🔰فهرست موضوعی خاطرات #اخلاق #تربیتی 2️⃣1️⃣ - حرف ر 📒خاطره ای از امام رضا (ع) ❇️موضوع حسب و نسب حضرت
👈چه کسی به پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم نزدیک تر است؟
مأمون به امام رضا علیه السلام گفت: «من درباره ی نسب خودم و شما فکر کردم و به این نتیجه رسیدم که ما و شما یکی هستیم؛ جدّ ما عباس؛ عموی پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم بود و مادر شما؛ فاطمهB، دختر پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم و اختلافاتی که بین پیروان ما هست ناشی از هیجان و تعصب بی دلیل است».
امام فرمودند: «در این جا مطلبی هست که اگر دوست داشته باشی می گویم و اگر نه، نمی گویم».
گفت: «این حرف را زدم که نظر شما را بدانم!»
حضرت فرمودند: «اگر همین حالا پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم از پشت این پرده ظاهر شود و از دختر تو خواستگاری کند، آیا دخترت را به ایشان می دهی؟» گفت: «سبحان الله! آیا کسی هست که دخترش را به پیغمبر ندهد؟»
امام فرمودند: «خوب آیا پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم می تواند دختر مرا خواستگاری کند؟»
جواب روشن بود؛ چنین چیزی امکان نداشت.
مأمون سکوت کرد، لحظاتی بعد سرش را بلند کرد و گفت: «به خدا قسم شما از ما به رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم نزدیک ترید!»(1)
1- . بحارالانوار، ج 12، ص 56
. https://eitaa.com/ahlebet1
🔰فهرست موضوعی خاطرات #اخلاق #تربیتی 4️⃣1️⃣ - حرف ژ . 5️⃣1️⃣ - حرف س 🔰#سخن بایدها و نباید های سخن گویی 1️⃣ - کامل بیان کردن مطلب ❇️ دو لنگه مطلب را بیان کن
👈استاد سخن مرحوم فلسفی <که همه گروه های سنی تحصیلی و ... را جزب کرده بود> می فرمود :
مطلب را سنجیده و حساب شده و به اصلاح دو لنگه مطلب را بیان کنید.
سپس خاطره ای از تعریف کرد که در باره حقوق زن در خانه اشاره داشتم که زن در قبال زحمات در خانه می تواند از شوهرش مطالبه حقوق کند!
پس از پایان منبر مردی آمد گفت: با این سخنانت من را بیچاره کردی زنی دارم ....
گفتم فردا شب حتماً او را بیاور تا درستش کنم
پس ار مطرح کردن مسئله تعدد زوجات و ... آمد گفت خدا خیرت دهد تعادل برقرار شد
این است که گفته شده : مردم را بین خوف و رجاء نگاه دارید.!
2️⃣ - در نظر گرفتن موقیت زمانی و ....
https://eitaa.com/ahlebet1/108
🔰#سفر
. https://eitaa.com/ahlebet1
🔰فهرست موضوعی خاطرات #اخلاق #تربیتی ❌خاطره بد سفر 👈در علت گرفتاری به #بیماری قند و #دیکس و #آرتورز و #سیاتیک می گفت :
📙 ... سفرهایی داشتم به مناطق... از جمله خاطرات بد این سفرها؛ سر سفره ای نشستم که توسط افراد متمول غذای فراوانی تهیه شده بود مثلا «موقع افطار چند ظرف آوردند، شبیه در دیگی بزرگ، که چند دسته داشت را چند نفر آوردند محتوای یک گوسفند بزرگ پخته شده «کم آب با کله و دنبه» روی برنگ گذاشته و بر سر این سینی ها تعداد محدودی نشستند یکی زبانش را در می آورد و می خورد دیگری راستا، را چنگ می زد و ...»
من که در خانواده معمولی تقریباً ده نفری سر سفره مقدار کمی گوشت به اصطلاع «آب گوشت ستاره نشان» بزرگ شده بودم، بیش از اندازه معمول از این غذا خوردم و در جایی دیگر دیدم غذاهای اضافی را می ریختند آخه اسراف می شود و ...
اوائل، از نظر محل استراحت امکانات بود لیکن بر اثر ... این امکانات از دست رفت بطوری که موقع خواب دست زیر سر می گذاشتم، این کار عادت شده بود و در خانه هم ادامه داشت برای مطالعه هم تکیه روی یک سمت بدن داشتم ،این بود که گرفتارم کرد.
❌عوارض اضافه خوری از نظر کیفیت و بدی نشستن و استراحت
👈در اثر اضافه خوردن، از نظر کیفیت دچار قند خون شدم .
خوشبختانه بخت مرا یاری کرد و سوزش و آفت زدن زبان یاد آور کنترل قندم می شود و ...
بناچار از خوردن شیرنی جات پرهیز کردم و با خوردن میوه جات خود را تقویت می کردم که یکی از میوه ها «خیار» بود که من را گرفتار کرد.
در اثر «خوردن سردی» که یکی از علت ها بود، گرفتار بیماری #قند و #دیکس کمر و #آرتورز و #سیاتیک شدم :
هر چند درمان اطبا و فزیوترابی مسکن درد ها، بود اما علاج واقعی #توسل به اهلـبیت علیهم السلام بود.
👈در حال ... #توسل از خدا خواستم، در نماز طبق معمول بتوانم بایستم و بنشینم تا اینکه ظاهراً #الهام شد، که «خیار » خوردن را تعطیل کن. دوم : یاد خاطرت بیماری آیه الله العظمی فاضل لنکرانی (ره) کردم👇آن دستو ر هم عمل شد، از برکت این راهنمائی هر سه بیماری بحمد الله برطرف شده.
جریان این بود که دکتر ایشان گفته بود:
https://eitaa.com/ahlebet1/13
لذا چگونگی محل مطالعه و استراحت را نیز عوض کردم، البته شفادهنده خداست ابتدا باید از او طلب شفا کرد، چرا که اینها نمونه تجربه های شخصی بیمار و طبیبان 👇است و ممکن است سازکار همه مردم نباشد. ❇️دستور العمل «عملی» دکتر حبیبی ساکن امریکا
https://eitaa.com/jadid6/10 https://eitaa.com/ahlebet1
🔰فهرست موضوعی خاطرات 6️⃣1️⃣ - حرف ش 🔰# شيعه ✅عوامل مهم در گسترش شيعه ✳️مناظره علاّمه حلّى (حاضر جوابی)
👈زمانى كه، به سلطان محمد خدابنده، نوه هلاكوخان مغول، اطلاع دادند : علاوه بر چهار مذهب اهل تسنن، مذهب ديگرى بنام شيعه، در بين مذاهب اسلامى وجود دارد؛ و رهبر آنان علاّمه حلّى،(1) يكى از مجتهدين و نامداران اين فرقه در شهر حلّه عراق، زندگى مى كند؛ او تصميم گرفت كه علاّمه حلّى را به سلطانيه قزوين كه مركز حكومت وى بود دعوت كند. مجلس و محفلى تشكيل داده و علاّمه را با بزرگان اهل تسنن، مواجه ساخت. هنگام مباحثه، علاّمه بر همه علما غلبه يافت و در نتيجه شاه و تمامى درباريان به مذهب شيعه گرويدند و اسامى ائمه معصومين عليهم السّلام را بر سكّه ضرب نموده و در خطبه ها قرائت كردند. روزى علاّمه حلّى، در مجلس سلطان و در پايان مناظره با علماء، خطبه بليغى در بيان اثبات مذهب شيعه اماميه، ايراد نمود و چون به نام هاى مقدس چهارده معصوم عليهم السّلام رسيد؛ علاوه بر پيامبر (ص) بر همه آن بزرگان صلوات فرستاد. در اين موقع سيّدى از اهل موصل- كه شخصى ناصبى و از دشمنان خاندان رسالت بود،- برآشفت و خطاب به علاّمه گفت : شما شيعيان، چه دليلى داريد كه بر غير پيامبر، صلوات و درود مى فرستيد؟ علاّمه بدون تأمل فرمود : دليل ما اين آيه قرآن است كه خداوند مى فرمايد : اَلَّذينَ اِذا اَصابَتْهُمْ مُصيبَةٌ قالُوا اِنّا لِلّهِ وَ اِنّا اِلَيْهِ راجِعُونَ، اُولئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَواتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ وَ اُولئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ (2) : كسانى كه هرگاه مصيبتى به آن ها مى رسد، مى گويند : ما از آنِ خدائيم و به سوى او بازگشت مى كنيم، درود و رحمت خداوند بر آنان باد و آن ها هدايت يافته گان هستند، سيد موصلى، با ناراحتى گفت : كدام مصيبت برخاندان پيامبر و امامان شما رسيده است كه طبق اين آيه شايسته درود و صلوات خداوندى باشند؟ علامه فرمود : كدام مصيبت دردناك تر و دشوارتر از اين مى تواند باشد كه مانند تو، فرزند نا اهلى، از ميان آن ها پيدا شده و ديگران را بر آل رسول (ص) مقدم داشته؛ تا آن جا كه حاضر نباشد، اين همه فضائل و مناقب پدران پاك خويش را بشنود، حاضران مجلس، همگى از پاسخ به موقع علاّمه خنديده و حاضرجوابى و كلام زيباى آن دانشمند فرزانه را، تحسين كردند.(3) (4)
1حسن بن يوسف بن على بن مطهّرحلّى، معروف به علاّمه حلّى، يكى از چهره هاى درخشان و از اركان مهمّ مذهب اماميه مى باشد. وى در فقه و اصول و كلام و منطق و فلسفه و رجال و غيره كتاب نوشته است. در حدود صد كتاب از آثار خطى يا چاپى او شناخته شده كه بعضى از آن ها (مانند تذكره الفقهاء) به تنهائى در اثبات نبوغ او كافى است. علاّمه كتب زيادى در فقه دارد كه غالب آن ها همانند : كتاب هاى محقق حلّى در زمان هاى بعد از او از طرف فقهاء شرح و حاشيه شده است .
كتب معروف فقهى علامه، عبارت است از : ارشاد، تبصره المتعلمين، قواعد، تحرير، تذكرة الفقهاء، مختلف الشيعه، منتهى، علاّمه اساتيد زيادى داشته است. در فقه شاگرد دائى خود، محقق حلّى و در فلسفه و منطق، شاگرد خواجه نصيرالدين طوسى بوده است، فقه عامّه را، نزد علماى اهل تسنن تحصيل كرده است . علاّمه در سال 648 متولد شده و در سال 726 در سن 78 سالگى درگذشته است.
2 بقره / 156 و 157.3 روضات الجنات، 284 / 2.
4 در يكى از كتاب هاى معتبر اهل سنت از پيامبر اكرم (ص) چنين روايت شده : لا تصلوا علىَّ الصلوة البتراء، فقالوا : و ما الصلوة البتراء؟ قال : تقولون : اللّهم صلّ على محمد و تمسكون، بل قولوا اللهم صل على محمد و على آل محمد، يعنى درود ناقص بر من نفرستيد. گفتند : درود بدون دنباله و ناقص چيست ؟ فرمود : اين كه بگوئيد :خداوندا بر محمد درود فرست و ساكت شويد، بلكه بگوئيد : خداوندا بر محمد و آل محمد درود فرست.
مقدمه الاتقان، ص 17. الصّواعق المحرقه، 78)
https://eitaa.com/ahlebet1
🔰فهرست موضوعی خاطرات #اخلاق #تربیتی 7️⃣1️⃣ - حرف ص 🔰# صلوات ✅ اهميت صلوات
https://eitaa.com/ahlebet1/105 . https://eitaa.com/ahlebet1
🔰فهرست موضوعی خاطرات بزرگان 1️⃣2️⃣ - حرف ع 🌾اهمیت آشنائی با عالمان و بزرگان دین
https://eitaa.com/dastan_latifeh/34
🌾نمونه ای از خدمات بزرگان دین
https://eitaa.com/ahlebet1/27 . https://eitaa.com/ahlebet1
🔰فهرست موضوعی خاطرات #اخلاق #تربیتی 3️⃣2️⃣ - حرف ف 2️⃣4️⃣ - حرف ق 🔰#قرآن ✅موضوع ختم قرآن
👈رهبر بزرگوار امام خمينى (رضوان الله تعالی عليه) هر روز سه تا پنج مرتبه قرآن مى خواندند (1).
در ماه مبارك رمضان ، سه بار قرآن را ختم مى كردند و شايد كسى باور نكند كه ايشان در جايگاه يك رهبر انقلابى و سياسى، اكثر دعاهاى كتاب ((مفاتيح الجنان )) را خوانده باشند!
(1) يكى از نزديكان امام خمينى تربيتى مى گويد:
مرحوم امام روزانه چندين نوبت قرآن مى خواندند با همان صداى ملكوتى ايشان در هر فرصت مناسبى كه پيش مى آمد، قرآن مى خواندند و معمولا بعد از نماز صبح ، قبل از نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا يا در هر فرصت ديگر، مقيد به اين مستحب الهى بودند و ما بارها كه در ضمن روز خدمت ايشان مى رسيديم ، امام را مشغول خواندن قرآن مى يافتيم (1) .
يكى از همراهان امام در نجف اشرف درباره ايشان اظهار مى كردند كه :
ايشان هر روز ده جزء قرآن در ماه رمضان مى خواندند، يعنى در هر سه روز يك دوره قرآن مى خواندند، برخى از برادران خوشحال بودند كه دو دوره قرآن خوانده اند، ولى بعد مى فهميدند كه امام ده يا يازده دوره قرآن را خوانده اند
📚مختارى ، رضا، سيماى فرزانگان ، ص 159
البته از بزرگان قبل از ايشان نيز دارای اين سيره بودند و فرزندان خود را بر ادامه آن سفارش می فرمودند.
علامه مجلسى اول (ره ) در اجازه اى كه براى فرزندش ملامحمد باقر صاحب بحارالانوار نوشته است ، او را به قرائت يك جزء قرآن در هر روز و مطالعه و تفكر در نامه حضرت اميرالمؤ منين (ع ) به امام حسن مجتبى (ع ) - كه در نهج البلاغه مسطور است - و عمل به آن سفارش مى كند.
- مختارى ، رضا، سيماى فرزانگان ص 167
https://eitaa.com/ahlebet1
🔰فهرست موضوعی خاطرات #اخلاق #تربیتی 9️⃣2️⃣ - حرف ن 🔰موضوع : نماز ✅ابن سینا و کمک گرفتن از نماز 👈وی در خاطرات خود آورده است: «شب و روز جز به تحصیل علم به چیز دیگری نمی اندیشیدم و به غیر از فهمیدن به چیز دیگری توجه نداشتم، و به همین طریق پیش می رفتم، تا اینکه حقیقت هر مسئله ای برای من مسلم می شد و هرگاه در مسئله ای حیران بودم و یا نمی توانستم قضیه را بفهمم، به مسجد پناه می بردم، نماز می گزاردم و خالق هستی را ستایش می کردم، در این حال معمای من حل و مشکل برطرف می شد.. https://eitaa.com/ahlebet1
🔰فهرست موضوعی خاطرات #اخلاقی #تربیتی 1️⃣3️⃣ -
📙حرف ه
💠موضوع : هنر
🌷نمونه تلاشگران پیروز
توماس آلوا اديسون
توماس آلوا اديسون، بچه قوى هيكلى نبود، ولى سرش آن قدر بزرگ بود، كه طبيب شهر هميشه مى گفت: اين بچه مغز فوق العادهاى دارد.
يك بار در كانال آب افتاد و چيزى نمانده بود، كه آب او را ببرد، اما به موقع او را از كانال بيرون كشيدند.
بار ديگر در يك آسانسور گندم افتاد و مدتى در ميان گندم ها دفن شد، ولى باز به موقع او را نجات دادند .
يك روز مى خواست، تسمه اى را كوتاه كند، دو سر تسمه را با انگشتان خود نگه داشت و به يك پسر بچه دستور داد، آن را با تيشه قطع كند، اما تيشه به انگشت اديسون اصابت كرد و در نتيجه يك انگشت خود را از دست داد .
در يك آزمايش، اسيد روى صورتش ريخت، صورتش زخم شد، اما چون چشم هايش بسته بود، آسيبى به چشمان او نرسيد.
اديسون ده ساله بود، كه كارهاى آزمايشگاهى را در زيرزمين خانه اش شروع كرد .
بيش از دويست شيشه در طاقچه زيرزمين گذاشته بود و بر روى برچسب شيشه ها نوشته بود، زهر، تا كسى به آنها دست نزند .
كتابى در مورد علم فيزيك خريد، با اينكه مطالب كتاب را مى خواند و خوب مى فهميد، اما تا چيزى را آزمايش نمى كرد، به آن اعتماد پيدا نمى نمود .
اديسون در سن يازده سالگى، كارهاى نيوتن، تاريخ آمريكا، كتاب مقدس و آثار شكسپير و شعراء و مورخان و دانشمندان مشهور را خوب يادگرفته بود.
او در دوازده سالگى براى بدست آوردن پول بيشتر، در اوقات بيكارى به روزنامه فروشى پرداخت و با سماجت و پشتكار توانست، اجازه فروش روزنامه، كتاب، مجلات و ميوه و شيرينى در قطار بين راه ((پرت هون)) و ((دتروا)) را كسب نمايد . پس از مدتى اديسون، يك آزمايشگاه شيمى در قطار داير كرد.
اديسون به تدريج شش آزمايشگاه بزرگ تشكيل داد، كه كارگرانش نزديك به دويست و پنجاه نفر مى رسيد و آزمايشگاه هاى او مدت هفتاد و دو سال فعال بود.
او از ساعت هفت صبح تا ساعت هفت شب كار مى كرد. اولين اختراع اديسون، يك دستگاه تلگراف بود.
اديسون سرانجام با مطالعه، تحقيق، كار و تلاش شبانه روزى و فوق العاده، مجموعا 122 اختراع را به نام خود، به ثبت رسانيد، از جمله اختراعات او، آثار ارزشمندى مانند لامپ برق، گرامافون، تلگراف، تلفن و راديو بود، كه در سراسر جهان از آنها استفاده مى شود.
-333 چهره درخشان، ج 1، ص 63 58 . ?
اديسون در سال 1847 ميلادى به دنيا آمده بود و به سال 1931 چشم از جهان فرو بست، اما سراسر زندگى 74 ساله او آميخته با كار و تلاش و تحول و اختراع بود، با حوادث سخت و تلخى هم در طول زندگى روبرو مىشد، از هر حادثهاى هم تجربه و درسى مىآموخت .
خاطرات توحیدی ادیسون
يك بار هم كه ناخن پاى اين محقق و نابغه بزرگ افتاده بود، گفت:
امروز ناخن من افتاده است، اگر همه جمعيت روى كره زمين جمع شوند و با هم همكارى كنند كه ناخن مرا آن طور كه بوده است بسازند، همه ناتوان مى مانند، اما بيش از يك ماه طول نمى كشد كه خداوند توانا ناخن مرا همانطور كه اول بود مىسازد و اين دليل بزرگى است كه همه موجودات عالم را پروردگار عالم به وجود آورده است.
-آشنايى با خداى جهان، 228 . ?
((اديسون )) كه در اختراع برق زحمات جانكاهى متحمّل شد و شايد جان خود را در اين راه نيز از دست داد، امّا دنيايى را روشن ساخت و يا مانند ((پاستور)) كه با كشف ميكروب ميليونها انسان را از خطر مرگ رهايى بخشيد و دهها مانند اينها، در برابر عمل خود نزد خداوند پاداشى خواهند داشت ، يا نه ؟ و اصولاًوضعيت اينها چگونه خواهد بود؟
. https://eitaa.com/ahlebet1
🔰#آبرو
#راهکار
📚عذاب شدید بردن آبروی دیگران!
⚫️🌔مردی خدمت امام موسی کاظم (علیه السلام) آمد و عرضه داشت:
فدایت شوم، از یکی از برادران دینی کاری نقل کردند که ناپسند بود،
از خودش پرسیدم انکار کرد در حالی که جمعی از افراد موثق و قابل اعتماد این مطلب را از او نقل کردند!
حضرت فرمود: گوش و چشم خود را در مقابل برادر مسلمانت تکذیب کن ..
حتی اگر پنجاه نفر قسم خوردند که او کاری کرده و او بگوید نکرده ام از او قبول کن و از آنها نپذیر!
هرگز چیزی که مایه عیب و ننگ اوست و شخصیتش را از بین می برد در جامعه منتشر نکن که از آنها خواهی بود که خدا در موردشان فرموده:
"کسانی که دوست دارند زشتی ها در میان مؤمنان پخش شود عذاب دردناکی در دنیا و آخرت دارند"
حسن ختام این مطلب، حدیثی تکان دهنده از حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم است که فرمودند:
هر کس گناه و کار زشتی را نشر و پخش کند، همانند کسی است که آن کار را انجام داده است...
📗کافی ج 8 ص 147. آیه مذكور در سوره نور آیه 19 قرار دارد.
📒به نقل از تفسیر راهنما.
📕بحارالأنوار، ج 72، ص 365، ح 77.
. https://eitaa.com/ahlebet1
🔰#آگاهی
✅امام آگاه بر احوال شیعیان
ابن شهرآشوب از موسی بن سیار روایت کرده که گفت: من با حضرت #امام_رضا علیه السلام بودم و با آن حضرت به شهر طوس نزدیک شده بودیم که صدای شیون و فغانی شنیدیم، در پی آن صدا رفتیم، ناگاه به جنازه ای برخوردیم.
چون نگاهم به جنازه افتاد، دیدم آقایم پا از رکاب خالی کرد و از اسب پیاده شد و نزدیک جنازه رفت و او را بلند کرد، پس خود را به آن جنازه چسبانید؛ آن گونه که برّه نوزاد، خود را به مادر می چسباند. آنگاه رو به من نمود و فرمود:
ای موسی بن سیار؛ هر کس #مشایعت کند #جنازه دوستی از دوستان ما را، از #گناهان خود بیرون می شود مانند روزی که از مادر متولّد شده که هیچ گناهی بر او نیست.
چون جنازه را نزدیک قبر بر زمین نهادند، آقای خود امام رضا علیه السلام را دیدم که به طرف میت رفت و مردم را کنار کرد تا خود را به جنازه رسانید، پس دست خود را به سینه او نهاد و فرمود: ای فلان بن فلان؛ بشارت باد تو را به بهشت، بعد از این ساعت دیگر #وحشت وترسی برای تو نیست.
من عرض کردم: فدای تو شوم؛ آیا این میت را می شناسی و حال آن که به خدا سوگند این سرزمین را تا به حال ندیده و نیامده بودید؟!
فرمود: ای موسی؛ آیا می دانی که #اعمال #شیعیان ما در هر صبح و شام بر ما امامان عرضه می شود؟ پس اگر #تقصیری در اعمال ایشان دیدیم از خدا می خواهیم که او را #عفو کند و اگر کار خوب از او دیدیم از خدا برای او #پاداش نیکو درخواست می کنیم.
منبع📚: منتهی الآمال: 910
https://eitaa.com/ahlebet1