🖊انتظار دیالکتیکی ، انتظار تبرّکی ، انتظار پویا
✍ #استاد_موالی_زاده :
🔹بر اساس روایت «اَفضَلُ اعمالِ امّتى انِتِظارُ الفَرَج» ، بالاترین عمل انسان در دوره ختم نبوت که دوره دوم تاریخ بشریت بشمار می رود ، انتظار انقلاب حضرت مهدی است همانگونه که برترین عمل در دوران پیش از ختم نبوت ، انتظار بعثت پیامبر خاتم بود لذا گروهی از یهود به سمت یثرب شتافتند و به امید ظهور نبی خاتم به انتظار نشستند اگر چه به سبب تفسیر نادرست از انتظار ، با پیامبری که در انتظارش بودند به دشمنی پرداختند .
از این رو ، برترین سخن در مقوله مهدویت شرح فلسفه این انتظار مقدس و تبیین وظیفه منتظران می باشد . فلسفه «انتظار» را می توان به سه گونه تفسیر کرد :
1⃣ انتظار دیالکتیکی :
برخی فلسفه انتظار را مبارزه با ظلم و فساد در رکاب امام زمان می دانند . اینان معتقدند بر اساس روایات نهی از قیام در عصر غیبت ، هر گونه حرکت ضد ظلم حرام است ؛ زیرا تنها راه نجات بشریت از ظلم و طاغوت ، قیام امام مهدی است لذا باید کاری کرد تا نگاه همه جهانیان برای رهایی از ظلم ، تنها به امام زمان معطوف گردد .
از این رو ، تا پیش از ظهور باید از هر گونه حرکت ظلم ستیزانه اجتناب کرد بلکه با اباحیگری و سکوت به گسترش فساد و ظلم کمک کرد تا جامعه بشریت به تنگ آمده و آستانه تحملش تمام گشته و آماده انفجار بزرگ شود ، در این هنگام تنها امیدش منجی آسمانی خواهد بود .
🔸شهید مطهری این تفسیر از انتظار را بر پایه مثلث هِگِلی و منطق دیالکتیک تحلیل می کند . این نگاه به انتظار برآمده از تفسیر مادی و الحادی از مبارزه با ظلم و فساد می باشد . حرکت بشر به سوی عدل ، قهری است و آن زمانی رخ می دهد که یک دوره از ظلم و فساد گذشته باشد .
تا حکمفرایی ظلم بر جهان به شکل مطلق و فراگیر رخ ندهد (تز) آنگاه به ضد خود یعنی عدل سرتاسری در جهان تبدیل نگردد (آنتی تز) و در نهایت جامعه بشری با ترکیب و سنتز این دو ضد به اوج کمال خود خواهد رسید . لذا نباید مانع گسترش ظلم و فساد در جهان شویم و در حرکت قهری تاریخ دخالت کنیم بلکه باید «عصر حیرت» را با انتظاری ایستا و ساکن بسر بریم .
2⃣انتظار تبرّکی :
برخی فلسفه انتظار برای خود را تنها درک محضر امام زمان به قصد تبرک و کسب ثواب بیشتر و ارتقاء معنویت می دانند . اینان نسبت به وضع جهان پیش از ظهور که در فساد غوطه ور است « ظَهَرَ الْفَسادُ فِي الْبَرِّ وَ الْبَحْر» ، بی تفاوتند بلکه با آن کنار می آیند و مبارزه با ظلم را وظیفه امام می دانند . لذا وظیفه خود در دوره انتظار را تنها در دعا و ندبه می بینند .
3⃣ انتظار پویا :
فلسفه انتظار آغاز مبارزه با ظلم و فساد از زمان ظهور نیست بلکه با ظهور امام ، مبارزه با ظلم به پایان می رسد . در روایات ، متعلق «انتظار» آغاز مبارزه با ظلم و بیداد در رکاب امام نیست بلکه انتظار فَرَج و گشایش می باشد به معنای به نتیجه رسیدن مبارزه ای که علیه ظلم و فساد طاغوت آغاز گشته و فراگیری آن در جهان با رهبری امام زمان تحقق خواهد یافت.
📌البته این مبارزه باید در راستای امت سازی باشد تا انتظار امام در شکل گیری امت محقق شود که امام بدون امت ظاهر نمی گردد ؛ زیرا سبب غیبت «امام» نبود «امت» بود . «و غَیبَتُه منّا»
#امام_زمان
#انتظار
#نیمه_شعبان
@almohkamat
💠شهید حجت الاسلام سید حسن نصرالله
✍سیّد عزیز [شهید سیدحسن نصرالله]، سی سال در رأس مبارزهای دشوار قرار داشت؛ حزبالله را قدم به قدم بالا آورد: «چون کشتهاى که جوانهی خود برآورد و آن را مایه دهد تا ستبر شود و بر ساقههاى خود بِایستد و دهقانان را به شگفت آورد، تا از [انبوهىِ] آنان [خدا] کافران را به خشم دراندازد. خدا به کسانى از آنان که ایمان آورده و کارهاى شایسته کردهاند، آمرزش و پاداش بزرگى وعده داده است.» با تدبیر سیّد، حزبالله مرحله به مرحله و صبورانه و منطقی و طبیعی رشد کرد و آثار وجودی خود را در مقاطع گوناگون در عقب نشاندن رژیم صهیونی، به رخ دشمنانش کشید: «میوهاش را هر دم به اذن پروردگارش میدهد». حزبالله حقّاً «شجرهی طیّبه» است. حزبالله و رهبر قهرمان و شهید آن، عصارهی فضائل تاریخی و هویّتی لبنانند.
📚امام خامنه ای ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
#سید_حسن_نصرالله
@almohkamat
🖊روش سخنرانی ملا صدرا
✍ #استاد_موالی_زاده
توصیه به مبلغان گرامی :
🔹سخنران تلاش می کند توجه مخاطب را به سخنان خود جلب کند اما توجه مخاطب سه مرتبه دارد : توجه مادی جوارح(چشم و گوش) ، توجه مثالی جوانح (قلبی) ، توجه عقلی اندیشه. معمولا ت کنیک های جلب توجه جوارحی و توجه قلبی (احساسات) مخاطب برای مبلغان روشن است لذا تنها روش جلب توجه فکری مخاطب بر پایه حکمت متعالیه را در این نوشته شرح می دهیم :
🔸در عصر ملا صدرا ـ رحمه الله ـ تصوف ِ اباحه گرا رواج فراوانی یافت و توانست با ایجاد بدبینی به فقهاء و علماء جامعه ، فضای شریعت گریزی را در برخی از مناطق گسترش دهد .
در گزارش صدرا از اهل تصوف متظاهر ، با آنکه آنها ادعای معرفت و مشاهده حق اول (خدا) و فوز به لقاء سرمدی را داشتند اما با شعبده بازی ،دل عوام می ربودند و گرفتار فسادهای ی مانند روابط نامشروع ، شنیدن غنا و بکارگیری آلات لهو و لعب در کنار ترک مناسک دینی بودند.
📌ملا صدرا در مقام نقد علمی باورها و شطحیات تصوف و درویشی عصر خود ، کتاب «کسر الأصنام الجاهلیة» را نگارش کرد تا شبهه علمی آنها را ردّ کند و شهوت عملی آنان را افشاء سازد .
ملا صدرا در این کتاب که در حکم سلسله سخنرانی های وی بشمار می رود به جای آنکه تک تک ادعاهای اهل تصوف ریاکار را مطرح و با تبیین لازمه های ضد دینی ، آن را رد کند ، با روش حکمت محور به نقد آن پرداخت و جهاد تبیین خود را به سرانجام رساند .
🖊روش تبیین حکمت محور صدرا :
صدر المتالهین نخست از شناخت حقیقت انسان آغاز کرد و آن را مقدمه ای معرفی کرد که دانستن آن بر هر فردی واجب است . وی در این مقدمه به 4 نکته اصلی انسان شناسی اشاره می کند : 1 ـ نسبت نفس با بدن و تبیین قوای انسان (شهویه ـ غضبیه ـ وهمیه ـ عقلیه) ، 2 ـ حرکت اشتدادی انسان از حیوانیت به ملائکه شدن ، 3 ـ نقش علم و عمل در حرکت کمالی انسان ، 4 ـ علم الهی و معرفت الهی و شناخت اسماء و افعال او ، و عمل مناجاتی و ریاضتی شرعی .
🔺بر این اساس آیت اله مطهری نیز شناخت هستی مطلق ، انسان و جامعه را به عنوان مقدمه ای بر جهان بینی اسلامی معرفی می کند و همانند دیگر اندیشمندان پیرو حکمت متعالیه ، در سخنرانی های خود به تناسب موضوع ، نخست مقدمه ای از هستی یا انسان و یا جامعه بر پایه حکمت متعالیه ارائه می داد و سپس با امتداد بخشیدن آن به موضوع خود می رسید و بحث می کرد .
مزیت این روش همراه کردن اندیشه مخاطب در تبیین یک موضوع دینی است . در این روش سخنران به سبب خطابه شیوای خود ، تنها بر احساسات قلبی مخاطب اثر نمی گذارد بلکه با تبیین آن مقدمه انسان شناسانه ، اندیشه مخاطب را نیز به کار می گیرد و رشد می دهد .
💠در روش صدرایی ، مخاطب به جای آنکه خود را پیرو و دنباله روی احساسی گوینده بیابد ، اندیشه خود را همراه و شریک با اندیشه سخنران می بیند لذا علاوه بر شنیدن با گوش مادی سَر و گوش مثالی قلب ، با شوق بیشتر با گوش عقلی اندیشه خود نیز توجه می کند .
#تبلیغ
#ملاصدرا
@almohkamat
هدایت شده از KHAMENEI.IR
⭐️ توصیه رهبر انقلاب به قاریان قرآن: هنگام قرائت قرآن متوجه حضور خداوند باشید / توجه به معنای قرآن تلاوت را اثرگذار میکند
🔹️رهبر انقلاب در محفل انس با قرآن کریم در اولین روز ماه مبارک رمضان:
✏️باید آداب تلاوت را مراعات کنید. اولین ادب این است که وقتی قرآن را تلاوت میکنید -چه خودتان در خانه یا در بین جمع در اینجا و هر جای دیگر- بدانید که در حضور خدا هستید. دارید کلام او را بر ما میخوانید؛ این اول. توجه داشته باشید که در حضور خداوند دارید گفتهی او را به ما میرسانید. حرف او را به ما میرسانید. این یک احساسی به شما میدهد، این خیلی مهم است، اول این است.
✏️قرآن را با توجه به معنا بخوانید. من امروز دیدم بعضی از برادران این را خوب رعایت کردند. گاهی اوقات توجه به معنا نیست، تلاوت اثر نمیگذارد. توجه به معنا که داشته باشید بدانید که چه حقیقتی دارد از حنجرهی شما خارج میشود، توجه به معنا یعنی این. ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
🖼 #بسته_خبری | #بهار_معنویت
💻 Farsi.Khamenei.ir
🖊روزه و پرواز در ملکوت
✍به قلم #استاد_موالی_زاده :
🔹در نگاه قرآن ، روح انسان می تواند از بدن انسان فاصله گیرد بی آنکه کاملا جدا شود ؛ زیرا ننتیجه جدایی کامل روح از بدن ، مرگ است اما در خواب ، ارتباط نفس با تن ضعیف می گردد .
بر اساس آیه « اللَّهُ يَتَوَفَّى الْأَنْفُسَ حِينَ مَوْتِهَا وَ الَّتِي لَمْ تَمُتْ فِي مَنَامِهَا فَيُمْسِكُ الَّتِي قَضَى عَلَيْهَا الْمَوْتَ وَ يُرْسِلُ الْأُخْرَى إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى » ، خواب از سنخ مرگ است با این تفاوت که در آن ، روح قبض شده ، به تن باز می گردد . لذا نفس هیچگاه نمی خوابد بلکه تن را می خواباند .
🔺فاصله گرفتن نفس از تن به معنای توجه و التفات کمتر نفس به بدن می باشد ؛ زیرا بدن از مراتب نفس است که با التفات نفس بدان فعال می گردد و حیات زیستی می یابد . این توجه قابلیت کم و زیاد شدن دارد و در هنگام خواب ، توجه نفس به تن و حواس آن بسیار کم می شود . از این رو ، خواب نیز بر اساس میزان توجه نفس به حواس ظاهری ، گونه های متفاوت می یابد .
هنگامی که توجه نفس به تن کمتر می گردد ، تمرکز بیشتری بر خود خواهد داشت و خودآگاهتر می شود و اگر نفس توجه بیشتر و عمیق تری به تن کند ، اسیر تن می گردد و به تعبیر قرآنی دچار پدیده «نسیان نفس» و خود فراموشی می شود « وَ لا تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنْساهُمْ أَنْفُسَهُمْ »
🔸اما ثمره روی گردانی نفس از بدن مادی و تمرکز بر خود ، توجه به جهان ملکوت است تا بتواند با حقایق غیبی متصل شود . راز خواب های صادقه نیز در کم توجهی نفس به تن و رهایی آن در عالم ملکوت و توانمند شدن در شهود حقایق غیبی است .
البته اینکه نفس پس از ضعیف شدن رابطه اش یا بدن مادی ، پای در جهان ملکوت می گذارد یا خیر ؟ و اینکه توان اتصال با کدام حقایق ملکوتی را دارد ، بستگی به درجه قوت روح دارد .گاهی نفس ، ضعیف است و با آنکه از تن فاصله گرفته ، اما از ورود به جهان ملکوت ممنوع است و تنها می تواند در صور مثالی انباشته در خیال خود گشت زند و خواب های آشفته و «احلام أضغاث» خواهد دید . اما نفس قوی در هنگام غفلت از تن ، با حقایق ملکوتی اتصال می یابد .
🖊گرسنگی روزه و تاثیر آن در رهایی نفس :
💠یکی از عوامل مهم فاصله گرفتن روح از تن به معنای بی توجهی نفس به بدن ، گرسنگی می باشد که با صیام بر انسان واجب شده است . گفته اند : «الجوع قریب من الموت» یعنی گرسنگی سبب فاصله گرفتن روح از تن می گردد و از این جهت کارکرد مرگ را دارد .
از این رو ، گرسنگی در روزه زمینه را برای اتصال روح با حقایق ملکوتی و شهود آنها فراهم می کند. لذا اهل ذوق روایت «صُم للرویة» را به معنای شهود ملکوت دانسته اند .
🖇اما در اینجا قوت نفس و روح روزه دار مطرح است . اگر روح روزه دار بر اثر ترک گناه و رعایت تقوی ، قوی باشد از گرسنگی روزه ، اتصال با ملکوت و لذات معنوی نصیبش خواهد شد .
اما روح ضعیف که با گناه مانوس است و حتی در ماه رمضان ترک گناه نمی کند ، با گرسنگی روزه قهرا از تن فاصله می گیرد اما اجازه پرواز در ملکوت را ندارد لذا بهره ای از لذات معنوی ملکوت را نمی برد و تنها رنج گرسنگی و تشنگی روزه نصیبش خواهد شد پیامبر فرمود : « كَمْ مِنْ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَ الْعَطَشُ »
#روزه
#ماه_رمضان
@almohkamat
📝حضرت آیتالله خامنهای:
💠«خدیجهی کبری علیها الصلاة والسلام اول مؤمن به اسلام بود و همهی ثروت خود را در راه دعوت و ترویج اسلام خرج کرد که
اگر کمکهای خدیجه علیهاالسلام نبود شاید در حرکت و پیشرفت اسلام یک اختلال و وقفهی عمدهای به وجود میآمد.»
📆۱۳۶۵/۰۳/۰۲
🏴 #وفات_حضرت_خدیجه سلام الله علیها تسلیت باد.
@almohkamat
📢میلاد حُسن مجسّم
✏️ رهبر انقلاب: میلاد امام مجتبی، امام حسن (علیه الصّلاة و السّلام)؛ حُسن مجسّم بر زبان پیغمبر خاتم (صلّی الله علیه و آله) که این نام را ایشان بر روی این مولود گذاشتند -و این خیلی با عظمت است، خیلی مهم است که پیغمبر این بزرگوار را، این کودک مبارک را «حسن» بنامند- انشاءالله بر همهتان مبارک باشد. ۱۳۶۹/۱/۱۸
#میلاد_امام_حسن علیه السلام مبارک باد
@almohkamat
🖊حزب علوی و حزب أموی
✍به قلم #استاد_موالی_زاده :
🔹در تحلیل نبرد صفین و همچنین صلح امام حسن با معاویه ، باید توجه داشت امام تنها با یک فرد به نام معاویه و با یک دستگاه حکومتی حاکم بر منطقه شام مواجه نبود بلکه یک جریان منسجم فکری ، سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی به نام بنی امیه در برابر امام قد علم کرده بود که قدرت و انسجام ش در دوره امام حسن بیش از دوره امام علی شده بود .
پرداختن به شخصیت معاویه بدون در نظر گرفتن جریان بنی امیه و شناخت اهداف و پیشینه این جریان ، ارزیابی درستی از معاویه به ما نخواهد داد ؛ زیرا همه کارها و برنامه های معاویه در طول زندگیش در راستای اهداف جریان بنی امیه تعریف می شد .
🔸از این رو ، امام علی در مقام بصیرت افزایی پیروان خود ، بر شخص معاویه به تنهایی تاکید نداشت بلکه همیشه به فتنه بنی امیه هشدار می داد : « إِنَّ أَخْوَفَ الْفِتَنِ عِنْدِي عَلَيْكُمْ فِتْنَةُ بَنِي أُمَيَّةَ » و همچنین حزب اموی را با سردمداری معاویه با عنوان «قاسطین» معرفی می کرد .
⁉️اما هدف اصلی حزب اموی در طول تاریخ خود چه بود که منجر به فتنه در امت اسلامی شد ؟
بنی امیه از گذشته حسرت سلطنت روم و ایران را داشت و اندیشه ایجاد سلطنت اموی را در سر می پروراند و تمام تلاش خود را در راستای این هدف به کار بست اگر چه در پیش از اسلام به سبب فرهنگ قبایلی مردم جزیرة العرب و عدم تجربه نظام سیاسی نتوانست این هدف را به سرانجام برساند اما در دوره خلفاء سه گانه ،حکمرانی خود را از شام آغاز کرد .
📌آرزوی بنی امیه در دست یابی به سلطنت موروثی را نخستین بار ابوسفیان آشکارا بر زبان جاری ساخت . ابوسفیان نابینا در آغاز خلافت عثمان در جمع بنی امیه گفت : « تَلَقَّفُوهَا تَلَقُّفَ الْكُرَة » یعنی حکومتی که بدست عثمان افتاد را همانند توپی در میان نسل های خود بچرخانید .
از این رو ، امام حسن با آگاهی از هدف اصلی بنی امیه در ایجاد سلطنت موروثی ، سلب حق تعیین خلیفه پس از معاویه را در یکی از بندهای توافق نامه با معاویه گنجاند . پیش بینی امام حسن هم درست از آب درآمد ؛ زیرا معاویه بی اعتنا به بند مذکور ، به سراغ عبداله بن عمر رفت و سعی در تطمیع وی با صد هزار دینار برآمد تا با فرزندش یزید برای خلافت بیعت بگیرد .
🖇اگر چه امام حسن پس از تصدی حکومت ، نخستین تصمیمش ادامه راه امام علی در نابودی جریان اموی و قاسطین ستمگر بود اما ایشان پس از خیانت یا تردید خواص خود بر اثر جنگ شناختی معاویه ، دریافت : حزب اموی توانسته از فرصت درگیر شدن حکومت امام علی با فتنه خوارج و شهادت امام استفاده کند و طرفداران جبهه حق را دچار تزلزل فکری یا اخلاقی کند که نتیجه آن سکوت امثال مختار ثقفی ها یا خیانت ابن عباس ها گردید .
🔺از این رو ادامه حکومت با این وضع متشتت جبهه حق امکان پذیر نبود ؛ زیرا برپایی نظام سیاسی ولایی به یک بنیان مردمی منسجم به جهت فکری و اخلاقی نیاز دارد لذا امام حسن از ادامه حکومت بدون بنیان مردمی صرفنظر کرد و تصمیم گرفت با محور قرار دادن اندیشه و سیره امام علی ، جبهه حق را در برابر جبهه باطل اموی پایه گذاری کند تا توسط امامان بعدی ادامه یابد .
#حزب_علوی
#حزب_اموی
@almohkamat
هدایت شده از KHAMENEI.IR
💻 هماکنون؛ #تیتر_یک KHAMENEI.IR با پیام نوروزی رهبر انقلاب اسلامی به مناسبت حلول سال جدید
⚙️ سال ۱۴۰۴؛ سال «سرمایهگذاری برای تولید»
👈«سرمایهگذاری برای تولید» مایهی گشایشی برای معیشت مردم
👈سال پرماجرای ۱۴۰۳، سال نمایش قوت معنوی ملت ایران
👈امت اسلامی و آزادگان عالم باید در مقابل جنایات در غزه و یمن بایستند. ۱۴۰۳/۱۲/۳۰
💻 Farsi.Khamenei.ir
🖊امام خمینی ره:
⁉️«تو خیال می کنی که امتیاز نماز حضرت امیرالمؤمنین، علیه السلام، با ما این است که «مدّ» «و لا الضّالین» را طولانیتر می کند؟ یا قرائتش صحیحتر است؟ یا طول سجود و رکوع و اذکار و اورادش بیشتر است؟ یا امتیاز آن بزرگوار به این است که شبی چند صد رکعت نماز می خواند؟ ... او هم برای حور العین و گلابی و انار این قدر ناله و سوز و گداز داشت؟
🔹به خودشان قسم است - و إنَّهُ لَقَسمٌ عظیم که اگر بشر پشت به پشت یکدیگر دهند و بخواهند یک لا إلهَ إلاَّ اللَّه امیر المؤمنین را بگویند نمی توانند!
🔹خاک بر فرق من با این معرفت به مقام ولایت علی، علیه السلام! به مقام علی بن ابی طالب قسم که اگر ملائکه مقرّبین و انبیاء مرسلین - غیر از رسول خاتم که مولای علی و غیر اوست - بخواهند یک تکبیر او را بگویند نتوانند. حال قلب آنها را جز خود آنها نمی داند کسی.»
📚 (شرح چهل حدیث، ص:75 - 76)
#شهادت_امام_علی علیه السلام تسلیت باد.
@almohkamat
🗂#فهرست
📝#مجموعه_آثار_نوشتاری با موضوع سلسله بحث های ماه رمضان
🖊 استاد حجت الاسلام سید فرید موالی زاده
✏️روزه و پرواز در ملکوت
https://eitaa.com/almohkamat/479
✏️نزول ملکوت قرآن در شب قدر
https://eitaa.com/almohkamat/374
✏️روزه و درخت ممنوعه
https://eitaa.com/almohkamat/365
✏️تحلیل معرفتی خواب روزه دار
https://eitaa.com/almohkamat/368
✏️عید فطر در نظام سیاسی اسلام
https://eitaa.com/almohkamat/378
#ماه_رمضان
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
📢همافزایی بر محور فلسطین
✏️رهبر انقلاب:
🔹در آیندهی مبارک [ملتهای مسلمان]، باید همافزایی کشورهای مسلمان، یک هدف عمده و اساسی باشد. محور این همافزایی، قضیّهی فلسطین به معنی همهی کشور، و سرنوشت قدس شریف است.
📌این همان حقیقتی است که دل نورانی امام خمینی عظیم(رحمة الله علیه) را به اعلام روز جهانی قدس در آخرین جمعهی ماه رمضان هدایت کرد.
📆۱۳۹۴/۴/۲
#روز_قدس
@almohkamat