✅ معرفی برخی معاجم حدیثی شاخص
🔺[سفینه البحار] / شیخ عباس قمی رحمة الله علیه
این کتاب گرانقدر کلید رمز معجم موضوعی و فهرست رئوس مطالب و موضوعات کتاب عظیم بحارالانوار است. محدث قمی دریافته بود که بسیاری از مطالب بحارالانوار در مورد و باب مناسب خود نیامده است ازاین روی تصمیم می گیرد که با تالیف این مجموعه، پژوهندگان را در رسیدن به مقصود یاری رساند. خود ایشان، چنین می گوید:
«من از آغاز جوانی در جستجوی دانش حدیث، حریص بودم و در میوه چینی از شاخسار آن دلباخته. بدین سان برخی از کتابهای روائی را مطالعه کردم و در بسیاری از آثار آن تامل نمودم واز بوستان آن میوه های رسیده ای چیدم بالاخره از میان کتابهای بسیار، بحار چالانوار را برگزیدم ...».
مرحوم محدث قمی، برای سامان دادن به این اثر گرانقدر 35 سال تلاش کرده است و دو بار مجموعه [بحارالانوار] را بدقت مطالعه و بررسی کرده که یک مرتبه آن را هفت سال تمام شب و روز مشغول بوده است.
سفینه در دو جلد همراه مقدمه ای پیرامون شناسائی مجامع حدیثی [بحارالانوار] (سفینه البحار) شرح حال محدث قمی و گزارشی از آثار وی بقلم آقای سیداحمد روضاتی بارها چاپ شده است.
🔺مستدرک سفینه البحار/ علی نمازی شاهرودی
این اثر مجموعه [سفینه] را بردارد با مزایا و ویژگیهای دیگر، لذا مولف، آن را مستدرک السفینه، یا [ السفینه الکامله] نامیده است. مطالب کتاب عظیم [الغدیر] نیز دراین کتاب فهرست شده است.
🔺[ التطبیق بین السفینه والبحار]/ سیدجوادمصطفوی
مولف دراین کتاب کوشیده است تا فهرستی در برگیرنده آنچه در [سفینه البحار] است بر اساس بحارالانوار قدیم و جدید گردآورد.
🔺[معجم الفاظ احادیث الشیعه]/ مرکز تحقیقات دفتر تبلیغات اسلامی.
این مجموعه مفصل ترین معجمی است که نگارش می یابد.
این[ معجم] از ویژگیهای خاصی برخورداراست که عبارت است از:
1- در روایات اقوال معصومین علیهم السلام، به طور کامل و سوال سائلان نیز تا آنجا که در تبیین بیان امام نقش داشته باشد فیش شده است.
2- فعلها و تقریرهائی فیش شده است که برای مراجعه فقیهان محدثان محققان ادبیان و. .. مفید باشد.
3- دراین[ معجم] آیات تفکیک شده و در جلد مستقلی همراه با تعیین موضوع دقیق هر کدام در مجلدات بحارالانوار خواهد آمد. که این خوداز ویژگیهای برجسته این معجم است. بااین کار تمامی آیاتی که در بحارالانوار بوسیله گفتار معصومین تفسیر شده است یکجا گرد می آید.
4-اَعلام اماکن واشعار نیز تفکیک شده اند که سودمندی آن روشن است.
🔺[میزان الحکمه]/محمدمحمدی ری شهری
مجموعه ایست قرآنی و روایی دارای 4260 موضوع و 22730 روایت از منابع شیعه و سنی. [میزان الحکمه] را می توان به [سفینه البحار] مانند کرد. یعنی همچنانکه خود مجموعه ای قرآنی روایی و گاه تفسیری است فهرستی است موضوعی بر مجموعه های حدیثی بویژه [بحارالانوار] و [کنزالعمّال].
شیوه تنظیم[میزان الحکمه] بدینگونه بوده است:
1- موضوعات براساس هیئت واژه ها و حروف الفباء تنظیم شده و بدینسان کتاب با [ ایثار] آغاز می شود و با[ یقین] پایان می پذیرد.
2- عنوان موضوع می آید و پس از آن جایگاه روایات این موضوع در[بحارالانوار] [ کنزالعمال] و[ وسائل الشیعه] و... نشان داده می شود.
✅ معرفی برخی معاجم حدیثی شاخص
🔺[مفتاح الکتب الاربعه]/سیدمحمود موسوی دهسرخی اصفهانی
این معجم کلید شایسته و سودمندی است برای یافتن احادیث کتب اربعه شیعه. مولف سالیان درازی برای سامان دادن به آن رنج کشیده است و اولین جلد آن را به سال 1386 در نجف منتشر کرده است. دراین [معجم] برای یافتن حدیث سه شیوه بکار گرفته شده است:
1-از طریق واژه های اول و دوم و سوم حدیث بدون توجه به ماده آن کلمه.
2-از طریق موضوع در موضوع بندی محتوی روایات.
3-از طریق آخرین راوی روایات یعنی شخصی که روایت را بدون واسطه ازامام علیه السلام نقل کرده است.
🔺[معجم المفهرس کتب اربعه شیعه]/ موسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی
🔺[ المعجم المفهرس لالفاظ اصول الکافی]/ الیاس کلانتری
فهرستی است واژه ای، براصول کافی براساس چاپهای متعدد آن. این کتاب از دو قسمت تشکیل شده است. در قسمت اول متن روایات آمده است که در صورت طولانی بودن به چند بخش تقسیم می شود که اگر کسی اول روایت یااول یکی ازاین بخشها را به یاد داشته باشد می تواند روایت را با مراجعه به همین قسمت به دست آورد. در بخش دوم تمام کلمات احادیث آمده است جز کلماتی که آمدن آنها سودمند نبوده است.
🔺[ الهادی الی اصول الکافی]/ سیدجوادمصطفوی
راهنمای واژه ای اصول کافی و برخی از شرحهای آن از جمله شرح ملا صالح مازندرانی ملاصدرا و چاپهای مختلف اصول کافی می باشد.
🔺[ الخزانة اللغویة الموسعة والدلیل اللغوی للکتب الابعة]/ روءوف جمال الدین
مجموعه ایست گرانقدر وارزشمند که موضوع اصلی آن[ غریب الحدیث] است و تحقیق در واژه های[ کتب اربعه]. اما با توضیحی که خواهیم داد روشن می شود که معجم واژه کار آمد و سودمندی است در دست یافتن به روایات [کتب اربعه].
مولف در آغاز واژه حدیث را می آورد. و پس از آن ماده اصلی آن را. آنگاه ریشه کلمه می آید و غالبا براساس [مقاییس اللغه]، و بالاخره با تکیه بر منابع لغوی وادبی دیگر اصل اشتقاق معانی حقیقی و مجازی کلمه فروق لغوی اضداد لغوی ثلاثی یا رباعی مجرد یا مزید فیه صحیح یا معتل بودن کلمه تبیین و بررسی می شود و متن حدیث نیز با حفظ سنداگر خیلی طولانی نباشد با مشخص ساختن جایگاه آن در ماخذ می آید. مولف در سامان دادن به این کتاب به بیش از 110 کتاب لغت مراجعه کرده است.
🔺[مفتاح الوسائل]/سیدجوادمصطفوی
🔺[المعجم المفهرس لالفاظ وسائل الشیعه]/سیدحسن طبیبی
فهرستی است واژه ای برای دستیابی به احادیث [وسائل الشیعه].
📖اولین کتاب هوشمند کشور در حوزههای
#علومشناختی و #جنگشناختی
📌۷۵کلیپکوتاه پیوستشده در متن کتاب بهکمک فناوریQR_Code برای مشاهده آنلاین؛ ۲۱۶صفحه رقعی، تکرنگ، جلدبرجسته
🧠آشنایی با عرصهی شگفتانگیز ذهن و مغز و کارکردهای شناختی+رمزگشایی از مهمترین تکنیکها و تاکتیکها در جنگ شناختی
http://Mjavani.ir/CWarfare
📌فقه استخوانبندی و در واقع ستون فقرات زندگی اجتماعی است
📌تخصّصگرایی فکر خیلی خوبی است، منتها غفلت نشود از برخی از عیوب تخصّص.
🔹یک عدّهای خیال میکنند فقه، چون اسمش فروع دین است یعنی کارهای فرعی؛ نخیر، فقه استخوانبندی و در واقع ستون فقرات زندگی اجتماعی است؛ فقه این است، متکفّل این است. حالا اگر ما به خیلی از بخشهایش توجّه نمیکنیم، نقص از ما است وَالّا فقه یعنی ادارهی زندگی، یعنی تبیین نظام زندگی اجتماعی و سیاسی.
🔹بالاخره اینکه ما در این زمینه تخصّصگرایی کنیم و تخصّصها را هر چه ریزتر کنیم، البتّه فکر خیلی خوبی است، دارد هم میشود، منتها غفلت نشود از برخی از عیوب تخصّص. سالها است عدّهای از متفکّرین در دنیا به این نتیجه رسیدهاند که تخصّصی شدن در کنار منافعی که دارد، مضارّی هم دارد. برخی از علوم بینرشتهای و مانند اینها برای این است که این نقصها را جبران کند؛ شما هم اگر چنانچه دنبال تخصّص میروید، باید به این نکته توجّه کنید که تخصّص خوب است امّا در کنارش ممکن است عیوبی هم داشته باشد که باید به آن برسید.
📚 رهبر معظم انقلاب 98/02/18
#فقه
#کلام_ولی
#حوزه_علمیه
#حوزه_و_انقلاب
9.97M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
مستند صداوسیما از خیانت هایی که محمد هاشمی رفسنجانی و ظریف و روحانی درحق نادر طالب زاده کردند
✔️حاج قاسم میدان هنر ورسانه
#نادر_طالب_زاده
#حاج_نادر
⛔️9 مخرج مشترک ویرانگر
رهبر انقلاب در دیدار با دانشجویان فرمودند که برای مطالبه گری مراقبت کنید با دشمن مخرج مشترک پیدا نکنید. اما در مراقبت از این مخرج مشترک شوم چه باید کرد؟
✅این 9 مورد را مرور کنیم:
1⃣یکم. مطالبه گری بی مبنا
شعار عدالتخواهی را چه کسی در این عصر به بروز و ظهور کشاند؟ امام خمینی با شکل گیری انقلاب. پس پی گیری چنین ارزشی را هم باید از مکتب امام گرفت. با این توضیح لازمست پیش از مطالبه گری، نظام اندیشه و مبانی انقلابی مان را تقویت کنیم. نسبت ولایت با عدالتخواهی. نسبت قانون با عدالتخواهی. نسبت مصلحت با عدالت خواهی و ...
در غیر این صورت عدالتخواهی شبه مارکسیستی یا عدالتخواهی خوارجی و متحجرانه، در دامن مخرج مشترک با دشمن خواهد نشست.
2⃣دوم.مطالبه گری غیراخلاقی
مطالبه گری که در آن اخلاق رعایت نشود بدون تردید همسفره با شیطان است؛ ولو با نیت های خیرخواهانه و انقلابی باشد. روح و معنای مطالبه گری انقلابی همین اخلاق و شریعت است. کسی که بی اعتنا به اخلاق باشد، عدالتخواهی اش ظالمانه است.
3⃣سوم. مطالبه گری کور
مطالبه گری که به علت های عمیق و اصلی توجه نمی کند و تنها مصادیق را فریاد می کند، مطالبه اش کور است. این مدل مطالبه گری چون علت ها را نمی بیند قدرت فهم اصل و فرع را ندارد و فرع را جای اصل و برعکس فریاد می کند. چنین مطالبه گری تنها به یک داد زن تقلیل می یابد.
4⃣چهارم. مطالبه گری خیال انگیز
مطالبه گری خیال انگیز، آرمانگرایی بدون واقع بینی است. کسانی که بی اعتنا به واقعیت ها برای رسیدن به آرمان ها، فریاد می کشند سهم بالایی در ناامیدی خود و دیگران دارند. این دسته کمک می کنند غرض دشمن محقق شود و آنهم ناامیدی از اصلاح و حرکت است.
5⃣پنجم. مطالبه گری در بن بست
مطالبه گری که در آن هیچ راه حل معقول و متکی بر واقعیت و کارشناسی ارائه نمی شود، مطالبه گری در بن بست است. مدلی که هیچ روزنه روشن و شفافی از امکان اصلاح نشان نمی دهد.
6⃣ششم. مطالبه گری کاریکاتوری
این مدل مطالبه گری فقط سیاهی ها را می بیند و قدرت دیدن سیاهی در کنار زیبایی ها و دارایی ها را ندارد. از منظر این مطالبه گری آدم ها یا صفرند یا یک و با هر خطا شمر می شوند و در نتیجه جز معصوم کسی در دایره جبهه حق نمی ماند.
7⃣هفتم. مطالبه گری شتابزده
مطالبه گری که هرچی دید و هرچه دستش رسید را سر دست می گیرد و پیش از آنکه نسبت به درستی آن علم پیدا و تحقیق کند دست به افشاگری می زند.
8⃣هشتم. مطالبه گری سوپرمنی
مطلبه گری که هدفش تنها و تنها شهرت و لایک و فیو و ممبر است. این نوع مطالبه گری هدف نهایی اش اینست که بت من و سوپرمن شود و برای این راه تلاش می کند همه نهادهای نظارتی و قضائی را تعطیل معرفی کند تا از خود یک قهرمان دست ساز بسازد.
9⃣نهم. مطالبه گری فریبنده
این نوع مطالبه گری یک فریب بزرگ برای ایجاد خطای ادراکی است چرا که با ساخت تعمیم های ناروا، یک جز و مصداق را گرفته و به کل تعمیم می دهد. این مدل مطالبه گری روش اصلی خناسان و رسانه های شیطانی است که با کنار هم قرار دادن چند مصداق تلاش می کنند همه چیز را سیاه تصویر کنند.
✅و در نهایت؛ اگر قرار باشد این 9 خطای فاحش را در یک گزاره خلاصه کنم چنین خواهد بود:
اگر نقطه پایان یک مطالبه را گذاشتیم و در نهایت مخاطب از گذشته و آینده انقلاب ناامید شد بدانیم که به اسم عدالت و عدالتخواهی، بزرگترین ظلم را رقم زده ایم. فرقی هم نمی کند نیت مان عدالتخواهی یا انقلابی گری یا اصولگرایی یا اصلاح طلبی است؛ هرچه باشد مخرج مشترکش، طاغوت است ولاغیر.
📝 محسن مهدیان
فقط امید به خدا ...
• امام صادق علیه السلام فرمودند:
🔹« إِذَا أَرَادَ أَحَدُكُمْ أَنْ لَا يَسْأَلَ رَبَّهُ شَيْئاً إِلَّا أَعْطَاهُ فَلْيَيْأَسْ مِنَ النَّاسِ كُلِّهِمْ وَ لَا يَكُونُ لَهُ رَجَاءٌ إِلَّا عِنْدَ اللَّهِ فَإِذَا عَلِمَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ ذَلِكَ مِنْ قَلْبِهِ لَمْ يَسْأَلِ اللَّهَ شَيْئاً إِلَّا أَعْطَاهُ »
🔸اگر يكى از شما بخواهد كه خداوند حاجتش را بر آورد، بايد اميدش را از ديگران قطع كند و به غير خداوند اميدى نداشته باشد،
و هنگامى كه خداوند، اين وضع را در قلبش ببيند، آن چه او طلب كند اجابت مى شود.
📚 كافي ؛ ج2 ؛ ص148
آن روز يك طلبه اى مى آمد نجف درس می خواند، فقه و اصول مى خواند، رجال مى خواند و بعضى چيزهاى ديگر مى خواند، ملا مى شد، فاضل مى شد؛ اگر در نجف مى ماند، مى شد بحرالعلوم و كاشف الغطاء؛ اگر از نجف خارج مى شد، مى شد ميرزاى قمى
آن وقت عوامل گمراه كننده و لغزاننده ى مردم زياد نبود؛ ... آن روز ديگر تلويزيون نبود، اينترنت نبود، اين همه كتاب و مجله و افکار جدید نبود، شبكه ى فيلم هاى خانگى نبود، ماهواره نبود.
آن روز وقتى عالم وارد يك شهرى مى شد از همه ى مردم آن شهر فاضل تر بود. در مقام برخورد و زورآزمائى علمى، كسى از عهده ى آنها برنمى آمد؛ اما امروز اين جورى نيست.
امروز ما فقه و اصول كه مى خوانيم، اگر توى يك شهرى برويم، اينجور نيست كه از همه زورمان بيشتر باشد؛ در رشته هاى مختلف، در افكار مختلف كسانى هستند كه مسلطند، فنّانند، متبحرند!
امروز فقه و اصول كافى نيست براى اينكه انسان بتواند تبليغ دين را بكند!
🍃 رهبر انقلاب، ۲ آبان ۸۹
♦️ حوزه علمیه تمدن ساز:
✅ @feghheakbar
📌#موضوعات_مباحث
با سلام وادب خدمت همه مخاطبین گرامی با توجه به گذشت دو سال از تاسیس این کانال موضوعات متعددی در کانال به اشتراک گذاشته شد.بسیاری از این موضوعات مباحثی بودند که توسط استاد مهدی میرزائی ارائه شدند واز حیث تنوع در موضوعات وکاربردی بودن آن ها برای طلاب جوان در نوع کم نظیر بوده است وافق گشائی های علمی مطلوبی در آن صورت گرفته است .در ادامه می خواهیم به مجموعه ای از موضوعاتی که توسط ایشان تدریس شده است بپردازیم .به امید ارتقاء علمی ومعنوی همه عزیزان ان شاء الله
هوالحبیب🌹
🔹گاهی عمیقاً نیاز داریم مفاهیم ناب دینی رو برای خودمون مرور کنیم...؛
۱. قالَ رَسُولُاللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيهِ وَ آلِه :
إِنَّ اَلْجَنـَّةَ لَأَشْوَقُ إِلَى سَلمانَ مِن سَلْمانَ إِلَى اَلْجَنـَّةِ وَ إِنَّ اَلْجَنـَّةَ لَأَعْشَـقُ لِسَلمانَ مِن سَلمانَ لِلْجَنـَّةِ.
شوق بهشت به سلمان، بیشتر از شوق سلمان به بهشت است؛ بهشت به سلمان عاشقتر است تا سلمان به بهشت.
(بحارالأنوار، ج۲۲، ص۳۴۱)
۲. إنَّ اللّه جلّجلاله يَقُولُ: عَبْدى! خَلَقتُ الأَشياءَ لِأَجلِك وَ خَلَقـتُكَ لِأجلى!
بندهی من! همهی اشياء را به خاطر تو آفريدم و تـو را بـه خـاطر خـودم...
(الجواهر السنیّه، ص۲۸۴)
۳. لَم يَسَعنی سَمائی وَ لا أَرْضی وَ وَسِعَنی قَلبُ عَبدِی المُؤمِن.
نه آسمان من و نه زمین من، ظرفیت پذیرش من را ندارند؛ بلکه تنها قلب بنده مومن من ظرفیت من را دارد...
(بحارالأنوار، ج۵۵، ص۳۹)
📌یکساعت تفکـری از یکسال عبادت برتـره که به زندگی انسان جهت بده... بسم الله!