بِسمِ اللّٰهِ الرَّحمٰنِ الرَّحیم
#شرح_زیارت_جامعه_کبیره
#استاد_هدایت
#خلاصه_سخنرانی
🔰 در تفسیر زیارت جامعه کبیره رسیدیم به عبارت « عِترَةَ خِیَرَةِ رَبِّ العالَمین ».
این عبارت، یعنی، اهل بیت عترت رسول الله هستند.
عترت از ماده عَتَرَ است و به معنای ادامه وجود پیامبر که زنده و حاضرند، است. یکی دیگر از معنای عترت، نسل و اولاد است. البته نسل و اولادی که شخصیت رسول الله را دارا باشد. لذا امام کاظم (ع) می فرماید: ما همه در وقت خودمان، نور رسول الله (ص) هستیم.
💠 معنای بعدی عترت، این است که تمام دین فروعاتی دارد که به همه زندگی ما نور می دهد. اصل فروعات دین، عترت است. همانند دسته جارویی که تمام ریشههای جارو به او متصل است و کارکرد جارو به دسته آن وابسته است.
💠 معنای سوم عترت، این است که وقتی انسان در دریا غرق می شود، دنبال صخره ای می گردد تا به وسیله آن نجات پیدا بکند و هدایت شود، که به این حالت که هم نجات میدهد و هم هدایت میکند میگویند: عَتَرَ یا همان عترت.
جناب لقمان به فرزندش گفتند: دنیا دریای عمیقی است و خیلیها در آن غرق شدند. اگر تقوا داشته باشی در این دریا غرق نمی شوی.
پیامبر اکرم به امیرالمومنین (ع) فرمودند: یا علی! حُبُّکَ تَقوَا اللّه.
بنابراین دنیا، که دریای عمیقی است و خیلیها در آن غرق می شود، با وجود عترت و پناه بردن به عترت رسول الله، از این خطر در امان هستیم.
💠 معنای چهارم عترت اَصلُ الشَّجَرَةُ المَقطوعَة است.
اهل بیت همانند درخت هستند ولی چون آنها را بریدند، لذا به آنها گفتند: مقطوع.
در دعای ندبه آمده است که اهل بیت را تکه تکه کردند.
💠 معنای دیگر ماده عترت، آب گوارا است که آب گوارای حقیقی رسول الله و عترت اوست.
💠 معنای دیگر ماده عتر، بوی خوشی است که بوی خوش عترت رسول الله همه عالم را گرفته، است.
💠 معنای دیگر ماده عتر ریح (باد) است. نیروی محرک عالم ریح و انسان ریح، است. نیروی محرکه همه عوالم اهل بیت اند.
💠 یکی دیگر از معانی عترت، اولیاء رسول الله است.
چند جمله ای هم دررابطه با امام جواد بگوییم.
📗 فردی به نام یحیی صنعانی، وارد بر امام رضا (ع)، در حالی که در مکه بودند، شد. دید که حضرت، موز پوست می کند و در دهان پسر بچه کوچکی قرار میدهد. سوال کرد: آقاجان برای چه موز در دهان این بچه میگذارید. حضرت پاسخ دادند: من باید دنیا را برای این فرزند، فدا کنم. هیچ فرزندی از این فرزند با برکت تر به دنیا نیامده است.
📜 امام رضا در نامهای به فرزندشان امام جواد (ع)، امر کردند: جوادم! مواظب شیعیان من باش. به من رسیده است که تو را از در پشتی عبور میدهند، من راضی نیستم که تو از در پشتی حرکت بکنی و این باعث شود تا از شیعیان من دور بشوی. تو باید هر بار که از در خانه بیرون می روی، در کوچه و بازار بین شیعیان باشی و از طرف پدرت به شیعیان من کمک بکنی.!
#هیئت_الحسین_علیه_السلام 99/12/2
مراسم عزای وفات ام المصائب؛ حضرت زینب سلاماللهعلیها
🔰 با سخنرانی حجت الاسلام #استاد_هدایت
و مداحی مداحان اهل بیت
◾️شنبه 9 اسفند ساعت 19:30
◾️ نیروگاه، میدان توحید، خ مالک اشتر، ک15، پ86، منزل برادر نوبهاری
#هیئت_الحسین_علیهالسلام
من مادران شهدایی را زیارت کردم که بجد و با صدق واقعی میگفتند اگر ما ده تا فرزند هم داشتیم، حاضر بودیم در راه خدا بدهیم؛ دروغ نمیگفتند. من مادران و پدرانی را ملاقات کردم که احساس عزت و افتخار میکردند، به خاطر اینکه فرزندانشان در راه خدا شهید شدند. البته حق هم با آنهاست، عزت و افتخار است؛ همانطوری که عمهی ما زینب کبری (سلاماللهعلیها) فرمود: «ما رأیت الّا جمیلا»؛ جز زیبائی ندیدم. حادثهی کربلا چیز کوچکی است؟ این چشم خدابین، از این حادثه، از این خونهای ریخته شده، از این مصیبت سنگین، یک حقیقت زیبا مشاهده میکند؛ «ما رأیت الّا جمیلا». من خانوادههای بسیاری را دیدم که همین احساس زینب کبری در آنها هم بود؛ آنها هم میگفتند: «ما رأینا الّا جمیلا». این هاست که به یک ملت اقتدار می دهد؛ اینهاست که اعتماد به نفس را در یک ملت به وجود میآورد؛ این هاست که تهدیدهای قدرتهای مادی دنیا، عربدههای مستانهی دولتهای متجاوز و مستکبر دنیا دل آنها را نمیلرزاند.
۱۳۸۹/۰۷/۲۸
مقام معظم رهبری
اعضای محترم هیئت! حتما خلاصه سخنرانی این هفته که مروری بر فراز اول زیارت جامعه کبیره بود، مرور نمایید👇
بِسمِ اللّٰهِ الرَّحمٰنِ الرَّحیم
#شرح_زیارت_جامعه_کبیره
#استاد_هدایت
#خلاصه_سخنرانی
❇️ زیارت جامعه کبیره، بنابر آنچه که از امام هادی (ع) به ما رسیده است، پنج تا سلام ابتدایی دارد، که در هر مرحله صفاتی بررسی میشود. مجموعاً ۴۰ صفت مهم در زیارت جامعه بررسی می شود.
در مرحله بعدی وارد شهادت ها میشود و در شهادت ها، ۳۶۰ فضیلت اهل بیت، بیان می شود و در کل در زیارت جامعه کبیره ۴۰۰ تا از فضایل اهل بیت، بیان می شود.
🔰 فراز اول زیارت جامعه کبیره، اَلسَّلامُ عَلَیکُم یا اَهلُ بَیتٍ نُبُوَّة است. محور فضای دین اسلام خانه است. خانه، توسعه پیدا میکند و میشود جامعه. لذا رسول الله (ص) دست روی دوش امیرالمومنین (ع) می گذاشتند و می گفتند: یا عَلی! وَ اَصلُها فی دارِکَ یا عَلی وَ اَغصانُها فی دورِ المُؤمِنین. یعنی اصل شجره طوبی، در خانه توست و شاخههای این شجره، در خانههای مومنین است.
🔰 فراز بعدی، مَوضِعَ الرِّسالَة است. رسل به معنای شتری است که آرام آرام حرکت می کنند. لذا در قرآن، راجع به رسول الله میفرماید: فَبِما رَحمَةٍ مِنَ اللّه لِنتَ لَهُم وَ لَو کُنتَ فَظًّا غَلیظَ القَلبِ لَانفَضّوا مِن حَولِک¹. پیامبر اکرم همانند نخ تسبیح به دور قلب های که مانند سنگ بود گره خورد و آنها را نرم کرد. امام صادق علیه السلام می فرمایند: اَلطِفوا فی حَوائِجِنا کَما تَلطِفوا فی حَوائِجِکُم. یعنی همان طور که با دنیایتان خوب برخورد میکنید تا به آنچه که دوست دارید برسید، کار ما اهل بیت را هم اینگونه انجام بدهید. موضع الرسالة یعنی اهلبیت با نرمی و لطافت در قلب های ما نفوذ پیدا کردند.
🔰 فراز بعدی، مُختَلَفَ المَلائِکَة است. همه ما مخلوق و بنده خدا هستیم. واسطه اتصال ما با خداوند، اهل بیت، هستند. یعنی همه قدرتی که خداوند، قرار است به ما بدهد، به واسطه اهل بیت به ما میدهد و واسطه عنایت اهل بیت به ما، ملائکه هستند. خداوند در قرآن می فرماید: وَ اِذا قُلنا لِلمَلائِکَةِ اسجُدوا لِآدَم². در این آیه سجده به معنای اطاعت است. پدر و مادر حضرت یوسف هم، مطیع حضرت یوسف شدند نه اینکه بر او سجده کرده باشند. خداوند به ملائکه فرمود تا مطیع ما باشد، که در راس ما اهل بیت قرار دارد. مختلف الملائکه یعنی اهل بیت، به واسطه ملائکه، تمام کارها و حرکات ما را مدیریت می کنند. لذا امام سجاد در دعای سوم صحیفه سجادیه می فرماید: ملائکه ای که برف را از آسمان نازل می کند، بر روی هر برفی ملکی است، نیرویی که باعث میشود برف ببارد، نیرویی که باعث میشود تا در منطقه خاصی برف ببارد یا نبارد، به واسطه نیروهای عالم، یعنی ملائکه هستند و این ملائکه دائماً با اهل بیت، در ارتباط هستند.
🔰 در فراز بعد داریم: وَ مَهبِطَ الوَحی وَ مَعدِنَ الرَّحمَة. ما از خانه رحم به دنیا آمدیم. رحمت، یعنی توسعه. مادر، به واسطه همین وجودی که در خانه رحم قرار می گیرد، روحش توسعه پیدا میکند. فرق اهل بیت با انبیاء گذشته، در این است که انبیا، وجودشان مجزا است، چرا که در قرآن آمده: وَ اَخاهُم هودا، اَخاهُم صالحا. اما اهل بیت از جان ما هستند، همانطور که در قرآن آمده است: لَقَد جاءَکُم رَسولٌ مِن اَنفُسِکُم³ لذا ما پاره های تن اهل بیت هستیم.
از یکی از اصحاب امیرالمومنین به نام رُمَیله نقل شده است: من به شدت بیمار شدم و تا سه روز نتوانستم مسجد بروم. بعد از سه روز به امیرالمومنین گفتم: من مریض شدم و به همین علت نتوانستم به مسجد بیایم. امیرالمومنین هم فرمود: فکر کردی من مریض نشدم⁴.
اهل بیت وجودی هستند که وجودشان جان ماست. همانند مادر. لذا اهل بیت وقتی شمشیر هم می کشیدند، مانند همان تنبیهی است که مادران، فرزندانشان را تنبیه می کنند.
🔰 فراز بعد مُنتَهَی الحِلم است. خصوصیت مومن، در جامعه ایمانی این است که، به جای این که در برابر مشکلات، فقط بجنگند با این مشکلات رشد هم میکند و با
دیگران خوش رفتاری می کنند تا آنها هم با این مشکلات رشد کنند.
روزی مردی مسیحی به امام باقرعلیه السلام گفت: السلام علیک ایها البقر. در مقابل، امام باقر با آن مرد، با لحنی آرام و مهربان صحبت کرد.
حلم، مانند غذایی است که اهل بیت، درست می کنند تا انسان های دیگر را دگرگون کند. چرا که اهل بیت نهایت حلم هستند.
🔰 وَ اُصولَ الکَرَم وَ قادَةَ الاُمَم وَ اَولیاءُ النِّعَم وَ عَناصِرَ الاَبرار وَ دَعائِمَ الاَخیار وَ ساسَةَ العِباد وَ اَرکانَ البِلاد و اَبوابَ الایمان و اُمَناءَ الرَّحمن وَ سُلالَةَ النَبیّین وَ صِفوَةَ المُرسَلین وَ عِترَةَ خِیَرَةِ رَبِّ العالَمین.
عترت یعنی آن صخرهای که وسط دریا است و انسان در حال غرق شدن، آن را در آغوش میگیرد تا نجات پیدا بکند. دلیل اینکه رسول الله فرمودند: اِنّی تارِکُ فیکُمُ الثَّقَلِین کِتابَ اللّه وَ عِترَتی⁵ این است که اینها دو روی یک سکه هستند. یک طرف اهلبیت است و یک طرف دیگر قرآن.
فردی نزد آقای بهجت آمد
و گفت: من می خواهم امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را بشناسم. آقای بهجت گفتند: قرآن بخوان؛ چرا که طرف دیگر قران امام زمان است و امام زمان طرف دیگر قران است.
هر چیزی که در قرآن است، در اهل بیت هم هست و هر چه که در اهل بیت است در قرآن هم هست. لذا هر چه عشق به اهل بیت داریم باید به قرآن نیز داشته باشیم.
#هیئت_الحسین_علیه_السلام 99/12/9
________________________________________
1_آل عمران، ۱۵۹
2_بقره، ۳۴
3_توبه، ۱۲۸
4_حدیث رُمَیله
5_حدیث ثقلین
◾️ مراسم عزای ابوالحسن؛ حضرت موسی بن جعفر و حضرت ابوطالب علیهمالسلام
با سخنرانی حجت الاسلام #استاد_هدایت
و مداحی مداحان اهل بیت
🔘 شنبه 16 اسفند ساعت 19:30
🔘 بیت الزهرا (سلام الله علیها)
(شهرقائم،ک21،پ20)
#هیئت_الحسین_علیه_السلام
بِسمِ اللّٰهِ الرَّحمٰنِ الرَّحیم
#شرح_زیارت_جامعه_کبیره
#استاد_هدایت
#خلاصه_سخنرانی
🔰 در بخش دوم از سلام های زیارت جامعه کبیره، رسیدیم به شرح و تفسیر عبارت « اَلسَّلام عَلیٰ اَئِمَةِ الهُدیٰ ».
در قرآن همواره کلمه امام با هدایت آمده است. وَ جَعَلناهُم اَئِمَةً یَهدونَ بِاَمرِنا وَ اَوحَینا اِلَیهِم فِعلَ الخَیرات¹.
در همین زیارت جامعه کبیره هم آمده که اِن ذُکِرَ الخَیر کُنتُم اَوَّلَهُ وَ اَصلَحوا وَ مَعدِنَهُ وَ مَأوا.
در قرآن آمده که هر کار خیری که اهل بهتر انجام میدهند به دستور و امر ما است.
در سوره سجده آمده است: وَ جَعَلنا مِنهُم اَئِمَةً یَهدونَ بِاَمرِنا لِما صَبَروا وَ کانوا بِآیاتِنا یوقِنون².
یعنی ائمه، هدایت به امر می کنند. چرا که اهل صبر و اهل یقین هستند.
دلیل اینکه امام هادی علیه السلام، کلمه ائمه را در کنار هدایت آورده است این است که خداوند در قرآن، کلمه امام را در کنار هدایت آورده است.
معنای هدایت به امر این است که خداوند در قرآن می فرماید: اَلا لَهُ الخَلقَ وَ الاَمر³.
خلقت عالم و امر عالم، برای خداوند است. پس در عالم دو قسمت داریم: عالم خلق و عالم امر.
✴️ در آیه ۸۲ سوره یس آمده است: اِنًَما اَمرُهُ اِذا اَرادَ شَیئاً اَن یَقولَ لَهُ کُن فَیَکون.
امر خداوند هم به همین طریق است. وقتی اراده میکند، انجام میشود.
علامه طباطبایی میگویند: عالم امر، عالم کن فیکون است و عالم خلق عالم تدریجی است. همانطور که وقتی خدا اراده می کند در عالم ذر، فردی به وجود می آید. ولی عالم خلق، ابتدا باید پدر متولد شود، بعد مادر متولد شود، پدر و مادر با یکدیگر ازدواج کنند تا فرزند به وجود بیاید. در عالم امر همه عالم خلق شده است ولی عالم خلق تدریجی است.
فَسُبحانَ الَّذی بِیَدِهِ مَلَکوتَ کُلَ شَئ³.
باطن هر چیزی در دستان خداوند است. امر یعنی باطن و ملکوت عالم. خداوند هدایت این باطن را به دستان ائمه قرار داد.
📜 روزی فردی به نام ابراهیم جمال که یکی از شیعیان امام کاظم علیه السلام است، تقاضای دیدار علی بن یقطین وزیر هارون الرشید را داشت که او به ابراهیم وقت ملاقات نداد.
علی بن یقطین همان سال به قصد حج به مدینه رفت تا امام کاظم را ببیند.
وقتی به محضر امام رسید، امام فرمود: علی من با تو کاری ندارم و علی بن یقطین را نپذیرفت.
علی بن یقطین گریه کرد و باز نزد امام آمد و در نزد امام، توبه، استغفار و معذرت خواهی کرد.
امام به او فرمود: از من تقاضای بخشش نکن برو و از ابراهیم جمال معذرت خواهی کن که او را جواب رد دادی.
علی بن یقطین پاسخ داد: من در مدینه هستم و ابراهیم جمال در کوفه؛ چگونه خود را به او برسانم.
امام جواب دادند: شبانه به بقیع برو. من در آنجا اسبی را بستم، سوار اسب شو و اسب، در حالت طی الارض تو را به کوفه می رساند. وقتی ابراهیم جمال از تو راضی شد من هم با تو صحبت می کنم.
علی بن یقطین شبانه به در خانه ابراهیم جمال میرود.
ابتدا ابراهیم جمال باور نمی کند و می گوید: تو اگر علی بن یقطین وزیر باشی اینجا چکار می کنی. علی بن یقطین جواب داد: امام کاظم به من دستوری داده است تا آن را انجام بدهم. تو را قسم میدهم به جان امام کاظم در را باز کن.
ابراهیم در را باز کرد و علی بن یقطین گفت: امام کاظم من را نپذیرفت و گفت تا وقتی که از تو عذر خواهی نکنم من را نمیپذیرد. ابراهیم گفت: من تو را بخشیدم.
علی بن یقطین گفت: اینگونه نمی شود باید حتماً صورتم را زیر پایت قرار دهم.
ابراهیم در دفعه اول سر باز زد. اما بار دوم علی بن یقطین ابراهیم را به جان امام کاظم قسم داد و ابراهیم هم صورت علی بن یقطین را زیر پای خود قرار داد و علی بن یقطین میگفت: خدایا شاهد باش.!
بعد با همان اسب راهی مدینه شد و این بار امام، علی بن یقطین را پذیرفت.
#هیئت_الحسین_علیه_السلام 99/12/16