4_5798536596441530513.docx
115.9K
طرح درس حضرت زینب(س)
موضوع درس: اخلاق
هدف كلي: بيان اهميت و آثار احترام والدين
روشهاي انتقال مفاهيم ديني: داستاني، شعري، مسابقهاي، كارتي.
.....................................................................................
شعر شروع
بهنام آنكه باشد مهربانتر
براي ما ز بابا و ز مادر
دهم پندي بكن آويزه گوش
مكن هرگز خدايت را فراموش
....................................................................................
ايجاد انگيزه
نزديک غروب بود. هر روز پدر اين موقع به خانه ميآمد. اما آن روز پدر دير كرده بود. فاطمه نگران شده بود. آهي کشيد. از زير سايهي درخت برخاست. به طرف دَر رفت؛ زيرا پدر دشمنان زيادي داشت. فاطمه چند لحظه کنار در ايستاد. کاش ميدانست پدرش کجاست. اگر پسر عمويش علي بود، ميرفت خبري ميآورد.
فاطمه، پدر را خيلي دوست داشت. هر وقت پدر او را در آغوش ميگرفت و ميبوسيد، خستگي از تنش بيرون ميرفت و اذيت و آزار مردم را فراموش ميكرد.
سبد ظرف را برداشت تا به اتاق ببرد. اما در همين لحظه صداي پاي پدر را پشت در شناخت. به طرف پدر دويد. حال پدر خوب نبود. آهسته قدم برميداشت. پدر به ديوار تکيه داد. فاطمه با ديدن او جا خورد. پاهاي پدر زخمي و خونين بود. لباسهاي سفيدش، خاکآلود و کثيف شده بود. موهايش پر از خاشاک بود. باز بتپرستان پدر را اذيت کرده بودند. فوري به اتاق رفت. پارچه تميزي آورد و دستان زخمي پدر را پاک کرد.
پدر نيز دستهاي دخترش را نوازش کرد و بوسيد. اشکهاي فاطمه ريخت. پدر اشک او را پاک کرد و با محبت، دستي به صورت او کشيد و از او خواست تا ناراحت نباشد. صداي گريه فاطمه بلند شد. پدر، دختر کوچکش را در آغوش گرفت و گفت که چيزي نشده است. فاطمه از پدر خواست، کنار درخت بنشيند و ظرف آبي را آورد تا پدر دست و صورتش را بشويد.
فاطمه مانند مادر مهرباني با دستان كوچكش، خار و خاشاک را از سر و صورت پدر پاك كرد. پيامبر نگاهي به چهرهي خسته دخترش کرد. به ياد محبت مادرش آمنه افتاد. نزد او آمد و در مقابلش زانو زد. بازوهايش را گرفت و پيشانياش را بوسيد. او را به سينه چسبانيد. پيامبر چشمانش را بست و با مهرباني گفت: «مادر بابا» به راستي چقدر اين دختر نسبت به پدر مهربان بود. درست مثل فرشتهها.
متن و محتوا
كدام يک از لقبهاي حضرت فاطمه(س) مربوط به مهرباني و احترام ايشان نسبت به پدر بزرگوارشان است؟
بله، «امّ ابيها» يعني مادر بابا، چون او براي پدرش مثل مادري مهربان و دلسوز بود و به ايشان احترام فراواني ميگذاشت. ما نيز بايد از حضرت زهرا(س) ياد بگيريم تا به پدر و مادر خود احترام بگذاريم.
احترام به پدر و مادر آدابي دارد. براي آشنايي بيشتر با اين آداب، جاهاي خالي را پر كنيد و در جدول قرار دهيد.
1- قرآن كريم ميفرمايد: «وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْسانا؛ و به پدر و مادرتان ........ كنيد.»
2- امام رضا(ع) فرمودند: «عَلَيْكَ بِطَاعَةِ الْأَبِ ؛ بر تو باد به ............ از پدرت.»
3- قرآن كريم ميفرمايد: «فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ ؛ به آنها [حتى] .......... مگو.»
4- قرآن كريم ميفرمايد: «وَ لا تَنْهَرْهُما ؛ و به آنان ................ مكن.»
5- قرآن كريم ميفرمايد: «وَ قُلْ لَهُما قَوْلاً كَريماً و با آنها سخنى ....... بگوى.»
6- .................. يكي از وظايف فرزندان نسبت به پدر و مادر است.
7-قرآن كريم ميفرمايد: «أَنِ اشْكُرْ لِي وَ لِوالِدَيْكَ ؛ [آرى، به او سفارش كرديم] كه ............ من و پدر و مادرت باش.»
8- مردى از پيامبر, پرسيد: «حق پدر بر فرزندش چيست؟» حضرت فرمودند: «................... از او راه نرود و زودتر از او ننشيند.»
10- امام صادق(ع) فرمودند: «لَا تَرْفَعْ صَوْتَكَ فَوْقَ أَصْوَاتِهِمَا ؛ .................. را بالاتر از صداي آنان نبر.»
11- به دست آوردن ............. پدر و مادر، واجب است.
فايدههاي احترام به پدر و مادر
1- يكى از ياران امام صادق(ع) مى¬گويد: پيش امام صادق(ع) گفتم: پسرم اسماعيل، نسبت به من خوشرفتار است. حضرت فرمودند: من اسماعيل را دوست داشتم ، اما الآن به خاطر اينكه نسبت به پدرش، خوشرفتارى مى¬كند، او را بيشتر از قبل د ت س و دارم.
2. پيامبر, فرمودند: «نَظَرُ الْوَلَدِ إِلَى وَالِدَيْهِ حُبّاً لَهُمَا عِبَادَة ؛ نگاه فرزند به پدر و مادرش از روي مهر و محبت ع ت ب ا د است».
3-پيامبر, فرمودند: «رضايت خداوند با ش ن خ و و د ي پدر و مادر است و خشم خداوند به همراه خشم پدر و ماد
hamdame darya (www.mplib.ir).pdf
1.45M
فاطمه زهرا سلام الله علیها
zendeginame h.fateme (www.mplib.ir).pdf
1.96M
زندگی فاطمه زهرا سلام الله علیها
zendeginame h.fateme (www.mplib.ir).pdf
1.96M
زندگی فاطمه زهرا سلام الله علیها