مبانی رجالی و حدیثی آیت الله حیدری صوتی (1).mp3
24.68M
🎙 مبانی رجالی و حدیثی آیت الله حیدری
🔺 نگاهی تحلیلی و انتقادی به علم رجال
#فایل_های_صوتی
#رجال_و_حدیث
✅ https://eitaa.com/alhaydari
آیت الله سید کمال حیدری
🎙 مبانی رجالی و حدیثی آیت الله حیدری 🔺 نگاهی تحلیلی و انتقادی به علم رجال #فایل_های_صوتی #رجال_و_حد
❗️ استماع این بحث بسیار مهم و چالش برانگیز، به کسانی که با مباحث رجالی و حدیثی آشنایی دارند، به طور جدی توصیه می شود؛ زیرا یکی از ویژگی های فکری آیت الله حیدری این است که اساسا در هر علمی که وارد می شوند، صرفا به شرح و تکرار سخنان گذشتگان اکتفا نمی کنند، بلکه با رویکرد تحلیلی و انتقادی خود تلاش می کنند تا ضمن نقد آراء و مبانی پیشینیان، تاملات و مسائل نوپدیدی را برای طالبان آن علم طرح نموده و افق های جدیدی را پیش روی ایشان بگشایند.
👈 در این جلسه، سخنان متفاوت و خاصی را خواهید شنید!
✅ https://eitaa.com/alhaydari
12.5M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 جداناپذیری قرآن و اهل بیت ع بر اساس حدیث ثقلین
#فایل_های_تصویری
#اسلام_قرآن_محور_و_اسلام_حدیث_محور
#رابطه_کتاب_و_سنت
✅ https://eitaa.com/alhaydari
17.86M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 نظریه موافقین و مخالفین حکومت اسلامی
#فایل_های_تصویری
#فقه_و_اصول
#سیاست_و_حکومت
✅ https://eitaa.com/alhaydari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 اهمیت رفتار علما و طلاب در جامعه اسلامی
#فایل_های_تصویری
#اخلاق_و_تزکیه_نفس
✅ https://eitaa.com/alhaydari
6.4M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 چرا خروجی حوزه های علمیه با نیازهای جامعه کمتر همخوانی دارد؟!
#فایل_های_تصویری
#حوزه_های_علمیه
✅ https://eitaa.com/alhaydari
7.89M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 چرا وحدت بین حوزه و دانشگاه به نتیجه مطلوب نرسیده است؟!
#فایل_های_تصویری
#حوزه_های_علمیه
#دانشگاه
✅ https://eitaa.com/alhaydari
🔺تفسیر روائی و تطبیق قرآنی
🔹معرفی موضوع
در باب تفسیر آیات قرآنی روایات زیادی از ائمه اهل البیت علیهم السلام در منابع روائی نقل شده اند. در اکثر این روایات مشاهده می شود که امامان علیهم السلام پرده از معنای باطنی آیه ی قرآن برداشته و مراد از آیه را بیان فرموده اند.
نکته ی مهم این است که آیا تفاسیر منقول از اهل بیت علیهم السلام، بیان مصداق بوده یا در مقام بیان مراد اصلی آیات قرآنی می باشند؟
🔹تبیین
به نظر می رسد ائمه علیهم السلام سعی در منحصر کردن معنای یک آیه ی قرآن در مصداقی مشخص نداشته اند، بلکه مصادیق بیان شده در روایات تفسیری صرفا جنبه ی بیان مصداق و بیان موردی از مواردی که آیات شامل آن ها می شوند داشته است.
بدین ترتیب، آیات قرآنی همانطور که به تعبیر احادیث بطن های متعدد دارند، هر کدام از این معانی باطنی مصادیق گوناگون نیز دارد. ازین رو، روایات تفسیری هر کدام به سهم خود یک یا چند مصداق از مصادیق آیه ی مبارکه را بیان کرده اند.
اگر این دیدگاه پذیرفته نشود، بسیاری از روایات تفسیری با یکدیگر متعارض تلقی خواهند شد. چرا که روایات فراوانی هستند که در مقام تفسیر یک آیه از آیات قرآن، مصادیق گوناگونی برای آن بیان کرده اند. در اینصورت اگر این تفاسیر را به عنوان مصداقی از مصادیق تلقی کنیم، تعارضی نخواهد بود. اما در صورت عدم پذیرش این دیدگاه، محقق به ناچار باید از بخش قابل توجهی از روایات به خاطر متعارض بودن آن ها با یکدیگر، چشم پوشیده و از آن ها محروم شود.
🔻نمونه هایی از تطبیق روائی آیات قرآن
🔸آیه ی اول : سوره ی نحل :۴۳
(فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لا تَعْلَمُون)«اگر نمی دانید، از اهل ذکر بپرسید »
واژه ی « اهل ذکر » یکی از مواردی است که روایات متعددی در تفسیر آن ذکر شده است. ذیلا به سه نمونه از آن ها اشاره می شود :
-مراد از اهل ذکر، پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و اهل بیت علیهم السلام هستند. (بصائر الدرجات، ج ۱ ص ۴۰)
-مراد از ذکر، پیامبر و مراد از اهل ذکر، اهل بیت پیامبر علیهم السلام هستند. (بصائر الدرجات، ج ۱ ص ۴۰)
-مراد اهل کتاب هستند. بدین معنا که آیه خطاب به مشرکین که در آن زمان اخبار اهل کتاب را تصدیق می کردند امر می کند، اگر ایمان ندارید از اهل کتاب بپرسید. (مجمع البیان، ج ۶ ص ۱۵۹) در آیه ی ۴۴ همین سوره نیز از کتب ادیان گذشته به « ذکر » یاد می شود.
🔸آیه ی دوم : سوره ملک : ۳۰
قُلْ أَ رَأَيْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ ماؤُكُمْ غَوْراً فَمَنْ يَأْتيكُمْ بِماءٍ مَعينٍ«بگو: به من خبر دهید اگر آب (چشمهها و چاههاى) شما در زمین فرو رود، كیست آن كه آب روان و گوارا براى شما بیاورد. »
مصادیق متعددی در بیان واژه ی « ماء معین (آب گوارا) » بیان شده است، از جمله :
-مراد آب زمزم و بئر میمونه است. (مجمع البیان، ج ۱۰ ص ۸۱)
-ماء معین (آب گوارا) یعنی امام علیه السلام. (کافی، ج ۱ ص ۳۴۰)
-ماء معین (آب گوارا) یعنی امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف (کفایة الاثر، ص ۱۲۱)
-ماء معین (آب گوارا) یعنی علم امام علیه السلام (تفسیر قمی، ج ۲ ص ۳۷۹)
◾️نتیجه
بنا بر دیدگاهی که بیان شد، هیچ کدام از تفسیر های بیان شده با یکدیگر منافات ندارند. بلکه هر کدام مصداقی که بر اساس شرائط موجود، آیه بر آن تطبیق می شود را بیان فرموده اند. بنا بر این، تفسیر واژه ی « اهل الذکر » منحصر در سه مصداق فوق نیز نمی شود، بلکه بر اساس شرائط مختلف می تواند مصادیق گوناگون داشته باشد. به عنوان مثال، مصداق امروزی « اهل الذکر » می تواند « مرجعیت دینی » باشد. همچنین « ماء معین » می تواند شامل هر چهار تفسیر بیان شده و همچنین مصادیق دیگر بر اساس شرائط متفاوت زمانی و مکانی باشد.
📚📚📚(آیت الله سید کمال حیدری، کتاب « منطق فهم القرآن »ج ۱ ص ۲۲-۲۴ و ص ۹۸-۱۰۰)
#قرآن
#تفسیر_روائی
#تطبیق_قرآنی
✅ https://eitaa.com/alhaydari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 آیا ادعای جمع قرآن توسط عثمان، حجیت قرآن را زیر سوال نمی برد؟!
🔹 قرآن توسط پیامبر اکرم (ص) جمع شده یا به وسیله عثمان؟!
#فایل_های_تصویری
#اسلام_قرآن_محور_و_اسلام_حدیث_محور
✅ https://eitaa.com/alhaydari
❇️ روش آیت الله حیدری در زمینۀ مطالعات زنان از منظر اسلام
🔹 برای اینکه شیوۀ ما در تحقیقات پیرامون مسائل و حقوق زنان از دیدگاه اسلام روشن شود، در ابتدا باید عرض کنم دربارۀ زن، به طور کلّی چهار نوع نگرش وجود دارد و به عبارت دیگر، از سوی چهار منبع معرفتی مختلف، دربارۀ زنان اظهار نظر شده است که در ادامه به طور مختصر بدانها اشاره می نماییم.
1⃣ نگرش قرآنی
قرآن کریم مطالب فراوانی را دربارۀ زنان مطرح فرموده است که می توان آنها را در کنار هم قرار داد و نگرش قرآنی نام نهاد. مثلاً قرآن در رابطه با اصل خلقت زن، نحوۀ رابطۀ او با مرد، ارث، نکاح، نقاط قوّت و ضعف زنان و غیره سخن گفته و اعلام موضع نموده و بدین ترتیب یک نظام معرفتی مستقل و خاص را پدید آورده است.
2⃣ نگرش روایی
جدای از آیات قرآن، وقتی سراغ منابع روایی - اعم از شیعه و سنّی - می رویم، مشاهده می کنیم که احادیث بسیار زیادی دربارۀ مسائل گوناگونِ مربوط به زنان نقل شده است، به طوری که می توان از مجموع این اخبار، یک چارچوب معرفتی متفاوت و کامل را استخراج و استنباط کرد. برخی از این روایات - بنا به دلایلی که در جای خود بیان شده - مخالف منطق قرآن بوده و برخی دیگر از آنها موافق و در راستای مبانی قرآنی؛ لذا نباید گمان کرد همۀ روایات لزوماً هماهنگ با اندیشۀ قرآنی دربارۀ زنان است!
3⃣ نگرش عالمان دین
مراد از نگرش عالمان دین، فهم و برداشت شخصی علما و دین شناسان از آیات و روایاتِ متعلق به زنان است؛ به این معنا که عالمان وقتی با نصوص دینی در هر موضوعی از جمله زنان مواجهه می شوند، با توجه به مبانی و پیش فرض های مختلف و بعضاً متعارض معرفت شناحتی، کلامی، فقهی، اصولی، انسان شناختی، و حتّی هرمنوتیکی و روان شناختی خود، و نیز با در کنار هم قرار دادن مجموعه ای از آیات و روایات، نهایتاً به برداشتی از متون دینی دست می یابند که مختصّ خود ایشان است؛ یعنی این نگرش، فهم و برداشت شخصی آنها است، نه اینکه لزوماً عین دین و مطابق واقع و لوح محفوظ بوده باشد!؛ به همین دلیل، ممکن است سایر عالمان با برداشت یک عالم دیگر در موضوعی خاصّ مثل زنان، مخالف باشند و از همین تفاوت مبانی و تعدد پیش فرض هاست که اختلاف نظر و تفاوت منظر، بین عالمان دین در می گیرد و البته این امر، فی نفسه امر مذمومی نیست و اساساً اقتضای اندیشه و دستگاه ادراکی بشر است.
برداشت عالمان دین از آیات و روایات، گاهی ممکن است واقعاً مطابق مراد اصلی شارع باشد، و گاهی هم ممکن است مخالف واقع و آنچه که خداوند در نظر داشته، از آب در آید!
4⃣ نگرش عامۀ مردم
مرتبۀ دیگر، مربوط می شود به نگاه عموم مردم جوامع به زنان، با توجه به تنوع دینی، مذهبی، فرهنگی و جغرافیایی ای که دارند؛ یعنی صرف نظر از اینکه قرآن و روایات و عالمان دین چه می گویند، یک سلسله اعتقادات، باورها و رسومِ درست یا نادرست پیرامون زن، در بین خود مردم شکل گرفته است.
#مسائل_و_حقوق_زنان_در_اسلام
✅ https://eitaa.com/alhaydari
❗️ در مطالعات زنان، نباید بین این چهار نوع نگرش متفاوت، خلط و درهم آمیختگی صورت گیرد؛ بلکه باید آنها را به دقّت از یکدیگر تفکیک کرد و حکم هر یک را به شکل جداگانه روشن نمود.
در تحقیقاتی که دربارۀ زنان انجام می شود، این چهار رویکرد عمدتاً از یکدیگر تمایز داده نمی شوند و از همین جا است که برخی مشکلات، چالش ها و ابهام ها پدید می آید.
✅ پس از تبیین و جداسازی چهار نگرش فوق از یکدیگر، باید بیافزاییم روش ما در مطالعات زنان از منظر اسلام، اصالت و محوریّت دادن به نگرش قرآنی است؛ به این معنا که هر مطلبی دربارۀ زنان از سوی سه منبع دیگر مطرح شده بود، آنها را تنها در صورتی می پذیریم که با مبانی قرآنی – از دیدگاه خودمان – سازگار باشد؛ در غیر این صورت چنانچه تعارضی بین روایات، برداشت علما و نگاه عموم مردم، با مبانی قرآنی و تفسیری تشخیص دادیم، آنها را طرد می کنیم و آنچه که قرآن می فرماید را اصل و اساس کار خود قرار می دهیم.
بنابراین به اعتقاد ما اولین و مهمترین مصدر در شناخت زن از دیدگاه اسلام، قرآن است.
البته این به آن معنا نیست که از سایر منابع بهره گرفته نشود، بلکه مراد آن است که اول باید سراغ قرآن رفت و نگاه کلّی خداوند به زن را از قرآن کریم اصطیاد و استنباط نمود و در ادامه از سایر نگرش ها هم – تا جایی که مخاف مبانی قرآنی نباشند – استفاده کرد. عمده این است که قرآن، اصل و محور قرار گیرد و دیگر نگرش ها، با منطق کتاب الله مورد ارزیابی و راستی آزمایی قرار گیرند.
🔅 به عنوان مثال، اگر برخی روایات، مشورت با زنان را مذمّت کرده باشند، اما قرآن به مشاوره و همفکری با زنان بها داده و آن را به عنوان یک ارزش معرفی نموده باشد – کما اینکه همین طور هم هست - ، ما در اینجا مبنای قرآن را اصل قرار می دهیم و روایات معارض با آیات قرآنی را طرد می کنیم!
📽 برگرفته از دیدار عده ای از بانوان فرهیخته حوزوی و دانشگاهی با آیت الله حیدری با موضوع "مسائل و حقوق زنان در اسلام".
#مسائل_و_حقوق_زنان_در_اسلام
✅ https://eitaa.com/alhaydari
7.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 دیدگاه ابن عربی درباره اهل بیت (ع)
👈 ابن عربی: نزدیکترین شخص به رسول اکرم (ص) از نظر وجودی، امام علی (ع) است.
#فایل_های_تصویری
#امام_شناسی
#ابن_عربی
✅ https://eitaa.com/alhaydari