🎇🎇🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇🎇🎇
💠و درود خدا بر او فرمود: سينه خردمند صندوق راز اوست، و خوشرويي وسيله دوست يابي، و شكيبايي، گورستان پوشاننده عيبهاست.
و نيز فرمود: پرسش كردن وسيله پوشاندن عيب هاست، و انسان از خود راضي، دشمنان او فراوانند.
📒 #نهج_البلاغه #حکمت6
🎇🌹🕊
🎇🌿🌹
🎇🎇🎇🎇
سینه عاقل گنجینه اسرار اوست صَدْرُ الْعَاقِلِ صُنْدُوقُ سِرِّهِ.
یعنى همان گونه که صاحبان ثروت اشیاء قیمتى را در صندوق هاى محکم نگاه دارى مى کنند، انسان عاقل نیز باید اسرارش را در دل خود پنهان دارد، چرا که اسرار او اگر به دست دوست بیفتد گاه سبب ناراحتى اوست و اگر به دست دشمن بیفتد ممکن است سبب آبروریزى او شود. به علاوه بعضى از اسرار ممکن است با سرنوشت ملتى ارتباط داشته باشد که اگر بى موقع فاش شود سبب خسارت عظیمى براى جامعه گردد.
در غررالحکم از امام(علیه السلام) نقل شده : «سِرُّکَ أسیرُکَ وَ إنْ أفْشَیْتَهُ صِرْتَ أسیرَهُ; سرّ تو اسیر توست و هنگامى که آن را افشا کنى تو اسیر آن خواهى شد».(1)
بعضى افراد هستند که مى گویند ما سرّ خود را فقط به دوستان صمیمى مى گوییم غافل از این که آن دوستان صمیمى نیز دوستان صمیمى دیگرى دارند.
🎇🎇🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇🎇🎇
💠و درود خدا بر او فرمود: صدقه دادن دارويي ثمربخش است، و كردار بندگان در دنيا، فردا در پيش روي آنان جلوه گر است.
📒 #نهج_البلاغه #حکمت7
🎇🌹🕊
🎇🌿🌹
🎇🎇🎇🎇
دَوَاءٌ مُنْجِحٌ: به صدقه ای گفته می شود که قرب الهی در آن باشد، اگر بخشش یا پرداختی با نیت الهی باشد این کار برای انسان خیر و پاداش می آورد و در دنیا نیز موجب ازدیاد اموال و شفای بیماران می شود.
کار نیک و خیر و پسندیده با نیت تقرب الهی را صدقه می گویند شاید انسان خیلی انفاق و کارهای خیر انجام دهد. امّا صدقه با نیت الهی قبول می شود.
در روایات آمده که صدقه مرگ بد را دفع می کند، دادن صدقه در شب غضب خدا را خاموش می سازد، صدقه کناه بزرگ را از بین می برد و حساب را آسان می نماید، صدقۀ مال، آن را رشد و نمو می دهد و عمر را زیاد می کند. خداوند صدقه را برای صاحبش تربیت می کند؛ همانگونه که مردی بچه شترش را تربیت می کند؛ پس روز قیامت مانند کوه احد آن را می آورند.
🎇🎇🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇🎇🎇
💠و درود خدا بر او فرمود: از ويژگيهاي انسان در شگفتي مانيد، كه با پاره اي (پي) مي نگرد، و با (گوشت) سخن می گويد، و با (استخوان) مي شنود، و از (شكافی) نفس می كشد!!
📒 #نهج_البلاغه #حکمت8
🎇🌹🕊
🎇🌿🌹
🎇🎇🎇🎇
از علامه حسن زاده آملی نقل شده است: «اولین سیر انسان همان مَن کیستم؟ افسوس که انسان آسمان شناس شد ولی خود را نشناخت، ذرات اتم را شناخت ولی خود را نشناخت که هیچ بلکه خودش را فراموش کرد»(1)
از مرحوم علامه سید محمد حسین طهرانی نقل شده است که فرمود: «با اخلاق ریشه ی رذائل از وجود انسان کنده نمیشود و فقط با عرفان رذائل ریشه کن میشود» (2)
البته این لزوم و ضرورت نسبت به تهذیبِ نفس فقهی نیست! چرا که برخی کارها اگر چه از نگاه فقه واجب یا حرام نیست! ولی از دیدگاه اخلاق و عرفان لازم و یا حرام شمرده میشود مثلا دوام طهارت، دوام ذکر و یاد خدا و....واجب فقهی نیست! ولی واجب اخلاقی و عرفانی است. بخل، ترک تهجد و مناجات و برخی از امور مکروه و حرام فقهی نیست! ولی حرام اخلاقی و عرفانی میباشد.
هیچ فقیهی به ضرورت تهذیب فتوا نداده است؛ زیرا اگر چه به حکم فقه از جهنم گریختن و به بهشت رفتن بر همگان واجب است ولی از بهشت گذر کردن و به بهشتآفرین پیوستن بر همگان واجب نیست. بر این اساس راه خدای بهشت غیر از راه بهشت است! بسیاری بهشتیاند ولی خدایی و توحیدی نیستند. از اصحاب یمین هستند اما از مقربین نیستند.
از دیدگاه عرفان با یک نگاه اجمالی به ثمرات و آثار تهذیب نفس روشن میشود که هیچ کاری برای انسان مهمتر ولازمتر از سفر به سوی خدای متعال نیست. به تعبیر علامه حسن زاده آملی که فرمود: «انسان در این دنیا کاری جز خودسازی ندارد» از جمله آثار این سفر معنوی راهیابی به مقام قرب و همنشینی با مقربان درگاه الهی است.(3) در روایتی درباره همنشینان مقربان الهی یعنی همنشینان ائمه اطهار علیهم السلام از جمله امام حسین علیه السلام چنین آمده است:
«به آنها گفته میشود: داخل بهشت شويد ولى آنها از ورود به بهشت امتناع نموده و مجلس ذكر حسين علیه السلام را اختيار مىكنند، فرشتگان و حورالعين به آنها پيغام مىدهند كه ما با ولدان مخلّد مشتاق شما هستيم ولى ايشان از فرط سرور و نشاطى كه در مجلسشان دارند سرشان را بالا نكرده و به آنها نمى نگرند»(4)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1) آملی، صمدی، «دروس معرفت نفس»، جلسة2.
2) رضائی تهرانی، علی، «سیر و سلوک»، ص54 ـ 58.
3) همان، ص107 ـ 116.
4) ابن قولويه، جعفر بن محمد، «كامل الزيارات؛ ترجمة ذهنى تهرانى»، ص259.
(بخش 29)@ahklag_marefat
از شگفتى هاى ديگر اين که همه ذرات چشم موجود زنده اى هستند و بايد تغذيه شوند و تغذيه از طريق خون صورت مى گيرد و اگر خون به همان شکلى که وارد اعضا مى شود وارد چشم بشود همه جا در نظر ما تاريک مى گردد ولى آفريدگار جهان پيش از آنکه خون وارد ياخته هاى چشم شود آن را چنان تصفيه و زلال مى سازد که کمترين رنگى از خود نشان نمى دهد.😳
از ديگر عجايب چشم اين است که دائماً به وسيله چشمه هاى بسيار کوچک اشک و حرکت پلک ها نرم و مرطوب نگهدارى مى شود که اگر نباشد چشم مى خشکد و کارآيى خود را از دست مى دهد چشمه هاى اشک اين آب زلال را تدريجاً روى چشم مى فرستد و از مجراى ديگرى که به منزله فاضلاب است عبور مى کند و به داخل حلق مى ريزد و به هنگام گريه فعاليت اين چشمه ها به صورت خودکار فزونى مى يابد. اشک چشم 😢از بيش از بيست ماده ترکيب شده که براى تغذيه چشم و شست و شو و ضد عفونى کردن آن کاملاً مؤثر است و اگر بشر بتواند ماده اى مانند اشک چشم بسازد به گفته بعضى يک غذاى کامل مقوى خواهد بود و اشک هاى مصنوعى که امروز ساخته اند هيچ کدام به پاى اشک چشم نمى رسند.😱
مرحوم مغنيه : چشم دو کار مهم مى کند نخست اين که صحنه هاى خارج را به درون دل منتقل مى سازد و انسان را از آنچه در اطرافش مى گذرد آگاه مى کند و ديگر اين که آنچه در درون قلب است از محبت و عداوت و هوشيارى و بلاهت و خير و شر به چشم منتقل مى سازد و چشم مى تواند آيينه اسرار درون انسان باشد.😲
🎇🎇🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇🎇🎇
💠و درود خدا بر او فرمود: چون دنيا به كسي روي آورد، نيكيهاي ديگران را به او عاريت دهد، و چون از او روي برگرداند خوبيهاي او را نيز بربايد.
📒 #نهج_البلاغه #حکمت9
🎇🌹🕊
🎇🌿🌹
🎇🎇🎇🎇
🌅🌅🌅
اين يک واقعيت است هنگامى که انسان هايى چه در امر حکومت و سياست و چه در امور اجتماعى و اقتصادى و چه در علوم و دانش ها مشهور و معروف مى شود بسيارى از کارهاى خوبى را که ديگران انجام می دهند به آنها نسبت مى دهند .
وقتی که دنیا وسایل بدبختی بر ای گروهی فراهم کند،😞 در برابر چشم مردم بد جلوه می کند، به طوری که اگرآن فرد دارای فضیلتی هم باشد، مردم آن فضیلت را انکار و او را بر خلاف آن معرّفی می کنند، 🙃اگر در دنیا پارسا باشد، او را به ریا و سمعه نسبت می دهند، اگر خوشخوی باشد به سبکی و بیحیایی معرّفی می کنند😢 و اگر شجاع و دلیر باشد او را به بیباکی و دیوانگی نسبت می دهند. 😳این برگشت دنیاست که در حقیقت خوبیهای خود را از آنان سلب کرده است، چه بسا که بدین وسیله شخص دارای فضیلت آماده رها کردن و یک سو نهادن فضیلت می شود و متخلّق به خوبی مخالف آن می گردد، به حدی که به طور کلی فضیلت از او رخت بر می بندد.
🍃هر صبح یک حدیث🍃
امام موسی کاظم علیه السلام:
🔹تفَقَّهُوا فی دینِ اللهِ، فَإِنَّ الفِقہَ مِفتاحُ البَصیرةَ و َ تَمامُ العِبادَهِ؛🔹
در دین خدا دانا شوید؛ چرا که دین شناسی و فقہ، کلید بصیرت و کمال عبادت است.
📚مسندالامام کاظم(ع)،ج۳،ص۲۴۹
◼️ سالروز شهادت امام موسی کاظم علیه السلام را تسلیت عرض می نماییم.
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
🌹@farhangi_whc🌹
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
🍃هر صبح یک حدیث🍃
امام موسی کاظم علیه السلام:
🔹تفَقَّهُوا فی دینِ اللهِ، فَإِنَّ الفِقہَ مِفتاحُ البَصیرةَ و َ تَمامُ العِبادَهِ؛🔹
در دین خدا دانا شوید؛ چرا که دین شناسی و فقہ، کلید بصیرت و کمال عبادت است.
📚مسندالامام کاظم(ع)،ج۳،ص۲۴۹
◼️ سالروز شهادت امام موسی کاظم علیه السلام را تسلیت عرض می نماییم.
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
🎇🎇🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇🎇🎇
💠و درود خدا بر او فرمود: با مردم آنگونه معاشرت كنيد، كه اگر مرديد بر شما اشك ريزند، و اگر زنده مانديد، با اشتياق سوي شما آيند.
📒 #نهج_البلاغه #حکمت10
🎇🌹🕊
🎇🌿🌹
🎇🎇🎇🎇
اشاره به این که پیوند محبت و دوستى را از طریق برخورد خوب و نیکى و خدمت کردن به مردم آنچنان محکم کنید که شما را به منزله نزدیک ترین عزیزان خود بدانند;☺️ هرگاه از دست بروید جاى شما در میان آنها خالى باشد; ولى در دل همواره از شما یاد کنند و بر عواطف و محبت هایى که نسبت به آنها داشتید اشک بریزند😢و در حال حیات پروانه وار گرد شما بگردند و از معاشرت با شما لذت ببرند.🧚🏿♂️
در واقع امام(علیه السلام) در اینجا مسئله محبت و نیکى کردن به مردم را با دلالت التزامى و ذکر لوازم بیان فرموده است، زیرا اشک ریختن بعد از مرگ و عشق ورزیدن در حال حیات از لوازم قطعى محبت با مردم است.
🎇🎇🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇🎇🎇
💠و درود خدا بر او فرمود: اگر بر دشمنت دست يافتي، بخشيدن او را شكرانه پيروزي قرار ده.
📒 #نهج_البلاغه #حکمت11
🎇🌹🕊
🎇🌿🌹
🎇🎇🎇🎇
هر نعمتى شکرى دارد که اگر انجام گیرد موجب بقاى نعمت و افزایش آن است و اگر انجام نگیرد نعمت به مخاطره خواهد افتاد; ممکن است کم یا نابود شود.
شکر تنها شکر زبانى نیست، بلکه باید با عمل مناسبى نعمت را شکر کرد; آن کس که خدا اموال و ثروت فراوانى به او داده شکرش آن است که دیگران را نیز در آن سهیم سازد و آن کس که خدا مقامى به او بخشیده شکرش آن است که به وسیله آن مشکلات نیازمندان را حل کند.
در مورد پیروزى بر دشمن، بهترین شکر آن عفو و گذشت است همان گونه که امام در اینجا مى فرماید: «هنگامى که بر دشمنت پیروز شدى عفو را شکرانه این پیروزى قرار ده»; (إِذَا قَدَرْتَ عَلَى عَدُوِّکَ فَاجْعَلِ الْعَفْوَ عَنْهُ شُکْراً لِلْقُدْرَةِ عَلَیْهِ).
آرى عفو و گذشت سیره کریمان است و انتقام روش لئیمان.
🎇🎇🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇🎇🎇
💠 درود خدا بر او فرمود: ناتوان ترين مردم كسي است كه در دوست يابي ناتوان است، و از او ناتوان تر آنكه دوستان خود را از دست بدهد.
📒 #نهج_البلاغه #حکمت12
🎇🌹🕊
🎇🌿🌹
🎇🎇🎇🎇
یکى از مهم ترین سرمایه های انسان در زندگى دوستان صمیمى است; این سرمایه نه تنها براى یارى کردن انسان در برابر مشکلات، بلکه براى انس گرفتن و از تجربه ها و نظرات آنها بهره گیرى کردن ضرورى است و جالب این که به دست آوردن دوستان خوب کار آسانى است; نه همچون به دست آوردن مال است که احتیاج به تلاش و کوشش فراون و گاه نیاز به سرمایه گذارى هاى کلان دارد و نه همچون مقام است که به دست آوردنش نیاز به روابط اجتماعى قوى دارد، بلکه با سرمایه اى که در اختیار هر کس هست به دست مى آید ☺️ آن سرمایه گشاده رویى،☺️ ادب و حسن معاشرت است. بر همین اساس امام(علیه السلام) مى فرماید: «عاجزترین مردم کسى است که از به دست آوردن دوست عاجز باشد»; (أَعْجَزُ النَّاسِ مَنْ عَجَزَ عَنِ اکْتِسَابِ الاِْخْوَانِ).
حدیث معروفى است از امیر مؤمنان على(علیه السلام) که خطاب به مردم فرمود: «إِنَّکُمْ لَنْ تَسَعُوا النَّاسَ بِأَمْوَالِکُمْ فَسَعُوهُمْ بِطَلاَقَةِ الْوَجْهِ وَحُسْنِ اللِّقَاءِ فَإِنِّی سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ(صلى الله علیه وآله) یَقُولُ إِنَّکُمْ لَنْ تَسَعُوا النَّاسَ بِأَمْوَالِکُمْ فَسَعُوهُمْ بِأَخْلاَقِکُمْ; (اى مردم) شما نمى توانید مردم را با اموال خود راضى نگه دارید، از این رو ایشان را با خوشرویى و رفتار خوب راضى نگه دارید، زیرا من از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) شنیدم که مى فرمود: شما نمى توانید خشنودى مردم را با اموال (محدودتان) به دست آورید بنابراین با اخلاق نیکتان خشنودى آنها را به دست آورید».بحارالانوار، ج 68، ص 384، ح 22.
آنگاه امام مى افزاید: «و از او عاجزتر کسى است که دوستانى را که به دست آورده از دست بدهد»;😱😱وَأَعْجَزُ مِنْهُ مَنْ ضَیَّعَ مَنْ ظَفِرَ بِهِ مِنْهُمْ).
زیرا ممکن است به دست آوردن چیزى مقدارى زحمت داشته باشد; ولى نگه داشتن آن آسان تر است، بنابراین کسى که دوستان خود را با بى مهرى یا بى اعتنایى از دست دهد عاجزتر از کسى است که نتوانسته دوستى به دست آورد.