🔻 آشنایی با #مکاتب_درون_حوزه های علمیه
👈 قسمت اول: #مکتب_تفکیک (۱)
🔻مکتب تفکیک یا مکتب مَعارفی خراسان، اندیشهای مبتنی بر خالصسازی معارف دینی و تفکیک و جدایی آن از اندیشههای فلسفی و عرفانی که آغازگر آن میرزا مهدی اصفهانی در مشهد بوده است.
👈 میرزا مهدی اصفهانی، سید موسی زرآبادی، محمود حلبی، محمدباقر ملکی میانجی، میرزا جواد تهرانی، حسنعلی مروارید، هاشم قزوینی، مجتبی قزوینی، جعفر سیدان و محمدرضا حکیمی، از اندیشمندان این مکتب دانسته میشوند.
🔻 کتابها و مقالات فراوانی در رد و تأیید این اندیشه نگاشته شده است.
عبدالحسین خسروپناه، با ذکر ویژگیهای مکتب تفکیک در سه دوره تاریخی (١ـ دوره میرزا مهدى اصفهانی ٢ـ دوره مجتبی قزوینی و میرزا جواد تهرانی ٣ـ دوره سید جعفر سیدان)، مکتب تفکیک امروزین را متفاوت از مکتب تفکیک دورههای پیشین دانسته است.
ادامه دارد...
#احوال_حوزه
#شیراز
#مکتب_تفکیک
#خسرو_پناه
#سیدان
#محمد_رضا_حکیمی
کانال #احوال_حوزه را دنبال کنید
https://eitaa.com/ahvaalehowze
#داستان_یک_فتوا (۶)
🔻اولین شکست فاحش نیروهای ایران در 23 صفر سال 1242 در حوالی گنجه صورت گرفت . این شکست در اثر اشتباهی جزئی در سپاه ایران به وقوع پیوست .
👈 پس از آن به فاصله کمی ، دربند و گنجه بار دیگر به دست روسها افتاد یک ستون از سربازان روسی از رود ارس عبور کرده ، و به طرف تبریز روانه شد. اما عباس میرزا توانست به زحمت بسیار در اول جمادی الاخر 1242 ق . روسها را به آن سوی ارس براند.
🔴 فتحعلی شاه پس از گذشت کمتر از دو ماه از این وقایع به جنگ پشت کرد و به تهران بازگشت . در واقع آهنگ عقب نشینی و شکست از طرف شاه زده شده بود.
👈 روحانیون در طول این مدت در جبهه های جنگ حضور داشتند و محل ثابت استقرار آنان در تبریز بود. لیکن برخی افراد مغرض و نادان پس از شکست های اولیه نسبت به آیت الله مجاهد، جسارت به گردن را آغاز کردند.
🔻بی گمان تبلیغات پنهان عمال شاه و دربار، که از ابتدا با جنگ موافق نبودند در این امر بی تاثیر نبود. شاه پس از اینکه در تبریز به دیدار علما رفته بود جبهه های جنگ و حامیان راستین مملکت و حافظان حقیقی اسلام و ایران را رها کرد و این امر بر جرات مخالفان و نادانان افزود.
ادامه دارد...
#احوال_حوزه
#شیراز
#ترکمانچای
#روسیه
#سید_محمد_مجاهد
#عباس_میرزا
#گنجه
کانال #احوال_حوزه را دنبال کنید
https://eitaa.com/ahvaalehowze
🔻 *"اصلا این فکر را که فردا روزی چه میشوی را رهاکن وگرنه درجاخواهی زد..."*
آیت الله قرهی از آیت الله مرعشی نجفی(ره)نقل میفرمودند: که پدرم آیت الله محمودی مرعشی(ره) همیشه به من یک تذکری می دادند و میفرمودند:
👈آقا شهاب! اگر میخواهی برای خدا کار کنی،اصلا فکر این را که فردا چه میشوی،نکن.
فکرنکن که فردا بناست چه بشوم.
انسان آینده را ترسیم میکند،چه بکنم و چه نکنم،میگویند:
*نگران آینده نباش*-اصلا یکی از مباحث زندگی،آینده نگری ست اما می فرمایند: مشغول این نباش که فردا من چطور می شوم
🔻آیا به عنوان استاد حوزه میشوم؟
🔻مجتهد میشوم؟
🔻مرجع تقلید میشوم؟
و...
👈عزیزم! اگر فکر این چیزها باشی،میمانی و درجا میزنی...
#احوال_حوزه
#شیراز
#آیت_الله_قرهی
#آیت_الله_مرعشی_نجفی
کانال #احوال_حوزه را دنبال کنید
https://eitaa.com/ahvaalehowze
احوال حوزه
🔰تاوان استاد
🔰تاوان استاد
✍سال اول طلبگی یکی از اساتید خاطره ای تعریف کرد و پس از آن ما را نصیحت کرد که فکر می کنم نقل آن بی فایده نباشد .
ایشان می گفت: «در سال های اول طلبگی که ادبیات عرب می خواندیم من با یکی از طلبه های زرنگ کلاس مباحثه می کردیم. یک روز استاد در حین درس مساله ای را مطرح کرد که ما احساس کردیم استاد آن مساله را درست بیان نکرد وقتی سوال پرسیدیم استاد بر بیان خویش تاکید کرد و ما هم بحث را در حد جدل ادامه دادیم.
پس از پایان کلاس من و هم مباحثه ایم که یقین به اشتباه استاد داشتیم تصمیم گرفتیم به استاد بفهمانیم اشتباه کرده است.
فردا با مقداری تاخیر سر کلاس حاضر شدیم دوستم کلی کتاب روی هم تل انبار کرده بود و با خودش به کلاس آورد. استاد سوال کرد این کتاب ها چیست؟ دوستم هم گفت استاد این کتاب ها ثابت می کند که شما در مطلب دیروزتان اشتباه کرده اید. جو سنگینی در کلاس ایجاد شد و نگاه استاد از جو کلاس هم سنگین تر شد کاملا معلوم بود استاد ناراحت شده بعد هم دوستم با همان حالت حق به جانب نشست و تا آخر کلاس با بادی به غبغب نظاره گر ناراحتی استاد بود.
تا اینکه چند سال گذشت و دوستم به مشکلات متعددی گرفتار شد و بعد از مدتی هم با حالت جنون و دیوانگی از حوزه رفت و هیچ وقت به حوزه بازنگشت و من یقین کردم که دلیل اصلی گرفتاری دوست من و رفتنش از حوزه بی حرمتی به استادی بود که از او کسب علم کرده بود و من هم منتظرم که روزی تاوان آن بی احترامی را بپردازم».
📣و اما امروز متاسفانه آن استاد نیز به سرنوشتی گرفتار شده که شاید در سپهر درخشان حوزه علمیه آینده روشنی نداشته باشد چون خود را در اردوگاه دیگری غیر از اردوگاه انقلاب تعریف کرده و با اظهارات دگر اندیشانه هر چند وقت یکبار نیش و طعنه ای به بزرگان حوزه و انقلاب و ارزش های دینی می زند.
خدا عاقبت ایشان را بخیر و در مسیر هدایت و ولایت توفیقاتشان را بیشتر کند.
✅عن الصادق عليه السلام : تَواضَعوا لِمَن تُعَلِّمونَهُ العِلمَ ، و تَواضَعوا لِمَن طَلَبتُم مِنهُ العِلمَ ، و لا تَكونوا عُلَماءَ جَبّارينَ فيذَهَبَ باطِلُكُم بِحَقِّكُم
http://eitaa.com/joinchat/839385090C17be5777cc
#احوال_حوزه
#شیراز
#طلبه
#مباحثه_طلبه_استاد
کانال #احوال_حوزه را دنبال کنید
https://eitaa.com/ahvaalehowze
🔻 آشنایی با #مکاتب_درون_حوزه های علمیه
قسمت دوم:مخالفت مکتب تفکیک با فلسفه (۲)
👈 نظریهپردازان مکتب تفکیک در مواجهه با فلسفه، دارای موضعی یکسان تلقی نشدهاند؛ چرا که متقدمان مکتب تفکیک مانند میرزا مهدی اصفهانی و محمود حلبی، به ضدیت با فلسفه شناخته میشوند؛چنانکه میرزا مهدی اصفهانی، فلاسفه را ویرانگران دین شمرده و همهٔ گزارههای فلسفی را در تضاد با تعالیم الهی میداند و قیاس ابلیس در تمرد از امر الهی را برهان فلسفی میشمرد و همهٔ قضایای حقیقیه و خارجیه را باطل میداندو مدرسین فلسفه را فریبکار میخواند.
🔻شیخ محمود حلبی، فلسفه را زیانآورترین مطالب دانسته و آن را دشمن بزرگ معارف الهی خوانده است.
👈در درسهای حلبی، مواردی از بدگویی و دشنامگویی خطاب به فلاسفه و عرفا دیده میشود. مجتبی قزوینی نیز طریق قرآن و سنت را مخالف طریق فلسفه میداند.
👈 با این حال متأخران مکتب تفکیک، مانند سید جعفر سیدان و محمدرضا حکیمی، موضعی دیگر دارند و فلسفه را بهکلی نفی نمیکنند و مکتب تفکیک را تنها جدایی میان روشهای دینی و روش فلسفی میدانند تا از این طریق، معارف وحیانی را از تلفیق با معارف بشری، حفظ کنند.
⭕ محمدرضا حکیمی نسبت میان فلسفه با وحی قرآنی را نه تباین کلی، بلکه عدم تساوی کلی میداند. در دیدگاه سید جعفر سیدان، عقل صریح نه تنها با وحی در تنافی نیست بلکه وحی، مبتنی بر عقل صریح است.
ادامه دارد...
#احوال_حوزه
#شیراز
#فلسفه
#مکتب_تفکیک
#محمود_حلبی
#سیدان
#محمد_رضا_حکیمی
کانال #احوال_حوزه را دنبال کنید
https://eitaa.com/ahvaalehowze
🔻 آشنایی با #مکاتب_درون_حوزه های علمیه
قسمت سوم:دیدگاه های مکتب تفکیک (۳)
👈 حجتالاسلام والمسلمین سید حسن اسلامی عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان:
تفکری از حدود ۸۰ سال قبل شکل گرفته است که نام سنتی آن «مکتب معارفی خراسان» است.بعدها در دهه شصت کسانی آمدند و مکتب تفکیک را بنیانگذاری کردند.
🔻مکتب تفکیک دو هدف اساسی دارد:
⭕ یک هدف سلبی
⭕یک هدف ایجابی
👈 هدف سلبی مکتب تفکیک آن است که نشان دهد سه راه برای معرفت وجود دارد: یکی راه دل است که سر از عرفان درمیآورد؛ یکی راه تعقل است که سر از فلسفه درمیآورد؛ یکی هم راه وحی است که سر از قرآن درمیآورد.
👈 پژوهشگر فلسفه تصریح کرد: این سه راه در طول تاریخ کمابیش با هم مرتبط بودهاند، اما ادعای تفکیکیان این است که باید این سه راه را از هم تفکیک کرد. تفکیک یعنی همین؛ یعنی راه اسلام غیر از راه فلسفه و عرفان است. در گام بعدی ادعا کردهاند که میخواهند اسلام اصیل و آموزههای قرآن را فارغ از باورهای عرفانی و فلسفی معرفی کنند. این دو هدف اصلی مکتب تفکیک است.
آنچه در عمل طی سالهای بعد اتفاق افتاد، صرفاً تأکید بر تفکیک راه اسلام و وحی از راه عرفان و فلسفه بود. روندی که پیروان این جریان پی گرفتند، تأکید بر بیاعتباری فلسفه و توهین و تحقیر فلاسفه بود
ادامه دارد...
#احوال_حوزه
#شیراز
#فلسفه
#مکتب_تفکیک
#محمود_حلبی
#سیدان
#محمد_رضا_حکیمی
#آیت_الله_میلانی
کانال #احوال_حوزه را دنبال کنید
https://eitaa.com/ahvaalehowze
🔻آشنایی با #مکاتب_درون_حوزه های علمیه
قسمت چهارم:روش نقد جریان تفکیک (۴)
قسمت آخر
👈 حجت الاسلام سید حسن اسلامی عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان:
در واقع رویکردی که نقطه عزیمت من در نقد مکتب تفکیک است، رویکرد اخلاقی و معرفتشناختی است.
🔻مکتب تفکیک جریانی است که ادعای معرفی و ارائه اسلام خالص را دارد و در این مسیر کارهایی را انجام میدهد؛ از جمله نقادی فلسفه، نقادی عرفان، ارائه دیدگاههای بدیل و تأکید بر نوعی فهم سوسیالیستی در فهم قرآن و نظام اقتصادی اسلام. آنچه در کار تفکیکیها برجسته است، این است که این جریان پروای حقیقت و درست و نادرست را ندارد.
به همین دلیل هر نسبتی را به هر کسی میدهند؛ مثلاً میگویند ابنسینا آنطور بود، ملاصدرا اینطور بود، علامه طباطبایی آنگونه بود و ...
🔻وی ادامه داد: هنگامی که این مدعیات و اتهامات بررسی میشود، روشن میشود که هیچکدام درست نیست. مثلاً نقل میکنند خواجه نصیرالدین طوسی گفته است که فلسفه امری وهمانی است، اما وقتی به آثار ایشان مراجعه میکنیم، میبینیم چنین مطلبی در آنها موجود نیست. مثلاً میگویند علامه طباطبایی گفته است قرآن و برهان و عرفان با هم سازگار نیستند، اما وقتی بررسی میکنیم، میبینیم چنین ادعایی واقعیت ندارد. در مجموع ارجاعات این گروه قابل بررسی است و مدعیاتشان نادرست است. خلاصه کلام، نقد بنده نقد روشی و اخلاقی است.
#احوال_حوزه
#شیراز
#فلسفه
#مکتب_تفکیک
#محمود_حلبی
#سیدان
#محمد_رضا_حکیمی
#آیت_الله_میلانی
کانال #احوال_حوزه را دنبال کنید
https://eitaa.com/ahvaalehowze