📚سقیفه؛ دیکتاتورمأبی به نام دموکراسی
1️⃣طبق مبنای توحیدی هیچکس جز خداوند حق حاکمیت ندارد و تنها کسانی که از جانب خداوند منصوب باشند حق حکومت دارند. عالمان اهل سنت معتقد نیستند خلفا از طرف خداوند برای حکومت نصب شده اند. تنها مستند به ظاهر توجیه کننده ایشان برای غصب خلافت آن است که مسلمین اجماع کردند و اکثریت خلیفه اول را پذیرفتند.
2️⃣طبق اسناد تاریخی عده بسیاری از بزرگان با خلافت ابوبکر مخالف بودند. در کتاب «ناگفته هایی از سقیفه» ضمن گزارش مخالفت هفتصد نفر با خلافت ابوبکر، نام 56 تن از آنان را فهرست میکند که در میان ایشان علاوه بر سلمان، مقداد، ابوذر، بلال افرادی چون طلحه و زبیر نیز حضور دارند.
3️⃣طبق گزارش تاریخ عده ای از بادیه نشینان و اوباش به دستور خلیفه دوم با چوب و چماق مردم را به بیعت مجبور کردند. سعدبن عباده به شکل مخفیانه ترور شد و قتل او به گردن جنیان انداخته شد، سهمیه ام سلمه از بیت المال به دلیل حمایت از امام علی(ع) قطع شد. سلمان و مقداد کتک خوردند. شمشیر طلحه شکسته شد و .... آیا چنین اوضاعی به کودتایی دیکتاتورمأبانه شبیه است یا رأی اکثریت؟ امیرالمومنین نیز در یکی از عبارات خویش خطاب به خلفا عبارت «استبددتَ» را به کار میبرد و رفتار ایشان را دیکتاتورمآبانه توصیف میکند. بنابراین با وجود آنکه هیچگاه از نظریه نصب الهی نمیتوان عدول کرد، دروغ همراهی اکثریت با خلیفه اول را نیز نباید پذیرفت.
3️⃣ نکته تلخ آنجاست که این دیکتاتوری در طول تاریخ به نام اجماع مسلمین و رأی اهل حل و عقد و ... موسوم شد و بسیاری از شیعیان نیز باور کردند. دلیل این امر چه بود؟ شاید مارپیچ سکوت جبهه حق یکی از دلایل آن باشد. جبهه حق یا دچار تشخیص محاسباتی شد (تحلیل خوش بینانه از رفتار سعدبن عباده) یا آنکه ابراز موضع بهنگام، آشکار و مکرر نداشتند. همین امر باعث میدان داری رسانه جبهه باطل شد.
4️⃣در شرایط فعلی نیز جبهه باطل تلاش میکند در موضوعات مختلف دیکتاتورمأبانه خود را نماینده اکثریت نشان دهد. عموم مردم ما طرفدار اسلام، اهل بیت(ع)، انقلاب اسلامی، حجاب و عفاف هستند. لیکن گروهی از اقلیت میکوشند مخالفت سیاسی خود با اموری چون لایحه حجاب را به نام اکثریت مردم جا بزنند. ابزار این گروه نه منطق و استدلال، بلکه هیاهو در رسانه هاست. راه مقابله با این رویکرد، حضور منطقی و صریح بزرگان جبهه حق است.
5️⃣در بسیاری از موارد «تکرار» سخن حق به اندازه «اثبات» آن برای جامعه ضروری است. این اصل مهم را فراموش نکنیم که «نخبگان تابع برهان هستند و عموم مردم تابع تکرار»
👤عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
📚 تماشای سوریه از آسمان و زمین
حادثه سوریه آنهم با این سرعت برای جبهه مقاومت ناگوار بود. این حادثه را از دو منظر الهی و بشری مرور میکنیم:
✅قبلا در حادثه شهادت شهید رئیسی و نتایج انتخابات ریاست جمهوری، شهادت سیدحسن نصرالله و ... نیز این اصل یادآوری شده بود که معیار فتح و شکست در منطق الهی چیست؟ گفتیم هدف اصلی خلقت موحدشدن انسان است، هدف جبهه مقاومت نیز فتح خاک نیست. بلکه زمینه سازی برای تربیت توحیدی انسانهای دیگر است. این امر وابسته به میزان انقطاع وی از اسباب مادی و اتکاء به اراده الهی است. تحقق این حالت در شرایط فتح دشوارتر از شرایط شکست است. نشانه های این رشد درونی چیست؟
✅ یکی از علائم این حالت حفظ امید و نشاط در تمام مراتب است. مومن در هیچ شرایطی خود را در بن بست نمی بیند. «من یتق الله یجعل له مخرجا» به همین دلیل حتی در شکست ظاهری نیز دچار شکست در اراده و ایمان نمیشود. ناامیدی و ترس ناشی از وسوسه شیطان است. «انما ذلکم الشیطان یخوف اولیائه»
✅نشانه دیگر رشد توحیدی امت، جدیت در حفظ اخوت و ولایت بین مومنان است. اگر کشورگشایی ها به قیمت افزایش اختلاف و بدبینی بین مومنان باشد، قطعا از غایات اصلی جبهه مقاومت دور شده است. امتحان دشوار شیعیان در آخرالزمان حفظ اخوت و وحدت در شرایط دشوار است.
لايَكُونُ هَذَا اَلْأَمْرُ اَلَّذِي تَنْتَظِرُونَ حَتَّى يَبْرَأَ بَعْضُكُمْ مِنْ بَعْضٍ وَ يَلْعَنَ بَعْضُكُمْ بَعْضاً وَ يَتْفُلَ بَعْضُكُمْ فِي وَجْهِ بَعْضٍ وَ حَتَّى يَشْهَدَ بَعْضُكُمْ بِالْكُفْرِ عَلَى بَعْضٍ
✅با توجه به این دو اصل هر تحلیلی که به ترویج یأس، القاء ترس مضاعف، بدبینی، اختلاف بین مومنان منتهی شود دور شدن از اهداف الهی است. باید مراقب باشیم شیطان از ابزار دلسوزی علیه جبهه انقلاب استفاده نکند. شکست میتواند با نگرش الهی به پیروزی منتهی شود و میتواند با یأس و شقاق به شکستی بدتر مبدل گردد.
✅ مومنان به ویژه ربّیون بعد از شکست در جنگ سه اقدام مهم انجام میدهند:
1️⃣ آسیب شناسی حکیمانه، خود انتقادی و به دنبال آن تلاش برای جبران شکستها؛ «ربّنااغفرلنا ذنوبنا و اسرافنا فی امرنا»این آسیب شناسی نه به معنای سرزنش و متهم کردن دیگران است و نه ندیدن نقاط قوت و القاء ناامیدی.
2️⃣ تلاش برای ثبات قدم بیشتر «وثبّت اقدامنا»؛ تلاش برای ثبات قدم جمعی نه فردی، نیازمند تواصی مومنانه بیشتر است، به ویژه در شرایطی که عده ای نیاز به تقویت روحیه بیشتر دارند. ربیون ابتدا ثبات قدم خود را تقویت کرده و سپس به دنبال ثبات قدم دیگران هستند.
3️⃣ درخواست نصرت از خداوند «وانصرنا علی القوم الکافرین»؛ ضمن آنکه بیشترین تلاشهای ظاهری و عقلایی انجام میشود، از اشتباهات عبرت گرفته و درخواست نصرت از جانب خداوند میشود. زیرا باور دارند فتح و نصر فقط از جانب اوست. «و ماالنصر الّا من عند الله»
✅ اما از منظر بشری نباید فراموش کنیم که اولاً مبارزه ترکیبی از پیروزی و شکست است. در جنگهای مختلف شکست میتواند مقدمه پیروزی باشد. ثانیاً دستاورد حضور ده ساله ما در سوریه، تشکیل گروههای مختلف مقاومت در کشورهای اسلامی و توسعه محور مقاومت بود و از اینجهت صددرصد قابل دفاع است. حملات چندجانبه مقاومت عراق، لبنان، یمن علیه اسرائیل بخشی از این دستاورد است. ثالثا هنوز در بدنه حاکم بر سوریه ردپای حزب بعث و طرفداران غرب جدی است. در چنین شرایطی همراه نگهداشتن بشار اسد خود موفقیتی بزرگ است. رابعا تا زمانی که مسئولین و مردم سوریه متقاضی حمایت نظامی از سوی مقاومت نباشند، حضور در آنجا توجیه عقلایی ندارد. عدم همراهی بخشی از مردم سوریه با جبهه مقاومت از سویی معلول سوء مدیریت حاکمیت مستقر و از سویی ناشی از ضعف جهاد تبیین و در نتیجه میدان داری رسانه استکبار است.
👤عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❇️راه جلوگیری از شک در اعتقادات
قبلا درباره تاثیرات متقابل باورها، گرایشها و رفتارها بر یکدیگر سخن گفته بودیم.
پاسخ علامه مصباح (ره) در این موضوع شنیدنی است.
👤 عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
📚سخنان محی الدین در توصیف حضرت زهرا(س):
... و علی الجوهرة القدسیة فی تعیّن الانسیة صورة النفس الکلیة جواد العالم العقلیة بحقیقة النبویة مطلع الانوار العلویة عین عیون الاسرار الفاطمیة الناجیة المنجیة لمحبّیها عن النّار ثمرة شجرة الیقین سیدة نساء العالمین المعروفة بالقدر المجهولة بالقبر قرة عین الرسول الزهراء البتول علیها الصلوة و السلام (شرح مناقب ابن عربی ص 85-86)
👤عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
📌مصباح راه
سه حلقه گفتگوی برخط درباره اندیشه و عمل راهبردی علامه مصباح یزدی(قدس سرّه)
🔹محورها:
1️⃣ پناه مقاومت|روایت تجسم عینی تفکر مرحوم علامه مصباح(قدس سره) در جغرافیای مقاومت
2️⃣ استاد فکر|روایت راهبری اندیشهای علامه مصباح یزدی از نظام فکری تا علوم انسانی اسلامی
3️⃣ایستاده در میدان|روایت حضور مجاهدانه علامه مصباح یزدی در بزنگاه های سرنوشت ساز انقلاب اسلامی
💠میهمانان:
🔻حجت الاسلام والمسلمین رئیس زاده (رایزن فرهنگی سابق جمهوری اسلامی ایران در لبنان)
🔻حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی مشکی باف (قائم مقام مرکز تحقیقات حکومت اسلامی مجلس خبرگان رهبری)
🔻دکتر مهدی جمشیدی (عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمدحسین شریفی (رئیس دانشگاه قم)
🔻حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالله محمدی (عضو هیئت علمی موسسه حکمت و فلسفه ایران)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻حجت الاسلام والمسلمین سهراب مقدمی شهیدانی(تاریخ پژوه و مولف کتاب عمار انقلاب)
🔻حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی ابوطالبی(عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره))
🔻مهندس میثم نیلی(فعال فرهنگی و مدیر عامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📅 ۱۴،۱۳ و ۱۵ دی ماه ۱۴۰۳ (پنجشنبه، جمعه و شنبه)
⏰ساعت ۲۰ تا ۲۲
🌐گفتگوها در بستر اسکای روم برگزار میگردد:
https://www.skyroom.online/ch/tarhvelayat/neshastbasirati
#مرکز_مجازی_آموزشهای_آزاد
#طرح_ولایت
📲@maab_iki
📌مصباح راه
سه حلقه گفتگوی برخط درباره اندیشه و عمل راهبردی علامه مصباح یزدی(قدس سرّه)
📍حلقه دوم:
📚استاد فکر | روایت راهبری اندیشه ای مرحوم علامه مصباح(قدس سره) از نظام فکری تا علوم انسانی اسلامی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💠میهمانان:
🔻حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمدحسین شریفی (رئیس دانشگاه قم)
🔻حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالله محمدی(عضو هیأت علمی مؤسسه حکمت و فلسفه ایران)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📅 جمعه ١۴ دی ماه ۱۴۰۳
⏰ساعت ۲۰ تا ۲۲
🌐گفتگوها در بستر اسکای روم برگزار میگردد:
https://www.skyroom.online/ch/tarhvelayat/neshastbasirati
#واحد_مجازی_مرکز_آموزشهای_آزاد
#طرح_ولایت
📲@maab_iki
📚 امام هادی(ع) و هدایت تشکیلات بزرگ شیعیان
📕 دهه های اخیر شاهد تجربیات موفق و ناموفقی از تشکیلات بین نیروهای مومن بوده ایم. یکی از بهترین الگوهای تشکیلات که تمام طراحان و رهبران جبهه انقلاب باید در آن مطالعه عمیق کنند، تشکیلات شیعیان در دروان امامان است. مطالعه این دوران، هم حاوی مبانی و غایات است، هم روشهای جذب و گسترش، هم سیاستها و آسیبها و ...
✅ پس از شهادت امام رضا(ع) ارتباط حضوری امامان با شیعیان بسیار کاسته شد. دیگر خبری از کلاس درس چند صد نفره و مباحثات گرم نبود تا در متن و حاشیه آن عالمان برجسته رشد کنند؛ تحولات جهان اسلام رصد شود و ... ولی با اینحال می بینیم همچنان امثال شیخ کلینی (متولد 258) و شیخ صدوق (متولد306) در حال پرورش هستند. پرسش این است که این بزرگان در کدام حوزه و مکتب علمی رشد یافتند؟ همچنین قیامها و مبارزات متعدد علیه عباسیان در حال وقوع است. حدود هجده قیام فقط از سوی شیعیان بین سالهای 219 تا 270 هجری با شعار «الرضا من آل محمد(ص)» رخ داده است. بنابراین در شرایطی که کمترین دسترسی حضوری به امام ممکن نیست، جامعه شیعی دچار اضمحلال و اضطراب نشد، نه مسیر عالم پروری متوقف شد و نه فعالیتهای سیاسی اجتماعی ایشان. راز این رشد چیست؟
✅ پاسخ را باید در تشکیلات عظیمی از ارتباطات شیعیان با امامشان یافت که از زمان امام علی(ع) شکل گرفت و از زمان امام صادق(ع) به بعد نقش آفرینی جدیتری داشت. این تشکیلات شامل صدها نفر از یاران ائمه بود که در قالب «وکیل» و مرتبه بالاتر «باب» انجام وظیفه میکردند. گستره این تشکیلات تا یمن، بحرین، مصر، مراکش، آذربایجان، کابل و سمرقند، مازندران، خراسان و ماوراءالنهر ادامه داشت.
✅ این تشکیلات گسترده با نظارت مستقیم ائمه اداره میشد. امامان از سویی وکلا و نواب لایه اول و حتی لایه دوم را تعیین و بر کار ایشان نظارت میکردند و از سوی دیگر برخی افراد را عزل و یا نسبت به وکلای دروغین هشدار میدادند. غیر از نظارت بر گردش مالی در شعاع چند ده هزار کیلومتری، به تأمین مالی اعضای این شبکه نیز اهتمام داشتند و در خطرناکترین دوران خفقان عباسیان امنیت مراتب مختلف این شبکه را مراقبت میکردند. امامان برای حفظ ایمان و اعتقادات شیعیان در برابر گروههای مختلف انحرافی و نیز مظاهر مادی گرایی نیز از همین شبکه استفاده میکردند.
✅عباسیان از وجود این تشکیلات مطلع بودند و بارها تلاش کردند آن را شناسایی و نابود کنند، حتی جاسوسانی را به عنوان پرداخت وجوهات به نزد امامان میفرستادند. گاهی نیز برای قتل رهبران این تشکیلات دنبال بهانه میگشتند. ولی ائمه به قدری حساب شده رفتار کردند که تشکیلات توانست رسالت اصلی خویش را انجام دهد. نوع ارتباطات مراتب مختلف این شبکه نیز درخور توجه است. از رمز نویسی و کدگذاری گرفته تا پنهان کردن نامه ها درون چارچوب درب و قاصدان مخفی و ...
خطر نفوذ و انحراف در اعضای شبکه نیز جدی بود و مواردی از برخورد ائمه با این افراد ثبت شده است که سوژه مناسبی برای مطالعه در مدیریت تشکیلات است.
✅ در زمان امام هادی (ع) دشواری ارتباط به اوج خود رسیده بود ولی با اینحال امام شبکه را مقتدر و خالص نگاه داشت. عثمان بن سعید (و در برخی نقلها محمدبن عثمان) باب امام هادی بود. حداقل 14 وکیل برای امام هادی(ع) ثبت شده که برخی از آنها عبارتند از ایوب بن نوح، عثمان بن سعید عمری، احمدبن اسحاق قمی، علی بن مهزیار اهوازی، ابراهیم مهزیار اهوازی، علی بن ریان بن صلت قمی و ... اینها سرشبکه های اصلی ارتباطات بودند و لایه های بعدی نیز در میان شیعیان فعال بود.
✅شبکه امام هادی(ع) نه تنها جریان گردش مالی شیعیان را در شعاع چند هزار کیلومتری مدیریت میکرد، بلکه در برابر انحرافات غالیان، صوفیه و عالمان درباری مرتبط با عباسیان نیز امت شیعه را ایمن نگاه داشته و آمادگی برای غیبت طولانی را نهادینه ساخته بود. اینها فقط گوشه هایی از فعالیت این شبکه است.
⚠️کار تشکیلاتی نیازمند اتقان در مبانی، سیاستها و روشهاست. برای طراحی تشکیلات عظیم نیروهای مومن باید مهمترین سوالات خود را بر سیره تشکیلاتی ائمه (ع) عرضه و پاسخ را دریافت کنیم. جوانان تشکیلاتی نیازمند تولید چندین رساله و کتاب دقیق در این موضوع هستند.
❇️پی نوشت: تا کنون تحقیقات مفیدی درباره این تشکیلات صورت گرفته است که یکی از بهترین آنها کتاب «سازمان وکالت و نقش آن در عصر ائمه(ع)» از استاد محمدرضا جباری است.
👤عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
عنوان: راهبری اندیشه ای علامه مصباح از نظام فکری تا علوم انسانی