📑 سلسله مباحث اصلاحطلبی، امر به معروف و نهی از منکر
🔻بخش سیزدهم (۱)
🛑 آثار و نتایج ترک امر به معروف و نهی از منکر
✅ دانستیم که امر به معروف و نهي از منكر شیوهها و مراتبی دارد و بهویژه باید محبّت، مدارا و دعوت با عمل و رفتار نیکو را مقدّم داشت.
نكتهي بعد، نهي و تحذير شديدي است كه اسلام از ترك امر به معروف و نهي از منكر كرده و هشداری است كه نسبتبه تبعات تلخ و سنگین دنيوي و اخروي آن داده است.
هشت محور بر اساس روایات استخراج كردهام كه تقدیم خواهد شد.
✅ اوّلين اثر، واژگوني ارزشها در جامعه است. وقتي امر به معروف و نهي از منكر در جامعه ترك ميشود، خوبها بد و بدها خوب معرّفی میشوند. ضدّ ارزشها به ارزش و ارزشها به ضدّ ارزش تبديل ميشود.
✅ پيغمبراكرم صلّیاللهعلیهوآله فرمودند: كَيْفَ بِكُمْ إِذا فَسَدَ نِساؤُكُمْ وَ فَسَقَ شُبّانُكُمْ وَ لَمْ تَأْمُرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ لَمْ تَنْهَوْا عَنِ اَلْمُنْكَرِ؟ فَقِيلَ لَهُ: وَ يَكُونُ ذٰلِكَ يا رَسُولَ اَللّٰهِ؟!
قالَ: نَعَمْ وَ شَرٌّ مِنْ ذٰلِكَ، ...
✅ اي مسلمانان چه حالى خواهيد داشت هنگامي كه زنان شما فاسد و جوانهاي شما فاسق شوند و امر به معروف و نهي از منكر هم نكنيد؟
عرض كردند: اي رسول خدا، مگر ميشود در جامعهي اسلامي كار به اينجا بكشد؟
حضرت فرمودند: بله و از اين هم بدتر ميشود!
✅ اي مسلمانان در چه حالي خواهيد بود وقتي كه در جامعهي اسلامي به منكر امر كنيد و از معروف نهي كنيد؟
عرض شد: اي رسول خدا آيا چنين چيزي هم ميشود؟
فرمودند: بله و از اين بدتر هم ميشود!
✅ در چه حالي خواهيد بود وقتي كه در جامعهي اسلامي معروف را منكر ميبينيد و منكر را معروف؟
يعني ارزشها واژگونه، بدها خوب و خوبها بد به نظر ميآیند.
اين اوّلين اثر و نتیجهی ترك امر به معروف و نهي از منكر است.
🖌 استاد مهدی طیّب حفظهالله
❗️ ادامه دارد ...
من خس بی سروپایم که به سیل افتادم
او که می رفت مرا هم به دل دریا برد
۞ حاج محمد اسماعیل دولابی: امام حسین علیه السّلام مجرا و نهری بین خدا و خلق است. هر کس محاذی او شود، او را به بالا میبرد. وقتی با #امام_حسین علیه السّلام کارت اصلاح شد، عبادتت هم تمام شد، دنیا هم تمام شد و به جای اصلی خودت رفتهای.
📘مصباح الهدی ص ۳۰۲
#زهیر_بن_قین #حر_بن_یزید_ریاحی #وهب
#موت #دنیا #عبادت #شهید #طاعت #عبادت #یقین #دنیا
🟥📢 شرح فراز (۱۵ دقیقه): ↙️↙️↙️
🔊🔊 استاد مهدی طیب
🟥⁉️ آیا امام حسین علیهالسّلام از آغاز میدانستند به شهادت میرسند (بخش نهم)
◻️آنچه بحث را با آن شروع کردیم این بود که اگر یزید برای بیعت گرفتن سراغ امام حسین علیهالسّلام نمیرفت، یقیناً امام حسین علیهالسّلام برای مبارزه با ظلم و فساد و بیدینی یزید، سراغ او میرفتند. اگر یزید دست از امام حسین علیهالسّلام برمیداشت، یقیناً امام حسین علیهالسّلام دستبردار یزید نبودند.
◻️گفتیم حرکت امام در رابطه با پدیدهی حکومت یزید، یک حرکت فعّال است، نه یک حرکت منفعل که منتظر بمانند از او بیعت بخواهند. دو سال به مرگ معاویه مانده بود که امام حسین علیهالسّلام در سفر حجّی که مشرّف شدند، در مِنا دو کار بسیار بزرگ کردند. چون از همان موقع معاویه شروع کرده بود به زمینهسازی برای بیعت گرفتن برای یزید، بهعنوان ولیعهد خودش. امام حسین علیهالسّلام یک تجمّع از روشنفکران، صاحبان اندیشه، صاحبان قلم و صاحبان سخن، در مِنا تشکیل دادند؛ آنان را در خیمهی خودشان جمع کردند و یک سخنرانی عجیب ایراد فرمودند. سالهای قبل آن سخنرانی را از تحفالعقول خوانده و ترجمه کردهام.
◻️حضرت در آن سخنرانی چنان به این روشنفکران میتازند؛ روشنفکرانِ خودفروختهی دنیاپرستی که با جیره و مواجبی که از حکومت اموی و دستگاه ظلم معاویه میگیرند، دهانها را بستهاند و وظیفهی امر به معروف و نهی از منکر را ترک کردهاند و به ابزار توجیه حکومت ظالم و ستمگر اموی تبدیل شدهاند. و حضرت در همان سخنرانی نهضت خویش را اعلام میکنند. هنوز معاویه زنده است؛ امّا امام در همان سخنرانی بیان میکنند که نهضتی را در پیش خواهیم گرفت که نهضت مبارزه برای رسیدن به قدرت و ثروت نیست. اللَّهُمَّ اِنَّكَ تَعْلَمُ اَنَّهُ لَمْ يَكُنِ الَّذِی كانَ مِنّا تَنافُساً فِی سُلْطانٍ، وَ لاَ الْتِماسَ شَیءٍ مِنْ فُضُولِ الْحُطامِ، وَ لـٰكِنْ لِنُرِىَ الْمَعالِمَ مِنْ دِينِكَ، وَ نُظْهِرَ الْاِصْلاحَ فِی بِلادِكَ. از نهضت سخن میگویند! از قیامی سخن میگویند که برای قدرتطلبی نیست؛ رقابت بر سر سلطنت و قدرت نیست. این قیام دنیاطلبی نیست که بخواهیم به قدرت برسیم و زراندوزی کنیم. هدف ما اقامهی دین خداست. هدف ما اصلاحطلبی است؛ مبارزهی با ظلم است؛ در امنیّت قرار گرفتن مظلومان است؛ بر پا شدن حدود و احکام الهی است.
◻️با این اوصاف چگونه میتوان گفت امام حسین علیهالسّلام منفعل بودند و بعد از اینکه یزید از امام بیعت خواست، ایشان تصمیم گرفتند این حرکت را انجام دهند. از دست استاندار مدینه فرار کردند؛ به مکّه رفتند؛ آنجا هم دیدند نمیشود فرار کرد ولذا به کوفه رفتند. یا بگوییم نامههای کوفیان سبب حرکت حضرت شد. کدام نامه؟ هنوز دو سال به مرگ معاویه مانده که حضرت از نهضتشان سخن میگویند.
◻️دومین گزارشی را که از سفر حجّ امام و سخنرانی ایشان در مِنا هست و در کتابهای متعدّدی نقل شده، برایتان میخوانم. امام حسین علیهالسّلام یاران و بستگانشان از بنیهاشم را و همهی صحابه و چهرههای شاخص تابعین را که در آن سال به حج مشرّف بودند، در چادر و خیمهای جمع کردند. بنا به نقل روایت، این جمعیّت بیش از هزار نفر بودند. حضرت سخنانی برای آنان ایراد فرمودند که اگر عزیزان علاقهمند بودند، به بحارالانوار مرحوم مجلسی مراجعه کنند.
◻️حضرت آنجا به صحابه و تابعین و بنیهاشم که در خیمه جمع شدند، میفرمایند: اِسْمَعُوا مَقالَتِی وَ اكْتُمُوا قَوْلِی: حرفهای مرا خوب گوش کنید و سخن مرا هم کتمان کنید و بپوشانید؛ نگذارید به گوش دستگاه حکومت برسد. ثُمَّ ارْجِعُوا اِلىٰ اَمْصارِكُمْ وَ قَبائِلِكُمْ مَنْ اَمِنْتُمْ مِنَ النّاسِ وَ وَثِقْتُمْ بِهِ فَادْعُوهُمْ اِلىٰ ما تَعْلَمُونَ: بعد که حجّ تمام شد به شهر و قبیلههای خودتان برگردید و به کسانی که امین میدانید و مورد اعتماد شما هستند و میدانید که خبر این نهضتی را که داریم برنامهریزی میکنیم لو نمیدهند، برسانید. (دو سال قبل از مرگ معاویه!) فَاِنِّی اَخافُ اَنْ يَنْدَرِسَ هٰذَا الْحَقُّ وَ يَذْهَبَ: چرا که منِ اباعبدالله خوف این را دارم که حق کلاًّ مندرس شود و دین خدا از بین برود. بعد فرمودند: «وَ اللّٰهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَ لَوْ كَرِهَ الْكافِرُونَ»: و خدا نور خودش را تکمیل خواهد کرد؛ ولو کافران کراهت داشته باشند و نپسندند.
◻️ دو سال قبل از مرگ معاویه این ماجرا رخ داده. چطور میتوانیم بگوییم حرکت امام حسین علیهالسّلام یک حرکت انفعالی بود و بعد از اینکه یزید امام را توسط استاندار مدینه زیر فشار قرار داد که از امام حسین علیهالسّلام بیعت بگیرد، حضرت به فکر افتادند که حرکتی انجام دهند؟
📑 سلسله مباحث اصلاحطلبی، امر به معروف و نهی از منکر
🔻بخش سیزدهم (۲)
🛑 آثار و نتایج ترک امر به معروف و نهی از منکر
❇️ گفتیم اوّلين اثر و نتیجهی ترک امر به معروف و نهی از منکر، واژگوني ارزشها در جامعه است.
❇️ دومین نتیجه، دشمني و خشم خدا نسبتبه تاركان امر به معروف و نهي از منكر است.
پيغمبراكرم صلّیاللهعلیهوآله فرمودند: إِنَّ اللّٰهَ تَبارَكَ وَ تَعالىٰ لَيُبْغِضُ الْمُؤْمِنَ الضَّعِيفَ الَّذِی لا زَبْرَ لَهُ [لا دِينَ لَهُ]؛ وَ قالَ هُوَ الَّذِی لا يَنْهىٰ عَنِ الْمُنْكَرِ:
❇️ خداي تبارك و تعالي دشمن میدارد آن مؤمن ضعيفي را كه عقل درست و حسابي ندارد (یا دين درست و حسابي ندارد.) خشم خدا متوجّه چنین مؤمنی است.
❇️ آنگاه حضرت فرمودند: ميدانيد مقصودم چيست؟
مقصودم مؤمني است كه نهي از منكر نميكند.
پس دومين پيامد، خشم و غضب الهي است.
❇️ سومین اثر، سلب بركات است.
پيغمبراكرم صلّیاللهعلیهوآله فرمودند: لايَزالُ النّاسُ بِخَيْرٍ ما أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ وَ تَعاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ فَإِذا لَمْ يَفْعَلُوا ذٰلِكَ نُزِعَتْ عَنْهُمُ الْبَرَكَاتُ:
❇️ همواره وضع مردم خوب خواهد بود تا زماني كه امر به معروف و نهي از منكر كنند و در كارهاي نيك با هم معاونت و همياري كنند. امّا هنگامي كه اين كار را ترك كنند، همهي بركات از زندگي آنها سلب ميشود.
🖌 استاد مهدی طیّب حفظهالله
❗️ ادامه دارد ...
🔴🔳 در دستگاه امام حسین علیه السّلام حتّی ریا هم ممدوح است....
حاج محمد اسماعیل دولابی: در دستگاه امام حسین علیه السّلام حتّی ریا هم ممدوح است. اگر جلوی روی مردم برای #امام_حسین علیه السّلام مالت را بدهی یا سینه بزنی، خوب است. اصحاب که به میدان میرفتند، رجز میخواندند و خودشان را معرفی میکردند. تظاهر در دستگاه #امام_حسین علیه السّلام جزا دارد. البته بهتر است کار خود را به خدا و #امام_حسین علیه السّلام نشان بدهی و بگویی خدایا ببین من دارم این کار را میکنم، حسین جان ببین من دارم این کار را میکنم.
📕 مصباح الهدی ص۳۰۷
🟥🔳 شرح فراز (۳ دقیقه): ↙️↙️↙️
🎤🎤 استاد مهدی طیب