✨🍃🍂🌺🍃🍂🌺🍃🍂🌺
🍃🍂🌺🍃🍂🌺🍃 ﷽
🍃🍂🌺🍃
🌺
#مسافر_در_صف_اول
#برداشت_های_نادرست_از_احکام
❗️ بعضی از مردم بااینکه مسافر هستن و نمازشون شکسته است، میرن صف اول نماز جماعت میایستن.
📛 درحالیکه این کار ممکنه درست نباشه.
✍️ چون نماز ایشون شکسته است و زودتر تموم میشه و وقتی تموم شد، اتصال بقیه که بهوسیله ایشون برقرار بوده، ممکنه بههم بخوره و نمازشون فُرادا بشه.
⭕️ نکته: رهبری میگن اگه بعد از سلام زودی دوباره اقتدا کنه و به جماعت بپیونده، بازم مشکلی پیش نمیاد.
⭕️ نکته: حداکثر فاصله در نماز جماعت از نظر رهبری یک متر، از نظر آقای مکارم دو متر و از نظر آقای سیستانی یکمتروبیست سانتیمتره؛ یعنی بیشتر از این فاصله باشه، اتصال نماز جماعت از بین میره.
🔺رساله چند مرجع، م1488، رساله نماز و روزه رهبری م۷۲۳.
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
🍃🍂🌺🍃🍂🌺🍃🍂🌺🍃🍂🌺
احکام کاربردی
چهار شرط امر به معروف https://eitaa.com/ahkam31/767 پنج جا سکوت حرام هست https://eitaa.com/ahkam31/
↩️ادامه احکام امر به معروف و نهی از منکر
18سوال و پاسخ 👇
در مورد امر به معروف و نهی از منکر سوالات مختلفی پرسیده شده که در این کلاس تعدادی از آنها را مرور میکنیم.
سوال اول
◀️ آيا در صورت بىحجابى ارحام و خويشاوندان، و عدم وجود شرايط نهى از منكر، بازهم صله رحم واجب است؟ ⁉️
✅ پاسخ:
در صورتى كه سبب امضاء اعمال آنها نشود، بايد صله رحم را به جا آورد؛ و تا آنجا كه ممكن است « با زبان خوش» امر به معروف و نهى از منكر كرد .
📚احكام بانوان (مكارم)؛ ص: ۲۶۰- سؤال ۹۹۲📚
سوال دوم
◀️ با افراد متجاهر به فسق و تارک نماز و حرام خوار و ... که جزء فامیل و بستگان هستند، چگونه رفتار کنیم؟ منظور رفتار خوب است یا بیاعتنایی و صحبت نکردن و ...؟ ⁉️
✅ پاسخ:
شرایط متفاوت است، اگر ترک معاشرت موجب میشود اشخاص مورد نظر دست از خلاف خود بردارند، لازم است از معاشرت با آنان خودداری نمائید. و الاّ گفتگو و رفت و آمد با آنان اشکال ندارد، بخصوص اگر موجب هدایت آنها شود ولی تصرف در اموال آنها در صورتی جایز است که علم به وجود مال حرام درآنچه مورد تصرف است، نباشد. و با مراعات شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر آنان را امر و نهی نمائید.
📚 مستفاد از استفتائات حضرت امام خمینی(س)، بخش امر به معروف و نهی از منکر، ج ۱، ص ۴۸۵ - ۴۸۴ چاپ جامعه مدرسین حوزه علمیه قم📚
سوال سوم
◀️ در منطقه ما رسم بر اين است كه گاه زن عمو دست پسر برادر شوهر خود را مىگيرد و او را مىبوسد، يا زن برادر و خواهر زن نيز خود را با برادر شوهر و شوهر خواهر محرم حساب مىكنند، و دست دادن، خصوصاً بوسيدن سر و دست به هنگام بازگشت از سفر و ايّام عيد شديداً رايج و مرسوم گرديده، و هر چه تذكّر داده مىشود نمىپذيرند، بلكه گاهى ناراحت مىشوند، تكليف ما چيست؟ اگر موجب قطع صله رحم شود چه حكمى دارد؟ ⁉️
✅ پاسخ:
اين گونه كارها حرام و خلاف شرع است، و نتيجه ناآگاهى بعضى از مردم مىباشد. وظيفه شما آن است كه با زبان خوش امر به معروف و نهى از منكر كنيد، و اگر صله رحم بدون آن ميسّر نيست، صله رحم را ترك كنيد .
📚 احكام بانوان (مكارم)؛ ص: ۱۸۷- سؤال ۶۸۴📚
سوال چهارم
◀️ در مجلسي كه غيبت مي كنند، تكليف ما چيست؟ آيا بايد امربه معروف و نهي از منكر كنيم يا نه؟ شرايط چيست؟ ⁉️
✅ پاسخ:
امر به معروف و نهي از منكر در جايي است كه طرف مي داند گناه مي كند و اگر نداند كه گناه مينمايد، وظيفه ما «ارشاد جاهل» يعني بيان حكم الهي است. اما اين كه در مجالس گناه مانند غيبت چه بايد كرد بستگي به شرايط دارد يعني اگر مي توانيم بايد جلوي گناه را بگيريم و اگر نمي توانيم بايد حتي الامكان از آن خارج گرديم.
👈جهت اطلاع از شرايط و نحوه انجام امر به معروف و نهي از منكر به اواخر توضيح المسائل حضرت امام خميني«ره» (بحث شرايط امر به معروف و نهي از منكر) مراجعه نماييد.
سوال پنجم
◀️ آیا امر به معروف و نهی ازمنکر در فضای مجازی هم واجب است و ترک آن حرام ؟ ⁉️
✅پاسخ:
درفضای مجازی هم اگر شرایط امربه معروف و نهی از منکر باشد نباید امر و نهی ترک شود.
📚استفتا از دفتر مقام معظم رهبری در قم📚
سوال ششم
◀️دفعات امر به معروف و نهی از منکر در یک مورد مشخص تا چند مرتبه باید باشد؟ ⁉️
✅پاسخ:
🔸تا مرتبهای که انسان بتواند اقدام کند و تأثیرگذار باشد. ممکن است یکبار بگوییم و اثر نکند، دوباره بگوییم، یا ۱۰ بار بگوییم، به چند نفر بگوییم که بگویند، آنوقت اثر میکند و اگر ما در توانمان هست که اقدام کنیم واجب است؛
🔸اما اگر آنقدر گفتهایم که دیگر توانایی نداریم یا احتمال نمیدهم تأثیر داشته باشد، دیگر واجب نیست.
سوال هفتم
◀️منظور دقیق از احتمال تأثیر امر به معروف و نهی از منکر چیست؟ ⁉️
✅پاسخ:
♦️فریضه امر به معروف و نهی از منکر، برای توسعه و بسط احکام الهی و جامه ی عمل پوشاندن به دستورات دینی در جامعه ی اسلامی و پرهیز از عمل به زشتی ها واجب شده است .بنابراین، باید اقدام به آن مثمر ثمر بوده و در عمل مفید فایده باشد ؛ باید فرد آمر و ناهی احتمال تأثیر بدهد؛ و گرنه اگر علم و یا اطمینان به عدم تأثیر داشته باشد ،عمل به فریضه واجب نخواهد بود.
🔹🔸البته سقوط این فریضه تنها به صورتی منحصر است که علم یا اطمینان به عدم تأثیر باشد و با ظن و گمان به عدم تأثیر ،هر چند قوی باشد، وجوب فریضه ساقط نخواهد شد .
👈🏻تحریر الوسیله، ج2،ص۴۴۴،مسأله ۱
↩️احکام امر به معروف و نهی از منکر
https://eitaa.com/ahkam31/974
سوال هشتم
◀️ خداوند در سوره بقره (آية الكرسي) ميفرمايد: در دين هيچ اجباري نيست و هيچ كس مجبور نيست كه اسلام را بپذيرد پس چرا امر به معروف و نهي از منكر واجب است؟ ⁉️
✅پاسخ:
«لا اكراه» در اصل پذيرش دين است نه در پذيرش احكام آن، لذا فرموده است: «لا اكراه فى الدين» و الا معنى ندارد كه كسى يك سيستم حقوقى يا اعتقادى را بپذيرد و يا عضو يك حزب يا سازمان شود ولى به مقررات آن پايبند نباشد.
توضيح آن كه شناخت معناى دقيق «لا اكراه فى الدين»، منوط به نگرشى جامع به آيات قرآن و مجموعه معارف آن است. مسلم است كه در اسلام، احكام اجبارى فراوانى وجود دارد؛ مانند «حدود» و قوانين اجتماعى. اين محدوده نيز، مشتمل بر احكام اكراهى فراوانى است. مسلما كسانى كه حد بر آنان جارى مى شود، راضى به آن نيستند و... . ازاينرو بايد در فهم ابتدايى از جمله «لا اكراه فى الدين» تجديد نظر كرد.
معناى ظاهرى اين آيه آن است كه اصل پذيرش دين، قابل اكراه و اجبار نيست؛ يعنى، نمیتوان كسى را به زور به پذيرش آيينی وادار نمود و يا عقيدهاى را از او سلب كرد. بنابراين «عقيده» قابل تحميل نيست؛ ولى اين محدوده غير از محدوده احكام است.
توضيح اين كه: كليه نظامهاى فكرى، براى خود نظامى اجتماعى را نيز طراحى مى كنند. در نظامهاى اجتماعى، اكراه و اجبار از ابزارهاى پيشبينى شده در كليه نظامها است؛ يعنى، در هر نظامى در مقوله هاى اجتماعى و حقوقى آن، جبر قانونى وجود دارد و بدون آن، جامعه قابل اداره و كنترل نيست. نظامهاى قضايى و نيروهاى انتظامى در همه نظامها، امرى مقبول و معقول هستند. بنابراين بايستى محدوده عقيده را از محدوده عمل و حقوق جدا كرد. در حيطه «عقيده» اجبار راهى ندارد؛ ولى در حيطه عمل، آنچه كه به نظم عمومي جامعه (Public order) مربوط ميشود رفتارهاي اجتماعي تحت نظارت و كنترل در آمده و احيانا با آن برخورد ميشود. چنان كه در تمامي جوامع قوانين و مقرراتي وضع ميشود و همگان ملزم به رعايت آن ميباشند. با اين تفاوت كه در برخي جوامع، تنها به رفاه عمومي و آسايش جسمي افراد جامعه توجه دارند و هر چه كه اختلال در آسايش بدني باشد، خلاف قانون شمرده ميشود ولي در جامعه اسلامي افزون بر آسايش بدني به حفظ ارزشهاي معنوي نيز توجه شده است و آنچه تأثير سويي بر معنويت افراد جامعه دارد، خلاف قانون شمرده ميشود.
از جمله اموري كه پيآمدهاي ناخوشايندي در زندگي اجتماعي افراد دارد منكرات است. به همين جهت شارع مقدس، براي دور نگه داشتن جامعه از پيآمدهاي سوء آنها امر به معروف و نهي از منكر را در سطح جامعه واجب كرده است.
با مروري به شرايط و آداب امر به معروف و نهي از منكر روشن ميشود كه نهي از منكر در منكرات آشكار واجب است و آمر به معروف و ناهي از منكر، حق تجسس و تفتيش و دخالت در زندگي افراد را ندارد. خواست اسلام آن است كه ظاهر جامعه از هر گناهي پيراسته باشد، اما داوري درباره درون انسان و يا كارهاي ناشايستي كه برخي مرتكب ميشوند ولي آنها را نهان ميدارند با خداست.
بنا بر آنچه گفته شد، افزون بر اين كه در پذيرش شريعت اسلام اجباري نيست، پس از پذيرش آن نيز كسي حق تفتيش عقايد و تجسس در امور شخصي افراد را ندارد اما در صورتي كه رفتار شخص در اجتماع با قوانين اجتماعي اسلام ناهماهنگ باشد همانند همه نظامهاي جهان، اسلام حق برخورد را با او براي خود با شيوههاي گوناگون محفوظ ميدارد.
سوال نهم
◀️وجوب امر به معروف و نهی از منکر نسبت به واجبات دیگر چگونه است و در چه جایگاهی قرار دارد؟ ⁉️
✅پاسخ:
گاهی وقتها یک واجبی آثار و برکات بسیار زیادی دارد که در واجبی مثل امر به معروف و نهی از منکر اینگونه است؛ مخصوصاً آثار اجتماعی و حتی آثار سیاسی آن که در روایت داریم امر به معروف و نهی از منکر
«اَشرَفُ الفَرائِض» (شریفترین واجبات) است 🌹
و «بِها تَقامُ الفَرائِض»، واجبات دیگر به سبب امر به معروف و نهی از منکر اقامه میشوند 🌱
و «تَأمَنُ المَذاهِبَ»، امنیت راهها وابسته به امر به معروف و نهی از منکر است. 🔹
فرمودهاند اگر امر به معروف و نهی از منکر را ترک کنید اشرار بر شما مسلط میشوند و دعایتان هم مستجاب نمیشود؛ ♨️
بنابراین بههرحال دارای اهمیت بسیار زیادی است و اگرچه تعبیر میشود به فروع دین، اما در عداد اصول عملی اسلام است.
↩️احکام امر به معروف و نهی از منکر
https://eitaa.com/ahkam31/974
اگر در شرایطی امر به معروف زبانی جواب ندهد و برخی از نیروهای انتظامی هم کوتاهی کنند تکلیف چیست؟ ⁉️
✅پاسخ:
وقتی که رهبر معظم انقلاب فرمودهاند وظیفهی عمومی فقط تذکر زبانی است، شما تا حد تذکر زبانی اگر میبینید مؤثر است و شرایط موجود است اقدام کنید؛ بالاتر از آن شما وظیفه ندارید؛
الآن در بعضی از کشورها مسلمانها دارند کشته میشوند اما خیلی از مسلمانها هم در کشور ما مشغول کار خودشان هستند آیا تکلیف و وظیفهای ندارند؟
وقتی که میشنوند واقعاً ناراحت میشوند اما نمیتوانند بروند آنها را کمک کنند پس تکلیفی ندارند؛ وقتی شرع جلویتان را گرفته است به این معنا که شما در آن حیطه تکلیف و وظیفه نداری و وظیفهی دیگران است.
مثل اینکه یک کسی حقش خورده شده است و تنها دادگاه میتواند حق او را بگیرد. خب او باید برود شکایت کند و حکم قاضی حق او را بگیرد، شما که اقدام نکردید گناه نکردهاید، چون طریق آن است. بنابراین توسل به زور و قدرت و قوهی قهریه برای جلوگیری از این منکر نهتنها وظیفهی آحاد مردم نیست، بلکه جایز نیست و موجب هرجومرج میشود. حضرت آقا فرمودهاند جایز نیست فلذا وظیفه هم نیست و در این موارد تکلیف ندارید.
ولی یک تکلیف دیگر دارید، زیرا امر به معروف و نهی از منکر فقط به گفتن به خود آن فرد یا استفاده از قوهی قهریه علیه آن فرد نیست، شما امر به معروف و نهی از منکرتان این است که به نیروهای انتظامی اطلاع دهید، به کسانی که مسئولیت دارند اطلاع دهید، همین اطلاع دادن وظیفهی شماست که انجام میدهید. حالا اگر آنها به وظیفه عمل نکردند شما معذورید و گناهکار نیستید.
↩️احکام امر به معروف و نهی از منکر
https://eitaa.com/ahkam31/974
سوال یازدهم
◀️اگر فرزندان مطیع والدین نباشند، والدین تا چه مرحلهای میتوانند امر و نهی کنند؟ ⁉️
✅پاسخ:
پدر و مادر میتوانند و لازم است فرزند را امر و نهی کنند؛ ولی مقام امر به معروف و نهی از منکر تا همان حد تذکرلسانی باشد نه بیشتر.
اما دقت داشته باشید امر به معروف و نهی از منکر به این معنا نیست که همیشه خودمان مستقیماً به فرد بگوییم. گاهی حتی باید فرد را نزد مشاور ببرند، این خودش میشود امر به معروف و نهی از منکر. یا پدر میبیند فرزندش در نمازخواندن کوتاهی میکند و به او تذکر میدهد اما اثر ندارد؛ خب باید با یک مشاوری صحبت کند. خود همین رجوع به مشاور امر به معروف است، یعنی راهی را پیش بگیریم که شخص گناهکار، گناه نکند و کسی که واجبی را ترک کرده ، دیگر ترک نکند.
سوال دوازدهم
◀️محدودهی امر به معروف چیست و آیا مستحبات را نیز دربرمیگیرد؟ ⁉️
✅پاسخ
♦️امر به معروف و نهی از منکر گاهی واجب است و گاهی مستحب؛ امر به واجبات مثل امر به اصل نماز واجب و نهی از منکرات مثل نهی از دروغ اینها واجب است. اما امر به مستحبات، مستحب است؛
♦️مثلاینکه به کسی بگوییم نماز اول وقت بخوان یا بیا برای نماز جماعت به مسجد برویم. همچنین نهی از مکروهات هم ثواب دارد. بنابراین در مستحبات و مکروهات هم، امر و نهی هست ولی واجب نیست بلکه مستحب است.
سوال سیزدهم
◀️کسی که بداخلاق است و نمیتواند درست امر به معروف کند آیا بر او این امر واجب است؟ ⁉️
✅پاسخ:
اولاً باید در پی اصلاح اخلاق خود باشد. ثانیاً بهگونهای امرونهی کند که دیگران ناراحت نشوند. ثالثاً حالا اگر هم ناراحت شدند ولی مؤثر بود، یعنی طرف مقابل را از گناه بازداشت و به واجب واداشت که به وظیفه عمل کند و گناه نکند خب، حالا ناراحت هم بشوند، چون مفسدهای مثل ضرر جانی یا مالی یا آبرویی ندارد، امر به معروف و نهی از منکر بر چنین فردی هم واجب است. ولی باید سعی کند با اخلاق خوش با او برخورد کند، طوری که مؤثر باشد.
سوال چهاردهم
◀️اگر شخصی خودش مبتلا به گناهی باشد، آیا میتواند در آن مورد، دیگری را نهی از منکر کند؟ ⁉️
✅پاسخ:
♦️نهتنها میتوانید، بلکه بعضی از موارد باید حتماً امر به معروف و نهی از منکر کنید ولو خودتان عامل نباشید.
♦️اگرچه در کتب فقهی از جمله در تحریرالوسیلهی حضرت امام رحمهالله یک سری صفاتی را ذکر کردهاند از جمله اینکه فرد خودش عامل به آن معروف و تارک آن منکر باشد، اما اینها جزء شرایط پسندیده است و اینگونه نیست چون خودش گناه کرده دیگر آن تکلیف از او برداشته شود. مثلاً بعضیها میپرسند اگر کسی مشروب خورده، آیا دیگر نباید نماز بخواند؟ خب اگر نماز نخواند میشود دو گناه؛ مشروبخواری و ترک نماز. بنابراین نماز را باید بخواند. حالا ممکن است این نماز قبول نشود اما وظیفه را باید انجام دهد.
🔸🔹بنابراین اگر خودش گناه میکند و میبیند که دیگری مرتکب گناه میشود، ضمن اینکه وظیفهی خودش این است که گناه نکند، وظیفه دارد درصورتیکه شرایط وجود داشته باشد، امر به معروف و نهی از منکر کند.
سوال پانزدهم
◀️در مسئلهی برهنه شدن در عزاداری، آیا امر به معروف و نهی از منکر واجب است؟ ⁉️
✅پاسخ
🔹این امر توصیهی حضرت آقا بوده است به برخی از مداحان که بههرحال افراد در عزاداری لخت نشوند یا امر به لخت شدن نکنند و توصیه نکنند که لخت شوند. 🔻
🔹این فتوای فقهی نیست و معنای حرمت هم ندارد و حال اگر در هیئتی مفسدهای هم نداشت، حرام نیست؛ بنابراین اگر شما تشخیص میدهید که بله این مفسده دارد، خب نهی از آن واجب است؛ اما اگر وقتی گفتیم فینفسه حرام نیست و توصیهی حضرت آقا است؛ حال اگر افرادی لخت شدند در عزاداری و مفسدهای هم نداشت، اینجا نهی از آن واجب نیست، چون منکر حساب نمیشود.
سوال شانزدهم
◀️اگر آمر به معروف بداند مورد تمسخر واقع میشود تکلیف چیست؟ ⁉️
✅پاسخ
♦️صرف تمسخر مجوزی برای ترک امر به معروف و نهی از منکر نیست؛ مگر اینکه موجب آبروریزی شود.
♦️یکوقت فردی ما را مسخره میکند و به حرفمان گوش نمیدهد و اثر نمیپذیرد، پس واجب نیست. اما گاهی مسخره میکند ولی آبروی ما در خطر نیست و اثر هم دارد، در اینجا واجب است امر و نهی کنید.
↩️احکام امر به معروف و نهی از منکر
https://eitaa.com/ahkam31/974
سوال هفدهم
◀️ اگر دختر محجبهای یک دوست بدحجاب دارد و امر به معروف او اثر ندارد، آیا باید با او قطع رابطه کند؟⁉️
✅پاسخ:
♦️اگر ترک رابطه با او اثر داشته باشد به این معنا که اصلاح میشود و حجابش را مراعات میکند، بله واجب است. گاهی وقتها نیز برعکس است یعنی گرمگرفتن و محبتکردن و بعد تذکردادن بیشتر اثر میکند و باید از این راه وارد شد. اما اگر قطع ارتباط اثر ندارد و این رابطه برای شما مفسدهای ندارد رفتوآمد با او اشکالی ندارد.
سوال هجدهم
◀️ آیا لحن در امر به معروف باید آمرانه باشد یا میتوان از الفاظی مثل لطفاً و خواهش میکنم هم استفاده کرد؟ ⁉️
✅پاسخ:
♦️شخصی که میخواهد دیگری را امر و نهی کند جایگاهش بالاتر از فرد گناهکار است، و این ولایت را اجمالاً دارد که میتواند او را امر و نهی کند؛ اما این بدان معنا نیست که در همهجا باید آمرانه برخورد کرد.
🔸🔹اتفاقاً در احکام فقهی آمده است و نظر حضرت آقا هم همین است که اگر شما درخواست کنید و یا با سخن نرم بگویید، نه آمرانه، اثر دارد، این کار نهتنها جایز است بلکه گاهی واجب است از این طریق وارد شوید.
💠در صورتی که تشخیص دادیم اگر احترام کنیم و تعابیر محترمانه بهکار ببریم و از او تعریف کنیم بعد تذکر بدهیم اثر میکند، باید همین شیوه را پیش بگیریم.
سوال نوزدهم
◀️ دوستی های خیابانی اگر آخر و عاقبت ندارد چرا افرادی به این صورت آشنا شده و زندگی مشترک خود را شروع کرده ولی دچار مشکل نشده اند!؟ ⁉️
✅پاسخ:
♦️وقتی گفته می شود جاده لغزنده است و زنجیر چرخ ببندید معنایش این است که اگر در جاده بدون زنجیر چرخ کسی رفت چپ می کند؟!
نه!
معنا و مفهومش این است که اگر چپ کرد خودش را ملامت بکند
هر کس ازدواج خیابانی را انتخاب کرد حتما به معنای خراب شدن زندگانی نیست! ولی این عمل قابل توصیه نیست مثل توصیه به نبستن زنجیر چرخ در جاده لغزنده به دلیل اینکه خودمان دچار مشکل نشده ایم!؟
↩️احکام امر به معروف و نهی از منکر
https://eitaa.com/ahkam31/974
🌸🍃﷽🍃🌸
✋نماز_جماعت
👌 یکی از مستحباتی که فراوان سفارش شده است شرکت در نماز جماعت است که در این زمینه چند نکته کوتاه را یادآوری می کنم:
1⃣👈 یکی از بایدهای نماز جماعت تبعیت از امام جماعت در افعال نماز است یعنی مأموم باید کارهای نماز را مانند رکوع و سجود و نشستن و برخاستن را با امام یا کمی بعد از امام بهجا آورد و اگر کسی در کارهای نماز عمدا از امام جماعت تبعیت نکند، به نظر برخی مراجع از جمله امام خامنه ای نمازش تبدیل به فرادا می شود و فرد از نماز جماعت خارج می شود.(رساله نماز و روزه م 733)
2⃣👈 اگر مأموم سهواً پیش از امام سر از رکوع و سجده بردارد، چنانچه اطمینان داشته باشد که اگر برگردد، در رکوع و سجده به امام میرسد، باید به رکوع و سجده برگردد و با امام سر بردارد.
3⃣👈 کسی مسافر است و یا دیر به جماعت رسیده اگر بخواهد در رکعت سوم یا چهارم اقتدا کند چنانچه در حالی که امام ایستاده است بخواهد اقتدا کند، باید حمد وسوره را آهسته بخواند و اگر برای خواندن سوره وقت ندارد باید حمد را تمام کند و در رکوع (یا سجده که اختلافی است) خود رابه امام جماعت برساند، اگر میداند که برای خواندن حمد زمان کافی ندارد (بنابراحتیاطواجب) باید صبر کند تا امام به رکوع برسد بعد اقتدا کند لذا در حالیکه امام بعد از تکبیر در حال رفتن به رکوع است نیز اقتدا نکند. (مشهور-رسالهمراجعمسأله1442-غیرمشهور :خوئی، بهجت، تبریزی،سیستانی:خودش را به رکوع برساند وم 1441)
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
💠 نماز نشسته در اثر خستگی
💬سؤال: آیا در اثر خستگی ناشی از کار وقتی توان ایستادن نداشته باشیم میتوانیم نمازهای یومیه را به صورت نشسته بخوانیم؟
🔹 مقام معظم رهبری: صرف این مورد که معلّمی یا هر فردی، میداند بخاطر فشار کاری ممکن است نتواند نمازش را ایستاده بخواند، مجوز شرعی بر نشسته نماز خواندن نیست.
🔹 آیتالله سیستانی: اگر واقعاً تا آخر وقت نماز، قدرت ایستادن نداشته باشد، میتواند نشسته نماز بخواند ولی اگر همه کارهایشان را ایستاده انجام میدهند و فقط بخواهد نماز را نشسته بخوانند یا همان اول وقت نشسته بخوانند، باطل است.
🔹 آیتالله مکارم: صرف فشار کاری مجوز نشسته خواندن نماز نیست. تنها در صورتی که عذر موجه شرعی داشته و نتواند یا ایستاده نماز خواندن برای او ضرر داشته باشد، باید بنشیند ولی اگر بتواند بایستد و به عصا یا دیوار تکیه کند یا پاهایش را از هم دور بگذارد، باید ایستاده نماز بخواند، مگر اینکه
فوقالعاده برای او زحمت یا ضرر داشته باشد. همچنین اگر میتواند قسمتی از نماز را ایستاده بخواند، واجب است آن مقدار را بایستد و بقیه را بنشیند.
📚 پینوشت:
استفتا از سایت رهبر معظم انقلاب و آیتالله مکارم، استفتا آنلاین از مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
💠 بيرون آوردن زيورآلات ميت
💬پرسش: اگر بيرون آوردن زيورآلات ميت موجب مجروح شدن بدن او يا قطع انگشت وى شود، وظيفه چيست؟
✅ پاسخ:
در صورتى كه زيورآلات زياد مهم نباشد بايد همراه او دفن شود و اگر مهم است بايد بيرون آورد. (1)
💬پرسش: هرگاه ميت زيورآلات به همراه داشته باشد، آيا بيرون آوردن آنها واجب است يا اين كه با همان زيورآلات بايد دفن شود؟ در صورت وجوب بيرون آوردن زيورآلات و عدم دسترسى به اولياى ميت بايد به چه كسى سپرد؟ و چنانچه بيرون آوردن، مستلزم لمس نامحرم باشد تكليف چيست؟
✅ پاسخ:
در صورتى كه زيورآلات محدودى باشد مىتوان با آن دفن كرد و اگر گرانقيمت باشد بايد بيرون آورد و اگر وارث او شناخته نشود بايد از طرف ورثه صدقه داد. (2)
💬پرسش: اگر در زمان حوادث و بلاياى طبيعى، انسان به اشياءِ قيمتى دست يابد و نتواند صاحب آن را مشخّص كند و به او برگرداند تكليف چيست؟
✅ پاسخ:
🔹 آية الله خامنهاى: اگر در مكانى پيدا كرده است كه مالك شخصى دارد، اگر مالك ادعاى مالكيت آن را كند، متعلق به مالك است. وگرنه حكم لقطه را دارد و اگر در مكان غيرشخصى پيدا شده باشد، حكم لقطه (مالى كه انسان پيدا مىكند) را دارد.
🔹 آية الله سيستانى: اگر از پيدا كردن صاحب آن مأيوس باشيد به فقير متدين صدقه بدهيد و به احتياط واجب بايد با اذن حاكم شرع باشد.
🔹 آية الله مكارم شيرازى: در صورتى كه به هيچ وجه نتواند صاحبش را پيدا كند آن را به قيمت روز بفروشد و پول آن را به نيّت صاحبان اصلى به فقرا صدقه دهد. (3)
📚 پی نوشت:
1. جزوه استفتائات، دفتر آية الله مكارم، س 33.
2. همان، س 38
3. امداد الهى، جواد عليرضايى، ص 134.
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
💠 برخی از مستحبات رکوع
🔹۱. پیش از رفتن به رکوع در حالی که ایستاده است تکبیر بگوید.
🔸۲. اگر نمازگزار مرد است زانوها را به عقب بدهد و اگر زن است زانوها را به عقب ندهد.
🔹۳. سر را پایین نیندازد و مساوی پشت خود نگهدارد.
🔸۴. کف دست را به زانوها تکیه دهد.
🔹۵. نگاه خود را به میان قدمهای خود بدوزد.
🔸۶. پیش از ذکر رکوع یا بعد از آن صلوات بفرستد.
🔹۷. پس از آن که از رکوع سر برداشت و ایستاد در حال آرامش بدن بگوید: «سَمِعَ اللهُ لِمَنْ حَمِدَهُ».
🔸۸. اگر نمازگزار زن است، دست را از زانوها بالاتر بگذارد.
🔹۹. ذکر رکوع را تکرار کند و به عدد فرد ختم کند.
📚 پینوشت:
رساله آموزشی( #مقام_معظم_رهبری ) / جلد اول / فصل سوم / درس۴۲ / مستحبات ركوع
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
💠 مکروهات غذا خوردن
1️⃣ـ غذاخوردن در حال سیری.
2️⃣ـ پرخوری، در روایت است که خداوند بیش از هر چیز از شکم پر بدش میآید.
3️⃣ـ نگاه کردن به صورت دیگران هنگام غذا خوردن.
4️⃣ـ خوردن خوراکی داغ.
5️⃣ـ فوت کردن خوراکی داغ.
6️⃣ ـ با وجود نان، منتظر غذای دیگر بودن.
7️⃣ـ تکهکردن نان با کارد و امثال آن.
8️⃣ـ گذاشتن ظرف غذا روی نان.
9️⃣ ـ پاک کردن کامل گوشت از استخوان.
🔟 ـ پوست کندن میوه.
1️⃣1️⃣ ـ دور انداختن باقی ماندۀ میوه.
📚 پینوشت:
بخش استفتائات پایگاه اطلاعرسانی دفتر آیتالله خامنهای
#احکام
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 موشن گرافیک احکام: از ارث محروم نکن!
🔸 احکامی که باید بدانیم
#آموزش_احکام
https://eitaa.com/fatemi222
⭕️چهار نکته درباره موسیقى حرام
۱٫ موسیقى مطرب حرام است، کوتاه باشد یا بلند، در ایام شادى باشد یا عزا، سنتى باشد یا مدرن و …
۲٫ موسیقى مطرب موسیقى است که انسان را از حالت عادى خارج نموده و از یاد خدا غافل سازد و به بى بند و بارى و گناه دعوت نماید.
۳٫ تهیه و تکثیر و نگهدارى ابزار موسیقى مطرب حرام است.
۴٫ معیار تشخیص موسیقى حرام، با عرف متدینین است.
⭕️شنیدنى هاى حرام
بسیارى از شنیدنى ها حرام است، به چند نمونه از آنها اشاره مى شود:
۱٫ شنیدن غیبت.
۲٫ شنیدن سخن چینى و ترغیب آن.
۳٫ شنیدن موسیقى هاى حرام (همچون موسیقى لهوى مطرب).
۴٫ شنیدن تهمت.
آنچه در شنیدنى هاى حرام مطرح است، استماع است نه شنیدن و به گوش رسیدن. بنابراین اگر از شنیدنى هاى حرام به گوش انسان برسد، حرام نیست.
⭕️گفتگوهاى حرام
گفتگوى سازنده، رمز ارتباط، نشاط و کمال است و به آن سفارش شده است. اما برخى از گفتگوها حرام است. به چند نمونه از آن اشاره مى شود:
۱٫ از جهت محتوا، مانند ناسزا، سخنان گمراه کننده، خلاف عفت عمومى و …
پرسش: آیا حرف رکیک حرام است؟
پاسخ: اگر مستلزم اهانت یا مشتمل بر حرام باشد، حرام است.
۲٫ گفتگوى محرک و فساد آور، چه با نامحرم و چه با غیر آن مگر همسر.
۳٫ گفتگو با نامحرم در صورتى که همراه با لذت باشد، چه گفتگوى مستقیم و چه از طریق تلفن و موبایل و …
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
💠 در چه مواردی مسّ میّت موجب غسل نمیشود؟
🔷 مواردی که مسّ بدن انسان مرده، موجب غسل نمیشود:
1️⃣ کسی که در میدان جنگ به شهادت رسیده است؛
2️⃣ مردهای که هنوز بدنش سرد نشده است؛
3️⃣ مردهای که سه غسلش را انجام دادهاند؛
4️⃣ رساندن مو به بدن میّت؛
5️⃣ رساندن بدن به موی میّت؛
6️⃣ رساندن مو به موی میّت .
📚 آموزش مصوّر احکام آیتالله خامنهای، ص 176.
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
💠#خرج_مراسم_ترحیم
💬وقتی کسی فوت میکنه، معمولاً مخارج مراسم ختم رو از اموال این بنده خدا برمیدارن و خرج میکنن.
⛔️ درحالیکه این ممکنه درست نباشه.
🔹 اگه میت بچه صغیر داره و وصیتی هم برای برگزاری مراسم ختم نداشته، نمیشه از اموالی که الآن به اون بچه رسیده، براش مجلس ختم گرفت.
👈 خرج مراسم ختم رو یا بچههای بزرگتر یا همسرش یا دیگرانی که گرفتن مراسم براشون مهمه، باید بدن.
👈 ارثی که به بچه صغیر رسیده، فقط باید خرج خود صغیر بشه.
📚جامعالأحکام صافی، ج۱، ص۵۳، س۱۸۰.
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
▬📝 ﷽▬
💐🍃🌿🌸🍃🌾🌼
🍃🌺🍂
🍂🍃
🌸
✅ #نماز_و_روزه_قضای_پدر
1️⃣👈 تا انسان #زنده است اگر چه از خواندن نماز و گرفتن روزه خود #عاجز باشد، شخص ديگرى نمى تواند #نماز او را بخواند يا براى او #روزه بگيرد.
2️⃣👈 بر پسر بزرگتر #واجب است پس از #مرگ پدر، #نماز 🤲 و #روزه هايى كه او نخوانده را به جا بياورد.
3️⃣👈 #قضاى_نماز و #روزه هايى كه بر خود ميت واجب بوده، بر #پسر_بزرگ او واجب است و نماز و روزه هايى كه به واسطه #استيجار يا از #پدرش بر او واجب شده بر پسر او #واجب نيست.
📗 #منابع:
۱.توضيح المسائل مراجع، م ١٠٧٨ و ۱۳۹۰
•┈┈••✾❀🕊💓🕊❀✾••┈┈•
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
▬📝 ﷽▬
💐🍃🌿🌸🍃🌾🌼
🍃🌺🍂
🍂🍃
🌸
چند نكته درباره #تسليت🏴
1⃣👈 تسليت به #مصيبت ديدگان اعم از بزرگ و كوچك و زن و مرد، همچنين تسليت صاحبان عزا به يكديگر پس از دفن ميّت #مستحب است.
2⃣👈 #ابراز_همدردى با مصيبت ديدگان بر حسب شأنشان، متفاوت است، به عنوان مثال نسبت به كودك #يتيم، دست كشيدن بر سر او مستحب است. البته در حصول ثواب تسليت، صرف حضور نزد صاحب عزا و ديدار با او كفايت مى كند هر چند ابراز همدردى با گفتن كلمات تسلى بخش افضل است. لكن برپايى مجلس سوگوارى و #اطعام 🌮 مردم از سوى صاحب عزا استحباب ندارد؛ هر چند جايز است. به خصوص زمانى كه بر اثر ترك آن آبروى صاحب عزا به خطر بيفتد.
3⃣👈 در استحباب #تسلى دادن به مصيبت ديدگان، فرقى بين زن 🧕 و مرد 🧔 نيست.
4⃣👈 #تسليت دادن مستحب است، خواه پيش از دفن و خواه بعد از #دفن.
5⃣👈 فرستادن غذا 🍲 براى #بستگان_ميت در مدتى كه به قصد عزادارى نشسته اند، #مستحب است.
6⃣ 👈 #غذا_خوردن نزد مصيبت زدگان #مكروه است.
7⃣👈 #صاحب_عزا تا سه روز مناسب است براى عزا بنشيند.
8⃣👈 به #صبر و #فراموشى واداشتن صاحبان عزا از #مستحبات مؤكد است
📗 #منابع:
۱. فرهنگ فقه ج ۲ ص ۴۷۶
۲. تحريرالوسيله چهار جلدى ج ۱ ص ۸۶ و ۱۶۸ و ۱۷۱
•┈┈••✾❀🕊💓🕊❀✾••┈┈•
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
▬📝 ﷽▬
💐🍃🌿🌸🍃🌾🌼
🍃🌺🍂
🍂🍃
🌸
مواردی که #تصرف در ملک 🏠 #میت حرام است.
1⃣👈 میتی که #خمس یا #زکات بدهکار است، مگر آنکه بدهی او را بدهند یا بنا داشته باشند بدون مسامحه بپردازند ویا ضامن شوند که پرداخت نمایند.
2⃣👈 میتی که به #مردم_بدهکار است، ولی تصرفات معمولی که برای تجهیز میت معمول است و همچنین در صورتی که بدهکاری او کمتر از ارث است و ورثه بنا داتشه باشند که بدهی را بپردازند مانع ندارد.
3⃣👈 میتی که بعضی از ورثه او صغیر 👧 یا دیوانه یا غایب هستند، مگر تصرفات جزئی که برای برداشتن میت معمول است.
4⃣👈 اگر کسی بمیرد، ورثه بالغ او می توانند از سهم #خودشان برای او عزاداری نمایند، ولی از سهم صغیر نمی شود چیزی برداشت.
📗 #منابع:
۱. توضیح المسائل مراجع م ۸۷۵ و ۸۷۶ و ۸۷۷
۲. همان ج ۲ ص ۶۹۱ مسائل متفرقه م ۳۰
۳. احکام دو دقیقه ای محمود اکبری ج ۵ ص ۵۵
•┈┈••✾❀🕊💓🕊❀✾••┈┈•
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
▬📝 ﷽▬
💐🍃🌿🌸🍃🌾🌼
🍃🌺🍂
🍂🍃
🌸
عضو جدا شده از #میت
عضو جدا شده از میت سه صورت دارد:
1⃣👈 عضو جدا شده اگر مشتمل بر #استخوان نباشد باید #دفن نمود.
2⃣👈 عضو جدا شده اگر مشتمل بر استخوان باشد باید #غسل و #دفن نمود.
3⃣👈 عضو جدا شده اگر مشتمل بر #سینه_میت باشد باید غسل و کفن کرده و #نماز 🤲 بر آن خواند ودفن نمود.
🔗 مساله: واجب است اجزای جدا شده از میت را در صورت امکان به بدن میت ملحق نمود، حتی مو و دندان و ناخن او.
🔗مساله: نماز خواندن بر میت مسلمان، یا بچهای 🙍♂ که محکوم به اسلام و شش سال او تمام شده باشد، واجب است.
📗 #منابع:
۱. تحریرالوسیله ج ۱ ص ۳۷۴ و ۱۵۷
۲. احکام دو دقیقه ای محمود اکبری ج ۶ ص۴۲
•┈┈••✾❀🕊💓🕊❀✾••┈┈•
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
▬📝 ﷽▬
💐🍃🌿🌸🍃🌾🌼
🍃🌺🍂
🍂🍃
🌸
🕋 #اقسام_قبله🕋
🕴روبه #قبله_بودن سه صورت دارد:🕴
1⃣👈 #واجب: مانند رو به قبله #خواندن_نماز، روبه قبله کردن میت، دفن میت وذبح حیوان.
2⃣👈 #مستحب: مانند روبه قبله بودن هنگام #خواندن_قرآن ودعا وتعقیب نماز،و...
3⃣👈 #حرام: مانند روبه قبله بودن #هنگام_دستشویی.
👌 #انحراف از #قبله درنماز سه گونه است:
(الف)انحراف #کم درحد سه چهار درجه مانعی ندارد.
(ب)انحراف #سهوی کمتراز 90 درجه که مانعی ندارد
(ج)انحراف #بیش از 90 درجه #باطل است چه عمدی باشد چه سهوی.
📗 #منابع
۱. توضیح المسائل مراجع م ۷۸۱ و ۷۷۸ و ۵۹ و ۶۰
۲. احکام دودقیقه ای محمود اکبری ج ۶ ص ۵۰
•┈┈••✾❀🕊💓🕊❀✾••┈┈•
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
🔸مباحثی در آستانه فاطمیه
https://eitaa.com/fatemi222/7061
🔸جهت مطالعه در هفته بسیج
https://eitaa.com/fatemi222/11195
✍ادامه مباحث فاطمیه 👇
https://eitaa.com/fatemi222/11219
💠وصیت به اهدای اعضا بعداز مرگ
💬سؤال:
علاقمند هستم اعضای خود را هدیه کرده و از بدن من بعد از مردنم استفاده شود و تمایل خود را هم به اطلاع مسئولین رساندهام. آنان نیز از من خواستهاند که آن را در وصیتنامهی خود نوشته و ورثه را هم از خواست خود آگاه کنم، آیا چنین حقّی را دارم؟
✅ جواب:
استفاده از اعضای میّت برای پیوند به بدن شخص دیگر برای نجات جان او یا درمان بیماری وی اشکال ندارد و وصیّت به این مطالب هم مانعی ندارد، مگر در اعضایی که برداشتن آنها از بدن میّت، موجب صدق عنوان مثله باشد و یا عرفاً هتک حرمت میّت محسوب شود.
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠غسل و نماز میّتِ جنین
💬آیا جنین سقط شده، غسل ،کفن و نماز میّت دارد؟
📚فهرست احکام
https://eitaa.com/ahkam31/910