لزوم تتبع در کلمات قدما و آثار مترتبه ی آن واضح است اما این تتبع نیازمند اطلاعات متعددی است که در مقاله ی زیر به چند مورد از ان پرداخته ایم
🟢 مقصود از قدما چه کسانی هستند
🟢فتوای قدمایی که کتاب ندارند را چگونه بدست آوریم
🟢 ایا سبک نگارشی قدما عدم تفریع و اکتفا به بیان نصوص بوده ؟
در مقاله ی زیر به این سه پرسش مهم جواب خواهیم داد
مقاله ی کلمات القدماء ........pdf
392.9K
مقصود از قدماء / کیفیت بدست اوردن کلمات قدماء/ کیفیت تدوین کتب قدماء
https://eitaa.com/alfavaed
تهذيب الأحكام (تحقيق خرسان) ؛ ج5 ؛ ص52
4- موسى بن القاسم عن حنان بن سدير قال: كنت أنا و أبي و أبو حمزة الثمالي و عبد الرحيم القصير و زياد الأحلام فدخلنا على أبي جعفر ع فرأى زيادا قد تسلخ جسده فقال له من أين أحرمت قال من الكوفة قال و لم أحرمت من الكوفة فقال بلغني عن بعضكم أنه قال ما بعد من الإحرام فهو أعظم للأجر فقال ما بلغك هذا إلا كذاب ثم قال لأبي حمزة من أين أحرمت قال من الربذة فقال له و لم لأنك سمعت أن قبر أبي ذر بها فأحببت أن لا تجوزه ثم قال لأبي و لعبد الرحيم من أين أحرمتما فقالا من العقيق فقال أصبتما الرخصة و اتبعتما السنة و لا يعرض لي بابان كلاهما حلال إلا أخذت باليسير و ذلك أن الله يسير و يحب اليسير و يعطي على اليسير ما لا يعطي على العنف.
🟢🟢🟢🟢🟢🟢🟢
موضوع شناسی قسمت های حرام حیوانات حلال گوشت .
کلیپ کامل و واضح
🟢🟢🟢🟢🟢🟢🟢
👇👇👇👇👇👇
https://eitaa.com/alfavaed
بسمه تعالی کتاب توحید مفضل از جمله کتبی است که در انتساب آن به راوی آن و بالخصوص انتساب آن به امام معصوم کلام فراونی است . و بزرگان متعددی در مورد سند آن و مشکلات متنی آن و صاحب اصلی کتاب مطالب متعددی بیان فرموده اند . مقاله ی زیر سعی کرده است تا با قرائن موجود در متن در انتساب این کتاب به امام ع تشکیک کند کما اینکه برخی دیگر از پژوهش گران در کتاب قبسات من علم الرجال نیز سعی کرده اند که به جهت مشکلات متنی انتساب این کتاب را به امام صادق ع انکار کنند https://eitaa.com/alfavaed
نقد متنی کتاب توحید مفضل.pdf
718.3K
نقد متنی کتاب توحید مفضل https://eitaa.com/alfavaed
نکته ای مهم کاربردی و قابل توجه در مطالعه ی متون فقهی.pdf
215.1K
نکته ای مهم و کاربردی در مطالعه ی متون فقهی https://eitaa.com/alfavaed
https://jh.isca.ac.ir/article_3592.html#collapsesFT مقاله ای مفید در شخصیت شناسی مرحوم اقای بروجردی ✳️سبک ایشان در تدریس ✳️ مخالفت اقای بروجردی با فلسفه و تعطیل کردن درس علامه ی طباطبایی ✳️ کیفیت طبقه بندی روات توسط اقای بروجردی ✳️کیفیت ورود ایشان به حوزه ی علمیه ی قم ✳️ رابطه استاد مطهری و اقای بروجردی✳️ اختصاصات سبک تدریسی ایشان
برای دسترسی به نوشته و تقریرات و دانلود کتب ایت الله سیستانی حفظه الله چه باید کرد ؟؟؟ مراجعه به ادرس اینترنتی taghrirat.net به مجموعه ي قابل توجهي از نوشته های خود ایشان یا تقریرات درس ایشان دسترسی خواهید داشت .
🌙 نماز لیلة الرغائب
● مرحوم سید بن طاووس (م۶۶۴) گویا برای نخستین بار نماز لیلة الرغائب را بدون سند در کتاب اقبال الاعمال (ج۲؛ ص ۶۳۲) نقل کرده است.
● بعد از ایشان علامه حلی (م ۷۲۶) در اجازه کبیرش به بنی زهره آن را با سندی از عامه به نقل از انس بن مالک از پیامبر خدا آورده است. (بحارالانوار؛ ج۹۵؛ ص۳۹۵)
● مرحوم علامه مجلسی "رحمه الله" در زاد المعاد درباره نمازهای وارده در شبهای ماه رجب مینویسد: در کتابهای ادعیه برای هر یک از شبهای ماه رجب نماز مخصوصی ذکر شده که چون سند معتبری برای آن نیافتم، دوست نداشتم آنها را در اینجا بیاورم .... و به دلیل عدم اعتماد به سند، نماز لیلة الرغائب را هم در این رساله نیاوردم. به علاوه اینکه این روایت از عامه نقل شده است.
لم نورد في هذه الرسالة صلاة ليلة الرغائب المشهورة مع أنها منقولة عن طرق العامة. (زاد المعاد؛ ص۴۲)
●قال العلامة المجلسی:
إعلم أن بعض الأصحاب یرجعون في المندوبات إلَی أخبار المخالفین و روایاتهم و یذکرونها في کتبهم و هو لا یخلو من إشکال! لورود النهي في کثیر من الأخبار عن الرجوع إلیهم و العمل بأخبارهم لا سیّما إذا کان ما ورد في أخبارهم هیئة مخترعة و عبادة مبتدعة لم یعهد مثلها في الأخبار المعتبرة! و الله تعالیٰ یعلم. (بحارالأنوار؛ج۲؛ ص۲۵۷)
👈 بدان که بعضی از علمای ما، در مستحبّات به اَخبار مخالفین و روایات آنها مراجعه میکنند و آنها را در کتابهایشان ذکر مینمایند. و این موضوع خالی از اِشکال نیست! چون در بسیاری از اَخبار، از رجوع کردن به مخالفین و عمل به اَخبار آنان نهی شده است، خصوصا زمانی که در اَخبار آنها یک شکل اختراعی و یا یک عبادت ساختگی وارد شده باشد که مثل آن در اَخبار معتبره،سابقه نداشته باشد! و خداوند آگاه[به حقایق] است.
https://eitaa.com/alfavaed
به نقل از کانال درس استاد سید جواد شبیری حفظه الله
https://eitaa.com/joinchat/3382378498C19ca80d707
https://t.me/rejal_shobeiri
🔻 پيرامون ليلة الرغائب ( ١ )
🔸 ماه رجب از ماه هاى بسيار پرفضيلت است و از روایات متعددي که معصومين علیهم السلام درباره اين ماه بیان کردهاند، می توان به اهمیت بالای آن پی برد.
اولين شب جمعه ماه رجب با عنوان ( ليلة الرغائب ) يعني شب بردن ثواب بسيار شهرت يافته است.
مبناي ليلة الرغائب نيز روایتی منسوب به پيامبر اكرم (ص) است که در برخی از کتابهاي ادعيه ذكر شده است.
انجام اعمال لیله الرغائب از گذشته در بین عوام اهل سنت رواج داشته و ظاهرا از مجامع سني به فضاي فكري شيعه راه يافته و مشهور شده است.
محدثان و عالمان شیعه و سنی نظرات متفاوتی در رابطه با اعتبار این روایت دارند. تا جايي كه برخی از ايشان این روایت را جعلی دانسته و درنتیجه نماز ليلة الرغائب را هم بدعت میدانند.
و برخی ديگر اما روایت ليلة الرغائب را از نظر سند ضعیف دانسته، اما خواندن نماز آن را بر اساس قاعده ( التسامح في ادلة السنن ) جایز دانسته اند!
لازم به ذكر است كه متأسفانه در سالهای اخیر، بنابر یک سهل انگاري و عدم دقت كافي و يا اعتقاد اشتباه از سوي برخي رسانه ها لیلة الرغائب را به معنای ( شب آرزوها ) نامگذاری و معرفي کردهاند!!!
⭕️ اين در حالي است كه روايت لیله الرغائب از سوي حديث پژوهان و كارشناسان علوم حديث از دو جهت مورد خدشه قرار گرفته است.
١- از نظر سند و ماخذ آن. ( رجال الحديث و سند شناسي)
٢- از نظر محتوا و مضمون.( دراية الحديث و متن شناسي ).
💠 منابع ليلة الرغائب
در بررسی سندي و كنكاش از مصادر اوليه ليلة الرغائب گفته شده که اصل اين داستان در منابع روایی اهل سنت بوده و در كتابهاي شیعه تا قبل از اقبال الاعمال سید بن طاووس چنين چيزي به چشم نمي خورد و اولین بار ایشان، این موضوع را در کتاب خود نقل کرده است.
از اين رو بسياري از صاحب نظران احتمال داده اند كه این جريان از منابع اهل سنت به كتابهاي شیعه وارد شده باشد.
ظاهراً در بین اهل سنت ، قدیمی ترین منبعی که این روایت را ذکر کرده، کتاب ( احیا علوم الدین ) غزالي در قرن پنجم هجری قمری است.
غزالی بعد از ذکر نماز ليلة الرغائب میگوید:
در نظر من این نماز مستحب است، چراکه در طول سالها تکرار شده ... و مردم سرزمین قدس بر آن مواظبت کردهاند و به همین خاطر ترجیح دادم آن را بازگو کنم.
📌 با اين همه اما بر اساس برخي پژوهش هاي صورت گرفته اولين منبعي كه در بين شيعيان به نقل روايت ليلة الرغائب پرداخته کتاب ( مفید العلوم و مبید العموم ) منتسب به شخصی به نام ( محمد بن عباس خوارزمی ) است که این روایت را در آنجا بدون ذكر سند و منبع نقل کرده است.
بعد از او سید بن طاووس در کتاب ( اقبال الاعمال ) و پس از وی ابن باقی در کتاب ( اختیار المصباح الکبیر ) نیز روایت را بدون ذکر سند آورده اند.
سپس علامه حلی در اجازه کبیرش به بنی زهره با ذکر سند خود تا روایت، به نقل آن پرداخته و در کتاب منهاج الصلاح، آداب نماز لیلة الرغائب را از قول جابر بن یزید جعفی آورده است.
و پس از ايشان در قرنهاي بعدی توسط محدثانی مانند کفعمی، شیخ حر عاملی و شیخ عباس قمی و... اين روایت باز نقل شده است.
در يادداشت بعد به بررسي ديدگاههاي برخي از صاحب نظران شيعه و سني در رابطه با اعتبار ليلة الرغائب خواهيم پرداخت.
📚 رجوع كنيد به :
١- احیا علوم الدین - امام محمد غزالي - طبع بیروت دارالکتاب العربی ج ١ ص ٢٠٣.
٢- مفید العلوم و مبید الهموم - محمد بن عباس خوارزمي - طبع بیروت ، ص ١٧١.
٣- الاقبال بالاعمال الحسنة - سید ابن طاووس - دار الكتب الإسلاميه تهران - ج ٢ ص ٦٣٢.
٤-اختیار المصباح الکبیر - ابن باقی قرشی - ج ٢ ص ٢٢٩.
٥- منهاج الصلاح فی اختصار المصباح - علامه حلي - ص ٤٥٧.
٦- بحارالانوار - مجلسي - طبع بيروت ج ٩٥ ص ٣٩٥.
٧- البلد الامین و الدرع الحصین - ابراهيم بن علي كفعمي - طبع بيروت ، ص ٦٩.
٨- وسائل الشيعة آل البيت - شيخ حر عاملي - ج ٨ ص ٩٨ باب ٦ باب استحباب صلاة الرغائب… روايت ١ شماره ١٠١٧٢.
نقل مطالب صرفا با ذكر ماخذ آن بلا مانع است.
http://eitaa.com/nokaterjalie