💠 « عَنْ اَبِی الْحَسَنِ (علیهالسّلام) قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ اِذَا جَمَعْتَ بَیْنَ الصَّلَاتَیْنِ فَلَا تَطَوَّعْ بَیْنَهُمَا؛
محمد بن حکیم میگوید: از امام کاظم (علیهالسّلام) شنیدم که میفرمود هنگامیکه خواستی نمازها را با هم بجا آورید، نافله بین آنها نخوانید.»
💠 «سَمِعْتُ اَبَا الْحَسَنِ (علیهالسّلام) یَقُولُ الْجَمْعُ بَیْنَ الصَّلَاتَیْنِ اِذَا لَمْ یَکُنْ بَیْنَهُمَا تَطَوُّعٌ.
محمد بن حکیم میگوید: از امام کاظم (علیهالسّلام) شنیدم که میفرمود: جمع میان نمازها در صورتی است که بین آنها نافله انجام نشود»
الکافی ج3 ص 287
🆔 @almasjed
وَ مَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهاجِراً إِلَى اللَّهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ وَ كانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحيما. نساء/100
💠 قَالَ النَّبِيُّ صلی الله علیه و آله: أَلَا وَ مَنْ مَشَى إِلَى #مسجد يَطْلُبُ فِيهِ الْجَمَاعَةَ كَانَ لَهُ بِكُلِّ خُطْوَةٍ سَبْعُونَ أَلْفَ حَسَنَةٍ وَ يُرْفَعُ لَهُ مِنَ الدَّرَجَاتِ مِثْلُ ذَلِكَ فَإِنْ مَاتَ وَ هُوَ عَلَى ذَلِكَ وَكَّلَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِهِ سَبْعِينَ أَلْفَ مَلَكٍ يَعُودُونَهُ فِي قَبْرِهِ وَ يُبَشِّرُونَهُ وَ يُؤْنِسُونَهُ فِي وَحْدَتِهِ وَ يَسْتَغْفِرُونَ لَهُ حَتَّى يُبْعَثَ
✅ هر کس برای شرکت در نماز جماعت به #مسجد رود، برای هر قدمی که بر میدارد هفتاد هزار حسنه منظور شود و به همان اندازه درجاتش بالا رود و اگر در آن حال بمیرد، خداوند هفتادهزار فرشته بگمارد که در قبرش به عیادت او روند و انیس تنهایی او باشند و تا زمانی که برانگیخته شود، برایش آمرزش طلبند.
من لا یحضره الفقیه 4/17
💠 قَالَ رَسُولُ اللَّه صلی الله علیه و آله:ِ خِصَالٌ سِتٌّ مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَمُوتُ فِي وَاحِدَةٍ مِنْهُنَّ إِلَّا كَانَ ضَامِناً عَلَى اللَّهِ أَنْ يُدْخِلَهُ الْجَنَّةَ مِنْهَا رَجُلٌ تَوَضَّأَ فَأَحْسَنَ الْوُضُوءَ ثُمَّ خَرَجَ إِلَى #مسجد ٍللصَّلَاةِ فَإِنْ مَاتَ فِي وَجْهِهِ كَانَ ضَامِناً عَلَى اللَّهِ
✅ شش خصلت است كه هر كس درآن حال بميرد، خداوند عزوجل ضمانت نموده كه او را در بهشت داخل كند: يكى از آن موارد، شخصى است كه وضوى خويش را نيكو به جا آورده و به سوى #مسجد و محل نماز حركت كند و چون در راه، مرگ وى فرا رسد خداوند بهشت را براى او ضمانت نموده است.
بحار الانوار 83/372
💠 قال الله عزوجل : من زارني في بيتي فمات مات شهيدا
✅خداوند متعال می فرماید هر کس مرا در خانه ام (مسجد) زیارت کند و مرگ به سراغش بیاید، #شهید است.
کنزالعمال ج12 ص271
🆔 @almasjed
💠 پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: چهار دسته در دنیا غریب اند که یکی از آنها #مسجد است.
✅ هر چند #مسجد در طول تاریخ به عنوان اولین و بهترین خانه از سوی خداوند متعال برای مردم قرار داده شده است اما توجه مردم به ویژه مسلمین به این خانه، آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته است. امروزه به سبب عدم شناخت صحیح از #مسجد، بسیاری از نقش و شئون آن تقلیل یافته و در مواردی رو به افول رفته است.
✅ دنیا به قداست و حرمت #مسجد و معبد اذعان دارد که هر گونه تعرض به #مسجد و اهل آن، نقض قوانین بین المللی است؛ چرا که در قوانین بین المللی، عبادت برای همه آزاد و از حقوق مذهبی آنان است که عناصر الحادی آنرا مورد تهاجم قرار داده و با نقض حرمت اماکن مقدس، در صدد رسیدن به اهداف شوم خود می باشد.
🔳 حمله به #مسجد و خانه خدا و اهل آن، نشانگر اوج وقاحت، وحشیگری و رذالت است که از سوی برخی آدم نماها صورت گرفت.
✅ مردم دنیا [1] و بویژه امت اسلامی باید خشم و نفرت خود را در مقابل هتک حرمت #مسجد بروز داده و به وظیفه خود عمل کنند.
☑ آنچه در حادثه اخیر در پیام ها و بیانیه ها مورد غفلت واقع شده بود پرداختن به موضوع #مسجد و حرمت آن بود؛ برخی در پیام هایشان فقط به «حادثه تروریستی» اشاره کردند یا برخی «کشته شدن عده ای از نمازگزاران را تسلیت گفتند» و متاسفانه سخنی از جایگاه این خانه امن الهی به میان نیاوردند
✅ در موارد متعدد #مسجد و اهل آن مورد هتک حرمت واقع شده اند که متأسفانه در رسانه های اسلامی سخنی از آن به میان نیامده است درحالیکه انتظار از کشور های اسلامی و رسانه های آن این است که به این موضوع بسیار مهم بپردازد و ابعاد آن را بررسی نماید
💠 #مسجد در طول تاریخ، محور و مرز بین حق و باطل بوده - از آدم تا خاتم - لذا مورد حمله گروههای الحادی و تکفیری و تروریستی قرار می گیرد
.
❇ پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله متحمّل جنگ های زیادی شده و سختی های زیادی کشید ولی وقتی #مسجدالحرام را فتح کرد کأنّ به آرزوهایش رسید.
✅ در جهان امروز #مسجدالحرام و #مسجدالاقصی چنین شرایطی دارد لذا اگر همه لبنان و سوریه و اردن و اسرائیل را بدهیم ولی #مسجدالاقصی را داشته باشیم پیروزی از آن ماست و اگر همه را به ما بدهند و #مسجدالاقصی را ندهند ما پیروز نخواهیم بودند. بی جهت نیست که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از #مسجدالاحرام شروع می کند و در #مسجدکوفه مستقر می شود
💠 يكي از علل و فلسفههاي تشريع جهاد، دفاع و حفاظت از #مساجد و معابد می باشد:
✅ اگر خداوند از مؤمنان دفاع نكند و از طريق اذن جهاد (تشريع جهاد) بعضي را به وسيله بعضي ديگر دفع ننمايد ديرها و صومعهها و معبدهاي يهود و نصارا و #مساجدي كه نام خدا در آن بسيار برده ميشود ويران ميگردد. [2]
🔷 ولولا دفع الله الناس بعضهم ببعض لهدمت صوامع وبیع وصلوات ومساجد یذکر فیها اسم الله کثیرا ولینصرن الله من ینصره ان الله لقوی عزیز)
(همان کسانی که از دیارشان بدون سبب حقی بیرون شده اند، جز آنکه می گفتند: پروردگار ما خدای یکتاست . و اگرخدا بعضی از مردم را بوسیله بعضی دیگر دفع نمی کرد، هر آینه صومعه ها و کلیساها وکنشتها و #مساجدی که نام خدا در آن فراوان ذکر می شود، ویران می شد، خداوند هرآینه کسانی را که او را یاری می کنند، یاری می نماید که همانا او توانا و قاهر است )
———————————————-
[1] _ مسجد متعلق به همه مردم است: وُضِعَ لِلنَّاسِ. 96/آل عمران
[2] – المیزان – تفسیر آیه 40/حج
🆔 @almasjed
#اعتکاف
✅ اعتکاف در #مسجد
💠 اعتکاف از "عَکَفَ " به معنی ملازم شدن جهت تعظیم و خضوع و خشوع برای کسی یا چیزی است که عظمت دارد. انسان ها طبعاً تمایل دارند در خدمت مقدس تر و بهتر از خود باشند و او را احترام و تعظیم کنند و هيچ گاه او را تنها نگذارند يا با او زندگی کنند.
✳️ دین اسلام که خدای متعال را خالق و منزّه از جسم و ملازمت جسمانی با او را ناممکن می داند، #مسجد را که کالبد معنویت و خانه خداست، برای اعتکاف قرار داده است لذا #مسجدالحرام هیچ گاه خالی نبوده و نباید باشد و همیشه عده ای طواف کننده دارد و بهتر است که #مساجد – لااقل مساجد جامع ما – اینگونه باشند #لذاست_که_اعتکاف_اختصاص_به_ایام_خاصی_ندارد
#ادامه_دارد ....
🆔 @almasjed
#اعتکاف
✳️ اهداف اعتکاف:
❇️ آشنایی و انس با #مسجد و بهره مند شدن از برکات و فضایل متنوع آن.
❇️ تعظیم معبود و نگهبانی و حفاظت از معبد و معبود و خدمت به آن دو.
❇️ خالی نبودن معبد از عابد
❇️ اعتکاف اعمال خاص ندارد؛ فقط مشروط به روزه است که روزه هم امساک است نه عمل.
🔆 از جمله وظایف معتکفین پذیرایی و استقبال و بدرقه زائران و خدمت به #مسجد و زائران خانه خدا، عمران و آباد کردن #مساحد، غبارروبی، نظافت و طهارت می باشد که تعهد و افتخار انبیا بوده است.
ادامه دارد....
🆔 @almasjed
#اعتکاف
💠 برخی از آثار اعتکاف
1. شناخت #مسجد بدون بدعت و خرافات.
2. انس و الفت با #مسجد
3. تمرین حضور مستمر در #مسجد
4. تعظیم خداوند.
5. تقرب به خدا.
6. بخشش گناهان.
7. استراحت روح و روان.
8. تقویت اراده.
9. تمرین جماعت.
10. تمرین حضور قبل نماز و بعد نماز.
11. استفاده از همه ابعاد و حالات #مسجد.
12. دوستی با مؤمنان.
ادامه دارد....
🆔 @almasjed
#اعتکاف
🔆 اعتكاف بهترین راه #مسجد شناسي!
✅ از ويژگيهاي مهم اعتكاف كه كمتر مورد توجه قرار گرفته، نقش آن در #مسجد شناسي است. چنانچه تدبر در قرآن غیر از قرائت آن، و تفکر در قرآن غیر از تلاوت و تفسیر است.
تدبر در #مسجد و بازخوانی کارکردهای مسجد سفارش شده و اعتکاف بهترین زمینه برای برای کشف و استخراج آن است.
از دستاوردهاي مهمي كه معتكف بعد از اين ايام بدست ميآورد شناخت #مسجد به طور جامع، با كاركردهاي مختلف آن است.
🔆معتكف متوجه ميشود #مسجد فقط براي اقامه نماز نيست بلكه:
❇️ مكان زيارت و ديدار خداست. «طوبي لمن توضا في بيته ثم زارني في بيتي…»
❇️ مكاني براي آشنايي با تمام دين (احكام، اخلاق، عقايد).
❇️ مكاني براي انس با قرآن (من احب القرآن فليحب المسجد)
❇️ #مسجد مكاني براي انتخاب بهترين دوستان است. چون محور دوستيها خداست دوستيها مقدس و پايدار است.
❇️ #مسجد مركز تجمع مؤمنان و بهترين مكان براي انتخاب همفكر و سازماندهي برنامههاي ديني است
❇️ #مسجد مرکز قیامها و بعث هاست؛ از حضرت آدم گرفته تا خاتم الانبیاء و خاتم الاوصیاء
❇️ #مسجد سالمترين مكان عمومي است كه بر روي همگان باز است و مكان جلوهگر شدن تساوي بين انسانهاست چرا كه فقير وغني، كوچك و بزرگ با يك چشم نگاه ميشوند و ملاك برتري انسانها تقواست.
❇️ #مسجد مكان ديدار معاشرت با مردم و مركزي براي حل مشكلات فردي و اجتماعي مردم است.
🔆 #مسجد از لحاظ روحي و رواني:
❇️ مكاني براي برطرف شدن ناراحتيها و اندوهها.
❇️ مكاني براي سرور و آرامش.
❇️ بهترين خلوتگاه براي تخليه روحي و تفكر و تصميمگيري.
❇️ بهترين مكان براي زدوده شدن ناراحتيها وآلام.
❇️بهترين مكان براي درمان مشكلات روحي و رواني.
🔆 از لحاظ سياسي:
❇️ مكان نمايش وحدت، اتحاد و افتدار مسلمانان.
❇️ مكان اداره حكومت اسلامي
❇️ بهترين مكان براي مقابله با تهاجم فرهنگي
❇️ بهترين مكان براي آغاز و استمرار حركتهاي سياسي سالم.
❇️ مكاني براي سازماندهي نيروهاي مردمي براي دفاع از كشور.
شناخت #مسجد با كاركردهاي مختلف آن اصليترين دستاورد اعتكاف است كه باعث انس معتكفين با #مسجد ميشود چون لذت حضور در #مسجد را حس ميكند و اين در خاطرات معتكفين مشهود است.
ادامه دارد....
🆔 @almasjed
#اعتکاف
#تلنگر
✅ در اعتکاف نباید با سر و صدا مزاحمت برای دیگران ایجاد کرد:
✳️ نکته ای که می بایست به آن توجه داشت این است که در ایام اعتکاف ایجاد مزاحمت و صدای بلند(حتی صدای قرآن یا دعا یا نماز) در مسجد، منع شده است
💠 « عن ابي سعيد، قال: اعتكف رسول الله (صلی الله علیه و آله) في #المسجد فسمعهم يجهرون بالقراءة، فكشف الستر و قال: ألا إن كلّكم مناج ربه فلايؤذين بعضكم بعضاً ولا يرفع بعضكم علي بعض في القراءة أو قال: فيالصلاة » سنن ابن ماجة، ج2، ص 811
💠 رسول خدا (صلياللهعليهوآله) در #مسجد معتكف بود كه شنيد مردم با صداي بلند (قرآن را) تلاوت ميكنند. پرده را كنار زد و فرمود: توجه داشته باشيد همهي شما با پروردگار مناجات ميكنيد. بنا براين بعضي از شماها موجب آزار و اذيت ديگري نشويد و هنگام قرائت قرآن و خواندن نماز صدايتان را نسبت به ديگري بلند نكنيد.
ادامه دارد....
🆔 @almasjed
#اعتکاف
✅ حج و اعتكاف
💠 اعتکاف با حج شباهت های زیادی دارد بعضي ازکارهایی که در حج ممنوع است در اعتكاف نیز بایستی ترک شود؛ مانند ترك نگاه به آينه، و عطر زدن و مجادله و... كه تمرين دوري از محرمات است و بخشش گناهان را در پي دارد.
💠 اعتكاف شباهت زيادي به وقوف در عرفات و مشعر دارد. يعني همان طور كه در عرفات و مشعر وقوف و ماندن عبادت شمرده ميشود، در اعتكاف نيز وقوف در #مسجد يا #مسجد_جامع خود عبادت محسوب ميشود و همان طور كه حاجي در آنجا در حال احرام است و از بسياري از لذايذ زندگي محروم ميشود در اينجا نيز هر چند مثل آنجا احرامي نبسته است ولي طبيعتا وقتي شخص معتكف ميشود همانند شخص محرم از بسياري از چيزها كه بعدا بر ميشماريم، محروم خواهد شد و همان طور كه در آنجا بيشترين توجه و مواظبت و مراقبت را داشته، در اينجا نيز در لغت اعتكاف، توجه و مواظبت و مراقبت لحاظ شده است.
💠 شباهت ديگر اينكه فلسفهي بزرگ حج همانا پيوند و اتحاد مسلمين و نزديكي قلوب آنان است كه اعتكاف نيز در سطحي كوچكتر داراي اين خصيصه است. در اعتكاف درويش و توانا، پير و جوان، استاد و شاگرد و… در كنار هم با صميميت و محبت به سكوت الي الله و صفاي باطن ميپردازند.
💠 در قرآن نيز معتكفان در كنار طواف كنندگان قرار داده شده اند: «وعهدنا الي ابراهيم و اسماعيل ان طهرا بيتي للطائفين و العاكفين و الركع السجود»
💠 نتيجه حج و اعتكاف بخشش گناهان است و در روايت داريم: «من اعتكف ايمانا و احتسابا غفرله ما تقدم من ذنبه» (هر كس براي خدا و با ايمان كامل معتكف شود، گناهان گذشته او بخشيده ميشود)
💠 براي هر دو (حاجی و معتکف) محرمات مشترك هست از قبيل هر نوع بهره برداري شهواني، بوييدن عطر و بوي خوش و گياهان معطر به قصد لذت بردن. علاوه برآن برخي از فقها فرمودهاند: مستحب است معتكف از محرمات احرام يعني آنچه كه حاجي بايد در حال احرام از آن اجتناب كند، خودداري نمايد.
محرمات احرام بيست و چهار نوع است كه در كتابهاي مناسك حج بيان شده است. اين دستور در حقيقت براي تكميل مراقبه معتكف است. و طبق روايت امام صادق علیه السلام: «ينبغي للمعتكف اذا اعتكف ان يشترط كما يشترط الذي يحرم» سزاوار است معتكف قبل از اعتكاف شرط كند كه اگر مشكلي برايش پيش آمد از اعتكاف خارج شود همان طور كه سزاوار است حاجي قبل از احرام بستن اين شرط را انجام دهد.
ادامه دارد....
🆔 @almasjed
#اعتکاف
✅ تفاوت هاي حج و اعتكاف:
💠 در آداب و احكام، اعتكاف محدوديتهاي عبادي خاصي را براي معتكفان به وجود آورده است مانند اینکه:
❇️ خريد و فروش در حالت احرام اشكال ندارد ولي در اعتكاف مشكل است.
❇️ در اعتكاف خروج از #مسجد اعتكاف را باطل ميكند ولي در حج خروج از محيط احرام حج را باطل نميكند
❇️ در خروج ضروري معتكف بايد كوتاهترين مسير را انتخاب كند اما در احرام اينگونه نيست.
❇️ در خارج از #مسجد معتكف نبايد بنشيند به خلاف احرام كه ميتواند استراحت كند و بنشيند
❇️ معتكف نبايد زير سايه برود بخلاف محرم كه رفتن او زير سايه امثال بازار و تونل اشكال ندارد.
❇️ اگر زني دراحرام حائض شد احرامش باطل نميشود ولي معتكف با حيض اعتكافش باطل ميشود
❇️ در بين دو حج يك سال فاصله ميشود و بين دو عمره علماء ميفرمايند حداقل ماه فاصله شود اما در اعتكاف چنان چيزي نيست.
❇️ حج مستحبي يا عمره قضا ندارد و هميشه ادا است ولي در اعتكاف سفارش به قضا شده. كفاره اعتكاف نه جزء بردار است نه اختياري ولي كفاره حج اينگونه نيست.
❇️ اعتكاف مستحبي به سبب نذر و عهد و قسم واجب ميشود و حج هم بر غير مستطيع به واسطه اين اسباب واجب ميشود.
❇️ در هر دو نيابت صحيح است.
❇️ خروج حاجي از احرام، حرام است و خروج معتكف نيز در روز سوم از اعتكاف حرام است.
❇️ در حج حق اولويت هنگام طواف با حاجي است و در #مسجد هنگام نماز اوليت با معتكف است و هدف اصلي اين دو عمل عبادي انقطاع الي الله است.
❇️ در حديثي از امام صادق علیه السلام از قول پيامبر اكرم صلی الله علیه وآله در مورد ثواب اعتكاف آمده «اعتكاف العشر الاخر من شهر رمضان يعدل حجتين و عمرتين» فضيلت اعتكاف مطابق دوحج و دو عمره است.
❇️ از جمله برتريهاي اعتكاف وسعت آن است كه در هر #مسجد جامعي و در هر زماني به غير عيد فطر و قربان امكان پذير است ولي حج محدود به شهر مكه و در زمان خاصي است.
❇️ وقوف در حج كمتر از وقوف اعتكاف است و زمان احرام كمتر از اعتكاف است.
🔆 در بررسي احكام اعتكاف و حج به اين نتيجه ميرسيم كه شارع مقدس نگاه ويژهاي به اعتكاف داشته و دارد.
ادامه دارد....
🆔 @almasjed