی بپذیریم «أَنَا وَ عَلِیٌّ أَبَوَا هَذِهِ الْأُمَّة»،[1] ما هم گفتیم بسیار خب ما هم مفتخر این هستیم كه فرزندان شما باشیم و شما را به عنوان پدر قبول كردیم. اگر این شد، درباره شهیدی كه مجاهد راستین «فی سبیل الله» است، می شود در برابر قبر او و مزار او گفت «اَلسَّلامُ عَلَیكَ یابْنَ رَسُول»، برای اینكه این شناسنامه گرفته و گفت من پسر علی بن ابی طالبم، پسر پیغمبرم، دیگر لازم نیست سید باشد! اگر كسی این چنین شد فرزند معنوی آنهاست، می شود گفت «اَلسَّلامُ عَلَیكَ یابْنَ رَسُول»، البته احكام فقهی ندارد، از آن جهت بحث نیست بلکه بحث كرامت معنوی است. در بحث كرامت معنوی اگر كسی سید هم نبود ولی آنها را به عنوان پدری قبول كرد و فرزند آنها شد و عاق آنها نبود این می شود فرزند پیغمبر.
▪️ بنابراین در جریان این شعارهای رسمی محرم و صفر كه این دو جمله را ما در برخوردها به یكدیگر می گوییم پیام دوم این تسلیت این است كه ما چون پدران ما را شهید كردند و عمههایمان را اسیر كردند ما باید خونبها بگیریم «وَجَعَلَنا وَاِیاكُمْ مِنَ الطَّالِبینَ بِثارِهِ»[2] دیگر نمی گوییم چون زینب كبریٰ را اسیر كردند ما با اسارت مخالفیم، می گوییم خیر! عمه ما را اسیر كردند، ما بچههای آنهاییم. اگر كسی با این نگاه وارد عزاداری محرم و صفر بشود دیدش خیلی عوض می شود، خودش را خیلی نزدیك می بیند و حیا می كند.
[1]. علل الشرائع, ج1, ص127.
منابع اهل سنت: ینابیع المودة لذوی القربی، ص146.
.[2] مصباح المتهجد، ج2، ص772.
#محرم
#فرزندان_معنوی
#حیا
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی عمومی در جمع طلاب و جوانان
تاریخ: 1387/10/09
🆔 @a_javadiamoli_esra
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴 ویژه برنامه #عشق_خونین
▫️سلسله بیانات حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی با موضوع «تحلیل قیام سید و سالار شهیدان علیه السلام در پرتو عشق و محبت الهی»
▪️ جلسه دوم
▫️ پخش از شبکه های سیما
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
مراسم عزاداری دهه اول محرم در بیت آیت الله العظمی جوادی آملی
پایگاه اطلاع رسانی اسراء: مراسم عزاداری دهه اول محرم، در بیت حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی در شهرستان آمل برگزار می گردد.
این مراسم در دهه اول محرم، هر روز ساعت 11 صبح با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی در بیت آیت الله العظمی جوادی آملی ، در شهرستان آمل واقع در پایین بازار روبروی حسینیه نیاکی ها و با رعایت تمامی پروتکل های بهداشتی اعلامی برگزار می گردد.
news.esra.ir
@a_javadiamoli_esra
🏴 نَفَسُ الْمَهْمُوم
▪️ در جریان کربلا و جریان سیدالشهدا (سلام الله علیه) قسمت مهم این عزاداری ها و اشک ها به هر حال بر اساس عاطفه هم هست، محبت هم هست و کمتر کسی است که بتواند خودداری کند، اما فرمودند به اینکه حیف این اشک است که شما اینها را در حدّ مظلومیت سیدالشهدا و دلتان می سوزد و مانند آن خلاصه کنید، اینها البته امر عادی است. شما اگر بدانید جریان سیدالشهدا و عظمت اشک برای آنها چیست ثواب بیشتری می برید. در ماه مبارک رمضان که آدم «ضیف الله» است مهمان خدا است و عزیزترین ماه سال است، درباره «روزه» که جزء عزیزترین کارها است آن جا در روایات «روزه» آمده است که «أَنْفَاسُكُمْ فِیهِ تَسْبِیحٌ وَ نَوْمُكُمْ فِیهِ عِبَادَةٌ»؛[1] نَفَسی که می کشید عبادت است تسبیح است مثل اینکه دارید می گویید «سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ»، «أَنْفَاسُكُمْ فِیهِ تَسْبِیحٌ وَ نَوْمُكُمْ فِیهِ عِبَادَةٌ» چون مهمان خدا هستید در مهمان خانه ذات اقدس الهی هستید. در جریان سیدالشهدا این را آورد در حدّ ضیافت خدا در حدّ مهمانی خدا فرمود: «نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیح»،[2] این چکار به گریه دارد؟! این چکار به عاطفه دارد؟! آدم اگر بگوید «سبحان الله» ذکر است، اگر در ماه مبارک رمضان که روزه دارد نَفَس می کشد مثل اینکه بگوید «سبحان الله»، اگر در عزای پسر پیغمبر آهی بکشد، یک آه! فرمود: «نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا» این مثل «سبحان الله» است، حیف است که ما این را کم بگیریم! بله گریه می کنیم اما بدانیم برای چه کسی گریه میکنیم برای چه گریه می کنیم، خیلی است این! این مجلس عزا را بُرده در سطح ضیافت خدا!
▪️ اگر نَفَس ما که مهمان خدا هستیم عبادت است و نفس کسی که بر اساس مظلومیت حسین بن علی یک آهی می کشد همسطح او است، حیف است که ما این عزاداری ها را در همین سطح خلاصه کنیم! «نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیحٌ وَ هَمُّهُ لَنَا عِبَادَة»، سخن از مظلومیت و اسارت و مانند آن نیست، خیلی از افراد بودند که مظلومانه شهید شدند مظلومانه اسیر شدند، در صورتی که آدم گریه بکند البته آن یک ثوابی دارد؛ اما یک آهی بکشد برای مظلومیت پسر پیغمبر این مثل نَفَس روزه دار باشد؟!
▪️ این حدیث را مرحوم مفید (رضوان الله تعالی علیه) در همان مجلس چهلم خود نقل کرد که در صفحه 338 این چاپ می گوید: «أَخْبَرَنِی أَبُو الْقَاسِمِ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ قُولَوَیهِ رَحِمَهُ اللَّهُ عَنْ أَبِیهِ عَنْ سَعْدِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ الْبَرْقِی قَالَ حَدَّثَنَا سُلَیمَانُ بْنُ سَلَمَةَ الْكِنْدِی عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سَعِیدِ بْنِ غَزْوَانَ وَ عِیسَی بْنِ أَبِی مَنْصُورٍ عَنْ أَبَانِ بْنِ تَغْلِبَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ ع قَالَ نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیحٌ وَ هَمُّهُ لَنَا عِبَادَةٌ وَ كِتْمَانُ سِرِّنَا جِهَادٌ فِی سَبِیلِ اللَّه»، خیلی از مقامات اهل بیت است که برخی ها ظرفیت آن را ندارند، گوشه ای از زیارت «جامعه» را شنیدند می گویند این برای شیعیان غالی است، اینها که نمی دانند عالَم چه خبر است؟ انسان کامل کیست؟ مظهریت یعنی چه؟ این همه ملائکه برای آدم (سلام الله علیه) سجده کردند و یقیناً وجود مبارک پیغمبر ما بالاتر از آدم است، کدام ملک بود که سجده نکرد! انسان وقتی زیارت «جامعه» و مانند آن را می خواند گاهی ممکن است ـ معاذ الله ـ یک مقداری تأمل کند و لرزه داشته باشد، نه خیر! بعد کسی بگوید اینها برای شیعیان غالی است و مانند آن! فرمود شما این حرف های ما را برای همه نقل نکنید حالا چه داعی دارید، آن اوج مقام اهل بیت را بخواهید نقل کنید وقتی بعضی ظرفیت ندارند چرا نقل می کنید؟! این تسبیح است «كِتْمَانُ سِرِّنَا جِهَادٌ فِی سَبِیلِ اللَّهِ ثُمَّ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع یجِبُ أَنْ یكْتَبَ هَذَا الْحَدِیثُ بِالذَّهَب» خود حضرت فرمود لازم است این را با طلا بنویسید که چه؟ «نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیحٌ» خیلی حرف است! از بس این مقام نورانی است!
▪️ بنابراین ما چند گونه می توانیم عزاداری کنیم هر مرحله آن؛ آن بکاء، آن إبکاء، آن تباکی، همه آن ثواب دارد، از آن مرحله شروع می شود تا مرحله ای که انسان هم سطح نَفَس روزه دار نَفَس می کشد، خیلی است!
[1]. الأمالی(للصدوق)، النص، ص93؛ وسائل الشیعة، ج10، ص313.
[2]. الأمالی(للمفید)، النص، ص338.
#محرم
#عظمت_سید_الشهدا
#مراحل_عزاداری
#زیارت_جامعه
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس خارج فقه نکاح ـ جلسه 486
تاریخ: 1398/09/20
🆔 @a_javadiamoli_esra
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴 ویژه برنامه #عشق_خونین
▫️سلسله بیانات حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی با موضوع «تحلیل قیام سید و سالار شهیدان علیه السلام در پرتو عشق و محبت الهی»
▪️ جلسه سوم
▫️ پخش از شبکه های سیما
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
✳ سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی در سلسله نشست های «عاشورا و امروز ما»
پایگاه اطلاع رسانی اسراء: سلسله نشستهای «عاشور ا و امروز ما» به همت کانون توحید، انجمن اندیشه و قلم و بنیاد اندیشه و احسان توحید، از روز دوشنبه 3 شهریور مصادف با 4محرم الحرام تا چهارشنبه 12 شهریور، برگزار می گردد.
در این مراسم که شبها ساعت 21 آغاز میشود، صاحبنظران حوزه و دانشگاه در کانون توحید واقع در میدان توحید، خیابان پرچم سخنرانی میکنند. این مراسم امسال با رعایت فاصله گذاری ، ظرفیت محدود و رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار می گردد.
گفتنی است براساس برنامه ریزی صورت گرفته، حجت الاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی روز چهارشنبه 5 شهریور ماه در این نشست سخنرانی خواهند نمود.
NEWS.ESRA.IR
@a_javadiamoli_esra
🏴 نماد دو اصل
▪️ جریان حسین بن علی (سَلامُ الله عَلَیه) یعنی جریان امامت اهل بیت که عِدل قرآن کریم هستند در همین دو اصل خلاصه می شود، یعنی عقل و عدل. وجود مبارک حسین بن علی (سَلامُ الله عَلَیه) رسماً اعلام کرد که رهبری جوامع را افراد عاقلِ عادل باید به عهده بگیرند.
▪️ پیام رسمی وجود مبارک حسین بن علی (سَلامُ الله عَلَیه) این بود که باید هر چیزی را در جای خود نهاد و جای اشیا را خدا معین کرده است. اینکه فرمود سوگند یاد می کنم که رهبر جامعه جز امام عادل نخواهد بود یعنی همین! چون انسان کامل، معارف قرآن را خوب فرا گرفته و عمل می کند و حسین بن علی (سَلامُ الله عَلَیهم) نمونه بارز این انسان کامل است و در قرآن کریم این دو اصل آمده است، کربلای حسین بن علی، یعنی نماد رسمی این دو اصل: یکی اینکه در بخش اندیشه جز به علم و استدلال و برهان نیاندیشیم، در بخش انگیزه جز به عدل و حق ننگریم.
#محرم
#عقل_و_عدل
#انسان_کامل
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 پیام به کنفرانس امام حسین علیه السلام در حسینیه سیاتل آمریکا
تاریخ: 1397/01/26
🆔 @a_javadiamoli_esra
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴 ویژه برنامه #عشق_خونین
▫️سلسله بیانات حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی با موضوع «تحلیل قیام سید و سالار شهیدان علیه السلام در پرتو عشق و محبت الهی»
▪️ جلسه چهارم
▫️ پخش از شبکه های سیما
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
🏴 قیام به حق
▪️ زینب کبری (صلوات الله و سلامه علیها و علی أمها و أبیها) سوگند یاد کرد و فرمود: «فَكِدْ كَیدَكَ وَ اسْعَ سَعْیكَ وَ نَاصِبْ جُهْدَكَ فَوَ اللَّهِ لَا تَمْحُو ذِكْرَنَا وَ لَا تُمِیتُ وَحْینَا»؛[1] قسم به خدا نام ما زنده است. قسم به خدا تو قدرت نداری نام ما را محو کنی؛ تو یعنی کسی که طرفدار باطل است. این سخن نورانی زینب کبری (سلام الله علیها) امروز هم جاری است! یعنی هیچ استکبار وصهیونیستی قدرت ندارد حق را از بین ببرد، چون ما حق مسلّم و حق ممثّل هستیم.
▪️ گاهی از اینها تعبیر می کردند به قرآن ناطق، گاهی تعبیر می کردند به حق ناطق، گاهی به عدل مسلّم؛ اینها ناظر به مسئله امامت است، ناظر به مسئله ولایت است، ناظر به مسئله نبوت و رسالت و امثال اینهاست. اینها «حقّ لا یموت»؛ اینها مردنی نیستند! اینکه فرمود قسم به خدا تو نمی توانی نام ما را محو کنی، حقّ ما را از بین ببری، نه یعنی دودمان اموی و مروانی، بلکه عباسی هم که پنج قرن توانستند ائمه (علیهم السلام) را یا مقتول یا مسموم بکنند، آنها هم نتوانستند؛ لذا شما الآن هیچ قبری از ساسانی، سامانی، سلجوقی، اموی، مروانی، پانصد سال حکومت عباسی را نمی بینید. آنچه که الآن جهان را دارد اداره میکند، نام مبارک اهل بیت است، حسین بن علی است.
▪️ جهان با حق خلق شده است باطل یک عاریت است. اصطلاحی اهل معرفت دارند می گویند: «حق مخلوق به»! یک حق مطلق هست که ﴿ذلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ﴾[2] این حق مطلق مقابل ندارد. نه اینکه باطل در مقابل حق است! این حق یعنی هستی محض، در قبال هستی محض عدم است. آن حقّی که مقابل دارد فیض خدا و فعل خداست، فعل خدا حق است؛ برخلاف فعل خدا رفتار کردن باطل است. خدای سبحان فرمود ما کلّ این عالم را با یک مصالح خاص خلق کردیم. از این حق به عنوان «حق مخلوق به» یاد می کنند می گویند ﴿خَلَقَ السَّماوَاتِ وَ الأرْضَ بِالْحَقِّ﴾؛[3] یعنی اگر یک مهندس، یک معمار بگوید من این بِنا را، این دیوار را با چه مصالحی ساختم؟ می گوید این را با سیمان ساختم یا با آهن ساختم یا با سنگ ساختم. خدا می فرماید کلّ این نظام مصالح ساختمانی آن حق است ﴿خَلَقَ السَّماوَاتِ وَ الأرْضَ بِالْحَقِّ﴾، این اصطلاح «حق مخلوق به» از قرآن گرفته شده و تعبیرات قرآن در این زمینه کم نیست. اگر مصالح ساختمانی حق بود، باطل بر نمی دارد، هیچ ممکن نیست بطلان در نظام عالم جا داشته باشد! در بیانات نورانی ائمه (علیهم السلام) است که «مَنْ صَارَعَ الْحَقَّ صَرَعَه»؛[4] هر کس با حق در بیفتد، «مصارعه» یعنی کُشتی؛ هر کس با حق کشتی بگیرد، پشت او به خاک می افتد. «مَنْ صَارَعَ الْحَقَّ صَرَعَه»؛ یعنی حق او را به زمین می زند.
▪️ بنابراین وجود مبارک حسین بن علی میشود قرآن ناطق، میشود عترت ناطق، می شود سنّت ناطق و به حق قیام کرده است، هیچ تردیدی در حقانیت او نبود و چون با حق و به حق قیام کرده است، مناسب با ساختار نظام خلقت است و می ماند. آن کس که خواست با این حق به نبرد قیام بکند، همان بیانات زینب کبری (سلام الله علیها) است که فرمود قسم به خدا نمی توانی نام ما را محو کنی، چون ما با ساختار خلقت عالم قیام کردهایم، ما به حق قیام کرده ایم.
[1] . اللهوف علی قتلی الطفوف / ترجمه فهری، النص، ص185.
[2] . سوره لقمان، آیه30.
[3] . سوره تغابن، آیه3.
[4] . نهج البلاغة (للصبحی صالح)، حکمت408.
#محرم
#نظام_عالم
#حق_مخلوق_به
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1397/07/05
🆔 @a_javadiamoli_esra