🟥 ⁉️ آیا امام حسین علیهالسّلام از آغاز میدانستند به شهادت میرسند (بخش هشتم)
در شمارهی پیشین این نوشتار، احتمال اثر و نبودن خطر عمده را که دو شرط وجوب امر به معروف است، در نهضت عاشورا بررسی کردیم. گفتیم کدام انسان صاحب عقل و حتّی بیدینی است که بگوید حرکت امام حسین علیهالسّلام بیاثر بود و در طول تاریخ فایدهای نداشت؟! حرکت اباعبدالله علیهالسّلام خون غیرت و حماسه را در رگهای امّت اسلامی جاری کرد. کاری که امام حسین علیهالسّلام کردند، نقاب فریب دستگاه حکومت اموی را از چهرهاش انداخت. حرکت امام حسین علیهالسّلام بیاثر بود؟! آیا تا همین امروز آثار حرکت اباعبدالله علیهالسّلام را در جهان نمیبینیم؟ چقدر کوتاهفکری است که تصوّر کنیم کشته شدن امام حسین علیهالسّلام، یعنی امام حسین علیهالسّلام در اهدافشان ناکام ماندند. خیر، اتّفاقاً کامیابی امام حسین علیهالسّلام در شهادتشان بود. این هدف جز از راه شهادت قابل تأمین نبود؛ آن هم شهادت حجّت خدا؛ شهادت نوهی پیغمبراکرم صلّیاللهعلیهوآله؛ شهادت کسی که پیغمبر ایشان را روی سینهشان مینشاندند؛ شهادت کسی که پیغمبراکرم صلّیاللهعلیهوآله به ایشان و برادرشان گفته بودند شما سرور جوانان بهشتید. فقط شهادت ایشان بود که میتوانست چنین اثر ماندگاری در طول تاریخ بگذارد و اسلام را از نابودی مطلق حفظ کند. اگر امام حسین علیهالسّلام قیام نمیکردند، جریان تاریخی از سقیفه تا حکومت یزید به نقطهای رسیده بود که دیگر میتوانست اسلام را برای همیشه نابود کند و اصلاً چیزی بهنام اسلام نمانَد. اگر میگوییم سقیفه مسخِ اسلام کرد، حکومت یزید میتوانست محوِ اسلام کند. و آنچه جلوی آن را گرفت، خون سرخ اباعبداللهالحسین علیهالسّلام و یاران پاکبازشان بود؛ والاّ اصلاً اسمی از اسلام باقی نمیماند. لذا این جمله معروف است که: الْاِسْلامُ مُحَمَّدِیُّ الْحُدُوثِ وَ حُسَیْنِیُّ الْبَقاءِ: حدوث اسلام بهدست پیغمبراکرم صلّیاللهعلیهوآله صورت گرفت؛ امّا بقای اسلام با خون سرخ اباعبدالله علیهالسّلام بود. اگر امروز چیزی بهنام اسلام به دست ما رسیده است، به برکت اباعبدالله علیهالسّلام است. نه فقط شیعه، اهلسنّت هم آنچه دارند رهین امام حسین علیهالسّلام است. چون اگر یزید مستقر میشد نه سنّی میماند نه شیعه؛ اصلاً نه قرآنی میماند، نه اعتقاد به رسالت پیغمبر خاتم صلّیاللهعلیهوآله. حالا، کدام انسان عاقل فهمیدهای، حتّی بیاعتقادِ به اسلام میتواند بگوید حرکت امام حسین علیهالسّلام بیاثر بود و اثر نکرد؟ و چون احتمال اثر شرط وجوب امر به معروف و نهی از منکر است، اصلاً این قیام واجب نبود و اگر امام حسین علیهالسّلام میدانستند که کشته میشوند، وجوب امر به معروف و نهی از منکر هم از گردنشان برداشته شده بود! این حرف کاملاً بیپایه است که بگوییم اگر میدانستند کشته میشوند، نباید میرفتند و خلاف شرع بود.
اگر همهی روایات را هم زیر سؤال ببرند، بنده یک سؤال قرآنی مطرح میکنم. زمانی که خدای متعال در عالم رؤیا به پیامبر بزرگ اولوالعزم، ابراهیم خلیل علیهالسّلام، مأموریّت داد که پسرش اسماعیل علیهالسّلام را در راه خدا سر ببرد و ذبح کند، اسماعیل علیهالسّلام در برابر این امر تمکین کرد یا نه؟ وقتی ابراهیم علیهالسّلام گفت: يا بُنَیَّ اِنِّی اَرىٰ فِی الْمَنامِ اَنِّی اَذْبَحُكَ فَانْظُرْ ما ذا تَرىٰ: پسر عزیزم من در عالم رؤیا دیدم که سر تو را میبُرم و ذبح میکنم، ببین نظرت راجعبه این چیست؟ اسماعیل علیهالسّلام به پدر عرض کرد: يا اَبَتِ افْعَلْ ما تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِی اِنْ شاءَ اللّٰهُ مِنَ الصّابِرِينَ: ای پدر آنچه را مأموریّت یافتی عملی کن؛ انشاءالله مرا هم از شکیبایان و صابران و ثابتقدمان خواهی یافت. اسماعیل علیهالسّلام میدانست سرش بریده میشود و کشته میشود یا نه؟ پس او هم خود را به هلاکت انداخت و خلاف شرع کرد! این واقعیّت قرآنی را که به این صراحت آمده، میتوانید انکار کنید؟ خیلی کوتاهفکری است!
🌹 کجایید ای شهیدان خدایی
بلاجویان دشت کربلایی
کجایید ای سبک روحان عاشق
پرندهتر ز مرغان هوایی
کجایید ای شهان آسمانی
بدانسته فلک را درگشایی
کجایید ای ز جان و جا رهیده
کسی مر عقل را گوید کجایی
کجایید ای در زندان شکسته
بداده وام داران را رهایی
کجایید ای در مخزن گشاده
کجایید ای نوای بینوایی
در آن بحرید کاین عالم کف او است
زمانی بیش دارید آشنایی
☑️ @ahlevela
📘 📢خبر خوش: چـاپ بیستم کتـاب «مصباحالهدی» از تألیفات اســتاد مهدی طیب منتشر شد. این اثر ارزشمند حاوی چکیدۀ مطالبی است که مؤلّف طیّ نزدیک به بیست سال، از محضر عارف بزرگ شیعی معاصر، مرحوم حاج اسماعیلِ دولابی، کسب کرده و دربرگیرندۀ اساسیترین موضوعات در شناخت جهانبینی عرفانی شیعه و نحوۀ سلوک الی الله بهشیوۀ اهل محبّت و جذبه است.
🟦 شماره تماس برای دریافت کتاب: 09122206691 (آقای محمد فراهانی)
🟨 این کتاب در قطع رقعی با جلد شومیز و به قیمت 200 هزار تومان عرضه میشود.
@ahlevela
📑 سلسله مباحث اصلاحطلبی، امر به معروف و نهی از منکر
🔻بخش سیزدهم (۱)
🛑 آثار و نتایج ترک امر به معروف و نهی از منکر
✅ دانستیم که امر به معروف و نهي از منكر شیوهها و مراتبی دارد و بهویژه باید محبّت، مدارا و دعوت با عمل و رفتار نیکو را مقدّم داشت.
نكتهي بعد، نهي و تحذير شديدي است كه اسلام از ترك امر به معروف و نهي از منكر كرده و هشداری است كه نسبتبه تبعات تلخ و سنگین دنيوي و اخروي آن داده است.
هشت محور بر اساس روایات استخراج كردهام كه تقدیم خواهد شد.
✅ اوّلين اثر، واژگوني ارزشها در جامعه است. وقتي امر به معروف و نهي از منكر در جامعه ترك ميشود، خوبها بد و بدها خوب معرّفی میشوند. ضدّ ارزشها به ارزش و ارزشها به ضدّ ارزش تبديل ميشود.
✅ پيغمبراكرم صلّیاللهعلیهوآله فرمودند: كَيْفَ بِكُمْ إِذا فَسَدَ نِساؤُكُمْ وَ فَسَقَ شُبّانُكُمْ وَ لَمْ تَأْمُرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ لَمْ تَنْهَوْا عَنِ اَلْمُنْكَرِ؟ فَقِيلَ لَهُ: وَ يَكُونُ ذٰلِكَ يا رَسُولَ اَللّٰهِ؟!
قالَ: نَعَمْ وَ شَرٌّ مِنْ ذٰلِكَ، ...
✅ اي مسلمانان چه حالى خواهيد داشت هنگامي كه زنان شما فاسد و جوانهاي شما فاسق شوند و امر به معروف و نهي از منكر هم نكنيد؟
عرض كردند: اي رسول خدا، مگر ميشود در جامعهي اسلامي كار به اينجا بكشد؟
حضرت فرمودند: بله و از اين هم بدتر ميشود!
✅ اي مسلمانان در چه حالي خواهيد بود وقتي كه در جامعهي اسلامي به منكر امر كنيد و از معروف نهي كنيد؟
عرض شد: اي رسول خدا آيا چنين چيزي هم ميشود؟
فرمودند: بله و از اين بدتر هم ميشود!
✅ در چه حالي خواهيد بود وقتي كه در جامعهي اسلامي معروف را منكر ميبينيد و منكر را معروف؟
يعني ارزشها واژگونه، بدها خوب و خوبها بد به نظر ميآیند.
اين اوّلين اثر و نتیجهی ترك امر به معروف و نهي از منكر است.
🖌 استاد مهدی طیّب حفظهالله
❗️ ادامه دارد ...
من خس بی سروپایم که به سیل افتادم
او که می رفت مرا هم به دل دریا برد
۞ حاج محمد اسماعیل دولابی: امام حسین علیه السّلام مجرا و نهری بین خدا و خلق است. هر کس محاذی او شود، او را به بالا میبرد. وقتی با #امام_حسین علیه السّلام کارت اصلاح شد، عبادتت هم تمام شد، دنیا هم تمام شد و به جای اصلی خودت رفتهای.
📘مصباح الهدی ص ۳۰۲
#زهیر_بن_قین #حر_بن_یزید_ریاحی #وهب
#موت #دنیا #عبادت #شهید #طاعت #عبادت #یقین #دنیا
🟥📢 شرح فراز (۱۵ دقیقه): ↙️↙️↙️
🔊🔊 استاد مهدی طیب
🟥⁉️ آیا امام حسین علیهالسّلام از آغاز میدانستند به شهادت میرسند (بخش نهم)
◻️آنچه بحث را با آن شروع کردیم این بود که اگر یزید برای بیعت گرفتن سراغ امام حسین علیهالسّلام نمیرفت، یقیناً امام حسین علیهالسّلام برای مبارزه با ظلم و فساد و بیدینی یزید، سراغ او میرفتند. اگر یزید دست از امام حسین علیهالسّلام برمیداشت، یقیناً امام حسین علیهالسّلام دستبردار یزید نبودند.
◻️گفتیم حرکت امام در رابطه با پدیدهی حکومت یزید، یک حرکت فعّال است، نه یک حرکت منفعل که منتظر بمانند از او بیعت بخواهند. دو سال به مرگ معاویه مانده بود که امام حسین علیهالسّلام در سفر حجّی که مشرّف شدند، در مِنا دو کار بسیار بزرگ کردند. چون از همان موقع معاویه شروع کرده بود به زمینهسازی برای بیعت گرفتن برای یزید، بهعنوان ولیعهد خودش. امام حسین علیهالسّلام یک تجمّع از روشنفکران، صاحبان اندیشه، صاحبان قلم و صاحبان سخن، در مِنا تشکیل دادند؛ آنان را در خیمهی خودشان جمع کردند و یک سخنرانی عجیب ایراد فرمودند. سالهای قبل آن سخنرانی را از تحفالعقول خوانده و ترجمه کردهام.
◻️حضرت در آن سخنرانی چنان به این روشنفکران میتازند؛ روشنفکرانِ خودفروختهی دنیاپرستی که با جیره و مواجبی که از حکومت اموی و دستگاه ظلم معاویه میگیرند، دهانها را بستهاند و وظیفهی امر به معروف و نهی از منکر را ترک کردهاند و به ابزار توجیه حکومت ظالم و ستمگر اموی تبدیل شدهاند. و حضرت در همان سخنرانی نهضت خویش را اعلام میکنند. هنوز معاویه زنده است؛ امّا امام در همان سخنرانی بیان میکنند که نهضتی را در پیش خواهیم گرفت که نهضت مبارزه برای رسیدن به قدرت و ثروت نیست. اللَّهُمَّ اِنَّكَ تَعْلَمُ اَنَّهُ لَمْ يَكُنِ الَّذِی كانَ مِنّا تَنافُساً فِی سُلْطانٍ، وَ لاَ الْتِماسَ شَیءٍ مِنْ فُضُولِ الْحُطامِ، وَ لـٰكِنْ لِنُرِىَ الْمَعالِمَ مِنْ دِينِكَ، وَ نُظْهِرَ الْاِصْلاحَ فِی بِلادِكَ. از نهضت سخن میگویند! از قیامی سخن میگویند که برای قدرتطلبی نیست؛ رقابت بر سر سلطنت و قدرت نیست. این قیام دنیاطلبی نیست که بخواهیم به قدرت برسیم و زراندوزی کنیم. هدف ما اقامهی دین خداست. هدف ما اصلاحطلبی است؛ مبارزهی با ظلم است؛ در امنیّت قرار گرفتن مظلومان است؛ بر پا شدن حدود و احکام الهی است.
◻️با این اوصاف چگونه میتوان گفت امام حسین علیهالسّلام منفعل بودند و بعد از اینکه یزید از امام بیعت خواست، ایشان تصمیم گرفتند این حرکت را انجام دهند. از دست استاندار مدینه فرار کردند؛ به مکّه رفتند؛ آنجا هم دیدند نمیشود فرار کرد ولذا به کوفه رفتند. یا بگوییم نامههای کوفیان سبب حرکت حضرت شد. کدام نامه؟ هنوز دو سال به مرگ معاویه مانده که حضرت از نهضتشان سخن میگویند.
◻️دومین گزارشی را که از سفر حجّ امام و سخنرانی ایشان در مِنا هست و در کتابهای متعدّدی نقل شده، برایتان میخوانم. امام حسین علیهالسّلام یاران و بستگانشان از بنیهاشم را و همهی صحابه و چهرههای شاخص تابعین را که در آن سال به حج مشرّف بودند، در چادر و خیمهای جمع کردند. بنا به نقل روایت، این جمعیّت بیش از هزار نفر بودند. حضرت سخنانی برای آنان ایراد فرمودند که اگر عزیزان علاقهمند بودند، به بحارالانوار مرحوم مجلسی مراجعه کنند.
◻️حضرت آنجا به صحابه و تابعین و بنیهاشم که در خیمه جمع شدند، میفرمایند: اِسْمَعُوا مَقالَتِی وَ اكْتُمُوا قَوْلِی: حرفهای مرا خوب گوش کنید و سخن مرا هم کتمان کنید و بپوشانید؛ نگذارید به گوش دستگاه حکومت برسد. ثُمَّ ارْجِعُوا اِلىٰ اَمْصارِكُمْ وَ قَبائِلِكُمْ مَنْ اَمِنْتُمْ مِنَ النّاسِ وَ وَثِقْتُمْ بِهِ فَادْعُوهُمْ اِلىٰ ما تَعْلَمُونَ: بعد که حجّ تمام شد به شهر و قبیلههای خودتان برگردید و به کسانی که امین میدانید و مورد اعتماد شما هستند و میدانید که خبر این نهضتی را که داریم برنامهریزی میکنیم لو نمیدهند، برسانید. (دو سال قبل از مرگ معاویه!) فَاِنِّی اَخافُ اَنْ يَنْدَرِسَ هٰذَا الْحَقُّ وَ يَذْهَبَ: چرا که منِ اباعبدالله خوف این را دارم که حق کلاًّ مندرس شود و دین خدا از بین برود. بعد فرمودند: «وَ اللّٰهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَ لَوْ كَرِهَ الْكافِرُونَ»: و خدا نور خودش را تکمیل خواهد کرد؛ ولو کافران کراهت داشته باشند و نپسندند.
◻️ دو سال قبل از مرگ معاویه این ماجرا رخ داده. چطور میتوانیم بگوییم حرکت امام حسین علیهالسّلام یک حرکت انفعالی بود و بعد از اینکه یزید امام را توسط استاندار مدینه زیر فشار قرار داد که از امام حسین علیهالسّلام بیعت بگیرد، حضرت به فکر افتادند که حرکتی انجام دهند؟