💠درختواره مباحث درس خارج اصول «تخالف الحجج»
✍️مباحث درس خارج اصول حضرت استاد عندلیب همدانی تحت عنوان "تخالف الحجج" با محوریت موضوع تحیّر، طی پنج سال گذشته، به بررسی اصولی و فقیهانه موضوعات گوناگونی از جمله تحیّر تزاحمی و مرجحات آن، تحیّر حجت با لاحجت، تاریخ تدوین حدیث، علل اختلاف آن و ... پرداخته است. مجموعهٔ تقریرات این جلسات در چند بخش گردآوری و تقدیم علاقهمندان گرامی شده است👇
eitaa.com/andalibhamedani/3622
آخرین موضوع مورد بحث، که در سال تحصیلی گذشته آغاز و به فضل الهی در آخرین جلسه درس خارج اصول، به اتمام رسید، به "اخبار علاجیه (مرجحات باب تعارض)" اختصاص داشت. این تقریرات به قلم آقایان غلامی و معین تدوین و تنظیم شده و هماکنون تقدیم میگردد:
🆔@andalibhamedani
استاد عندلیب همدانی
📚مجموعه تقریرات درس خارج اصول استاد آیت الله عندلیب همدانی در سال تحصیلی 1402-1403 🔰تخالف الحجج (4)
درس خارج اصول-اخبار علاجیه_استاد عندلیب همدانی(1402-1403).pdf
9.34M
📚مجموعه تقریرات درس خارج اصول استاد آیت الله عندلیب همدانی (دام ظلّه) در سالهای 1402 و 1403
🔰تخالف الحجج (سال چهارم و نیمۀ سال پنجم)
🔰بررسی اخبار علاجیه (مجموع 179 جلسه)
✍️مقرر، آقایان:
🔹 جواد غلامی حفظه الله
🔸مجتبی معین
#خارج_اصول
#اصول_1402_1403
#اصول_1403_1404
#تخالف_الحجج
#بررسی_اخبار_علاجیه
🆔@andalibhamedani
بِسْمِ ٱللَّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ
#درس_گفتار
🔹 #علامه_مجلسی 🔹
سبک شناسی کتاب:
✅ #الأربعین
✔️به مناسبت ۲۷ ماه مبارک رمضان مصادف با سالگرد رحلت علامهٔ مجلسی ( نور الله مضجعه ) درس گفتاری در بارهٔ یکی از بهترین آثار این بزرگمرد یعنی #کتاب_الأربعین تقدیم طلاب و فضلای گرانقدر حوزه می شود.
از آنجا که اساس این کتاب شریف مربوط است به هنگامی که علامه برای زیارت حرم نورانی حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا ( علیه آلاف التحیة و الثناء ) در مشهد مقدس به سر می برده اند ، تیمنا و تبرکا هشت نکته در مورد سبک این کتاب ارزشمند بیان می شود.
✅ نکتهٔ اول :
✔️ الف: به گفتهٔ علامه در مقدمهٔ کتاب (ص ۴) علمای مشهد مقدس رضوی در مدت اقامت ایشان در آن شهر به محضر او جمع می شدند و جلسات درس حدیث برقرار بوده است ، مهم اینکه به تصریح خودشان کتاب های چندانی در اختیار نداشته و در تبیین احادیث بیشتر از حافظه کمک می گرفته است.
✔️ب: می توان در یک جمله این کتاب را اینگونه معرفی کرد : اثری حدیثی- کلامی- علمی- تاریخی-اخلاقی- فقهی و رجالی که در دسته بندی کتاب های حدیثی جزء کتاب هایی( مثل معانی الأخبار و مصابیح الأنوار) است ( البته در قالب اربعین ) که مؤلف سعی بلیغ در حل غوامض و رفع مشکلات از روایات داشته است.
✅نکتهٔ دوم:
حدیث اول که از کتاب خصال نقل شده خود مشتمل بر چهل حدیث کوتاه است و صدر این روایت خصال روایتی در مورد فضیلت حفظ چهل حدیث است..... و آنگاه در ادامه ۳۹ حدیث دیگر آمده است.و در ابتدای همین حدیث اول برخی از اجازات خودشان را مفصل و در روایات دیگر با اشاره ذکر فرموده اند.
✅نکتهٔ سوم:
✔️ اولا: احادیث این کتاب گزینش دقیق شده اند تا هم ساحت های متفاوت کلامی ، اخلاقی ، فقهی و.....را در بر بگیرد و هم روایاتی مطرح شود که نیازمند شرح و توضیح باشند.
✔️ثانیا: در شرح و توضیح هم سعی شده است مطالب دقیقه ، ظریفه و طریفه بیان شود//ر.ک: ص ۱۱
✅نکتهٔ چهارم
با اینکه بنای علامه در کتاب اربعین بررسی سندی همهٔ چهل روایت نبوده اما همین مقدار از مباحث رجالی که در این کتاب مشاهده می شود، به خوبی تمام حاکی از تبحر و تخصص کامل ایشان در علم رجال است ، مطلبی که از مرآة العقول ، ملاذ الأخیار ، کتاب رجالی وجیزه و... هم استفاده می شود.
✅ نکتهٔ پنجم:
یکی از اسرار اینکه همهٔ روایات در کتاب اربعین سندا بررسی نشده است این است که به نظر ما علامه از سند در سه ساحت استفاده می کند:
✔️۱/در مقام تعارض و آنگاه ترجیح//ر.ک:مرآة العقول ج ۱ ص ۲۲
✔️۲/در مقام اختصار و اقتصار به روایات أوثق و أقوی//ر.ک: مقدمهٔ حیات القلوب
✔️۳/به عنوان یک معیار و نه تنها معیار ارزیابی و اعتبار سنجی روایات
✅نکتهٔ ششم
علامهٔ مجلسی در ص ۵۱۰ به بعد با ارائهٔ هفت شاهد در صدد اثبات این نکته است که اساسا در بررسی سندی لازم نیست سند محمدین ثلاث و.. در کتب اربعه و.. به صاحبان اصول اربعمأة بررسی شود ، چون این اصول در آن زمان اشتهار داشته و انتسابشان به مؤلفان آنها مسلم بوده است درست مثل اشتهاری که ما امروز در کتب اربعه مشاهده می کنیم.....
✅نکتهٔ هفتم:
راز مهمتر در اینکه جناب علامه در این اثر چندان به بررسی سندی نپرداخته این است که ایشان دو راه دیگر غیر از بررسی سندی برای اعتبار سنجی در روایات دارد:
✔️۱// استحکام منبع و مأخذ روایت ....
✔️۲//قوت و متانت مضمون روایت ... به عنوان نمونه ر. ک: صص ۳۳۶ ، ۳۶۶ و ۴۷۱
✅ نکتهٔ هشتم:
ملاحظه کردن قوت مضمون در اعتبار سنجی روایت هرگز به این معنا نیست که اگر معنی و مضمونی را با نگاه اولی غیر قابل قبول دانستیم آن را مجعول بشمریم بلکه باید توجه کنیم بنابه عللی معضلاتی و متشابهاتی در بین روایات ما هست و می توان با طرح احتمالات فنی در معنای روایات شبهات را پاسخ داد ، کاری که خود ایشان در این اثر و آثار دیگر انجام داده است
ر.ک: صص: ۱۸۷ ، ۴۸ ،۶۷، ۲۳۳و..و نهایتا در ص ۵۹۲ می فرماید : « لیس علی المجیب عن الشبهة اثبات ، بل یکفیه الإحتمال»
🔸گفتنی است آنچه اشاره شد و در صوت زیر مفصل تر آمده گزارشی کلی از سبک نگارش کتاب اربعین است و ذکر نکات دیگر و نقد و بررسی عمیق همهٔ آن ها فرصت دیگری می طلبد
شب بیست و هفتم رمضان المبارک ۱۴۴۶
محمد عندلیب همدانی
🆔@andalibhamedani
4_5992214341313632767.mp3
30.59M
صوت
🔹درسگفتار🔹
سبک شناسی کتاب:
🔹 #الأربعین 🔹
🔹 #علامه_مجلسی 🔹
به مناسبت سالگرد رحلت آن بزرگمرد
🆔@andalibhamedani
بِسْمِ ٱللَّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ
🛑کاشانهٔ غالیان🛑
#عوامفریبان_غالی
#غالیان_عوام
#غلو_عامیانه
🔹 یکی از دغدغه ها و دردهای دیرین دیدبانان دوراندیش دین چگونگی مقابله با غلول غالیان بوده و هست.
🔸در روزگار ما نیز روحانی نمایان شیاد و شرور و شبه مداحان شارلاتان ، با شمشیر زبان شبیخون به اساس شریعت زده و به اسم تعظیم شعائر شأن و شوکت و شکوه این مراسم را شکسته و تیشه به ریشهٔ شعائر شیعه می زنند.
🔹تاجران عوامفریب جهت جلب مشتریان و مخاطبان و نیز رضایت بانیان و متصدیان غالیکده ها از هیچ کوشش شیطانی دریغ ندارند.
🔸سوگمندانه برخی از محافل در اختیار غالیان نوباوه ، نو نصیریه های نابکار ،نو شیخیه ها و ناصافان نوصوفی می باشد.
🔹 غم و غصهٔ خود با که بگوییم که جاهلی جسور و غالی از بانیان کاشانهٔ غالیان در کاشان( شهر ولایت و فقاهت ) ، درس امام شناسی می دهد‼️ و حتی علما را تخطئه می کند‼️ و آنگاه خزعبلات و یاوه گویی ها و چرند و پرند های او توسط حاضران پر احساس تأیید می شود‼️‼️
🔸 مجمعی واقعا جنت الحسین ( علیه السلام ) است و جایگاه جوانان جویای جاری قرآن و عترت است که معرفت محور باشد ، نه جمعخانه ای که به دروغ نام آن را جنت الحسین ( سلام الله علیه ) یا حسینیه نهند.
🔹کریما ! تو را به خاندان مکرم نبوی سوگند ، شعائر پر از شعور شیعه را، از شر عوام فریبان و خودشیفتگان خاطی ، خودمحوران غالی ، خود پسندان خودسر و کذابان خیره سر نجات کرامت بفرما. و توفیق توبهٔ نصوح را به همهٔ ما عنایت کن.
روضه خوان زادهٔ ناقابل
محمد عندلیب همدانی
شب بیست و نهم رمضان الکریم ۱۴۴۶
🆔@andalibhamedani
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
✅به حول و قوه الهی، دروس خارج استاد عندلیب همدانی (مدّ ظلّه) از روز یکشنبه، هفدهم فروردینماه ۱۴۰۴، مجدد برقرار خواهد بود.
🕰ساعت ۸ درس خارج فقه التعامل؛ادامه بحث در احکام ذمه
🕰ساعت ۹ درس خارج اصول؛ تعادل و تراجیح/آغاز بحث جمع دلالی
🕌 مکان: مدرسۀ امام کاظم علیه السلام، ساختمان امام رضا علیه السلام، مدرس ۱۸.
🆔@andalibhamedani
لزوم فرق نهادن بین : #ظهور و #استظهار
✅ ظهور عرفی از یک سو در برابر نص و تصریح است و از سویی در قبال مجمل است ، آنچه از یک واژه یا یک جمله در ذهن #عموم_مخاطبینی که آشنا به یک زبان باشند خطور پیدا می کند ، #ظاهر_عرفی نامیده می شود. (مثل ظهور أوفوا بالعقود در لزوم وفا به عقد)
اما واژهٔ #استظهار اختصاص به #استنباط معنای یک جمله دارد و چه بسا استظهار یک مجتهد از یک عبارت ( با توجه به مجموعه قرائن و شواهد داخلی و خارجی) با استظهار مجتهد دیگر متفاوت باشد.(مثل اختلاف برداشت از صم للرؤیة و أفطر للرؤیة)
از این رو مخالفت با استظهار( که امری استنباطی و شخصی است) ، مخالفت با ظاهر (که امری عرفی و فراگیر است) محسوب نمی شود.
🆔@andalibhamedani
May 11
نکاتی در بارهٔ:
#عمل_و_اعراض_مشهور//۱
✅بر طبق مبنایی که عمل مشهور به روایت ضعیفه را جابر و إعراض آنها از یک روایت معتبره را کاسر می داند، باید توجه داشت که معنای جبران ضعف سند لزوما توثیق راویان نیست ، بلکه نهایتا به این معناست که مضمون این روایت با مبانی فقه اهل بیت ( علیهم السلام ) موافق است و قابل إفتاء است ، چنانکه معنای إعراض مشهور از روایتی که ما آن را صحیحه یا موثقه می شمریم ، تضعیف راویان نیست ، بلکه به معنای عدم قابلیت روایت جهت إفتاء است ، یعنی چه بسا راویان موثق باشند، و روایت هم از معصوم صادر شده باشد ولی به دلیلی که مشهور متوجه آن بوده اند و ما نمی دانیم ، صلاحیت إستناد برای فتوی را ندارد.
🆔@andalibhamedani