همانندی
✍ علی محمدی هوشیار
مخالفت ها و موافقت ها، تماما در مقوله «همانندی» ریشه دارند و اساسا هیچ پیوندی بدون دریافت مولفه های همانندی صورت نمیگیرد.
در مقوله همانندی چهار مولفه باید حضور جدی داشته باشند:
۱. مناسبت
۲. مشاکله
۳. هم گونی
۴. هم حسی
و چنانچه این چهار مولفه نباشند، مذاکره، گفتگو، مشاوره، مفاهمه و هر آنچه می خواهد ما را بر سر یک میز بنشاند بی نتیجه خواهد ماند.
به عنوان نمونه؛ علت مخالفت با فرقه نیز این می باشد که با ما همانندی ندارد و آنان نیز همین دریافت را درباره ما دارند.
با این حساب، انگیزه ای برای نزدیک شدن و امیدی برای گفتگو با مخالفین اعتقادی بر جای نمی ماند.
البته تاریخ گویای برخی پیوندها یا استبصارها بوده است اما عموما در این جنس از مذاکراتی که به نتیجه رسیده اند، باید به سراغ «قدرت»(نیروی اجتماعی) رفت و نقش آن را در این بین جُست.
به عبارتی نتایج حاصله از تفاهم های بدون همانندی، مدیون قدرت است که میتواند بر هر دو طرف مذاکره، یا به صورت یکطرفه از سوی یکی بر دیگری موثر واقع شود.
بدیهی است که چنین نتیجه ای موقتی بوده و در بلند مدت و در زمان خاص خود، به جدایی و جدال روی خواهد آورد.
من این را یکی از معضلات مواجهه با فرق انحرافی میدانم و باید چاره ای برای آن اندیشید.
@ali_m_hoshyar
کانال | علی محمدی هوشیار
اهداف رفتاری فرقه های انحرافی ۱. ایجاد اختلاف و تقسیمبندی در جامعه ۲. ترویج ایدئولوژیهای تشدیدی و
ایدئولوژی های تشدیدی
ایدئولوژی های تشدیدی؛ گروهی از ایدئولوژی ها هستند که از فرهنگ منحرف شده و اغلب به شکل هویت ملی، نژادی یا دینی بیان می شوند. این ایدئولوژی ها معمولا به ترویج تفکر های تبعیض آمیز، تروریسم، خشونت و افراط گرایی می پردازند. افرادی که به این نوع ایدئولوژی ها پایبند هستند، اغلب به عنوان افراد تشدیدی شناخته می شوند و ممکن است به فعالیت های تروریستی و خشونت آمیز دیگر دست بزنند.
#حدیث
امام حسین علیه السلام درباره امام مهدی علیه السلام فرمود:
أَوْسَعُکُمْ کَهْفاً وَ أَکْثَرُکُمْ عِلْماً وَ أَوْصَلُکُمْ رَحِماً؛
پناه دهندگی اش از همه فراگیرتر، علم او از همه فزون تر وصله رحمش از همه بهتر و بیشتر است.
غیبت نعمانی، ص۲۱۴
@ali_m_hoshyar
#حدیث
امام جواد علیه السلام فرمودند:
اِنَّ القائِمَ مِنّا هُو المَهدیُّ الَّذی یَجِبُ اَن یُنتَظَرَ فی غَیبَتِهِ وَ یُطاعَ فی ظُهُورِهِ وَ هُوَ اَلثَّالِثُ مِنْ وُلْدِي
همانا قائم ما همان «مهدی» است که باید در دوران غیبتش انتظارش را کشید و در هنگام ظهورش اطاعتش کرد و او سومین از فرزندان من است.
کمال الدين و تمام النعمة ج ۲، ص ۳۷۷.
@ali_m_hoshyar
حفره های حاکمیت
✍ علی محمدی هوشیار
فرقه ها با ایجاد حفره فرهنگی و اجتماعی در تلاش اند تا موجودیت حاکمیت را به چالش بکشند. آنان به صورت کاملا سازمان یافته و با هدف تبدیل باور و فرهنگِ بخشی از طبقه ها و اقشار مردمی، امنیت ملی را تهدید می کنند. این حفره ها در بیانی ساده توانایی آن را دارند تا حکومت ها یا باورهای حاکم بر جامعه را بلعیده و روند فروپاشی حاکمیت ها را سرعت دهند.
در این بین، مطالعه فرقه ها به مثابه جنبش های سیاسی و توجه به آسیب های آن در مقام حفره فرهنگی و اجتماعیِ مؤثر، از میزان تهدیدات فرقه خواهد کاست.
البته سویه این متن، الزام و هدایت نوع و ابزارهای مواجهه به سمت برخورد امنیتی و قضائی نیست، بلکه قصد توجه بخشی مسولین به ماهیت فرقه و آسیب های سیاسی آن را دارد.
@ali_m_hoshyar
#حدیث
فُضَیل بن یَسار میگوید: از امام صادق(ع) شنیدم که میفرمود:
«وقتی قائم ما قیام کند، بیش از پیامبر(ص) با جهل مردم مواجه خواهد شد».
از ایشان پرسیدم: چطور؟
فرمود: وقتی رسول خدا(ص) نزد مردم فرستاده شد، آنان سنگ و چوب میپرستیدند. ولی زمانی که قائم ما با مردم مواجه شود آنها در مقابل او قرآن را مطابق رأی خود تفسیر کرده و با استناد به کتاب خدا علیه قائم ما موضع میگیرند. به خدا سوگند که او عدالت خود را در درون خانه آنان نفوذ خواهد داد.
غیبت نعمانی، ص ۲۹۷.
@ali_m_hoshyar
سهم استعاره مفهومی در فهم روایات مهدویت
✍علی محمدی هوشیار
توجه به نظریه استعاره مفهومی(استعاره شناختی)، یکی از ضرورت های مهم در فهم متون دینی است.
گاه مشاهده می شود که اهل بیت علیهم السلام در بیان تعالیم دینی، از روش القای «شباهت هستی شناختی و معرفت شناختی» استفاده کرده اند که فهم دقیق مراد حضرات معصومین، تنها در گروه آشنایی با نظریه استعاره مفهومی است. مانند تشبیه زندگی به سفر یا تشبیه عقل به جسمی فرمانبردار.
البته جایگاه این نوع از استعاره، نه در واژهها، بلکه در اندیشه و فرهنگ ما جای یافته و شاید برای درک بهتر آن نیازمند سفر به زمان صدور روایت نیز باشیم.
در روایات مهدویت با موارد بسیار زیادی مواجه هستیم که بدون در نظر گرفتن مقام استعاری آن، شاید فهم مراد معصوم علیه السلام را برایمان دشوار کند.
به عنوان مثال در روایتی آمده است: المَهْدِیُّ طاوُوسُ أَهْلِ الْجَنَّةِ؛ مهدی، طاووس اهل بهشت است.
در این روایت میان حوزه مبدأ (طاووس) و حوزه مقصد (مهدی) ایجاد تناظر شده است. این استعاره در مقام معرفی زیبایی صِرف نیست، بلکه قصد بیان محیرالعقول بودن و شگفت انگیز بودن امام مهدی علیه السلام در نوع خلقت ایشان را دارد. مخصوصا اگر این پرنده، از نوع پرندگان بهشتی باشد که برتری های دیگری بر طاووس های دنیوی خواهد داشت و شگفت انگیزتر از آنی خواهد بود که در دنیا مشاهده میشود. در خطبه ۱۶۵ نهجالبلاغه نیز درباره شگفتی های خلقت طاووس سخنان گهرباری آمده است که بیان کننده خلقت عجیب و جذاب آن دارد.
عموما بدون توجه به استعاره مفهومی بکار رفته در این روایت، زیبایی امام مهدی علیه السلام را به زیبایی ظاهری طاووس تشبیه کرده اند و در چنین برداشتی حق مطلب اداء نمی شود.
@ali_m_hoshyar
مهدویت و مقاومت
✍ علی محمدی هوشیار
برخی به بهانه منحصر بودن #قیام و #جهاد ابتدائی در عصر حضور و ظهور امام معصوم علیهالسلام، جنگ های شیعیِ پیش از ظهور را مشروع نمی دانند. آنان بر این باورند که تا پیش از ظهور، هیچ کنشی از جانب شیعه نباید صورت پذیرد، چراکه جهاد بدون حضور امام مهدی علیه السلام، محکوم به شکست است و خون شیعیان به هدر خواهد رفت.
این گروه باید متوجه این موضوع باشند که اگرچه در عصر غیبت امام، مجاز به جهاد ابتدائی نیستیم اما آیا مجاز به #دفاع و #مقاومت در برابر تجاوزات ظالمین هم نمی باشیم؟
اگر ظهور، رنگ قیام دارد؛ آیا غیبت، رنگ دفاع ندارد؟
اگر گوشه چشمی بر روایات داشته باشند، یقینا رنگ مقاومت و دفاع در برابر ظالمین را در عصر غیبت خواهند دید و مردم بی دفاع را تنها نخواهند گذاشت.
در روایتی از امام صادق علیه السلام آمده است:
وَلَدٌ وَاحِدٌ يُقَدِّمُهُ الرَّجُلُ أَفْضَلُ مِنْ سَبْعِينَ وَلَداً يَبْقَوْنَ بَعْدَهُ شَاكِينَ فِي السِّلَاحِ مَعَ الْقَائِمِ علیه السلام؛
اگر انسانی، یکی از فرزندانش را برای جهاد بفرستد، بهتر از آن است که هفتاد فرزند از خود به جای گذاشته و مسلح کند تا همراه امام زمان علیه السلام جهاد کنند.
سلوة الحزين، ص۲۸۵.
همچنین در روایتی دیگر می فرماید:
وَلَدٌ وَاحِدٌ يُقَدِّمُهُ الرَّجُلُ أَفْضَلُ مِنْ سَبْعِينَ وَلَداً يَبْقَوْنَ بَعْدَهُ يُدْرِكُونَ الْقَائِمَ علیه السلام؛
اگر انسانی، یکی از فرزندانش را برای جهاد بفرستد، بهتر از آن است که هفتاد فرزند از خود به جای گذارد تا امام زمان علیه السلام را درک کنند.
جامع الأخبار ج ۱، ص ۱۰۵.
@ali_m_hoshyar
جنگ و مشکلاتِ بی پایان...
✍ علی محمدی هوشیار
میگویی چرا انقلاب اسلامی به جنگ ها و مشکلات پایان نمی دهد؟
میگویم؛ قوم موسی علیهالسلام نیز همین سوال را داشتند.
آنان به حضرت موسی گفتند: ما پیش از تو و پس از تو در رنج و شکنجه ایم.(مگر قرار نبود نجاتمان بدهی؟)
موسی گفت: امید است که خدا دشمن شما را هلاک نماید و شما را در زمین جانشین کند، آنگاه بنگرد تا شما چه خواهید کرد.
قَالُوا أُوذِينَا مِنْ قَبْلِ أَنْ تَأْتِيَنَا وَمِنْ بَعْدِ مَا جِئْتَنَا ۚ قَالَ عَسَىٰ رَبُّكُمْ أَنْ يُهْلِكَ عَدُوَّكُمْ وَيَسْتَخْلِفَكُمْ فِي الْأَرْضِ فَيَنْظُرَ كَيْفَ تَعْمَلُونَ. اعراف، ۱۲۹.
@ali_m_hoshyar
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
شنیدن این سخنان شهید حاج قاسم سلیمانی واجب است.
@ali_m_hoshyar
#حدیث
راعِ أباک، يراعک ابنُک.
امام على(ع): احترام پدرت را نگه دار تا فرزندت هم احترام تو را نگه دارد.
نثر اللآلي، ج ۱، ص ۷۰.
@ali_m_hoshyar
پاسخ_به_شبهه_اباحه_خمس_علی_محمدی.pdf
176.5K
📜متن پیاده شده از فایل صوتی استاد علی محمدی هوشیار
پاسخ به شبهه اباحه خمس
@ali_m_hoshyar
1400.04.26 - ولایت فقیه.pdf
2.92M
📖کتاب؛ نگرش کلامی به مساله ولایت فقیه
✍ علی محمدی هوشیار
#دانلود_رایگان
@ali_m_hoshyar
ایمان به سخنان اهل بیت علیهم السلام؛ رمز نجات
صیحه آسمانی تنها نشانه شناخت ظهور امام مهدی علیه السلام است که در روایات معتبر به آن تصریح شده است. ایمان به همین سخن و پذیرش آن، راه شناخت صیحه حق از صیحه باطل خواهد بود و مومنان را از مسیر گمراهی نجات خواهد داد. در روایتی آمده است:
عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ مَسْلَمَةَ الْجَرِيرِيِّ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع) يُوَبِّخُونَّا وَ يُكَذِّبُونَّا أَنَّا نَقُولُ إِنَّ صَيْحَتَيْنِ تَكُونَانِ يَقُولُونَ مِنْ أَيْنَ تُعْرَفُ الْمُحِقَّةُ مِنَ الْمُبْطِلَةِ إِذَا كَانَتَا قَالَ فَمَا ذَا تَرُدُّونَ عَلَيْهِمْ قُلْتُ مَا نَرُدُّ عَلَيْهِمْ شَيْئاً قَالَ قُولُوا يُصَدِّقُ بِهَا إِذَا كَانَ مَنْ يُؤْمِنُ بِهَا مِنْ قَبْلُ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ- أَ فَمَنْ يَهْدِي إِلَى الْحَقِّ أَحَقُّ أَنْ يُتَّبَعَ أَمَّنْ لا يَهِدِّي إِلَّا أَنْ يُهْدى فَما لَكُمْ كَيْفَ تَحْكُمُونَ
عبد الرحمن بن مسلمة جريرى گويد: بامام صادق عليه السّلام عرضكردم: دشمنان (و مخالفين شيعه) ما را سرزنش كرده دروغگو پندارند، ما ميگوئيم: دو صیحه آسمانى خواهد بود، گويند: وقتى دو صیحه هر دو از آسمان باشد چگونه فرياد حق از باطل شناخته شود؟ حضرت فرمود: شما چه پاسخى بآنها دهيد؟ عرض كردم: ما پاسخى نداريم كه بآنها بگوئيم، فرمود: بآنها بگوئيد: هنگامى كه آن صیحه بلند شود هر كس پيش از آن صیحه ايمان بدان آورده آن را باور و تصديق كند خداى عز و جل فرمايد «آيا كسى كه بسوى حق هدايت ميكند شايستهتر است كه پيرويش كنند يا آن كس كه هدايت نميكند جز آنكه خود هدايت شود، پس شما را چه شده، آيا چگونه قضاوت ميكنيد؟» (سوره يونس آيه ۳۵).
الكافي، ج۸، ص۲۰۸
@ali_m_hoshyar
📔 روشنا منتشر شد
در این شماره؛ یادداشتی با عنوان «انجمن حجتیه و استراتژی عادی سازی روابط» نوشته ام.
@ali_m_hoshyar
الهیات جنگ
✍علی محمدی هوشیار
در دستگاه فقهی و کلامی شیعه؛ جنگ با کفار و ظالمین در مقوله ارزشهای دینی تعریف شده و کشته شده در معرکه را #شهید دانسته و ابعاد الهیاتی آن را مورد بررسی قرار داده است. یکی از مسائل مهم در این میان، باور به امدادهای غیبی و عنایات خداوند میباشد که شامل رزمندگان اسلام شده و آنان را در پیش برد اهداف مقدس خود یاری می نماید.
آنچه در این یادداشت مورد توجه من قرار گرفته؛ افراط گرایی در این خصوص است که گاه تدبیر و #عقلاینت جنگی را تحت الشاع خود قرار داده و منجر به صدمات و خسارات جبران ناپذیری در جبهه حق علیه باطل می شود.
باید توجه داشت که باور به امداد و عنایات خداوند، به معنای دوری از تدابیر جنگی نمی تواند باشد، بلکه این دو در طول یکدیگر تعریف شده اند. بدین معنا که شاید با کنار گذاشتن تدابیر جنگی و عقلانیت، مشمول امداد الهی نشده و جزو کسانی باشیم که در مصاف با دشمن شکست قطعی خواهند داشت.
شاید #تاریخ گواه این مطلب باشد که بسیاری از شکست ها در جبهه های شیعی، پررنگ کردن امدادهای غیبی و کمرنگ نمودن تدابیر جنگی در بین لشگریان بوده است. منشاء برخی از این باورها، آموزه های #صوفیانه یا اهداف شهادت طلبانه(همانند توابین) بوده است که به جای پیروزی بر دشمن، تنها به شهادت در راه خدا فکر کرده و بر اساس آن، تدابیر جنگی را معطل نموده اند.
امروز در جبهه نبرد حق علیه باطل، آنچه بسیار ضروری به نظر می رسد؛ عقلانیت جنگی و ایمان به یاری خداوند است. این پیامی است که باید #فرماندهان جنگ را متوجه خود نموده و سربازان خود را ملتزم بر آن نمایند.
@ali_m_hoshyar