https://ketab.ir/News/30322?title=%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%C2%AB%D8%B2%D9%86%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%81%D8%A7%D8%B7%D9%85%D9%87-(%D8%B3)%C2%BB-%D8%A8%D8%B1-%D8%B1%DB%8C%D8%B4%D9%87%E2%80%8C%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D9%88-%D8%AA%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%B1%D9%88%DB%8C%D8%AF%D8%A7%D8%AF%D9%87%D8%A7-%D8%AA%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF-
بررسی کتاب «زندگانی حضرت فاطمه (س)» نوشته استاد سید جعفر شهیدی
با حضور؛ دکتر عبدالحسین طالعی و حجت الاسلام و المسلمین احسان بهراملو
⚡️به بهانه هجدهم دسامبر، روز جهانی «حرف ضاد» و چالشهای آن در جهان اسلام
➣https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
✍️به قلم: سید علی بطحائی
🔹نام دیگر زبان عربی در عُرف بین المللی «لغه ضاد» یا "zad language" است که همه ساله در تقویم جهانی ١٨ دسامبر به همین مناسبت آن را پاس می دارند.
🔸زبان شناسان تصریح کرده اند که زبان عربی از چه ظرفیت بالا، انعطاف پذیری و سازگاری خیره کننده ای برخوردار است و این به دلیل گرامر و قوانین منعطف زبانی نهفته در آن زبان است.
🔹ابواب متعدد زبان عربی (ثلاثی مجرد و ثلاثی مزید و…) همچون کارگاه تولیدی و پردازش گر قالب ها و واژگان متعدد به شمار میرود و نو به نو؛ واژه های جدید می زایند.
🔸ارنست رِنان (Ernest Renan) مستشرق، متخصص زبان های سامی و لغت شناس فرانسوی و نویسنده کتاب تاریخ ادبیات در ایران درباره جایگاه زبان عربی می نویسد: «زبان عربی بی مهابا و ناگهان در اوج پختگی و زیبایی رخ می نماید. این شگفت انگیزترین زبان تاریخ بشریت است. این لغت نه کودکی دارد و نه سالخوردگی و مانند جوانی شاداب هر روز رخی تازه می نمایاند.»
🔹 معنای واژه عربی هم به معنای «زبان مردم عرب» است و هم به معنای «فصیح و روشن». بنابراین عربی هایی که در کلام وحی آمده است (لِسَانًا عَرَبِیًّا) را بهتر است به معنای شفاف و روشن ترجمه کنیم و آنها را وصف زبان عربی بدانیم؛ نه اسم زبان قرآن.
🔸مسأله اینجاست که علت اینکه زبان عربی را «زبان ضاد» گفته اند و ۱۸ دسامبر را به نام لغت ضاد نامگذاری کردهاند چیست؟ به دلیل آنکه عربی تنها زبانی است که تلفظ حرف «ضاد» با گویش متفاوت دارد و تلفظ آن برای غیر اعراب بسیار ثقیل است.
🔹این اصطلاح در قرن دوم و آغاز قرن سوم رایج شد. هنگامی که لغویون در آن دوران متوجه صعوبت تلفظ این حرف توسط غیر اعراب شدند این اصطلاح را به کار بردند و سیبویه متوفی (م ۱۸۰ ق) نخستین کسی بود که به این مسأله پی برد و در آثار خود به آن اشاره کرد.
🔸کتاب دقیق «الفرق بین الضاد و الظاء» نوشته صاحب بن عَبّاد (م٣٨٠ ق) نیز در همین راستای چالش های تاریخی ایرانیان برای تلفظ ضاد نوشته شده است.
🔹در حقیقت حرف «ضاد» با گسترش اسلام در جوامع غیر عرب به حاشیه سازترین واژه زبان عربی تبدیل شد. نومسلمانان قادر به تلفظ صحیح آن نبودند و هنوز هم حتی برخی مسلمانان عرب در آفریقا با تلفظ آن مشکل جدی دارند. از همان زمان تلفظ آن را با «ظاء» و «ز» اشتباه میگرفتند؛ به دلیل اینکه مخرج دهانی هر دو بسیار نزدیک به هم هستند. امروزه حتی در شامات هم برخی «ضاد» را «دال» تلفظ میکنند.
🔸 از همان سدههای نخست اسلامی پای این اختلاف به مذاهب فقهی باز شد و فقها «فتاوایِ متضاد ِضادی» دادند و هنوز هم بحث هایی فقهی در برخی کتب فقهی موجود است. علّت این اهتمام هم وجود این حرف در سوره حمد است که امر وجوبی بر قرائت آن در نمازهای پنجگانه وجود دارد. این حرف در دو واژه «المغضوب» «الضالین» در این سوره وجود دارد که اگر به شکل صحیح تلفظ نشوند، معنای مطلوب را بجا نمی آورد.
🔹 فقهای جهان اسلام در برابر دشواری تلفظ این حرف در بلاد اسلامی غیر عربی و حتی در میان برخی مردمان عرب فتوا دادند که اگر نمازگزار در تلفظ این حرف اشتباه کند، نمازش صحیح است و استدلال به این آیه میکنند که «لا یُکلّفُ اللّه نفساً الا وُسعَها» (خداوند هیچ کسی را جز به اندازه تواناییاش تکلیف نمیکند)
🔸 هنوز هم عده اندکی از فقهای جهان اسلام پیشنمازی امامی که حرف ضاد را درست تلفظ نمی کند را صحیح نمیدانند.
💥مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و بله:
@Muslimnair
#فرق_ضاد_و_ظاء؛
#حسین_علی_اکبری؛
(بسمه تعالی)
✅ زبان عربی یکی از مهمترین نعمت های الهی است که خداوند حکیم، آخرین کتاب الهی خود را با این زبان به بشر هدیه داده است.
✅ همچنین یکی از نکات مهم در زبان عربی، توجه به معنای حروف، نگارش حروف و تلفظ صحیح حروف است.
✅ در این میان فرق بین حرف ضاد و حرف ظاء در بین متخصصین ادبیات عرب، بسیار مورد دقت و کنکاش قرار گرفته است تا جایی که فرق بین این دو حرف معرکه آراء دانشمندان شده و کتابها و رساله های مختلفی در این باره نگاشته شده است که نشان از تاثیر شگرف جایگاه حروف در فهم صحیح قرآن و سنت دارد.
✅با تأییدات ویژه الهی پژوهشگر هنرمند و توانمند جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای حسین علی اکبری موفق شدند با تلاش فراوان، اسامی حدود ۱۳۰ نفر از دانشمندانی که در قرن های مختلف درباره فرق بین ضاد و ظاء کتاب یا رساله تألیف کرده اند جمع آوری و مجموعه ای از اسامی دانشمندان و نام کتابهای ایشان را به ترتیب قرن های مختلف به جامعه علمی هدیه نمایند.
✅ ضمن تشکر ویژه و آرزوی توفیق بیشتر برای ایشان، این ۱۳۰ نوشته در کتاب روش تحصیل نجفی، ص ۳۶۰ معرفی شده است، ان شاء الله که مقبول همگان قرار گیرد.
و الحمد لله رب العالمین.
مصطفی سلیمانیان
قم مقدسه_صانها الله تعالی عن الشرور و الآفات.
@alafzal1400
✅ #بازنشر به مناسبت روز 18 دسامبر، روز جهانی زبان عربی
📝مقاله عربی با نام «چرا عاشق زبان ضاد شدم؟ داستان من و زبان عربی»
✳️ توضیح: حرف ضاد دشوارترین حرف هنگام تلفظ از مخارج حروف عربی است. پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) فرمودند: من فصیح ترین شخصی هستم که ضاد را تلفظ کنم. به همین جهت هم زبان عربی را (لغة الضاد) نامیدهاند.
📌در این مقاله تلاش شده است با استفاده از روش خاطره گویی، و همراه کردن روش عاطفه و تحلیل با یکدیگر و با بهره برداری از تکنیک «دفع دخل مقدر» به پرسشها و شبهات مخاطب کشورهای عربی، درباره رابطه ایران و زبان عربی پاسخ داده شود.
🟦 مقاله در پایگاه اطلاع رسانی «جامعه الامة العربیة» و بخش عربی خبرگزاری حوزه منتشر شد.
🟩در پیوند زیر متن عربی مقاله را مطالعه بفرمایید:
https://gharibreza.com/ar/?p=1140
——————————
✅ #إعادة_النشر بمناسبة 18 ديسمبر #اليوم_العالمي_للغة_العربية
📝لماذا عشقت لغة الضاد
قصّتي مع اللغة العربية
بقلم: غريب رضا
https://gharibreza.com/ar/?p=1140
———————————————-
🔗 برای آشنایی بیشتر با ظرفیتهای جهان اسلام و امکان و فرصتهای گفتگوی دینی با رویکرد وحدت گرایانه و تمدن ساز اسلامی، کانال غریب رضا را در ایتا در آدرس زیر دنبال بفرمایید:
🆔 @gharibreza1
🔶 مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۱۸ دسامبر سال ۱۹۷۳ با تصویب قطعنامهای، زبان عربی را به عنوان یکی از زبانهای رسمی سازمان ملل متحد به زبانهای انگلیسی، چینی، فرانسوی، روسی و اسپانیولی اضافه کرد.
🔸بخش فرهنگی سازمان ملل (یونسکو) نیز در سال ۲۰۱۲ تصویب کرد ۱۸ دسامبر هر سال به عنوان روز جهانی زبان عربی اعلام شود.
🔸حدود ۴۲۲ میلیون نفر در جهان، به این زبان صحبت میکنند و عربی زبان رسمی ۲۳ کشور جهان است.
🔸زبان عربی به زبان «ضاد» نیز معروف است زیرا تنها زبان دنیاست که تلفظ خاصی برای این حرف دارد! به قول شاعر عرب زبان احمد شوقی:
ان الذی ملأ اللغات محاسنا
جعل الجمال و سره فی الضاد!
💢انجمن علمی زبان و ادبیات عربی دانشگاه بینالمللی امام خمینی «ره» این روز را به همه دانشجویان و اساتید این رشته و همه عرب زبانان عالم و دوستداران این زبان شیرین تبریک میگویید.
🔻أهنئكم باليوم العالمي للغة العربية 💐
🔻روز جهانی زبان عربی گرامی باد!
#روز_زبان_عربی
#اليوم_العالمي_للغة_العربية
#انجمن_علمی_زبان_و_ادبیات_عربی
#دانشگاه_بین_المللی_امام_خمینی_ره
🆔@anjoman_arabic_ikiu
❇️ يصادف اليوم 18 ديسمبر اليوم العالمي للغة #العربيّة
وهي كما يسميها العلماء بلغة الضاد، و تحتوي مفرداتها أكثر من ٣٠ مليون (٣٠،٠٠٠،٠٠٠) مفردة وهي أغنى لغات العالم على الإطلاق ومحفوظة إلى يوم الدين، والحديث عن هذه اللغة العظيمة ذو شجون
🔹 كما غازلها الشاعر المعاصر حافظ إبراهيم ذات يوم بقصيدةٍ عصماء شهيرة …
منها:
أنا البحر في أحشائه الدر كامنُ ،،، فهل سألوا الغواص عن صدفاتي
ويكفينا فخرا بها إنها #لغة_القرآن الكريم.
فلنتعلمها و نعلمها أولادنا
[..@Arabi_Anjuman..]
لغة الضاد سماء في اللغات
وبحور النحو فيها لامعات
*
قد سرت جيل لجيل تفخر
في المعاني والبديع المبدعات
***
لغتي تبقى هويتي كلما
مر عصر هي امي في الحيات
****
قد رضعت الفهم منها لاهفا
كشتياق الطفل يرنو للثبات
****
ايها النحوي اليك طلبتي
كن جديرا في المسير القادمات
*
فاعل فعل ضمير والحروف
ثم اسم ثم كان والخوات
****
تبتدي الاخبار فيها حينما
جملة الشبه أتت للمنكرات
هذا شعري و على بحر الرمل
فاعلاتن فاعلاتن فاعلات
**
في الأخير ابعث شوقي لكم
زملائي طالب و الطالبات
*
مع خالص تحياتي
ك. السيد مصطفى الحسيني
علم حروف در اصحاب مهدی (عج)
امام صادق(ع) فرمود : بزودی در مسجد شما یعنی مکه سیصد و سیزده نفرآیند، اهل مکه می دانند که اینان از پدران و اجداد انها زاییده نشده اند،" علیهمُ السُّیوفُ علی کلِّ سَیفٍ کلمهٌ تَفتِحُ الفَ کلمهٍ طَلَعَتِ الّریحُ فَتُنادی بِکُلِّ وادٍ هذاالمهدی یَقضی بِقَضآءِ آلِ داود و لا یُسئَلُ علیهِ بَیِّنهُ".برآنان شمشیرها (اسلحه ها) آویخته بر هر شمشیری کلمه ای است که هزار کلمه باز می کند باد می وزد (و بر می انگیزد) پس به هر وادی ندا می کند این مهدی (ع) است که به قضاوت آل داود قضاوت می کند و بر او بینه و برهانی سؤال نمی شود (در آن کلمه ها اسرار جهانست).
از حضرت امام حسین (ع) نقل شده است که: مردی یهودی نزد رسول خدا (ص) آمد و گفت فایده "حروف هجاء" چیست؟ امیرالمؤمنین (ع) در مجلس حاضر بود رسول خدا (ص) فرمود یا علی (ع) جواب این مرد یهودی را بده و رسول خدا در حق علی (ع) دعا کرد "اللهمَّ فَقِّههُ و سَدِّدهُ"، امیرالمؤمنین (ع) متوجه مرد یهودی شد و فرمود هیچ حرفی نیست مگر آنکه اسمی است از اسماء الله عزَّو جلَّ (خواندن آنها سبب اجابت است بشرط خلوص )
1- اَمّا اَلف – "فَاللهُ الَّذی لا الهَ اِلّا هُوَ الحَیِّ القیّوم" . الف اشاره است به اینکه خداوند آنستکه هیچ معبودی جز او نیست او زنده وبر پا دارنده است .
2- امّا باء - یعنی خداوند متعال باقیست بعد از فانی شدن جمیع خلایق .
3- امّا تاء - یعنی توّاب است که قبول کنندﺓ توبه بندگانش می باشد .
4- ثاء – یعنی خداوند ثابت بوده و هست و خواهد بود (14 27) "یُثَبِّتُ اللهُ الّذینَ آمنوا بِالقولِ الثّابتِ" (مؤمنین را خداوند به قول ثابت نگه می دارد) قول ثابت کلمه لا اله الّا الله است .
5- امّا جیم – " فَجَلَّ شأنُه و تَقَدَّسَت اسمائُه" (بزرگی و عظمت و جلال و الوهیّت او بالاتر است از اینکه بشر بتواند به او پی ببرد .)
6- اما حاء – "فحقَّ"- حی- حلیم (زنده و پاینده و بردبار و حکم کننده بر بندگان است.)
7- اما خاء – "فخبیرٌ بِما یَعمَلُ العباد" (با خبر است بآنچه بندگان می کنند).
8- واما الدّال - "فَدیّانُ یومِ الدّین" (حکم کننده روز جزاء)
9- و اما الذّال - "َذُوالجَلالِ و الاِکرام" (صاحب تمام جلالها و کرامتهاست )
10- اما راء –" فَرؤُفٌ بِعبادِه" (مهربانست به بندگان خود ) .
11- اما زاء – "فَزَیِّنُ المعبودین"(زیبنده معبودیت است و هر چه جز او پرستش شود عاطل و باطل پرستنده کافر است).
12- اما سین – "فالسمیعُ البصیر" (شنوا و بینا است بر مسموعات و مرئیات همه دانا باشد ).
13- اما شین – "فالشّاکِرُ لِعِبادهِ المؤمنین" (از بندگان سپاسگذار خوشنود است ).
14- و اما الصاد – "فَصادقُ فی وَعدهِ وَ وَعیدُهُ "(در وعده اش به مؤمنین به بهشت و بیم دادن او به بدکاران بدوزخ راستگو است).
15- و اما الضّادّ- "فَضارُ النافع "(زیان زننده بکفار و سود دهنده به مؤمنین است).
16- و اما لِطاء – "فالطّاهِرُ المُطهِّر" ( از صفات امکانیه ، پاک و از ستم منزه است ).
17- و اما الظاء – "المُظهرُ لآیاته" ( آشکار کننده آیات قدرت اوست ).
18- و اما عین – "فعالمُ بعبادهِ" ( او به بندگانش داناست).
19- واما غین- "فغیاثَ المستغیثین"( فریادرس فریاد خواهان است ).
20- و اما لِفاء- "فَفالقُ الحبِّ و النَّوی" (شکافنده حبه و دانه است ).
21- و اما قاف – "فقادرُ علی جمیعِ خلقهِ" (بر تمام مخلوقاتش تواناست ).
22- و اما لِکاف- "فالکافیَ الّذی لَم یَکن لَهُ کُفُواً احَدٌ و لَم یَلِد و لَم یولَد" (کفایت کننده ایست که برایش کسی همتا نیست و نزاید و زاییده نشده ).
23- و اما الّام- "فَلطیفٌ بعبادهِ" ( ببندگانش مهربان است).
24- و اما میم – "فَمالِک" (مالک همه چیز و پادشاه موجودات است).
25- و اما نون – "فَنَوَّرَ السَّموات و الارضَ بِنورِ عرشهِ"(آسمانها و زمین را به نور عرش خود روشن نموده است).
26-اما واو- "فَواحدُ صَمَد" (او یکی است و صمد میان پر که از او چیزی بیرون نیاید و به او چیزی فرو نرود).
27- و اما هاء-"فالهادی "(پس او رهنمای خلق است).
28- و اما لام – الف "فلا الهَ الّا اللهُ وَحدَهُ لاشریکَ لَه" ( نیست خدایی جز او شریک ندارد).
29- اما یاء- "فیداللهِ باسطهُ علی خلقه" ( دست خدا بر خلقتش باز است . نعمتش همه را فراگرفته).
پس رسول خدا (ص) فرمود این همان سخنی است که خدای عزَّو جل برای خود از جمیع خلقش راضی شده است پس آن مرد یهودی اسلام آورد و آن حضرت فرمود: "لکلِّ کتاب صفوهِ و صفوهِ هذالکتابُ حروفِ التهجّی" برای هر کتابی چکیده و صافی است و صافی این کتاب ( قرآن) حروف هجاء تک تک است.
#سبر_و_تقسیم؛
✅ برهان السبر و التقسیم عباره عن:
1⃣ عد جمیع المحتملات الممکنه.
2⃣ ثم یقام الدلیل علی نفی واحد واحد، حتی ینحصر الامر فی واحد منها، فیتعین.
3⃣ و من شرط برهان السبر و التقسیم لیکون برهانا حقیقیا: ان تحصر المحتملات حصرا عقلیا من طریق القسمه الثنائیه التی تترد بین النفی و الاثبات.
📗 اصول الفقه، علامه مظفر، ص ۵۲۶.
@alafzal1400
طهارت و عقل در پرتو امامت.mp3
5.41M
#سخنرانی_مذهبی؛
طهارت و عقل در پرتو امامت
@alafzal1400
#بیت_فاطمه؛
✅ روی انس: قرء رسول الله آیه (فی بیوت اذن الله ان ترفع و یذکر فیها اسمه).
🔹فقام الیه رجل فقال: ای بیوت هذه یا رسول الله؟ فقال: بیوت الانبیاء.
🔹فقام الیه ابوبکر فقال: یا رسول الله هذا البیت منها؟ و اشار الی بیت علی و فاطمه (سلام الله علیهما).
🔹قال: نعم من افضلها.
📗 ر.ک: مرآه العقول، ج ۵، ص ۶۸.
@alafzal1400
#بیت_الائمه،
✅ ان قتاده اتی ابا جعفر (علیه السلام)، فقال:
🔹 اصلحک الله، و الله لقد جلست بین یدی الفقهاء و قدام ابن عباس، فما اضطرب قلبی قدام واحد منهم ما اضطرب قدامک!؟!
✅ فقال له ابو جعفر (علیه السلام):
🔹 اتدری این انت؟ بین یدی بیوت اذن الله ان ترفع _ الی قوله_ ایتاء الزکاه، فانت ثم و نحن اولئک.
✅ فقال له قتاده:
🔹 صدقت و الله، جعلنی الله فداک، و الله ما هی بیوت حجاره و لا طین.
📗 مرآه العقول، ج ۵، ص ۶۹.
@alafzal1400