هدایت شده از ألنکت الأدبیة والٱصولیة
#علم_معانی_بیان
#علم_نحو
💥یکی از نقاط متفاوت در دیدگاه یه عالم بیانی با یک عالم نحوی در ترکیبات کلام عرب، نظر داشتن به معنا در نظر عالم بیانی و نظر داشتن به لفظ در دیدگاه عالم نحوی است.
⚡️برای روشن شدن این مطلب به تحلیل ذیل توجه کنید:
🔆و ما أنا بظلّام للعبید
❌نحوی میگوید اکثر استعمالات صیغه فعّال برای مبالغه می باشد اما در ایه فوق چون صدور ظلم از خدا محال است،ظلّام به معنای ظالم می باشد.
✅اما عالم بیانی چون نگاه به معانی ثانوی کلام و اغراض نهفته در نوع استعمالات را دارد، می گوید صیغه ظلّام در ایه به همان معنای مبالغه است و غرض از استعمال این صیغه در حق خدا بدان خاطر است که #کوچکترین ظلم از جانب خدا خیلی خیلی بزرگ است(زیرا محال است در حق ایشان)از صیغه مبالغه در آیه استفاده شده است.
اقتباس شده از بیانات استاد سلیمانیان
@alnokat
هدایت شده از بایگانی
#نفی_قید:
((ذکر فی علم المعانی من أن النفی إذا دخل علی کلام فیه تقیید بوجه ما، یتوجه النفی إلی ذلک التقیید و کذا الإثبات و جمله الأمر فإنه ما من کلام فیه أمر زاید علی إثبات الشیء للشیء أو نفیه عنه إلا و هو الغرض الخاص و المقصود من الکلام و هذا مما لا شک فیه)).
مکررات المدرس، ج ۲، ص ۲۴۳.
@alafzal1400
هدایت شده از اندیشانه
⚫️" النّبیّ اولی بالمومنین من انفسهم و ازواجه امّهاتهم... (احزاب / ۶)
◼️ حضرت خدیجه(س) به عنوان نخستین امّ المومنین در قرآن کریم مورد توجه قرار گرفته است.
◼️ این سعادت از بین همه زنان پیامبر اسلام(ص) نصیب وی گشته که یازده امام از نسلش از طریق حضرت فاطمه(س) به وجود بیاید.
◼️ پیامبر اکرم(ص) ثروت خدیجه را یکی از عوامل ایستادگی و استواری دین اسلام شمرده و به نظر بسیاری از مفسران، آیه شریفه "و وجدک عائلآ فاغنی" به نقش اقتصادی خدیجه(س) در پیشرفت نهضت جهانی اسلام اشاره دارد.
◼️ وی اولین زنی بود که به پیامبر ایمان آورد و به فرموده امیرالمومنین(ع) یکی از سرور زنان عالم در اندیشه و دانش و منش مترقی است و کمال جویی و ستم ستیزی و آزادی خواهی از صفات بارز وی بوده است.
به روح بلندش صلوات می فرستیم.
👇👇👇👇
https://eitaa.com/andishaneh
تبیین آموزه های اعتقادی دین اسلام
هدایت شده از کشکولعلمی|حمیدفخیمی
🔺اختلاف لغات معانی مختلف را در پی دارد🔺
🔸در زبان عربی اوزان زیادی داریم که ادعا میشود یک معنا دارند.
🔸مثال: صیغه های مبالغه: فعال،فعول،فاعول و ... ادعا شده است که همه یک معنا دارند. آیا معنای غفور و غفار یا صبور و صبار یا کفور و کفار در قرآن یکی هست؟
🔹ابو هلال عسکری در کتاب فروق اللغویه میفرمایند : اما فی لغه واحده فمحال ان یختلف اللفظان و المعنی واحد کما توهم کثیر النحویین و اللغویین یعنی در یک لغتی محال است که دو لفظ داشته باشیم و معنای آنها یکی باشد.
📚منبع: نو آوری های صرفی کشمیری ص141
@kashkoolfn
هدایت شده از کشکولعلمی|حمیدفخیمی
🔸شیخ أبو هلال حسن بن عبد الله بن سهل می گوید:
🔹شاهد بر اینکه اختلاف عبارات و اسماء موجب اختلاف معانی می باشد،این است که:اسم کلمه ای است که دلالت بر معنا می کند به دلالت اشاره و زمانی که به یک معنایی اشاره شود و از ان اسم معنایش دانسته شود،پس اشاره کردن به همان معنا برای بار دوم و سوم فایده ای ندارد در حالی که واضع لغت حکیم است،کلمه ای را نمیگوید که خالی از فایده است پس اگر شخص حکیم دو یا سه کلمه برای دلالت بر معنایی می آورد (حتما دلیلی دارد) و این چند کلمه از لحاظ معنا با هم تفاوت هایی دارند والا استعمال کلمه برای بار دوم و سوم فضله است احتیاجی به آن نیست،
🔸برخی از نحویون گفته اند:
🔹محال است که دولفظ مختلف داشته باشیم در حالی که معنای آنها واحد باشد،همچنان که بسیاری از نحوی ها و لغوی ها گمان کرده اند!!
❇️آنها کلام عرب را شنیده اند که با این الفاظ تکلم کرده اند البته انها طبق معانی مختلفه که در طبعشان و انچه که در نفوسشان بوده و طبق عادت و تعارفاتشان سخن گفته اند، در حالی که سامعان این کلام با این معانی در نفس عرب اشنا نبوده اند و گمان کرده اند که این الفاظ مترادف و به یک معنا هستند،و کلام عرب را تأویل برده اند به گونه ای(ترادف) که این صورت از تکلم با حکمة سازگار نیست!
@kashkoolfn
#عکس؛
✅ جلسه علمی درباره جریان شناسی امامت پژوهی در قم، در دیدار با استاد محرمی؛ موسسه شیعه شناسی؛
👇 👇 👇 👇 👇
هدایت شده از المدرس الافضل
#کفایه_اصول_عملیه_۳۱؛.mp3
8.93M
هدایت شده از بایگانی
#کفایه_أصول_عملیه ۳۱
#لا_یقال_الإضطرار_ص_۱۶۷؛
(قسمت اول)
✅ گفته شد که اضطرار به برخی از اطراف علم اجمالی، مانع علم به فعلیت تکلیف در طرف دیگر می شود و در طرف دیگر احتیاط واجب نیست و می توان براءت جاری کرد، زیرا شاید همان طرف اضطراری دارای تکلیف باشد و طرف دیگر خالی از تکلیف باشد، پس از باب شبهه بدوی در طرف دیگر می توان براءت جاری کرد.
⚡️ اشکال:اضطرار به بعضی از اطراف علم اجمالی بعد حصول علم اجمالی، مانند مفقود شدن بعضی از اطراف علم اجمالی بعد حصول علم اجمالی می باشد و همانطور که مفقود شدن یک طرف مانع اجرای احتیاط در طرف دیگر نمی شود، همچنین اضطرار به یک طرف مانع اجرای احتیاط در طرف دیگر نمی شود و جهت خروج از عهده تکلیفی که قبل از اضطرار به وجود آمده بود، بعد از عروض اضطرار هم باید احتیاط کرد.
💠 جواب:مقایسه اضطرار با فقدان، قیاس مع الفارق است، زیرا اضطرار از حدود و قیود تکلیف می باشد ولی فقدان از حدود و قیود تکلیف تکلیف نمی باشد؛ پس تکلیف نسبت به فقدان مطلق است و با اجرای احتیاط باید از عهده تکلیف خارج شد اعم از اینکه فقدانی باشد یا نه. اما تکلیف نسبت به اضطرار مقید است و تا زمانی تکلیف وجود دارد که اضطراری در کار نباشد و با صرف آمدن اضطرار تکلیف در طرف دیگر از باب شبهه بدویه شده و احتیاط در آن واجب نیست و می توان براءت جاری کرد.
@alafzal1400
هدایت شده از بایگانی
#کفایه_أصول_عملیه ۳۱
(قسمت دوم)
#الثانی_أنه_لما_کان_ص_۱۶۷؛
✅ علم اجمالی در صورتی تأثیر می گزارد که مکلف مبتلا به همه اطراف علم اجمالی باشد، و بدون ابتلاء به جمیع اطراف، علم به فعلیت تکلیف پیدا نمی شود، زیرا احتمال دارد تکلیف در طرفی باشد که مورد ابتلاء مکلف نیست.
✅ در صورت عدم ابتلاء به جمیع اطراف، تکلیفی وجود ندارد و براءت جاری می شود، زیرا شرط تکلیف آن است که در مکلف ایجاد انگیزه کند و حال آنکه مکلف نسبت به مواردی که مبتلا نمی شود هیچ انگیزه ای ندارد و لذا امر و نهی کردن در آن موارد لغو و بی فایده است و از شخص حکیم صادر نمی شود.
✅ شیخ انصاری:در موردی که شک داریم بعضی از اطراف مورد ابتلاء هستند یا نه؟ باید به اطلاق دلیل تکلیف تمسک کرد و احتیاط جاری کرده و می گوییم اصل آن است که موارد مشکوک مورد ابتلاء هستند.
✅ محقق خراسانی:در موردی که شک داریم بعضی از اطراف مورد ابتلاء هستند یا نه؟ اصل براءت جاری کرده و می گوییم اصل آن است که موارد مشکوک مورد ابتلاء نیستند. و در موارد مشکوک جایی برای تمسک به اصل اطلاق وجود ندارد، زیرا تمسک به اطلاق در جایی است که اطلاق امکان داشته باشد و شک در وجود تقیید داشته باشیم؛ اما در جایی که شک داریم اطلاق امکان دارد یا نه؟ جای تمسک به اصالت الاطلاق نیست.
و الحمد لله رب العالمین.
@alafzal1400
هدایت شده از المدرس الافضل
#کفایه_اصول_عملیه_۳۲؛.mp3
8.82M