26.34M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅به مناسبت سالگرد ارتحال علامه طباطبایی ره
🔹... دو خصوصیّت از برجستگیهای مرحوم آقای طباطبائی بنده را خیلی متوجّه خودش میکند و جذب میکند؛
▫️یک خصوصیّت، جهادِ فکریِ کمنظیرِ آقای طباطبائی در بحبوحهی تهاجم اندیشههای وارداتی و بیگانه است... در بحبوحهی این حوادث، مرحوم آقای طباطبائی توانست یک پایگاه فکری مستحکم با آرایش تهاجمی به وجود بیاورد؛ یعنی آن کسانی که با افکار ایشان آشنا میشدند، موضعشان در مقابل مارکسیسم و در مقابل افکار گوناگون موضع تدافعی نبود، موضع تهاجمی بود که یک نمونهاش همین کتابهای آقای مطهّری (رضوان الله علیه) است که مشاهده میکنید. این پایگاه فکری را آقای طباطبائی به وجود آورد؛ هم با اصول فلسفه و هم با بیانات تفسیری که این تفسیر، دریایی از معارف سیاسی و اجتماعی است... این پایگاه فکری تهاجمی را مرحوم آقای طباطبائی به وجود آورد؛ این، آن کاری است که به نظر من ماها باید این کار را از آقای طباطبائی یاد بگیریم: تشکیل پایگاههای فکری پُرکنندهی خلأها و دارای جنبهی تهاجم، نه موضع انفعالی و تدافعی.
▫️خصوصیّت دوّم ایشان که آن هم به نظر من خیلی خصوصیّت برجسته و مهمّی است، این است که ایشان در عرصهی معارف توحیدی و مفاهیم عرشیای که به آنها در فکر رسیده بود، صرفاً به زایش فکری بسنده نکرد؛ در نفْس شریف خودش و قلب شریف خودش به آن حقایق و معارف متحقّق شد، عمل کرد به آنچه میدانست.
(مقام معظم رهبری، آبان ١۴٠٢)
#علامه_طباطبایی
💢 مؤسسه آموزشی پژوهشی نفحات
https://eitaa.com/nafahat_eri
تفسیر المیزان به معنای واقعی کلمه از لحاظ کثرت و تنوع و عمق مطالب یک تفسیر شگفت آور است.
(مقام معظم رهبری ۲۴/۸/۱۴۰۲)
👤عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
علامه طباطبایی مردی است که صد سال دیگر باید تازه بنشینند و افکار او را تجزیه و تحلیل کنند و به ارزش او پی ببرند.
(شهید مطهری ، احیای تفکر دینی )
👤 عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
گروه حکمت عملی با همکاری انجمن معرفت شناسی برگزار میکند:
✍ کرسی ترویجی «رابطه نظر و عمل از دیدگاه علامه طباطبایی (ره)»
ارائه دهنده: حجه الاسلام دکتر عبدالله محمدی (استادیار موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران)
ناقد: دکتر حسن عبدی (دانشیار دانشگاه باقرالعلوم (ع))
دبیر علمی: حجه الاسلام دکتر سیداباذر نبویان (استادیار دانشگاه معارف اسلامی)
⏰ زمان: سه شنبه، ۶ آذرماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۳۰
📍مکان: قم بلوار شهید صدوقی، خیابان حضرت ابوالفضل علیه السلام خیابان دانش کوچه سوم پلاک ۷۱ موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران شعبه قم
📲لینک مجازی:
http://irip.ac.ir/u/136
🆔@irip_ir
📚چرا سقیفه رخ داد؟
از جمله پرسشهای مهم برای کسانی که تاریخ را تحلیلی دنبال میکنند، پرسش از چرایی وضعیت انحطاط جامعه اسلامی است. کسانی که حدود دو ماه و نیم قبل در غدیر حاضر بودند و امامت امیرمومنان را تبریک گفتند چه واکنشی داشتند؟ چه کسانی مخالفت کردند و سرانجام آنان چه شد؟
تحلیل این موضوع از جهات متعدد درس آموز است. دو کتاب در این زمینه بسیار مفید هستند:
📚 کتاب «ناگفته هایی از سقیفه» از آیت الله نجم الدین طبسی
📚کتاب «چشمه در بستر» از مسعود پورسید آقایی
📚سقیفه؛ دیکتاتورمأبی به نام دموکراسی
1️⃣طبق مبنای توحیدی هیچکس جز خداوند حق حاکمیت ندارد و تنها کسانی که از جانب خداوند منصوب باشند حق حکومت دارند. عالمان اهل سنت معتقد نیستند خلفا از طرف خداوند برای حکومت نصب شده اند. تنها مستند به ظاهر توجیه کننده ایشان برای غصب خلافت آن است که مسلمین اجماع کردند و اکثریت خلیفه اول را پذیرفتند.
2️⃣طبق اسناد تاریخی عده بسیاری از بزرگان با خلافت ابوبکر مخالف بودند. در کتاب «ناگفته هایی از سقیفه» ضمن گزارش مخالفت هفتصد نفر با خلافت ابوبکر، نام 56 تن از آنان را فهرست میکند که در میان ایشان علاوه بر سلمان، مقداد، ابوذر، بلال افرادی چون طلحه و زبیر نیز حضور دارند.
3️⃣طبق گزارش تاریخ عده ای از بادیه نشینان و اوباش به دستور خلیفه دوم با چوب و چماق مردم را به بیعت مجبور کردند. سعدبن عباده به شکل مخفیانه ترور شد و قتل او به گردن جنیان انداخته شد، سهمیه ام سلمه از بیت المال به دلیل حمایت از امام علی(ع) قطع شد. سلمان و مقداد کتک خوردند. شمشیر طلحه شکسته شد و .... آیا چنین اوضاعی به کودتایی دیکتاتورمأبانه شبیه است یا رأی اکثریت؟ امیرالمومنین نیز در یکی از عبارات خویش خطاب به خلفا عبارت «استبددتَ» را به کار میبرد و رفتار ایشان را دیکتاتورمآبانه توصیف میکند. بنابراین با وجود آنکه هیچگاه از نظریه نصب الهی نمیتوان عدول کرد، دروغ همراهی اکثریت با خلیفه اول را نیز نباید پذیرفت.
3️⃣ نکته تلخ آنجاست که این دیکتاتوری در طول تاریخ به نام اجماع مسلمین و رأی اهل حل و عقد و ... موسوم شد و بسیاری از شیعیان نیز باور کردند. دلیل این امر چه بود؟ شاید مارپیچ سکوت جبهه حق یکی از دلایل آن باشد. جبهه حق یا دچار تشخیص محاسباتی شد (تحلیل خوش بینانه از رفتار سعدبن عباده) یا آنکه ابراز موضع بهنگام، آشکار و مکرر نداشتند. همین امر باعث میدان داری رسانه جبهه باطل شد.
4️⃣در شرایط فعلی نیز جبهه باطل تلاش میکند در موضوعات مختلف دیکتاتورمأبانه خود را نماینده اکثریت نشان دهد. عموم مردم ما طرفدار اسلام، اهل بیت(ع)، انقلاب اسلامی، حجاب و عفاف هستند. لیکن گروهی از اقلیت میکوشند مخالفت سیاسی خود با اموری چون لایحه حجاب را به نام اکثریت مردم جا بزنند. ابزار این گروه نه منطق و استدلال، بلکه هیاهو در رسانه هاست. راه مقابله با این رویکرد، حضور منطقی و صریح بزرگان جبهه حق است.
5️⃣در بسیاری از موارد «تکرار» سخن حق به اندازه «اثبات» آن برای جامعه ضروری است. این اصل مهم را فراموش نکنیم که «نخبگان تابع برهان هستند و عموم مردم تابع تکرار»
👤عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
📚 تماشای سوریه از آسمان و زمین
حادثه سوریه آنهم با این سرعت برای جبهه مقاومت ناگوار بود. این حادثه را از دو منظر الهی و بشری مرور میکنیم:
✅قبلا در حادثه شهادت شهید رئیسی و نتایج انتخابات ریاست جمهوری، شهادت سیدحسن نصرالله و ... نیز این اصل یادآوری شده بود که معیار فتح و شکست در منطق الهی چیست؟ گفتیم هدف اصلی خلقت موحدشدن انسان است، هدف جبهه مقاومت نیز فتح خاک نیست. بلکه زمینه سازی برای تربیت توحیدی انسانهای دیگر است. این امر وابسته به میزان انقطاع وی از اسباب مادی و اتکاء به اراده الهی است. تحقق این حالت در شرایط فتح دشوارتر از شرایط شکست است. نشانه های این رشد درونی چیست؟
✅ یکی از علائم این حالت حفظ امید و نشاط در تمام مراتب است. مومن در هیچ شرایطی خود را در بن بست نمی بیند. «من یتق الله یجعل له مخرجا» به همین دلیل حتی در شکست ظاهری نیز دچار شکست در اراده و ایمان نمیشود. ناامیدی و ترس ناشی از وسوسه شیطان است. «انما ذلکم الشیطان یخوف اولیائه»
✅نشانه دیگر رشد توحیدی امت، جدیت در حفظ اخوت و ولایت بین مومنان است. اگر کشورگشایی ها به قیمت افزایش اختلاف و بدبینی بین مومنان باشد، قطعا از غایات اصلی جبهه مقاومت دور شده است. امتحان دشوار شیعیان در آخرالزمان حفظ اخوت و وحدت در شرایط دشوار است.
لايَكُونُ هَذَا اَلْأَمْرُ اَلَّذِي تَنْتَظِرُونَ حَتَّى يَبْرَأَ بَعْضُكُمْ مِنْ بَعْضٍ وَ يَلْعَنَ بَعْضُكُمْ بَعْضاً وَ يَتْفُلَ بَعْضُكُمْ فِي وَجْهِ بَعْضٍ وَ حَتَّى يَشْهَدَ بَعْضُكُمْ بِالْكُفْرِ عَلَى بَعْضٍ
✅با توجه به این دو اصل هر تحلیلی که به ترویج یأس، القاء ترس مضاعف، بدبینی، اختلاف بین مومنان منتهی شود دور شدن از اهداف الهی است. باید مراقب باشیم شیطان از ابزار دلسوزی علیه جبهه انقلاب استفاده نکند. شکست میتواند با نگرش الهی به پیروزی منتهی شود و میتواند با یأس و شقاق به شکستی بدتر مبدل گردد.
✅ مومنان به ویژه ربّیون بعد از شکست در جنگ سه اقدام مهم انجام میدهند:
1️⃣ آسیب شناسی حکیمانه، خود انتقادی و به دنبال آن تلاش برای جبران شکستها؛ «ربّنااغفرلنا ذنوبنا و اسرافنا فی امرنا»این آسیب شناسی نه به معنای سرزنش و متهم کردن دیگران است و نه ندیدن نقاط قوت و القاء ناامیدی.
2️⃣ تلاش برای ثبات قدم بیشتر «وثبّت اقدامنا»؛ تلاش برای ثبات قدم جمعی نه فردی، نیازمند تواصی مومنانه بیشتر است، به ویژه در شرایطی که عده ای نیاز به تقویت روحیه بیشتر دارند. ربیون ابتدا ثبات قدم خود را تقویت کرده و سپس به دنبال ثبات قدم دیگران هستند.
3️⃣ درخواست نصرت از خداوند «وانصرنا علی القوم الکافرین»؛ ضمن آنکه بیشترین تلاشهای ظاهری و عقلایی انجام میشود، از اشتباهات عبرت گرفته و درخواست نصرت از جانب خداوند میشود. زیرا باور دارند فتح و نصر فقط از جانب اوست. «و ماالنصر الّا من عند الله»
✅ اما از منظر بشری نباید فراموش کنیم که اولاً مبارزه ترکیبی از پیروزی و شکست است. در جنگهای مختلف شکست میتواند مقدمه پیروزی باشد. ثانیاً دستاورد حضور ده ساله ما در سوریه، تشکیل گروههای مختلف مقاومت در کشورهای اسلامی و توسعه محور مقاومت بود و از اینجهت صددرصد قابل دفاع است. حملات چندجانبه مقاومت عراق، لبنان، یمن علیه اسرائیل بخشی از این دستاورد است. ثالثا هنوز در بدنه حاکم بر سوریه ردپای حزب بعث و طرفداران غرب جدی است. در چنین شرایطی همراه نگهداشتن بشار اسد خود موفقیتی بزرگ است. رابعا تا زمانی که مسئولین و مردم سوریه متقاضی حمایت نظامی از سوی مقاومت نباشند، حضور در آنجا توجیه عقلایی ندارد. عدم همراهی بخشی از مردم سوریه با جبهه مقاومت از سویی معلول سوء مدیریت حاکمیت مستقر و از سویی ناشی از ضعف جهاد تبیین و در نتیجه میدان داری رسانه استکبار است.
👤عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❇️راه جلوگیری از شک در اعتقادات
قبلا درباره تاثیرات متقابل باورها، گرایشها و رفتارها بر یکدیگر سخن گفته بودیم.
پاسخ علامه مصباح (ره) در این موضوع شنیدنی است.
👤 عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
📚سخنان محی الدین در توصیف حضرت زهرا(س):
... و علی الجوهرة القدسیة فی تعیّن الانسیة صورة النفس الکلیة جواد العالم العقلیة بحقیقة النبویة مطلع الانوار العلویة عین عیون الاسرار الفاطمیة الناجیة المنجیة لمحبّیها عن النّار ثمرة شجرة الیقین سیدة نساء العالمین المعروفة بالقدر المجهولة بالقبر قرة عین الرسول الزهراء البتول علیها الصلوة و السلام (شرح مناقب ابن عربی ص 85-86)
👤عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi