شرح حکمت ۴۲۵
🔸واسطه هاى فيض:
امام(عليه السلام) در اين گفتار حكيمانه به نكته مهمى اشاره مى كند و مى فرمايد: «خداوند بندگانى دارد كه نعمت هاى خاصى را به آنان بخشيده تا بندگان ديگر از آن بهره گيرند»; (إِنَّ لِلّهِ عِبَاداً يَخْتَصُّهُمُ اللّهُ بِالنِّعَمِ لِمَنَافِعِ الْعِبَادِ).
زيرا بندگان ضعيفى پيدا مى شوند كه توانايى مديريت اموال خود را ندارند خداوند اين مديريت را به افرادى مى سپارد كه توان آن را دارند و در واقع سهم بندگان ضعيف 😥را در اختيار بندگان قوى💪 قرار مى دهد تا آن را مديريت كنند و به هنگام نياز به آن ها بپردازند.
✅در واقع آن ها وكيلان خداوند درآن اموال هستند همان گونه كه درحديث قدسى وارد شده است: «اموال، متعلق به من است و فقرا تحت كفالت من قرار دارند و اغنيا وكيلان من هستند و اگر از دادن اموال من به آن ها كه تحت تكفل من اند خوددارى كنند آن ها را وارد دوزخ مى كنم و اهميتى (به آنان) نمى دهم».‼
⬅سپس امام(عليه السلام) در ذيل اين گفتار حكيمانه نتيجه گيرى كرده، مى فرمايد: «اكنون كه چنين است مادامى كه از اين نعمت ها به ديگران مى بخشند خدا آن را در دستشان نگه مى دارد اما هنگامى كه آن نعمت ها را از ديگران دريغ دارند از آن ها مى گيرد سپس آن را به گروهى ديگر مى دهد (كه اين وظيفه را انجام مى دهند)»; (فَيُقِرُّهَا فِي أَيْدِيهِمْ مَا بَذَلُوهَا; فَإِذَا مَنَعُوهَا نَزَعَهَا مِنْهُمْ، ثُمَّ حَوَّلَها إِلَى غَيْرِهِمْ).
👈اين كلام در واقع اخطار شديدى به افراد متمكن و ثروتمند است كه گمان نكنند همه آنچه را خداوند به آن ها ارزانى داشته متعلق به خود آن هاست بلكه خداوند سرپرستى اموال مورد نياز نيازمندان را نيز به آن ها سپرده است. اگر به وظيفه خود در اين سرپرستى و مديريت عمل نكنند از آن ها مى گيرد و به افرادى كه وظيفه شناس اند مى دهد.
👆👆👆حديث قدسى بالا نيز كه فرمود: فقرا تحت تكفل من اند و اغنيا وكلاى من مى باشند اشاره به اين است كه وكيل مادامى مى تواند وكيل باشد كه خيانت در امر وكالت نكند، آن روز كه خيانت كند او را عزل مى كنند و به ديگرى مى سپارند.
✅گفتار حكيمانه 13 نيز كه امام(عليه السلام) مى فرمايد: «إِذَا وَصَلَتْ إِلَيكُمْ أَطْرَافُ النِّعَمِ فَلاَ تُنَفِّرُوا أَقْصَاهَا بِقِلَّةِ الشُّكْرِ; هنگامى كه مقدمات نعمت به شما روى آورد دنباله آن را به واسطه قلت شكرگزارى از خود دور نسازيد». مى تواند اشاره اى به همين نكته باشد زيرا يكى از شئوون شكرگزارى نعمت اين است كه ديگران را هم در آن سهيم و بهره مند سازند.👌
✅در حديثى كه معاذ بن جبل از رسول خدا(صلى الله عليه وآله) نقل مى كند مى خوانيم: «نعمت خداوند بر هيچ بنده اى فزونى نمى يابد مگر اين كه هزينه هاى مردم بر او زياد مى شود كسى كه آن هزينه ها را نپردازد آن نعمت را در معرض زوال قرار داده است».⚠
✅در حديث ديگرى از امام صادق(عليه السلام) مى خوانيم: «يكى از عوامل بقاء مسلمانان و بقاء اسلام اين است كه ثروت ها نزد كسانى باشد كه حق را در آن بشناسند و كارهاى نيك انجام دهند (و به نيازمندان كمك كنند) و يكى از عوامل فناء اسلام و فناء مسلمين اين است كه ثروت ها در دست كسانى باشد كه حق را در آن نشناسند و نيكى نكنند».⛔
مضمون اين گفتار حكيمانه با عبارات مختلف در روايات معصومين(عليهم السلام) بيان شده است.
✅در حديث ديگرى در كتاب شريف كافى از امام باقر(عليه السلام) آمده است كه فرمود: «خداوند متعال براى كارهاى نيك (و خدمت به مردم) افرادى از خلق خود را قرار داده و انجام آن را محبوب آن ها ساخته و طالبان كمك را به سوى آن ها فرستاده و برآوردن حاجت آنان را براى آن ها آسان نموده همان گونه كه باران💦 در سرزمين خشك تأثير مى گذارد و آن را زنده مى كند و صاحبان زمين به وسيله آن زنده مى شوند
و نيز خداوند دشمنانى براى كار نيك از خلقش قرار داده (كه براثر اعمال و نيات سوئشان گرفتار اين دشمنى شده اند) و انجام آن را در نظر آن ها مبغوض ساخته و طلب كردن از آن ها را بر طالبان نيكى ممنوع كرده همان گونه كه باريدن بر (پاره اى از) زمين هاى خشك را بر باران ممنوع كرده تا آن زمين و اهلش هلاك شوند و آنچه خداوند عفو مى كند بيشتر است»❗
@alafvalafv
هدایت شده از 💌نامه ای برای پدر بنویسیم😢✏📄
🌸🍃🍁🍁🍁🍃🌸
💐مولایـم ...
🍁غم هجران تو ای یار مرا شیدا کرد
🍃غیبت و دوری تو حال مرا رسوا کرد
🍁دوری تو اثر جمع بدی های من است
🍃شرمسارم گنهم چشم تو را دریا کرد ..
💐#سلام_امام_مهربانم
#صبحت_بخیر_آقای_من_آقای_دلتنگی
🌷 اَللّهُــمَّ عَجـِّـل لِوَلیِّــکَ الفَــــرَج 🌷
@namebepedar
✳️ #سومین شب چله سوره مبارکه #واقعه
تقدیم به #امام_زمان_عجل_الله
🌷هر هفته شرح چهار #حکمت از نهج البلاغه 🌷
#اللهم_عجل_لولیڪ_الفرج
در #ثواب این چله نشینی با #نشر آن در گروه های خود سهیم شوید .
@alafvalafv🌷
#چله_نشین_ظهور_شویم در کانال 👆👆👆
لحظهی غروب، متعلّق به امام زمانت است، برنامهٔ خود را طوری تنظیم کن که چند دقیقه توسل به #امام_زمان ارواحنافداه داشته باشی. همه باهم دعای فرج روزمزمه کنیم.
@alafvalafv
چله نشین ظهورامام زمان عج الله
سلام به عزیزان همراه. طبق قولی که داده بودیم که هر وقت مطالب صحیفه به دستمون رسید در اختیار شما خوبا
سلام بر همه ی عزیزان و خوبانی که ما رو همراهی میکنند .طبق قول قبلیمون امروز با نام و یاد خداوند منان ،شرح دعای چهاردهم رو شروع میکنیم.
لطفا متن ترجمه رو به دقت مطالعه کنید تا شرح اون رو خدمتتون بفرستم🌷
صبحتون مهدوی
یا علی🌷🌷
چله نشین ظهورامام زمان عج الله
دعای چهاردهم صحیفه سجادیه دعا به هنگام مظلوم واقع شدن و مشاهده ی کردار ستمگران فراز شش الی آخر @alaf
بسم الله الرحمان الرحیم
#شرح دعای چهاردهم
(وقتی کسی به حضرت ظلم میکرد)
همه ما کم یا زیاد طعم ظلم را چشیده ایم
حق ما را میخورند
با آبرویمان بازی میکنند
آرامشمان را لگدمال میکنند
و...
در این موارد گاهی اوقات گریه میکنیم گاهی نفرین گاهی بیتابی گاهی دندان روی جگر میگذاریم و گاهی ....
ولی آرام نمیشویم😔
امام سجاد علیه السلام در این دعا با عباراتی آرامبخش و آسمانی به ما یادآوری میکنند که اگر کسی به ما ظلم کرد و به ظلمش ادامه داد،ما یقین داشته باشیم که تنها و بی پناه نیستیم.
پناهگاهی داریم بزرگتر از زمین و آسمان،مهربانتر از مادر و قدرتمندتر از هر قدرت و ابرقدرت
پناهگاه ما خدای مهربان و مقتدر است که همیشه در کنار بندگانش است.اما گاهی اوقات ما او را فراموش میکنیم.
✨✨✨✨✨✨
در بند اول این دعا درحالیکه به ما ظلم شده و ما ناراحت و غمگینیم خداوند را خطاب قرار داده و صفات زیبای او را یادآور میشویم:
ای خدایی که اخبار ستم دیدگان بر او پوشیده نیست و در فریادرسی مظلومان نیاز به شاهد ندارد.
با خواندن این بند آرام میشویم که خدا از مشکل ما آگاه است و ما در این مشکل تنها و بی پناه نیستیم.
@alafvalafv
#شرح دعای چهاردهم
در بند دوم میخوانیم ای کسی که یاری اش به ستم دیدگان نزدیک است و ازظالمان دور.
با خواندن این بند آرامتر میشویم چرا که میفهمیم نه تنها خداوند از مشکل ما آگاه است بلکه یاور ما نیز در رفع این مشکل هم هست و یاری ش به ظالمان دور است و از آنها انتقام میگیرد.
✨✨✨✨✨✨
در بند سوم با خداوند درد دل میکنیم و میگوییم:
خدایا خودت میدانی از فلان کس چه بدیهایی به من شده است در حالیکه تو بندگان را از ظلم منع کرده بودی ولی فلان ظالم امر تو را نادیده گرفت و به من ظلم کرد. به جای اینکه سپاسگزار نعمتهای تو باشد با نعمتهای تو نافرمانی ت کرد و حق مرا خورد.
پس بر محمد صلوات الله علیه و آل طاهرینش درود بفرست و با قدرت خودتت ظلم کننده به من را سر جایش بنشان و ازظلم کردن به من باز دار.تا جاییکه دیگر اجازه ظلم کردن به خودش ندهد.
✨✨✨✨✨✨
در بند پنجم دوباره با درود فرستادن به اهلبیت علیهم السلام دعای خود را به اجابت نزدیک میکنیم و از خداوند متعال میخواهیم راه ظلم او را بر ما ببندد.
نکته مهم دیگری که در بند پنجم وجود دارد این است که از خدا میخواهیم که کمکم کن که من مثل او ظلم نکنم و رفتار او را تکرار نکنم و این نکته بسیار بسیار مهم است.
اگر ما میخواهیم خداوند پناه و منتقم ما باشد ما هم باید بنده و مطیع خدا باشیم و به دیگران ظلم نکنیم و گرنه اگر ما هم در جواب ظلم دیگران ظلم کنیم ما هم ظالم میشویم و فرقی با او نخواهیم کرد.
پس حتی وقتی مورد ظلم قرار میگیریم باید دستورات خدا را اطاعت کرده و تقوا داشته باشیم تا خداوند یار و یاور ما در برابر ظالمین باشد.
@alafvalafv
#شرح دعای چهاردهم
در ادامه بند پنجم از خداوند میخواهیم به زودی مارا بر ظالم پیروزی دهد و دلمان را با این پیروزی خنک کند و آرامش را به ما برگرداند.
در بند شش میگوییم خدایا در برابر ظلم او به من و در جبران ظلم او گناهان مرا نیز ببخش و و مهربانی خودت را در حق من جایگزین ظلم او قرار بده چرا که اگر تو از من راضی باشی تحمل بقیه مشکلات آسان است و خشم تو از هر مشکلی بالاتر است.
✨✨✨✨✨
دوباره در بند شش تأکید میکنیم که خدایا تو ظلم را دوست نداری . اگر فلان کس به من ظلم کرد تو به من کمک کن من به کسی ظلم نکنم و اشتباه او را تکرار نکنم.
✨✨✨✨✨
در انتهای بند شش عبارتی ست دلگرم کننده و آرامبخش که:
خدایا من شکایتم رابه کسی جز تو ابراز نمیکنم و جز تو از هیچ حاکمی کمک نمیخواهم.
یعنی قدرتمندترین حاکم و قاضی خداست پس باید به او دل ببندیم و به او پناه ببریم تا یاری مان کند.
و.گرنه بقیه انسانها و مخلوقات یا توان یاری ما را ندارند یا از مشکل ما خبر ندارند یا برای آنها فرقی نمیکند که ما مشکل داریم یا نه.
اما برای خدای مهربانی که خالق ماست مهم است که کسی به بنده اش ظلم نکند پس از همه دل ببُریم و به خدا دل ببندیم تا خداوند یاور ما باشد.
✨✨✨✨✨✨
در بند هفتم میخوانیم خدایا مرا در حل این مشکلم ناامید مکن و به آن ظالم اجازه نده به ظلمش ادامه دهد.
✨✨✨✨✨✨
در بند هشتم نکته مهمی وجود دارد که گاهی اوقات ظلم ظالم طولانی میشود و در این مواقع چه کاری باید انجام دهیم؟؟؟؟
مدام ناشکری کنیم و از خدا گِله کنیم یا؟؟؟؟؟
در بند هشتم میخوانیم خدایا اگر قرار است مرا امتحان کنی و انتقام ازظالم را به عذاب سخت و همیشگی قیامت موکول کنی پس به من صبر و آرامش بده تا توان مقاومت در برابر این مشکل را داشته باشم و با نیت و فکری آرام و صبری همیشگی یاری م کن که در زندگی آرام باشم و مطمئن به وعده ات که دیر یا زود یاری ام میکنی و تنهایم نمیگزاری.
✨✨✨✨✨✨
در بند نهم میگوییم:
خدایا مرا از افکار و رفتار زشت و اشتباه دور کن و خنکای پاداش قیامت را یادآوری ام کن تا یقین کنم که در قیامت پاداش بزرگی در برابر صبرم به من میدهی و آن ظالم را به سزای اعمال بد خود میرسانی چرا که تحمل سختی دنیای زودگذر خیلی آسانتر از عذاب طولانی و وحشتناک قیامت است.
پس به من خشنوی و یقین به وعده خودت بده چرا که تو بزرگ هستی و بر هر کاری توانا.😊
✨✨✨✨✨✨
@alafvalafv
#شرح دعای چهاردهم
به جز نکاتی که ذکر کردیم چند نکته کلی در این دعا وجود دارد.
📝📝وقتی کسی به ما ظلم میکند به جای اینکه از خدا گله کنیم که چرا اینگونه شد باید با خدا نجوا و درددل کنیم و از او کمک بخواهیم نه اینکه ناشکری و بیتابی بکنیم چرا که خدا بندگان را ازظلم بازداشته و آن بنده ظالم دستور خدا را زیر پا گذاشته.
پس به خدا از ظالم شکایت کنیم نه اینکه خدای ناکرده از خود خدا شکایت کنیم.
✨✨✨✨✨✨
📝📝در مشکلات به جای بیتابی و بیقراری و خورد کردن اعصاب خود ،دعا کنیم تا آرام شویم.
✨✨✨✨✨
📝📝هیچگاه ما به کسی ظلم نکنیم چرا که گناه مانع اجابت دعا است و اگر خودمان نافرمانی خدا را بکنیم چطور میتوانیم از خدا بخواهیم یاور ما باشد؟؟
پس در هر شرایطی ما تقوای خدا را رعایت کنیم و با وجود تقوا یقین داشته باشیم که خداوند انتقام ما را خواهد گرفت و با عفو و رحمت خود ما را خشنود خواهد کرد و ظلم ظالم را در حق ما جبران خواهد کرد.
✨✨✨✨✨✨
هر گاه کسی در حق ما ظلم کرد به جای اینکه غیبت او را بکنیم یا بیتابی کنیم این دعا را بخوانیم که یقینا مداومت به این دعا تأثیر شگفتی در آرامش و جبران ظلم ظالم خواهد داشت.
✨✨✨✨✨✨
و نکته آخر اینکه بزرگترین ظلم در حق بشریت را کسی کرد که وقتی خداوند اراده کرد دین را برای همه کامل کند و نعمت را بر همه تمام کند درِ خانه حضرت زهرا سلام الله علیها را آتش زد و مسیر خوشبختی مادی و معنوی بشر را از ولایت امیرالمومنین علیه السلام به خلافت غاصبان منحرف کرد و سالیان سال رنج و درد و فقر و جنگ را به بشریت تحمیل کرد.
یکبار این دعا را به نیت یاری امیرالمومنین و حضرت زهرا سلام الله علیها بخوانیم و قاتلان حضرت زهرا سلام الله علیها را لعنت کنیم که اگر آنها نبودند بشریت الان در اوج نعمتهای مادی و معنوی غوطه ور بود.
و بدانیم جز با ظهور مولایمان به طور کامل ریشه ظلم کنده نمیشود پس دائما برای ظهور دعا کنیم چرا که با ظهور ایشان برای همیشه ظلم ریشه کن شده و بشریت زلال عدل و آراش را لمس خواهد کرد
✨✨✨✨✨✨
@alafvalafv
✳️ #پنجمین شب چله سوره مبارکه #واقعه به نیت تعجیل در ظهور
تقدیم به #امام_زمان_عجل_الله
✳️هر هفته شرح چهار #حکمت از نهج البلاغه
در #ثواب این چله نشینی با #نشر آن در گروه های خود سهیم شوید .
✳️خدایا به حق #معصومیت_بچه_های_یمنی،😭
🌷 #اللهم_عجل_لولیک_الفرج 🌷
@alafvalafv
#چله_نشین_ظهور_شویم 👆👆👆
هدایت شده از 💌نامه ای برای پدر بنویسیم😢✏📄
🌼قسم بہ سوره ے فرقان،ظهور میخواهیم
بہ آیہ آیہ ے قرآن،ظهور میخواهیم
🌼ڪنارٺ اےگل نرگس جهان ما زیباسٺ
بس اسٺ این غم و هجران،ظهور میخواهیم
#سلام_مولای_مهربانم
#صبحت_بخیر_آقای_من_آقای_دلتنگی
🌷 اَللّهُــمَّ عَجـِّـل لِوَلیِّــکَ الفَــــرَج 🌷
@namebepedar📝
✳️ #ششمین شب چله سوره مبارکه #واقعه به نیت تعجیل در ظهور
تقدیم به #امام_زمان_عجل_الله
✳️هر هفته شرح چهار #حکمت از نهج البلاغه
در #ثواب این چله نشینی با #نشر آن در گروه های خود سهیم شوید .
✳️خدایا به حق #معصومیت_بچه_های_یمنی،😭
🌷 #اللهم_عجل_لولیک_الفرج 🌷
@alafvalafv
#چله_نشین_ظهور_شویم 👆👆👆
شرح حکمت ۴٢٩
🔸بزرگترين حسرت🔸
امام(عليه السلام) در اين گفتار حكيمانه اشاره به نكته دقيقى مى كند كه بسيارى، در زندگى گرفتار آن اند. 😰
مى فرمايد: «بزرگترين حسرت ها در قيامت حسرت كسى است كه ثروت💰💵ى را از راه حرام به دست آورده
و كسى آن را از او به ارث برده كه در راه خداوند سبحان انفاق نموده است و خداوند به سبب اين مال او را داخل بهشت مى كند و شخص اوّل را به سبب همان مال، وارد جهنم مى گرداند»; (إِنَّ أَعْظَمَ الْحَسَرَاتِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ حَسْرَةُ رَجُل كَسَبَ مَالاً فِي غَيْرِ طَاعَةِ اللّهِ، فَوَرِثَهُ رَجُلٌ فَأَنْفَقَهُ فِى طَاعَةِ اللّهِ سُبْحَانَهُ، فَدَخَلَ بِهِ الْجَنَّةَ، وَ دَخَلَ الاَْوَّلُ بِهِ النَّارَ).
🖌گاه مى شود كه انسان مالى به دست مى آورد ولى نمى تواند از آن استفاده كند و از دست مى رود. چنين كسى واقعاً گرفتار حسرت 😕مى شود كه چرا از اين مال براى دنيا و آخرتم استفاده نكردم ولى از آن فراتر حسرت كسى است كه مال حلالى را به دست آورده ولى خودش از آن به نفع آخرتش بهره نگرفته و وارثان از آن بهره گرفته اند و در قيامت مى بيند آن ها با اموالى كه او با تلاش و زحمت به دست آورده بود به جايى رسيده اند و خودش محروم مانده است. 🤔
😥ولى از همه اين ها بدتر حسرت كسى است كه مال حرامى را با تلاش و زحمت به چنگ آورده ❗و براى وارثانش گذاشته و وارثان بى آن كه از حرام بودن آن باخبر باشند آن را در راه خدا انفاق كرده اند و ذخيره يوم المعاد آن ها شده است. ✅
در حالى كه آن كس كه مال را به دست آورده در آن روز گرفتار مجازات الهى مى شود. چنين حسرتى اعظم حسرت هاست. 👌
✴اين احتمال نيز وجود دارد كه وارثان از حرام بودن آن آگاه مى شوند ولى از آن جا كه صاحبانش رانمى شناسند به عنوان اموال مجهول المالك كه روش مصرف آن، صدقه به نيازمندان است به فقرا مى دهند و از اين راه حسناتى به دست مى آورند در حالى كه پديدآورنده مال گرفتار سيئات خويش است.🔥
✴ گاه ممكن است مالى به دست انسان از طريق حرام بيفتد كه حرمت آن تنها جنبه تكليفى دارد مثلاً مرتكب احتكار شده كه كار حرامى است ولى با توجه به اين كه معامله باطل نيست مالى كه به دست آورده حرام نمى باشد در عين حال از آن بهره اى نمى گيرد و مال به دست وارثى مى رسد كه از آن در طريق اطاعت فرمان خدا بهره مى گيرد. روز قيامت حسرت عظيم نصيب شخص اوّل است و فوز عظيم نصيب شخص دوم.
👈 البته مانعى ندارد كه هر سه معنا در كلام امام(عليه السلام) جمع باشد. زيرا به عقيده ما «استعمال لفظ در اكثر از معنا» هيچ اشكالى ندارد.
همين مضمون با تعبير گوياى ديگرى در حديثى از همان حضرت نقل شده است: ✅كسى از محضر مبارك آن حضرت پرسيد: چه كسى از همه حسرتش در قيامت بيشتر است؟
امام(عليه السلام) فرمود: « كسى كه روز قيامت مال خود را در ميزان عمل ديگرى ببيند خداوند صاحب مال را به دوزخ بفرستد و وارثش را به بهشت».😲
كسى پرسيد: چگونه چنين چيزى ممكن است؟
امام(عليه السلام) فرمود: همان گونه كه يكى از برادران دينى براى من نقل كرده كه نزد كسى رفت كه در حال احتضار بود به او گفت كه اين صد هزار درهمى كه در اين صندوق است چه وضعى دارد؟
گفت: هرگز نه زكات آن را پرداخته ام و نه با آن صله رحم كرده ام؟
گفت: پس براى چه آن را اندوخته اى؟ گفت: براى ماليات حكومت و تقاضاهاى قبيله و ترس از فقر بر عيال و دگرگونى زمان!
آن برادر دينى گفت كه هنوز از نزد او خارج نشده بودم كه جان به جان آفرين تسليم كرد. (و فرزندانش از آن مال براى كارهاى خير و اداى حقوق بهره گرفتند).[1]
⬅همين معنا درباره امور معنوى مانند علم نيز جارى است كه عالمى از علوم خود استفاده نكند و بيچاره شود ولى ديگران با فراگرفتن علم از او اهل نجات گردند.😱
✅همان گونه كه در حديثى از اميرمؤمنان(عليه السلام) از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) نقل شده است كه فرمود: « شديدترين پشيمانى دوزخيان و برترين حسرت آن ها براى كسى است كه ديگرى را به سوى خداوند دعوت نمود و او اجابت كرد و پذيرفت و بدين سبب اطاعت خدا را مى كند و خداوند او را وارد بهشت مى سازد ولى دعوت كننده را به دوزخ 🔥مى فرستد به دليل ترك علم خويش و پيروى از هواى نفس و آرزوهاى دور و دراز».[2]
*****
پی نوشت:
[1]. بحارالانوار، ج 100، ص 14، ح 68. در حكمت 416 نيز همين معنا باز با تعبير ديگرى آمده است.
[2]. كافى، ج 1، ص 44، ح 1.
@alafvalafv
سوال امروز مون:
❓❓❓چطور میشه مال حرام رو به حلال تبدیل کرد؟